17 Αυγούστου, 2012

ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ: ΔΩΣΤΕ ΚΑΙ ΣΩΣΤΕ 300.000 ΕΩΣ 400.000 € ΑΤΟΚΑ ΖΗΤΑ ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ Δ.Ι.Σ.


Εμείς δεν θέλουμε να στεναχωρήσουμε τον Σεβασμιώτατο ούτε να ευτελίσουμε την αναξιότητά του για να μην μας θεωρήσει εμπαθείς προς το πρόσωπό του παρόλο που μας τονίζει πολλές φορές ότι δεν ιδρώνει το αυτί του. Επειδή όμως αυτός δεν καταπίνει καλαπόδια όπως λέει θα έπρεπε πρώτα να αναρτήσει στο blog του τις εισπράξεις από την ξενοδοχειακή μονάδα που διαθέτει για να αποδείξει ότι όντως έχει οικονομικό πρόβλημα με τα Γηροκομεία. Και εξηγούμαι:  

ΤΟ ΜΕΤΟΧΙ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ GRAND RESORT ΗOTEL

Θα έπρεπε ο κ. Αμβρόσιος να γνωρίζει το «Όποιος  σκανδαλίζει έναν από τους αγαθούς και ταπεινούς, που πιστεύουν σε μένα, είναι προτιμότερο για αυτόν να κρεμαστεί στον τράχηλο του, μυλόπετρα από εκείνες που γυρίζει ο όνος (γαϊδούρι) στο μύλο και να καταποντιστεί στο πέλαγος».

Αγαπητοί Επισκέπται του Ιστολογίου

Η Μητρόπολη Καλαβρύτων και ο μητροπολίτης Αμβρόσιος με το υπερπολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα «Σήμαντρον», ή όπως πολλοί το αποκαλούν το «Μέγα Σπήλαιο Resort», αφού στην περιοχή που ανεγέρθη η χλιδάτη μονάδα υπήρχε μοναστηριακός οικισμός και μετόχι της ιστορικής Μονής Μεγάλου Σπηλαίου. Ο μοναστηριακός οικισμός, τα πέτρινα σπίτια που με πολύ μεράκι είχαν κτίσει πριν από πολλά χρόνια μοναχοί της Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου στη θέση Μετόχι (ονομασία που προήλθε από το μετόχι που υπήρχε εκεί) για να ξαποστάζουν μετά τις σκληρές γεωργικές εργασίες, μετατράπηκαν με επίσης πολύ μεράκι και περισσότερο χρήμα σε υπερπολυτελή δωμάτια με κόστος διανυκτέρευσης 102,5 ευρώ και σύγχρονο συνεδριακό κέντρο. Εμπνευστής της μεγάλης αυτής επένδυσης, ο μητροπολίτης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Αμβρόσιος, η επιχειρηματική δεινότητα του οποίου έχει προκαλέσει το θαυμασμό φίλων και αντιπάλων του.

Μόλις 167 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, στο χωριό Ελαιώνας Διακοφτού στη θέση Μετόχι, ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος δημιούργησε έναν «επίγειο» παράδεισο για πιστούς (με φουσκωμένα πορτοφόλια), που σπεύδουν να απολαύσουν τις ομορφιές και τις υπηρεσίες του «Σήμαντρον». Ο Αμβρόσιος το είπε και το έκανε. Υπήρχαν αντιδράσεις, «ομηρικές» μάχες μεταξύ μηχανικών, κατοίκων της περιοχής και μοναχών για την ανέγερση αυτής της ξενοδοχειακής μονάδος. Οι τελευταίοι μάλιστα αντιδρούσαν στην αναπαλαίωση των κελιών της Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου, των κελιών που χρησιμοποιούσαν όταν πήγαιναν στην περιοχή Μετόχι για να καλλιεργήσουν τα αμπέλια και να κάνουν διάφορες γεωργικές εργασίες. Ο Αμβρόσιος κίνησε όμως γη και ουρανό πείθοντας υπουργούς και επιχειρηματίες για τη χρησιμότητα του έργου και έτσι το έργο ενισχύθηκε από τα κονδύλια του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών με ποσοστά 25% για την κατασκευή του νέου κτιρίου και 45% για την αναπαλαίωση των μισοκατεστραμμένων κτιρίων. Αποτέλεσμα των επίμονων προσπαθειών του μητροπολίτη ήταν μέσα σε τέσσερα χρόνια να δημιουργηθεί το «Σήμαντρον». Ενα πολυτελέστατο ξενοδοχείο πέντε αστέρων, με σουίτες, πισίνες και ό,τι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί.

