08 Αυγούστου, 2012

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΕΩΣ Κ. ΝΙΚΟΛΑΟ ΔΕΝΔΙΑ.

                                                               
Αξιότιμο Κύριο
Νικόλαο Δένδια
Υπουργό Δημοσίας Τάξεως
Αθήνα
                                                                                          5 Αυγούστου 2012 
Κύριε Υπουργέ,

Οι υπογράφοντες Μητροπολίτες της Θράκης·

1.Εκφράζουμε εκ προοιμίου την πικρία μας αλλά και την πικρία όλου του θρακικού λαού, για την απαξίωση και την περιφρόνιση που εισπράξαμε από μέρους σας, προκειμένου να λάβετε για τον τόπο μας καίριες εθνικά αποφάσεις, εν αγνοία μας και πραξικοπηματικά. Πολλά έγιναν πριν από σας και πολλά συμβαίνουν στην ακριτική περιοχή μας που θα έπρεπε να λάβετε υπόψη σας.

2.Η εγκατάσταση των λαθρομεταναστών στις Αστυνομικές Σχολές της Θράκης που τολμήσατε, αναστέλλουν την λειτουργία τους. Πιστεύουμε ομως ότι θα’ρθει η στιγμή, που η υπεύθυνη Πολιτεία μας θα αποκαταστήσει το εθνικό αυτο έγκλημα. Θα ευχόμασταν να το προλάβετε ο ίδιος. Έπρεπε να γνωρίζετε τους λόγους γιά τους οποίους ιδρύθηκαν και λειτουργούσαν οι συγκεκριμένες Σχολές στη Θράκη, γεγονός που έκανε όλους μας να καμαρώνουμε γι΄ αυτές. Γράφει ιστορία ο καθ΄ ένας μας, κ. Υπουργέ, απ’ όπου περνάει, με τις πράξεις του.

3.Διαφωνούμε με τον χαρακτηρισμό «σκουπίδια» που προσάπτετε στους λαθρομετανάστες, αφού η όλη επιχείρηση περιγράφεται ως «σκούπα». Οπότε ο τόπος μας καθίσταται «σκουπιδότοπος».

4.Θα ζητήσουν, αυτές τις ημέρες, να σας επισκεφθούν οι θεσμικοί φορείς της Θράκης. Σας ζητάμε να τους δεχθείτε και να τους ακούσετε καλά, επειδή έχουμε πεισθεί ότι κανένας δεν γνωρίζει και δεν αγαπά αυτόν τον τόπο περισσότερο από εμας που ζούμε σ’ αυτόν.

5.Όταν οι σχετικές επιχειρήσεις σας ολοκληρωθούν και το φως της δημοσιότητος παύσει να σας είναι ευνοϊκό, τότε σε επίπεδο εθνικού απολογισμού θα καταγραφεί η μακροχρόνια ζημιά που επιφέρατε στο πλεον ευαίσθητο τμήμα του Ελληνισμού. Ευχόμαστε η Ιστορία να είναι για σας επιεικής.

Ο Μαρωνείας και Κομοτηνής Δαμασκηνός
Ο Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Δαμασκηνός
Ο Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμων
Ο Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης Άνθιμος

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΙΣ 12 ΣΚΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ.


Ι. ΣΚΗΤΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (ΞΕΝΟΦΩΝΤΙΝΗ)

Η Σκήτη του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, που είναι γνωστή σαν Ξενοφωντινή, βρίσκεται ανατολικά της Μονής σε μια στενή λουρίδα γης που εκτείνεται παράλληλα προς τον ποταμό Πούραντα. Απέχει 40΄ από την κυρίαρχο Ιερά Μονή Ξενοφώντος. Τα σπίτια είναι παρατεταγμένα σχεδόν δυο δυο και οριοθετούνται κατά μήκος από την κεντρική οδό. Αρχικά η Σκήτη βρισκόταν χαμηλότερα, κοντά στις εκβολές του Πούραντα και μεταφέρθηκε εδώ που βρίσκεται σήμερα, σε υψόμετρο 300 μ., κατά τα μέσα του 18ου αιώνα.

Το Κυριακό χτίστηκε το 1760 και ιστορήθηκε το 1766 σύμφωνα με την επιγραφή: «Ανηγέρθη εκ βάθρων ο θείος ούτος και ιερότατος Ναός της Θεοτόκου δι εξόδων των φιλελεημόνων χριστιανών, δια συνδρομής δε του Πανοσιωτάτου αγίου πνευματικού κυρίου Σιλβέστρου του εξ Άρτης και των οσιωτάτων Γερόντων κυρίου Εφραίμ Ζαγοριανού και κυρ Αγαπίου Τζαριτσανιώτου. Ιστορήθη δε πάλιν υπό των αυτών συνδραμόντος μετ' αυτών εις την ιστορίαν και του οσιωτάτου κυρ Χατζή Σερριώτου εν έτει 1766, Σεπτεμβρίου 20ην χειρί Κωνσταντίνου και Αθανασίου».

Η Τράπεζα και το Αρχονταρίκι οικοδομήθηκαν το 1815, ενώ το κωδωνοστάσιο ανηγέρθη το 1896.Οι εικόνες στο Κυριακό, του Αγίου Γεωργίου και Δημητρίου έγιναν το 1757, δια χειρός Κωνσταντίνου και Αθανασίου από την Κορυτσά, ενώ του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης δια χειρός Γεωργίου Ιερέως από την Κοζάνη το 1761, όπως και αυτή των Τριών Ιεραρχών. Οι τοιχογραφίες του Κυριακού εντυπωσιάζουν για τη θεματολογία και την τεχνική τους. 

