13 Αυγούστου, 2012

ΥΠΟ ΠΛΗΡΗ ΕΛΕΓΧΟ Η ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ.


Σε ύφεση βρίσκεται μετά από πέντε ημέρες, η πυρκαγιά στο Άγιο Όρος. Στο μέτωπο της πυρκαγιάς παραμένει το σύνολο των επίγειων δυνάμεων που επιχειρούν από την Τετάρτη 8 Αυγούστου, ημέρα έναρξης της πυρκαγιάς. Οι δυνάμεις που λαμβάνουν μέρος αποτελούνται από 64 πυροσβεστικά οχήματα, 175 πυροσβέστες, 58 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Από αέρα, επιχείρησαν και βρίσκονται και σήμερα σε ετοιμότητα 15 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα κινητοποίησε 27 ειδικά οχήματα (υδροφόρες -μηχανήματα) από ιδιώτες και την αυτοδιοίκηση καθώς και εθελοντικές ομάδες πυρόσβεσης στις οποίες συμμετείχαν 128 άτομα με 12 οχήματα. Επίσης, έγινε αποδεκτή η βοήθεια που προσφέρθηκε από τη σερβική κυβέρνηση, αποτελούμενη από 49 πυροσβέστες, με 8 οχήματα, καθώς και από την κυβέρνηση της Βουλγαρίας, με δύο πυροσβεστικά οχήματα και 8 πυροσβέστες.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς στο μέτωπο Αγίου Όρους κινητοποιήθηκαν από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας 314 άνδρες του Ελληνικού Στρατού με 25 ειδικά μηχανήματα καθώς και δύο ελικόπτερα τύπου Chinook. Οι επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν στα δύσβατα σημεία της Αθωνικής Πολιτείας επιθεωρούν τα σημεία που καπνίζουν και καταβάλλουν προσπάθεια να σβήσουν τις τελευταίες εστίες φωτιάς που καίνε ακόμη.

Όπως δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Ιωάννης Γιώργος, οι πυροσβέστες προσπαθούν τώρα να σβήσουν τις εστίες ώστε να μην υπάρξουν αναζωπυρώσεις.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΓΙΟΤΑΦΙΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΓΚΛΕΙΣΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ κ. ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ.

Σας παραθέτουμε αυτούσια επιστολή που λάβαμε μέσω Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου στην Ιστοσελίδα μας από Αγιοταφίτη Ιερομόναχο που αφορά τον Πατριάρχη κ. Ειρηναίο.
Π. ΒΟΙΩΤΟΣ


 Αγαπητοί μου αδελφοί
   
Η υπόθεση του πατριάρχου ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ και της απομακρύνσεως του από τον πατριαρχικό θρόνο των Ιεροσολύμων αποτελεί για όλους όσους κατοικούν στην Αγία πόλη Ιερουσαλήμ μια υπόθεση η οποία πλήγωσε τους φύλακες των Παναγίων προσκυνημάτων. 

Δυστυχώς το "Τάγμα των Σπουδαίων (Αγιοταφιτών) μοναχών" δεν είχε τις πνευματικές αντοχές να αντισταθεί στην καταπάτηση κάθε ιερού και οσίου που είχε σαν αποτέλεσμα την αντικανονική και παράνομη απομάκρυνση του πατρός και πατριάρχου ημών ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ. Καταλαβαίνω πως όλα αυτά που γράφονται να σας φαίνονται εξωπραγματικά, να μην μπορείτε να πιστέψετε πως κληρικοί φυλάκισαν και κρατούν φυλακισμένο τον πατριάρχη τους, μπορεί να σας φαίνεται αδιανόητο ένα κράτος να ανέχεται μια τέτοια εξωφρενική κατάσταση. Και όμως όλα αυτά δυστυχώς είναι αλήθεια. Και αν θέλετε να διαπιστώσετε την αλήθεια αυτή ελάτε στην Αγία Πόλη και ζητείστε να δείτε τον πατριάρχη ΕΙΡΗΝΑΙΟ. Στην καλύτερη των περιπτώσεων θα σας πουν ότι πέθανε!!! 

