19 Αυγούστου, 2012

ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΧΛΕΥΑΖΕΙ…

Οι συνεχείς απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί εις βάρος της Ελλάδας συνεχίζονται απρόσκοπτα. Ιδιαίτερη έμφαση, όμως, με υψηλή δόση κυνισμού αλλά και πικρής αλήθειας, είναι τα όσα δημοσιεύονται στον τουρκικό τύπο για την Ελλάδα του σήμερα, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν την ισχυρή αντίδραση του ΚΚΕ, το οποίο καταγγέλλει τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για το ξεπούλημα λιμανιών και μαρινών.

«Αν ο λαός δεν τους εμποδίσει, κυβέρνηση και ΕΕ είναι ικανοί να εκχωρήσουν στους εφοπλιστές και στους μεγαλοεπιχειρηματίες, όχι μόνο τα λιμάνια, αλλά και την ίδια τη θάλασσα» αναφέρεται σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών.Δυστυχώς, η πραγματικότητα κατατείνει υπέρ της «Δημοκρατίας της Μπανανίας», έκφραση που χρησιμοποίησε η Milliyet, θέλοντας να καυτηριάσει την στάση της Ελληνικής αντιπολίτευσης στο φαινόμενο πώλησης και ιδιωτικοποίησης λιμανιών και μαρίνων που βρίσκονται στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Βέβαια, η τουρκική εφημερίδα προσεγγίζει το θέμα της πώλησης – ιδιωτικοποίησης από την πλευρά της Τουρκίας (και καλά κάνει, αφού προωθεί τα τουρκικά συμφέροντα ως τουρκική εφημερίδα).

Όμως, η αλήθεια, είναι πολύ σκληρή για την Ελλάδα, αφού η κυβέρνηση της Αθήνας σκοπεύει να ξεπουλήσει λιμάνια μείζονος εθνικού και οικονομικού ενδιαφέροντος, ενώ οι τοπικοί δήμαρχοι των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου τρέχουν να προλάβουν και να πουλήσουν μαρίνες (που φτιάχτηκαν με ευρωπαϊκά προγράμματα) και να κλείσουν συμφωνίες με τούρκους επιχειρηματίες, πριν προλάβει η τρόικα να «βάλει χέρι» και να πουλήσει η ίδια συγκεκριμένα σημεία ελλιμενισμού ιδιωτικών –κυρίως- σκαφών. Δεν γνωρίζουμε εάν υπάρχουν συμφωνίες κάτω από το τραπέζι (δεν θέλουμε να πιστέψουμε πως μπορεί Έλληνες δήμαρχοι να εκποιούν λιμάνια και μαρίνες ύψιστου εθνικού ενδιαφέροντος προς ίδιον όφελος), τις οποίες οι Δήμαρχοι σκοπεύουν να επωφεληθούν, αφαιρώντας από την τρόικα αυτή την δυνατότητα.

Κινούμενη παράλληλα με την Milliyet, η επίσης τουρκική εφημερίδα Turkiye προσεγγίζει το θέμα της αντίδρασης του ΚΚΕ για τις πωλήσεις λιμανιών και μαρινών με τον τίτλο «Αντίδραση στις ιδιωτικοποιήσεις. Η Ελλάδα μπορεί να πουλήσει ακόμα και την θάλασσα». Και συνεχίζει γράφοντας ότι η Ελλάδα που επιτάχυνε τις ιδιωτικοποιήσεις για να αυξήσει τα έσοδά της, ξεκίνησε το χρονοδιάγραμμα για την πώληση λιμένων και μαρίνων. Το ΚΚΕ – γράφει – αντιδρά έντονα στις ιδιωτικοποιήσεις και είπε ότι σε περίπτωση που δεν αντιταχθεί ο λαός, η κυβέρνηση θα πουλήσει ακόμα και την θάλασσα. Σημειώνεται επίσης ότι ενώ συνεχίζονται οι επικρίσεις, η Επιτροπή Ιδιωτικοποιήσεων άναψε το πράσινο φως για να ξεκινήσει διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση 23 μικρών λιμένων και μαρίνων. Στο ίδιο θέμα αναφέρεται η Haberturk με τον τίτλο «Θα πουλήσουν ακόμα και την θάλασσα». Η Aksam γράφει για το θέμα με τον τίτλο «Εξοργισμένοι οι Έλληνες Κομμουνιστές. Αν το επιτρέψουμε θα πουλήσουν ακόμα και την θάλασσα». Η Yeni Safak γράφει για το θέμα με τον τίτλο «Φεύγουν τα λιμάνια και οι μαρίνες του γείτονα».

