07 Αυγούστου, 2012

ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΘΗΒΩΝ ΚΑΙ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΑΝΟΡΟΣ.



Με λαμπρότητα ξεκίνησαν από χθες οι λατρευτικές εκδηλώσεις για τον Άγιο Νικάνορα το θαυματουργό, στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας, με επίκεντρο του εορτασμού τον ομώνυμο Ιερό Ναό της πόλης της Καστοριάς.  

Στον πολυαρχιερατικό Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε και μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ελασσώνος κ. Βασιλείου και του οικείου Επισκόπου Καστορίας κ. Σεραφείμ.

Πριν την Ακολουθία του Εσπερινού, στην είσοδο του Ναού υποδέχθηκαν οι Αρχιερείς και πλήθος κόσμου την κάρα της Οσίας Σοφίας της εν τη Ιερά Μονή Παναγίας Κλεισούρας ασκησάσης, την οποία μετέφερε στην πόλη της Καστοριάς η γερόντισσα της Ιεράς Μονή Ευφραιμία και η συνοδεία της.

Στο λόγο του ο Μητροπολίτης Θηβών αναφέρθηκε στον Άγιο Νικάνορα και στον τρόπο που βάδισε και Αυτός, όπως όλοι οι Άγιοι της Εκκλησίας μας. "Εμπιστεύθηκαν τον Θεό και ομοίασαν μαζί Του. Αυτό πρέπει να κάνουμε και εμείς".

Και κατέληξε λέγοντας πως "στις δύσκολες μέρες μας, πρέπει να αποκτήσουμε δύναμη και κουράγιο για να ανταπεξέλθουμε στα προβλήματα. Και θα το καταφέρουμε μόνο αν εμπιστευθούμε τον Θεό μας και δείξουμε αγάπη και συμπόνια στον συνάνθρωπό μας."

Αμέσως μετά την Ακολουθία του Εσπερινού τελέσθηκε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Αγιου Νικάνορος και των Ιερών Λειψάνων του Αγίου και της Οσίας Σοφίας της εν Κλεισούρα ασκησάσης.




ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ.


Ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος,  κ.κ Ιερώνυμος, δέχθηκε εχθές το μεσημέρι τον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα  Λυκουρέντζο, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Ο κ. Υπουργός μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι "Συζητήσαμε όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, δηλαδή δράσεις οι οποίες μπορούν να αναπτυχθούν με πρωτοβουλία της Αρχιεπισκοπής και υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας. Αλλά και δικές μας δραστηριότητες οι οποίες είναι σε εξέλιξη και μπορούν να έχουν την υποστήριξη της Αρχιεπισκοπής, ώστε να μπορέσουν να συνεχιστούν με επιτυχία.

Στον τομέα των προνοιακών ιδρυμάτων παρά το γεγονός ότι υπάγονται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εργασίας διαβεβαίωσα τον Αρχιεπίσκοπο ότι οι υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ προς τα ιδρύματα αυτά θα εκπληρωθούν, βέβαια με πίστωση χρόνου, διότι γνωρίζετε τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει ο οργανισμός ως προς τη ρευστότητά του.

Σε ερώτηση για το κλίμα της συνάντησης ο κ. Λυκουρέντζος απάντησε ότι «το κλίμα ήταν άριστο. Κάθε φορά που συναντάται κανείς με τον Μακαριότατο, λειτουργεί υπό το κράτος της νηφαλιότητας, της σεμνότητας, της ηρεμίας, αλλά κυρίως της σύνεσης και της σωφροσύνης, αρετές οι οποίες τον διακρίνουν».
                            

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΙΣ 12 ΣΚΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ.


Ι. ΣΚΗΤΗ ΚΑΥΣΟΚΑΛΥΒΙΩΝ (ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ)

Η Σκήτη της Αγίας Τριάδος ή των Καυσοκαλυβίων, όπως συνήθως λέγεται, έχει μορφή οικισμού και βρίσκεται σ' ένα αμφιθεατρικό τοπίο με απότομη κατωφέρεια που οδηγεί στη θάλασσα, σε τόπο αλίμενο. Δύο νησίδες απέναντί της, ο Άγιος Χριστόφορος και το Δασκαλειό, όπου ασκήτευσαν τρανοί ασκητές από τη βυζαντινή εποχή μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, δημιουργούν την βεβαιότητα ότι ο τόπος κατά τα προχριστιανικά χρόνια θα σχημάτιζε ένα ασφαλές λιμάνι και θα επέτρεπε την ανάπτυξη του πολίσματος που υπήρχε εκεί. Το περιβάλλον είναι πρωτόγονο, ασκητικό και ησυχαστικό.

Η ονομασία Καυσοκαλύβια, όπως και οι λοιπές ακουστικές παραλλαγές της, οφείλεται στο μεγάλο ασητή και μυστικό του 14ου αιώνα Άγιο Μάξιμο τον Καυσοκαλυβίτη. Ο Μάξιμος, ηγετική μορφή του αγιορείτικου μοναχισμού έκαιγε κατά διαστήματα τη χορτοκαλύβα του και πλανιόταν δια Χριστόν σαλός, μένοντας εντελώς αδέσμευτος από τα γεηρά. Μεγάλο όμως διάστημα της ασκητικής ζωής του, ο Μάξιμος το περνά σε σπήλαιο των Καυσοκαλυβίων, όπου και, γύρω στην περιοχή, συνάχτηκαν αρκετοί μοναχοί, μαθητές και θαυμαστές του Οσίου. Όμως ο πυρήνας της καλυβικής συνοικίας βρίσκεται βορειοδυτικά της σημερινής τοποθεσίας, στη Μεταμόρφωση, μισή ώρα ψηλότερα, όπου διακρίνονται τα ερείπια.

