20 Αυγούστου, 2012

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΟ ΡΙΜΙΝΙ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ.

ΘΕΜΑ: ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ:
 ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥΣ.

«Τη ελευθερία ουν, η Χριστός  ημάς ηλευθέρωσε,
στήκετε,  και μη πάλιν ζυγώ δουλείας ενέχεσθε» 
                                 (Γαλ.5,1).

Αγαπητέ Κύριε Πρόεδρε,

Αγαπητοί μου Σύνεδροι,

Ευγενείς προσκεκλημένοι,

Κατ’ αρχάς εκφράζω τις ολόθερμές μου ευχαριστίες για την ευγενική Σας πρόσκληση να παρευρεθώ και να μιλήσω στο  συνέδριο  αυτό, που έχει ως τίτλο: ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ  ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ:  ΟΙ  ΑΡΧΕΣ  ΚΑΙ  ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥΣ.

Προτού εισέλθω στην ανάπτυξη τού θέματός μου επιθυμώ να αναφέρω στην αγάπη Σας ότι διακατέχομαι από έντονα εθνικοθρησκευτικά συναισθήματα, γιατί  το Ρίμινι είναι για μάς τους Έλληνες χώρος ιστορικός.  Είναι συνδεδεμένος με τους πολεμικούς αγώνες και τις θυσίες  τής 3η Ελληνικής Ορεινής Ταξιαρχίας, υπό την ηγεσία τού Συνταγματάρχη Θρασύβουλου Τσακαλώτου, της επονομασθείσας τιμητικά «Ταξιαρχίας τού Ρίμινι». 146 άνδρες αυτής έπεσαν ηρωικώς μαχόμενοι  κατά των Γερμανών, στα πεδία των μαχών τού χώρου αυτού και στον ποταμό Ρουβίκωνα, και άλλοι 310 τραυματίστηκαν, από τις 9 Σεπτεμβρίου  μέχρι τις 7 Νοεμβρίου 1944, υπερασπιζόμενοι τις αξίες τής ζωής, ιδιαίτερα δε την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ, όπως ήταν τότε το σύνθημα των Συμμαχικών Δυνάμεων.
      
Επομένως οι θυσίες των πεσόντων και τραυματισθέντων εκείνων παλληκαριών συνάδουν εν μέρει και με το θέμα τού Συνεδρίου μας αυτού και μας βοηθούν να αναλογιστούμε βαθύτερα το χρέος μας, ως πνευματικών ταγών της κοινωνίας, για την επικράτηση των Θρησκευτικών Ελευθεριών, απανταχού τής οικουμένης. Επιθυμώ, εξ αρχής,  να κάνω μια ουσιαστική διευκρίνιση. Όταν μιλάμε για την πολύπτυχη έννοια τής Ελευθερίας, θα ήθελα να τονίσω ότι, αδρομερώς τουλάχιστον, πρέπει να την διακρίνουμε στην εσωτερική  και στην εξωτερική ελευθερία.

Η πρώτη, η εσωτερική, είναι ασφαλώς η πιο δύσκολη διότι απαιτείται συνεχής και έντονος πνευματικός αγώνας, προσευχή και ηθική καλλιέργεια. Χωρίς την εσωτερική αυτήν ελευθερία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει η εξωτερική. Και αν κάποιοι άλλοι μού την εξασφαλίσουν, είτε αυτή λέγεται πολιτική ελευθερία είτε οικονομική,  είτε θρησκευτική, είτε άλλη, τότε σίγουρα με τις πράξεις μου θα την μεταβάλω σε ασυδοσία. Θα οδηγήσω τον εαυτό μου σε τέτοιες υπερβάσεις, εάν δεν θα υπάρχει η εσωτερική μου ελευθερία, και η πνευματική μου καλλιέργεια, και θα με καταστήσουν αιχμάλωτο στα  παντοειδή είδωλα τού μάταιου τούτου κόσμου.

Ασφαλώς, η εσωτερική ελευθερία είναι ένα τόσο δύσκολο αγώνισμα, στο οποίο ο άνθρωπος από μόνος του δεν μπορεί να επιτύχει. Χρειάζεται και τη βοήθεια τού Θεού. Αυτό μάς το δήλωσε καθαρά ο Κύριος λέγοντας μας ότι «εάν ουν ο Υιός υμάς ελευθερώση, όντως ελεύθεροι έσεσθε» ( Ιωάν.8, 34-36). Με τη σειρά του, ο θεηγόρος Παύλος θεωρεί την αληθινή  ελευθερία, αφ’ ενός μεν, ως τον  καρπό  τής αγάπης τού Θεού, αφ’ ετέρου δε,  του αδιάλειπτου εσωτερικού και εξωτερικού αγώνα τού Ανθρώπου.   Αυτή είναι η σημασία τού ρήματος «στήκετε» στη γνωστή του προτροπή. «Τη ελευθερία ουν, η Χριστός  ημάς ηλευθέρωσε, στήκετε, και μη πάλιν ζυγώ δουλείας ενέχεσθε»  (Γαλ.5,1).

Ακράδαντα δε, πιστεύω, ότι εκείνος που είναι θρησκευτικά ελεύθερος, είναι όντως ελεύθερος και  σ’ όλες τις άλλες πτυχές τής ζωής του. Τρανό παράδειγμα ο ίδιος ο Απόστολος Παύλος.

Και τώρα ας έλθουμε να εξετάσουμε το θέμα μας που έχει τίτλο:

ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ: ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥΣ.  

Ασφαλέστατα το θέμα μας είναι μέγα. Βασικά ανάγει τις ρίζες του στο περίφημο Διάταγμα των Μεδιολάνων  του 313 μ. Χ., που υπέγραψαν, ο Μέγας Κωνσταντίνος  με το Λικίνιο. Πρόκειται για το γνωστό « Διάταγμα τής Ανεξιθρησκίας»

Το διάταγμα των Μεδιολάνων διαλάμβανε τις εξής πρόνοιες:      

1/Όλοι οι υπήκοοι τού κράτους μπορούν να ασκούν ελεύθερα της θρησκεία
 και τη λατρεία τους. 

2/Καταργούνται όλοι οι νόμοι κατά των Χριστιανών που ίσχυαν στο
 παρελθόν. 

3/Οι τόποι λατρείας πρέπει να αποδοθούν στους Χριστιανούς χωρίς
 υποχρέωση εξαγοράς τους. 

4/Οι χριστιανοί επανέρχονται στα αξιώματα τής πολιτείας και τού στρατού
 απ’ όπου είχαν εκδιωχθεί. 

5/Είχαν την ελευθερία να οικοδομούν Ναούς σ’ όλη την αυτοκρατορία.
Όλες αυτές οι ιστορικές πρόνοιες είχαν ως αποτέλεσμα οι χριστιανοί  να δημιουργήσουν περίλαμπρους ναούς, στους οποίους να εκτελούν πια  ελεύθερα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. 