 Τον Ιανουάριο του 1901, οι υπεύθυνοι της Σκήτης, κατεδάφισαν τον νάρθηκα του Κυριακού επειδή κάποιος βαθύπλουτος μοναχός της ρωσικής Σκήτης του Αγίου Ανδρέα (Σεράι), ο Ιννοκέντιος, προσέφερε 100 οθωμανικές λίρες, υποσχόμενος να καταβάλει και τις υπόλοιπες 300-400 λίρες που θα χρειαζόταν για την αποπεράτωση, με τον όρο ότι θα ετίθετο το όνομά του, σε επιγραφή μέσα στο ναό, σαν κτήτορας. Οι πατέρες της Σκήτης απέρριψαν την τελευταία προσφορά, διαβλέποντας και άλλα παγιδεύματα των Ρώσων, και έτσι αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε συνδρομές. Κατάφεραν, μέχρι τέλους του 1901, να έχουν κτίσει τον προνάρθηκα, τον νάρθηκα και δύο παρεκκλήσια, δεξιά του Αγίου Νικολάου και αριστερά του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου.


  (Σκήτη Ευαγγελισμού Θεοτόκου)

Οι φτωχές και ταπεινές καλύβες της Σκήτης, όπως και οι ασκητές της, συνεχώς αυξάνουν μέχρι προπολεμικά. Το 1808 οι μοναχοί είναι 30. Το 1903 απαρτίζεται από 23 καλύβες, από τις οποίες οι 13 έχουν προσαρτημένες μικρές εκκλησίες. Οι δύο είναι ρωσικές, οι δύο ρουμανικές οι τρεις βουλγάρικες και 16 ελληνικές. Οι μοναχοί ανέρχονται σε 80, ζώντας από τα εργόχειρά τους. Προπολεμικά οι καλύβες ήταν 30 και οι μοναχοί 80. Σήμερα η Σκήτη έχει 20 καλύβες, από τις οποίες κατοικούνται οι πέντε. Ορισμένες έχουν, λόγω εγκατάλειψής τους, πολύ μεγάλα κτιριολογικά προβλήματα. Όλες οι καλύβες έχουν προσαρτημένο ναό, καθώς και μικρή εδαφική έκταση την οποία και καλλιεργούν οι μοναχοί. Οι δέκα περίπου γέροντες της Σκήτης ασχολούνται με την κηπουρική, την μελισσοκομία και την Παρασκευή θυμιάματος.

Η Σκήτη διοικείται από έναν αυστηρό Εσωτερικό Κανονισμό 16 άρθρων, ο οποίος αντικατέστησε τον προηγούμενο της 20ης Οκτωβρίου 1839 που είχε συνταχθεί επί Ηγουμένου της Μονής Ξενοφώντος Νικηφόρου και Δικαίου της Σκήτης Κυρίλλου Ιερομονάχου.Στον τόπο αυτό αναδείχτηκαν οσιακές μορφές. Η Ιερά Μονή Κασταμονίτου, για να ανασυγκροτηθεί, κατέφυγε στο μοναστικό δυναμικό της Σκήτης. Εδώ ήταν ο προσφιλής τόπος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, ο οποίος στο διήγημά του «Αγάπη εις τον γκρεμνόν» περιγράφει μια ευχάριστη περιπέτεια που του συνέβη. Η βιβλιοθήκη της Σκήτης περιέχει 150 έντυπα βιβλία και ορισμένα χειρόγραφα. Η Σκήτη διαθέτει 100 περίπου εικόνες από τις οποίες ξεχωρίζουν η Παναγία η Γλυκοφιλούσα και η Κοίμηση της Θεοτόκου.
  
Στο Κυριακό της Σκήτης, πλην του Τιμίου Ξύλου, φυλάσσονται και τα εξής Άγια Λείψανα: τμήμα της κάρας του Αγίου Αμβροσίου Μεδιολάνων, τμήμα της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης, του Αγίου Ιουλιανού, των Αγίων Μοδέστου, Κυπριανού, Κοσμά του εκ των Αναργύρων, των οσίων πατέρων των εν Σινά αναιρεθέντων, αίμα του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Θεσσαλονίκης κ.ά.

Αύριο η συνέχεια με την 9η Σκήτη.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Την εκτίμηση ότι η λίστα του γερμανικού περιοδικού Spiegel, στην οποία ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται ως ένας από τους πλέον επικίνδυνους Ευρωπαίους πολιτικούς, «θα πρέπει να προβληματίσει τον ΣΥΡΙΖΑ» εξέφρασε ο Σίμος Κεδίκογλου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «ντουέτο αντιευρωπαϊστών» τον Αλέξη Τσίπρα και τον Μάρκους Ζέντερ (υπουργό Οικονομικών της Βαυαρίας και Χριστιανοκοινωνιστή).
   
Χιλιάδες υπάλληλοι τελούν εκ νέου υπό το φόβο απόλυσης, καθώς επανήλθε δριμύτερο το ζήτημα της μείωσης του προσωπικού στο Δημόσιο. Η κυβέρνηση εξετάζει την επαναφορά του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας και μένει να φανεί εάν και πως αυτό θα εφαρμοστεί. Στις ομάδες «υψηλού κινδύνου» φαίνεται ότι βρίσκονται οι εργαζόμενοι στους υπό κατάργηση ή συγχώνευση φορείς και οργανισμούς. «Στον στενό δημόσιο τομέα δεν περισσεύει κόσμος. Στον ευρύτερο δημόσιο τομέα μπορεί να υπάρχει πλεονάζων προσωπικό» δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης. «Με τις αποκρατικοποιήσεις μπορεί να μειωθεί ο αριθμός των υπαλλήλων» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ.Κεδίκογλου.
   