Ο πατριάρχης Ειρηναίος είναι φυλακισμένος, αυτό το γνωρίζουμε όλοι εδώ, γνωρίζουμε ποιοι έχουν τα κλειδιά της φυλακής του, τους πρωτεργάτες της φυλακίσεως του, το γεγονός ότι δεν του προσφέρεται φαγητό. Αλοίμονο  αν αυτός ο άνθρωπος αρρωστήσει, κανείς δεν θα μπορέσει να το μάθει και κανένας γιατρός δεν θα μπορέσει να τον πλησιάσει για να του προσφέρει τις πρώτες βοήθειες. Και να θέλει ο πατριάρχης ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ να βγει από τη φυλακή του ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ

Όσο για τα ανθρώπινα δικαιώματα το κράτος του Ισραήλ δεν έχει υπογράψει τη συνθήκη περί ανθρώπινων δικαιωμάτων και έτσι κανένας διεθνής οργανισμός δεν μπορεί να επέμβει υπέρ του πατριάρχου Ειρηναίου. Γιατί οι τοπικές αρχές δεν επεμβαίνουν παρά τις καταγγελίες αυτό παραμένει άγνωστο. Ίσως δεν τους ενδιαφέρει. Δυστυχώς στην υπόθεση του πατριάρχου ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ δεν είναι η δική του προσωπικότητα που απαξιώνεται, αλλά η δική μας ως Αγιοταφιτών. 

Δυστυχώς σταθήκαμε ανάξιοι της κλήσεως μας να υπηρετήσουμε τα Πανάγια Προσκυνήματα, σταθήκαμε ανυπάκοοι στον πατριάρχη που εξελέγη με κανονικές ψήφους και εν αγίω Πνεύματι, όσο για τα "μαθήματα κανονικού δικαίου" που διαβάσαμε παραπάνω θέλουμε ταπεινά να σημειώσουμε πως οι κανόνες της Εκκλησίας δεν είναι θεωρητικές αρχές, αλλά θεόπνευστες αποφάσεις των Οικουμενικών συνόδων. Μην τους λοιδορείτε λοιπόν, γιατί με αυτό τον τρόπο, άθελά σας θέλουμε να πιστεύουμε, λοιδορείτε το αγ. Πνεύμα και τους αγίους Πατέρες που τους θέσπισαν. 

Η Εκκλησία πορεύθηκε τόσους αιώνες ακολουθώντας τους, ακόμα και αν υπήρξαν προκαθήμενοι που τους απαξίωσαν. Εσείς μακρυά από εδώ γνωρίζετε ελάχιστα και ίσως καλύτερα.
   
Παρακαλώ προσευχηθείτε να διορθώσουμε το κακό που κάναμε και ο Πανάγιος Τάφος να μας συγχωρέσει για όσα ήθελημένα ή αθέλητα κάναμε και για όσα εξακολουθούμε να ανεχόμαστε κατά του πατριάρχου ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ.
   
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
ΑΓΙΟΤΑΦΙΤΗΣ

ΤΕΧΝΗΤΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ;

ΕΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ «ΧΟΥΡΙΕΤ» 
ΡΙΧΝΕΙ ΦΩΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΡΓΚΕΝΕΚΟΝ 
ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΟ «ΒΑΡΙΟΠΟΥΛΑ» 
ΚΑΙ ΕΜΠΛΕΚΕΙ  ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ.

 
Ο Αρχηγός του Στρατού της Τουρκίας το 2003 είχε χρησιμοποιήσει στο διαβόητο στρατιωτικό σεμινάριο όπου τέθηκαν οι βάσεις για το πραξικόπημα, τη λέξη «τελεσίγραφο». Τουλάχιστον έτσι υποστηρίζουν μάρτυρες – στρατηγοί και αποκαλύπτει η «Χουριέτ». Στις σημειώσεις του πρώην αρχηγού του Ναυτικού Οζντέν Ορνέκ, οι οποίες είναι στα χέρια του εισαγγελέα, υπάρχει η πρόταση «στη σύσκεψη πήρε το λόγο ο Γιαλμάν (σ.σ. τότε Αρχηγός των Χερσαίων Δυνάμεων) και μας είπε "χάσαμε άδικα το χρόνο μας. Πρέπει να δράσουμε άμεσα. Να στείλουμε τελεσίγραφο για πραξικόπημα πριν τις εκλογές"». Την φράση αυτή επιβεβαιώνει και ο πρώην Α/ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός εα Χιλμί Οζκιόκ.