Είναι, όμως, θέμα πολιτικής της αντιπολίτευσης ή κυβερνητικής πωλητικής; Σύμφωνα με τα όσα διαδραματίζονται στις ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών και των μαρινών μάλλον είναι θέμα λαμογιών που έχουν τρέξει να εκμεταλλευθούν στον μέγιστο βαθμό, αδιαφορώντας για τα συμφέροντα της Ελλάδας. Γνωρίζουμε πως τράπεζες έχουν αναλάβει την αξιολόγηση των λιμένων και προχωρούν τάχιστα οι διαδικασίες για την υλοποίηση της πώλησής τους. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν, εκτός από λιμάνια νησιών του ανατολικού Αιγαίου, μέχρι και την Μύκονο και την Σαντορίνη, για τα λιμάνια των οποίων δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον μεγάλης επιφάνειας τούρκοι επιχειρηματίες.

Δεν γνωρίζουμε τις εξελίξεις που πρόκειται να υπάρξουν, αλλά διατηρούμε την επιφυλακτικότητά μας τόσο για τις αξιολογήσεις, όσο και για τις συμφωνίες μεταξύ Δημάρχων και αγοραστών ή μεταξύ της κυβέρνησης Σαμαρά και υποψήφιων ιδιοκτητών λιμανιών. Είναι πολλά τα λεφτά και οι «προμήθειες» που υπάρχουν. Μεγαλύτερη όμως είναι οι προσβολές που δέχεται η χώρα, εξαιτίας του «μαζί τα φάγαμε», αλλά και του «πληρώνουν όσοι δεν φάγανε»… Θεωρούμε, δε, απολύτως βέβαιο πως οι συγκεκριμένες αγοραπωλησίες θα γίνουν στο μέλλον αντικείμενο εισαγγελικών ερευνών, με πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα για όσους «και σήμερα τρώνε»…



ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Ελλάδα

Ένας 30χρονος Έλληνας προσήχθη το Σάββατο στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ως ύποπτος για συμμετοχή στη ληστεία τράπεζας στην Πάρο και εν συνεχεία στη δολοφονία του 53χρονου οδηγού ταξί. Ο 30χρονος συνδέεται από την Αστυνομία με την οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».
   
Μεταφέρθηκε τελικά τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου από την Ύδρα στον Πειραιά ο ιδιοκτήτης ταβέρνας στο νησί, ο οποίος συνελήφθη από την Οικονομική Αστυνομία μαζί με άλλο ένα άτομο, για φορολογικές παραβάσεις. Την ίδια ώρα, τον γύρο του κόσμου κάνουν οι εικόνες από τις αντιδράσεις των κατοίκων, που ανάγκασαν τους άνδρες του ΣΔΟΕ να περάσουν όλη τη νύχτα εγκλωβισμένοι στο Αστυνομικό Τμήμα του νησιού και τελικώς «απελευθερώθηκαν» από τις δυνάμεις των ΜΑΤ.
   
Μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να καταφέρουν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στις Καρυές της κεντρικής Χίου. Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν τρία χωριά, ενώ στη μάχη της κατάσβεσης παίρνουν μέρος και δυνάμεις του στρατού. Το έργο της κατάσβεσης είναι ιδιαίτερα δύσκολο, λόγω των ισχυρών ανέμων που δεν αναμένεται να κοπάσουν, τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή. Πύρινα μέτωπα ξέσπασαν και σε άλλες περιοχές της χώρας, ενώ αυξημένος είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς την Κυριακή.
   
