01 Αυγούστου, 2012

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΥΜΕ ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΕ ΡΑΦΗΝΑ, ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΚΑΛΥΒΙΑ.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του «Όλοι μαζί μπορούμε και στην Υγεία», συγκεντρώνουμε φάρμακα και υγειονομικό υλικό από τον Φιλανθρωπικό Οργανισμό «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών. Το Σάββατο 4 Αυγούστου από τις 9 το πρωί συγκεντρώνουμε φάρμακα και υγειονομικό υλικό:

• Στη Ραφήνα, στην κεντρική πλατεία Ραφήνας
• Στο Μαρκόπουλο, στην κεντρική πλατεία, στην είσοδο του Δημαρχείου
• Στα Καλύβια, στην είσοδο του Δημαρχείου

Τα φάρμακα και το υγειονομικό υλικό, που θα συγκεντρωθούν σε Ραφήνα, Μαρκόπουλο και Καλύβια θα παραληφθούν από ιατρούς του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για το ιατρείο της «Κοινωνικής Αποστολής», όπου και θα γίνει η διαλογή και κατηγοριοποίησή τους. Τα φάρμακα που θα προσκομίσουμε, μπορεί να είναι είτε από το προσωπικό μας φαρμακείο, τα οποία βέβαια δεν τα χρειαζόμαστε πια και δεν έχουν λήξει, είτε αγορασμένα από Φαρμακεία ειδικά για αυτόν τον σκοπό.

Το ιατρείο της «Κοινωνικής Αποστολής» λειτουργεί στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, στην οδό Σεβαστουπόλεως 113, κάθε μέρα από τις 09.00 το πρωί έως τις 14.00 το μεσημέρι, εκτός Σαββάτου και Κυριακής. Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το ιατρείο της «Κοινωνικής Αποστολής» κάθε μέρα από τις 09.00 το πρωί έως τις 17.00 το απόγευμα, εκτός Σαββάτου και Κυριακής, στο 210-3847374.

Το ιατρείο της «Κοινωνικής Αποστολής» δέχεται ασθενείς, οι οποίοι είναι ανασφάλιστοι καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους. Εκεί, μπορούν να εξετάζονται και να παραλαμβάνουν τα φάρμακά τους. Θα πρέπει να προσκομίζουν: 

1) ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης, ώστε να αποδεικνύεται η ταυτότητά τους, 

2) Βιβλιάριο Υγείας το οποίο έχει λήξει, 

3) Κάρτα ανεργίας, η οποία επίσης έχει λήξει.

Το «Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο» βρίσκεται στην πρώην αμερικανική βάση του Ελληνικού. Λειτουργεί καθημερινά 10.00-14.00 και 16.00-20.00 και τα Σάββατο 10.00-14.00. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τηλεφωνούν στο 210-9631950 και να κλείνουν ραντεβού με το γιατρό που χρειάζονται. Το ιατρείο της «Κοινωνικής Αποστολής» και το «Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο» δέχονται ασθενείς, οι οποίοι είναι ανασφάλιστοι καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους. Εκεί, μπορούν να εξετάζονται και να παραλαμβάνουν τα φάρμακά τους.

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΙΣ 12 ΣΚΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Αγαπητοί επισκέπται του Ιστολογίου,

 Καλό μήνα.

Αυτός ο μήνας είναι αφιερωμένος στην Παναγιά γι’ αυτό και ονομάζεται το Πάσχα του Καλοκαιριού. Όπως θυμάστε πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα είχαμε ταξιδέψει από το Ιστολόγιό μας στις Ιερές Μονές του Αγίου Όρους. Από σήμερα και μέχρι τις 12 του μηνός θα ταξιδέψουμε με το Οδοιπορικό μας στις 12 Ιερές Σκήτες του Αγίου Όρους.

Την Παραμονή της Παναγίας θα μάθουμε όλες τις κατά τόπους ονομασίες της Παναγίας και ανήμερα στις 15 του μηνός στην κορύφωση της εορτής θα αναφερθούμε στην Παναγία της Αγιάσου εκεί απ’ όπου θα προστεί των εορταστικών εκδηλώσεων ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ Β’ 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ OΡΟΥΣ

Η αρχή της μοναστικής ζωής ξεκινάει με την άφιξη δύο σπουδαίων προσωπικοτήτων αλλά και από τους πρώτες ησυχαστές, ο Πέτρος ο Αθωνίτης και ο Ευθύμιος ο Νέος. Και οι δύο συνέβαλαν σημαντικά στην πρώτη οργάνωση της μοναχικής ζωής και άλλαξαν τα μέχρι τότε δεδομένα.

Το 985, ο αυτοκράτορας Βασίλειος Β’ Βουλγαροκτόνος με χρυσόβουλο απάλλαξε τους μοναχούς από τις ενοχλήσεις που προκαλούσαν οι κοσμικοί και έτσι αφιερώθηκαν με περισσότερο ζήλο στον μοναχισμό. Ο Αθανάσιος Αθωνίτης ήταν αυτός που έφερε τις μεγαλύτερες αλλαγές στη ιερή χερσόνησο, με ανοικοδομήσεις μεγάλων μοναστηριών, έχοντας την εύνοια και την υποστήριξη του Ιωάννη Τσιμισκή, ο οποίος με το Τυπικό Α’, γραμμένο πάνω σε δέρμα τράγου, υποστηρίζει κάθε κίνηση του Αγίου Αθανασίου.