Ένας τέτοιος Ναός, μοναδικού κάλλους και αρχιτεκτονικού επιτεύγματος είναι και η Αγία Σοφία Κωνσταντινουπόλεως, η οποία μέχρι σήμερα (έστω και τουρκοκρατούμενη) αποτελεί σημείο αναφοράς, ενσαρκώνει το μεγαλείο τής Ορθοδοξίας και αποτελεί πηγή πνευματικής τρυφής, θρησκευτικής  καύχησης και πνευματικής ανάτασης!

Καρπός αυτής τής θρησκευτικής Ελευθερίας είναι και το περίφημο ΣΩΜΑ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ,το γνωστό στη Νομική Επιστήμη ως «CORPUS JURIS CIVILIS », το οποίο θεσπίστηκε επί Ιουστινιανού, με επικεφαλής τον νομομαθή Τριβωνιανό, πάνω στο οποίο στηρίκτηκε η νομοθετική διάρθρωση και διοίκηση τής Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και αργότερα όλου τού κόσμου.

Πρόκειται για ένα νομικό πνευματικό επίτευγμα ολκής, βασισμένο πάνω στο Ρωμαϊκό Δίκαιο αλλά διαποτισμένο πια από τις χριστιανικές αρχές. Ο μέγας Βυζαντινολόγος Ernestus Stein το χαρακτήρισε «ως το μεγαλύτερο επίτευγμα τού Ιουστινιανού, ως έργο λαμπρότερο τής Αγίας Σοφίας, και ενδοξότερο από τις νίκες του Βελισαρίου και τού Ναρσή».

Και τώρα, ας έλθουμε στα σύγχρονα δεδομένα.

Κατ’ αρχάς οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι η διεθνής αμφικτιονία τού Ο.Η.Ε., αναγνωρίζουσα πλήρως ότι το δικαίωμα τής Θρησκευτικής Ελευθερίας τού ανθρώπου είναι υψίστης σημασίας  το περιέλαβε ανάμεσα στα πρωταρχικά άρθρα τής περίφημης ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΟΥ, η οποία πανηγυρικά ενεκρίθη στις 10 Δεκεμβρίου του 1948. Πολύ χαρακτηριστικός είναι ο Πρόλογος τής Διακήρυξης αυτής.    Ας τον ακούσουμε.

Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Διακηρύσσει ότι η παρούσα Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αποτελεί το κοινό ιδανικό στο οποίο πρέπει να κατατείνουν όλοι οι λαοί και όλα τα έθνη, έτσι ώστε κάθε άτομο και κάθε όργανο της κοινωνίας, με τη Διακήρυξη αυτή διαρκώς στη σκέψη, να καταβάλλει, με τη διδασκαλία και την παιδεία, κάθε προσπάθεια για να αναπτυχθεί ο σεβασμός των δικαιωμάτων και των ελευθεριών αυτών, και να εξασφαλιστεί προοδευτικά, με εσωτερικά και διεθνή μέσα, η παγκόσμια και αποτελεσματική εφαρμογή τους, τόσο ανάμεσα στους λαούς των ίδιων των κρατών μελών όσο και ανάμεσα στους πληθυσμούς χωρών που βρίσκονται στη δικαιοδοσία τους.

Στη συνέχεια δε με το περίφημο 18ο Άρθρο της διακηρύσσει:

Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα της ελευθερίας της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας. Στο δικαίωμα αυτό περιλαμβάνεται η ελευθερία για την αλλαγή θρησκείας ή πεποιθήσεων, όπως και η ελευθερία να εκδηλώνει κανείς τη θρησκεία του ή τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις, μόνος ή μαζί με άλλους, δημόσια ή ιδιωτικά, με τη διδασκαλία, την άσκηση, τη λατρεία και με την τέλεση θρησκευτικών τελετών.

Πρόσφατα, στις Ηνωμένες Πολιτείες τής Αμερικής, ψηφίστηκε ο λεγόμενος «Νόμος περί Θρησκευτικών Ελευθεριών Διεθνώς» τού 1998, ο οποίος ομολογουμένως έδωσε νέα έμφαση και ώθηση στο μέγα  και φλέγον τούτο θέμα.  Και τίθεται το εύλογο ερώτημα. Σε ποιο βαθμό ο άνθρωπος  σήμερα απολαμβάνει τις  Θρησκευτικές του ελευθερίες, και σε ποιο βαθμό δύναται ελεύθερα να εκτελεί τα Θρησκευτικά του καθήκοντα; Ποιες είναι οι βασικές  αρχές τους και ποιες οι συνέπειές τους.

Κατ’ αρχάς οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι από τότε που η Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ενεκρίθη πανηγυρικά από τη Γενική Συνέλευση τού Ο.Η.Ε. και το θέμα τής Θρησκευτικής Ελευθερίας κατέλαβε πρωταρχική θέση, η οποία επίσης πανηγυρικά επαναψηφίστηκε από τις  Η.Π.Α. με τον προαναφερθέντα « Νόμο περί Θρησκευτικών Ελευθεριών Διεθνώς»  η ανθρωπότητα σημείωσε σταθερά και ικανοποιητικά βήματα προόδου. Μπορούμε να ισχυριστούμε ότι σήμερα στην Ευρώπη  και στις Η.Π.Α. οι άνθρωποι δύνανται να απολαμβάνουν τις Θρησκευτικές τους ελευθερίες, και ως άτομα και ως ομάδες και να τις  προάγουν δεόντως.

Καρπός αυτών των  Θρησκευτικών Ελευθεριών είναι η δημιουργία ενός λαμπρού χριστιανικού πολιτισμού, ο οποίος έθεσε ανεξίτηλα τη σφραγίδα του τόσο στην ψυχοσύνθεση τού Ανθρώπου όσο και σ’ όλους τους τομείς τής Τέχνης και τού Πολιτισμού. Και πρώτιστα στο μέγα θέμα τής αξίας τού Ανθρώπου. Ο Χριστιανισμός θεωρεί τον Άνθρωπο ως εικόνα τού Θεού, πλασθείσα από τον Θείο Δημιουργό. Ο Άνθρωπος πάλι, που ζει μέσα στο πνεύμα τής αγάπης και τής ελευθερίας που τού χάρισε ο Θεός, συνειδητοποιεί αυτή τη μεγάλη τιμή, και αενάως αγωνίζεται  «ομοιούσθαι τω Θεώ».

Στην Ιστορία τής ανθρωπότητας η αξία τού Ανθρώπου ποτέ δεν τοποθετήθηκε τόσο ψηλά όσο στον Χριστιανισμό και ποτέ   κανένα φιλοσοφικό, κοινωνικό ή πολιτικό σύστημα δεν  ανέβασε τον Άνθρωπο τόσο ψηλά όσο ο Χριστιανισμός!

