10 Αυγούστου, 2012

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΙΣ 12 ΣΚΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ.


Ι. ΣΚΗΤΗ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ή ΛΑΚΚΟΣΚΗΤΗ

Η Σκήτη Άγιος Δημήτριος ή του Λάκκου κείται εκατέρωθεν του ποταμού Μορφονούς, μεταξύ Aντιάθωνα και Mικρού 'Aθωνα, σε υψόμετρο 280 μ. και απέχει 1.30΄ από την κυρίαρχο Μονή. Ο χώρος γύρω με την οργιαστική βλάστηση εμφανίζει εικόνα πράσινης έκρηξης, πλην είναι ασφυκτικός και περιορισμένος. Παρά ταύτα η περιοχή φαίνεται να είναι κατοικούμενη ήδη από τον 10ο αιώνα. Βρίσκεται πλησίον της παλαιάς μονής των Aμαλφηνών που καταργήθηκε τον 12ο αιώνα.

Kατά την παράδοση η ίδρυση της σκήτης ανάγεται στο 10 αιώνα. Το πρώτο μισό του 14ου αιώνα ασκήτευσαν εδώ Σέρβοι μοναχοί οι οποίοι λόγω χρηματικών οφειλών προς τη Μονή Bατοπεδίου αναγκάστηκαν να παραχωρήσουν σ' αυτή όλη την περιοχή στην οποία περιλαμβάνονταν και η Σκήτη με τα κτίριά της. Aργότερα, τέλη 14ου αιώνα, η Μονή Bατοπεδίου την παραχώρησε στη Μονή Aγίου Παύλου από την οποία έλαβε ως αντάλλαγμα κάποια κτήματα πλησίον του Πρόβλακα, όπου σήμερα η Ουρανούπολη. Σλαβική επιγραφή του έτους 1606 στην καλύβα του Aγίου Nικολάου μαρτυρεί την ύπαρξη στη Σκήτη Σλάβων μοναχών, μάλλον Σέρβων, μέχρι και τον 17ο αιώνα.

Aπό τα μέσα του 18ου αιώνα και μετά μαρτυρείται η παρουσία Mολδαβών μοναχών. Tο 1754 η Σκήτη του Aγίου Δημητρίου ερημώνεται για να ανασυσταθεί έξι χρόνια αργότερα το 1760 από το Mολαβδό μοναχό Δανιήλ. Μετά το 1830 οι Μολδαβοί υπερκάλυψαν αριθμητικά όλους τους άλλους και κατέκτησαν τη Σκήτη. Το 1849 ανεγείρουν το ναό του κοιμητηρίου κι αργότερα τον υδρόμυλο, το κοιμητήρι κλπ. 

 (Σκήτη Αγίου Δημητρίου ή Λακκοσκήτη)

Το 1898 αρχίζει η ανέγερση του νέου Κυριακού, τιμώμενο στον Άγιο μεγαλομάρτυρα Δημήτριο, για τις λειτουργικές ανάγκες των 80 Ρουμάνων μοναχών που ασκούνται στις 25 καλύβες της Σκήτης. Μέχρι το 1904 προστέθηκε η λητή και το κωδωνοστάσιο.Tο 1849 οικοδομήθηκε ο ναός του Kοιμητηρίου, στη μνήμη της Aγίας "Σκέπης" από τον Mολδαβό μοναχό Iάκωβο. Το συγκρότημα του Κυριακού περιλαμβάνει τους χώρους αρχονταρικίου , τράπεζας και άλλα βοηθητικά κτίρια που όμως βίσκονται σε κακή κτιριολογική κατάσταση.Ηδη γίνονται εργασίες αποκατάστασης του Κυριακού.

