16 Αυγούστου, 2012

ΑΝΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ του Β’ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.

Την Κωνσταντινούπολη θα επισκεφθεί ο Μακαριώτατος από τις 20 έως τις 25 Αυγούστου. Κατά το διάστημα αυτό ο Αρχιεπίσκοπος θα επισκεφθεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην γενέτειρά του την Ίμβρο.

Ο Αρχιεπίσκοπος θα επιστρέψει στην Αθήνα, νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου της 25ης Αυγούστου.

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΜΗΘΥΜΝΗΣ.

Την Ιερά Μητρόπολη Μηθύμνης επισκέφθηκε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και η συνοδεία του. Τον Αρχιεπίσκοπο καλωσόρισε ο Μητροπολίτης Μηθύμνης κ. Χρυσόστομος, ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Καλλονής κ. Ευάγγελος Γιαβάσης, κληρικοί και λαϊκοί. Ο Αρχιεπίσκοπος συζήτησε με τους τοπικούς παράγοντες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή και ευχήθηκε να ξεπεραστεί κάθε δυσκολία.

Στη συνέχεια προσκύνησαν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Ιωάννου Προδρόμου Καλλονής και αμέσως μετά επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Λειμώνος, όπου ο Μακαριώτατος τέλεσε τρισάγιο στον τάφο του Μητροπολίτου πρώην Κορίνθου Κυρού Παντελεήμονος, ο οποίος εκοιμήθη σαν σήμερα το 2006. Αργότερα ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε το Ζαχάρειο Γηροκομείο Αγίας Παρασκευής, όπου ξεναγήθηκε στους χώρους φιλοξενίας, στα ιατρεία, στα δωμάτια αποκατάστασης και συνομίλησε με το προσωπικό, αλλά και τους ανθρώπους που φιλοξενούνται εκεί. Έπειτα ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε το Ιερό Προσκύνημα Ταξιαρχών Μανταμάδου, ενώ επιστρέφοντας στην Ιερά Μητρόπολη Μυτιλήνης, προσκύνησε στην Ιερά Μονή Αγίου Ραφαήλ.

Νωρίς το πρωί Ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε το Βιολογικό Αγρόκτημα της Μητρόπολης Μυτιλήνης στην Αχλαδερή. Πρόκειται για έναν χώρο που ξεκίνησε το 1931, ενώ από το 1995 λειτουργεί ως Βιολογικό Αγρόκτημα και πραγματοποιεί μάλιστα και σεμινάρια βιολογικής καλλιέργειας, στα οποία συμμετέχουν ενδιαφερόμενοι από όλη την Ελλάδα.

ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ ΑΓΙΑΣΟΥ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ.


Το αναγνωστήριο Αγιάσου επισκέφθηκε ο Αρχιεπίσκοπος, όπου παιδιά με σαντούρια είχαν ετοιμάσει μία εκδήλωση προς τιμήν του. Ο Αρχιεπίσκοπος μετά την εκδήλωση ξεναγήθηκε στους χώρους του αναγνωστηρίου, του θεάτρου, αλλά και του λαογραφικού μουσείου. Συνομίλησε με τους μαθητές του αναγνωστηρίου και τους ευχήθηκε καλή επιτυχία στις μουσικές εκδηλώσεις που ετοιμάζουν.

Στις 23 Αυγούστου 1980 γίνεται η κατάθεση του θεμέλιου λίθου του Λαογραφικού μουσείου σε οικόπεδο που παραχωρήθηκε από το Δήμο και στις 13 Αυγούστου 1988 γίνεται η τελετή εγκαινίων του. Το κτήριο έχει κτισθεί σύμφωνα με τα παραδοσιακά οικιστικά πρότυπα της Αγιάσου και εναρμονίζεται με τη γραφικότητα του τοπίου. Στους χώρους του μουσείου εκτίθεται πλούσιο λαογραφικό υλικό, όπως παλιά κλειδιά, αντικείμενα γεωργικής χρήσης, τοπικές φορεσιές, υφαντά , κεντήματα , κεραμικά , είδη ξυλοτεχνίας και μεταλλοτεχνίας, αλλά και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

ΟΙ 65 ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΡΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩ.