Αποτέλεσμα αυτής τής χριστιανικής ελευθερίας και του χριστιανικού πνεύματος της αγάπης είναι η ίδρυση χιλιάδων φιλανθρωπικών οργανώσεων, η οργάνωση εσωτερικής και  εξωτερικής ιεραποστολής και η έντονη χριστιανική αλληλεγγύη προς τους πεινασμένους λαούς τής Αφρικής και τής Ασίας. Δεκάδες λαμπροί επιστήμονες εγκατέλειψαν πανεπιστημιακές έδρες ή εξέχουσες θέσεις για να βρεθούν δίπλα στον πονεμένο,   στον πεινασμένο και στον ασθενούντα αδελφό τους. Αναφέρω χαρακτηριστικά μερικά γνωστά ονόματα. Ερρίκος Ντυνάν, Ραούλ Φολλερώ, Χάνσεν, Αλβέρτος Σβάιτσερ, και την προσφάτως τιμηθείσα με το βραβείο Νόμπελ Αδελφή Τερέζα.

Από ελληνικής πλευράς αναφέρω τους αδελφούς και  θερμούς ιεραποστόλους Κύριλλο και Μεθόδιο, οι οποίοι, επί πατριαρχίας Φωτίου, με τον άγιο μόχθο τους επιτέλεσαν μέγα εκπολιτιστικό έργο στους Σλαβικούς λαούς, συνέθεσαν το πρώτο σλαβικό αλφάβητο, μετέφρασαν στη σλαβική γλώσσα την Αγία Γραφή και τους εκχριστιάνισαν. Αναφέρω επίσης τους νεότερους ιεραποστόλους της Μαύρης Ηπείρου Χρυσόστομο Παπασαραντόπουλο, Χαρίτωνα Πνευματικάκι και τον Αλβανίας Αναστάσιο Γιαννουλάτο.

Καθηκόντως και χρεωστικώς αναφέρω και τον αοίδιμο προκάτοχό μου Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Μακάριο, ο οποίος και μεγάλο ιεραποστολικό έργο επιτέλεσε στην Κένυα, με την βάπτιση χιλιάδων γηγενών και Ιερατική Σχολή ίδρυσε. Για την εξωτερική ιεραποστολή τής Κυπριακής Εκκλησίας είχε μεγάλους οραματισμούς και ασφαλώς θα επιτελούσε πολύ μεγαλύτερο έργο, εάν ο αδόκητος και τόσο πρόωρος θάνατός του δεν τού ανέκοπτε το νήμα τής ζωής του.

Αλλά ο κόσμος δεν είναι μονάχα η Ευρώπη και Αμερική. Τι γίνεται στην υπόλοιπη ανθρωπότητα; Οι στατιστικές τού Ο.Η.Ε. αναφέρουν ότι περίπου το 52 με 55% των συνανθρώπων μας στερούνται τού, οίκοθεν για μάς, θεωρουμένου αναφαίρετου δικαιώματος των θρησκευτικών ελευθεριών. Εσχάτως δε, όλοι μας βιώνουμε την αναβίωση ενός θρησκευτικού φονταμενταλισμού στις μουσουλμανικές χώρες, που απαγορεύει κάθε θρησκευτική ελευθερία και με έκδηλες  τάσεις   διείσδυσης στη Ρωσία και την Ευρώπη.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για τις θρησκευτικές μας ελευθερίες και το οποίο πρέπει να προσέξουμε ιδιαιτέρως. Και τώρα παρακαλώ να μού επιτρέψετε να κάνω ιδιαίτερη μνεία καταπάτησης των θρησκευτικών ελευθεριών που συμβαίνουν  στην μικρή μου πατρίδα την Κύπρο. Ουδαμού της ανθρωπότητας συνέβησαν τέτοιες φρικαλεότητες και τέτοια εγκλήματα, όσα συνέβησαν τον τελευταίο μισό αιώνα στο  χριστιανικό αυτό νησί, το οποίο δια μέσου των αιώνων υπήρξε μια ζωογόνα εστία ελληνοχριστιανικού πολιτισμού.   

Η Τουρκία δια της δυνάμεως των όπλων κατέλαβε το 38% τού εδάφους μας, εξεδίωξε δια τής βίας από τις πατρογονικές του εστίες όλο τον χριστιανικό πληθυσμό - είναι απίστευτο και να το λέγει κανείς - και επέβαλε πολιτική εθνικού ξεκαθαρίσματος. Στη συνέχεια μετέφερε χιλιάδες εποίκους από τα βάθη της Ανατολίας και τις εγκατέστησε στις οικίες των νόμιμων κατόχων τους. Άλλαξε τα ονόματα των πόλεων καθώς και των τοπωνυμίων σε μια εμφανέστατη προσπάθεια να παρουσιάσει την ελληνικότατη και χριστιανικότατη  βόρεια Κύπρο σαν τουρκική.

Πέραν από κάθε αρχή δικαίου και ηθικής, στις 15 Νοεμβρίου τού 1983 ανακήρυξε το κατεχόμενο βόρειο μέρος τής πατρίδας μας σαν Τουρκική Δημοκρατία τής Βόρειας Κύπρου και προσπαθεί να επιτύχει διεθνώς την αναγνώρισή της, πράγμα που ευτυχώς δεν πέτυχε.  Η Διεθνής κοινότητα καταδίκασε την αποσχιστική αυτή ενέργεια άμεσα και κατηγορηματικά καθώς και  το Συμβούλιο Ασφαλείας τού Ο.Η.Ε.  

Οι Τούρκοι ποτέ δεν σεβάστηκαν τα ψηφίσματα τού Ο.Η.Ε. και τού Συμβουλίου ασφαλείας, παρ’ όλο που το ψήφισμα 3212, το οποίο προέβλεπε επιστροφή όλων των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες υπό συνθήκες ειρήνης και ασφαλείας,  το ψήφισαν και οι ίδιοι. Νοιώθουμε, αγαπητοί μας φίλοι, βαθύτατη οδύνη διότι   οι Τούρκοι επιδρομείς ουδόλως σεβάστηκαν τα ιερά και τα όσιά μας. Στα κατεχόμενα εδάφη μας υπάρχουν συνολικά 520 Εκκλησίες. Απ’ αυτές άλλες κατέστρεψαν, άλλες μετέβαλαν σε  αποθήκες ή αποχωρητήρια και άλλες  σε μουσουλμανικά τεμένη.