Αυτό, όμως, που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι η εμπλοκή της Κύπρου στην υπόθεση. Σύμφωνα τα έγγραφα που έχει αποκαλύψει η εφημερίδα «Ταράφ», οι πραξικοπηματίες στρατηγοί θα ξεκινούσαν το σχέδιό τους με προβοκατόρικες δράσεις, μεταξύ των οποίων και κρίση με την Ελλάδα. Έτσι, θα οδηγούσαν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση Ερντογάν και στην κρίσιμη στιγμή θα την ανέτρεπαν, δήθεν για να αποσοβήσουν μια κλιμάκωσή της.

Το Γενικό Επιτελείο παραδέχτηκε τον Ιανουάριο του 2009 την ύπαρξη του σχεδίου «Βαριοπούλα», αλλά το χαρακτήρισε θεωρητικό σενάριο. Στην ανακοίνωσή του αναφερόταν ότι μεταξύ 5-7 Μαρτίου 2003 έγινε ένα σεμινάριο με βάση το σχέδιο αυτό στο Αρχηγείο της Πρώτης Στρατιάς. Εκείνες τις μέρες υπήρξε σοβαρή κρίση στις σχέσεις μεταξύ Ερντογάν και Ντενκτάς, του τότε ηγέτη δηλαδή της τουρκοκρατόμενης Κύπρου που ήταν άμεσα συνδεδεμένος με το βαθύ κράτος από την δεκαετία του '50 ακόμη, όταν ιδρύθηκε ο μηχανισμός επιβολής πολιτικής από τον στρατό, μέσω παρακρατικών οργανώσεων. Πρώτη τέτοια επιχείρηση ήταν άλλωστε το πογκρόμ της 5ης προς 6η Σεπτεμβρίου 1955 κατά των Ελλήνων της Πόλης.

Ο Ντενκτάς εκείνες τις μέρες αρνιόταν να αποδεχτεί το σχέδιο Ανάν. Ο Ερντογάν πίεζε από τη μία, στέλνοντας στην Κύπρο τον Υπ. Εξωτερικών Γιακίς, ενώ ο στρατός από την άλλη, στέλνοντας των στρατηγό Γιαλμάν, βασικό κατηγορούμενο για το πραξικόπημα. Ο Γιαλμάν στήριξε δημόσια στον Ντενκτάς, σε αντίθεση με την πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, ο Ντενκτάς τελικά πείσθηκε να υπογράψει το σχέδιο Ανάν, αλλά έμενε ένα τελευταίο ραντεβού με τον Ερντογάν για το τυπικόν της υπόθεσης. Καθ' οδόν προς την Άγκυρα, ο Ντενκτάς δέχτηκε ένα τηλεφώνημα που του άλλαξε για μία ακόμη φορά τη γνώμη. Αργότερα έγινε γνωστό ότι επρόκειτο για τον στρατηγό Μεχμέτ Σενέρ Ερουιγούρ, κατηγορούμενο ως κορυφαίο στέλεχος της οργάνωσης Εργκενεκόν...


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ.

Ελλάδα

Στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών από τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης, ζητώντας από το υπουργείο Εργασίας να προχωρήσει στη χρήση κονδυλίων του ΕΣΠΑ που δεν έχουν απορροφηθεί, ώστε οι Δήμοι να μπορέσουν να πάρουν άλλα 41.000 παιδιά στους σταθμούς.
   
Πέντε άτομα αναζητεί η Αστυνομία για τη δολοφονική επίθεση εις βάρος Ιρακινού στο κέντρο της Αθήνας. Οι ρατσιστικές επιθέσεις πυκνώνουν το τελευταίο διάστημα με τους συλλόγους μεταναστών να μιλούν για περισσότερες από 500 το τελευταίο εξάμηνο. Από την πλευρά της η κυβέρνηση βλέπει ακραίους που θέλουν να ακυρώσουν την οργανωμένη επιχείρηση για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.   

Ξεκινούν, σήμερα, Δευτέρα, οι προσπάθειες καταγραφής των ζημιών στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές της Χαλκιδικής, αλλά και οι διαδικασίες αποζημίωσης των δικαιούχων. Ήδη έχουν κινητοποιηθεί οι αρμόδιοι μηχανισμοί του ΕΛΓΑ για την αποζημίωση των πληγέντων, με προτεραιότητα στους παραγωγούς του ζωικού κεφαλαίου, συμπεριλαμβανομένου και του μελισσοκομικού, το οποίο θα αποζημιωθεί κι αυτό απευθείας από τον ΕΛΓΑ.
   