Η δεύτερη περίοδος της Σκήτης αρχίζει με την εγκαταβίωση του ονομαστού ασκητή και μεγάλου Αγίου της αγιορειτικής οικογένειας Ακακίου (+ 12 Απριλίου 1730). Ο Ακάκιος έζησε χωρίς τροφές και σκεπάσματα στο σπήλαιο που ασκήτευε ο Άγιος Μάξιμος, για μια 20ετία. Και η φήμη του επεκτείνεται σ' όλη την Ορθοδοξία, ενώ γύρω από το ασκητήριό του χτίζουν καλύβες οι μαθητές του. 

Δυσκολεύονται όμως από τη λειψυδρία. Έτσι με ευχή του ο Ακάκιος ανοίγει μια πηγή με άφθονο νερό και η πηγή, μέχρι σήμερα ονομάζεται Αγίασμα. Τον Ακάκιο θα επισκεφθούν και προσωπικότητες της εποχής, για να πάρουν την ευλογία του, όπως ο πατριάρχης Ιεροσολύμων Χρύσανθος (1707-31) και ο Ρώσος μοναχός και συγγραφέας Μπάρσκι. Επίσης ο προηγούμενος της Λαύρας Νεόφυτος, που θα μαγνητισθεί από την αγιότητα του Ακακίου, θα αναλάβει με έξοδά του να ανεγείρει το Κυριακό. 

 (Ιερά Σκήτη Καυσοκαλυβίων) 

Το Κυριακό εκείνο, δυσανάλογο στο μεγάλο αριθμό των Καυσοκαλυβιτών, διευρύνεται το 1745 και ιστορείται το 1776 από τον μοναχό Μητροφάνη. Το 1804 προστίθεται ο εξωνάρθηκας, ο οποίος και ιστορείται το 1820. Το συγκρότημα του Κυριακού περιλαμβάνει εκτός από το ναό της Αγίας Τριάδας, Τράπεζα και ξενώνα. Εδώ μένει ο Δικαίος της Σκήτης που έχει ετήσια θητεία. Τέλος το 1897-98 χτίζεται και το υπάρχον κωδωνοστάσιο, δωρεά του πατριάρχη Ιωακείμ Γ΄, σύμφωνα με δύο επιγραφές του.

Από το 1872 η Σκήτη απαλάσσεται από το μεγάλο βάρος της αποπληρωμής του κεφαλικού φόρου, χάρη στο Χίο φιλομόναχο Δημήτριο Σκαναβή στην Κωνσταντινούπολη, που ανέλαβε ο ίδιος να της χορηγεί κάθε χρόνο τα υπέρ των 64 μοναχών που ασκήτευαν εκεί 300 γρόσια: «έκαμε και γράμμα δια να τα δίνη μετά τον θάνατόν του και ο υιός του».

Τη Σκήτη καθαγίασαν οι Άγιοι: Πέτρος ο Αθωνίτης (9ος αιώνας), Μάμμος ο Καυσοκαλυβίτης (14ος αιώνας), Νήφων (+ 1411), Ακάκιος (+ 1730) κ.ά. Κατά τα τελευταία χρόνια ασκητεύουν εδώ ο εξ εβραίων Νεόφυτος ο Πελοποννήσιος, πολυμαθής συγγραφέας καθηγητής στην Αθωνιάδα και σ' άλλες σχολές (+ 1784). Ο Ραφαήλ ο υμνογράφος, ο Ακαρνάνας. Ο νομομαθής και πολύγλωσσος Θεόκλητος ο Καρατζάς, διερμηνέας του ναυάρχου Ορλώφ και συγγραφέας του ανέκδοτου νομοκανόνα της Ι.Μ. Ξενοφώντος 797, του 1767.

Ο Χαρίτων ο πνευματικός (1836-1906), του οποίου σώζεται και η βιβλιοθήκη στην καλύβα του Ακαθίστου κ.ά. Επίσης εδώ διέπρεψαν και κάποιοι ξυλογλύπτες, των οποίων τα λειτουργήματα κοσμούν τις πιό επίσημες συνοδικές αίθουσες. Και οι μοναχοί που ασκητεύουν εδώ καρτερικά, έχοντας ασκητικά πρότυπα τους παραπάνω αγίους Πατέρες, πληθαίνουν: στα μέσα του 18ου αιώνα είναι 80. Το 1880, είναι 70. Το 1903 είναι 120 (39 καλύβες).

Εδώ έχουν να επιδείξουν και ένα ποτήρι ραγισμένο σε δύο ίσα μέρη. Δύο μοναχοί – προσκυνητές κατά την πανήγυρη του Αγίου Θεολόγου συζητούσαν ποιός τάχα να είναι μείζων στη βασιλεία των ουρανών: ο Πρόδρομος Ιωάννης ή ο Θεολόγος Ιωάννης. Τη στιγμή εκείνη το ποτήρι με θεία επέμβαση, κόβεται σε δύο ακριβώς ίσα μέρη, διαβεβαιώνοντας την ισότιμη αξία των δύο στύλων της Εκκλησίας.

Οι σχέσεις της Σκήτης με την κυρίαρχο Μονή καθορίζονται στον Εσωτερικό Κανονισμό της Σκήτης εκδεδομένο το 1846. Στο έγγραφο περιέχονται 8 όροι αυστηρότατοι. Αριθμεί, κατά ποικίλες έντυπες πληροφορίες, 270 χειρόγραφα. Δεν είναι όμως περισσότερα από 50.