Το ξενοδοχείο, που κόστισε περίπου 4.000.000 ευρώ κατασκεύασε η εταιρεία «Μετόχι Α.Ε.», δημιουργός της οποίας είναι ο ίδιος μητροπολίτης και μάλιστα έχει ήδη φιλοξενήσει μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της εγχώριας show biz και όχι μόνο. Οπως διαφημίζει το σχετικό site στο Διαδίκτυο (με πληροφορίες στα αγγλικά και στα ελληνικά), «μόλις 350 μέτρα από τη μαγευτική παραλία του χωριού, με θέα τον ορεινό όγκο του Χελμού και μέσα σε ένα κατάφυτο κτήμα 50 στρεμμάτων με ελαιώνες, πορτοκαλεώνες, κυπαρίσσια και πλατάνια, το «Σήμαντρον» αποτελεί χώρο αυθεντικής φιλοξενίας και απαράμιλλης αισθητικής. Πλήρες πακέτο για γάμους με χλιδάτες σουίτες, πισίνα και συνεδριακά κέντρα Για να κατασκευαστεί το πολυτελέστατο ξενοδοχείο αναπαλαιώθηκαν τα κελιά των μοναχών (που βρίσκονται στη θέση Μετόχι) της Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην περιοχή, καθώς κάτοικοι αλλά και ιερωμένοι απειλούσαν θεούς και δαίμονες να μην πειράξει κανείς το μοναστηριακό χώρο. Ο μητροπολίτης Αμβρόσιος, όμως, όπως φάνηκε δεν φοβήθηκε κανέναν. Εδωσε στο ξενοδοχείο το όνομα «Σήμαντρον», 

Ετσι, υλικά όπως το ξύλο και η πέτρα κυριαρχούν στο χώρο, δημιουργώντας ένα γοητευτικό και συνάμα γαλήνιο σκηνικό για τον επισκέπτη. Ο αρχιτέκτονας μετέτρεψε, ακόμη, το παλιό ελαιοτριβείο των μοναχών σε ένα εστιατόριο σύγχρονων προδιαγραφών. Το «Σήμαντρον» διαθέτει επίσης συνεδριακό κέντρο, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει επαγγελματικές συναντήσεις, εταιρικές παρουσιάσεις, συνέδρια και άλλες εκδηλώσεις καθώς είναι σχεδιασμένο και εξοπλισμένο με τελευταίας τεχνολογίας οπτικοακουστικά συστήματα. Ωστόσο, αυτό που πραγματικά μαγεύει τους εκλεκτούς πελάτες είναι η τεράστια πισίνα, 6,5x13,5 μέτρα, στην οποία δίπλα δίνονται γαμήλιες εκδηλώσεις και οργανώνονται διάφορα event. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, αρκετά ζευγάρια επιλέγουν να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου στο «Σήμαντρον» καθώς προσφέρει ολοκληρωμένα πακέτα. Διαθέτει εκκλησάκι για το μυστήριο, πισίνα για τη δεξίωση ενώ το ζευγάρι μπορεί να διαμένει σε μια από τις πολυτελείς σουίτες του ξενοδοχείου!

 102,5 ευρώ το μονόκλινο και 155 ευρώ το δίκλινο

Και τα 42 δωμάτια (δυναμικότητας 108 κλινών) είναι σουίτες που έχουν τηλεόραση, βιβλιοθήκη, Ιντερνετ και 24ωρο ρουμ σέρβις. Το ξενοδοχείο διαθέτει ακόμα μεγάλη κάβα κρασιών, παραδοσιακό πρωινό, δυνατότητα χορτοφαγικού μενού, μπαρ, μπουτίκ με παραδοσιακά προϊόντα, σύνδεση με την παραλία του Ελαιώνα με ηλεκτρικά αμαξίδια, βιολογικό κήπο και φάρμα με ζώα... Και όλα αυτά σε λογικές τιμές... Σύμφωνα με τους υπευθύνους το μονόκλινο δωμάτιο κοστίζει μόνο 102,5 ευρώ και το δίκλινο 155 ευρώ. Βέβαια η τιμή αναβαίνει ανάλογα με τις απαιτήσεις του πελάτη και την εποχή.

ΠΕΣΤΕ ΜΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΛΗ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΧΛΙΔΗ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΩΝ Ο «ΑΓΙΟΣ» ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΖΗΤΑΕΙ ΑΤΟΚΟ ΔΑΝΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ BUSSINESS; ΗΜΑΡΤΟΝ π. ΑΜΒΡΟΣΙΕ.