Κατά την Βυζαντινή Περίοδο, το Άγιο Όρος γνώρισε μεγάλη ακμή, ο ησυχασμός υποστηρίχτηκε από τους βυζαντινούς αυτοκράτορες και ο αριθμός των μοναχών αυξήθηκε κατά πολύ , ενώ απαγορεύεται πια η είσοδος των γυναικών στην μοναστική πολιτεία, κάτι που τηρείται μέχρι και σήμερα. Κατά την Οθωμανική κυριαρχία η οικονομική κατάσταση των μονών χειροτέρεψε λόγω της βαριάς φορολογίας που επιβλήθηκε από τους Οθωμανούς. Έτσι λοιπόν τα μοναστήρια αδειάζουν και οι μοναχοί αποχωρούν.

Παρόλα αυτά, η ιδέα για την διάδοση της παιδείας χτίζει την Αθωνιάδα Ακαδημία, στην οποία διδάσκονται θεολογία, φιλοσοφία και λογική. Εκεί δίδαξαν μεγάλοι διδάσκαλοι όπως ο Ευγένιος Βούλγαρης, ο Κοσμάς Αιτωλός και πολλοί άλλοι. Η Επανάσταση της Χαλκιδικής ήταν πραγματικά μία μεγάλη καταστροφή για το Άγιο Όρος.

Γυναίκες και παιδιά βρήκαν καταφύγιο στο Άγιο Όρος, όμως τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις σφαγίασαν μοναχούς, γυναικόπαιδα και καταστρέψανε πολύτιμους θησαυρούς. Στις 2 Νοεμβρίου 1912, το Ελληνικό Ναυτικό απελευθερώνει το Άγιο Όρος με το θωρηκτό «Αβέρωφ» και εντάσσεται πάλι στο ελληνικό κράτος. Κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Ιερά Επιστασία ζήτησε από τον Χίτλερ να λάβει το Άγιο Όρος υπό την προστασία του και έτσι οι Γερμανοί κατακτητές δεν ενόχλησαν τις μονές. Από την δεκαετία του 1970 και μετά παρατηρήθηκε μία νέα αναγέννηση στην χερσόνησο. Πολλοί μοναχοί αναζητούν την ασκητική ζωή στο μοναδικό ζωντανό μνημείο του κόσμου. 

 
Ι. ΣΚΗΤΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ (Μ. ΛΑΥΡΑΣ)

Η Σκήτη του Τιμίου Προδρόμου, επονομαζόμενη και Ρουμανική, βρίσκεται σε άγονη, βραχώδη τοποθεσία, στο ανατολικότερο άκρο της χερσονήσου του Άθω και σε υψόμετρο 250 μέτρων. Ανήκει στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας, από την οποία απέχει περίπου μία ώρα. Ήδη από τον 15ο αιώνα ήταν ονομαστό κελλί και έφερε το όνομα «Γιαννακόπουλον». Μέχρι το 1754 δέχθηκε αλλεπάλληλες μετατροπές. Το 1772 το κελλί ανήκε σε Χίους ησυχαστές. Είχε εγκατασταθεί εδώ ο Χίος ιερομόναχος Ιωσήφ με τη συνοδεία του και κατέβαλε προσπάθειες να δώσει σ' αυτό τη μορφή μικρής μονής. 

Το κελλί γίνεται πόλος έλξης πολλών μοναχών και καθίσταται κέντρων των Χίων ησυχαστών. Ο πρώτος Βλάχος που έρχεται να μονάσει στο κελλί είναι ο ιερομόναχος πνευματικός Ιουστίνος, ο οποίος βάζει στόχο να αυξήσει το κελλί και με θείο ζήλο προσπαθεί να το μεταρρυθμίσει σε σκήτη, που ν' ανήκει στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας. Για τον λόγο αυτό κατέβαλε αμέτρητους κόπους και υπερβολικά έξοδα. 

Μετά τον θάνατό του, οι επόμενοι μοναχοί του «Γιαννακόπουλου», αγνοούντες τις προσπάθειές του, δέχτηκαν το σπίτι σαν κελλί και έτσι συνέχισε να είναι μέχρι το 1817, όταν ο Μητροπολίτης Μολδαβίας Βενιαμίν, αποστέλλει επιστολή στη Μεγίστη Μονή της Λαύρας και κατορθώνει, τον Ιούνιο του 1820, ν' αποσπάσει Συμβόλαιο αυτής, αποτελούμενο από 13 άρθρα, προς τους Μολδαβούς Γερω – Ποτάπιον και Γρηγόριον, το οποίο αναφέρεται στη μετατροπή του κελλιού σε Σκήτη Μολδαβική «…Μετά την αποβίωσιν του μακαρίτου Ιουστίνου εδέχθησαν το οσπήτιον εκείνο οι διάδοχοί του ως κελλίον πάλιν με μοναστηριακήν ομολογίαν κατά την συνήθειαν του Αγίου Όρους.

Της’ ο πανιερώτατος και σεβασμιώτατος ημών Δεσπότης άγιος Μολδαβίας κυρ Βενιαμίν, γινώσκων τον σκοπόν του Ιουστίνου και φιλοτιμούμενος ν’ αποκατασταθή το κελίον εκείνο κοινοβιακή Σκήτη Μολδοβάνων της ανάπαυσιν των εις τα ενταύθα χάριν ησυχίας και μοναδικής πολιτείας επιδημούντων αδελφών Μολδοβάνων, έγραψεν άπαξ και δις τη καθ’ ημάς ιερά Αδελφότητι, αξιών να συγκατανεύση εις την θεοφιλή ταύτην αίτησιν της σεβασμιότητός του και να συστηθή το κελλίον του Τιμίου Προδρόμου κοινοβιακή σκήτη του ευσεβούς γένους των Μολδοβάνων.