Mέχρι και το πρώτο μισό του 20ου αιώνα στη Σκήτη του Aγίου Δημητρίου υπήρχαν 24 καλύβες από τις οποίες έξι χωρίς ναό. Σήμερα κατοικούνται μόνον πέντε καλύβες: της Aγίας Σκέπης, του Eυαγγελισμού, του Aγίου Nικολάου -που είναι και η αρχαιότερη Καλύβη της Σκήτης κτισμένη το 1606, η Καλύβη της Yπαπαντής και η Καλύβη των Aγίων Aρχαγγέλων. Ολες διαθέτουν εδαφική έκταση την οποία και καλλιεργούν για τις ανάγκες τους οι μοναχοί της Σκήτης. Στα μέσα της δεκαετίας του 80 είχε 5 κατοικούμενες καλύβες και 10 μοναχούς, ενώ η απογραφή του 2001 κατέγραψε 9 μοναχούς.

Αύριο η συνέχεια με την 11η Σκήτη.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Ένοπλη ληστεία σημειώθηκε το πρωί στην Πάρο. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ΝΕΤ, τρία άτομα λήστεψαν τράπεζα στη Νάουσα. Κατά την έξοδό τους, ένας οδηγός ταξί προσπάθησε να τους σταματήσει, με αποτέλεσμα ένας από τους δράστες να ανοίξει πυρ και να τραυματίσει θανάσιμα τον 50χρονο. Ο άτυχος άνδρας δέχθηκε τρεις σφαίρες.
   
Την αναστολή της πίστωση προς τον ΕΟΠΥΥ από την 1η Σεπτεμβρίου εισηγείται η διοίκηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου -απόφαση που αναμένεται να επικυρώσει η έκτακτη γενική συνέλευση που συγκαλεί ο Σύλλογος στις 25 Αυγούστου. Μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5 ο αντιπρόεδρος Α.Βαλτάς, εξήγησε ότι οι φαρμακοποιοί δεν έχουν πλέον άλλο τρόπο να μειώσουν την επισφάλειά τους. «Το να εκτελούμε μια συνταγή είναι σαν να παίρνουμε ακάλυπτη επιταγή» είπε χαρακτηριστικά.
   
Σε εξέλιξη είναι η πυρκαγιά στο Αγιο Όρος, όπου επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής για τρίτη συνεχόμενη μέρα. Η κατάσταση το πρωί της Παρασκευής είναι ελαφρώς καλύτερη, ενώ και ο δήμαρχος Αριστοτέλη Χρήστος Πάχτας τόνισε ότι η φωτιά στην Ουρανούπολη δεν εμπνέει ανησυχία. Υπό έλεγχο τα μέτωπα στην Αρκαδία, όπου θα γίνει σύσκεψη για την πρώτη αποτίμηση της ζημιάς.
   
Την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αχαΐα ενέκρινε η Διυπουργική Επιτροπή. Επίσης εξετάστηκε η εξέλιξη των διαγωνισμών για την κατασκευή πέντε μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων σε Δυτική Μακεδονία, Πελοπόννησο, Ηλεία, Σέρρες και Αιτωλοακαρνανία. Ωστόσο, για την Αττική δεν ελήφθη καμία απόφαση.
   
«Παραίτηση Β.Πολύδωρα τώρα» είναι το όνομα του πρώτου -μέχριο στιγμής- γκρουπ, το οποίο δημιουργήθηκε στο Facebook με αφορμή τον διορισμό της κόρης του βουλευτή της ΝΔ στη Βουλή στο διάστημα της μιας ημέρας που διήρκεσε η θητεία του ως προέδρου. Την αποκάλυψη του θέματος είχαν κάνει τα «Νέα». Σχολιάστε...

Κόσμος

 Κάστρα και παλάτια βγάζει στο «σφυρί» η κυβέρνηση του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι, σε μια προσπάθεια να αυξήσει τα έσοδα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, το σχέδιο περιλαμβάνει την πώληση συνολικά 350 ακινήτων του Δημοσίου. Μεταξύ αυτών, στρατώνες στην Μπολόνια, το κάστρο Ορσίνι στην πόλη Σοριάνο Νελ Τσιμίνο του Λάτσιο και το Παλάτσο Ντιέντο στη Βενετία.
   
Πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου παρουσίασε η Renault Samsung Motors, θυγατρική της Renault, στο εργοστάσιό της στην πόλη Μπουσάν της Νοτίου Κορέας, καθώς οι πωλήσεις της καταγράφουν μεγάλη πτώση εξαιτίας του σκληρού ανταγωνισμού από τη νοτιοκορεατική Hyndai και τη θυγατρική της Kia.
   
Σοκ προκαλεί στις Ηνωμένες Πολιτείες η υπόθεση που αποκάλυψε ειδησεογραφική ιστοσελίδα του Ντέλαγουερ. Όπως υποστηρίζει η ιστοσελίδα, ένας παιδίατρος και η σύζυγός του κατηγορούνται ότι υπέβαλαν την 11χρονη κόρη τους στο βασανιστήριο του εικονικού πνιγμού για να την τιμωρήσουν. Τόσο η 11χρονη όσο και η μικρότερη αδελφή της είναι υπό την φροντίδα τοπικών υπηρεσιών, ενώ οι γονείς τους βρίσκονται υπό κράτηση.
   
Έκκληση στη διεθνή κοινότητα να εργαστεί για τον τερματισμό της κρίσης στη Συρία απηύθυνε για ακόμη μία φορά του ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, προειδοποιώντας ότι υπάρχει κίνδυνος η εμφύλια σύρραξη να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Είμαστε αντιμέτωποι με την ζοφερή πιθανότητα ενός μακροχρόνιου εμφύλιου πολέμου που θα καταστρέψει το πλούσιο μωσαϊκό των κοινοτήτων στη Συρία» δήλωσε σε μήνυμά του προς τους εκπρόσωπους των χωρών που συμμετείχαν στη σύνοδο στο Ιράν. Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη είναι οι διαβουλεύσεις για τον αντικαταστάτη του Κόφι Ανάν στη θέση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου. Πληροφορίες θέλουν τον Αλγερινό διπλωμάτη Λακχντάρ Μπραχίμι να αναλαμβάνει τη θέση.
  
 Τριπλό μέτωπο -σε Συρία, Ιράκ και Ιράν- άνοιξε για την Αγκυρα η εξέγερση κατά του καθεστώτος Ασαντ, καθώς αυτή έδωσε νέα δυναμική στις εξελίξεις γύρω από το Κουρδικό. Πρόκειται για μία από τις παράπλευρες συνέπειες του πολέμου την οποία η Τουρκία θα ήθελε να αποφύγει...

Οικονομία

 Η Goldman Sachs Group και οι υπάλληλοι της στις ΗΠΑ δεν θα αντιμετωπίσουν καμία ποινική ευθύνη ή δίωξη σχετικά με συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης της περιόδου 2007-2009, τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, το οποίο επικαλείται έκθεση της αμερικανικής Γερουσίας.
   
Απώλειες σε εβδομαδιαία βάση για πρώτη φορά τις τρεις τελευταίες εβδομάδες καταγράφει το ευρώ, ενώ οι αναλυτές προβλέπουν ότι τα στοιχεία που θα δημοσιοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα θα δείξουν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του έτους, καθώς η κρίση χρέους δεν έχει κοπάσει.
   
Το ενδιαφέρον της για το ενδεχόμενο εξαγοράς της θυγατρικής του ΟΤΕ στη Βουλγαρία, Globul, εξέφρασε την Πέμπτη η Deutsche Telekom, δια στόματος του οικονομικού διευθυντή της, Τιμόθεου Χόντγες.