Ανάμεσα σ’ αυτές είναι και ο τάφος τού ιδρυτή και προστάτη τής Αγιωτάτης Εκκλησίας μας,  τού Αποστόλου Βαρνάβα, καθώς και η Ιερά Μονή αυτού, την οποία μετέτρεψαν σε μουσείο. Και οφείλουμε να πληρώσουμε εισιτήριο για να επισκεφθούμε τη φύτρα αυτή του χριστιανικού μας πολιτισμού.  Επί πλέον σύλησαν  ανενδοιάστως τους εκκλησιαστικούς μας θησαυρούς. Κατά τρόπο εγκληματικό και βάρβαρο αποτοίχισαν ακόμη  ψηφιδωτά και αγιογραφίες, τις οποίες πώλησαν στο εξωτερικό τούρκοι αρχαιοκάπηλοι. Και νομίζω είναι σ’ όλους γνωστή η περιπέτεια των ψηφιδωτών τής Παναγίας τής Κανακαριάς και των αγιογραφιών τού Αγίου Ευφημιανού.   

Ο κάθε ευαίσθητος άνθρωπος που επισκέπτεται σήμερα τα κατεχόμενα μέρη μας στην Κύπρο, το λίκνο τούτο τού εύρωστου χριστιανικού μας πολιτισμού, που αποτελεί σήμερα τον προμαχώνα τού Χριστιανισμού τής Ευρώπης,  έχει την εντύπωση  πως διαβαίνει πια από τον κρανίου τόπο τής ανθρωπότητας. Πόνος πολύς και οδύνη απερίγραπτη πλανάται στο χριστιανικό μας νησί. 180 περίπου χιλιάδες πρόσφυγες βρίσκονται εγγύς των πατρογονικών τους Εστιών αλλά εκτός αυτών.

Πρέπει να  « προσκυνήσουν τον κατακτητή » για να τις επισκεφθούν και να τις δουν εκ του πλησίον ή για να μπορέσουν να τελέσουν ιεροκρυφίως ένα τρισάγιο στους τάφους των πεφιλημένων τους Γονέων και τεθνεώτων.  Πονεμένοι Γονείς - όσοι ακόμα ζουν - για τριάντα οκτώ τώρα χρόνια περιμένουν να μάθουν κάτι για τους αγνοούμενους τους.    Η Τουρκία αρνείται επίμονα να δώσει στοιχεία για επίλυση τού ανθρωπιστικού αυτού προβλήματος. Αυτή  είναι μια άλλη τραγική πτυχή τής καταπάτησης των ανθρωπίνων και θρησκευτικών μας ελευθεριών.          

Πρόσφατα στην κατεχόμενη Καρπασία τούρκοι στρατιώτες, την ημέρα των Χριστουγέννων μάλιστα, εισήλθαν στο ιερό τής Εκκλησίας και ανάγκασαν δια τής βίας ένα γέροντα ιερέα να διακόψει  τη Θεία Λειτουργία, που τελούσε για τους λιγοστούς γέροντες εγκλωβισμένους που παραμένουν ακόμη εκεί.  Ο δε Επίσκοπος Καρπασίας δεν μπορεί ούτε να επισκέπτεται ελεύθερα το ποίμνιό του ούτε και φυσικά να λειτουργεί. Και αν κάποτε του επιτρέψουν να επισκεφτεί την Καρπασία, με τη μεσολάβηση τού Ο.Η.Ε. ευρίσκεται συνεχώς κάτω από αυστηρότατη αστυνομική παρακολούθηση.

Πρόκειται για ανεπίτρεπτη κατάσταση που συνιστά αισχύνη για όλους, όσοι εκπροσωπούν τους Διεθνείς Οργανισμούς,  τον Ο.Η.Ε. την ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ,  το Συμβούλιο τής Ευρώπης, την UNESCO, και όλους τους άλλους διεθνείς οργανισμούς, που είναι εντεταλμένοι να προστατεύουν τις Ανθρώπινες Ελευθερίες και τα  Θρησκευτικά  Δικαιώματα.

Μέσα σ’ όλη αυτή την οδύνη και την καταπάτηση κάθε ίχνους θρησκευτικής ελευθερίας, διερωτώμαι για ποιες θρησκευτικές ελευθερίες μπορούμε να καυχώμεθα; Και μιλάμε για μια χώρα μέλους τού Ο.Η.Ε. μέλους τού Συμβουλίου τής Ευρώπης και μέλους τής Ε.Ε. που αυτή την περίοδο μάλιστα τυγχάνει να ασκεί  και την προεδρία αυτής.

Αγαπητοί μου Σύνεδροι,

Η  ανθρωπότητα  πρέπει να συνειδητοποιήσει τούτη τη διαχρονική ιστορική αλήθεια. Όταν μία Εστία τού χριστιανικού πολιτισμού σβήνει, τότε σβήνει μια ακένωτη πηγή πνευματικού φωτός και τροφοδοσίας τής οικουμένης ολόκληρης. Διότι   το πνεύμα τού Χριστιανισμού, που είναι Θεϊκό, που είναι ουράνιο, είναι πνεύμα διαχρονικό και πνεύμα οικουμενικό. Η δροσοβόλος αύρα του έχει τη χάρη και τη δύναμη να ζωογονεί όλη την ανθρωπότητα και να τής παρέχει τις δυνατότητες να ανθοφορεί και να καρποφορεί εσαεί.
         
Και τούτες οι μεγάλες αλήθειες δεν είναι απλά λόγια ενός κληρικού που είναι διαποτισμένος από το ελληνοχριστιανικό πνεύμα. Φωτισμένα μυαλά από το Ευρωπαϊκό πνευματικό στερέωμα, όπως ο μεγάλος Άγγλος ιστορικός Arnold Toynbee, ο Άγγλος ποιητής Elliot, ο Γάλλος φιλόσοφος και ποιητής  Paul Valery,  ο εμβριθής Βυζαντινολόγος Steven Runciman  και δεκάδες άλλα κορυφαίες πνευματικές προσωπικότητες τής ανθρωπότητας διακήρυξαν, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, τις διαχρονικές αυτές αλήθειες, τις οποίες ο χρόνος δεν μού επιτρέπει να αναφέρω.
         
Γι’ αυτό και ακράδαντα πιστεύω ότι σήμερα η ανθρωπότητα δίδει εξετάσεις στην Κύπρο, αλλά και σ’ όλο τον κόσμο, όπου υπάρχει παραβίαση των ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.  Δίδει τις πιο δύσκολες εξετάσεις της απέναντι στις ηθικές και διαχρονικές αξίες τής ζωής. Απέναντι στο αναφαίρετο δικαίωμα τού κάθε λαού να ασκήσει ελεύθερα τις θρησκευτικές του ελευθερίες.
  
Αγαπητοί μου,

η ιστορική πραγματικότητα μαρτυρεί ότι όπου οι Θρησκευτικές ελευθερίες καταπατούνται εκεί υπάρχει η στασιμότητα και η οπισθοδρόμηση.Η αξία τού Ανθρώπου εκμηδενίζεται και εξευτελίζεται. Αντίθετα, όπου υπάρχουν και βιώνονται οι Θρησκευτικές Ελευθερίες εκεί αναπτύσσεται ένας καρποφόρος πολιτισμός.   Εκεί υπάρχει η χαρά τής δημιουργίας, η ευτυχία και η ευλογία τού Θεού.