Σε οργανική θέση μετακλητού υπαλλήλου, στο γραφείο του τέως προέδρου της Βουλής, δηλαδή στο δικό του, διόρισε μία από τις κόρες του ο Βύρων Πολύδωρας, σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, με αριθμό 344, 23/7/2012.
   
Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης στο Ανεμοδούρι Αρκαδίας. Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν μάχη με τις φλόγες ώστε να θέσουν τα πύρινα μέτωπα υπό έλεγχο. Οι αρχές έδωσαν εντολή να εκκενωθούν οι οικισμοί Ρούτση, Βουτσαράς, Καμαρίτσα και Σουλάρι. Η φωτιά έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια, ενώ τραυματίστηκαν έξι άνθρωποι. Νέο πύρινο μέτωπο στη θέση Σολωμού Κορινθίας, σε εξέλιξη η πυρκαγιά στη θέση Παπά Αλώνι στον Όλυμπο, σε ύφεση η φωτιά στο Μύρτο Ιεράπετρας.
   
Eπείγουσα έκκληση να σταλούν υδροφόρες, ερπυστριοφόρα και μηχανοκίνητα της ΔΕΗ για να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης της μεγάλης φωτιάς που μαίνεται από το μεσημέρι της Τρίτης στο Ανεμοδούρι Αρκαδίας και τώρα κατευθύνεται προς την περιοχή Λεονταρίου απευθύνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Από τη φωτιά, που έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια, έχουν τραυματιστεί έξι άτομα και έχουν εκκενωθεί τρεις οικισμοί.

Κόσμος

Ό,τι μπορεί κάνει το επιτελείο του Μπαράκ Ομπάμα ώστε να αυξηθεί η χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας. Όπως έγινε γνωστό, οι δωρητές στην εκστρατεία για την επανεκλογή του Αμερικανού προέδρου θα λάβουν μέρος σε μία κλήρωση και κάποιοι από αυτούς -δεν έχει ανακοινωθεί ο αριθμός- θα έχουν την ευκαιρία να αναμετρηθούν στις βολές με αστέρες του ΝΒΑ, όπως ο Καρμέλο Άντονι. Ο νικητής θα κερδίσει ένα δείπνο με τον πρόεδρο Ομπάμα και τον κορυφαίο Μάικλ Τζόρνταν...
   
Στην έκδοση κλήτευσης προχώρησε η Αστυνομία της Νέας Υόρκης προκειμένου να αναγκάσει το Twitter να δώσει τα στοιχεία για ένα χρήστη του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, που απειλούσε με επίθεση στο θέατρο Longacre του Μπρόντγουεϊ όπου παρουσιάζεται ο θεατρικός μονόλογος «Μάικ Τάισον: Η αδιαμφισβήτητη αλήθεια».
   
Με αεροπορική επίθεση απάντησε η Αίγυπτος στις διαδοχικές φονικές επιδρομές ενόπλων ισλαμιστών μαχητών, κατά αιγυπτιακών συνοριακών θυλάκων, στη χερσόνησο του Σινά. Όπως μετέδωσε ο διαδικτυακός τόπος του κρατικού πρακτορείου Αλ Αχράμ, τουλάχιστον 20 ύποπτοι ισλαμιστές μαχητές σκοτώθηκαν, κατά τη διάρκεια της αεροπορικής επίθεσης που εξαπέλυσαν οι αιγυπτιακές δυνάμεις αμέσως μετά τη νέα επιδρομή κατά σημείων ελέγχου στην πόλη Αλ- Αρίς, όπου τραυματίστηκαν τρεις Αιγύπτιοι στρατιώτες.
   
Ένοχος δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου ο 23χρονος Τζάρεντ Λάφνερ για την τυφλή ένοπλη επίθεση σε ανοικτή συγκέντρωση της Αμερικανίδας βουλευτή Γκάμπριελ Γκίφορντς στην Αριζόνα το 2011, στην οποία σκοτώθηκαν έξι άτομα -ανάμεσά τους και ένα εννιάχρονο κορίτσι- και τραυματίστηκε βαρύτατα η βουλευτής. Η συμφωνία στην οποία έφτασαν εισαγγελία και Λάφνερ, ο οποίος κρίθηκε τελικά σε θέση να καθίσει στο εδώλιο, γλιτώνει τον 23χρονο από τη θανατική καταδίκη και τον οδηγεί σε ισόβια κάθειρξη.
   
Η τροπική καταιγίδα «Ερνέστο» στη δυτική Καραϊβική έχει ενισχυθεί πλέον στη βαθμίδα του κυκλώνα και κατευθύνεται στο Μεξικό και τη Μπελίζε, οι αρχές των οποίων εκκενώνουν παραθάλασσιους οικισμούς από τους οποίους προβλέπεται να περάσει το σύστημα κακοκαιρίας. Ο Ερνέστο έχει περάσει μέχρι στιγμής από τα ανοικτά της Ονδούρας και τη Νικαράγουα, προκαλώντας ευτυχώς μικρές μόνο ζημιές.