Σήμερα ο οικισμός της Σκήτης Καυσοκαλυβίων, περιλαμβάνει τριαντατέσσερις καλύβες με ενσωματωμένο ναό και πέντε ξεροκάλυβα. Διαθέτουν μικρή εδαφική έκταση. Διασώζεται η καλύβη του Αγίου Ακακίου, αρχών του 18ου αιώνα, με προσωπικά αντικείμενα. Οι γέροντες της Σκήτης (40 σύμφωνα με την απογραφή του 2001), ασχολούνται με την αγιογραφία, ξυλογλυπτική, μικρογλυπτική και με άλλα εργόχειρα. 

Κατασκευάζουν εικόνες, σφραγίδες για τα πρόσφορα, κοχλιάρια, κομβολόγια και κομβοσχοίνια.

 Αύριο η συνέχεια με την 8η Σκήτη.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Ποινή φυλάκισης 3,5 ετών, χωρίς αναστολή, επέβαλε το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης σε βάρος της διευθύντριας και της υπαλλήλου του ΕΟΤ Κεντρικής Μακεδονίας, που κατηγορούνταν ότι έλαβαν «φακελάκι» 2.500 ευρώ από ξενοδόχο της Πιερίας. Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι δύο κατηγορούμενες έλαβαν «φακελάκι» προκειμένου να επιτρέψουν σε 35χρονο επιχειρηματία να λειτουργήσει το εστιατόριο στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου του, στον Πλαταμώνα Πιερίας, μετά από ανάκληση της σχετικής άδειας.
   
Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας αναμένεται να μεταφερθεί ενώπιον του εισαγγελέα της Σύρου ο 21χρονος Πακιστανός, ο οποίος συνελήφθη και ομολόγησε ότι ευθύνεται για την κακοποίηση και τον σοβαρό τραυματισμό της 15χρονης στην Πάρο, στις 22 Ιουλίου. Ο 21χρονος είχε ζητήσει 48ωρη προθεσμία για να ετοιμάσει την απολογία του, ενώ το βράδυ της Κυριακής κατήγγειλε ότι ξυλοκοπήθηκε από έναν αστυνομικό κι άλλο ένα άτομο μέσα στο κελί όπου κρατείται στο αστυνομικό τμήμα της Σύρου.
   
Συνεχίζεται το απόγευμα της Τρίτης η συζήτηση των τριών πολιτικών αρχηγών για το σχέδιο προώθησης των αποκρατικοποιήσεων. Τη Δευτέρα, οι κυβερνητικοί εταίροι συμφώνησαν στην κατάρτιση νομοσχεδίου με 77 διοικητικές πράξεις για τη διευκόλυνση της υλοποίησης του σχεδίου, ενώ φαίνεται να υπήρξε συμφωνία και για τα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου που θα ιδιωτικοποιηθούν κατά προτεραιότητα. Στη σύσκεψη θα εξεταστεί επιπλέον το ζήτημα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, με τη συμμετοχή του υπουργού Αμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου.
   
Επανέρχεται ο μνημονιακός στόχος για 150.000 απολύσεις στο Δημόσιο έως το 2015, καθώς η πίεση για δραστικές περικοπές δαπανών δεν φαίνεται να μπορεί να επιτευχθεί με άλλον τρόπο. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, επανεξετάζεται το μέτρο της απόλυσης μετά από ένα χρόνο εφεδρείας, κατά τον οποίο οι υπάλληλοι θα αμείβονται με το 60% του μισθού τους. Σύμφωνα με το μνημόνιο εντός του έτους η ρύθμιση αυτή θα πρέπει να ισχύσει για 15.000 υπαλλήλους.
   
Στεφάνι στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη θα καταθέσει το πρωί της Τρίτης ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, ο οποίος συνεχίζει για δεύτερη ημέρα την επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, στον βραβευμένο με Νόμπελ Ειρήνης Ισραηλινό πρόεδρο θα απονεμηθεί το χρυσό μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων. Ο Σιμόν Πέρες, κατά τις αλλεπάλληλες συναντήσεις που είχε με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, υπογράμμισε ότι υπάρχει βούληση για στενότερη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ.

Κόσμος

Στις αρχές της Αιγύπτου παραδόθηκαν οι σοροί των έξι κομάντο που πήραν μέρος στην επίθεση στο φυλάκιο Κερέμ Σαλόμ, στην περιοχή του Σινά στα σύνορα με το Ισραήλ, δολοφονώντας 16 Αιγύπτιους συνοριοφύλακες. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της Χαμάς κατηγορεί το Ισραήλ ότι ευθύνεται κατά έναν τρόπο για την επίθεση που στόχο είχε να ενοχλήσει τη νέα αιγυπτιακή ηγεσία και να δημιουργήσει προβλήματα στα σύνορα με σκοπό να πληγούν οι προσπάθειες για τον τερματισμό του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.
  
Προσθέτοντας μια νέα γραμμή επίθεσης στο οπλοστάσιο της προεκλογικής του εκστρατείας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χλεύασε το προτεινόμενο φορολογικό σχέδιο από τον προεδρικό υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων Μιτ Ρόμνεϊ, κάνοντας παράφραση της ιστορίας του Ρομπέν των Δασών.
   