Κάτι περισσότερο από δύο μήνες απομένουν στην κυβέρνηση Σαμαρά για να παίξει τα τελευταία της χαρτιά προκειμένου να πάρει η χώρα την επόμενη δόση-μαμούθ των 31 δισ. ευρώ και ταυτόχρονα να προσπαθήσει να προωθήσει το αίτημα για επιμήκυνση του προγράμματος. Ο μαραθώνιος του Αντώνη Σαμαρά και του οικονομικού επιτελείου θα ξεκινήσει από την μεθεπόμενη Δευτέρα 24 Αυγούστου όταν ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Βερολίνο για να συναντηθεί με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. 

Εκεί αναμένεται να θέσει και το αίτημα για επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος σταθεροποίησης κατά δυο χρόνια με το επιχείρημα ότι η Ελλάδα έχει τη βούληση να εφαρμόσει το πρόγραμμα αλλά η συνεχιζόμενη ύφεση -6,2% τον Ιούνιο- δυσκολεύει το έργο της κυβέρνησης και την απομακρύνει από τους στόχους. Ωστόσο η γερμανίδα καγκελάριος δεν αναμένεται να δώσει ξεκάθαρη απάντηση ούτε είναι σίγουρο ότι θα αντιμετωπίσει με θετικό μάτι την ελληνική πρόταση. Η Μέρκελ έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι θα περιμένει την έκθεση της Τρόικα πριν αποφασίσει για το τι θα γίνει με την Ελλάδα.

«Η καγκελάριος θα ακούσει βεβαίως τι έχει να πει ο κ. Σαμαράς για την κατάσταση στην Ελλάδα και για την εφαρμογή του προγράμματός της. Για εκείνην, όπως και για την υπόλοιπη γερμανική κυβέρνηση, το συμφωνηθέν μνημόνιο κατανόησης, το οποίο καθορίζει τι πρέπει να επιτύχουν οι Έλληνες και το οποίο παραμένει σε ισχύ για μας, αποτελεί τη βάση για τη συνεργασία μας ή τη βοήθεια της Ελλάδας», ήταν η σαφέστατη απάντηση-μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση από τον εκπρόσωπο της Άνγκελα Μέρκελ χτες.

Την επόμενη, 25 Αυγούστου, ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί με τον Φρανσουά Ολάντ, στο Παρίσι. Και εκεί αναμένεται να τεθεί το ίδιο θέμα, με τον Πρωθυπουργό να επιζητεί έστω μια θετική δήλωση από τον γάλλο Πρόεδρο, από τον οποίο περιμένει πολλά. Την ίδια ώρα, στην Αθήνα, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να έχει καταλήξει στα νέα μέτρα-φωτιά για την διετία 2013-2014 ύψους 11,5 δισ. ευρώ που προβλέπει το Μνημόνιο. Γι' αυτά τα μέτρα, που αναμένεται να περικόψουν εκ νέου συντάξεις, μισθούς και επιδόματα, πρέπει να υπάρξει πολιτική συμφωνία ανάμεσα στον Αντώνη Σαμαρά και τους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη.

Οι δύο τελευταίοι όμως αντιμετωπίζουν την εσωτερική αντιπολίτευση στα κόμματα τους. Ο μεν κ. Βενιζέλος πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στην ανάγκη να κρατήσει το ΠΑΣΟΚ τις όποιες πλέον δυνάμεις του και στην αναγκαστική υποχρέωση να στηρίξει την κυβέρνηση και το Μνημόνιο που ο ίδιος ψήφισε πριν από λίγους μήνες. Αντίστοιχο πρόβλημα... ισορροπίας αντιμετωπίζει και ο Φώτης Κουβέλης στη ΔΗΜΑΡ.  Από τη μια βλέπει να τον πλαγιοκοπεί από τα «αριστερά» ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, και από την άλλη είναι υποχρεωμένος να στηρίξει σκληρά μέτρα για να μην πέσει η κυβέρνηση, μέτρα που όμως προκαλούν εσωκομματικές τριβές...

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το πακέτο των μέτρων πρέπει να παραδοθεί στην Τρόικα μέχρι το τέλος του μήνα. Μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου οι τροϊκανοί ελεγκτές θα έχουν ετοιμάσει την έκθεση αξιολόγησης τους, η οποία ουσιαστικά θα κρίνει την παραμονή μας στο ευρώ. Αν η έκθεση εκείνη αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας, και είναι θετική για το νέο πακέτο μέτρων, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί να θέσει και επίσημα το αίτημα για επιμήκυνση του προγράμματος κατά δύο χρόνια. Διαφορετικά αν η έκθεση μιλά για καθυστερήσεις από την πλευρά της Ελλάδας, τότε οι εταίροι θα ζητήσουν την πιστή εφαρμογή του προγράμματος ή/και νέα μέτρα για να καλυφθεί ο εκτροχιασμός του φετινού Προϋπολογισμού. Στη συνέχεια, στις 14 Σεπτεμβρίου, το ECOFIN θα συζητήσει το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. και την έκθεση αξιολόγησης. Αν έχουν πάει όλα καλά, τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει τα μέτρα προς ψήφιση από τη Βουλή.