ΣΑΣ ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟ

 «Μακαριώτατε άγιε Πρόεδρε,

Σεβασμιώτατοι εν Χριστώ Αδελφοί,

Εις την Επαρχία μας λειτουργούν αποδοτικώς από είκοσι και πέντε ετών περίπου, δύο Γηροκομεία και μία αυτοτελής Μονάς περιθάλψεως χρονίως πασχόντων αδελφών μας. Προστατεύονται και περιθάλπονται εκατόν είκοσι (120) πρόσωπα, άνδρες και γυναίκες, εργάζονται δε ως διοικητικό, νοσηλευτικό κλπ. προσωπικό περί τους εξήκοντα (60) εργαζομένους, επί πλέον δε αριθμούνται οι εθελοντικώς παρέχοντες τας υπηρεσίας των. Με την βοήθεια του Κυρίου μας όλα έβαιναν καλώς μέχρι πρότινος, ότε -φευ- εξαντλήθηκαν όλα τα χρηματικά διαθέσιμα του Ταμείου μας.

• Οι Οργανισμοί Ο.Γ.Α., Ι.Κ.Α. και Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μέχρι της 31.07.2012 μας οφείλουν το υπέρογκο ποσό των 1.460.507 €! Ημείς εν τω μεταξύ, αναζητήσαντες άτοκα δάνεια είτε από τους πιστούς μας (μικροποσά), είτε από φορείς, εξαντλήσαμε πλέον και την δυνατότητα αυτήν! Συνάψαντες άτοκα δάνεια 350.000 € περίπου, κατορθώσαμε να εξοφλήσομε τας υποχρεώσεις μας μέχρις τέλους του μηνός Ιουλίου. Τώρα πλέον αντιμετωπίζουμε το ενδεχόμενο από 1ης Σεπτεμβρίου ε.ε. να θέσουμε εκτός λειτουργίας τα Γηροκομεία μας ελλείψει πόρων. Η χθεσινή ειδησεογραφία, καθ' ην ο Υπουργός Υγείας κ. Λυκουρέντζος, συναντηθείς μεθ' Υμών, Μακαριώτατε, διαβεβαίωσε, ότι «οι υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ προς τα ιδρύματα αυτά (ενν. τα προνοιακά) θα εκπληρωθούν, βέβαια με πίστωση χρόνου», τον οποίον όμως χρόνο δεν προσδιόρισε, μας προκάλεσε μέγιστη ανησυχία!

Ημείς έχουμε ήδη ανακοινώσει στο προσωπικό των Ιδρυμάτων μας, ότι εάν εντός του τρέχοντος μηνός Αυγούστου δεν λάβουμε από τον ΕΟΠΥΥ έστω και ένα μέρος των οφειλομένων χρημάτων, τότε από 1ης Σεπτεμβρίου τα Γηροκομεία μας θα αναστείλουν την λειτουργία των. Προκειμένου, λοιπόν, να λάβουμε πίστωση τινα χρόνου, έως ότου δηλ. εισπράξουμε από τον ΕΟΠΥΥ τα οφειλόμενα, απευθυνόμεθα προς Υμάς ικετευτικώς και εκλιπαρούμε την αγάπη Σας, Μακαριώτατε και Σεβασμιώτατοι, δια την εκχώρηση προς την καθ' Ημάς Ιερά Μητρόπολη ενός ατόκου δανείου ύψους 400.000 ή έστω 300.000 €, ώστε να δυνηθώμεν να εκπληρώσουμε τας τρεχούσης φύσεως υποχρεώσεις μας και ούτω να μη αναστείλουμε την λειτουργία των Ιδρυμάτων μας. Βοηθήσατε ημίν!

Σας ικετεύομεν!

Είσθε η εσχάτη ημών ελπίς.

Επί δε τούτοις διατελούμε ελάχιστος εν Χριστώ Αδελφός».

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
+ Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ
 
Απορία του Ιστολογίου.
Πως ικετεύει και εκλιπαρεί σήμερα ο Κ.Α την Δ.Ι.Σ. όταν αυτός απαντά υβριστικά για την Σύνοδο και τον Πρόεδρό της σε διάφορα e-mail; Υπάρχουν στοιχεία!

ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΣΕ ΤΖΑΜΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΟΣ.

Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο λειτουργίας του βυζαντινού Ναού της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας ως μουσουλμανικό τέμενος εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος επισκέφθηκε το ιστορικό μνημείο της Χριστιανοσύνης, της Κομνήνειας περιόδου, που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο, κατά τη διάρκεια της προσκυνηματικής μεταβάσεως του στον Πόντο.

Επισκεπτόμενος εθιμοτυπικώς τον δήμαρχο της Ματσούκα, Ερτογρουλ Γκεντς, μετά την τέλεση της πανηγυρικής θείας λειτουργίας στην ιστορική Μονή Παναγίας Σουμελά, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ρωτήθηκε από τούρκους δημοσιογράφους αναφορικά με το ζήτημα που προέκυψε μετά τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Τουρκικής Κυβέρνησης Μπουλέντ Αριντς, ο οποίος  προανήγγειλε την λειτουργία του Μουσείου του Ναού της Αγίας Σοφίας ως τζαμιού.

«Εμείς σεβόμεθα όλα τα τζαμιά, όλους τους χώρους προσευχής, όμως στο θέμα της Αγίας Σοφίας (Τραπεζούντας) δεν βλέπουμε κάποια ανάγκη», σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και συνέχισε: «Είμεθα υπέρ του να συνεχίσει την λειτουργία της ως μουσείο. Και σύμφωνα με τα όσα είπε ο κύριος κοινοτάρχης υπάρχουν πολλά τζαμιά, αλλά άδεια».

Στο σημείο αυτό ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπενθύμισε την πρόσφατη δήλωση του Κοινοτάρχη Ζεκί Μπαϊταρ (Zeki Baytar), που στην περιοχή του βρίσκεται ο Ναός και ο οποίος είχε αντιδράσει έντονα - απειλώντας ακόμα και με ξεσηκωμό-  σε μια τέτοια προοπτική."Πρώτα να γεμίσουν εκείνα τα Τζαμιά και κατόπιν αν υπάρχει ανάγκη μπορεί να γίνει και η Αγία Σοφία", υπενθύμισε τα λόγια του Κοινοτάρχη ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος. «Όμως τώρα δεν υπάρχει ανάγκη, υπάρχει πολιτική (σ.σ. σκοπιμότητα) σε αυτό το θέμα», έσπευσε να συμπληρώσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

«Εάν η Αγία Σοφία ανοίξει για προσευχή θα προσφέρει υπηρεσία μόνο στους μουσουλμάνους αδελφούς μας. Εάν όμως συνεχίσει να παραμένει ως μουσείο θα προσφέρει υπηρεσία σε όλους τους πολίτες, τους ξένους και σε όλους τους τουρίστες που επισκέπτονται την Τραπεζούντα, την Μαύρη Θάλασσα και την Τουρκία γενικότερα. Επιπλέον, θα υπάρχει και ένα έσοδο για τον τοπικό πληθυσμό και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του τοπικού τουρισμού. Από αυτής της πλευράς, το λέγω ξεκάθαρα είμεθα της άποψης να συνεχίσει να λειτουργεί ως μουσείο» πρόσθεσε με νόημα ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ή επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Ναό της Αγίας Σοφίας προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών ΜΜΕ της Τουρκίας που το τελευταίο διάστημα παρουσιάζουν τις εξελίξεις και τις δηλώσεις που γίνονται για το ζήτημα. Τον Οικουμενικό Πατριάρχη συνόδευαν ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος και ο Μητροπολίτης Πέτρος της Εκκλησίας της Γεωργίας καθώς και κληρικοί από την Πόλη, την Ελλάδα και τη Γεωργία.

ΟΗΕ: ΦΡΙΚΤΑ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΣΑΝΤ!


«Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όπως φόνους και βασανιστήρια, εγκλήματα πολέμου και σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, στις οποίες περιλαμβάνονται φόνοι, βασανιστήρια, αυθαίρετες συλλήψεις και κρατήσεις, σεξουαλική βία, επιθέσεις χωρίς διακρίσεις, λεηλασίες και καταστροφή ιδιοκτησίας» αποδίδει στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και σε παραστρατιωτικούς φιλοκυβερνητικούς η ερευνητική επιτροπή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως υποστηρίζει η σχετική της έκθεση που παρουσιάστηκε την Τετάρτη. Ο επικεφαλής Πάουλο Πινέιρο και οι συνεργάτες του ερευνητές σχολιάζουν ότι οι Σύριοι αντάρτες έχουν και εκείνοι διαπράξει εγκλήματα πολέμου, τα οποία όμως «δεν φτάνουν τη σοβαρότητα, τη συχνότητα και την κλίμακα» των εγκλημάτων που αποδίδει στην κυβέρνηση της χώρας.