Όθεν περιχαρώς δεξάμενοι την ένθεον προτροπήν της αυτού σεβασμιότητος δεδώκαμεν τοις εις τα ενταύθα Μολδοβάνοις την περί Σκήτης άδειαν και ανάκτισιν κελλίων.  Πλην λείποντος εις Μολδαβίαν του οσιωτάτου Γέρω-Ποταπίου, ος ην διάδοχος του μακαρίτου Ιουστίνου, δεν επεκυρώθη τότε η άδεια μ’ ενσφράγιστον γράμμα του ιερού ημών Μοναστηρίου της ησυχίαν και ανάπαυσιν των εκείσε προσκαρτερούντων αδελφών.

Ήδη δε, ελθόντος του ειρημένου Γέρω-Ποταπίου και ενώπιον της ιεράς ημών Συνάξεως παραστάντος μετά του συναδέλφου αυτού Γρηγορίου Μοναχού, εζήτησαν αμφότεροι μεθ’ ικεσίας έγγραφον επικύρωσιν, κατά την γνώμην του σεβασμιωτάτου αγίου Μολδαβίας και Γέροντος ημών περί της συστάσεως της ιεράς ταύτης Σκήτεως, ήτις με ψιλόν όνομα μέχρι σήμερον υπάρχει.   

Της δη αποδεξάμενοι την ένθερμον αίτησιν αυτών καθώς και πρότερον, βεβαιούμεν την σύστασιν της κοινοβιακής ταύτης ιεράς Σκήτεως των Μολδοβάνων δια του παρόντος ημών ενσφραγίστου γράμματος διηρημένου εν τοις εφεξής κεφαλαίοις…».Το σημαντικότερο άρθρο του Εσωτερικού Κανονισμού είναι το 8ο «επειδή έξωθεν της περιοχής της Σκήτης ευρίσκονται καλύβαι εν αις κατοικούσι Μολδοβάνοι και Ρωμαίοι, οίτινες δυσαρεστούμενοι, δεν υποτάσσονταν στη Σκήτη, αυτοί να είναι εξαρτημένοι της Λαύρας»

Της ο επόμενος χρόνος (1821) και τα δραματικά γεγονότα που ακολούθησαν, ως το 1830, γίνονται αιτία να ναυαγήσουν όλα τα σχέδια. Λόγω των ανωμάλων καταστάσεων που προέκυψαν από την έκρηξη της Ελληνικής Επαναστάσεως, οι δύο ανωτέρω μοναχοί Ποτάπιος και Γρηγόριος, φέροντες μαζί της το σημαντικό έγγραφο του Εσωτερικού Κανονισμού, μετέβησαν στη Μολδαβία, στο Μοναστήρι Νεαμτζουλούη, όπου και απεβίωσαν.

Εν τω μεταξύ η Κυρίαρχος Μονή παραχωρούσε το σπίτι σε διαφόρους Μοναχούς σαν κελλί. Της φθάνουμε στα 1852, όταν δύο Μολδαβοί, ο Νήφων και ο Νεκτάριος, αγοράζουν από την Κυρίαρχο Μονή το κελλί με το ποσό των 7000 γροσίων. Σύντομα, χάριν ελέους, επισκέπτονται την Μολδαβία, όπου πληροφορούνται ότι το έγγραφο του 1820 βρίσκεται στη Μονή Νεαμτζούλούη. Αφού το πήραν το έδειξαν στον τότε ηγεμόνα Γρηγόριο Γκίκα και του εξήγησαν τα της υποθέσεως.

Την 19η Απριλίου 1852, ο Μητροπολίτης Μολδαβίας Σωφρόνιος, σαν εκπρόσωπος του Ηγεμόνα και των δύο μοναχών, απέστειλε επιστολή στη Μεγίστη Λαύρα με την οποία ζητούσε «της παραδεχθή την περί εκ νέου συστάσεως της Σκήτης ταύτης γενομένην δι’ εμού πρότασιν των ευσεβών Μολδαβών, επικυρούσα και αύθις τα δικαιώματά της δυνάμει του προμνημονευθέντος ενσφραγίστου εγγράφου της, όπερ διατηρείται εισέτι ανέπαφον παρ’ ημίν ενταύθα».

Η Μονή Μεγίστης Λαύρας, αφού κάλεσε της Νήφωνα και Νεκτάριο, συνέταξε της 24 Σεπτεμβρίου 1852 έγγραφο, αποτελούμενο από 4 άρθρα, με το οποίο ονόμαζε το κελλί Μολδαβική Σκήτη «…και κατεχωρίσθη εν τω της Ιεράς Κοινότητος κώδικι». Το γεγονός αυτό ανήγγειλαν οι πατέρες στον ηγεμόνα Γκίκα ο οποίος διέταξε να χορηγούνται ετησίως 300 φλωρία. Σε νέα της μετάβαση στη Μολδαβία (5 Σεπτεμβρίου 1855), οι Νήφων και Νεκτάριος, πέτυχαν την έκδοση από τον ηγεμόνα του υπ’ αριθμ. 7.134 της 14ης Δεκεμβρίου 1855 χρυσοβούλλου, με το οποίο η Σκήτη ωνομαζόταν ρωμουνική. Στη συνέχεια ο Γκίκας έγραψε στον Οικουμενικό Πατριάρχη ζητώντας την έκδοση σιγιλλίου, το οποίο εξεδόθη τον Ιούνιο του 1856, επί Κυρίλλου Ζ΄.