Η τελική μάχη θα δοθεί στο Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου και φυσικά στη Σύνοδο Κορυφής στις 18 και 19 του ίδιου μήνα. Τότε, η ελληνική κυβέρνηση έχοντας δείξει την πρόθεσή της να επιμείνει στον «ενάρετο δρόμο» της λιτότητας και των διαρθρωτικών αλλαγών που υποδεικνύει εδώ και καιρό η Άνγκελα Μέρκελ, και έχοντας ψηφίσει τα νέα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ, θα περιμένει την αποδέσμευση της δόσης των 31 δισ. ευρώ και θα θέσει επίσημα το αίτημα της επιμήκυνσης. «Στα μέσα Οκτωβρίου θα έχει στην ουσία κριθεί εάν η Ελλάδα μένει στην Ευρωζώνη ή όχι», ανέφερε τις προηγούμενες ημέρες αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πιθανότατα έλεγε την αλήθεια.

Σεναριολογία δίχως τέλος

Την ίδια ώρα, θα συνεχίζεται η σεναριολογία για το τι μέλει γενέσθαι με την Ελλάδα. Χτεσινό άρθρο του Reuters μιλούσε για πιθανό νέο κούρεμα του ελληνικού δημόσιου χρέους ύψους 100 δισεκατομμυρίων, για να γίνει βιώσιμο. Τέλος, είναι βέβαιο ότι αν οι εταίροι και δανειστές μας δώσουν το πράσινο φως για επιμήκυνση κατά δύο χρόνια, τότε η χώρα θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 20 έως 50 δισ. ευρώ. Και εκεί είναι η ουσία του προβλήματος, καθώς το ΔΝΤ έχει διαμηνύσει ότι δεν θα δώσει νέο δάνειο στην Ελλάδα, ενώ δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι ευρωπαίοι εταίροι, και κυρίως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία, θα αποδεχτούν να βάλουν εκ νέου το χέρι στην τσέπη...

Τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου είναι ενδεικτικά για την κρισιμότητα και την μεταβλητότητα της κατάστασης. Το Der Spiegel έγραφε προχτές ότι οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα πάνε καλά, και πως μπορεί να αποφευχθεί η χρεοκοπία, ενώ σε σημερινό του δημοσίευμα κάνει ανοικτά λόγο για αναπόφευκτη χρεοκοπία της Ελλάδας καθώς, όπως ομολογεί, η πολιτική λιτότητας της Μέρκελ απέτυχε!

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ.



Ελλάδα

Με δύο συνεργούς τους επικοινώνησαν οι ληστές του υποκαταστήματος στην Πάρο, όπως προκύπτει από την ανάλυση του κινητού τηλεφώνου που βρέθηκε στο σημείο. Οι διωκτικές Αρχές βρίσκονται κοντά στην ταυτοποίηση των ατόμων αυτών που εκτιμάται πως είχαν βασικό ρόλο στη διαφυγή των κακοποιών και με τους οποίους ήρθαν σε επαφή οι τρεις ληστές προτού εισβάλουν με τα όπλα τους στην τράπεζα.
   
Συντάξεις-«μαϊμού» και επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι θα βρεθούν προσεχώς στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης, αφού είναι έτοιμο το νέο νομοθετικό πλαίσιο του υπουργείου, το οποίο προβλέπει διαδικασίες για δίκες-εξπρές των επίορκων. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή λήγει η προθεσμία που είχε δώσει το υπουργείο Εργασίας στα Ταμεία, προκειμένου να στείλουν στη Δικαιοσύνη τις υποθέσεις που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.
   
Έναν Πολωνό συνέλαβε η Αστυνομία ως δράστη της διπλής ανθρωποκτονίας δυο ατόμων στην πλατεία Αττικής. Δύο ακόμα αναζητούνται. Οι πρώτες εκτιμήσεις της Αστυνομίας είναι ότι πρόκειται για υπόθεση ξεκαθαρίσματος λογαριασμών μεταξύ μελών συμμορίας.
   