Αθλητισμός

Το 100ο παιχνίδι της Ανόρθωσης στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, εξελίχθηκε σε εφιάλτη για την κυπριακή ομάδα. Εναντίον της Ντίλα Γκόρι την οποία είχε νικήσει 1-0 στη Γεωργία, η ομάδα του Ρόνι Λέβι βρέθηκε να χάνει 3-0 στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» της Λάρνακας και ακολούθησε εισβολή οπαδών στον αγωνιστικό χώρο. Το ευρωπαϊκό του «προφίλ» πιστοποίησε εχθές ο ΑΠΟΕΛ, που νίκησε 1-0 και στη Νορβηγία την Ααλεσουντ και προκρίθηκε στα πλέι οφ του Europa League. Η Ομόνοια αποκλείστηκε από τη συνέχεια του Europa League, μετά από έναν συγκλονιστικό αγώνα εναντίον του Ερυθρού Αστέρα, στη Λευκωσία.

Στα πλέι οφ τουυ Europa League πέρασε ο ΠΑΟΚ που αν και βρέθηκε να χάνει 1-0 στο 7' από τη Μπνέι Γεχούντα επανήλθε στο Β' ημίχρονο και «τελείωσε» την πρόκριση γράφοντας το 4-1, ενώ και στο Ισραήλ είχε νικήσει 2-0. Ο Αστέρας Τρίπολης αν και ήταν καλύτερος έμεινε στο 0-0 με τη Μαρίτιμο στη Μαδέιρα και οι Πορτογάλοι χάρη στο 1-1 από το πρώτο ματς της Τρίπολης, πήραν την πρόκριση. Δοκάρι στο 72' για την ομάδα της Αρκαδίας.
   
Το γκολ της Μαρίτιμο στην Τρίπολη αποδείχθηκε καθοριστικό, καθώς στη ρεβάνς του Γ΄ προκριματικού γύρου του Γιουρόπα Λιγκ με τον Αστέρα, οι δύο ομάδες έμειναν στο 0-0 και με το 1-1 της περασμένης Πέμπτης, οι Ίβηρες ήταν αυτοί που πήραν το εισιτήριο για τα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ. Με 10 παίκτες αγωνιζόταν από το 69΄ η Μαρίτιμο, λόγω αποβολής του Φερέιρα με κόκκινη κάρτα.


Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΙ Ο ΠΟΝΟΣ.

Ο Δεκαπενταύγουστος είναι η μεγαλύτερη θεομητορική εορτή του εκκλησιαστικού έτους και οι πιστοί χριστιανοί την ονομάζουν «Πάσχα του καλοκαιριού», διότι κατά αυτήν την ημέρα συγκροτούμε πνευματική πανήγυρη και εορτάζουμε την σεπτή Κοίμηση και την θαυμαστή Μετάσταση της Μητέρας του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Η σεπτή Κοίμηση της Θεοτόκου αποτελεί για τους πιστούς ένα ιερό Μυστήριο. Πως είναι δυνατόν η Μητέρα της Ζωής, να γνωρίσει την φρικτή πραγματικότητα του θανάτου; Με δέος ψάλλουμε: «Μαριάμ πως θνήσκεις, η ζωή των πιστών, πως δε τάφος το σον σώμα εχώρησε, το χωρήσαν τον Αχώρητον παντί;».

Η Εκκλησία, μας διδάσκει πως η Θεοτόκος πέθανε θάνατο πραγματικό, και δια του θανάτου μετατέθηκε στην καινή εν Χριστώ ζωή. Η μακαρία ψυχή της εγκατέλειψε το άχραντο σώμα της, που παρέμεινε νεκρό, κηδεύτηκε και θάφτηκε από τους Αγίους Αποστόλους. Την αγνή ψυχή της παρέθεσε στα χέρια του Υιού της, που την υποδέχθηκε με τρόπο ευφρόσυνο στη Βασιλεία Του. Δεν ήταν όμως δυνατόν να αφήσει ο Κύριός μας το νεκρό σώμα της Παναγίας στην σκιά και την φθορά του θανάτου. Γι’ αυτό και τρεις ημέρες μετά την σεπτή ταφή της, το αμόλυντο νεκρό σώμα της μεταφέρθηκε στον Ουρανό, όπου πλέον η Θεοτόκος με το σώμα και την ψυχή της απολαμβάνει την δόξα, την λαμπρότητα και τη χάρη του Υιού της.