Υπό έλεγχο βρίσκονται τα πύρινα μέτωπα στο Άγιο Όρος, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να παραμένουν σε επιφυλακή στην περιοχή ώστε να αποτραπεί αναζωπύρωση των κύριων εστιών που κατέκαιγαν, για πέντε ημέρες, περίπου 40.000 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης. Τη Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών. Μικρότερα μέτωπα και στη Ρόδο και τη Λάκκα Σοφικού Κορινθίας την Κυριακή, που έχουν τεθεί υπό έλεγχο .
   
Υπό όρους και προϋποθέσεις, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έδωσε το «πράσινο φως» για τη χρήση συσκευών γεωεντοπισμού, μέσω συνδρομής, σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και σε ανήλικους.

Κόσμος

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον είχε την Κυριακή ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, προκειμένου να τον συγχαρεί για τους «λαμπρούς» Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και να επαινέσει τις επιδόσεις της ομάδας της Βρετανίας.
   
«Ιδεολογικό ηγέτη» των Ρεπουμπλικάνων χαρακτήρισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ τον Πολ Ράιαν, τον άνθρωπο που επέλεξε ο Μιτ Ρόμνεϊ ως υποψήφιο για την αντιπροεδρία. «Είναι αξιοπρεπής άνθρωπος και οικογενειάρχης. Είναι ένας άριστος εκπρόσωπος για το όραμα που έχει ο κυβερνήτης Ρόμνεϊ. Αλλά είναι ένα όραμα με το οποίο εγώ διαφωνώ κάθετα» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα στη διάρκεια φιλανθρωπικής εκδήλωσης στο Σικάγο, την ώρα που το δίδυμο Ρόμνεϊ-Ράιν συνέχιζε την περιοδεία του σε πολιτείες-κλειδιά για το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης.
  
Θύμα απαγωγής από μέλη του ΡΚΚ έπεσε βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), όπως ανακοινώθηκε από τις Αρχές της περιφέρειας Τούντζελι. Ο Χουσεΐν Αϊγκούν απήχθη από μέλη του PKK, καθώς ταξίδευε από το Οβατζίκ στο Τούντζελι το βράδυ της Κυριακής.
  
 Τεράστιες προσπάθειες για την ανακούφιση των πληγέντων από το διπλό χτύπημα του Εγκέλαδου, το Σάββατο, δίνουν οι αρχές του Ιράν. Οι νεκροί από τις δύο σεισμικές δονήσεις αγγίζουν τους 300, τους 5.000 φτάνουν οι τραυματίες και δεκάδες χιλιάδες είναι οι άστεγοι. Οι γιατροί καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να δώσουν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες που έχουν κατακλύσει τα νοσοκομεία, ενώ ο Ερυθρός Σταυρός του Ιράν δημιούργησε έναν καταυλισμό προσφύγων σε ένα στάδιο της πόλης, στήνοντας 6.000 σκηνές ώστε να μεταφερθούν εκεί περίπου 16.000 άνθρωποι είτε έμειναν άστεγοι είτε φοβούνται να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
  
 Εκτός ελέγχου μαίνονται τα πύρινα μέτωπα στα Κανάρια Νησιά, αλλά και σε περιοχές της ηπειρωτικής Ισπανίας, με πάνω από 4.700 κατοίκους να έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους στην Γκομέρα και στην Τενερίφη. Oι φλόγες έχουν κατακάψει εκατοντάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων και δεν άφησαν αλώβητο ούτε το ανεκτίμητης αξίας φυσικό πάρκο του Γκαραχονάι της Γκομέρα, το ένα δέκατο του οποίου έχει καταστραφεί.

Οικονομία

Μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές της αμόλυβδης βενζίνης, ιδιαίτερα στα νησιά, παρατηρείται και αυτό το καλοκαίρι. Η μέση πανελλαδική τιμή διαμορφώνεται στο 1,772 ευρώ το λίτρο, ωστόσο, σε αρκετά νησιά η μέγιστη τιμή αγγίζει και τα 2 ευρώ.
   