Οικονομία

Στην παράταση της προθεσμίας υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος έως μεθαύριο Παρασκευή 10 Αυγούστου προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της διευκόλυνσης των φορολογουμένων. Η παράταση αυτή που δόθηκε κατόπιν αιτημάτων πολλών επαγγελματικών τάξεων και φορολογουμένων, δίνει τη δυνατότητα αφενός να υποβληθούν εμπρόθεσμα οι φορολογικές τους δηλώσεις και αφετέρου όσοι φορολογούμενοι από παραδρομή έκαναν λάθος στην ηλεκτρονική υποβολή της αρχικής εμπρόθεσμης δήλωσης τους (π.χ. μη αναγραφή στον κωδ.049 του ποσού των αποδείξεων που κατέβαλλαν για αγορά αγαθών και παροχή υπηρεσιών κλπ.), δύνανται να υποβάλλουν συμπληρωματική δήλωση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. για την αποφυγή τυχόν επιβαρύνσεων.
   
Απότομη πτώση, για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες, σημείωσαν οι εισαγωγές στη Γερμανία τον Ιούνιο, ενώ παράλληλα υποχώρησαν και οι εξαγωγές, καθώς είναι σαφές πλέον και απ' αυτά τα στοιχεία ότι η κρίση που ταλαιπωρεί την ευρωπεριφέρεια χτυπά την πόρτα της μεγαλύτεης οικονομίας της Ευρωζώνης.

Το υπουργείο Οικονομικών θα επισκεφθεί στις 16:00 ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όπου θα συναντηθεί με τον Γιάννη Στουρνάρα, σε μία επίσκεψη που έχει και τον «συμβολικό» χαρακτήρα της πολιτικής στήριξης του υπουργού. Στο επίκεντρο της συνάντησης είναι τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ και το θέμα της εφεδρείας στο Δημόσιο που προκαλεί αναταράξεις εντός του στρατοπέδου του κυβερνητικού συνασπισμού, όπως διεφάνη την Τρίτη κατά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση.

Αθλητισμός

Την Τετάρτη θα κριθεί τελικά η… σχέση του Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ με τον υποψήφιο επενδυτή στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη. Και αυτό γιατί, έπειτα από τη χαμηλή πρόταση που κατέθεσε ο ομογενής επιχειρηματίας, το έκτακτο Δ.Σ. του Ερασιτέχνη που έγινε το βράδυ της Τρίτης δεν είχε απαρτία. Στις 100.000 ευρώ ετησίως η διαφορά Α.Σ. - Σαββίδη. Νωρίτερα, υπήρξε... αμηχανία στη συνάντηση, ΑΣ, ΠΑΕ και πλευράς Σαββίδη. Χωρίς Σταφυλίδη η αποστολή για τη ρεβάνς με Μπνέι Γιεχούντα, στην προπόνηση ο Χακόμπο. Παρελθόν ο Παπάζογλου, «έρχεται» ο Ρετζινάλντο.
   
Η Βραζιλία δεν συνάντησε το παραμικρό πρόβλημα απέναντι στη Νότια Κορέα, την οποία νίκησε με 3-0 στον ημιτελικό του «Όλντ Τράφορντ» και προκρίθηκε στον τελικό του Ολυμπιακού τουρνουά ποδοσφαίρου, όπου το προσεχές Σάββατο (11/8) θα αντιμετωπίσει το Μεξικό που απέκλεισε με... ανατροπή την Ιαπωνία.
   
Το πρώτο του φιλικό παιχνίδι μπροστά στο κοινό του έδωσε ο Ολυμπιακός υποδεχόμενος την ισπανική Μάλαγα στο Καραϊσκάκη και το τελικό 3-3 που διαμορφώθηκε με πέντε γκολ στο δεύτερο ημίχρονο (0-1 3' μέχρι το 45') άφησε ανάμεικτα συναισθήματα στους «ερυθρόλευκους» που προηγήθηκε ακόμα και με 3-1, ενώ ισοφαρίστηκε στις καθυστερήσεις του αγώνα. Δύο γκολ ο Μήτρογλου, ένα ο Μανωλάς που το πανηγύρισε... έξαλλα, πολύ καλές εντυπώσεις από τον νεαρό Λυκογιάννη.


ΤΟ ΚΑΛΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ.

Άκουσον Θύγατερ και ίδε και κλίνον το ους σου και επιλάθου του λαού σου και του οίκου του πατρός σου και επιθυμήσει ο Βασιλεύς του Κάλλους σου. Την Υπερένδοξη Μητέρα του Θεού, την Πάναγνο Θεοτόκο, την γυναίκα που έγινε το μέσο της Ενανθρωπήσεως του Θεού, την Μητέρα της Ζωής τιμά σήμερα και εορτάζει Η Εκκλησία και ο πιστός λαός μας. Αγαπητοί μου αδελφοί. Και γίνεται η ημέρα της εκδημίας της ημέρα χαράς και πανηγύρεως, γιατί η Παναγία δεν πέθανε, αλλά μετέστη, μαζί με το σώμα της, και μετέβη προς τον Υιό της, προς την όντως Ζωή! Ο ψαλμωδός αναφέρεται στην Υπεραγία Θεοτόκο με πολύ κολακευτικά λόγια, διότι αυτή είναι η θυγάτηρ του Θεού και αυτή της οποίας το κάλλος επιθυμεί ο Βασιλεύς. Αυτό το κάλλος της Παναγίας μας, αυτή την μυστική ομορφιά καλούμαστε κι εμείς να ανακαλύψουμε και να ενστερνιστούμε.