Με λαμπρότητα και κατάνυξη γιορτάστηκε και φέτος η Κοίμηση της Θεοτόκου στην Τήνο. Αν και λιγότεροι από κάθε άλλη χρονιά, χιλιάδες πιστοί προσέτρεξαν, για να ευχαριστήσουν και να προσευχηθούν στην Παναγία. Την ανάγκη για εθνική ενότητα επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, Δ.Αβραμόπουλος, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση. Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β΄ ήταν το τιμώμενο πρόσωπο στις εορταστικές εκδηλώσεις της Παναγίας Σουμελά, στο Βέρμιο Ημαθίας.
   
Το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ είναι για ακόμη μια χρονιά το κορυφαίο εκπαιδευτικό ίδρυμα στον κόσμο, σύμφωνα με τη λεγόμενη λίστα της Σαγκάης, η οποία θεωρείται μία από τις εγκυρότερες αξιολογήσεις διεθνώς στον τομέα της εκπαίδευσης. Τα μοναδικά ελληνικά πανεπιστήμια στην κατάταξη είναι το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που βρίσκονται στις θέσεις από 301 έως 400.

Κόσμος

 Μεγάλη ανταπόκριση έχει στη Βραζιλία η πρωτοβουλία του Σάο Πάολο να δημιουργήσει δημόσιο κτηνιατρείο για ζώα, οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν έχουν πλέον την οικονομική δυνατότητα να τα πηγαίνουν στον γιατρό. Στο δημόσιο αυτό νοσοκομείο εργάζονται 50 γιατροί, ενώ οι Αρχές σκέφτονται σοβαρά να επεκτείνουν την πρωτοβουλία και σε άλλες περιοχές. Σημειώνεται ότι το Σαο Πάολο έχει περίπου 6 εκατομμύρια κατοικίδια ζώα.
   
Ένα κολοσσιαίο πρόγραμμα επενδύσεων συνολικού ύψους 53,5 δισ. ευρώ προκειμένου να αναζωογονηθεί η οικονομία ανακοίνωσε η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ. Το σχέδιο βασίζεται κυρίως σε έργα υποδομής, όπως αυτοκινητόδρομους και περαιτέρω ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου.
   
Την αποπομπή της Συρίας από τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας, με στόχο την περαιτέρω απομόνωση του συριακού καθεστώτος που κατηγορείται από τον ΟΗΕ για τη διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, αποφάσισαν οι μουσουλμανικές χώρες που συνεδρίασαν στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας. Παράλληλα, σήμερα Πέμπτη συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε να τερματίσει και επισήμως την αποστολή των παρατηρητών του στη χώρα, ενώ την ίδια στιγμή οι μεγάλες δυνάμεις παραμένουν διχασμένες ως προς τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να τερματιστεί η εμφύλια σύρραξη.
   
Να εγκαταλείψουν τον Λίβανο καλούν τους πολίτες τους τέσσερα αραβικά κράτη -η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα- καθώς εντείνεται η ανησυχία ότι η κρίση στη Συρία εξαπλώνεται και στη γειτονική χώρα. Αφορμή στάθηκαν οι απαγωγές σουνιτών από τα μέλη της σιιτικής φυλής Αλ-Μεκντάντ σε αντίποινα για την απαγωγή του Χασάμ Σαλίμ αλ-Μεκντάντ από μέλη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού. Το γεγονός ότι οι απαγωγές σημειώθηκαν σε περιοχή που ελέγχεται από τη Χεζμπολάχ, εγείρει ερωτήματα για το κατά πόσο η οργάνωση είχε εγκρίνει τη δράση της φυλή.
  
 Ένας Πακιστανός στρατιώτης και οκτώ ισλαμιστές αντάρτες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια επίθεσης σε βάση της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας. Το περιστατικό συνέβη στην πόλη Κάμρα, κοντά στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ.

Οικονομία

 Το δημοσίευμα των Financial Times ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα θέσει το θέμα της επιμήκυνσης του Μνημονίου κατά 2 χρόνια, έως το 2016, κατά τις συναντήσεις που θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα με την Α.Μέρκελ και τον Φρ.Ολάντ, έβαλε στην ευρωπαϊκή ατζέντα το ελληνικό αίτημα για την παράταση του Μνημονίου. Το δημοσίευμα δυσαρέστησε την κυβέρνηση, λόγω της συγκυρίας, ενώ κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί ανεπισήμως, καθώς κρίνουν ότι δεν είναι ακόμα ο κατάλληλος χρόνος για να γίνει επίσημη πρόταση.
  
 Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ευρωπαϊκών τραπεζών άγγιζαν το 2011 το 1,05 τρισεκατομμύριο ευρώ, σύμφωνα με έρευνα της PriceWaterhouseCoopers (PWC). Η έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλοί Ευρωπαίοι καταναλωτές, ιδιοκτήτες κατοικιών αλλά και εταιρείες, αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, ιδίως στις νότιες χώρες-μέλη της ευρωζώνης που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση χρέους.
  
 Από σήμερα, Πέμπτη, οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα μέσω του Taxisnet να ενημερώνονται για το ύψος των δόσεων του φόρου που προκύπτει από τα εκκαθαριστικά τους σημειώματα. Όσοι επιθυμούν να ενημερωθούν για το ύψος των δόσεών τους και δεν έχουν αποκτήσει κωδικό στο ηλεκτρονικό σύστημα θα μπορούν να ενημερώνονται με τον ΑΦΜ τους.

Αθλητισμός

Ικανοποιημένος από την νίκη και από την επιθετική λειτουργία της Εθνικής αλλά προβληματισμένος από τα κενά στην άμυνα δήλωσε ο Φερνάντο Σάντος μετά το 3-2 στο φιλικό παιχνίδι με τη Νορβηγία στο Όσλο.
   
Παραγωγική και θεαματική παρουσιάστηκε η ανανεωμένη εθνική του Φερνάντο Σάντος στο φιλικό κόντρα στη Νορβηγία στο Όσλο, για τουλάχιστον 60 λεπτά. Οι Ελληνες διεθνείς επιβλήθηκαν με 3-2 της αντιπάλους τους, στον αγώνα που έγινε στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους για τα προκριματικά του Μουντιάλ τς Βραζιλίας το 2014, που ξεκινούν τον Σεπτέμβριο. Σκόρερ της εθνικής ήταν οι Κυριάκος Παπαδόπουλος (7'), Τοροσίδης (11') και Μήτρογλου (56').   

Σπουδαία μεταγραφή πραγματοποίησε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, καθώς κατάφερε να αποκτήσει τον αρχηγό της Άρσεναλ, Ρόμπιν φαν Πέρσι, όπως ανακοίνωσε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της η ομάδα του Λονδίνου.


Η ΚΡΙΣΗ ΦΕΡΝΕΙ ΞΑΝΑ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.



Μετά από πολλά χρόνια απουσίας τα γερμανικά πολιτικά ιδρύματα επιστρέφουν στην Ελλάδα. Αιτία είναι η οικονομική κρίση στην χώρα, αλλά και η επιδείνωση των ελληνογερμανικών σχέσεων. Πρώτο πολιτικό ίδρυμα γερμανικού κόμματος ήταν το σοσιαλδημοκρατικό Φρίντριχ Έμπερτ που ιδρύθηκε ήδη τη δεκαετία του '20. Βασικός του στόχος τότε ήταν η πολιτική εκπαίδευση στελεχών του κόμματος, η προώθηση των σοσιαλδημοκρατικών ιδεών αλλά και επαφές με το εξωτερικό.

Το βασικό αυτό τρίπτυχο παρέμεινε και μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο όταν και τα άλλα κόμματα που εκπροσωπούνται στη γερμανική βουλή άρχισαν να ιδρύουν τα δικά τους ιδρύματα με τελευταίο το Ρόζα Λούξεμπουργκ του Κόμματος της Αριστεράς αρχές του ΄90.Όλα τα πολιτικά ιδρύματα χρηματοδοτούνται σήμερα από το γερμανικό κράτος ανάλογα με τα εκλογικά αποτελέσματα των κομμάτων στα οποία πρόσκεινται.

Στόχος όλων για τη δουλειά τους στο εξωτερικό είναι σε συνεννόηση με το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, η προώθηση της συνεργασίας ανάμεσα στην κοινωνία των πολιτών και το κράτος, η ενίσχυση μη κυβερνητικών οργανώσεων, η εκπαίδευση και εξειδίκευση των στελεχών τους, αλλά και η συνεργασία των ιδρυμάτων με τις συγγενικές πολιτικές δυνάμεις στην εκάστοτε χώρα.