Επομένως, χρέος όλων μας, ιδιαίτερα ημών των πνευματικών ταγών τής κοινωνίας, είναι όπως  αγωνιζόμεθα αενάως για την επικράτηση των Θρησκευτικών Ελευθεριών, απανταχού τής ανθρωπότητας. Και είμαι απόλυτα σίγουρος ότι  ο αγώνας αυτός είναι ευάρεστος ενώπιον τού Κυρίου.

Σάς ευχαριστώ όλους θερμά που με ακούσατε και διαπύρως εύχομαι προς τον Κύριο, όπως ευλογεί το έργο Σας και τους υψηλόφρονες οραματισμούς Σας.

           

ΝΥΤ: ΤΟ ΙΡΑΚ ΒΟΗΘΑ ΤΟ ΙΡΑΝ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ

Το Ιράκ ενισχύει το Ιράν παρακάμπτοντας τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Τεχεράνη για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό της πρόγραμμα, γράφουν οι New York Times. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, η Βαγδάτη χρησιμοποιεί ένα δίκτυο χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αλλά και το λαθρεμπόριο πετρελαίου, παρέχοντας στη Τεχεράνη την απαραίτητη και κρίσιμη ροή δολαρίων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι Ιρακινοί αξιωματούχοι αλλά και η κυβέρνηση κάνουν τα ''στραβά μάτια'' στις συναλλαγές με το Ιράν, ενώ άλλοι αξιωματούχοι στη Βαγδάτη επωφελούνται άμεσα από τις δραστηριότητες. Αρκετοί με τους αξιωματούχους έχουν στενούς δεσμούς με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι Καμάλ αλ-Μαλίκι σημειώνουν οι Times της Νέας Υόρκης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα από τον περασμένο μήνα είναι ενήμερος για το ζήτημα όταν μια μικρή ιρακινή τράπεζα, η Ισλαμική Τράπεζα Elaf διαγράφηκε από τις συναλλαγές με το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα, σημειώνει η εφημερίδα. Σύμφωνα με την εφημερίδα το Ιράκ ενισχύει και με άλλους τρόπους το Ιράν.

Η αμερικανική κυβέρνηση μάλιστα έστειλε διάβημα διαμαρτυρίας στον ιρακινό πρωθυπουργό όταν έγινε γνωστό ότι η Βαγδάτη επιτρέπει τη χρήση του ιρακινού εναέριου χώρου για να μεταφερθούν ιρανικές προμήθειες στη Συρία. Το εμπόριο και η εισροή δολαρίων είναι ζωτικής σημασίας για το Ιράν, καθώς οι οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τα Ηνωμένα Έθνη και μεμονωμένες χώρες πιέζουν την ιρανική οικονομία, αναφέρουν οι New York Times.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Με σκληρό τρόπο σχολιάζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης την υπόθεση της Ύδρας. «Το δίκιο του Υδραίου φοροφυγά μου είναι απεχθές. Όσο μεγαλύτερη η φοροδιαφυγή, τόσο αγριότερη η περικοπή μισθών, συντάξεων. Καθαρές κουβέντες» έγραψε στο Twitter. Η υπόθεση προκάλεσε ποικίλα σχόλια και πολιτική αντιπαράθεση.

Μαίνεται για τρίτη μέρα η πυρκαγιά στις Καρυές Χίου. Επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 50 οχήματα, 110 άτομα πεζοπόρο, 50 εθελοντές, αλλά και 79 στρατιώτες. Μεγάλο βάρος της προσπάθειας της Πυροσβεστικής πέφτει στη σωτηρία των μοναδικών σε όλο τον κόσμο μαστιχόδενδρων. Παρά τις προσπάθειες ήδη έχουν καεί μαστιχοκαλλιέργειες στα χωριά Λιθί, Ελάτα, Βέσσα και Αρμόλια.
   
«Όλοι συνειδητοποιούμε πόσο σημαντικές είναι οι ελληνογερμανικές σχέσεις για την διατήρηση της ενότητας της ΕΕ» τόνισε ο βετεράνος της γερμανικής πολιτικής ζωής, Χανς-Ντίντριχ Γκένσερ, μετά τη συνάντησή του με τον Δ.Αβραμόπουλο. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας αναμένεται να συναντηθεί σήμερα, Δευτέρα, με τον Γερμανό ομόλογό του Γκίντο Βεστερβέλε.
   
Προσπάθεια ανασύστασης τρομοκρατικής ομάδας βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. πίσω από την αιματηρή ληστεία στην Πάρο. Ο 29χρονος που συνελήφθη και φέρεται να είναι ο εκτελεστής του οδηγού ταξί, είχε απασχολήσει τις Αρχές και κατά τη διάρκεια των ερευνών για την εξάρθρωση της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς», οδηγείται τη Δευτέρα για απολογία στον ειδικό εφέτη ανακριτή. Συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι από τον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας.
  
 Ένα ηπιότερο από το ισχύον σενάριο για την εφεδρεία έχει διαμορφώσει το οικονομικό επιτελείο. Το εν λόγω σενάριο προβλέπει ότι η διάρκεια παραμονής των δημοσίων υπαλλήλων στην εφεδρεία θα είναι τρία χρόνια, με ποσοστό αναπλήρωσης του μισθού τους στο 65% (έναντι του ενός έτους και του 60% σήμερα), ενώ θα εξαιρούνται από το μέτρο όσοι έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ. Σχολιάστε...

Κόσμος

 Η διεύθυνση του ορυχείου λευκόχρυσου Λονμίν στην περιοχή Μαρικάνα της Νότιας Αφρικής κάλεσε τους απεργούς να προσέλθουν στην εργασία τους το πρωί της Δευτέρας, λέγοντας ότι αλλιώς κινδυνεύουν να απολυθούν. Παράλληλα, ανακοίνωσε πως δεν θα ζητήσει από τους εργάτες που δεν απεργούν να επανέλθουν στις θέσεις τους αν η αστυνομία κρίνει πως κινδυνεύουν. Εβδομάδα εθνικού πένθους στη Νότιο Αφρική στη μνήμη των 44 ανθρώπων –από τους οποίους 34 την Πέμπτη– που έχουν χάσει τη ζωή τους την τελευταία εβδομάδα στο ορυχείο.
   
Περιορίζεται το προβάδισμα του Ούγκο Τσάβες έναντι του αντιπάλου του, εν όψει των προεδρικών του Οκτωβρίου, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση. Ο νυν πρόεδρος συγκεντρώνει ποσοστό 49,3%, έναντι 47,2% του νεαρού Ενρίκε Καπρίλες. Ο δρόμος βέβαια μέχρι την 7η Οκτωβρίου είναι μακρύς.
   