Προσαγωγές περίπου 25 τρανς ατόμων, κατά την επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» στις 9 Αυγούστου στην Αθήνα καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Ομοφυλοφιλική και Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας (ΟΛΚΕ). Σύμφωνα με την καταγγελία, η αστυνομία προσήγαγε τα τρανς άτομα σε υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής χωρίς κάποια σοβαρή αιτιολογία, ακολούθως προχώρησε σε υποχρεωτική εξέταση τεστ HIV από προσωπικό του ΚΕΕΛΠΝΟ και αφού δεν βρέθηκαν θετικά, αφέθησαν ελεύθερα.
   
Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει πυρκαγιά που μαίνεται από τα ξημερώματα του Σαββάτου σε δασική έκταση στις Καρυές της κεντρικής Χίου, με αποτέλεσμα να έχουν εκκενωθεί προληπτικά τρία χωριά προς το νότιο τμήμα του νησιού. Οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν σημαντικά την κατάσβεση και ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις των εναέριων μέσων. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 17 οχήματα, 62 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 79 στρατιώτες, 10 πυροσβεστικά αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα. Στο νησί αναμένεται να μεταβούν κι επιπλέον δυνάμεις. Σε εξέλιξη βρίσκονται επίσης πυρκαγιές σε Κορινθία, Ηράκλειο και Ρέθυμνο Κρήτης και τη Μάνδρα Αττικής.

Κόσμος

Επίσκεψη στο Ιράν, προκειμένου να λάβει μέρος στη σύνοδο του Κινήματος των Αδεσμεύτων (ΝΑΜ), ενδέχεται να πραγματοποιήσει στις 30 Αυγούστου ο νέος πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μούρσι. Εάν οι πληροφορίες επαληθευτούν, τότε θα πρόκειται μία ιστορική επίσκεψη Αιγύπτιου προέδρου στην Τεχεράνη, την πρώτη από την Ισλαμική Επανάσταση πριν 30 χρόνια.

Αισθήματα οργής κυριαρχούν στην κοινή γνώμη της Ν. Αφρικής και στους συγγενείς των 34 μεταλλωρύχων που έχασαν τη ζωή τους, την Πέμπτη, κατά την έφοδο της αστυνομίας σε ορυχείο λευκόχρυσου στα βορειοδυτικά της χώρας. Ο πρόεδρος της χώρας υποσχέθηκε ότι «θα λάμψει η αλήθεια» για τα τραγικά γεγονότα, ωστόσο οι αρχές δεν έχουν καν ανακοινώσει, επισήμως, τη λίστα με τους νεκρούς εργάτες.
   
Συναγερμός σήμανε πριν λίγες ημέρες στην αστυνομία της Τσεχίας όταν οι αρχές διαπίστωσαν ότι ένας 29χρονος χρησιμοποιούσε το όνομα «Μπρέιβικ» στην ηλεκτρονική του αλληλογραφία. Σε έρευνες που πραγματοποίησαν στο διαμέρισμα του, οι αστυνομικοί εντόπισαν όπλα, εκρηκτικά, πυρομαχικά, καθώς και στολές αστυνομικών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο να πραγματοποιήσει τρομοκρατικές επιθέσεις ανάλογες με εκείνες που αιματοκύλισαν τη Νορβηγία το καλοκαίρι του 2011. Ο νεαρός συνελήφθη πριν μία εβδομάδα στην πόλη Οστράβα, αλλά η είδηση έγινε γνωστή εχθές, Σάββατο.
   
Tη διανομή τροφίμων και ανθρωπιστικής βοήθειας στους Σύρους που έχουν καταφύγει στα σύνορα έχει ξεκινήσει η Τουρκία, καθώς η επιδεινούμενη κατάσταση στη Συρία κάνει ολοένα και δυσκολότερη τη παροχή βοήθειας στο εσωτερικό. Η κίνηση αυτή συμπίπτει με τη ραγδαία αύξηση του αριθμού των Σύρων που φεύγουν από τη χώρα για να γλιτώσουν από τις κλιμακούμενες συγκρούσεις, ενώ ο αριθμός των προσφύγων που έχουν ζητήσει καταφύγιο στην Τουρκία ανέρχεται σχεδόν σε 70.000. Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της αποστολής των παρατηρητών του ΟΗΕ στη Δαμασκό κατηγορεί τον συριακό στρατό αλλά και τους αντάρτες ότι δεν διασφαλίζουν την προστασία των αμάχων.
   