Την 15η Μαρτίου 1857 θεμελιώνεται το Κυριακό από τον Δικαίο της Σκήτης Νήφωνα, ο οποίος απέστειλε δύο αδελφούς στον ηγεμόνα και στον Μητροπολίτη Βλαχίας, να αναγγείλουν την έναρξη της ρωμουνικής Σκήτης. Αυτοί, μετά την άφιξή της, τον Απρίλιο του 1857, έκαναν έκκληση της όλο του ρουμανικό έθνος, ζητώντας συνδρομή για τη ρουμανική Σκήτη του Άθω. Τότε ο ηγεμόνας Αλέξανδρος Δημητρίου Γκίκας προσέφερε 500 φλωρία και μέσα σε δύο χρόνια συγκεντρώθηκαν 4.226 φλωρία και πολλά αφιερώματα.

Με την πάροδο του χρόνου συγκεντρώθηκαν και άλλοι Μοναχοί ρωμούνοι, οι οποίοι υπερτερήσαντες των Μολδαβών, άρχισαν να εγείρουν αξιώσεις και ν’ απαιτούν από τον Δικαίο και κτίτορα της Σκήτης Νήφωνα, να εξαλειφθεί το Μολδαβικό όνομα της και να μεταβληθεί σε Ρωμουνικό Κοινόβιο. Επειδή ο Νήφων δεν δέχτηκε αυτή την πρόταση, διαιρέθηκαν οι μοναχοί της Σκήτης σε δύο ομάδες, Βλάχους και Μολδαβούς.

Τότε ο Νήφων αφήνει τοποτηρητή τον Πνευματικό Καλλίνικο και μαζί με τον Νεκτάριο αναχωρεί για το Ιάσιο, όπου παρέμεινε τρία χρόνια εισπράττοντας ελέη για τη Σκήτη. Κάθε φορά που οι πατέρες έγραφαν σ’ της, σαν Δικαίο, να επιστρέψει, της έστελνε την παραίτησή του.  Τελικά το 1870, μετά την αποστολή και της τρίτης παραιτήσεως, αναγκάζονται οι πατέρες και με προτροπή του Μητροπολίτη Ουγγροβλαχίας, να εκλέξουν Δικαίο τον αρχηγό των Βλάχων Δαμιανό. 

Ο Δαμιανός έχοντας την υποστήριξη του Ρουμάνου ηγεμόνα Καρόλου Α΄, μετατρέπει αυθαίρετα τη Σκήτη σε μονή (1881), και όταν επιστρέφει ο Νήφων με 35 Μολδαβούς, ο Δαμιανός του αποκλείει την είσοδο. Μετά την ανακήρυξη του Καρόλου σε βασιλιά, ο φυλετισμός στη Σκήτη και οι αυτονομιστικές ενέργειες βρίσκονται σε έξαρση. Της είναι ο λόγος που η Κυρίαρχος Μονή ζητά την επέμβαση του Πατριαρχείου και την εκδίκαση της υπόθεσης απ’ αυτό.

Έτσι συνοδικό έγγραφο, υπογραμμένο κι από τον Πατριάρχη Ιωακείμ Γ΄ (Ιούλιος 1881), επικυρώνει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Μεγίστης Λαύρας επί της Σκήτης και αναγνωρίζει τα πρωτεία των Μολδαβών – ιδρυτών της Σκήτης. Τέλος το 1882 υπογράφεται συμφωνία μεταξύ της Λαύρας επί της Σκήτης όπου τονίζεται ο εξαρτηματικός χαρακτήρας της δεύτερης και καταργείται η διάκριση μεταξύ Μολδαβών και Βλάχων. Η Σκήτη ορίζεται ως «Βλαχομολδαβική» και λίγο μετά, ως «Ρουμανική».

Της αρχές του 20ου αιώνα η Σκήτη θα βρίσκεται σε ακμή και θα αριθμεί 105 μοναχούς (30 Τρανσυλβανούς, 50 Ρουμάνους, 25 Μολδαβούς). Θα οργανώσει μεγάλα έργα, της: τη διώρυξη σήραγγας στον αρσανά της, στον Ακράθω. Τη δημιουργία μουσείου, εικονογραφείου, καθώς και άλλων εργαστηρίων.

(σκήτη Τιμίου Προδρόμου)

Σήμερα εγκαταβιούν 25 μοναχοί Ρουμανικής καταγωγής. Το Κυριακό της Σκήτης Τιμίου Προδρόμου βρίσκεται στο μέσον της αυλής και θεμελιώθηκε το 1857. Έχει μήκος 30 και ύψος 18 μέτρα. Είναι αφιερωμένο στη βάπτιση του Χριστού. Είναι αγιορείτικου ρυθμού εξ ολοκλήρου αγιογραφημένο από Ρουμάνους ζωγράφους το 1863, με τρεις τρούλους και εξωνάρθηκα.

Φυλάσσονται τα Άγια λείψανα διαφόρων αγίων και εικόνες μεταξύ των οποίων η Παναγία η Αχειροποίητος. Για την Αχειροποίητο Εικόνα της Θεοτόκου ο Γερ. Σμυρνάκης (σελ. 423) αναφέρει: Εν τω Κυριακώ εύρηται ανηρτημένη επί του κατ' ανατολάς αριστερού κίονος αχειροποίητος εικών της Θεομήτορος μόνον κατά την μορφήν, ην ο εν Ιασίω ζωγράφος Γιωργάκης Νικολάου ονόματι πολλά μοχθήσας και μη δυνηθείς να ιστορήση κατά την θέλησιν του τότε Δικαίου της σκήτης Νήφωνος Ιερομονάχου (1857-1870) και κατά την ιδίαν αυτού τέχνην παρήτησεν ανεπιμέλητον εν ερμαρίω, ίνα παραλάβη αυτήν ο ειρημένος Δικαίος.

