05 Αυγούστου, 2012

ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ.

Ολοκληρώθηκε η ανεπίσημη επίσκεψη στο νησί της Κέρκυρας του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου  Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Ο Αρχιεπίσκοπος, εκτός των άλλων, επισκέφθηκε το ακριτικό νησί των Οθωνών, όπου είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί, συνοδευόμενος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, στα παραδοσιακά εκκλησάκια, να συναντηθεί με τους κατοίκους που φυλούνε Θερμοπύλες στο δυτικότερο άκρο της Ελλάδας και να επικοινωνήσει ακόμη με τους ομογενείς εξ Αμερικής που έλκουν την καταγωγή τους από τους Οθωνούς και που επιστρέφουν κάθε καλοκαίρι στην ιδιαίτερη πατρίδα τους.

Σε δηλώσεις του ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε την συγκίνησή του που μπόρεσε να συναντηθεί με τους ακρίτες του Ελληνισμού από την δυτική πλευρά, επεσήμανε πόσο σπουδαίο είναι για τους ομογενείς να μην ξεχνούνε τον τόπο, την πίστη, την γλώσσα, αλλά και να έχουν στις καρδιές τους αυτόν τον νόστο για την ιδιαίτερη πατρίδα, κρατώντας ζωντανή την ελληνική τους ταυτότητα και παράδοση, σε μία εποχή όπου οι άνθρωποι δείχνουν ότι έχουν άλλους προσανατολισμούς.

Από την πλευρά τους οι κάτοικοι των Οθωνών υποδέχθηκαν με εγκαρδιότητα τον Μακαριώτατο, ενώ πολλοί απ’ αυτούς του είπαν ότι η Εκκλησία είναι η μόνη που βρίσκεται παρούσα στη ζωή των ακριτικών νησιών, ενισχύοντάς τους στον αγώνα να μην εγκαταλείψουν τον τόπο και τις παραδόσεις τους και ζήτησαν από τον Αρχιεπίσκοπο να μην τους λησμονεί στις προσευχές του, αλλά και να προτρέπει την Πολιτεία να μην αδιαφορεί για τις δυσκολίες τους.

Στο ναό της Αγίας Τριάδος εψάλη δοξολογία για τον ερχομό του Αρχιεπισκόπου, ενώ τον Αρχιεπίσκοπο συνόδεψαν, μεταξύ άλλων, η βουλευτής κ. Γκερέκου, ο Περιφερειάρχης κ. Σπύρου και ο Δήμαρχος Κέρκυρας κ. Τρεπεκλής.  Ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε ακόμη την περιοχή της Κασσιώπης, στην βόρεια Κέρκυρα, όπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος τον ξενάγησε στις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων της τοπικής Εκκλησίας, και στη συνέχεια μετέβη στο ναό της Υπεραγίας Θεοτόκου της Κασσωπίτρας, όπου διασώζεται θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.

Το πρωί της Κυριακής 5 Αυγούστου 2012 ο Μακαριώτατος συμπροσευχήθηκε στην Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στην Ιερά Μονή Υψηλού Παντοκράτορος, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας κ. Νεκταρίου, ενώ, στη συνέχεια, επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Παλαιοκαστρίτσας, αποθαυμάζοντας και τις πνευματικές και τις φυσικές ομορφιές της Κέρκυρας.

ΜΕ ΤΙΜΕΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΥΠΟΔΕΧΤΗΚΑΝ ΤΟΝ πρ. ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ κ. ΕΙΡΗΝΑΙΟ.

Ο Πατριάρχης Ειρηναίος το Σάββατο το πρωί και πριν την εξόδιο ακολουθία πήγε και προσκύνησε τη σωρό του εκλιπόντος Μητροπολίτη Σκυθρουπόλεως κυρού Ιακώβου στον Ιερό Ναό Αγία Θέκλας.

Με την εκκλησία αυτή η  οικία του Πατριάρχη μοιράζεται τον ίδιο αύλιο  χώρο. Οι παρευρισκόμενοι κληρικοί προς στιγμή αιφνιδιάστηκαν από την παρουσία του, κατόπιν όμως τον... πλησίασαν και του απέδωσαν τις προσήκουσες τιμές ως Πατριάρχη.

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΙΣ 12 ΣΚΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ.

Ι. ΣΚΗΤΗ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ 
(ΚΟΥΤΛΟΥΜΟΥΣΙΑΝΗ)
  
Η Σκήτη του Αγίου Παντελεήμονος ή Κουτλουμουσιανή, βρίσκεται στην οδό μεταξύ Ι.Μ. Κουτλουμουσίου και Ι.Μ. Ιβήρων, 20΄ από την Κυρίαρχο Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου, στα ανατολικά αυτής. Το κλίμα της, σε αντίθεση με το κλίμα των Καρυών, είναι εύκρατο, ώστε να καλλιεργούνται εσπεριδοειδή. Έχει μορφή οικισμού με κελλιά, καλύβες και Κυριακό αφιερωμένο στον Άγιο Παντελεήμονα.

Ιδρυτής της είναι ο Ιερομόναχος Χαραλάμπης, προ του 1785. Στο χώρο της Σκήτης υπήρχε παλαιότερα κελλί του Αγίου Παντελεήμονος και δύο καλύβες που ανήκαν στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου. Αργότερα κάποιος Προϊστάμενος Ιβηρίτης, λέγεται ότι κατέβαλε τα απαιτούμενα χρήματα για την ανέγερση του Κυριακού, το 1790 και πρέπει να είναι αυτός που αναγράφεται σε εντοιχισμένη πλάκα στην Αγία Πρόθεση του Κυριακού, Κοσμάς Ιερομόναχος και οι μετ΄ αυτού συνδραμόντες.