Η Κοίμηση της Παναγίας αποτελεί για όλους μας πηγή έμπνευσης, ελπίδας και παρηγορίας. Η Παναγία γνώρισε στη ζωή της, τον πόνο και την θλίψη του θανάτου. Γι’ αυτό και μπορεί να καταλάβει αυτούς που πονούν, αυτούς που θλίβονται, αυτούς που βρίσκονται στο κρεβάτι της ασθενείας. Ο πόνος, αδελφοί μου, μας αγγίζει όλους. Οι άνθρωποι πονούν σωματικά από ασθένειες και δοκιμασίες. Πονούν ψυχολογικά από συκοφαντίες, εγκατάλειψη, ασθένειες και θανάτους προσφιλών προσώπων. Πονούν πνευματικά, κυρίως όσοι αγαπούν τον Θεό και τον συνάνθρωπο και συναισθάνονται ότι με τις αμαρτίες τους λυπούν τον Θεό και αδικούν τον αδελφό τους. Τον πόνο, τις θλίψεις και τον θάνατο τα έφερε ο ίδιος ο άνθρωπος στη ζωή του, με την εγωιστική παρακοή του στο θέλημα του Θεού. Από αυτήν την οδύνη της αμαρτωλής ζωής, ήλθε να μας λυτρώσει ο Σωτήρας μας Χριστός.

Εισήλθε μέσα στην τραγική πραγματικότητα του πόνου και του θανάτου και με την Σταύρωση και την Ανάστασή Του κατήργησε την δύναμη του θανάτου. Όποιος πιστεύει στον Χριστό δεν φοβάται τον θάνατο και βλέπει τον πόνο μέσα από άλλη οπτική ματιά. Ο μακαριστός γέροντας Παΐσιος, καρκινοπαθής ο ίδιος, έλεγε μιλώντας βιωματικά: «Χαίρομαι που με τίμησε ο Θεός και μου έδωσε αυτό το δώρο της ασθένειας και δεν θέλω να μου το στερήσει. Δόξα τω Θεώ, ο Θεός το επιτρέπει, για να βοηθηθώ κατ’ αυτόν τον τρόπο. Έτσι δίνουμε εξετάσεις στην υπομονή...». Πραγματικά, αγαπητοί μου αδελφοί, οι Άγιοι της Εκκλησίας, έχοντας ως πρότυπό τους τον εσταυρωμένο Χριστό, πορεύτηκαν και πορεύονται τον δρόμο της επίγειας ζωής, με συνοδοιπόρο τις ασθένειες, τις θλίψεις και τις δοκιμασίες. Δεν άφησαν την ψυχή τους να ολιγοπιστήσει αλλά χρησιμοποίησαν τον πόνο ως φάρμακο πνευματικό για να φέρνουν την καρδιά τους σε αυτογνωσία και κατάνυξη, για να βιώνουν την υπομονή και την ταπείνωση και μέσω του φρονήματος της μετανοίας, να αυξάνουν την ελπίδα, την πίστη και την αγάπη τους προς τον Θεό.