Μη εκτελέσιμη θανατική ποινή επιβλήθηκε στη σύζυγο του πρώην ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος της επαρχίας Τσονγκτσίνγκ, Γκου Καϊλάι για τη δολοφονία ενός Βρετανού επιχειρηματία. Οι μη εκτελέσιμες θανατικές ποινές μεταβάλλονται συνήθως σε ποινές ισόβιας κάθειρξης ή σε ποινές κάθειρξης έως 25 ετών με την επιφύλαξη της καλής συμπεριφοράς εντός της φυλακής. Τέσσερις Κινέζοι αξιωματικοί της αστυνομίας καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης από πέντε ως 11 χρόνια με την κατηγορία ότι προσπάθησαν να συγκαλύψουν την υπόθεση της δολοφονίας. Σε κάθειρξη εννέα χρόνων καταδικάστηκε ο Ζανγκ Σιαοζούν, βοηθός της Γκου, ο οποίος θεωρείται από τις Αρχές συνένοχός της.
   
Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,6 βαθμών σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της δυτικής ακτής των ΗΠΑ, στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, ανέφερε το αμερικανικό γεωφυσικό ινστιτούτο την Κυριακή.
   
Η αστυνομία του Πακιστάν συνέλαβε 11χρονο κορίτσι με την κατηγορία της βεβήλωσης βιβλίου που περιείχε ισλαμικά κείμενα μετά από τις διαμαρτυρίες και τις απειλές οργισμένου πλήθους. Τα μέσα ενημέρωσης στη χώρα επισημαίνουν ακόμη ότι οργισμένο πλήθος απαίτησε τη σύλληψη της κοπέλας (που είναι χριστιανή) ενώ απείλησε να κάψει και το σπίτι της οικογένειας της στα περίχωρα της πρωτεύουσας Ισλαμαμπάντ.

Οικονομία

 Εντατικές διαβουλεύσεις θα γίνουν αυτή την εβδομάδα στην Ευρωζώνη για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, με επίκεντρο τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και τη βοήθεια προς την Ελλάδα. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιστρέφουν από τις διακοπές τους, ενώ εκκρεμούν σημαντικά ζητήματα, όπως η στήριξη προς την Ισπανία και την Ιταλία.
   
Διαχειρίσιμη, αλλά όχι τόσο συντεταγμένη όσο φαντάζονται κάποιοι, θα ήταν ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, προειδοποιεί το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Γιοργκ Άσμουσεν. «Η προτίμησή μου είναι σαφής: Η Ελλάδα οφείλει να παραμείνει στη Νομισματική Ένωση», τονίζει.
   
Μέχρι και 2 ευρώ το λίτρο πληρώνουν οι οδηγοί για να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων τους, κυρίως στις νησιωτικές περιοχές της χώρας, ενώ η μέση πανελλαδική τιμή διαμορφώνεται στα 1,814 ευρώ το λίτρο. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, η Ελλάδα κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις παγκοσμίως, σε ό,τι αφορά την τιμή της βενζίνης.

Αθλητισμός

 Μία εβδομάδα πριν από την έναρξη της Σούπερ Λίγκα ο Ολυμπιακός έδειξε ότι χρειάζεται ακόμα χρόνο. Στο φιλικό με τη Νάπολι ηττήθηκε με 3-0, παρουσιάζοντας και πάλι προβλήματα στον αμυντικό τομέα, ενώ δεν είχε και την απαιτούμενη ανάπτυξη στο παιχνίδι του. Μασάδο και Γκρέκο ξεχώρισαν πάντως από «ερυθρόλευκους».
   
Η Μπαρτσελόνα μπήκε πολύ δυνατά στη φετινή αγωνιστική περίοδο της primera division καθώς επιβλήθηκε με 5-1 της Ρεάλ Σοσιεδάδ στο Καμπ Νου, που είδε τον Νταβίντ Βίγια όχι μόνο να επιστρέφει αλλά και να σκοράρει. Τον ένα βαθμό της ισοπαλίας πήρε η Ρεάλ Μαδρίτης στην πρεμιέρα της στο ισπανικό πρωτάθλημα. Η ομάδα του Μουρίνιο ήρθε 1-1 με τη Βαλένθια, απογοητεύοντας τους φιλάθλους της. Στις 22:00 η Μπαρτσελόνα υποδέχεται τη Ρεάλ Σοσιεδάδ.
   
Η Ρόμα επικράτησε 3-0 του Αρη σε φιλικό αγώνα που έγινε στο «Ολίμπικο». Ο Πάολο Οσβάλντο άνοιξε το σκορ για τους «τζιαλορόσι» στο 25΄ και ακολούθησαν τα γκολ των Μπράντλεϊ (71΄), Ντέστρο (86΄) με τα οποία διαμορφώθηκε το τελικό 3-0.


ΤΑ 9 ΘΑΝΑΣΙΜΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ

Τώρα, που οδεύουμε ολοταχώς προς άτακτη χρεοκοπία, τώρα που η αδράνεια των κυβερνήσεών μας έδωσε το δικαίωμα στους εταίρους μας κυρίως, στους Γερμανούς - να τολμούν  να  ομιλούν περί του ότι θα «μας πετάξουν από το ευρώ», τώρα  που η Ελλάδα από το ένα ως το άλλο άκρο της αιμορραγεί και καταρρέει, τώρα που οποιασδήποτε μορφής αναδιάρθρωση ή  αναδιαπραγμάτευση του χρέους  δεν έχει πια νόημα, τώρα που ότι κτίσαμε στα 60 τελευταία χρόνια έχει γκρεμιστεί και  η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό έχει αμαυρωθεί, ας καταμετρήσουμε  ποια δικά μας, ποια  ασυγχώρητα  εγκλήματά   μας οδήγησαν τη χώρα και το λαό της  σ’ αυτό το οικτρό αποτέλεσμα:

1ο Εγκλημα: Η  - ανεξήγητη;;; - επιμονή του Γιώργου Παπανδρέου να βάλει την Ελλάδα στο ΔΝΤ, αν και σαφώς αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί.

2ο Έγκλημα: Η υπογραφή του αρχικού μνημονίου από τους αρμοδίους, ουσιαστικά, με κλειστά μάτια και χωρίς την ελάχιστη διαπραγμάτευση, και στη συνέχεια όλου του υπόλοιπου αποτρόπαιου συρφετού, που έδεσε χειροπόδαρα τον ελληνικό λαό, και τον παρέδωσε, έτσι, στους δανειστές του.