Οι εικόνες στο εικονοστάσιο του Κυριακού είναι του Ιησού Χριστού του Παντοκράτορος, φέρουσα χρόνο γραφής το 1791, της Θεομήτορος (1791), των Αγίων Πάντων, του Αγίου Δημητρίου (1795), της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (1795), της Συνάξεως των Δώδεκα Αποστόλων (1808) και του Συμβόλου της Πίστεως με δώδεκα παραστάσεις (1813). Οι τοιχογραφίες του δεξιού χορού και του τρούλου είναι του 1866. Στο Άγιο Βήμα φυλάσσεται η εικόνα Παναγία των Χαιρετισμών.

Στην Πρόθεση του Ναού υπάρχει η ήδη αναφερθείσα εντοιχισμένη πλάκα επί της οποίας αναφέρεται «Κοσμά Ιερομονάχου, Γαβριήλ και Γερασίμου των Μοναχών και των Γονέων και Χριστοδούλου». Οι μνημονευόμενοι πρέπει να είναι οι συντελέσαντες στην ανέγερση του Κυριακού. Λίγο επάνω από το διάζωμα του θόλου του Κυρίως Ναού, υπάρχει κυκλική επιγραφή «Δαπάνη Δαμιανού Ιερομονάχου και της συνοδείας. Χειρ Γενναδίου Μοναχού και Γρηγορίου Ιερομονάχου 1868». Στο υπέρθυρο της εισόδου του νάρθηκα ιστορείται ο Άγιος Παντελεήμων (1859) «χειρί Σωφρονίου Μοναχού Αγιαννίτου επί Δικαιάτου δε Δαμιανού».  

 (Σκήτη Αγίου Παντελεήμονος)
 Το Κυριακό είναι φτωχικό. Δυτικά του προνάρθηκα υπάρχει η Τράπεζα, στον δεύτερο όροφο, η δε αίθουσα της υποδοχής είναι στον πρώτο. Αρχαιότερη καλύβα της Σκήτης είναι αυτή των Αγίων Πάντων. Το Κοιμητήριο έξωθεν του Κυριακού φέρει χρόνο ίδρυσης το 1799, το κωδωνοστάσιο το 1794 και το Κυριακό το 1790. Το τριώροφο καμπαναριό είναι αυτοτελές κτίσμα, κτισμένο σε παλαιότερη ισόγεια δεξαμενή. Δύο μεγάλα κυπαρίσσια, φυτεμένα, ίσως, κατά τα τελευταία χρόνια της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, είναι οι μόνοι μάρτυρες της αρχαιότητας της Σκήτης.

Η βιβλιοθήκη της Σκήτης διαθέτει 40 περίπου χειρόγραφα και περισσότερα από 500 αξιόλογα βιβλία παλαιών εκδόσεων. Φυλάγονται επίσης τεμάχια τιμίων λειψάνων και διακόσιες εικόνες μεταξύ των οποίων η θαυματουργή εικόνα του Αγίου Παντελεήμονα 18ου αιώνα.   Επί Πατριαρχείας Νεοφύτου του Ζ΄, υπήρξε σφοδρή διένεξη μεταξύ των Πατέρων για τον Κανονισμό της Σκήτης. Την 1η Νοεμβρίου 1799, ο Προηγούμενος Διονύσιος Ιβηρίτης, ο Παπα κυρ Ιωάννης από την Αγία Άννα και ο Μοναχός κυρ Χριστόφορος από την Ιβηριτική Σκήτη του Προδρόμου, διορισθέντες από τον Πατριάρχη, συνέταξαν Κανονισμό από 24 άρθρα. Πριν από την έκδοση του Κανονισμού οι σχέσεις μεταξύ Κυριάρχου και Σκήτης ρυθμίζονταν με βάση «δύο γράμματα διαλαμβάνοντα συμφωνίας μεταξύ μοναστηρίου και σκήτης».

Η Σκήτη έχει τα εξής Άγια λείψανα: την χείρα του Αγίου Τιμοθέου, λείψανο του Αγίου Παντελεήμονος, του Αγίου Παναγιώτου Καισαρέως του Νέου, του Αγίου Παρθενίου, της Αγίας Παρασκευής, του Αγίου Νείλου του Αφωνίτου, του Αγίου Τρύφωνος, του αποστόλου Αρέθα, του Αγίου Κηρύκου, του Αγίου Ευσταθίου, του Αγίου Ιακώβου του Πέρσου, του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Μερκουρίου, του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου, του Αγίου ιερομάρτυρος Χαραλάμπους, της Αγίας Ματρώνης, του Αγίου Αποστόλου Ιακώβου κλπ.

Σε απόσταση 15΄ από τη Σκήτη, δεξιά του δρόμου που οδηγεί προς την Καλιάγρα, υπάρχει τοποθεσία ονομαζόμενη «Παλαιόκαστρο» με πολλά ερείπια, το πιθανότερο της αρχαίας πόλης Κλεωναί. Έχουν βρεθεί λάρνακες, νομίσματα και μικρό αγαλματίδιο της Αφροδίτης. Το Παλαιόκαστρο χρησίμευε για φρούρηση της πόλης και καταφύγιο των κατοίκων σε περιπτώσεις επιδρομών.

Στις αρχές του 20ου αιώνα η Σκήτη αριθμούσε 55 μοναχούς, τη δεκαετία του 80 μόνο 5 και με την απογραφή του 2001, 16. Σήμερα η Σκήτη Κουτλουμουσίου αποτελείται από είκοσι τρεις Καλύβες. Tρεις από αυτές δεν έχουν ενσωματωμένο ναό. Κατοικούνται οι δέκα τέσσερις ενώ οι υπόλοιπες εννέα είναι έρημες. Οι είκοσι γέροντες της Σκήτης ασχολούνται με τη γεωργία, την κατασκευή εργόχειρων και κομποσχοινίων, καθώς και με τη συγγραφή βιβλίων. Σε καλύβη της Σκήτης έζησε στις αρχές του 19ου αιώνα ο οσιομάρτυρας Γεράσιμος ο νέος.



ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

«Κόκκινο» θα χτυπήσει ο υδράργυρος τις επόμενες ημέρες, καθώς ο καύσωνας επιστρέφει από Δευτέρα, με υψηλές θερμοκρασίες που μέσα στην εβδομάδα θα αγγίξουν και τους 42 βαθμούς Κελσίου. Θερμότερες ημέρες η Τρίτη και η Τετάρτη.
   
Για επιχείρηση «ανάκτησης της Αθήνας και αποκατάστασης της νομιμότητας» μίλησε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη ο «Ξένιος Ζευς», η μαζική επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για την απομάκρυνση παράνομων μεταναστών σε Αθήνα και Έβρο. Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι δεν πρόκειται για επιχείρηση προσωρινού χαρακτήρα - «δεν θα διαρκέσει τρεις ημέρες όπως όλα τα θαύματα» - και ότι δεν γίνεται με επικοινωνιακά κριτήρια. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι επανέρχεται ο θεσμός του αστυνομικού της γειτονιάς.
  
Αποφασισμένος να συγκρουστεί με συντεχνιακές νοοτροπίες δηλώνει ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο οποίος έφερε στη Βουλή το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που αφορά στις αλλαγές του νόμου Διαμαντοπούλου για τα ΑΕΙ. «Η αξιοπιστία της χώρας έχει πληγεί γιατί νομοθετούμε μεταρρυθμίσεις τις οποίες ποτέ δεν εφαρμόζουμε. Αυτό προσπαθούμε να διορθώσουμε: να εφαρμόσουμε τον νόμο. Να υλοποιήσουμε τη μεταρρύθμιση» τονίζει στο «Βήμα της Κυριακής».
   
Ομολόγησε την πράξη του ο νεαρός άνδρας που συνελήφθη σήμερα, Σάββατο, για την υπόθεση της κακοποίησης της 15χρονης στην Πάρο στις 22 Ιουλίου. Ο 21χρονος μεταφέρθηκε στη Σύρο, προκειμένου να οδηγηθεί αύριο, Κυριακή, στον εισαγγελέα του νησιού. Στο μεταξύ, η 15χρονη εξακολουθεί να νοσηλεύεται διασωληνωμένη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Αττικό. Οι γιατροί χαρακτηρίζουν την κατάσταση της υγείας της σταθερά ελεγχόμενη.
  
 Να ελεγχθεί άμεσα η βασιμότητα καταγγελιών περί ευνοιοκρατικής μεθόδευσης για την κατάταξη του γιου στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού στη Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων του Λιμενικού Σώματος ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο υπεύθυνος του τομέα Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ Θ.Δρίτσας επισημαίνει πως αποτελεί μείζον σκάνδαλο εάν ευσταθούν οι καταγγελίες ότι ο συγκεκριμένος υποψήφιος κατατάσσεται ενώ είχε αποτύχει στις εξετάσεις και δεν συμπεριελήφθη καν στους επιλαχόντες. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα και έχουν δοθεί όλες οι απαραίτητες διευκρινίσεις στον κ. Δρίτσα.

Κόσμος

Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ στη γραμμή εκεχειρίας με τη Συρία στο νότιο τμήμα των κατεχόμενων Υψιπέδων του Γκολάν τραυματίζοντας έναν Σύρο που επιχείρησε να περάσει το φράκτη στο τείχος ασφαλείας. Το Ισραήλ έχει ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας κατά μήκος της γραμμής ανακωχής με τη Συρία, ώστε να εμποδίσει την άφιξη προσφύγων ή Σύρων εξεγερμένων, ενώ οι μάχες μεταξύ των ανταρτών και των πιστών στον πρόεδρο Άσαντ δυνάμεων κλιμακώνονται.
   
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα γιόρτασε το Σάββατο τα 51α γενέθλιά του παίζοντας έναν γύρο γκολφ στην αεροπορική βάση Αντριους και μετά κατευθύνθηκε στη προεδρική εξοχική κατοικία του Καμπ Ντέιβιντ για μια ήσυχη βραδιά, μακριά από τον πυρετό της προεκλογικής εκστρατείας.
   
Για πρόωρες βουλευτικές εκλογές, την Άνοιξη ή και νωρίτερα ανάλογα με τις εξελίξεις, δείχνει να προετοιμάζεται η Ιταλία, και οι αναλυτές «βλέπουν» πλέον ουσιαστικό κίνδυνο υπογραφής μνημονίου. Οι σχετικές μνημονιακές δεσμεύσεις θα συνδέονται με πιθανή ενεργοποίηση της ασπίδας κατά των spread με αγορά ομολόγων του δημοσίου από την ΕΚΤ. Ο Μάριο Μόντι θα συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί να κρατήσει εκτός το ΔΝΤ, ωστόσο νέες οικονομικές δεσμεύσεις, έστω και «ευρωπαϊκές», θα έχουν άμεσες επιπτώσεις στην πολιτική σκηνή -με πιθανή ενδυνάμωση του αντισυστημικού Μπέπε Γκρίλο και της μπερλουσκονικής δεξιάς.
   
Περιπλέκεται επικίνδυνα η δραματική κρίση στη Συρία με την είδηση της απαγωγής 48 Ιρανών προσκυνητών στη Δαμασκό. Ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν επικαλούμενα πηγές από την ιρανική διπλωματική αποστολή στη συριακή πρωτεύουσα ότι οι προσκυνητές απήχθησαν από «ένοπλους τρομοκράτες», που σταμάτησαν το λεωφορείο τους στο δρόμο του αεροδρομίου της Δαμασκού καθώς επέστρεφαν από επίσκεψη σε θρησκευτικό ιερό τόπο. Τις «κατάλληλες διόδους» για την απελευθέρωση των απαχθέντων λέει ότι αναζητά το Ιράν, κύριος σύμμαχος του καθεστώτος Άσαντ. Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι συγκρούσεις στρατού και αντικαθεστωτικών στα περίχωρα της Δαμασκού και το Χαλέπι.