Η Παναγία είναι η υπέρτατη ανθρώπινη ομορφιά. Όχι αυτή που ο κόσμος μας ταυτίζει με την σωματική εμφάνιση, την υγεία, την ευρωστία. Αυτή η ομορφιά είναι και ψεύτικη και, δυστυχώς, εφήμερη. Το κάλλος της Παναγίας είναι εσωτερικό και πνευματικό και γι' αυτό γίνεται επιθυμητό από όλο τον κόσμο, υλικό και πνευματικό. Η Παναγία μας δίδει ένα άλλο πρότυπο ομορφιάς και μας διδάσκει με τον βίο της πάμπολλα. Αυτό διότι: ακούει (Άκουσον θύγατερ): ακούει τον λόγο του Θεού και παραμένει πιστή σ' αυτόν. Από τη στιγμή του Ευαγγελισμού της μέχρι το Σταυρό, από τη στιγμή που αντηχεί το 'Δόξα εν Υψίστοις…' των αγγέλων, τότε που ο Συμεών της λέει στην Υπαπαντή τα όσα αναφέρονται στον Υιό της, αλλά και καθόλη την επίγεια πορεία του Ιησού βρίσκεται πάντα διακριτικά κοντά Του, ακούει τον Λόγο Του και τα βάζει όλα μέσα στην καρδία της, ακόμα και μέχρι το φρικτό Σταυρό, που ο Υιός της τής απευθύνει τις τελευταίες λέξεις "γύναι, ιδού ο υιός σου".

Αλλά είναι και η πρώτη που μαζί με τις Μυροφόρες πληροφορείται την Ανάσταση. Μας διδάσκει λοιπόν ότι ομορφιά είναι να έχει κανείς τα αυτιά της ψυχής του αφιερωμένα στο Θεό, μακριά από τις Σειρήνες του κόσμου και κάθε τι που προκαλεί σύγχυση. Βλέπει (και ίδε): Βλέπει τον εσωτερικό κόσμο της αρετής, έχει τους οφθαλμούς της να ατενίζουν και να φροντίζουν το εσωτερικό κάλλος που προέρχεται από την άσκηση, την παρθενία, την εγκράτεια, αρετές που οδηγούν τελικά στην όραση του Θεού. Η Παναγία ορά τον Ιησού Χριστό, όχι μόνο όταν ήταν αισθητώς εν τω κόσμω, αλλά και κατόπιν, δια της καρδιακής προσευχής, καθώς ο πνευματικός οφθαλμός της ήταν κεκαθαρμένος και ο λογισμός της παραδομένος αγαπητικώς στον Ιησού Χριστό.

Γι' αυτό και η Κοίμησή της είναι γι' αυτήν η στιγμή της επιστροφής στον ηγαπημένο της Υιό, που την εμπειρία Του διαρκώς είχε μέσα στην καρδία της. Υπακούει (και κλίνον το ους σου): Η Παναγία αποτελεί το πρότυπο της υπακοής στο Θεό. Ο Κύριος είπε ότι όποιος με αγαπά, υπακούει και τηρεί τις εντολές μου και η Παναγία ετήρησε τις εντολές του Θεού, όντας παρθένος, όντας χαριτωμένη, όντας η γυναίκα που στο πρόσωπό της αίρεται η ανυπακοή της πρώτης Εύας. Η πρώτη Εύα δια της ανυπακοής οδηγεί τον άνθρωπο στο θάνατο, η Παναγία δια της υπακοής μας επανασυνδέει με τη Ζωή. Μας διδάσκει με το παράδειγμά της ότι «πειθαρχείν δει Θεώ μάλλον ή ανθρώποις», και ότι ο πιστός δεν μπορεί να υπακούει σε τίποτε άλλο από τις εντολές του Θεού, που είναι καταγεγραμμένες στο Ευαγγέλιο και εκφράζονται δια των ποιμένων του και δια της Εκκλησίας.

Αποτάσσεται την ματαιότητα και ζει ασκητικά (και επιλάθου του λαού σου και του οίκου του πατρός σου): Η Παναγία αποτελεί το υπόδειγμα του μονήρους βίου, το καύχημα των μοναχών και των ασκητών. Γι' αυτό πλείστα όσα μοναστήρια την έχουν προστάτιδα, και οι περισσότερες των Θαυματουργών Εικόνων της κοσμούν τις Ιερές Μονές μας: διότι απετάχθη την ματαιότητα του κόσμου, ζώσα εν τω κόσμω. Εδημιούργησε οικογένεια, ζώντας εν παρθενία. Απέταξε τους δεσμούς τους φυλετικούς, τους εθνικούς, τους προσωπικούς και ταυτόχρονα προσεύχεται και δέεται για όλον τον κόσμο. Έζησε μέσα στον κόσμο, παρέμεινε όμως αλώβητη της αμαρτίας και της ηδονής.

Με απλά λόγια, η Παναγία βίωσε το εσωτερικό κάλλος, παραδομένη στην χάρη του Θεού και αποτινάσσοντας κάθε ζυγό του κοσμικού πνεύματος. Με τον ίδιο τρόπο και οι μοναχοί, αποτελούν πνευματική οικογένεια ζώντας ασκητικά, είναι ξένοι τω κόσμω, αλλά ταυτόχρονα αγαπούν και δέονται υπέρ της σωτηρίας του κόσμου, αγωνίζονται να διέλθουν εκ της ζωής του κόσμου, δαμάζοντας χάριτι Θεού τους λογισμούς και τις επιθυμίες της δόξας, της ηδονής, της φιλαυτίας. Το κάλλος της Παναγίας γίνεται επιθυμητό υπό του Βασιλέως (και επιθυμήσει ο βασιλεύς του κάλλους σου). Έχει ανάγκη ο Θεός από το ανθρώπινο κάλλος; Όχι, αλλά το κάλλος της Παναγίας είναι καρπός της χάριτος του Θεού, της ενεργείας Του.