Εκτός από αυτούς τους κοινούς στόχους, υπάρχει και ένας άτυπος καταμερισμός εργασίας. Τα ειδικά θέματα του σοσιαλδημοκρατικού ιδρύματος Φρίντριχ Έμπερτ στην Αθήνα, τα περιγράφει η συνδιευθύντρια του παραρτήματος Νικόλ Κατσιούλη που μοιράζεται την θέση της με τον σύζυγό της, τον Ελληνογερμανό Χρήστο Κατσιούλη, ως εξής:

"Θα πραγματοποιήσουμε εκδηλώσεις με Γερμανούς και Έλληνες συνδικαλιστές. Θα δώσουμε εντολές για έρευνες όπως για την ανεργία στους νέους και μέτρα για την καταπολέμησή της. Θα διοργανώσουμε περιφερειακά συνέδρια με ειδικά θέματα, όπως τον οικολογικό τουρισμό, τις ανανεώσιμες πηγές ή και τις δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης. Και θα προωθήσουμε τον διάλογο ανάμεσα στα δύο αδελφά κόμματα ΠΑΣΟΚ και γερμανικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD)".

Tο χριστιανοδημοκρατικό Κόνραντ Άντενάουερ και το πράσινο Χάινριχ Μπελ

Από την οδό Νεοφύτου Βάμβα στο Κολωνάκι, όπου βρίσκεται η έδρα του Φρίντριχ Έμπερτ, ως την οδό Μουρούζη, είναι μόνον μερικά λεπτά. Εδώ στεγάζεται το δεύτερο μεγάλο γερμανικό πολιτικό ίδρυμα: το χριστιανοδημοκρατικό Κόνραντ Άντενάουερ.

Έλληνες εταίροι της διευθύντριας Σουζάνα Φογκτ στην Ελλάδα, είναι πρωταρχικά το Ίδρυμα Καραμανλή και η Νέα Δημοκρατία, αλλά βέβαια και άλλοι φορείς από το χώρο της κοινωνίας, της επιστήμης και τις οικονομίας. Ως βασικά θέματα ενασχόλησης της στην Ελλάδα η Σουζάνα Φογκτ αναφέρει μεταξύ άλλων:

"Θέλουμε σε συνεργασία με Έλληνες εταίρους να συζητήσουμε τόσο για θέματα της οικονομίας και του θεσμικού πλαισίου οικονομικής δραστηριότητας, όσο και για ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης στις δύο χώρες, και όχι μόνο. Θέλουμε επίσης να προβάλουμε το θέμα της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά, την ευθύνη που έχει ο καθένας για την κοινωνία και το κράτος, πως δηλαδή θα μπορούσε να γεφυρωθεί το μεγάλο κενό εμπιστοσύνης που επικρατεί ανάμεσα στην κοινωνία και το κράτος".

Την Θεσσαλονίκη επέλεξε το πράσινο ίδρυμα Χάινριχ Μπελ για έδρα του στην Ελλάδα. Εκπρόσωπος του εδώ είναι η Όλγα Δρόσου που μετά από δεκαετίες στη Γερμανία επέστρεψε στην γενέτειρά της. Βέβαια δεν αυτός ο λόγος που το ίδρυμα Μπελ επέλεξε την Θεσσαλονίκη για έδρα, θα μας πει η κ. Δρόσου, αλλά οι οικολογικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η νέα δημοτική αρχή και το γεγονός ότι έχει θέσει ως στόχο μια μεγαλύτερη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στα πολιτικά δρώμενα του δήμου. Σε αυτά τα πλαίσια θα κινηθεί άλλωστε και η δραστηριότητα του ιδρύματος Μπελ στην Ελλάδα, λέει η Όλγα Δρόσου:

"Έχουμε φέρει πολλές προτάσεις στις αποσκευές μας για τον οικολογικό εκμοντερνισμό της ελληνικής οικονομίας που θα μπορούσε να δώσει νέες ευκαιρίες για ολόκληρη τη χώρα και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Ειδικά σε αυτόν τον τομέα θέλουμε να χρηματοδοτήσουμε έρευνες και σχέδια, πχ. πως μπορούν τα ελληνικά νησιά να γίνουν αυτάρκη στον ενεργειακό τομέα, αξιοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ένα άλλο σχέδιο μας, είναι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο ελληνικών δήμων που θα αναδεικνύει και θα προωθεί καλά παραδείγματα περιβαλλοντολογικής και κοινωνικής πολιτικής".