Οικονομία

Σε καθοριστική συνάντηση με την τρόικα προς εξειδίκευση του πλαισίου μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ προσέρχεται το πρωί της Κυριακής ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Εν μέσω «πυρετού» στο οικονομικό επιτελείο, ο κ. Στουρνάρας δηλώνει ότι οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες για την επιβίωση της χώρας, καθώς διαφορετικές επιλογές από αυτές που επιτάσσει η κοινή λογική μπορούν να οδηγήσουν σε άτακτη χρεοκοπία και έξοδο από την Ευρωζώνη. Σύνταξη στα 66 έτη και περικοπές-σοκ σε επιδόματα περιλαμβάνει το πακέτο των μέτρων. Στον «αέρα» τα ισοδύναμα...
   
Αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας από τα 65 στα 66 έτη (με πιθανή αύξηση στα 67 από το 2015), νέες μειώσεις στις συντάξεις και περικοπή του εφάπαξ σε όλα τα ταμεία βρίσκονται, μεταξύ άλλων, στη λίστα των μέτρων 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014, την οποία θα παραδώσει αύριο, Κυριακή, στην τρόικα ο υπουργός Οικονομικών, Γ.Στουρνάρας. Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», σοκ προκαλούν οι παρεμβάσεις στα κοινωνικά επιδόματα, ενώ για τον δημόσιο τομέα στο τραπέζι παραμένει η πλήρης κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού.
   
Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Γκίντο Βέστερβελε διαμηνύει ότι δεν πρέπει να ζητούνται πάρα πολλά από το Βερολίνο στην αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη. «Η Ευρώπη μπορεί επίσης να αποτύχει στο βωμό μιας πολύ μεγάλης αλληλεγγύης, δηλαδή αν ζητάμε πάρα πολλά από τους εαυτούς μας και δεν απαιτούμε επαρκείς μεταρρυθμίσεις από άλλες χώρες» λέει μιλώντας στο Focus, στον απόηχο των επικρίσεων Γιούνκερ ότι η Γερμανία μεταχειρίζεται την Ευρωζώνη ως «υποκατάστημά της» και δεν κάνει αρκετά για την επίλυση της κρίσης χρέους ενόσω Ελλάδα και Ισπανία βυθίζονται στην ύφεση.

Αθλητισμός

 Η Ιαπωνία έγινε η πρώτη ομάδα που προκρίθηκε στα ημιτελικά του ποδοσφαιρικού τουρνουά ανδρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, καθώς στον πρώτο προημιτελικό, που έγινε στο «Ολντ Τράφορντ», επικράτησε 3-0 της Αιγύπτου. Εκεί θα αντιμετωπίσει το Μεξικό που νίκησε με 4-2 στην παράταση τη Σενεγάλη (κανονική διάρκεια 2-2) στο «Γουέμπλεϊ». Η Βραζιλία χρειάστηκε να «ιδρώσει» πολύ για να κάμψει την αντίσταση της Ονδούρας, την οποία νίκησε με 3-2 στο «Σεν Τζέιμς Παρκ» και στα ημιτελικά θα αντιμετωπίσει την Νότια Κορέα που απέκλεισε τη Μεγάλη Βρετανία στα πέναλτι.
   
Ο Ολυμπιακός επικράτησε της Βίλεμ με 3-2, σε φιλικό αγώνα που διεξήχθη στην Ολλανδία. Οι «ερυθρόλευκοι» προηγήθηκαν μόλις στο 5' με τον Τζεμπούρ, αλλά οι Ολλανδοί με γκολ των Φόσεμπελτ (23') και Χαέμχουτς (37') πήγαν στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα με προβάδισμα στο σκορ (2-1). Στο δεύτερο ημίχρονο ο Λεονάρντο Ζαρντίμ έκανε αλλαγές σε πρόσωπα και σχήματα και ο Ολυμπιακός ισοφάρισε με το δεύτερο προσωπικό τέρμα του Τζεμπούρ (64'). Το τελικό 3-2 διαμόρφωσε με πέναλτι ο Πάντελιτς (83'), το οποίο είχε κερδίσει ο Μήτρογλου. «Αποφάσισα ποιοι θα φύγουν» είπε ο Ζαρντίμ.

Πολύ κοντά στην απόκτηση των Κανού και Μασάδο βρίσκεται ο Ολυμπιακός, με τον Βραζιλιάνο μπακ να κάνει την έκπληξη και να γίνεται αυτόματα το φαβορί για την κάλυψη της αμυντικής γραμμής.


Η ΘΕΟΤΟΚΟΣ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ.

Πάσχα του καλοκαιριού ονομάζει ο πιστός λαός μας την δεκαπενθήμερη περίοδο που ξεκινά την 1η Αυγούστου και καταλήγει στις 15 Αυγούστου, την ημέρα που η Εκκλησία τιμά την Κοίμηση της Υπεραγίας μας Θεοτόκου. Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί καθ’ όλη την περίοδο αυτή τελούμε παρακλήσεις στην Παναγία, ικετεύουμε τη μεσολάβησή Της, την πρεσβεία της προς τον Υιό Της να μας ευσπλαχνιστεί και να ανοίξει τον Παράδεισο και για μας τους ελεεινούς και τρισάθλιους. 