Ημέραν τινά όμως, ως αφηγήθη ημίν ο μέχρι του Δεκεμβρίου 1899 ζων Ιερομόναχος Νήφων, λαβών αυτήν ο ρηθείς ζωγράφος εκ του ερμαρίου προς δυνατήν αποπεράτωσιν εύρε λαμπράν και ωραίαν την μορφήν, ως σήμερον δείκνυται. Τότε δε ούτος εξέδωκε τη 29η Ιουνίου 1863 εν Ιασίω πιστοποιητικόν, δι΄ου δηλοποιεί: «Αφού κατά την τέχνην μου επέρασα το πρώτον και δεύτερον χέρι επί των ενδυμάτων και του προσώπου της εικόνος , κατά το τρίτον χέρι είδον την Παναγίαν και τον Χριστόν ηλλοιωμένους την μορφήν.

Διό εξοργισθείς ενόμισα ότι επιλαθόμενος της τέχνης μου δεν ηδυνάμην να τελειοποιήσω την εικόνα. Και επειδή ήτο εσπέρα, κατεκλίθην, ίνα την επαύριον μετά ζέσεως επαναλάβω την εργασίαν. Την δε πρωίαν ποιήσας τρεις μετανοίας προς έναρξιν της εργασίας, ω του θαύματος! Εύρον τα πρόσωπα της Θεομήτορος και του Χριστού υπερφυώς συντετελεσμένα. Ο εξωνάρθηκας περικλύεται με περίτεχνο τζαμωτό. 

Σε χώρο πάνω από τον εξωνάρθηκα, στεγάζεται το σκευοφυλάκιο της Σκήτης με αρκετά μεγάλο αριθμό κειμηλίων. Οι πτέρυγες της Σκήτης Τιμίου Προδρόμου, σχηματίζουν ορθογώνιο. Στη διώροφη δυτική πτέρυγα βρίσκεται η είσοδος της Σκήτης με το καμπαναριό ύψους 25 μέτρων, παρεκκλήσι, καθώς και το αρχονταρίκι, η τράπεζα το μαγειρείο. Στη μονόροφη ανατολική πλευρά σε αυτοτελές κτίσμα, η βιβλιοθήκη, ο φούρνος, και το ξυλουργείο. Η βιβλιοθήκη αριθμεί 5000 έντυπα βιβλία, τα περισσότερα του 19ου αιώνα και γραμμένα στην Ρουμανική γλώσσα.

Διαθέτει και 130 χειρόγραφα. Στη Νότια πτέρυγα κτισμένη το 1882 είναι τα κελλιά των μοναχών, το Συνοδικό, το γραφείο του Δικαίου και το Νοσοκομείο. Στην εξωτερική πλευρά βρίσκεται ο ναός του Τιμίου Προδρόμου από το αρχικό Κελλί και πρώτο Κυριακό της Σκήτης. Στη Βόρεια πτέρυγα βρίσκονται κελλιά για μοναχούς και ένα παρεκκλήσιο.

Στη Σκήτη, πλην του Τιμίου Ξύλου υπάρχουν και τα εξής λείψανα: του Τιμίου Προδρόμου, του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, του Αγίου Χαραλάμπους, του Αγίου Κλήμεντος, των Αγίων Μαρτύρων Μηνά και Βίκτωρος, αίμα του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Σημητρίου, Τμήμα λίθου του Παναγίο Τάφου κλπ.



ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ.

Ελλάδα

Δείγμα DNA από πέντε άτομα έχουν λάβει μέχρι στιγμής οι αστυνομικές αρχές της Πάρου που ερευνούν την υπόθεση του σοβαρού τραυματισμού του 15χρονου κοριτσιού το απόγευμα της 22ας Ιουλίου στην παραλία της Χρυσής Ακτής. Τα πέντε άτομα προσήλθαν με τη θέλησή τους στις αστυνομικές αρχές, προκειμένου να αποκλειστεί η συμμετοχή τους στον τραυματισμό της 15χρονης. Και οι πέντε βρίσκονται σε μια λίστα 50 ανθρώπων που κλήθηκαν από τις Αρχές να καταθέσουν τι γνωρίζουν για το περιστατικό.
   
Μια κρίσιμη για τη συνοχή της κυβέρνησης σύσκεψη θα έχουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί στις 17:00 το απόγευμα της Τετάρτης, μετά τις διαφοροποιήσεις που καταγράφηκαν σε ό,τι αφορά τη στρατηγική προσέγγιση για την υλοποίηση του προγράμματος προσαρμογής. Το κλίμα επιβαρύνθηκε από τις διαρροές της Ιπποκράτους και του Μαξίμου και τώρα οι κυβερνητικοί εταίροι θα διερευνήσουν κατά πόσο υπάρχει περιθώριο συνεννόησης μεταξύ τους. Εν τω μεταξύ, η τρόικα συνεχίζει τις επισκέψεις στα υπουργεία, αναμένοντας τον κατάλογο των μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 - 2014.
   
Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις «σε βάθος, χωρίς καμία χρονοτριβή», έδωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην τρόικα κατά τη συνάντηση στο υπουργείο.
   
Σφοδρή επίθεση σε Σαμαρά, Βενιζέλο και Κουβέλη εξαπέλυσε από την Κατερίνη ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντάς τους «τρόικα εσωτερικού» και «μοιραία τριανδρία», ενώ τους ζήτησε να «ανακοινώσουν τις περικοπές που έχουν ήδη αποφασίσει». Αναφερόμενος στις εξελίξεις με την ΑΤΕ, είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακυρώσει αυτή τη σκανδαλώδη εκποίηση» και προειδοποίησε ότι «θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις» όλοι όσοι ενεπλάκησαν στη διαδικασία συγχώνευσης. Η πολιτική σχιζοφρένεια του κ.Τσίπρα δεν έχει όρια, απαντά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ.Κεδίκογλου.
   