Για «μπλόκο» στη συνέχιση της στήριξης στην Ελλάδα εάν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί με την τρόικα μιλά ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών Μίχαελ Φουκς, λέγοντας πως το Βερολίνο «έχει φτάσει στα όριά του». Ο Φουκς ανέφερε μάλιστα πως «ακόμη και εάν το ποτήρι των μεταρρυθμίσεων είναι μισογεμάτο, αυτό δεν θα είναι αρκετό για νέο πακέτο βοήθειας».
   
«Είμαι απογοητευμένος». Με αυτή τη φράση ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ επανέρχεται για να σχολιάσει τις προσπάθειες της Αθήνας για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, αλλά και την εκμετάλλευση επενδυτικών προτάσεων που έγιναν από γερμανικής πλευράς.

Αθλητισμός

Την πρώτη ήττα σε φιλικό προετοιμασίας γνώρισε ο Ολυμπιακός, καθώς έχασε 1-0 από τη Σπόρτινγκ στη Λισαβόνα. Οι «ερυθρόλευκοι» εμφανίστηκαν αδύναμοι επιθετικά σε σχέση με τα προηγούμενα ματς. Το γκολ της νίκης των Πορτογάλων σημείωσε ο Ελίας στο 54' με σουτ έξω από την περιοχή. Επί αθηναϊκού εδάφους βρίσκεται ο Πάουλο Μασάδο, που θα περάσει τη Δευτέρα από ιατρικές εξετάσεις και εν συνεχεία θα δεσμευτεί με τριετές συμβόλαιο συνεργασίας με τους «ερυθρολευκους».
   
Μετά από ένα μέτριο ποιοτικά ματς, Ανόρθωση και Παναθηναϊκός αναδείχθηκαν ισόπαλοι χωρίς τέρματα σε φιλική αναμέτρηση που διεξήχθη στη Κύπρο. Οι «πράσινοι» αν και είχαν δοκάρι στο 9ο λεπτό με τον Πετρόπουλο, ενώ ένα λεπτό αργότερα ο Λαμπάν έδιωξε πάνω στη γραμμή κεφαλιά του Τριανταφυλλόπουλου, δεν συνέχισαν στον ίδιο ρυθμό και οι πολλές αλλαγές των δύο ομάδων επηρέασε και τις δύο στο να παίξουν ποδόσφαιρο, έστω και σχετικής ποιότητας.
   
Η Μάντσεστερ Σίτι κατέκτησε το «Κομιούνιτι Σιλντ», με το οποίο ξεκινά παραδοσιακά η σεζόν της Premier League. Οι πρωταθλητές νίκησαν 3-2 την κυπελλούχο και κάτοχο του Champions League, Τσέλσι, αφού «γύρισαν» το ματς στο β' ημίχρονο. Βέβαια, αποφασιστικό ρόλο έπαιξε η αποβολή του Ιβάνοβιτς στο 42', με απευθείας κόκκινη για επικίνδυνο φάουλ στον Κολάροφ. Δύο λεπτά νωρίτερα, ο Φερνάντο Τόρες είχε ανοίξει το σκορ για τους «μπλε», αλλά η συνέχεια ανήκε στην ομάδα του Ρομπέρτο Μαντσίνι.


ΟΙ 34 ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΚΡΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ - Ο ΔΥΣΚΟΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΕΩΣ ΤΟ EUROGROUP.

  •  Τον Σεπτέμβριο θα κριθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης
  • Κλειδί για την επόμενη δόση οι διαβουλεύσεις με την τρόικα
  • Θα υπάρξει νέα συμφωνία για το ελληνικό χρέος;
  •  Ποια είναι τα σενάρια που θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας μας
«Ωρα μηδέν» για την ελληνική οικονομία, με την Ε.Ε. να καλείται να αποφασίσει σε λίγες εβδομάδες εάν η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται υπό την προστασία των δανειστών της. Oλοι οι «δρόμοι» οδηγούν στον απολύτως κρίσιμο για τη χώρα μας Σεπτέμβριο. Τότε θα κριθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης ενώ οι σαρωτικές αλλαγές που όλοι ελπίζουν πως θα δρομολογηθούν, δρομολογούνται για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, θα καθορίσουν τις αναπόφευκτες διαπραγματεύσεις για χρονική παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, ίσως όμως και για μια νέα συμφωνία για το ελληνικό χρέος.