Βομβιστική επίθεση σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Τρίτης σε λεωφορείο στην Καμπούλ, με αποτέλεσμα οκτώ άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και ένας να τραυματιστεί. Η αστυνομία απέδωσε την ευθύνη στους Ταλιμπάν, ενώ συνελήφθη ένας άνδρας ως ύποπτος για την επίθεση.
   
Ένα πυκνό σύννεφο ηφαιστειακής τέφρας καλύπτει μεγάλο μέρος του κεντρικού τμήματος στο Βόρειο Νησί της Νέας Ζηλανδίας, μετά την ενεργοποίηση -για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός αιώνα- του ηφαιστείου στο Εθνικό Πάρκο Τονγκαρίρο.
   
Βαρύτατο πλήγμα για το καθεστώς Άσαντ αποτελεί η αποσκίρτηση του πρωθυπουργού Ριάντ Χιτζάμπ, ο οποίος μαζί με δύο υπουργούς της κυβέρνησης διέφυγε στην Ιορδανία και επόμενος σταθμός του θα είναι το Κατάρ. Ο ίδιος δήλωσε ότι «εγκαταλείπει τις τάξεις του δολοφονικού και τρομοκρατικού καθεστώτος και εντάσσεται στις τάξεις της επανάστασης της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας». Έλαβε την απόφαση να γίνει «στρατιώτης της επανάστασης» εξαιτίας «των εγκλημάτων πολέμου και της γενοκτονίας» στη Συρία.

Οικονομία

 Mειώνονται κατά 65, έως το τέλος του 2012, τα υποκαταστήματα της Λαϊκής Τράπεζας σε Κύπρο και Ελλάδα, με στόχο τη μείωση των λειτουργικών δαπανών και την αύξηση της κερδοφορίας του oμίλου. Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του oμίλου, από τα συνολικά 290 που λειτουργούν σήμερα, τα υποκαταστήματα θα περιοριστούν στα 225.
   
Βάσει της εκκαθάρισης της 8ης Αποστολής του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων 2012 τα χρεωστικά εκκαθαριστικά ανέρχονται σε 3.110.535 . Από αυτά τα 536.000 περίπου αντιστοιχούν σε φόρο μικρότερο των 300 ευρώ. Από τα υπόλοιπα 2.574.535 εκκαθαριστικά τα 2.465.000 αφορούν σε φόρο που προκύπτει από οικογενειακό εισόδημα έως 60.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα 109.535 χρωστικά εκκαθαριστικά αφορούν σε περιπτώσεις φορολογουμένων με οικογενειακό εισόδημα άνω των 60.000, οι οποίοι και εξαιρούνται της ρύθμισης. Δηλαδή στη ρύθμιση τμηματικής καταβολής των φορολογικών υποχρεώσεων του 2012 υπάγονται 2.465.000 περιπτώσεις, από σύνολο 5.400.000 φορολογουμένων.
   
Αυστηρότερες γίνονται οι διαδικασίες για τις κρατικές προμήθειες του 2013, όπως προκύπτει από την εγκύκλιο που απέστειλε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς προς όλους τους φορείς του Δημοσίου. Οι φορείς θα πρέπει να δηλώσουν στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου τις προμήθειες που προγραμματίζουν για το επόμενο έτος χρονιά, όπως επίσης και τα τυχόν αποθέματα των ειδών που ζητούν να αγοράσουν, τα οποία, αν χρειαστεί, θα ελεγχθούν.

Αθλητισμός

 Η Ιαπωνία είναι η πρώτη φιναλίστ του τελικού στο Ολυμπιακό τουρνουά ποδοσφαίρου των Γυναικών. Η ομάδα από τη χώρα του «ανατέλλοντος ήλιου» νίκησε στον πρώτο ημιτελικό, που διεξήχθη το «Γουέμπλεϊ», τη Γαλλία με 2-1 και θα αντιμετωπίσει τις ΗΠΑ που επικράτησαν 4-3 του Καναδά με γκολ στις καθυστερήσεις της παράτασης.
   
Πολύ κοντά στην απόκτηση του Βραζιλιάνου Κανού βρίσκεται ο Ολυμπιακός. Οι Πειραιώτες έχουν συμφωνήσει με τη Σταντάρ Λιέγης για τη μεταγραφή του 28χρονου αμυντικού που την Τρίτη αναμένεται να φτάσει στην Ελλάδα και αφού περάσει από τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις θα υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας. Στο μεταξύ, στον Ολυμπιακό αισιοδοξούν ότι όλα θα πάνε καλά και στην περίπτωση του Μασάδο.
   
Στην απόκτηση του 29χρονος φορ της Παναχαϊκής Εμίλιο Φουρτάδο προχωρεί ταχύ βήμα η ΑΕΚ. Σήμερα υπήρξε προφορική σμφωνία με τον πρόεδρο της πατρινής ομάδας κ. Αλέξη Κούγια για την αγορά του περυσινού πρώτου σκόρερ της Β' εθνικής (23 γκολ σε 29 συμμετοχές) αντί 60.000 ευρώ και αύριο αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές με τον γενημμένο στο Κάπο Βέρντε επιθετικό.


ΦΕΥΓΟΥΝ ΟΙ ΣΚΑΛΩΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ.