Το πρωί της Τετάρτης, πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν από έκρηξη στη Δαμασκό, σε μικρή απόσταση από το ξενοδοχείο όπου διαμένουν παρατηρητές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Την ευθύνη για την έκρηξη ανέλαβαν οι αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και, όπως σχολίασε ο επικεφαλής του γραφείου Συντονισμού του Στρατού Μαχέρ αλ-Νουαΐμο, στόχος τους ήταν συνάντηση στρατιωτικών σε γραφείο του γενικού επιτελείου. Το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχολίασε ότι την Τετάρτη παρατηρήθηκαν, επιπλέον, επιθέσεις συριακών μαχητικών αεροσκαφών εναντίον νοσοκομείου στο Χαλέπι, καθώς και ανταλλαγές πυρών «ανάμεσα σε στρατιωτικούς και αντάρτες στη συνοικία Μαζέ, γύρω από τα γραφεία του πρωθυπουργού και ενός υπό κατασκευή καινούργιου κτιρίου της πρεσβείας του Ιράν».

Συγχρόνως, όπως υποστηρίζει το Παρατηρητήριο, ενώ δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν από αεροπορικό βομβαρδισμό της περιοχής Αζάζ από τη συριακή πολεμική αεροπορία, ο Σύριος πρώην πρωθυπουργός Ριάντ Χιτζάμπ, ο οποίος αυτομόλησε την προηγούμενη εβδομάδα, σχολίασε ότι «το συριακό καθεστώς δεν ελέγχει πλέον περισσότερο από το 30% του εδάφους της Συρίας» και ότι «καταρρέει στρατιωτικώς, οικονομικώς και ηθικώς». Στο πλαίσιο συνέντευξής του, την οποία παραχώρησε από το Αμάν, ο Χιτζάμπ ζήτησε από «τις συριακές δυνάμεις να μη στρέφουν τα όπλα τους κατά του συριακού λαού» και από «τους έντιμους αξιωματούχους και διοικητές να αυτομολήσουν και να ενταχθούν στην αντιπολίτευση».

 Μήνυμα αλληλεγγύης από το Φανάρι

«Από την Αμερικήν έως την Αφρική, διά μέσου της Ευρώπης και της Ασίας, αι ήπειροι ευρίσκονται αντιμέτωποι με φαινόμενα μισαλλοδοξίας, τα οποία όχι μόνο αποδυναμώνουν την παγκόσμιο ειρήνη, αλλά και αποτελούν ισαρίθμους αρνήσεις της ανθρώπινης αξιοπρέπειας» αναφέρει ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία εξεδόθη την Τρίτη στο Φανάρι και σχολιάζει ότι «το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανησυχεί επίσης πολύ διά το μέλλον του λαού της Συρίας και το μέλλον του Χριστιανισμού εις την χώραν αυτήν». Η ανακοίνωση παρατηρεί ότι «ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και το Οικουμενικόν Πατριαρχείον εκφράζουν την αλληλεγγύη και την συμπάθειά των προς όλας τας κοινότητας, αι οποίοι πλήττονται από τας βιαιότητας» και ότι «οι θρησκευτικοί ηγέται του κόσμου έχουν την ηθική υποχρέωσιν να αντισταθούν εις τον πόλεμον και να προαγάγουν την ειρήνη ως ουσιαστική αναγκαιότητα».



ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο συνάντησης των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση πριν τις κρίσιμες επαφές που θα έχει ο Αντώνης Σαμαράς με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στις 22 Αυγούστου στην Αθήνα, τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι. Οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, συμφώνησαν στη διεξαγωγή της σύσκεψης και οι απαραίτητες συνεννοήσεις με τον πρωθυπουργό αναμένεται να γίνουν σήμερα, Παρασκευή.
   
Τελειώνει σε λίγες ημέρες η αγωνία των υποψηφίων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου (27 έως 31 του μηνός) αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
   
Αξιολόγηση με διενέργεια εξετάσεων μελετά η κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας κλειδί τη διαδικασία αυτή για την επιλογή του προσωπικού του Δημοσίου που θα υπαχθεί στην εργασιακή εφεδρεία. Τα σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με στόχο να μην εφαρμοστεί και αυτή τη φορά με οριζόντια κριτήρια η εφεδρεία.
   
