31 Ιουλίου, 2012

ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΟΥ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΑΧΑΪΑΣ κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΤΑ ΛΕΧΘΕΝΤΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΔΡΑΜΑΣ κ. ΠΑΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΕΡΓΑΣΙΑ…ΣΥΝ» ΔΡΑΜΑΣ


Ο Μητροπολίτης Aχαϊας "απαντά" για τις δραστηριότητες
του Γραφείου της Εκκλησίας στις Βρυξέλλες

Απαντήσεις σε όσα ανέφερε ο Μητροπολίτης Δράμας για τη λειτουργία του Γραφείου της Εκκλησίας της Ελλάδος στις Βρυξέλλες δίνει ο Επίσκοπος Αχαίας και διευθυντής του ΓτΒ κ. Αθανάσιος.

"Θα ήθελα να ευχαριστήσω για το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Παρόν», στη στήλη «Μικρά και Ενοχλητικά», που αναδημοσίευσε η «Romfea.gr» στις 29/07/2012, σχετικά με δηλώσεις που έκανε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος για το Γραφείο της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στις Βρυξέλλες. Πρόκειται στην πραγματικότητα για συνέντευξη του Σεβασμιότατου, που οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν ολόκληρη στην ιστοσελίδα www.dramini.gr μαζί με την σχετική οπτικοακουστική μαρτυρία. Το δημοσίευμά σας μου προσφέρει την ευκαιρία να δώσω ορισμένες εξηγήσεις προς ενημέρωση των αναγνωστών σας.

1) Μέχρι σήμερα δεν μου δόθηκε ποτέ η ευκαιρία να μιλήσω με τον άγιο Δράμας για το Γραφείο των Βρυξελλών (ΓτΒ), τον οποίον ελάχιστα γνωρίζω, και δεν μπορώ να κατανοήσω πως, χωρίς προηγούμενη επικοινωνία μαζί μου, προέβη δημόσια σε δηλώσεις απαξιωτικές, που αδικούν μια προσπάθεια δέκα τεσσάρων χρόνων, τα δώδεκα από τα οποία έχω προσωπικώς ως διευθυντής του ΓτΒ αξιωθεί να χύσω πολύ ιδρώτα για να έχει σήμερα αυτό το «εργαλείο» στη διάθεσή της η Εκκλησία της Ελλάδος. Φυσικά, είμαι στη διάθεση οιουδήποτε αρμόδιου αγαπητού αδελφού εν Χριστώ να εξηγήσω, όσο δύναμαι, τόσο τον πολύπλοκο μηχανισμό λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (που κατά την μαρτυρία όλων των επαϊόντων απαιτεί χρόνο, υπομονή, γνώση και ταπείνωση για να αρχίσει να τον μαθαίνει κανείς), όσο και το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθεί το ΓτΒ, αν αυτό θέλει να παραμείνει στη διακονία της Εκκλησίας μας απέναντι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς σε ένα επίπεδο σοβαρότητας και αξιοπιστίας.

Τα δύο τελευταία αυτά χαρακτηριστικά πιστεύω ότι εξασφαλίζονται μόνον όταν ο λόγος, προφορικός ή γραπτός, δεν είναι ανερμάτιστος, αλλά σφραγίζεται από συναίσθημα ευθύνης. Αλλιώς δικαιώνονται όσοι αναπόδεικτα καταφέρονται κατά της Εκκλησίας, τους οποίους δικαίως μέμφεται ο άγιος αδελφός εν Χριστώ στη συνέντευξή του. Όσο για την αξιοπιστία και χρησιμότητα του ΓτΒ έχουν μιλήσει και έχουν γράψει ήδη πολλοί από τους επίσημους συνομιλητές μας. Τις μαρτυρίες τους θα καταγράψουμε σε εκτενέστερο δημοσίευμα, το οποίο ετοιμάζουμε για πληρέστερη ενημέρωση των καλόπιστων αναγνωστών μας.

2) Ο Σεβασμιότατος άγιος Δράμας χειροτονήθηκε Επίσκοπος πέντε χρόνια μετά από την ταπεινότητά μου. Σε όλη αυτή την περίοδο, οπότε είχα την ευλογία να συνεργασθώ στενά και αγαστά με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο κυρό Χριστόδουλο και να μοιρασθώ το όραμά του για το ΓτΒ, ο άγιος αδελφός γνωρίζω ότι με υπευθυνότητα και αφοσίωση ασχολήθηκε τότε, όπως όφειλε, με τα πολλά και βαριά καθήκοντα του ηγουμένου της Ιεράς Μονής της μετανοίας του. Ούτε τότε, ασφαλώς, ούτε μετά την χειροτονία του σε Επίσκοπο, είχε την ευκαιρία να ασχοληθεί συστηματικά με τα απαιτητικά ευρωπαϊκά θέματα.