Νέα συνάντηση του πρωθυπουργού με τους Ευ.Βενιζέλο και Φ.Κουβέλη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη με αντικείμενο τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ. Νωρίτερα πραγματοποιήθηκαν χωριστές συναντήσεις «διευκρινιστικού χαρακτήρα» των εκπροσώπων των δανειστών με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστικό του κλίματος στο οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί η νέα συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων, είναι το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέδωσε (μη) απάντηση σε άτυπη ενημέρωση που νωρίτερα εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ.

Κόσμος

 Η Φινλανδία και η Ισπανία είναι οι επόμενοι σταθμοί της ευρωπαϊκής περιοδείας του Ιταλού πρωθυπουργού. Σήμερα, Τετάρτη, ο Μάριο Μόντι θα βρεθεί στο Ελσίνκι για συνομιλίες με τον Φινλανδό πρωθυπουργό Γιούρκι Κατάινεν, ενώ την Πέμπτη θα μεταβεί στη Μαδρίτη όπου θα συναντηθεί με τον Ισπανό ομόλογό του Μαριάνο Ραχόι. Προηγήθηκαν η συνάντηση του Ιταλού πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, αλλά και η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ στη διάρκεια της οποίας ο Μπαράκ Ομπάμα επανέλαβε την υποστήριξή του σε ένα πλαίσιο αποφασιστικής δράσης για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.
   
Έπειτα από ένα δραματικό διήμερο, περισσότεροι από 600 εκατ. κάτοικοι στη βορειο-ανατολική Ινδία ξαναβρήκαν το ...φως τους. Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο διευθυντής της εθνικής εταιρείας ηλεκτρισμού, η λειτουργία όλων των δικτύων ηλεκτροδότησης αποκαταστάθηκε πλήρως και το ρεύμα επανήλθε σε όλες τις περιοχές της χώρας. Το ολικό μπλακ-άουτ σημειώθηκε τη Δευτέρα, προκαλώντας χάος σε 20 κρατίδια της βόρειας και ανατολικής χώρας.
  
 Η γαλλική Εθνοσυνέλευση κύρωσε το νέο νόμο για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης, καλύπτοντας το τρίμηνο κενό που είχε δημιουργηθεί όταν το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας ανέτρεψε ως «ασαφές» το παλιότερο νομοθετικό πλαίσιο. Ο νέος νόμος θεσπίζει τρεις βαθμούς σεξουαλικής παρενόχλησης, με τον βαρύτερο να επιφέρει κάθειρξη μέχρι τρία χρόνια.
   
Επιπρόσθετες κυρώσεις σε βάρος του ιρανικού πετρελαϊκού και τραπεζικού τομέα επιβάλλει η Ουάσινγκτον, μετά από απόφαση του Λευκού Οίκου να σφίξει τον κλοιό στην Τεχεράνη με στόχο να κλείσουν οι «παρακαμπτήριες» του εμπάργκο ΗΠΑ και ΕΕ. Η αμερικανική κυβέρνηση «επιμένει στη διπλωματική οδό, αλλά το Ιράν πρέπει να σεβαστεί τις διεθνείς του υποχρεώσεις», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Οικονομία

Bασικός παράγοντας των εξελίξεων όσον αφορά το μέλλον της Εμπορικής Τράπεζας και κατ' επέκταση τις ανακατατάξεις στο τραπεζικό σύστημα, είναι η στρατηγική που θα ακολουθήσει η Credit Agricole ως προς την παρουσία της στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Η γαλλική τράπεζα έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θέλει να έχει ρόλο στην Ελλάδα, παραμένοντας ως στρατηγικός επενδυτής στην τράπεζα που θα αποκτήσει την Εμπορική.
   
Σιωπηρή παράταση για την υποβολή περίπου 200.000 φορολογικών δηλώσεων μέχρι το τέλος της εβδομάδας έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών. Η επίσημη διορία για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων εξέπνευσε την Τρίτη και συνολικά υποβλήθηκαν 5,3 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις, σε σύνολο 5,5 εκατομμυρίων. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα επιτρέπει μέχρι το τέλος της εβδομάδας την κατάθεση δηλώσεων μέσω του Τaxisnet θεωρώντας εμπρόθεσμες τις σχετικές δηλώσεις.
   
Τη στήριξη του για μία αποφασιστική δράση για την επίλυση της κρίσης, επανέλαβε την Τρίτη ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, κατά τις επαφές που είχε τις προηγούμενες ημέρες επαφές στην Ευρώπη.

Αθλητισμός

 Ικανοποιημένος από την νίκη με 2-0 επί της Μάδεργουελ δήλωσε ο Ζεσουάλδο Φερέιρα, όμως όπως τόνισε «για να είμαστε σίγουροι ότι θα προκριθούμε, πρέπει να κερδίσουμε και στην Αθήνα. Αγωνιστήκαμε όπως έπρεπε σήμερα».
   
Σουηδία και Καναδάς αναδείχθηκαν ισόπαλοι 2-2 στη μεταξύ τους αναμέτρηση στο «Σεντ Τζέιμς Παρκ» του Νιούκαστλ, στο πλαίσιο της 3ης και τελευταίας αγωνιστικής του ΣΤ' ομίλου. Χωρίς νικητή και τέρματα (0-0) έληξε η αναμέτρηση της Ιαπωνίας με τη Νότια Αφρική στο «Μιλένιουμ» του Κάρντιφ.
   