Η Παναγία με την καλλιέργεια των αρετών που περιγράψαμε αποκτά το πνευματικό κάλλος, γίνεται το πρότυπο της πνευματικής ομορφιάς και ελκύει το Θεό, κατοικεί μέσα της το Άγιον Πνεύμα, γίνεται η ευλογημένη, η κεχαριτωμένη, και καθίσταται η Υψηλοτέρα των Ουρανών, η καθαρωτέρα των ηλιακών λαμπηδόνων που φωτίζεται από τον κυοφορηθέντα Υιό Της, ώστε να μας λυτρώνει εκ της κατάρας και να καθίσταται μεσίτρια για όλο τον κόσμο. Αυτό το μεγάλο μήνυμα της πνευματικής ομορφιάς κρύβει μέσα της η εορτή της Κοιμήσεως της Παναγίας. Αυτό το πνευματικό περιεχόμενο είναι που καθιστά την εκδημία της Θεοτόκου γεγονός άκρως χαρμόσυνο και αίτιο πανηγυρισμού.

Αυτό το κάλλος καλούμαστε σήμερα να προσεγγίσουμε, να ψηλαφίσουμε, να γευτούμε, να ενστερνιστούμε. Είναι καιρός να προσανατολίσουμε τη ζωή μας στην αναζήτηση της πνευματικής ομορφιάς. Μέσα σ' έναν κόσμο που θορυβεί, που δεν βλέπει ή βλέπει ότι θέλει και ότι τον συμφέρει, που δεν κλίνει την κεφαλή για να ακούσει τον άλλο και να κάμει την υπακοή, οι χριστιανοί καλούμαστε να ζήσουμε διαφορετικά. Να σιωπήσουμε, να απομονώσουμε τους θορύβους του κόσμου και να ακούσουμε τον έσω άνθρωπο. Να ακούσουμε πάνω απ' όλα τον λόγο του Θεού, να τον βάλουμε καλά μέσα στην καρδιά μας και να τον κάνουμε πράξη. Να δούμε καθαρά με τα μάτια της ψυχής μας και να κάνουμε πρώτο μέλημά μας την καλλιέργεια των αρετών.

Να υπακούσουμε στις εντολές του Θεού, στο Ευαγγέλιο, στην Εκκλησία, στους πνευματικούς μας πατέρες, γιατί τελικά μόνο η υπακοή θα μας οδηγήσει πίσω στον Παράδεισο. Σ' αυτή την όντως δύσκολη πορεία μας ας αντλήσουμε δύναμη και κουράγιο από το πάνσεπτο πρόσωπο της Παναγίας μας, ώστε μιμούμενοι τον τρόπο του βίου, της αγάπης για τον Θεό, της υπέρβασης της αμαρτίας, της ασκητικής παρθενίας, να γίνουμε κάλλει ωραίοι ελκύοντας επάνω μας την αγάπη του Ιησού και την σωτήριο χάρη του Αγίου Πνεύματος. Πουθενά αλλού μακριά από την Εκκλησία δεν θα βρούμε αυτή την υπέρτατη πνευματική ομορφιά, γιατί ακριβώς εδώ βρίσκεται η Παναγία, η Μήτηρ της Ζωής, η Μεσίτρια, το ακατανόητον θαύμα, το κεκρυμμένον Μυστήριον, η Μήτηρ όλων μας, η ηγαπημένη!


ΣΑΟΥΔΑΡΑΒΙΚΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΣΕ ΜΗ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ.

Το υπουργείο εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας προειδοποίησε τους ξένους υπηκόους που εργάζονται στη Σαουδική Αραβία ότι θα τιμωρηθούν αυστηρά αν παραβιάσουν τους κανόνες του Ραμαζανιού. Ακόμη και με διακοπή της άδειας εργασίας και απέλαση. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι «οι μη μουσουλμάνοι σε αυτήν τη χώρα πρέπει να σέβονται τα αισθήματα των μουσουλμάνων και να μην τρώνε, πίνουν και καπνίζουν σε δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των δρόμων και χώρων εργασίας ...

Το να είναι κάποιος μη πιστός στο Ισλάμ, δεν απαλλάσσει έναν ξένο με το να μην σκέφτεται τα αισθήματα των μουσουλμάνων και των ισλαμικών συμβόλων αυτής της χώρας». Το υπουργείο συνέχισε, αναφέροντας ότι οι ξένοι εργάτες θα τηρήσουν τους όρους των συμβολαίων τους, οι οποίοι αναφέρουν ότι θα εφαρμόσουν τους νόμους του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού των θρησκευτικών αισθημάτων. Οι εταιρείες έχουν λάβει εντολές να ενημερώσουν τους υπαλλήλους τους για αυτούς τους κανόνες. Η περίοδος του Ραμαζανιού θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Αυγούστου.