Παρακαλούμε την Δέσποινα του κόσμου, την Πλατυτέρα των ουρανών να μεσιτεύει, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις ποικίλες δυσκολίες της ζωής, να στεριώσουμε την πίστη μας στην Αγία Τριάδα, να αποφύγουμε το πυρ της κολάσεως. Έχουμε άραγε αναρωτηθεί πόσα λίγα πράγματα γνωρίζουμε οι σημερινοί Χριστιανοί για την Παναγία μας; Έχουμε άραγε εξετάσει το γιατί η Παναγία αφουγκράζεται τον πόνο μας και ανταποκρίνεται ως αρίστη διακόνισσα στα αιτήματά μας; Έχουμε ερευνήσει το γιατί πρέπει να τιμούμε την αγία Θεοτόκο μας;
  
Η αναξιότητά μας να περιγράψουμε την Παναγία μας οδηγεί εκ του ασφαλούς να αναφερθούμε στα σχετικά κείμενα του Αγίου Ιωάννη Δαμασκηνού που περιγράφει τα θαύματα που συνέβησαν την ημέρα της Κοιμήσεώς Της. Να λοιπόν πως εξιστορεί τα γεγονότα και τα θαύματα που τότε συνέβησαν. Εάν ο ευαγγελισμός ήταν αρχή, έτσι η σημερινή εορτή είναι τέλος, επειδή η Κυρία Θεοτόκος και αρχή και τέλος είναι της σωτηρίας των ανθρώπων Πολλοί άνθρωποι εκλαμβάνουν τη σημερινή ημέρα ως ημέρα λύπης και αφορμή για δάκρυα, επειδή κοιμήθηκε η Κυρία Θεοτόκος εγώ όμως, αναφέρει ο Άγιος Ιωάννης την εκλαμβάνω ως ημέρα ευφροσύνης. Γιατί όσο ήταν στη γη μόνο το χωριό Γεσθημανή την είχε, όταν μετεστάθη στον ουρανό όλος ο κόσμος την απέκτησε βοηθό και επιτηρητή.

Γιατί από την γη πήγε στον ουρανό, από τη φθορά στην αφθαρσία, από τη λύπη στη χαρά, από τα φθαρτά στα άφθαρτα, από όλα τα θλιβερά στα χαροποιά και ευφρόσυνα. Για αυτό το λόγο ευφραίνομαι. Η Κυρία Θεοτόκος ήταν 59 ετών, όταν έμελλε να αποθάνει. Η Παναγία όταν πήγε στο Ιερόν ήταν τριών χρόνων. Στο Ιερό έμεινε δώδεκα έτη και έως να γεννήσει τον Χριστό, πέρασε άλλο ένα έτος. Έζησε και με τον Χριστό άλλα 32 έτη και μετά τη Σταύρωση και την Ανάσταση έζησε άλλα ένδεκα χρόνια. Συνολικά δηλαδή έζησε 59 έτη.

Τρεις ημέρες λοιπόν πριν από την Κοίμησή Της, φανερώθηκε σ’ αυτή ο Αρχάγγελος Γαβριήλ με κλαδί φοινικιάς στο χέρι και της λέγει. Να γνωρίζεις Κυρία Θεοτόκε, ότι μετά τρεις ημέρες πρόκειται να μετατεθείς από τη γη στους ουρανούς. Γι’ αυτό ευτρέπισε τον εαυτό σου, ετοίμασε τα επιτάφιά σου και ανέμενε την κοίμησή Σου, γιατί έρχεται ο Υιός Σου να παραλάβει την Αγία Σου ψυχή. Αμέσως μετά το άκουσμα αυτό, η Παναγία σηκώθηκε και ανέβηκε στο όρος των Ελαιών, εκεί όπου αναλήφθηκε ο Υιός Της για να προσευχηθεί.

 Όλα τα δέντρα του βουνού εκείνου τότε κατά θαυμαστό τρόπο έπεσαν και προσκύνησαν αυτή, τη στιγμή που σήκωσε τα χέρια Της και προσευχόμενη είπε: «Υιέ μου μονογενές και αγαπημένε, όπου καταδέχθηκες να έλθεις επί της γης, να σαρκωθείς από τα αίματά μου, εσύ παράλαβέ με και στην βασιλεία Σου «σώνει με ο χωρισμός σου σώνει με η στέρησίς σου Υιέ μου ωσάν ώρισες, ούτω και ποίησον όπου ειμί εγώ, εκεί και ο διάκονος ο εμός αυτό λέγω και εγώ, εκεί όπου είσαι εσύ Υιέ μου ηγαπημένε, εκεί με αξίωσαι να έλθω, ότι η καρδία μου είναι θλιμμένη δια την αγάπην σου».

Αυτά τα λόγια είπε η Παναγία και κατέβηκε από το όρος και πήγε στο σπίτι Της στο χωριό Γεσθημανή. Η Παναγία είχε δυο φουστάνια, το ένα το φόρεσε για την κοίμησή της και το άλλο το χάρισε σε μία πτωχή γειτόνισσα. Ο Απόστολος Πέτρος και ο Ιωάννης ο Θεολόγος ήταν σε κοντινά μέρη και δεν απομακρύνονταν από την περιοχή όσο ζούσε η Κυρία Θεοτόκος. Ο Απόστολος Πέτρος είχε πολλή πίστη στην Θεοτόκο ενώ ο Ιωάννης ήταν υιοθετημένος γιος της. Δεν πήγαιναν λοιπόν πολύ μακρυά για να υπηρετούν την Παναγία. 