Σύμφωνα με την "Ημερησία', την ώρα που στην Ε.Ε. κορυφώνεται το debate για το εάν η Ευρωζώνη μπορεί να αντέξει το κόστος μιας Grexit - την οποία ο Economist κοστολογώντας την στα 320 δισ. ευρώ θεωρεί ως πιο ακριβή λύση για τη Γερμανία σε σχέση με μια απόφαση για βαθύτερη ενοποίηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση που δεν θα ενέχει και το πολιτικό ρίσκο μιας «βαλκανικής κόλασης»- στην Αθήνα δίνεται μάχη με το χρόνο για να «κλειδώσει» με όσο το δυνατόν μικρότερους πολιτικούς και κοινωνικούς κραδασμούς το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση σπεύδει να οριστικοποιήσει το αργότερο έως το τέλος Αυγούστου τη λίστα με τις προτάσεις της για τις επώδυνες περικοπές των 11,5 δισ. ευρώ, τα «διαπιστευτήρια» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης -χωρίς την οποία η χώρα πολύ σύντομα θα αντιμετωπίσει στάση πληρωμών- αλλά και για την όποια διαπραγμάτευση περί παράτασης του χρόνου προσαρμογής και νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

«Η διασφάλιση επιπλέον χρόνου προσαρμογής έχει ισχυρή δόση ρεαλισμού» εκτιμά πηγή με ουσιαστική εμπειρία τα τελευταία χρόνια στο τερέν των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες, τονίζοντας όμως με νόημα πως ακόμη και για αυτό το αίτημα υπάρχουν περιοριστικοί παράγοντες που εντείνουν το βαθμό δυσκολίας και έχουν να κάνουν κυρίως με τη διεξαγωγή εκλογών στην Ολλανδία και τη Γερμανία. «Η παράταση δεν είναι η λύση αλλά είναι μια ζωτική ελάφρυνση για την Ελλάδα» σημειώνει η ίδια πηγή που εκτιμά ωστόσο πως τα πράγματα περιπλέκονται περισσότερο στο «μέτωπο» μιας νέας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

«Εκεί θα έδινα περισσότερες πιθανότητες εάν επιτευχθεί κάτι να περιοριστεί σε απώλειες από την πλευρά της ΕΚΤ. Εάν ετίθετο θέμα να υποστούν απώλειες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αυτό θα ερχόταν με όρους για την Ελλάδα που δεν θα έχουν ιστορικό προηγούμενο», υποστηρίζει σπεύδοντας πάντως να υπογραμμίσει τη μεγάλη ρευστότητα που κυριαρχεί για τη συνολική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στο Νότο της Ευρώπης.

Οι σταθμοί

Για την Ελλάδα πρώτος και ίσως ο πιο καθοριστικός σταθμός για τις εξελίξεις είναι η περιοδεία που σχεδιάζει ο Αντ. Σαμαράς επιδιώκοντας κρίσιμες επαφές εντός του Αυγούστου με την Α. Μέρκελ, τον Φρ. Ολάντ, πιθανόν την Κ. Λαγκάρντ και τον Μ. Ντράγκι. Στις συναντήσεις αυτές αναμένεται να προκύψουν σαφή μηνύματα για τις προθέσεις της τρόικας ενώ κρίσιμα είναι τα όσα θα κομίσει στην Αθήνα ο επικεφαλής του Eurogroup Ζ. Κ. Γιούνκερ που αναμένεται στη χώρα μας στις 22 Αυγούστου.

Με τα σημερινά δεδομένα τις επόμενες δύο εβδομάδες, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να οριστικοποιήσουν τη λίστα με τις εναλλακτικές προτάσεις -όλες δύσκολες- για το πακέτο των περικοπών των 11,5 δισ. Εκεί θα κριθούν πολλά, ιδίως στο «μέτωπο» της κυβερνητικής συνοχής αφού η «λίστα» φέρνει οριζόντιου τύπου περικοπές σε μισθούς - συντάξεις - επιδόματα ενώ στο τραπέζι βρίσκεται ο καυτός φάκελος της εφεδρείας, στην οποία εναποτίθενται οι ελπίδες για να μην εγερθεί ζήτημα απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων ακόμη και αορίστου χρόνου από την τρόικα.