Αντιμέτωπο με μια εξαιρετικά περίπλοκη κατάσταση βρέθηκε τις τελευταίες εβδομάδες το ΚΚ της Κίνας. Αφορμή, οι φωτογραφίες που έκαναν το γύρο του Διαδικτύου και έδειχναν στέλεχός του να ποζάρει γυμνό μαζί με άλλους άνδρες και γυναίκες μετά από... όργιο. Το θέμα έφερε στην επικαιρότητα το γνωστό κενό που υπάρχει μεταξύ της φαινομενικά ατάραχης ζωής των στελεχών και της «πιπεράτης» πραγματικότητας που επιμελώς αποσιωπάται.

Οικονομία

Η Ελλάδα είναι πιθανό να χρειασθεί να προχωρήσει σε επιπλέον περικοπές δαπανών ύψους 2,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013-2014, ανεβάζοντας το συνολικό «λογαριασμό» των μέτρων στα 14 δισ. ευρώ, σύμφωνα με προσωρινή έκθεση της τρόικας που επικαλείται το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
   
«Πρέπει να μείνουμε ζωντανοί, να κρατηθούμε κάτω από την ομπρέλα του ευρώ, γιατί μόνο αυτή η επιλογή μπορεί να μας προστατεύσει από φτώχεια που δεν έχουμε ζήσει» δηλώνει στο Βήμα της Κυριακής ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος αναμένεται να παραδώσει την επόμενη εβδομάδα στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά τις προτάσεις του για το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ. «Όσοι διαφωνούν δεν είναι πιο αριστεροί από εμένα» προσθέτει, σημειώνοντας: «Ας σκεφθούν πώς και από πού μπορούν να βρεθούν 11,5 δισ. ευρώ για να κοπούν σε δύο χρόνια».
   
Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να περιμένει ένα νέο πρόγραμμα στήριξης, καθώς υπάρχουν όρια στη βοήθεια που μπορεί να δοθεί στη χώρα, δήλωσε το Σάββατο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ενώ τα σχετικά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για διαφωνία Βερολίνου - Παρισιού για ενδεχόμενη πρόσθετη βοήθεια στην Αθήνα.

Αθλητισμός

 Η αντίπαλος του Παναθηναϊκού στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ Μάλαγα ξεκίνησε με το δεξί το πρωτάθλημα της Ισπανίας καθώς επικράτησε εκτός έδρας της Θέλτα με 1-0 στην πρεμιέρα του ισπανικού πρωταθλήματος. Το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης σημείωσε στο 84' ο Φαμπρίς Ολινγκά που έγινε ο νεαρότερος σκόρερ στην Ιστορία του ισπανικού πρωταθλήματος.
   
Έκπληξη πρώτου βαθμού στην πρώτη φάση του Κυπέλλου Γερμανίας, καθώς η Μπερλίνερ ΑΚ - ομάδα της τέταρτης κατηγορίας - όχι μόνο απέκλεισε τη Χόφενχαϊμ, αλλά τη διέσυρε νικώντας με 4-0! Μετά τη Χόφενχαϊμ, μία ακόμη ομάδα της Bundesliga έπεσε θύμα έκπληξης. Η «νεοφώτιστη» Γκρόιτερ Φιρτ έχασε 2-0 από την Κίκερς Όφενμπαχ.
   