Ο σεισμός του 1999 στην Αθήνα «πλήγωσε» τη Μητρόπολη της Αθήνας, που έκτοτε ασφυκτιά μέσα σε σκαλωσιές. Η ομόφωνη έγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων της μελέτης αποκατάστασης των διακοσμητικών στοιχείων του και η εκτέλεση του έργου βάζει τέλος στις σκαλωσιές, ανοίγοντας και πάλι το ναό στο κοινό. Το έργο της συντήρησης και αποκατάστασης του διακόσμου στη Μητρόπολη που παίρνει το δρόμο της υλοποίησης μετά την έγκριση της μελέτης από το ΚΣΝΜ, θα είναι κρίσιμο για την επαναλειτουργία του ναού.  Με την ολοκλήρωση της συντήρησης, αλλά και των τελευταίων στατικών εργασιών που γίνονται στον τρούλο (οι τελευταίες αναμένεται να ολοκληρωθούν την άνοιξη του 2013), η Μητρόπολη αναμένεται να δοθεί και πάλι στο κοινό ως το τέλος του 2013.

Η συντήρηση και αποκατάσταση του διακόσμου έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Ο Ιερός Καθεδρικός Ναός Αθηνών, στην πλατεία Μητροπόλεως, είναι αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.  Τα αρχικά σχέδια του ναού έγιναν από τον Δανό αρχιτέκτονα Θεόφιλο Χάνσεν. Η ανέγερσή του άρχισε το 1842, ενώ το 1846 έγινε μετατροπή των σχεδίων με σχέδια του Δημητρίου Ζέζου, του οποίου το έργο ολοκλήρωσε ο Γάλλος Φρανσουά Μπουλανζέ, με εκτέλεση του Παναγιώτη Κάλκου το 1862.  Ο τύπος του είναι σταυροειδής τρίκλιτη βασιλική με τρούλο, με δύο ενσωματωμένα κωδωνοστάσια στις γωνίες της δυτικής πλευράς. Ο ναός έχει κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Τη δημιουργία των εικόνων του τέμπλου ανέλαβε ο Σπυρίδων Γιαλλινάς, ο οποίος σχεδίασε και τις τοιχογραφίες, τοις οποίες φιλοτέχνησε ο Βαυαρός ζωγράφος Αλεξάντερ Σέιτζ. Την κοσμηματογραφία ανέλαβε ο ζωγράφος Κωνσταντίνος Φανέλλης, ενώ τα γλυπτά αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά στοιχεία ανήκουν στον Τηνιακό γλύπτη Γεώργιο Φυτάλη. Οι τοιχογραφίες εμφανίζουν φθορές λόγω της σεισμικής δραστηριότητας και της παρουσίας υγρασίας, ενώ τα γλυπτά αρχιτεκτονικά στοιχεία παρουσιάζουν φθορές κυρίως λόγω ατμοσφαιρικών ρύπων και μεταγενέστερων επεμβάσεων. Οι φορητές εικόνες του τέμπλου έχουν ρωγμές, τοπικές απώλειες και οξειδώσεις.

Έγκριση για τον Ι.Ν. Αγίας Μαρίνας Θησείου

Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων ενέκρινε εξάλλου ομόφωνα μελέτη συντήρησης και αποκατάστασης των τοιχογραφιών του Ιερού Ναού της Αγίας Μαρίνας στο Θησείο, που αντιμετωπίζουν προβλήματα κυρίως από το σεισμό του 1999. Το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και το υλοποιεί η Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Ο ναός, που βρίσκεται στην αρχαιολογική περιοχή της Ακρόπολης, έχει χτιστεί το 1922. Ο τύπος του είναι εγγεγραμμένος σταυροειδής με τρούλο. Στο εσωτερικό του περιλαμβάνει τοιχογραφίες διαφόρων καλλιτεχνών, που χρονολογούνται από το 1934 ως το 1961.

Στη νοτιοανατολική πλευρά του υπάρχει βυζαντινός σπηλαιώδης ναΐσκος, στον οποίο σώζονται επάλληλα στρώματα τοιχογραφιών του 13ου, 17ου και 19ου αιώνα. Τέλος, εγκρίθηκε ομόφωνα η συντήρηση των τοιχογραφιών του Ιερού Βήματος του ναού Αγίου Νικολάου Αχαρνών, τις οποίες φιλοτέχνησε ο Φώτης Κόντογλου την περίοδο 1957-1968.  Και αυτό το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.

Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ.

Αν η μνήμη ενός Αγίου αποτελή αφορμή χαράς και πανηγύρεως για όλη την Εκκλησιαστική Κοινότητα, η Κοίμηση της Θεοτόκου είναι χαρά και πανηγύρι υπέρλαμπρο για όλη την Ορθόδοξη οικουμένη. Η Παναγία είναι η Μητέρα του Χριστού και επομένως είναι Μητέρα της ζωής και αιτία της ανθρώπινης σωτηρίας. “Μετέστης προς την ζωήν μήτηρ υπάρχουσα της ζωής”.

Έπρεπε όμως και αυτή, όπως όλοι οι άνθρωποι, να πληρώση το “κοινόν χρέος”, να γνωρίσει δηλαδή τον θάνατο, που δεν είναι δημιούργημα του Θεού, αλλά αποτέλεσμα της αμαρτίας του ανθρώπου. Βέβαια, με την Ανάσταση του Χριστού ο θάνατος καταργήθηκε και οι ψυχές των δικαίων προγεύονται τον Παράδεισο. Τα σώματά τους θα αναστηθούν πνευματικά και άφθαρτα κατά την Δευτέρα παρουσία του Χριστού και θα ενωθούν το καθένα με την δική του ψυχή.