«Κλειδί» για τις εξελίξεις θα είναι οι διαβουλεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικας Π. Τόμσεν, Μ. Μορς και Κ. Μαζούχ που εκτός απροόπτου έρχονται στην Αθήνα στις 3 Σεπτεμβρίου, για να ολοκληρώσουν την αξιολόγησή τους.

Εκθεση

Από αυτή θα κριθεί το εάν θα είναι θετική η έκθεση που θα συντάξουν, αποτιμώντας για μια ακόμη φορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων που δημιουργεί η βαθύτερη ύφεση, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα από τα νέα μέτρα αλλά και η προοπτική προόδου στις μεταρρυθμίσεις. Η έκθεση της «τριανδρίας» με τα σημερινά δεδομένα αναμένεται να είναι έτοιμη προς τα μέσα Σεπτεμβρίου και ιδανικά να συζητηθεί στο Eurogroup της 14ης Σεπτεμβρίου που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Κύπρο. 

Έως τότε το υπουργείο Οικονομικών καλείται να έχει συντάξει και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, ενσωματώνοντας το δημοσιονομικό αποτέλεσμα από τα νέα μέτρα και τις νεότερες προβλέψεις για τη βαθύτερη ύφεση. Αυτό είναι το σχέδιο στο οποίο εργάζεται η ελληνική κυβέρνηση και εάν όλα πάνε κατ' ευχήν με μία «ανεκτή» έκθεση από την τρόικα θα ανοίξει ο δρόμος για τη σταδιακή εκταμίευση της απολύτως κρίσιμης δόσης των περίπου 32 δισ. ευρώ στο αμέσως επόμενο διάστημα.

 Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του νέου επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) M. Φράτσερ, που υποστήριξε πως η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη είναι επιθυμητή και η ζώνη του ευρώ πρέπει όχι μόνο να μη συρρικνωθεί αλλά να διευρυνθεί. Η άποψη του Γερμανού οικονομολόγου έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς το DIW, το παλαιότερο και μεγαλύτερο think tank της Γερμανίας που ιδρύθηκε το 1925 στο Βερολίνο, αποτελεί προνομιακό συνομιλητή της γερμανικής κυβέρνησης.

«Ολες οι χώρες της Ν. Ευρώπης που συμμετέχουν στο ευρώ έχουν δρομολογήσει δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να τιθασεύσουν τα δημόσια ελλείμματα, το ζήτημα τώρα είναι να υλοποιηθούν με ταχύ ρυθμό αυτές οι μεταρρυθμίσεις», υποστήριξε ο κ. Φράτσερ, μιλώντας στη γερμανική έκδοση των Financial Times. «Αυτό που μας λείπει είναι ένα κοινό όραμα για την Ευρώπη» και τονίζει πως η απάντηση στο εάν θέλουμε περισσότερη ή λιγότερη ευρωπαϊκή ενοποίηση είναι πως χρειαζόμαστε περισσότερη.

 Το κόστος του Grexit και η συνταγή

Πρώτη και επείγουσα επιδίωξη για την Ελλάδα είναι να εισρεύσουν στη χώρα τα 31 δισ. ευρώ της επόμενης δόσης καθώς η ρευστότητα του Δημοσίου κινείται σε οριακό σημείο και χωρίς τα κεφάλαια της επόμενης δόσης οδηγούμαστε σε άτακτη χρεοκοπία, με ό,τι αυτό σημάνει για την παραμονή μας στο ευρώ. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν, πάντως, πως η συζήτηση για την επόμενη δόση, μοιραία συναρτάται από τη συζήτηση που «φουντώνει» στους κόλπους της τρόικας, μεσούσης της κρίσης στον ευρωπαϊκό Νότο, για το εάν η Ελλάδα, υλοποιώντας το πρόγραμμα, χωρίς νέες τροποποιήσεις, θα μπορέσει να αποπληρώσει τελικά τα χρέη της.