Τον αντίπαλό του στα πλέι οφ του Champions League περιμένει να μάθει ο Παναθηναϊκός. Με γκολ των Χριστοδουλόπουλου (14') και Μαυρία (76') οι «πράσινοι» νίκησαν 2-0 τη Μάδεργουελ στη Σκωτία στο πλαίσιο του πρώτου αγώνα του Γ' προκριματικού γύρου της διοργάνωσης και μετέτρεψαν τη ρεβάνς της Αθήνας (8/08) σε τυπική διαδικασία.




ΑΝΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΜΕΧΡΙ 5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ.

Από αύριο 2 έως 5 Αυγούστου 2012  θα πραγματοποιηθεί ανεπίσημη επίσκεψη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου στο νησί της Κέρκυρας.

Ο Μακαριώτατος θα φτάσει αεροπορικώς στο νησί  αύριο το πρωί, ενώ αμέσως μετά την άφιξή του θα μεταβεί στο Ιερό Προσκύνημα Αγίου Θαυματουργού Σπυρίδωνος, όπου και θα τελεσθεί παράκληση.

Η επίσκεψή του Μακαριωτάτου, αν και ανεπίσημη, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και ευλογία για το νησί της Κέρκυρας.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΝΕΑΣ ΔΡΑΧΜΗΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩ

http://www.agioritikovima.gr/images/av1/drachmaeuro.jpg 
 
Όπως μεταδίδει το protothema.gr.,σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, ομάδα Γερμανών οικονομολόγων και εκπροσώπων της γερμανικής οικονομίας, προτείνει την παράλληλη κυκλοφορία ευρώ και νέας δραχμής στην Ελλάδα.

Στόχος τους  είναι να αποφευχθούν οι αρνητικές επιπτώσεις της επιστροφής της Ελλάδας στο εθνικό νόμισμα, αλλά και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας. Και έτσι προτείνουν την πληρωμή μισθών και συντάξεων σε δραχμές, των οποίων η συναλλαγματική ισοτιμία έναντι του ευρώ θα είναι κυμαινόμενη. Το εθνικό νόμισμα θα μπορεί να υποτιμηθεί.

Την πρόταση της παράλληλης κυκλοφορίας συνυπογράφουν ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Τόμας Μάιερ, Γερμανοί καθηγητές Οικονομικών όπως ο Ρόλαντ Φάουμπελ και Μπερντ Λούκε , αλλά και ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου Μεσαίων Επιχειρήσεων (BVMW) Μάριο Οχόβεν.

Την ίδια ώρα η συνέντευξη Γιούνκερ στην Süddeutsche Zeitung, στην οποία προειδοποιεί για διάλυση της ευρωζώνης και κατηγορεί Γερμανούς πολιτικούς ότι προεξοφλούν την αποτυχία της Ελλάδας, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στη Γερμανία. Εκτός από τους πολιτικούς συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, οι οποίοι απέρριψαν τις κατηγορίες, μερίδα του γερμανικού Τύπου στηρίζει τις απόψεις του προέδρου του Eurogroup.

ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙ ΤΟ…4o ΡΑΙΧ ΑΠΟ ΤΟ 45΄

http://a.media.newsbomb.gr/items/cache/3053690224870984057381179f2c66d4_L.jpg?v=3 
Τελικά τα όσα ζούμε στις μέρες μας είναι απλά ένα άθροισμα συμπτώσεων  και αποτέλεσμα κακής πολιτικής μόνο, ή είναι το υπέρτατο σχέδιο επιστροφής και αναγέννησης από τις στάχτες ενός κεκαλυμμένου Ράιχ; O ίδιος ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ  εξαπέλυσε επίθεση στη Γερμανία, κατηγορώντας την για διχαστικές πρακτικές που απειλούν τη συνοχή της ζώνης του ευρώ και εξυπηρετούν μικροπολιτικές πρακτικές ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών το 2013. Αυτό προκύπτει μεταξύ άλλων από τη συνέντευξη του προέδρου του Eurogroup η οποία δημοσιεύτηκε χθες στη «Sueddeutsche Zeitung» όπου δηλώνει χαρακτηριστικά πως η Γερμανία μεταχειρίζεται την ευρωζώνη σαν «υποκατάστημά της»… για να έρθει μετά στη συνέχεια όμως να υποστηρίξει ως διάδοχη  επιλογή για την θέση του, τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών κ. Σόιμπλε.

Το 1995, πολύ πριν συμβεί οτιδήποτε και ενώ όλα έμοιαζαν αθώα στην Ε.Ε, η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» αναδημοσίευσε ένα άρθρο 66 ετών, δηλαδή του 1945, αμέσως μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου. Στο άρθρο, ένας Ελβετός δημοσιογράφος ρωτάει ανώτατο αξιωματούχο της Καγκελαρίας, σχετικά με την πορεία της χώρας του μετά την ολοκληρωτική καταστροφή που υπέστη. Η ερώτηση έχει ως εξής: «Και τώρα τί σκοπεύετε να κάνετε; Νικηθήκατε. Ο κόσμος σας μισεί. Δεν πρόκειται να ξεχάσει αυτά που κάνατε. Πώς θα ορθοποδήσετε ξανά ως έθνος;». Η απάντηση …μοιάζει στα πιο αθώα αυτιά ..προφητική και στα πιο υποψιασμένα αγγίζει την συνωμοσία! «Οι λαοί ξεχνούν γρήγορα.  Αυτή είναι εξάλλου και η διαφορά τους από ένα έθνος που θυμάται, όπως η ανώτερη φυλή των Γερμανών. Τα χρήματα που θα δοθούν για την ανοικοδόμηση της Γερμανίας θα είναι πολλά, θα έρθουν να δουλέψουν για μας και αυτοί που μέχρι τώρα πολέμησαν εναντίον μας. Είμαστε μια φυλή εργατική, που θα ξαναδημιουργήσει την ισχυρή, ενωμένη Γερμανία. Θα δείτε ότι θα γίνουμε η ισχυρότερη οικονομικά χώρα. Και τότε ο Γκέμπελς θα μπορέσει να σηκωθεί από τον τάφο του και να αναφωνήσει: Και όμως νικήσαμε!»