Όμως, κατά θεία παραχώρηση και φιλανθρωπία, υπάρχει ο πρόσκαιρος χωρισμός της ψυχής από το σώμα, και αυτό γιατί; για να μη γίνη “τό κακόν αθάνατον”. Διαλύεται στον τάφο το ανθρώπινο σώμα μέχρι την κοινή εξανάσταση. Αλλά το θεοδόχο σώμα της Παναγίας, αυτό το σώμα που κρατούσε για εννέα μήνες και εγαλούχησε ως βρέφος τον Θεόν Λόγον, δεν ήταν δυνατόν να το κρατήση ο τάφος. Τρείς ημέρες μετά την κοίμησή της “μετέστησεν αυτήν προς τας εκείθεν μονάς, Χριστός ο εξ’ αυτής άνευ σποράς γεννηθείς”.

Το σώμα της αναστήθηκε, ενώθηκε με την καθαρή ψυχή της καί, πνευματικό και άφθαρτο, αναλήφθηκε στους ουρανούς, για να είναι πάντοτε στους αιώνας των αιώνων κοντά στον Υιό και Θεό της. “Διό θνήσκουσα, σύν τω Υιώ εγείρη διαιωνίζουσα” (Κοσμάς ο Ποιητής, α’ ωδή Κανόνος στην Κοίμηση της Θεοτόκου). Στο τελευταίο μυστήριο της ζωής της, την ένδοξη Κοίμηση της, έπρεπε να είναι παρόντες όλοι οι “αυτόπται του Λόγου και υπηρέται”, δηλαδή οι Απόστολοι και οι Άγιοι Ιεράρχες, όπως ο Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης και ο διδάσκαλος του ο Άγιος Ιερόθεος, πρώτος Επίσκοπος Αθηνών.

Γι’ αυτό με τρόπο θαυμαστό μαζεύτηκαν όλοι από τα πέρατα της οικουμένης, για να προπέμψουν το Θεοδόχο και ακραιφνέστατο σώμα της. “Θεία δυνάμει περαιωθέντες την Σιών κατελάμβανον και προς ουρανόν επειγομένην, προέπεμπον την ανωτέραν των Χερουβίμ”. Την Μετάσταση της Θεοτόκου, δηλαδή την Ανάσταση και Ανάληψη του σώματός της, βεβαιώνουν πολλοί Θεοφόροι Πατέρες της Εκκλησίας μας, όπως οι Άγιοι, Ανδρέας ο Κρήτης, Ιωάννης ο Δαμασκηνός, Γρηγόριος ο Παλαμάς, Μάρκος ο Εφέσου, Θεόδωρος ο Στουδίτης και άλλοι.

Αλλά και στην υμνολογία της Εκκλησίας μας το γεγονός αυτό τονίζεται και ψάλλεται πανηγυρικά.: “Την εν πρεσβείαις ακοίμητον Θεοτόκον, και προστασίαις αμετάθετον ελπίδα, τάφος και νέκρωσις ουκ εκράτησεν· ως γαρ ζωής Μητέρα προς την ζωήν μετέστησεν, ο μήτραν οικήσας αειπάρθενον”. (Κοντάκιο Εορτής). Η έξοδος της Παναγίας υπήρξε ένδοξη, όπως και όλη η επίγεια ζωή της. Φυσικά γνώρισε και αυτή τον πόνο, αφού αυτός είναι συνυφασμένος με την ζωή του ανθρώπου μετά την πτώση. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην πονέση κανείς στην ζωή του, γι’ αυτό σημασία έχει το πώς αντιμετωπίζει τις αναποδιές και τις θλίψεις που προκαλούν τον πόνο.

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται έχει σχέση με την νοοτροπία του καθενός και την όλη προσωπικότητά του. Οι αρρώστιες και ο θάνατος αποτελούν οριακά σημεία της ανθρωπίνης ζωής και σε αυτές τις περιπτώσεις είναι δύσκολο να υποκριθή κανείς. Έτσι φανερώνεται η πνευματική του κατάσταση, το ποιος πραγματικά είναι. Η κοίμηση των Αγίων, όπως άλλωστε και όλη η ζωή τους, είναι κάτι το εκπληκτικό. Βλέπεις ένα πρόσωπο ήρεμο, γαλήνιο, ειρηνικό, χωρίς άγχος και τρόμο, να περιμένη την έξοδο από την ζωή αυτή με τέτοια λαχτάρα, όπως κάποιος που λείπει από την αγαπημένη του πατρίδα πολλά χρόνια και τώρα, επί τέλους, επιστρέφει στον τόπο που λατρεύει.

Τους ανθρώπους του Θεού δεν τους στενοχωρούν οι θλίψεις, αντίθετα μάλιστα, τους πλαταίνουν τον νού και την καρδιά και τους ανοίγουν νέους ορίζοντες κατά το Γραφικό, “εν θλίψει επλάτυνάς με” και “εν παντί θλιβόμενοι αλλ’ ου στενοχωρούμενοι”. Μια αγιασμένη ψυχή έλεγε: “Ο άνθρωπος που θα με κάνη να στενοχωρηθώ δεν έχει γεννηθεί ακόμα”. Επομένως, το πρόβλημα στη ζωή δεν είναι οι θλίψεις, που πάντα θα υπάρχουν, αλλά ο τρόπος με τον οποίον αντιμετωπίζονται. Και αυτός ο τρόπος πρέπει να είναι τέτοιος που να βοηθά στο να αποφεύγεται η σύγχυση και η απόγνωση και να διατηρείται η ειρήνη της ψυχής. Ως τέτοιος προτείνεται από την μακρόχρονη πείρα της Εκκλησίας η απόλυτη εμπιστοσύνη στο θέλημα του Θεού, καθώς και η καταφυγή και προσευχή στην Μητέρα της Ζωής και Μητέρα όλων μας.