Οφείλω, λοιπόν, σήμερα, που συγκαταλέγεται μετά των μελών της σεπτής Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, να τον διαβεβαιώσω υπεύθυνα ότι οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες που συμμετείχαν στις εργασίες της Ιεράς Συνόδου κατά τα χρόνια που πρόεδρός της ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος θυμούνται - όπως πολλοί ακόμα με διαβεβαιώνουν - ότι μιλούσε θετικά και με θέρμη για το ΓτΒ και την συγκεκριμένη πορεία του. Δεν είμαι, λοιπόν, ο μόνος μάρτυς του γεγονότος ότι η πορεία του ΓτΒ διαμορφώθηκε βήμα - βήμα σε συνεχή συνεννόηση και συνεργασία τόσο με τον οραματιστή και ιδρυτή του όσο και με τα μέλη της Ιεράς Συνόδου.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι για την απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων συστήθηκε από τον μακαριστό ειδική ΜΚΟ. Αυτά τα βήματα συνεχίζουμε και σήμερα, αν και τα μέσα που διαθέτουμε είναι μειωμένα σε σχέση με άλλες χρονιές, για ευνόητους λόγους. Δεν παρεκκλίναμε από την πορεία που συνοδικά χαράχτηκε από την αρχή και δεν θελήσαμε αυθαίρετα να την αλλάξουμε. Τα βήματά μας είχαν ως πυξίδα όχι το χρήμα, αλλά την πίστη μας ότι η Εκκλησία μας έχει αξίες που αποστολή της είναι να διασώζει και να μοιράζεται με όλους. Και, ω του θαύματος, οι όποιες χρηματικές ανάγκες που είχαμε, δόξα τω Θεώ, εξασφαλίζονταν χωρίς εκπτώσεις στη φιλοκαλία.

Στο σημείο αυτό καθηκόντως ευχαριστώ τους πολλούς καλούς φίλους που στήριξαν τα βήματά μας όλα αυτά τα χρόνια. Και μόνη η ευθύνη μου απέναντι σε όλα αυτά τα αγαπητά πρόσωπα με υποχρεώνει να υπογραμμίσω ότι η απρόσεκτη φράση ότι το ΓτΒ «κοστίζει σήμερα στη διοίκηση της Εκκλησίας, χωρίς κανένα αποτέλεσμα» αποτελεί εκκλησιαστικώς ανεπίτρεπτη αμετροέπεια.

3) Ως ταπεινό μνημόσυνο θα ήθελα να καταθέσω στην αγάπη των αναγνωστών σας την προσωπική μου μαρτυρία ότι ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είχε την υπομονή να ακούει διαθέτοντας όσο χρόνο χρειαζόταν, είχε την σοφία να καταλαβαίνει και στα επτά χρόνια που συνεργασθήκαμε είχε την αξιοπρέπεια και την ευγένεια να στέκεται βοηθός και ποτέ κριτής, διότι γνώριζε ότι μια αρνητική τακτική ή εμπαθής προσέγγιση στην περίπτωση του ΓτΒ δεν θα οδηγούσε παρά στην υπονόμευση, στη γελοιοποίηση και τελικά στην ακύρωση κάθε φιλότιμης προσπάθειας. Το αποτέλεσμα θα ήταν να ζημιωθούν όχι τόσο τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, όσο η ίδια η Εκκλησία μας. Είχε έτσι πετύχει την μέγιστη δυνατή συμφωνία και ενότητα μεταξύ των μελών της Ιεραρχίας, για να υπάρξουν και τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Όσο για το κατά καιρούς ανακύπτον ενδεχόμενο «επιβολής λουκέτου» στο ΓτΒ, θυμάμαι ότι με θυμοσοφική διάθεση μού είπε προς το τέλος της επίγειας ζωής του ότι οι Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος ήταν πολλές και είχαν μάλιστα την τάση να πολλαπλασιάζονται, αλλά το ΓτΒ ήταν ένα, ήξερε καλά τους κόπους που απαιτήθηκαν για να στηθεί και αναγνώριζε ότι αυτό είχε αποστολή- μαζί με την ευλογία του- να προβάλλει αξίες όπως η ιερή μας πίστη και παράδοση καθώς και τα ικανά στελέχη μας, τα οποία (αυτά και όχι το χρήμα) εγγυώνται με την χάρη του Θεού την απρόσκοπτη, αποτελεσματική και αποστολική συνέχιση της δραστηριότητας της Εκκλησίας στον κόσμο.