Ο Πλατανιάς επικράτησε 2-1 του ΟΦΗ σε αγώνα που έγινε στο «Γεντί Κουλέ». Τα γκολ για την ομάδα των Χανίων πέτυχαν οι Μαραγκουδάκης (6΄) και Γκονζάλες (79΄), ενώ ενδιάμεσα είχε ισοφαρίσει ο Μπανούσης στο 27'. Φραστικό επεισόδιο με οπαδούς του ΟΦΗ είχε ο επικεφαλής του ποδοσφαιρικού τμήματος της ομάδας, Νίκος Μαχλάς.


REUTERS: ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΡΟΙΚΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΑ 11,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ.

Έτοιμο να «κλείσει» είναι το πακέτο των περικοπών των 11,5 δισ. ευρώ που ζητά η Τρόικα, καθώς φαίνεται πως μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί δαπάνες ύψους 10,8 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, αξιωματούχος είπε πως η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με την Τρόικα για το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει ποιες περικοπές περιλαμβάνονται. «Βρισκόμαστε σε καλή πορεία, έχουν ήδη βρεθεί μέτρα 10,8 δισ. ευρώ» δήλωσε την Παρασκευή στο πρακτορείο ο αξιωματούχος, ο οποίος είπε πως οι συζητήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν ξανά από την Δευτέρα. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φαίνεται να προσπαθεί με κάθε τρόπο να εμφανίσει τα μέτρα αξιόπιστα προκειμένου να τα εγκρίνει η Τρόικα και να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της επόμενης μεγάλης δόσης των 31 δισ. ευρώ. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, ευελπιστούν η Τρόικα να μην κόψει μέτρα άνω του ενός δισ. ευρώ αυτήν την φορά, ενώ παράλληλα αναγνωρίζουν πως το πακέτο θα είναι επώδυνο. Έτσι σύμφωνα με τις πληροφορίες οι βασικοί άξονες περικοπών θα είναι είναι δύο. Η εργασιακή εφεδρεία και οι συντάξεις.

Εργασιακή Εφεδρεία

Το μέτρο αυτό θα αφορά περίπου 20.000 δημοσίους υπαλλήλους για το έτος 2013 και σχεδόν 15.000 για το έτος 2014 με τον υπαλλήλους συνολικά να ανέρχονται σε 35.000. Έτσι το αριθμός αυτός φαίνεται να είναι αισθητά μικρότερος από τους αρχικούς σχεδιασμούς που έκαναν λόγο για 40.000-45.000εργαζομένους.

Οι συντάξεις

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες οι συντάξεις που θα μειωθούν θα είναι αυτές που βρίσκονται πάνω από την κλίμακα των 700 ευρώ και με μικρά ποσοστά της τάξεως του 2%. Ωστόσο όσο ανεβαίνει η κλίμακα θα δούμε περικοπές έως και 15%. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ο Κόσμος του Επενδυτή», ο Γιάννης Βρούτσης είπε ότι στο νέο πακέτο μέτρων δεν θα υπάρχουν μειώσεις στις συντάξεις των 700 ευρώ, και τόνισε πως δεν θα αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης.

ΕΝ ΨΥΧΡΩ ΕΚΤΕΛΕΣΗ 36 ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ ΑΠΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟ ΑΦΡΙΚΗ ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗ «ΜΑΤΩΜΈΝΗ» ΠΛΑΤIΝΑ.

Ματωμένη πλατίνα. Στο πολυφυλετικό αφρικανικό κράτος που φιλοξένησε προ δύο ετών το μουντιάλ ποδοσφαίρου, εκεί όπου η εγκληματικότητα συνυπάρχει ευλαβικά με τον κοσμοπολιτισμό, οι απεργοί πέφτουν νεκροί όπως τον 19ο αιώνα στις αιματοβαμμένες εξεγέρσεις των εργατών στο Σικάγο.

Εχει περάσει περισσότερο από ένας αιώνας από τότε, αλλά τελικά οι συγκρούσεις ανάμεσα σε απεργούς και αστυνομικούς συνεχίζουν να ταυτίζονται με τον μαζικό θάνατο. Ιδίως όταν το διακύβευμα είναι πολύτιμο μέταλλο. Πόση αγριότητα μπορεί να χωρέσει λοιπόν σε μια απεργία μεταλλωρύχων; Στη μαύρη ήπειρο, στο ορυχείο πλατίνας Λονμίν στη Μαρικάνα, στην βορειοδυτική Νότια Αφρική, έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 36 άνθρωποι από τα αστυνομικά πυρά, έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 80, ενώ έχουν συλληφθεί σχεδόν 300.