Η "ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΩΝ ΚΟΥΜΠΑΡΩΝ" ΚΑΙ ΟΙ "ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΕΣ" ΣΥΖΥΓΟΙ

http://vstatic.doldigital.net/vimawebstatic/19BBFC64A7D4C722FBCE9AAEE4004B6F.jpg 
 
Μέχρι σήμερα δεν έχω βρει ένα πειστικό επιχείρημα που θα με έπειθε ότι η Αγροτική θα μπορούσε να συνεχίσει την λειτουργία της ως κρατική τράπεζα. Θα μπορούσαν να έχουν εμφανιστεί οι συνεταιριστές και να την διεκδικήσουν. Δεν τους είδαμε. Θα μπορούσαν οι εργαζόμενοι να μας κάνουν μία άλλη πρόταση για την λειτουργία της Αγροτικής. Δεν το είδαμε. Εκείνο που είδαμε ήταν μία αγωνία να συνεχίσουμε να πληρώνουμε εμείς από το υστέρημά μας για να ζήσει η «τράπεζα των κουμπάρων». Ένα από τα μεγαλύτερα  πολιτικά σκάνδαλα στην σύγχρονη ιστορία της χώρας ήταν εκείνο της τοποθέτησης εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τα κεφάλαια της Αγροτικής σε δομημένα προϊόντα από την διοίκηση Μηλιάκου. Είναι η αρχή που ξετυλίγει το κουβάρι των δανείων της Αγροτικής προς τα κόμματα. 

Να θυμίσουμε για άλλη μία φορά την εκπληκτική αυτή ιστορία, μοναδικό δείγμα γραφής της λειτουργίας της κρατικής Αγροτικής Τράπεζας. Η Αγροτική λοιπόν είχε προχωρήσει σε μια γιγαντιαία αύξηση κεφαλαίου, της τάξης των 850 εκατ. ευρώ,  προκειμένου να αποκτήσει κεφάλαια που ήσαν απαραίτητα για την συνέχιση της λειτουργίας της. Αυτά τα κεφάλαια, βεβαίως – βεβαίως, τα έβαλε το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή εμείς κι εσείς. Η τότε διοίκηση Μηλιάκου, κουμπάρου του τότε Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, αποφάσισε να τοποθετήσει τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα σε δομημένα προϊόντα.  Τα χρήματά μας τα έβαλαν στην ρουλέτα. Δεν τα χρησιμοποίησαν για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής. Δεν τα έδωσαν για να αναπτυχτεί μία νέα καλλιέργεια ή να αυξηθεί η παραγωγή κρέατος στην χώρα. Τα έβαλαν στο Καζίνο. 

Κι εκεί που η τότε αντιπολίτευση υπό την Βάσω Παπανδρέου εξαπέλυε κεραυνούς κατά των κουμπάρων, μας προέκυψε η σημαντική αύξηση της δανειοδότησης των κομμάτων από την Αγροτική Τράπεζα. Λες και τα κόμματα έχουν σχέση με την αγροτική γη...Για όλα αυτά που συνέβησαν δεν είδαμε έναν από τους υπερασπιστές  του κρατισμού να λένε το παραμικρό.  Η μόνη πρόταση που είδαμε ήταν ένα γενικόλογο αίτημα να συνεχίσει η Αγροτική να είναι κρατική τράπεζα. Ωραία! Να συμφωνήσουμε, για χάρη της συζήτησης. Και η επόμενη ερώτηση είναι,  με ποιους κανόνες; Με εκείνους που επέτρεψαν στην διοίκηση Μηλιάκου το αδιανόητο;

Ή με εκείνους τους κανόνες  που επέτρεψαν σε παλιότερες εποχές την λεηλασία της περιουσίας του ελληνικού λαού από τους ηγέτες των αγροτικών συνεταιρισμών; Με τα δικά μας λεφτά έκαναν πάρτι στο όνομα της αγροτιάς. Εμείς είμαστε οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των Μερσεντές και των Καγιέν των αγροτικών δρόμων, επειδή με δικά μας λεφτά αγοράστηκαν.  Που είναι ο αγροτικός κόσμος να κάνει την δική του πρόταση για την Αγροτική; Η Credit Agricole, για παράδειγμα, ανήκει στους συνεταιρισμούς και όχι στο κράτος. Δεν είναι απαραίτητο να είναι κρατική μία εξειδικευμένη τράπεζα με την αγροτική παραγωγή. Θα μπορούσε να είναι και ιδιωτική. Θα μπορούσε να είναι και συνεταιριστική. Αλλά στην Ελλάδα έχουμε μόνο κράτος. Οι ιδιώτες έχουν βγάλει τα εκατομμύριά τους στο εξωτερικό και οι συνεταιριστές είναι είδος που έχει εξαφανιστεί πριν πολλά – πολλά χρόνια.

Και φτάνουμε σε ένα άλλο επίμαχο σημείο. Ας μας δώσουν εκείνοι που γνωρίζουν μία πληροφορία: Πόσες και ποιες σύζυγοι πολιτικών εργάζονται στην Αγροτική και πόσες ημέρες έχουν παρουσιαστεί στην εργασία τους τα τελευταία δύο ή τρία χρόνια. Έτσι για να καταλάβουμε όλοι τι ακριβώς σήμαινε η κρατική Αγροτική για ένα σωρό κόσμο. Εντάξει, θα έχει η κάθε μία από αυτές τις κυρίες της καλής κοινωνίας μια δικαιολογία στο τσεπάκι. Ή μπορεί να «εργαζότανε» σε κάποιο από εκείνα τα δωμάτια με θέα που διαθέτει η Αγροτική στο Καστρί.