4) Στα δώδεκα χρόνια της ταπεινής διακονίας μου στις Βρυξέλλες αναγκάσθηκα πολλές φορές να απαντήσω στο πιεστικό αίτημα αρκετών αδελφών Μητροπολιτών να εξασφαλίσει το ΓτΒ ευρωπαϊκά κονδύλια προς όφελος των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας μας. Είμαι σίγουρος ότι τους έχω πείσει τουλάχιστον για ένα πράγμα: ότι δεν είχα κανένα λόγο να μην προσπαθήσω να απαντήσω θετικά στο αίτημά τους. Δεν θα ήταν και δική μου χαρά να συμβάλω στην εξεύρεση μέσων και ευρωπαϊκών πόρων για τη στήριξη του κοινωνικού και φιλανθρωπικού έργου των αδελφών στις επαρχίες τους; Κάθε σχετική προσπάθειά μου, όμως, με τους αρμόδιους φορείς της ΕΕ κατέληγε στην ίδια διαπίστωση, ότι δηλαδή αυτοί γνώριζαν τα αιτήματα των Μητροπολιτών για την εξασφάλιση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αλλά με πληροφορούσαν ότι συχνά δεν υπήρχε η ελάχιστη απαιτούμενη τεχνική προετοιμασία και υποδομή, για να τηρηθούν στοιχειωδώς οι ευρωπαϊκές οδηγίες και επομένως να δικαιολογηθεί η διάθεση των χρημάτων.

Ας επισημανθεί εδώ ότι το ΓτΒ, οπωσδήποτε, δεν διέθετε ποτέ το κατάλληλο προσωπικό και την τεχνογνωσία για να διεκπεραιώσει τεχνικά δελτία. Εν τούτοις κάποιες Ιερές Μητροπόλεις, Ιερές Μονές, αλλά και ενορίες, κατά καιρούς, απορρόφησαν ευρωπαϊκά κονδύλια αξιοποιώντας τα περιφερειακά προγράμματα και τον υπάρχοντα μηχανισμό σε τοπικό επίπεδο. Στην επιτυχία τους αυτή δεν χρειάσθηκαν την συνδρομή του ΓτΒ, το οποίο, εξ άλλου, δεν είχε ποτέ επίσημη ενημέρωση για τα ούτως ή άλλως χαρμόσυνα αποτελέσματα της προσπάθειάς τους. Διερωτώμαι, όμως, σήμερα γιατί η αποκτηθείσα πείρα και τεχνογνωσία δεν μοιράσθηκε σε όλες τις Ιερές Μητροπόλεις ή τους ενδιαφερόμενους εκκλησιαστικούς φορείς;

Γιατί, σε ένα πνεύμα αλληλεγγύης, δεν επιδιώχθηκε η μεταφορά της πολύτιμης γνώσης αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων σε όλους τους ενδιαφερόμενους Μητροπολίτες κτλ; Μήπως η δουλειά που προηγήθηκε και η υποδομή που στήθηκε σε μερικές Μητροπόλεις, για να εξασφαλισθούν από αυτές τα πολυπόθητα χρήματα, δεν είχαν γίνει παντού, όπως έπρεπε και όπως με πληροφόρησαν ορισμένοι αρμόδιοι ευρωπαϊκοί υπηρεσιακοί παράγοντες; Και πως θα μπορούσε το ΓτΒ να δημιουργήσει τις ελλιπείς ή ανύπαρκτες κατά τόπους προϋποθέσεις; Ή μήπως υποβλήθηκαν ποτέ κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις στο ΓτΒ που να είχαν ρεαλιστική βάση και τις αγνοήσαμε οι δύο συνεργάτες μου και η ταπεινότητά μου; Εννοείται ότι μόνο του το αίτημα «φέρτε μας λεφτά» δεν μπορεί να συστήσει σταθερή βάση συνεργασίας ή σοβαρού διαλόγου με οποιαδήποτε πλευρά.

Σε κάθε περίπτωση καλό και σωστό είναι να πάψει να θεωρείται το ΓτΒ εργαλείο για άρμεγμα της «αγελάδας» που λέγεται Ευρώπη. Αντίθετα το ΓτΒ είναι μια αξιοπρεπής βάση, για να έρθουν, να προσφέρουν στην Ευρώπη και να προβάλουν με λόγο και πράξεις οι καλόπιστα ενδιαφερόμενοι ό, τι θεωρούν ιερό και όσιο. Αν αυτά τα λόγια έχουν χάσει το νόημά τους, τότε φοβάμαι ότι δεν είναι μόνο το ΓτΒ που έχει χάσει τον λόγο υπάρξεώς του...