Για την κατάσταση στην Ευρωζώνη, τις εξελίξεις σε Ευρώπη και Ελλάδα, τις συζητήσεις που γίνονται για τη χώρα και για το τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα, συζήτησαν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ.
  
 Κύκλωμα σωματέμπορων που κρατούσε φυλακισμένους σε ένα άθλιο διαμέρισμα μετανάστες από τη Βουλγαρία εξαναγκάζοντάς τους να ζητιανεύουν επί 16 ώρες τη μέρα και να τους αποδίδει τα χρήματα εξάρθρωσε η αστυνομία στη Λάρισα.

Κόσμος

Τριάντα άνθρωποι σκοτώθηκαν την Πέμπτη σε συγκρούσεις ανάμεσα σε απεργούς και αστυνομικούς στο ορυχείο πλατίνας Λονμίν στην Μαρικάνα, στη βορειοδυτική Νότιο Αφρική. Οι 30 νεκροί προστίθεται στους άλλους δέκα που έχουν χάσει τη ζωή τους από την Κυριακή στο ορυχείο, όπου εκατοντάδες απεργοί ζητούν αυξήσεις στις αποδοχές τους. Ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα διεμήνυσε ότι όσοι ευθύνονται για αυτή την «παράλογη βία» θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.
   
Τους 70 έφτασαν οι νεκροί και δεκάδες είναι οι τραυματίες από το μπαράζ επιθέσεων την Πέμπτη στο Ιράκ, λίγες ημέρες πριν τη λήξη του Ραμαζανιού και ενώ η χώρα παλεύει να αντιμετωπίσει τους αντάρτες και να εδραιώσει την ασφάλεια μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων. Η πλέον πολύνεκρη επίθεση, με 27 νεκρούς, σημειώθηκε στη συνοικία Ζαφρανίγια της Βαγδάτης, όταν βόμβα εξερράγη έξω από μία καφετέρια. Λίγο νωρίτερα, είχε σημειωθεί έκρηξη μπροστά από κατάστημα της σιιτικής συνοικίας Σαντρ Σίτι, σκοτώνοντας 16 άτομα και τραυματίζοντας ακόμα 40. Επιθέσεις σημειώθηκαν και σε άλλες περιοχές της χώρας.
   
Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 11 τραυματίστηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής από πυρκαγιά που ξέσπασε σε μπαρ στο νησί Πουκέτ της Ταϊλάνδης. Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και τέσσερις Γάλλοι, εκ των οποίων ο ένας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.
   
Ο βετεράνος Αλγερινός διπλωμάτης Λαχντάρ Μπραχίμι συμφώνησε να διαδεχθεί τον Κόφι Ανάν ως διεθνής μεσολαβητής για τη Συρία, δηλώνουν πηγές στα Ηνωμένα Έθνη τη στιγμή που η 17μηνη σύγκρουση ολισθαίνει βαθύτερα σε έναν πλήρους κλίμακας εμφύλιο πόλεμο. Παράλληλα, ανακοινώνεται επίσημα ο τερματισμός της αποστολής των παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία. Σύγχυση προκάλεσαν, εν τω μεταξύ, πληροφορίες που ήθελαν τον Σύρο αντιπρόεδρο να έχει αποσκιρτήσει, τελικώς όμως δεν ήταν ο ίδιος αλλά ο ξάδελφος του.
   
Σε διπλωματικό «θρίλερ» για γερά νεύρα εξελίσσεται η υπόθεση του Τζούλιαν Ασάνζ με τον Ισημερινό από τη μία πλευρά να ανταποκρίνεται στο αίτημά του για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου, και τη Βρετανία από την άλλη να διαμηνύει εξοργισμένη ότι δεν θα παράσχει στον ιδρυτή του WikiLeaks ασφαλή έξοδο από τη χώρα και θα τον εκδώσει στη Σουηδία. Ο Ασάνζ παραμένει «οχυρωμένος» στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, καθώς «κέρδισε» μεν το άσυλο στον Ισημερινό, όμως απέχει πολύ ακόμη από το να «πατήσει» στο έδαφος της Λατινικής Αμερικής. Και η σύγκρουση για την τύχη του «κυρίου WikiLeaks» προδιαγράφεται μακρά...

Οικονομία

 Στο 1,40 ευρώ το λίτρο περίπου, αναμένεται να εκτιναχθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου, όταν θα εξισωθεί ο φόρος στο 80% του φόρου που επιβάλλεται σήμερα στο πετρέλαιο κίνησης. Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει σενάρια για την παροχή επιδόματος με γεωγραφικά και κοινωνικά κριτήρια.
   
Ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, ενεργοποιεί το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να διευκολυνθούν οι οφειλέτες και να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα. Με εγκύκλιό του, τροποποιεί παλαιότερες διατάξεις για τον αριθμό και το ύψος των δόσεων, που μπορεί να φθάσουν ακόμα και τις 48.
   
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να προετοιμάζονται για μια ενδεχόμενη διάλυση της ευρωζώνης, τόνισε σε συνέντευξή του στην βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Έρκι Τουομιόγια. Δήλωσε πως οι Φινλανδοί αξιωματούχοι έχουν προετοιμαστεί για τη διάλυση της ευρωζώνης με ένα «επιχειρησιακό σχέδιο για κάθε ενδεχόμενο», ενώ συμπλήρωσε πως «ο ζουρλομανδύας του ευρώ έχει φέρει δυστυχία σε εκατομμύρια ανθρώπους».

Αθλητισμός

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η Παναχαϊκή κατηγορεί τον μάνατζερ της ΑΕΚ, Βασίλη Τσιάρτα ότι ασκεί πιέσεις στον μεσοεπιθετικό των Αχαιών, Θανάση Ντίνα για να μεταγραφεί στους «κιτρινόμαυρους», χωρίς να έχει λάβει την απαραίτητη άδεια για αυτή την κίνηση.

Συνομιλία στο twitter με οπαδούς του Παναθηναϊκού είχε για ακόμα μία φορά ο Γιάννης Αλαφούζος, τονίζοντας ότι ο Παναθηναϊκός απαιτεί για το πρωτάθλημα ισονομία και πως σε καμία περίπτωση δεν θα ανεχθεί «παράγκες» και στημένα ματς.
   
Την απόκτηση του Βραζιλιάνου Εβερτον Σάντος Μπεζέρα ανακοίνωσε η Βέροια. Πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή 28 ετών, που αγωνίζεται στη θέση του αριστερού μπακ χαφ και επιχειρεί για πρώτη φορά στην καριέρα του το πέρασμα στην Ευρώπη. Τα τελευταία χρόνια αγωνιζόταν στη Γιουβεντούδε, ενώ στο παρελθόν έχει περάσει από τις Μαντουρέιρα, Μπραζιλιένσε, Μακάε, Γκρέμιο Μπαρουερί και Καμποφριένσε.


BLOOMBERG: ΕΚΤΑΚΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒANCIA.

Εκτακτη δόση από το πακέτο διάσωσης των ισπανικών τραπεζών, ύψους περίπου 100 δισ., ευρώ θα λάβει η Ισπανία, για τη χρηματοδότηση της Bankia, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Bloomberg. O αρχικός σχεδιασμός ήταν η Τράπεζα να λάβει αυτά τα χρήματα από την Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας.

Σύμφωνα όμως με το πρακτορείο, που επικαλείται πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις, εξαιτίας του περιορισμού στον τραπεζικό δανεισμό που επέβαλε η ΕΚΤ, η Bankia θα λάβει την πρώτη δόση από το πακέτο στήριξης των τραπεζών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της συμφωνίας για την τραπεζική διάσωση στο πακέτο περιλαμβανόταν εξαρχής μια δόση 30 δισ. που θα μπορούσε να εκταμιευτεί ως έκτακτη ανάγκη.

Μιλώντας στο πρακτορείο ο Τζεζάρι Λεβάνοβιτς, εκπρόσωπος της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι η Ισπανία δεν έχει επισήμως ζητήσει την πρώτη δόση των 30 δισ. χωρία να αναφέρει κάτι περισσότερο. Επίσης, η ΕΚΤ, αξιωματούχοι της Bankia και το ισπανικό υπουργείο Οικονομικών δεν σχολίασαν τις πληροφορίες.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ!

Τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι καινούργια. Όμως ένας οικονομολόγος, ο Πολ Ντέι είναι πεπεισμένος ότι η χώρα μας θα εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα και μάλιστα... τον επόμενο μήνα. Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, ο κ. Ντέι, ο οποίος είναι κορυφαίος αναλυτής των Market Securities, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η Ευρώπη θέλει την επιτυχία του ευρώ, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει οτι περιλαμβάνει απαραίτητα την Ελλάδα.