3ο Έγκλημα: Η εντελώς αδικαιολόγητη, απαράδεκτα επιπόλαιη,  όσο και ασυγχώρητη άρνηση των αρμοδίων να επιδιώξουν την έγκαιρη αναδιαπραγμάτευση/αναδιάρθρωση του χρέους, που τότε εμφάνιζε τη μοναδική οδό σωτηρίας μας.

4ο Έγκλημα: Η εγκληματική άρνηση των αρμοδίων να εκμεταλλευτούν δηλώσεις – όσο ήταν ακόμη καιρός και οι δανειστές μας δεν είχαν «ξεφορτωθεί» τα χαρτιά μας ότι θα προχωρήσουμε σε παύση πληρωμών ή ότι θα αποχωρήσουμε από την ευρωζώνη.

5ο Έγκλημα: Η αποδοχή του καταστρεπτικού  και ασύγγνωστα καθυστερημένου «κουρέματος» του χρέους, που το έκανε ακόμη λιγότερο διαχειρίσιμο και που κατέστρεψε τα συνταξιοδοτικά ταμεία, τα ΑΕΙ, τα νοσοκομεία, τα μουσεία κλπ.

6ο Έγκλημα: Η, επί δυόμισι συνεχή χρόνια τραυματικά αναξιοπρεπής  και απαράδεκτα δουλική συμπεριφορά των κυβερνήσεων, απέναντι στους υπαλληλίσκους του ΔΝΤ και στα αφεντικά τους, τα οποία όσο υποχωρούσαμε, όσο περισσότερο ματώναμε, όσο πιο πολύ εξαθλιωνόμασταν, όσο περισσότερο η χώρα αποκτούσε όψη τριτοκοσμική, τόσο περισσότερο μας πρόσβαλλαν, μας διέβαλαν σε ολόκληρη την υφήλιο και μας φόρτωναν με ακόμη πιο  απραγματοποίητες, και με ακόμη πιο  απάνθρωπες υποχρεώσεις.

7ο Έγκλημα: Η αγαστή σύμπνοια των εκάστοτε  δικών μας αρμοδίων με Τροϊκανούς, για την επιβολή αιματηρών θυσιών, παρότι το  αποτέλεσμά τους ήταν εξαρχής και οφθαλμοφανώς  αντίθετο από το επίσημα επιδιωκόμενο. Επιλέγω την εκδοχή της «σύμπνοιας» διότι θεωρώ ύβρη το όποιο επιχείρημα περί άγνοιας, ή αδυναμίας κατανόησης του παντελώς  ανέφικτου των μέτρων  - κατανοητού, ωστόσο, ακόμη και από πρωτοετείς φοιτητές των Οικονομικών.

8ο Έγκλημα: Η σταθερά πανικόβλητη  δήλωση των ελληνικών κυβερνήσεων, προς κάθε κατεύθυνση, σχετικά με την  απόφαση παραμονής στην ευρωζώνη με κάθε θυσία, ακόμη και με αντάλλαγμα την παράδοση βωμών και εστιών στους βαρβάρους.

9ο Έγκλημα: Η έλλειψη στοιχειώδους προετοιμασίας για την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, ενόσω όλα οδηγούσαν από καιρό προς τα εκεί, και ενόσω ολόκληρη η υφήλιος λάμβανε, πυρετωδώς,  τα μέτρα της. Και όχι μόνο, αλλά παράλληλα και  με συνεχείς αποπροσανατολισμούς και προσπάθειες  αποκοίμισης  του ελληνικού λαού για το που οδεύει πραγματικά, αλλά και με την κατάστρωση τρομοκρατικών σεναρίων για το τι θα του συμβεί στην περίπτωση μιας τέτοιας επιστροφής,  αλλά και με  την κατακεραύνωση όσων, κατά καιρούς τολμούσαν να αναφερθούν σε ότι αποτελούσε, εμφανώς, τη  θλιβερή  μας πραγματικότητα.

Και τώρα;;; Δυστυχώς, τώρα είναι πολύ αργά για….δάκρυα. Τώρα, έχουμε εναποθέσει ένα προς ένα  τα όπλα μας, στα πόδια των δανειστών μας και οδεύουμε κυριολεκτικά «ξυπόλυτοι στ’ αγκάθια». Τώρα, είμαστε έρμαια των επιθυμιών τους και γιατί όχι, και των καταχθόνιων σχεδίων τους.  Η επιμήκυνση, που αργοπορημένα και έχοντας απεμπολήσει όλα μας τα επιχειρήματα, ετοιμάζεται να ζητήσει η Κυβέρνηση, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα μας δοθεί. Αλλά, κι αν μας δοθεί, θα πρόκειται απλώς για μικρή αναβολή του οριστικού «κλεισίματος της αυλαίας», ενόσω θα αυξήσει ακόμη περισσότερο το χρέος μας, που υπερδιπλασιάστηκε ήδη από την αρχή της κρίσης, και ενόσω  θα  διευκολύνει την άρση των δυσκολιών, που ακόμη υπάρχουν για το  ξεπούλημα της Ελλάδος και την ολοκληρωτική της καταστροφή.

Δυστυχώς, τώρα πια, το μόνο σύνθετο όπλο  μας είναι η στάση πληρωμών –αναπόφευκτη ούτως ή άλλως, είτε με δική μας πρωτοβουλία είτε με έξωθεν παύση βοήθειας-  και η άμεση και όσο γίνεται καλύτερα προετοιμασμένη προσφυγή μας στο Διεθνές Δικαστήριο, με αίτημα την άμεση  διακοπή της γενοκτονίας του ελληνικού λαού και της πορείας εξαφάνισης της Ελλάδας από το χάρτη των προηγμένων  και ανεξάρτητων εθνών.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ. Η ΦΩΤΙΑ ΜΑΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΧΙΟ- ΚΡΑΥΓΗ ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ.

Με αμείωτη ένταση συνεχίζουν να κατακαίνε τα πάντα στο πέρασμά τους τα δύο πύρινα μέτωπα στις περιοχές του Κοντυλόπου και των Αυγωνύμων στη Χίο ενώ τα υπόλοιπα μέτωπα, για την ώρα είναι σε ύφεση.Το πρωί οι φλόγες απείλησαν σπίτια στα Αυγώνυμα. Στο νησί έφτασε και το αρματαγωγό ΣΑΜΟΣ του Πολεμικού Ναυτικού που μεταφέρει 16 Πυροσβεστικά οχήματα από μονάδες του Λεκανοπεδίου της Αττικής καθώς και πεζοπόρα τμήματα.