Την τρίτη λοιπόν ημέρα, μετά το μήνυμα του Αρχαγγέλου Γαβριήλ, εκεί που δίδασκαν, τους άρπαξε κάποιο σύννεφο και τους μετέφερε στη Γεσθημανή στο σπίτι της Παναγίας. Κατά παρόμοιο τρόπο μεταφέρθηκαν και οι άλλοι Απόστολοι. Στη Γεσθημανή μεταφέρθηκαν ο Άγιος Διονύσιος Αρεοπαγίτης και ο διδάσκαλός του Άγιος Ιερόθεος. Μόλις τους είδε η Παναγία χάρηκε και τους είπε: «Παιδιά μου καθίστε να σας αποχαιρετίσω, γιατί σήμερα μεταβαίνω στον αγαπημένο μου Υιό. Γιατί ο Άγγελος Γαβριήλ, όπου μου ανήγγειλε τη σύλληψη του Υιού μου, ήλθε πάλι και μου έδωσε αυτό το κλαδί της φοινικιάς και μου είπε πως μετά τρεις ημέρες θα μεταβώ στα ουράνια γι’ αυτό ευχαριστώ τον Υιό μου και Θεό, επειδή σας μάζεψε όλους, προκειμένου να σας δω»  

Οι Απόστολοι άρχισαν να κλαίνε. Τότε δακρυσμένος ο Ιωάννης λέγει. «Κυρία Θεοτόκε και μητέρα μου, όταν ο αγαπημένος Υιός σου ήταν μαζί μας τον είχαμε για παρηγοριά. Όταν ανελήφθη στους ουρανούς άφησε ως παρηγοριά εσένα. Τώρα που μας αφήνεις και εσύ ποιόν θα έχουμε παρηγοριά; Ποιός θα μας διδάσκει και θα μας καθοδηγεί; Τότε η Παναγία κλαίγοντας λέγει: Μη κλαίτε παιδιά μου και με κάνετε και εμένα να λυπούμαι.

Μην λυπάσθε για το θάνατό μου. Γιατί μπορεί να μετατεθώ από τη γη, φίλοι του Υιού μου, αλλά δεν πρόκειται να χωρισθώ τόσο από εσάς, όσο και από όλους αυτούς που με επικαλούνται. «αμή εγώ θέλω να είμαι πρέσβυς και μεσίτρια στον αγαπημένο μου Υιό για όλο το χριστιανικό γένος. Μη κλαίτε αλλά κοιτάξτε να με ενταφιάσετε. Το λόγο πήρε κατόπιν ο Απόστολος Παύλος αλλά και ο Απόστολος Πέτρος αλλά και όλοι οι υπόλοιποι απόστολοι. Βλέποντας την αγάπη και τη θλίψη τους η Παναγία τους απευθύνει μία τελευταία διδαχή. «Βλέπετε παιδιά μου τον κόσμο τούτο εναι σαν πραγματεία. Ο δε Θεός είναι ως βασιλέας και εσείς οι δούλοι του αγαπημένου μου Υιού είστε σαν πραματευτάδες.

Ήταν κάποτε ένας βασιλιάς μέγας και ισχυρός και είχε δυο δούλους και άκουσε πως σε κάποιο τόπο γίνεται μεγάλο πανηγύρι και οι άνθρωποι κάνουν μεγάλη πραγματεία (επίπονη εργασία). Φωνάζει τους δυο δούλους του και τους λέγει: Πηγαίνετε στο πανηγύρι και κάνετε πραγματεία εκεί. Σε ένα μήνα να γυρίσετε πίσω, γιατί όποιος αργήσει θα αποκεφαλιστεί. Πήραν πολλά χρήματα (χαρίσματα) οι δούλοι και πήγαν στο πανηγύρι. Ο ένας εξ αυτών άγνωστος και μωρός καθώς ήταν επέλεξε να αγοράσει πράγματα που έλειπαν από το βασιλέα και νόμιζε πως τα έχει ανάγκη. Αγόρασε σπίτια, εργαστήρια και χωράφια, όσα δηλαδή ο βασιλιάς δεν είχε ανάγκη και τον άφηναν παντελώς αδιάφορο.

Μέχρι να σπείρει ο δούλος αυτός τα χωράφια, να φτιάξει τα εργαστήρια και να επιδιορθώσει όσα σπίτια ήταν χαλασμένα πέρασαν τέσσερις μήνες ίσως και περισσότεροι. Ο άλλος δούλος, καθώς ήταν φρονιμότερος αγόρασε πολύτιμους λίθους και γύρισε αμέσως στο βασιλιά καί ο βασιλιάς τον τίμησε και τον δόξασε επειδή φάνηκε αντάξιος της εμπιστοσύνης του ο πρώτος δούλος λοιπόν αποκεφαλίστηκε και θεωρήθηκε εχθρός του βασιλιά.

Έτσι είστε και εσείς όλοι οι Απόστολοι του Υιού μου σας έστειλε ο αγαπημένος μου Υιός να πάτε στον κόσμο σαν πραματευτάδες και να κερδίσετε τις ψυχές των πλανεμένων ανθρώπων, που άκουσαν το όνομά Του. Και αν κάποιος από εσάς φίλοι μου και παιδιά μου, φανεί φίλος του διδασκάλου του Υιού μου, αυτόν θέλει να τιμήσει και αυτός στην βασιλεία του. Και εάν δεν θέλετε να αρέσετε στον διδάσκαλό σας, μοναχοί σας θα δεινοπαθήσετε. Γι’ αυτό παιδιά μου αγαπημένα τρέξτε να κηρύξετε, να φωτίσετε, να καθοδηγήσετε τον πεπλανημένο κόσμο, για να τον κερδίσετε και να τον πάτε στη βασιλεία του Υιού μου.

Μη φοβάσθε από τους βασιλείς, όπου μπορούν μόνο το σώμα σας να βλάψουν ενώ στη ψυχή σας δεν δύνανται να κάμνουν τίποτε αλλά να φοβάσθε το Θεό, όπου δύναται και το σώμα και τη ψυχή σας να ζημιώσει , όπως ακριβώς σας το έλεγε ο Υιός μου. Να έχετε αγάπη και ειρήνη μεταξύ σας, να χαίρεσθε και να ευφραίνεσθε γιατί είναι πολύς ο μισθός σας στην βασιλεία των ουρανών Μπορεί λοιπόν εγώ να μεταβαίνω στη βασιλεία του Υιού μου αλλά πάντοτε θα είμαι μαζί σας και θα σας στηρίζω και θα σας παρηγορώ στις θλίψεις σας.