«Οι αριθμοί απλά δεν βγαίνουν», υποστηρίζει ο κ. Ντέι, ο οποίος προεξοφλεί ότι τον Σεπτέμβριο, οπότε η Γερμανία θα επικυρώσει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), η Ελλάδα θα τεθεί εκτός ευρώ, με την Ιταλία και την Ισπανία να ζητούν επισήμως βοήθεια. Μάλιστα το αμερικανικό δίκτυο φιλοξενεί και δηλώσεις του Τζέρεμι Κουκ, κορυφαίου οικονομολόγου στο World First, ο οποίος εκτιμά ότι η πιθανότητα μιας ελληνικής εξόδου σε διάστημα από 12 ως 18 μήνες είναι άνω του 70%.

Λαφαζάνης: Η χρεοκοπία είναι όπλο στα χέρια
των αδυνάτων - ΝΔ: Ντροπή!

Εντονη διαμάχη ξέσπασε ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ την τελευταία να χαρακτηρίζει «ντροπή» τα όσα είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Κουμουνδούρου, Παναγιώτης Λαφαζάνης, δηλαδή ότι «η χρεοκοπία είναι όπλο στα χέρια των αδυνάτων» και ότι δεν πρέπει να την «εμφανίζουμε ως μπαμπούλα». Ο κ. Λαφαζάνης κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο ραδιοσταθμό ALPHA 989, ανέφερε πως «η χρεοκοπία δεν είναι κατ' ανάγκην καταστροφική. Είναι όπλο των αδύνατων όταν φτάνουν στο σημείο να μην μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους», ενώ κατέληξε λέγοντας πως «δεν πρέπει να την εμφανίζουμε ως μπαμπούλα».

Οι δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν την άμεση έντονη αντίδραση της ΝΔ η οποία σε ανακοίνωση που εξέδωσε ανέφερε πως ο κ. Λαφαζάνης «εύχεται τη χρεοκοπία της χώρας». «Λίγες εβδομάδες πριν, ζητούσε αποκάλυπτα την έξοδό μας από το ευρώ και την Ευρώπη. Ούτε ο ελληνικός λαός, ούτε η κυβέρνηση θα του κάνουν τη χάρη», συνεχίζει η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου της ΝΔ. «Τέτοιες, όμως, δηλώσεις αποτελούν ντροπή», καταλήγει.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 17/8/2012

Γεγονότα

1901: Σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα ανακαλύπτονται στην ακρόπολη του χωριού Σέσκλο, κοντά στο Βόλο.

1914: Ενώ μαίνεται ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος, οι γερμανικές δυνάμεις νικούν τους Σοβιετικούς στη μάχη του Σταλουπόνεν.

1920: Ο βασιλιάς της Ελλάδας Κωνσταντίνος δηλώνει ότι, δεν έχει παραιτηθεί των δικαιωμάτων του επί του θρόνου και εκφράζει τη λύπη του για την απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου.

1945: Η Ινδονησία κηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Ολλανδία. Πρώτος Πρόεδρος της χώρας ο Σουκράνο.

1950: Ο Σοφοκλής Βενιζέλος, κι ενώ ο Πλαστήρας βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, αποσύρει τους υπουργούς του από την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα την πτώση της.

1969: 400.000 νέοι παρακολουθούν τη θρυλική συναυλία στο Γούντστοκ.

1995: Η Κίνα πραγματοποιεί τη δεύτερη πυρηνική δοκιμή της μέσα στο 1995, προκαλώντας την αντίδραση πολλών χωρών.

Γεννήσεις

1943 Γεννιέται ο ηθοποιός Ρόμπερτ Ντε Νίρο.

1960 Γεννιέται ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Σον Πεν.

 Θάνατοι

1975 Πεθαίνει από έμφραγμα ο Σοβιετικός πρωταθλητής μεγάλων αποστάσεων Vladimir Kuts ο οποίος είχε κλέψει την παράσταση στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μελβούρνης κερδίζοντας τα 5000μ με 13:39.6 και τα 10.000μ με 28:45.6. Η Σοβιετική Ένωση δεν θα αναδείξει τα επόμενα χρόνια άλλον αθλητή αντάξιό του στις μεγάλες αποστάσεις.

1987 Πεθαίνει το δεξί χέρι του Χίτλερ, Ρούντολφ Χες. Είχε καταδικαστεί από το δικαστήριο της Νυρεμβέργης και παρέμεινε για 46 χρόνια στη φυλακή "Σπαντάου" του Βερολίνου, όπου και απεβίωσε σε ηλικία 93 ετών.