Στη Σαουδική Αραβία των 19 εκατομυρίων Σαουδαράβων πολιτών ζουν και εργάζονται περίπου 9-10 εκατομμύρια υπήκοοι άλλων κρατών μη μουσουλμάνοι. Αυτοί δεν είναι λαθρομετανάστες, έχουν εισέλθει στην χώρα εν γνώσει της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας, ζουν και εργάζονται με γνωστό τρόπο και σε γνωστά σημεία και δεν έχουν καμία σχέση με παράνομους λαθρομετανάστες όπως αυτοί που κατακλύζουν την Ελλάδα και οι οποίοι στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα.

Δηλαδή, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας αναφέρεται στο ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας λέγοντάς του να ευθυγραμμιστεί με τις θρησκευτικές συνήθειες και πρακτικές των υπολοίπων δύο τρίτων. Αυτό με μια πρώτη ματιά θα μπορούσε να μην προξενήσει έκπληξη ή απορία, δεδομένου ότι για τους επισκέπτες και εργαζόμενους σε μια χώρα οι οποίοι δεν είναι πολίτες της χώρας, είναι λογικό να υπάρχει απαίτηση να τηρούν τους νόμους και τα έθιμα της χώρας, τουλάχιστον να μην δυσκολεύουν την τήρηση των εθίμων (και θρησκευτικών πρακτικών στη συγκεκριμένη περίπτωση) από τους πολίτες της χώρας.

Βλέποντας όμως την τακτική και συμπεριφορά μουσουλμανικών χωρών και πολύ περισσότερο της Σαουδικής Αραβίας στα ελληνικά εσωτερικά θέματα, βλέπουμε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται με δύο μέτρα και δύο σταθμά, με τη Σαουδική Αραβία να προωθεί αντιλήψεις και πρακτικές, τις οποίες καταδικάζει για το εσωτερικό της χώρας της και απαιτεί από τους ξένους να μην τις εφαρμόζουν. Μέχρι και την αναστολή Ελληνικών νόμων και παραδοσιακών πρακτικών υποστηρίζουν ομάδες που (σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία και γενικά τις δυνάμεις Ασφαλείας) έχουν χρηματοδότηση και υποστήριξη μέσα από τη Σαουδική Αραβία κατά κύριο λόγο.

Συνολικά στην Ελλάδα πρέπει να υπάρχουν περίπου δύο εκατομμύρια λαθρομετανάστες, στην πλειοψηφία τους μουσουλμάνοι και μάλιστα Σουνίτες, όπως στη Σαουδική Αραβία. Όλοι έχουν εισέλθει παράνομα μέσα από οργανωμένα πολιτικά και στρατηγικά κυκλώματα δουλεμπορίου - διακίνησης λαθρομεταναστών τα οποία στηρίζονται και χρηματοδοτούνται από Τούρκους και σε μεγάλο βαθμό από Σαουδάραβες. Ο όρος «νόμιμος» λαθρομετανάστης είναι κοροϊδία της νοημοσύνης, απλώς έχουν αρθεί οι κυρώσεις (φυλάκιση, πρόστιμα κλπ) για την παράνομη είσοδο στην Ελλάδα, η παρανομία δεν νομιμοποιείται απλώς παγώνουν προσωρινά οι κυρώσεις, αλλά αυτό το «προσωρινό» γίνεται λάστιχο.

Νόμιμος είναι ΜΟΝΟ ο μετανάστης που έχει εισέλθει σε μία χώρα μέσα από διαδικασία μετανάστευσης στην πρεσβεία ή προξενείο της στο εξωτερικό εν γνώση των Αρχών της χώρας. Όπως δηλαδή οι ξένοι εργαζόμενοι στη Σαουδική Αραβία, αλλά όχι οι λαθρομετανάστες των κυκλωμάτων δουλεμπορίας που έχουν κάνει την Ελλάδα να γίνει αποθήκη ψυχών. Η συσσώρευση λαθρομεταναστών από μουσουλμανικές χώρες ακολουθήθηκε από οργανωμένη και συντονισμένη προσπάθεια – επίθεση κατά της Ελλάδας για την «υποχρέωση» να εγκαταστήσει μουσουλμανικό τέμενος στην Αττική και σε άλλες περιοχές «για τους τόσο πολλούς μουσουλμάνους που ζουν στην Ελλάδα».

Δηλαδή, ζητούν να δεχθούμε ως τετελεσμένο γεγονός τις «μπίζνες» των δουλεμπόρων. Για να πούμε τα πράγματα όπως έχουν, ο θεμελιώδης λόγος που δεν χτίστηκε ακόμη τέμενος (και ίσως να μην χτιστεί) είναι η υποχρέωση του Κράτους στους Έλληνες πολίτες να φροντίζει για την ασφάλειά τους και η αρχή της αμοιβαιότητας στις διακρατικές σχέσεις όπως προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο. Δηλαδή, όταν τουλάχιστον οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι Έλληνες πολίτες μπορούν άνετα να καλύπτουν τις πνευματικές ανάγκες τους σε Εκκλησίες ΣΕ ΟΛΑ τα μουσουλμανικά κράτη, χωρίς να κινδυνεύουν από επίθεση, τραυματισμό και δολοφονία (διότι πραγματικά κινδυνεύουν) ή αν υποστούν αυτά, να υπάρχει νόμος που θα τιμωρεί τους υπεύθυνους.