Αυτά είπε και άλλα πολλά η Παναγία προς τους Αποστόλους και ευθύς έκλεισε τους αγίους της οφθαλμούς και φώναξε δυνατά: «Υιέ μου εις χείρας σου παρατίθημι το πνεύμα μου». Και κοιμήθηκε Καί την μεν άγια της ψυχή δέχθηκε ο Υιός της στα χέρια του. Το δε άγιο και θεοδόχο σώμα της το πήραν στους ώμους τους οι μαθητές για να το ενταφιάσουν. Από τη μία μεριά το κρατούσε ο Ιωάννης ο Θεολόγος, από την άλλη ο Πέτρος, από τη τρίτη μεριά ο Ιάκωβος ο αδελφός του Ιωάννη και από την άλλη ο Παύλος. Οι υπόλοιποι Απόστολοι ακολουθούσαν ψάλλοντες και υμνούντες. Τότε κάποιοι φθονεροί Ιουδαίοι ακούγοντας τους αγγελικούς ύμνους των Αποστόλων επιχείρησαν να πάνε να γκρεμίσουν το κρεβάτι της Παναγίας με το άγιο σώμα της. Όσοι κινήθηκαν εναντίον του σκηνώματος και των Αποστόλων τυφλώθηκαν! Στον πιο τολμηρότερο εξ αυτών που πήγε να πιάσει το κρεβάτι παρενέβη Άγγελος Κυρίου και αοράτως έκοψε τα χέρια του.

Κατόπιν αυτών οι Ιουδαίοι βλέποντας το θαύμα μετανόησαν και ικέτευαν τους Αποστόλους να τους γιατρέψουν. Οι Απόστολοι διαπίστωσαν ότι μετανόησαν και πήραν το κλαδί της φοινικιάς και άγγιξαν το πρόσωπο των τυφλωμένων και τα αποκομμένα χέρια του άλλου και με τη βοήθεια της Παναγιάς όλοι γιατρεύτηκαν. Όταν έφθασαν στον τάφο, έθεσαν κάτω το λείψανο για να το αποχαιρετίσουν και ένας –ένας που αποχαιρετούσε την Παναγία άρχισε να λέει εγκώμια.

Ο Άγιος Ιερόθεος είπε τέτοια εγκώμια όπου όχι εγώ (Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός) όπου είμαι άνθρωπος αμαρτωλός και θνητός αλλά ούτε οι Άγγελοι μπορούσαν να πουν όσα είπε εκείνος. «Ω θαύμα των πάντων θαυμάτων, όπου βλέπομεν οι άνθρωποι βασίλισσα του παντός πως άπνους τίθεται; Η Μήτηρ του Ιησού πως απέθανεν; συ είσαι Παρθένε το κήρυγμα των Προφητών σύ είσαι το κήρυγμα το ιδικόν μας σένα προσκυνούσιν οι Άγγελοι, τιμούσιν οι άνθρωποι, δοξάζουσιν οι Άγιοι Χαίρε λοιπόν Κεχαριτωμένη, ο Κύριος μετά σου, και δια σου μεθ’ ημών... υμνήσατε Άγγελοι, δοξάσετε Προφήται, επαινέσατε Αρχάγγελοι του βασιλέως την Μητέρα, του φωτός τη λυχνίαν, του ουρανού την πλατυτέραν, του στερεώματος την υψηλοτέραν, την προστασίαν των Χριστιανών, και μεσίστριαν του γένους ημών.

Τρεις ημέρες και νύκτες παρέμειναν οι Απόστολοι δίπλα στον τάφο της Παναγίας. Έλειπε μόνο ο Απόστολος Θωμάς, όπως και στην Ανάσταση του Κυρίου. Την τρίτη ημέρα σύννεφο τον αρπάζει και αυτόν και τον πήγε στον τάφο της Παναγίας. Πηγαίνοντας εκεί συνάντησε την Παναγία πάνω από τον τάφο σύσσωμη να ανεβαίνει στους ουρανούς και καθώς την είδε έκραξε: «Παναγία, Παναγία που υπάγεις»; Και η Παναγία του απαντά: Δέξου αυτό φίλε μου και έβγαλε τη Τιμία Ζώνη, όπου ήταν ζωσμένη και του την έδωσε. Τότε ο Θωμάς μεταβαίνει στους άλλους μαθητές και έκλαιγε γιατί δεν αξιώθηκε να παραβρεθεί στην Κοίμηση της Κυρίας Θεοτόκου. Όλοι δεν είμαστε μαθητές του ίδιου διδασκάλου, όλοι ένα κήρυγμα δεν κηρύττομε, όλοι δεν έχουμε κεφαλή τον Χριστό μας γιατί εσείς αξιωθήκατε να δείτε το θάνατο της Παναγίας και εγώ όχι. Μήπως δεν αρέσει στο Θεό το κήρυγμά μου, έλεγε με παράπονο ο Θωμάς.

Παρακαλούσε δε τους μαθητές να ανοίξουν τον τάφο για να ασπασθεί και να αποχαιρετίσει την Παναγία. Όταν οι Απόστολοι άνοιξαν τον τάφο διαπίστωσαν πως το σώμα απουσίαζε, μετεστάθη στους ουρανούς. Μετά λίγες ημέρες η Παναγία φανερώθηκε ολόσωμη στους Αποστόλους σε μία σύναξη που είχαν. Αυτή τη γιορτή πανηγυρίζομε εμείς οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Και πρέπει να τη γιορτάζουμε με δοξολογίες και ευχαριστίες με καθαρή τη καρδιά μας και όχι να τη γιορτάζουμε με πολυφαγίες, χορούς και μεθύσια, πράγματα που αρέσουν στους δαίμονες.