Ήταν απλά οι φρούδες ελπίδες ενός Ναζί με τον μανδύα του δήθεν ξαφνικά δημοκράτη Γερμανού και συμμάχου της Αμερικής, ήταν απλά μία συνέντευξη που δημοσιεύτηκε σε Ελβετικό έντυπο εκείνη την εποχή, για να πουλήσει μερικά φύλλα παραπάνω, ή είναι η εμμονή ενός Έθνους τελικά να κυριαρχήσει έναντι των άλλων Εθνών της Ευρώπης εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα; Αυτή τη φορά η διαφορά είναι ότι τα δάνεια και οι εγγυήσεις παίρνουν τον ρόλο των Stukas και εφορμούν στα κεφάλια των αδυνάτων της Ευρώπης. Αυτή τη φορά η διαφορά είναι ότι το αίμα ρέει άφθονο στα πεζούλια αλλά κανείς δεν το βλέπει γιατί δεν ακούει προηγουμένως πολυβόλα να κροταλίζουν! Αυτή τη φορά ίσως το …4ο Ράιχ να τα καταφέρει απλά, γιατί η Ευρώπη κουράστηκε να προνοεί και ίσως απλά παραδόθηκε αμαχητί μέσα στο ίδιο της το επίπλαστο σενάριο της δήθεν ένωσης. Αυτή η φορά ίσως και να είναι η τελευταία τους …και η τελευταία μας ίσως πάλι και να είναι …απλά μία υπερβολή!

Ο καθένας ας βγάλει τα δικά του συμπεράσματα! Απλά για την ιστορία το 1938 στην Συμφωνία του Μονάχου, ο τότε Βρετανός πρωθυπουργός Νέβιλ Τσάμπερλαιν πίστευε, ότι δεν χρειαζόταν να επιβληθεί περιορισμός στους εξοπλισμούς του Χίτλερ, από τις διαβεβαιώσεις και μόνο που του παρείχε. Σύντομα, η Τσεχοσλοβακία υπέστη τις συνέπειες …και πάλι οι Ευρωπαίοι φάνηκαν ..να μην πιστεύουν, ότι οι ιμπεριαλιστικές βλέψεις του Φύρερ θα συνεχιστούν. Μέσα σε λίγους μήνες η Ευρώπη υπέστη τις συνέπειες και ουσιαστικά, ήταν αποτέλεσμα πρωτίστως του μη έγκαιρου περιορισμού μίας χώρας, στην οποία λίγα χρόνια πριν είχαν επιβληθεί κυρώσεις για το ..αιματοκύλισμα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου! Απλά ίσως η ιστορία έχει την ιδιοτροπία να επαναλαμβάνεται σαν φάρσα, ειδικά για τους λαούς που την λησμονούν! Και στην ..Ευρώπη λησμονούμε!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 1/8/2012

Γεγονότα

527: Ο Ιουστινιανός Α’ στέφεται αυτοκράτορας του Βυζαντίου.

1291: Σχηματίζεται η Ελβετική Συνομοσπονδία. (εθνική εορτή)

1492: Οι Εβραίοι εκδιώκονται από την Ισπανία, με διάταγμα των βασιλέων Φερδινάνδου και Ισαβέλλας.

1774: Οι επιστήμονες Καρλ Βίλχελμ και Τζόζεφ Πρίστλεϊ απομονώνουν το στοιχείο του οξυγόνου από τον αέρα.

1804: Ο Καρλ Μαρία φον Βέμπερ κάνει την εμφάνισή του ως διευθυντής ορχήστρας στο Μπρεσλάου με την όπερα του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ «Η μεγαλοψυχία του Τίτου».

1831: Εμφύλιος σπαραγμός στην Ελλάδα. Ο Ανδρέας Μιαούλης καταστρέφει την ελληνική κορβέτα Ύδρα και τη φρεγάτα Ελλάς.

1909: Ο Κωστής Παλαμάς ολοκληρώνει το αριστούργημά του Η φλογέρα του βασιλιά, που εκτείνεται σε περισσότερους από 4.000 καλοδουλεμένους δεκαπεντασύλλαβους στίχους.

Γεννήσεις

1819: Χέρμαν Μέλβιλ, αμερικανός συγγραφέας. (Μόμπι Ντικ) (Θαν. 28/9/1891)  [Αποφθέγματα]

1936: Υβ Σεν Λοράν, Ενρί Ντονά Ματιέ το πραγματικό όνομά του, γάλλος σχεδιαστής μόδας. (Θαν. 1/6/2008)

1965: Σαμ Μέντες, άγγλος σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου.

Θάνατοι

1464: Κόζιμο Ντέλι Μέντιτσι, φλωρεντίνος ηγεμών, ιδρυτής της δυναστείας των Μεδίκων. (Γεν. 27/9/1389)

1903: Μάρθα Τζέιν Κάναρι Μπερκ, γνωστότερη ως Καλάμιτι Τζέιν, θρυλική φιγούρα της άγριας δύσης. (Γεν. 1/5/1852)

1981: Λεωνίδας Αλάογλου, ελληνικής καταγωγής καναδός μαθηματικός, που διατύπωσε το ομώνυμο θεώρημα. (Γεν. 19/3/1914)