Η αστυνομία άνοιξε πυρ -εν ψυχρώ- εναντίον των διαδηλωτών, οι οποίοι ήταν οπλισμένοι με μαχαίρια και λοστούς, όταν εκείνοι αρνήθηκαν να διαλυθούν και αφού είχαν απορρίψει το τελεσίγραφο της διεύθυνσης του ορυχείου να επιστρέψουν στην εργασία τους, αλλιώς θα απολυθούν.

Οσο για την απάντηση των Αρχών; Συνοψίστηκε σε δύο λέξεις: «Νόμιμη άμυνα».

«Οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν να κάνουν χρήση βίας για να αμυνθούν από την ομάδα των επιτιθεμένων» δήλωσε σχετικά η αρχιεπιθεωρήτρια Ρία Πιγιέγκα, ενώ ο πρόεδρος της χώρας Τζέικομπ Ζούμα περιορίστηκε στο να εκφράσει το σοκ που υπέστη από τη βία. «Είμαστε συγκλονισμένοι και ανήσυχοι από την παράλογη βία» δήλωσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Νότιο Αφρική βρίσκεται το 80% των παγκόσμιων βεβαιωμένων αποθεμάτων λευκόχρυσου. Μόνο που το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας, οι εργατικές διεκδικήσεις και η πτώση της τιμής του πολύτιμου μετάλλου έχουν προκαλέσει προβλήματα σε επιχειρήσεις του κλάδου.

Και μάλλον οι απώλειες κερδών από τον... ματωμένο χρυσό είναι σημαντικότερες από τις ανθρώπινες ζωές στη μαύρη ήπειρο ακόμα και στη γη όπου τα κινήματα και οι φωνές των πνευματικών διαδόχων του Μαντέλα εξαπλώνονται με την ίδια ένταση που πολλαπλασιάζονται οι δολοφονίες και οι παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων. Αυτή τη φορά το νοτιοαφρικανικό πρόσωπο της βίας ήταν «εργατικό».


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 19/8/2012

Γεγονότα

1858:
Με διάταγμα αναβιώνουν στην Ελλάδα οι «Ολύμπιοι» (Ολυμπιακοί) Αγώνες.

1888: Τα πρώτα καλλιστεία διεξάγονται στο Σπα του Βελγίου. Νικήτρια αναδεικνύεται μια 18χρονη από τις Δυτικές Ινδίες. 

1934: Ο Αλ Καπόνε μεταφέρεται στις φυλακές του Αλκατράζ.

1942: Διαλύονται Βουλή και Γερουσία στην Ελλάδα. Οι εκλογές των δυο σωμάτων προκηρύσσονται για τις 25 Σεπτεμβρίου.

1960: Η Σοβιετική Ένωση θέτει σε τροχιά γύρω από τη Γη το διαστημόπλοιο «Σπούτνικ 5». Μεταφέρει δυο σκυλάκια – τη Μπέλκα και τη Στρέλκα – και τρία ποντίκια.

1973: Ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος ορκίζεται πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά το δημοψήφισμα της 29ης Ιουλίου που κατήργησε τη μοναρχία.

Γεννήσεις

1883: Γκάμπριελ «Κοκό» Σανέλ, Γαλλίδα σχεδιάστρια μόδας με καθοριστική επιρροή στη γυναικεία ενδυμασία του 20ου αιώνα.

1946: Μπιλ Κλίντον, 42ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Θάνατοι

1936: Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, Ισπανός ποιητής και θεατρικός συγγραφέας. Δολοφονήθηκε από τις δυνάμεις του Φράνκο.

1975: Χριστόφορος Θεοφίλου, γνωστός ως Τζιμ Λόντος, παγκόσμιος πρωταθλητής στην πάλη από το 1930 έως το 1946.