Το φιλελεύθερο Φρίντριχ Νάουμαν, το αριστερό Ρόζα Λούξεμπουργκ και το χριστιανοκοινωνικό Χανς Ζάιντελ

Ανθρώπινα δικαιώματα και κράτος δικαίου έχουν άμεση προτεραιότητα στη δουλειά του ιδρύματος των Φιλελευθέρων Φρίντριχ Νάουμαν, όπως επίσης και η προώθηση συνεταιριστικών και άλλων οργανώσεων αυτοβοήθειας. Στο επίκεντρο πάντως του ενδιαφέροντος του συγκεκριμένου ιδρύματος πριν κλείσει το γραφείο του αρχές του ΄90 στην Αθήνα ήταν τα μίντια και συγκεκριμένα μορφωτικά σεμινάρια για δημοσιογράφους. Η δραστηριότητα του Νάουμαν στην Ελλάδα θα προγραμματίζεται και θα οργανώνεται από το παράρτημα του στις Βρυξέλλες.

Γραφεία με τοπικό, δηλαδή ελληνικό προσωπικό, ανοίγουν το φθινόπωρο το ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ που πρόσκειται στο Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) όπως και το Χανς Σάιντελ που εκφράζεται πολιτικά από τη βαυαρική Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU). Το ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ σκοπεύει να ασχοληθεί με θέματα όπως η άνοδος του νεοναζισμού στην Ελλάδα, το μεταναστευτικό, φτώχεια και πλούτος, οι επιπτώσεις της κρίσης κυρίως για τις γυναίκες.

Το ίδρυμα Χανς Zάιντελ πάλι, θα επιδιώξει τη συνεργασία με κοινωνικά κινήματα, οργανώσεις γυναικών, συνδικάτα όπως και με ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα. Στο επίκεντρο όμως της δουλειάς του Σάιντελ στο εξωτερικό, βρίσκονται θέματα επαγγελματικής εκπαίδευσης για εργαζόμενους, κατάρτιση σε θέματα μάνατζμεντ για επιχειρηματίες μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και η προώθηση της καλής λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης.

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ: ΨΑΧΝΟΥΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ "ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ" ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ.

Η άτυπη και μη αναγνωρισμένη "Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης" (ABTTF), Federation of Western Thrace Turks in Europe, με αγγελία της που δημοσιεύεται στο μεγάλο ευρωπαϊκό ιστότοπο εύρεσης εργασίας, eurobrussels.com, αναζητά αντιπρόσωπο για εργασία στα γραφεία της οργάνωσης στις Βρυξέλλες. Προϋπόθεση για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας, όπως αναφέρει το εν λόγω site, είναι ο ενδιαφερόμενος να μιλάει Αγγλικά και Τουρκικά.

Στόχος της θέσης όπως δημοσιεύεται στην αγγελία, είναι η μετάδοση των αιτημάτων της οργάνωσης που αφορούν στα δικαιώματα της "τουρκικής μειονότητας" στην ευρωπαϊκή ένωση και η ανταλλαγή πληροφοριών με εκπροσώπους άλλων ευρωπαϊκών οργανώσεων που προασπίζονται μειονοτικά δικαιώματα.

Συνεχείς προκλήσεις από την οργάνωση 

Πρόκειται για τεράστια πρόκληση, καθώς η μειονότητα της Θράκης υφίσταται μόνο ως "Μουσουλμανική μειονότητα Ελλάδος", η οποία είναι και η μόνη επισήμως αναγνωρισμένη μειονότητα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, η μουσουλμανική μειονότητα αριθμεί πάνω από 100.000 άτομα ελληνικής εθνότητας, εκ των οποίων το 50% της θρησκευτικής μειονότητας είναι τουρκικής καταγωγής, 35% Πομάκοι και μόλις 15% Τσιγγάνοι μουσουλμάνοι.

Από μεριά της λοιπόν, η  Federation of Western Thrace Turks in Europe αναφέρει στην επίσημη σελίδα της, ότι σκοπός λειτουργίας της είναι "να ασχολείται με τα προβλήματα της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης, με τις πιθανές τους λύσεις, την αναζήτηση των δικαιωμάτων των μελών του, την προστασία και την ανάπτυξη της πολιτιστικής ταυτότητας των μελών της Μειονότητας στην Ευρώπη, την λύση των νομικών, πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων τους που αντιμετωπίζουν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, όπου έχουνε έρθει και εγκατασταθεί από την Ελλάδα".

Σε αυτά τα πλαίσια, αναζητά και υπάλληλο για τα ευρωπαϊκά της γραφεία.

Βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης δεν υπάρχουν εθνικές μειονότητες στην Ελλάδα, αλλά μόνο θρησκευτικές. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, ο Άρειος Πάγος δεν έχει αναγνωρίσει τη συγκεκριμένη οργάνωση. Πρόκειται για ακόμα μια μεγάλη πρόκληση από την οργάνωση η οποία εδώ και αρκετά χρόνια προσπαθεί να αναγνωριστεί ως νόμιμη οργάνωση στην Ελλάδα, χωρίς όμως να τα έχει καταφέρει.

Μόλις πριν από ένα μήνα, η ομάδα της "Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης", συμμετείχε σε ευρωπαϊκό τουρνουά για τις μειονότητες της Ευρώπης ως "Εθνική της Δυτικής Θράκης", με τη δική τους "σημαία" και τον δικό τους ύμνο που φέρει ως τίτλο το "My WesternThrace" ("Δυτική μου Θράκη").

"Περιοδεία" του Μπεκίρ Μποζντάγ σε Κομοτηνή και Ξάνθη

Στα παραπάνω να προστεθεί, ότι στις 17 Αυγούστου αναμένεται να μεταβεί στην Κομοτηνή και την Ξάνθη ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ για να  προσευχηθεί με αφορμή την προσευχή του Μπαϊραμίου και να συναντηθεί με εκπροσώπους της οργάνωσης αλλά και άλλων Τουρκικών Συνδέσμων.

Στην επίσκεψη Μποζντάγ στην Δυτική Θράκη αναμένεται να λάβουν μέρος οι βουλευτές του ΑΚΡ που κατάγονται από την Δυτική Θράκη, Μεχμέτ Μουεζίνογλου και Χακάν Τσαβούσογλου, καθώς επίσης ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τούρκων του Εξωτερικού και Συγγενικών Κοινωνιών , Κεμάλ Γιουρτάς και ο Πρόεδρος του ΤΙΚΑ (Δ/νση Συνεργασίας και Ανάπτυξης) Σερντάρ Τσάμ .

Ορισμός της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα

Η συνθήκη της Λωζάνης αποφεύγει τελείως τη χρήση του όρου "τουρκική μειονότητα" κατ' απαίτηση μάλιστα της τουρκικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον τότε βουλευτή Αδριανουπόλεως και μετέπειτα πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Ισμέτ Ινονού, πού πίστευε πως το κριτήριο της θρησκείας θα αποτελούσε για την Τουρκία το βέλτιστο μέσο για μελλοντικό έλεγχο της μειονότητας.

Άλλωστε το εθνολογικό κριτήριο δεν θα μπορούσε να ενεργήσει υπέρ της ενότητας της μειονότητας αφού ήταν γνωστή η εθνοτική και φυλετική ανομοιογένεια των μουσουλμάνων της Ελλάδας

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 16/8/2012

Γεγονότα.

1960: Επίσημη ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρόεδρος αναλαμβάνει ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος, με αντιπρόεδρο τον τουρκοκύπριο Κιουτσούκ.

1962: Ο μάνατζερ των Beatles, Ράιαν Εμπσταϊν, διώχνει από το συγκρότημα τον ντράμερ Πιτ Μπεστ και προσλαμβάνει στη θέση του τον Ρίγκο Σταρ. Περίπου ένα μήνα αργότερα, το συγκρότημα θα ηχογραφήσει την πρώτη του επιτυχία «Love me do».

1968: Οι «Jackson Five», το μικρότερο μέλος των οποίων ήταν ο Μάικλ Τζάκσον, κάνουν το επίσημο ντεμπούτο τους δίπλα στη Νταϊάνα Ρος και τις «Σαμπρίμς», σε συναυλία στην Καλιφόρνια.

1974: Ο Ανδρέας Παπανδρέου επιστρέφει στην Ελλάδα, μετά την αυτοεξορία του λόγω δικτατορίας.

Γεννήσεις

1888: Τόμας Έντουαρντ Λόρενς, άγγλος στρατιωτικός, αρχαιολόγος και συγγραφέας , γνωστότερος ως «Λόρενς της Αραβίας». Ηγήθηκε της εξέγερσης των Αράβων εναντίων των Οθωμανών.

1919: Αντώνης Σαμαράκης, συγγραφέας. («Το Λάθος»)

1958: Μαντόνα (Λουίζ Βερόνικα Τσικόνε), ντίβα της ποπ και ηθοποιός.

Θάνατοι

1977: Έλβις Πρίσλεϊ, ο «βασιλιάς» του rock’ n’ roll.

2005: Βίκυ Μοσχολιού, λαϊκή τραγουδίστρια.