Ένας λόγος ύπαρξης του κράτους είναι η προστασία των πολιτών του. Οποιοσδήποτε Έλληνας πολιτικός ή δημόσιος υπάλληλος αγνοήσει την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών σε ΟΛΕΣ τις μουσουλμανικές χώρες και επιτρέψει τη λειτουργία τεμένους, παραβιάζει έναν θεμελιώδη νόμο ύπαρξης του κράτους. Λέμε σε ΟΛΑ τα μουσουλμανικά κράτη διότι διαφορετικά τί θα κάνουμε; Θα έχουμε αστυνομικούς ή άλλους στην είσοδο του τεμένους να ελέγχουν διαβατήρια αν ο πιστός έρχεται από μη φανατική χώρα; Αυτό θα ήταν γελοίο. Αντί λοιπόν να μιλούν εναντίον της Ελλάδας, οι μουσουλμάνοι θα ήταν τιμιότερο να ασκούσαν όλοι μαζί πιέσεις στις μουσουλμανικές χώρες όπου ο φανατισμός είναι μεγάλος και δεν επιτρέπουν πιστούς άλλων θρησκειών ούτε καν να έχουν ναό ή να μην μπορούν ελεύθερα να ζήσουν με τρόπο που καλύπτει τις πνευματικές ανάγκες τους.

Αφού ζουν στην Ελλάδα έχουν υποχρέωση να δεχθούν ότι το Ελληνικό Κράτος έχει ευθύνη πρώτα απέναντι στους πολίτες του και στην ασφάλειά τους εντός και εκτός Ελλάδος. Επίσης ότι η Αρχή της Αμοιβαιότητας υποχρεώνει την κάθε Ελληνική κυβέρνηση να αντιμετωπίζει υπηκόους ξένων κρατών με ανάλογο τρόπο που οι κυβερνήσεις τους αντιμετωπίζουν τους Έλληνες Ορθόδοξους πολίτες. Συνεπώς, όποιοι επιτίθενται εναντίον της Ελλάδας ή των Ελλήνων για το τέμενος, λειτουργούν εκτός των πλαισίων της τιμιότητας, διότι τίμιο θα ήταν να στραφούν στις φανατικές δυνάμεις εντός των μουσουλμανικών κρατών. Αν τόσα χρόνια που συκοφαντούν τους Έλληνες ως ρατσιστές, είχαν στραφεί στους πραγματικά υπεύθυνους στα μουσουλμανικά κράτη, τώρα ίσως να είχε λυθεί το θέμα.

Επιπλέον, η προσπάθεια να υποχρεωθεί η κυβέρνηση και η Βουλή να εγκρίνουν τη δημιουργία τεμένους, αποτελεί και παραβίαση του Ποινικού Κώδικα, είναι ποινικό αδίκημα, των άρθρων για άσκηση βίας κατά πολιτικού σώματος, με ελάχιστη ποινή 10 χρόνια κάθειρξη. Αυτή η ιστορία πρέπει να τελειώνει γιατί βρωμάει υποκρισία και ατιμία. Επιπλέον, όσοι σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία κάνουν όλο αυτό το δίκτυο ενεργειών κατά της Ελλάδας, πλήττουν το πρόσωπο του ίδιου του Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, διότι υποτίθεται (δήθεν) ότι τα κάνουν στο όνομά του, εν γνώση του και με την έγκρισή του.

Ο Βασιλιάς δεν θα μπορούσε να τα γνωρίζει ούτε να τα έχει εγκρίνει διότι αποτελούν προπαρασκευή στρατιωτικού τύπου επίθεσης κατά της Ελλάδας. Με βάση αυτά διάφορες πολιτοφυλακές (militia) μουσουλμάνων κάνουν πλύση εγκεφάλου σε νέους στρατολογημένους στο έδαφος της Ελλάδας. Ήδη, πυρήνες της αλ-Κάιντα Σομαλίας, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Τσετσένοι, Αλβανοί-UCK και άλλοι σπέρνουν το μίσος κατά των Ελλήνων με την προοπτική για πολεμική σύγκρουση αν η Τρόικα και οι δυνάμεις που την ελέγχουν δεν μπορέσουν να σταματήσουν λαϊκή εξέγερση των Ελλήνων.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 8/8/2012

Γεγονότα:

1841: Ρήξη Όθωνα - Μαυροκορδάτου, από την άρνηση των ανακτόρων να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.

1963: Η μεγάλη ληστεία του τραίνου στην Αγγλία, με λεία 2 εκατομμύρια λίρες, ανήμερα των 34ων γενεθλίων του εγκεφάλου της Ρόναλντ Μπιγκς.

1990: Το Ιράκ προσαρτά το Κουβέιτ και ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους στέλνει στρατεύματα στη Σαουδική Αραβία για να ανακαταλάβουν το Εμιράτο.

1992: Η εθνική ομάδα μπάσκετ των ΗΠΑ, που για πρώτη φορά εμφανίζεται με την επωνυμία «Dream Team» και επαγγελματίες παίκτες, κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης, νικώντας στον τελικό την Κροατία με 117-85.

Γεννήσεις:

1879: Γεννιέται ο Εμιλιάνο Ζαπάτα, μεξικάνος επαναστάτης.

1906: Γεννιέται ο ηθοποιός Αλέξης Μινωτής.

1937: Γεννιέται ο Ντάστιν Χόφμαν, αμερικάνος ηθοποιός.

Θάνατοι:

1973: Πεθαίνει ο Νίκος Ζαχαριάδης, κομμουνιστής πολιτικός, Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ (1935-1956), μια από τις πιο πολυσυζητημένες και αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

2003: Πεθαίνει ο Αντώνης Σαμαράκης, συγγραφέας. 

2004: Πεθαίνει ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, ηθοποιός.