Ο πόνος μας βοηθά να ανακαλύψουμε το αληθινό μας πρόσωπο και να πετάξουμε τα εγωϊστικά και υποκριτικά προσωπεία μας. Τις ώρες του πόνου και των θλίψεων, ο άνθρωπος ανοίγει την καρδιά του προς τον Θεό, αρχίζει να προσεύχεται και να μετανοεί για τις αμαρτίες του. Η ψυχή μαλακώνει και μαθαίνει να εμπιστεύεται και να αγαπά και τον Θεό και τους ανθρώπους. Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί. Κανείς από εμάς τους χοϊκούς ανθρώπους δεν μπορεί να καυχηθεί, πως θα μείνει μακριά από τον πόνο και τις θλίψεις. Ο Κύριος, μας τόνισε, πως σε αυτόν τον κόσμο θα δοκιμάσουμε την θλίψη. Αλλά ποτέ να μην χάσουμε το θάρρος και την ελπίδα μας. Αυτός, ο Κύριος και Θεός μας, νίκησε και κατήργησε το φαρμακερό κεντρί του πόνου και του θανάτου. Η Εκκλησία μας γνωρίζει, ότι μερικές φορές λυγίζουμε κάτω από το βάρος των ποικίλων δοκιμασιών. Γι’ αυτό και σήμερα μας δίνει ελπίδα και παρηγορία, εορτάζοντας την σεπτή Κοίμηση της Παναγίας.

Και αυτή πόνεσε. Κι αυτή γνώρισε τον θάνατο. Όποιος λοιπόν πονά, όποιος δοκιμάζεται, ας προστρέξει σήμερα στην Παναγία μας και ας ζητήσει με όλη την δύναμη του νου και της καρδιάς, την κραταιά προστασία της και την θαυματουργική βοήθειά της. Αυτή είναι η πνευματική μας Μητέρα και δεν μας εγκαταλείπει ποτέ. Με βεβαιότητα ψάλλουμε κατανυκτικά: «Στην γέννα σου την παρθενία εφύλαξες, στην κοίμησή σου τον κόσμο δεν τον άφησες, Θεοτόκε. Μίσεψες στη ζωή, γιατί είσαι μητέρα της ζωής και λυτρώνεις με τις πρεσβείες σου τις ψυχές μας από τον θάνατο». Είσαι πάντα μαζί μας σε όλα τα ανθρώπινα πράγματα. Στο γάμο, στη γέννηση των παιδιών μας, στον θάνατο. Στις αρρώστιες, στα «κατορθώματα», στις λύπες και στις χαρές μας. Πάντα δίπλα μας με αγάπη και στοργή, διακριτικά αλλά ουσιαστικά. Σε ατομικές και ομαδικές ή εθνικές ανάγκες. Συμπαραστάτης και βοηθός χωρίς όρους και όρια, σε αμαρτωλούς και δίκαιους, ανεξάρτητα από έθνος.

Μητέρα των ανθρώπων που στέκει με περίσσιο ενδιαφέρον στα προβλήματά μας, Μητέρα του Υιού του Θεού στον οποίο μεταφέρει τις ανάγκες μας, τις αστοχίες και τις επιτυχίες μας για να τις ευλογήσει και να λάβουμε παρηγοριά. Ο άνθρωπος λαχταρά κυρίως για ζωή, αιώνια και πραγματική. Τα γήινα αγαθά που συσσωρεύουμε αχόρταγα αυτό μαρτυρούν αλλά δεν μπορούν να μας την προσφέρουν, η φθορά και ο θάνατος κυριαρχούν τελικά πάνω στα φυσικά φαινόμενα και στα ανθρώπινα έργα. Εκείνη έγινε Μητέρα της Ζωής και μεταφέρθηκε στη Ζωή. Χαρίζει Ζωή, πηγάζει Ζωή, ξεδιψάει τον ταλαιπωρημένο άνθρωπο, μας αναγεννά για την Ζωή. Εμείς προστρέχουμε στην Παναγία άλλοτε με αισθήματα ευγνωμοσύνης και ευχαριστίας, άλλοτε με πόνο, σπαραγμό και απόγνωση, άλλοτε με βαθύ παράπονο. Εκείνη καρτερικά και με ιδιαίτερη αγάπη παρακολουθεί την δική μας δέηση και «ουδείς κατησχυμένος εκπορεύεται» από την Μητέρα, αλλά ενεργεί κατά «το συμφέρον της αιτήσεως». Πλήθος οι Ναοί και τα ’Ξωκκλήσια τα αφιερωμένα στην Παναγία Μητέρα του Θεού, πλήθος και τα Μοναστήρια.