Υπ. Εθνικής Αμυνας: Διάθεση δυνάμεων για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Χίο
.
Στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στη Χίο συνέδραμε και σήμερα το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, διαθέτοντας επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα. Συγκεκριμένα διατέθηκαν: επτά αεροπλάνα τύπου CL-415, δύο αεροπλάνα CL-215, δύο ελικόπτερα CH-47 (Chinook), ένα C-130 για την μεταφορά από την Αθήνα 54 ατόμων εκπαιδευμένου στρατιωτικού προσωπικού της δύναμης του σχεδίου Δευκαλίων καθώς και ένα C-130 για την μεταφορά 90 πυροσβεστών από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Σε ετοιμότητα βρίσκεται παράλληλα ένα αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού για μεταφορά επιπλέον μέσων στο νησί εφόσον απαιτηθεί.

Η καταστροφή


Περισσότερα από 65.000 στρέμματα
έχουν γίνει στάχτη στη Χίο σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό του καταστροφικού έργου της πυρκαγιάς που έχει συμπληρώσει 24 ώρες από το ξέσπασμα της.  Αυτή είναι η πρώτη επίσημη εκτίμηση του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, έτσι όπως εκφράστηκε στη σύσκεψη φορέων που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου.

Πυροσβέστες, εθελοντές και στρατιώτες έδιναν όλο το βράδυ μάχη με τις φλόγες, προκειμένου να οριοθετήσουν την τεράστια πυρκαγιά στη Χίο το μήκος της οποίας φτάνει τα 25 χιλιόμετρα, για να μην κινδυνέψουν σπίτια. Χιλιάδες στρέμματα πρασίνου, αλλά και μαστιχόδεντρων έχουν γίνει στάχτη. Οι περισσότεροι κάτοικοι πέρασαν το βράδυ στις παραλίες, μακριά από τα σπίτια τους.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν τεθεί τα χωριά Αυγώνυμα, Αγιος Γιώργης, Λιθί, Βέσσα, Ελάτα, Πιργί, Μεστά, Δαφνώνας και Ολύμποι. Ο δήμαρχος του νησιού, Πολυχρόνης Λαμπρινούδης έκανε λόγο για εμπρησμό. Πυροσβεστικές δυνάμεις καταφτάνουν από πολλά σημεία της χώρας προκειμένου να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης. Ωστόσο σύμμαχός τους δεν είναι ούτε σήμερα ο καιρός, καθώς στην περιοχή πνέουν άνεμοι εντάσεως ακόμη και 8 μποφόρ.

Αυτός ήταν και ο λόγος που αεροσκάφη δεν κατάφεραν να πάρουν μέρος στην πυρόσβεση με αποτέλεσμα να πραγματοποιήσουν ρίψεις πέντε ελικόπτερα.

Στο νησί επιχειρούν 58 πυροσβέστες με 21 οχήματα. Από Αθήνα κατέφτασαν 10 οχήματα και 20 πυροσβέστες. Ακόμη επιχειρεί πεζοπόρο τμήμα 40 ατόμων ενώ σε επιφυλακή στο νησί βρίσκονται όλα τα σώματα ασφαλείας. Παράλληλα, σημαντική είναι η συμβολή των εθελοντών και των απλών κατοίκων που με κάθε μέσο ρίχνονται στη φωτιά.

Πρώτο θέμα στα τουρκικά ΜΜΕ 

Πρώτο θέμα αποτελεί στα ΜΜΕ της Σμύρνης και του Τσεσμέ η είδηση της μεγάλης Πυρκαγιάς που κατακαίει από το πρωί ολόκληρη τη Χίο. Χαρακτηριστικό είναι ότι η τηλεόραση του Τσεσμέ στις πρώτες ειδήσεις της ηλεκτρονικής της έκδοσης αφιερώνει εκτενές ρεπορτάζ για το χρονικό της μεγάλης καταστροφής ενώ έχει στείλει ήδη δύο απεσταλμένους στο νησί προκειμένου να καλύψουν το ρεπορτάζ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 20/8/2012

Γεγονότα

1741: Ο δανός εξερευνητής Φίτους Μπέρινγκ είναι ο πρώτος Ευρωπαίος που φτάνει στην Αλάσκα. Προς τιμήν του, η θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Σιβηρίας και της Αλάσκας ονομάστηκε Βερίγγειος Πορθμός.

1824: Κυκλοφορεί η «Εφημερίς των Αθηνών», το πρώτο έντυπο στην επαναστατημένη πόλη.

1882: Η επική «Εισαγωγή 1812» του Πιότρ Ιλιτς Τσαϊκόφσκι ακούγεται για πρώτη φορά στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος στη Μόσχα. Γράφτηκε από τον μεγάλο συνθέτη για την επέτειο των 70 χρόνων από την αποτυχημένη εισβολή του Ναπολέοντα στη Ρωσία.

1897: Ο άγγλος γιατρός Ρόναλντ Ρος ανακαλύπτει ότι η ελονοσία προέρχεται από τα κουνούπια. Θα τιμηθεί με βραβείο Νόμπελ το 1902 και θα γίνει «σερ». Η 20η Αυγούστου γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα κατά των Κουνουπιών.
1950: Ο Κώστας Κεφαλογιάννης, αδελφός του βουλευτή του Λαϊκού Κόμματος Μανώλη Κεφαλογιάννη, απαγάγει την Τασούλα Πετρακογιώργη, κόρη βουλευτή του Φιλελευθέρου Κόμματος, με την οποία είναι ερωτευμένος.

1954: Κατατίθεται στη γραμματεία του ΟΗΕ η πρώτη ελληνική προσφυγή για το Κυπριακό, με αίτημα την εφαρμογή των αρχών της ισότητας και της αυτοδιάθεσης των λαών.

Γεννήσεις

1561: Γιάκοπο Πέρι, ιταλός συνθέτης, για πολλούς πατέρας της όπερας. (Θαν. 12/8/1633)

1778: Μπερνάρντο Ο' Χίγκινς, ο απελευθερωτής της Χιλής. (Θαν. 24/10/1842)

1795: Νικόλαος Κασομούλης, αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και λόγιος από την Κοζάνη. (Θαν. 1872)

1890: Χάουαρντ Φίλιπς Λάβκραφτ, αμερικανός συγγραφέας μυθιστορημάτων τρόμου και επιστημονικής φαντασίας. (Θαν. 15/3/1937)

Θάνατοι

1915: Πολ Έρλιχ, γερμανός γιατρός και ερευνητής, ο οποίος εισήγαγε την χημειοθεραπεία και ανακάλυψε το Σαλβαρσάν, ένα φάρμακο για τη σύφιλη. Τιμήθηκε με Νόμπελ το 1908. (Γεν. 14/3/1854)

1928: Στέφανος Σκουλούδης, τραπεζίτης και πολιτικός, που διετέλεσε και πρωθυπουργός της Ελλάδας. (Γεν. 1838)

1968: Νίκος Νησιώτης, μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, παλαιός μπασκετμπολίστας και προπονητής του Πανελληνίου, και καθηγητής της Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. (Γεν. 1924)