ΣΥΡΙΑ: Η CIA ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ.

http://vstatic.doldigital.net/vimawebstatic/268AB47CC636CE273E1AF86715C00E66.jpg 
«Κάθε χώρα παίρνει αποφάσεις με βάση το συμφέρον της και τις υποστηρίζει με βάση την ηθική» έλεγε ο... πολυτάλαντος Γουίλιαμ Σλόαν Κόφιν, που στα μέσα του 20ού αιώνα, αν και ξεκίνησε να βγάζει το ψωμί του ως πιανίστας, στη συνέχεια έγινε πράκτορας της CIA, ενώ έκλεισε την «καριέρα» του ως πρεσβυτεριανός πάστορας. Μια τέτοια απόφαση λοιπόν φαίνεται ότι πήρε και ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος σύμφωνα με το CNN εξουσιοδότησε τη CIA και άλλες αμερικανικές υπηρεσίες να προσφέρουν μυστική υποστήριξη στους εξεγερμένους της Συρίας.

Η φύση της βοήθειας βέβαια δεν διευκρινίστηκε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο από τους ανώνυμους αξιωματούχους της χώρας που διοχέτευσαν την πληροφορία, αλλά παρ' όλα αυτά από το ρεπορτάζ προέκυψε ότι η Ουάσινγκτον παρείχε ενημέρωση στους εξεγερμένους σχετικά με τις κινήσεις των συριακών στρατευμάτων. Επισήμως, πάντως, οι ΗΠΑ είχαν διαμηνύσει ότι θα αυξήσουν την υποστήριξή τους προς την εξέγερση, έπειτα από την αποτυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να εντείνει τις πιέσεις του προς το καθεστώς Ασαντ. Για τον σκοπό αυτόν αύξησαν κατά 10.000.000 δολάρια τη βοήθειά τους προς τους αντάρτες, στο ποσό των 25.000.000 δολαρίων για την απόκτηση ιατρικού εξοπλισμού και εξοπλισμού επικοινωνιών.

«Είναι σημαντικό να επέμβουμε με ενεργό τρόπο, αλλά πρέπει να το κάνουμε έξυπνα» δήλωνε χθες ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ Μάρτιν Ιντικ, ο οποίος είναι και διευθυντής διεθνούς πολιτικής του Ινστιτούτου Brookings. Ο Ιντικ όμως δεν ήταν ο μόνος που συμβουλεύει την Ουάσινγκτον να αποκτήσει ενεργότερη εμπλοκή στη συριακή κρίση. Υπέρ μιας «έντονης προειδοποίησης» προς τη Δαμασκό τάσσεται και ο Αντριου Τάμπλερ, του Ινστιτούτου για την Εγγύς Ανατολή, ενώ και ο Τζέιμς Τόμπιν, ειδικός σε θέματα διεθνούς ασφάλειας, δήλωσε ότι είναι υπέρ της δημιουργίας μιας ζώνης εναέριου αποκλεισμού της Συρίας.

Κατά τα άλλα, σοκ προκαλεί από χθες σε ολόκληρο τον κόσμο ένα βίντεο που ανέβηκε στο YouTube και δείχνει αντάρτες να εκτελούν κρατουμένους που πρόσκεινται στο καθεστώς Ασαντ. Την ίδια στιγμή ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι περίπου 3.000.000 Σύροι έχουν ανάγκη από τρόφιμα και βοήθεια για τις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία - στέλνοντας ουσιαστικά προειδοποιητικό μήνυμα για τον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης που ελλοχεύει στη χώρα λόγω του εμφυλίου.

Τέλος, για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα 24 ωρών ο τουρκικός στρατός πραγματοποίησε χθες νέες στρατιωτικές ασκήσεις με άρματα μάχης κοντά στα σύνορα με τη Συρία, ενώ την απόφαση του Κόφι Ανάν να μην ανανεώσει τη θητεία του ως ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία ανακοίνωσε ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, σημειώνοντας ότι δέχτηκε την παραίτηση με βαθιά θλίψη.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 5/8/2012

Γεγονότα

480 π.Χ: Στα Στενά των Θερμοπυλών, ο αρχηγός των Ελλήνων, Λεωνίδας, απαντά «Μολών Λαβέ» στην πρόταση του βασιλιά των Περσών, Ξέρξη, να παραδώσει τα όπλα.

1861: Οι ΗΠΑ επιβάλλουν για πρώτη φορά φόρο εισοδήματος, 3% για εισοδήματα πάνω από 800 δολάρια. Το μέτρο φέρει την υπογραφή του Αβραάμ Λίνκολν.

1914: Το πρώτο φανάρι, που ρυθμίζει την κυκλοφορία, εγκαθίσταται στο Κλίβελαντ των ΗΠΑ.

1917: Μεγάλη πυρκαγιά καταστρέφει ολόκληρο τον κεντρικό τομέα της Θεσσαλονίκης.

1963: Οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία και η Ρωσία υπογράφουν τη συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων.

1965: Στην Αθήνα, καταψηφίζεται από τη Βουλή η πρώτη κυβέρνηση των αποστατών υπό τον Γεώργιο Αθανασιάδη - Νόβα.

Γεννήσεις:

1930: Γεννιέται ο Νιλ Άρμστρονγκ, αμερικανός αστροναύτης καθώς και ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στη Σελήνη.

1932: Γεννιέται η Ρία Κούρτη, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της τραγουδίστριας Ελευθερίας Δημητριάδη.

Θάνατοι:

1832: Πεθαίνει ο Δημήτριος Υψηλάντης, αδελφός του Αλέξανδρου Υψηλάντη και ηγετική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

1962: "Φεύγει"από τη ζωή η Μέριλιν Μονρόε, διάσημη αμερικανίδα ηθοποιός. Η σταρ του κινηματογράφου βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της στο Λος Άντζελες από υπερβολική δόση βαρβιτουρικών.