Ακόμη και ολόκληρη πολιτεία, η πολιτεία του Άθω, το περιβόλι της Παναγίας. Για να λατρεύεται ακατάπαυτα, για να υμνείται σε όλες τις γενιές. Για να προστρέχουμε όλοι, για να υπάρχει τόπος για όλους, για να μας σκεπάζει όλους. Ας μην παύσουμε ποτέ να παρακαλούμε την Παναγία μας, να μεσιτεύει στον Υιό της, ώστε κι εμείς οι κουρασμένοι οδοιπόροι της ζωής να απολαύσουμε το έλεος και την ανάπαυση της άφατης και ευσπλαχνικής θεϊκής Του αγάπης. Εύχομαι ο Κύριός μας, δια πρεσβειών της Παναχράντου Μητρός Του, να ευλογεί τις οικογένειές μας και τα σπίτια μας.




ΕΝΝΕΑ “ΠΡΩΗΝ” ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ – ΚΑΙ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΥΝ

http://3.bp.blogspot.com/-rW-irshyQpk/UCOkLu-48EI/AAAAAAAAzB8/dvsYdTnUDys/s320/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%BB%CE%AE%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82.JPG 
Στις εκλογές του 2009 ο Δημήτρης Σιούφας έχασε τον τίτλο του προέδρου της Βουλής καθώς πρώτο κόμμα αναδείχθηκε το ΠΑΣΟΚ. Ο Καρδιτσιώτης πολιτικός το περίμενε (βεβαίως...) και είχε προνοήσει για τον χώρο που θα τον στέγαζε ως “πρώην”. Διεκδίκησε – και πήρε – τρία γραφεία του πρώτου ορόφου που στέγαζαν μέχρι τότε κοινοβουλευτικές υπηρεσίες. Επί μία εβδομάδα τα συνεργεία δούλευαν πυρετωδώς γκρεμίζοντας εσωτερικούς τοίχους και ενώνοντας τα πατώματα. Όταν παρέδωσε το αξίωμα στον Φίλιππο Πετσάλνικο, μετακόμισε στo βασίλειο του – με χώρο υποδοχής, χώρο για τη γραμματειακή υποστήριξη και κυρίως γραφείο για τον ίδιον. Εννοείται ότι είχε ήδη φροντίσει να αποκτήσει και τους έξι υπαλλήλους που παρέχει η Βουλή στους “πρώην” – μαζί με την ανάλογη υλικοτεχνική υποδομή.

Αναλόγως είχαν κινηθεί και οι προκάτοχοί του Απόστολος Κακλαμάνης και Άννα Ψαρούδα Μπενάκη –όπως αναλόγως έπραξε ο δικός του διάδοχος κ. Πετσάλνικος... και ο διάδοχος αυτού, Βύρων Πολύδωρας. Ο -για δύο ημέρες μόνο- πρόεδρος της Βουλής, καθώς έμεινε στο αξίωμα από τις 17 Μαΐου όταν ορκίσθηκε η Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 6ης Μαΐου μέχρι... την επομένη, όταν προκηρύχθηκαν οι νέες εκλογές της 17ης Ιουνίου... Πριν επιστρέψουμε στον... “στρατηγό άνεμο”, ας πάμε και στους πρώην πρωθυπουργούς. Απολαμβάνουν κι αυτοί ό,τι και οι πρώην πρόεδροι της Βουλής: Υπερ-άνετο γραφείο πλήρες σε έμψυχο και άψυχο υλικό. Για ολόκληρη την υπόλοιπη ζωή τους. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Κώστας Σημίτης, Κώστας Καραμανλής, Γιώργος Παπανδρέου.