Η ουσία, όμως, παραμένει: Κάπως έτσι λειτουργεί εδώ και χρόνια η κρατική ΑΤΕ. Σαν να πρόκειται για φέουδο ενός πολιτικού συστήματος. Κι όταν λέμε συστήματος εννοούμε όλο το σύστημα και όχι μόνο ένα ή δύο από τα πολιτικά κόμματα που το απαρτίζουν. Αδιαφανείς προσλήψεις, εικονική εργασία, αμφισβητούμενες και τζογαδόρικες επενδύσεις, δάνεια με κομματικό κριτήριο. Αυτό το πάρτι έχει κρατήσει πολλά χρόνια και εμείς οι φορολογούμενοι ήμασταν οι ευγενείς χορηγοί. Όχι ευχαριστώ, δεν θα πάρω άλλο! 

Η υπόθεση Πανταλάκη "σκανδαλίζει" τα διεθνή ΜΜΕ

Για πολιτική «ταραχή» που έχει ξεσπάσει στην Αθήνα μετά από την παραδοχή του πρώην επικεφαλής της ATEbank, Θεόδωρου Πανταλάκη, ότι μετέφερε 8 εκατ. ευρώ από τον προσωπικό λογαριασμό του, στο εξωτερικό, για να αγοράσει μια κατοικία στο Λονδίνο, μήνες πριν η τράπεζα οδηγηθεί σε κατάρρευση, κάνουν λόγο στο δημοσίευμά τους οι Financial Times, το οποίο επικαλείται το CNBC.com.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, ο Θεόδωρος Πανταλάκης, πρώην διευθύνων σύμβουλος της ATEbank, αρνείται σθεναρά ότι έκανε κάτι κακό, δηλώνοντας στη Realnews ότι είχε δηλώσει τη συναλλαγή στις αρχές το 2011, και ότι είχε πληρώσει φόρο για το ποσό που μετέφερε.«Είμαι στις διακοπές και δεν σχεδιάζω να πω τίποτα περισσότερο μέχρι να γυρίσω πίσω στην Αθήνα», δήλωσε ο Θ. Πανταλάκης στους FT, «από τη βίλλα του στην Πάρο».Ο Θ. Πανταλάκης αναμένεται να δώσει κατάθεση ενώπιον επιτροπής του κοινοβουλίου στο τέλος Αυγούστου, για τα τρία χρόνια της παραμονής του στο τιμόνι της τράπεζας, στο τέλος Αυγούστου, σύμφωνα με πρόσωπο που γνωρίζει την υπόθεση, αναφέρουν οι Financial Times. 

Τραπεζικό στέλεχος στην Ελλάδα τονίζει πως «κανένας δεν έχει πει πως ο Θ. Πανταλάκης έστειλε τα κεφάλαια στο εξωτερικό παρανόμως... Αλλά υπάρχει ξεκάθαρα ηθικό ζήτημα από τη στιγμή που ήταν επικεφαλής μιας μεγάλης κρατικής τράπεζας σε περίοδο χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης». Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γ. Προβόπουλος, ερωτηθής σχετικά, παραδέχθηκε ότι πράγματι έχει γίνει καταγγελία στην ΤτΕ για στέλεχος του Δ.Σ. της ΑΤΕ το οποίο φέρεται να μετέφερε σε λογαριασμό του εξωτερικού το ποσό των 10 εκατ. ευρώ. Όπως ανέφερε ο κ. Προβόπουλος, η ΤτΕ στη συνέχεια προχώρησε σε έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας έχουν αποσταλεί στην αρμόδια αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.






ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 7/8/2012

Γεγονότα:

1929: Ιδρύεται στο Ηράκλειο της Κρήτης το αθλητικό σωματείο Εργοτέλης, που πήρε την ονομασία του από τον αρχαίο κρητικό ολυμπιονίκη.

1961: Ο πρωθυπουργός της Σοβιετικής Ένωσης Νικίτα Κρούστσεφ προβλέπει ότι η οικονομία της χώρας του θα ξεπεράσει αυτή των ΗΠΑ.

1964: Η Τουρκία βομβαρδίζει θέσεις των Ελληνοκυπρίων στην Κύπρο.

1973: Άραβες τρομοκράτες ανοίγουν πυρ στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 άνθρωποι και να τραυματισθούν 56.

1998: Βομβιστικές ενέργειες στις πρεσβείες των ΗΠΑ στο Νταρ Ες Σαλάμ της Τανζανίας και Ναϊρόμπι της Κένυας, με 224 νεκρούς και 4500 τραυματίες.

Γεννήσεις:

1876: Μαργκερίτα Χερτρουίντα Τζέλε, γνωστή ως Μάτα Χάρι, η πιο διάσημη διπλή κατάσκοπος.

1948: Αντώνης Βαρδής, τραγουδοποιός.

1955: Γρηγόρης Βαλτινός, ηθοποιός.

1975: Σαρλίζ Θέρον, αμερικανίδα ηθοποιός.

Θάνατοι:

1957: Όλιβερ (Νόρβελ) Χάρντι, αμερικανός ηθοποιός, το πληθωρικό μισό του κινηματογραφικού ζευγαριού «Χοντρός-Λιγνός».