Το Φθινόπωρο είναι κρίσιμο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για το σύνολο της Ευρωζώνης, λένε κυβερνητικά στελέχη, καθώς επίκεινται αποφάσεις οι οποίες μπορούν να συμπαρασύρουν και τη χώρα μας, ιδανικά προς μια ευνοϊκή κατεύθυνση για εμάς, με τους κινδύνους, ωστόσο, ειδικά για την Ελλάδα να παραμένουν υψηλοί. Από καθαρά οικονομική άποψη, κοινή παραδοχή στα επιτελεία των Βρυξελλών, της Φραγκφούρτης, του Βερολίνου και της Ουάσιγκτον είναι ότι η λιτότητα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα, οι παραλείψεις και οι καθυστερήσεις από όλες τις πλευρές, έχουν βυθίσει τη χώρα σε βαθύτερη ύφεση από ό,τι αναμενόταν, «δυναμιτίζοντας» πολύ γρήγορα τους στόχους που έχουν τεθεί για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Στο πλαίσιο αυτό εντείνονται οι πιέσεις και βρίθουν τα σενάρια για μια νέα «ελάφρυνση» του ελληνικού χρέους, χωρίς την οποία -όπως προειδοποίησε πρόσφατα η Standard & Poor's, κινούμενη στη γραμμή του ΔΝΤ- το χρέος δεν μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο.Το μεγάλο ερώτημα αλλά και ο μεγάλος κίνδυνος για εμάς, είναι τελικά ποια οδό θα επιλέξει η Γερμανία στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, συμπεριλαμβανομένης μιας οριστικής λύσης για την Ελλάδα. Το βέβαιο είναι ότι ο χρόνος τελειώνει γρήγορα, για όλους και ειδικά για την Αγκ. Μέρκελ.

Το δίλημμα είναι πλέον αμείλικτο: Ριψοκίνδυνη διάσπαση της Ευρωζώνης ή διόρθωση του τρόπου λειτουργίας της, με την Ελλάδα εντός, όσο και αν κοστίσει κάτι τέτοιο, όπως προειδοποίησε ο 93χρονος πρώην καγκελάριος Χ. Σμιτ την Τετάρτη, δίνοντας με τις σκληρές αλήθειες που υποστήριξε «γροθιά στο στομάχι» της πολιτικής ηγεσίας στη Γερμανία. Και για όσους υποστηρίζουν δημοσίως πως μια Grexit είναι διαχειρίσιμη, όπως είπε πρόσφατα ο σε γενικές γραμμές φιλικά διακείμενος προς την Ελλάδα κ. Γιούνκερ, υπάρχει ένα απλό ερώτημα: Τι ακριβώς μπορεί να διαχειριστεί η Ε.Ε.; Τον πανικό;


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 13/8/2012

Γεγονότα

1961: Οι αρχές της Ανατολικής Γερμανίας αρχίζουν να κατασκευάζουν το τείχος του Βερολίνου. Το «τοίχος του αίσχους», όπως ονομάστηκε, θα διατηρηθεί έως τις 9 Νοεμβρίου του 1989, οπότε θα γκρεμιστεί κατά την ενοποίηση των δύο Γερμανιών.

1968: Ο Αλέκος Παναγούλης προσπαθεί να ανατινάξει το αυτοκίνητο του δικτάτορα Γεωργίου Παπαδόπουλου, αλλά αστοχεί και συλλαμβάνεται.

1971: Ο Τζον Λένον αφήνει το Λονδίνο για τη Νέα Υόρκη και δεν θα επιστρέψει ποτέ σε αγγλικό έδαφος.

2004: Τελετή έναρξης των 28ων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. 202 εθνικές αποστολές και 11.099 αθλητές παρελαύνουν στο Ολυμπιακό Στάδιο, υπό τους ήχους του DJ Tiesto. Σημαιοφόρος της ελληνικής ομάδας, ο Πύρρος Δήμας. «Μαγική η γιορτή», παγκόσμια τα εύσημα για τον καλλιτεχνικό της διευθυντή Δημήτρη Παπαϊωάννου.

 Γεννήσεις

1899: Άλφρεντ Χίτσκοκ, Βρετανός σκηνοθέτης, επονομαζόμενος και «μετρ του σασπένς».

1913: Μακάριος, πρώτος πρόεδρος της Κύπρου, που μαζί με τον Γεώργιο Γρίβα ηγήθηκαν του αγώνα της ανεξαρτησίας από τους Άγγλους.

1927: Φιντέλ Αλεχάντρο Κάστρο Ρους, πρ. ηγέτης της Κούβας.

1936: Κώστας Χατζής, τραγουδοποιός.

Θάνατοι

1863: Ευγένιος Ντελακρουά, γάλλος ρομαντικός ζωγράφος.