Σύνολο “πρώην”, εννέα – ζωή νά χουν. Εκ των οποίων οι πέντε ΔΕΝ είναι πλέον βουλευτές και ΔΕΝ πατούν καν στη Βουλή, παρά μόνο μία-δύο φορές τον χρόνο – και αν. (Δικό του γραφείο διατηρούσε και ο Τζανής Τζαννετάκης, ως πρωθυπουργός επί τρεις μήνες το 1989, μέχρι πρόπερσι που απεβίωσε). Απαντες είναι νόμιμοι καθώς φρόντισαν οι ίδιοι γι΄ αυτό. Το ερώτημα εάν είναι και ηθικό να απασχολούν καμιά 70αριά υπαλλήλους επειδή κάποτε ήταν πρόεδροι ή πρωθυπουργοί, είναι ρητορικό.

Όσο για τον κύριο Πολύδωρα; Επίσης δεν είναι ο μοναδικός που προσέλαβε την κόρη του ως συνεργάτη του –ξεσκονίστε λίγο τα σχετικά ρεπορτάζ (και στο Capital.gr...) και θα βαρεθείτε να μετράτε συγγενείς ή και πρώην βουλευτές, που όταν έχασαν την έδρα... προσελήφθησαν ως υπάλληλοι της Βουλής από κάποιον κολλητό συνάδελφό τους. Δεκάδες τα ρεπορτάζ. Ίδρωσε κάποιο κοινοβουλευτικό-κυβερνητικό αυτί; Οι πληροφορίες λένε ότι, πλέον, το σύστημα θορυβήθηκε. Θα επανεξετάσει, λένε, το καθεστώς με τους “πρώην” – για παράδειγμα, να διατηρούν γραφείο μόνο όσοι παραμένουν βουλευτές.

Η εν λόγω ρύθμιση δεν αφορά τον κύριο Πολύδωρα διότι, ως γνωστόν, επανεξελέγη βουλευτής τον Ιούνιο. Κι επειδή το δικό του θέμα είναι καθαρά ηθικό, καλείται να δώσει ο ίδιος τη λύση. Όχι τίποτα άλλο, για να μη μαυρίσει αυτές τις δύο, όλες κι όλες, ημέρες που διετέλεσε πρόεδρος της Βουλής των, δοκιμαζόμενων από τη μεγαλύτερη μεταπολεμική κρίση, Ελλήνων. 


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 10/8/2012

Γεγονότα

1675: Ο βασιλιάς της Μ. Βρετανίας, Κάρολος Β', θέτει το θεμέλιο λίθο του αστεροσκοπείου του Γκρήνουιτς.

1913: Υπογράφεται η Συνθήκη του Βουκουρεστίου, που θέτει τέλος στον Β' Βαλκανικό Πόλεμο.

1920: Ο σουλτάνος Μεχμέτ ΣΤ' υπογράφει τη Συνθήκη των Σεβρών, που βάζει την οριστική «ταφόπλακα» στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η Ελλάδα κερδίζει εδάφη και γίνεται «η χώρα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών» σύμφωνα με τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

1948: Αρχίζει την τηλεοπτική του διαδρομή το πρόγραμμα Candid Camera, που από πολλούς θεωρείται ως το πρώτο δείγμα ριάλιτι σόου.

1953: Καταστροφικός σεισμός πλήττει τα Επτάνησα, με αποτέλεσμα 871 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, 1.690 να τραυματιστούν και 145.052 να μείνουν άστεγοι. Ζάκυνθος και Ιθάκη υφίστανται ολοκληρωτική καταστροφή.

1969: Η Coca Cola κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά.

Γεννήσεις

1918: Αλέξης Σολωμός, σκηνοθέτης του θεάτρου.

1947: Ίαν Άντερσον, Άγγλος μουσικός, η ψυχή του συγκροτήματος «Jethro Tull».

1960: Αντώνιο Μπαντέρας, Ισπανός ηθοποιός.

Θάνατοι

2001: Γιάννης Φλερύ, χορευτής και χορογράφος