5) Το βασικό ερώτημα, λοιπόν, είναι τι θετικό μπόρεσε και μπορεί ακόμα το ΓτΒ να προσφέρει στην Εκκλησία, με άλλα λόγια ποιός είναι ο λόγος υπάρξεώς του. Η απάντηση συνοπτικά θα μπορούσε να δοθεί με τα λόγια που είπε ο απόστολος Παύλος στους πρεσβύτερους της Εφέσου: «μακάριόν εστί μάλλον διδόναι ή λαμβάνειν» (Πράξ. κ΄ 35). Το ΓτΒ ασφαλώς υπάρχει και για να λαμβάνει υπεύθυνη ενημέρωση και να αποκτά ακριβή γνώση για τα ευρωπαϊκά πράγματα, ώστε να διευρύνει την ικανότητα συμμετοχής του- προς όφελος της Εκκλησίας της Ελλάδος - στο διάλογο για την οικοδόμηση της ενωμένης Ευρώπης- όσο φυσικά πιστεύουμε ότι αυτή αποτελεί ακόμα ζωντανό όραμα.

Κυρίως όμως υπάρχει για να θέσει στη διάθεση της Εκκλησίας ένα δίκτυο γνωριμιών με ευρωπαϊκούς θεσμικούς παράγοντες, για να προβάλει σε κάθε μεριά (είτε προς την χώρα μας είτε προς την Ευρώπη) ό, τι είναι αξιακά (και όχι κατ’ ανάγκην υλικά) χρήσιμο και για να συμβάλει με κάθε τρόπο στην αποφυγή της παγίδας της ενδοστρέφειας, η οποία οδηγεί πάντα στην παρακμή περνώντας από το ολισθηρό μονοπάτι του λαϊκίστικου επαρχιωτισμού και της ημιμάθειας ή της παχυλής άγνοιας. Ένα σημαντικό μέρος της δραστηριότητας αυτής είναι και οι δημόσιες σχέσεις που θα με εξέπλησσε να ακούσω από υπεύθυνα χείλη - που μάλιστα διαπρέπουν στο χώρο των δημοσίων σχέσεων ότι συνιστούν «κατάντια»!! Στο πλαίσιο, λοιπόν, των δημοσίων σχέσεων εξουσιοδοτούμαι να πω με εγκαρδιότητα προς κάθε καλόπιστο ή και δύσπιστο ενδιαφερόμενο το «έρχου και ίδε».

6) Πάντα στο πνεύμα της ανωτερότητας της προσφοράς σε σχέση με την απολαβή μπορώ να δώσω την πληροφορία στους ευγενικούς αναγνώστες σας ότι ήδη έχω καθηκόντως καταθέσει πρόταση στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος να διατυπωθούν συγκεκριμένες σκέψεις προκειμένου να διοργανωθούν δραστηριότητες στις Βρυξέλλες από την Εκκλησία μας κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους 2014, οπότε η χώρα μας προβλέπεται να ασκήσει την προεδρία της ΕΕ. Η μέχρι τώρα αποκτηθείσα πείρα των στελεχών του ΓτΒ με την διοργάνωση διεθνών συνεδρίων, την έκδοση συλλογικών τόμων και άρθρων σε διάφορες γλώσσες επί θεμάτων ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, την διοργάνωση εκθέσεων για την προβολή της πολιτιστικής μας παράδοσης, την διοργάνωση ομιλιών, σεμιναρίων, συναντήσεων διαλόγου και ενθάρρυνση δράσεων φιλανθρωπικού περιεχομένου καθώς και η συμμετοχή των συνεργατών του ΓτΒ σε πάμπολλα διορθόδοξα και διαχριστιανικά συνέδρια μπορεί να συμβάλει θετικά στην υλοποίηση ανάλογων προτάσεων από καλόπιστα στελέχη της Εκκλησίας μας με στόχο την αξιοπρεπή και πειστική προβολή της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού στην Ευρώπη.

Αν δεν δώσουμε συνεργαζόμενοι, αν δεν προβάλουμε τώρα ό, τι πολύτιμο πιστεύουμε ότι μας εκφράζει ακόμα, τότε τι μέλλον μπορούμε να περιμένουμε για τον καθένα μας και για τον τόπο μας; Η κριτική είναι ευπρόσδεκτη, αν όχι επιβεβλημένη, επί συγκεκριμένων αποτελεσμάτων δράσεων που θα αποφασισθεί να γίνουν, αν τα αποτελέσματα ενδεχομένως αποδειχθούν κατώτερα των προσδοκιών μας. Χρειάζεται όμως πρώτα δουλειά, αλληλεγγύη και οικοδόμηση εμπιστοσύνης, χωρίς πολλές- πολλές εσπευσμένες δηλώσεις.

Με την ευκαιρία της επικοινωνίας μας σας δίνω πολλές ευχές για ένα καλό δεκαπενταύγουστο και να έχετε όλοι οι αναγνώστες της ιστοσελίδας αυτής την πολύτιμη ειρήνη του Χριστού στις καρδιές σας"
+Ο Μητροπολίτης Αχαΐας Αθανάσιος



ΑΣΑΝΤ: ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΡΙΞΕΙ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΑ!

 
Τον φόβο και τον τρόμο προκαλεί πλέον στη διεθνή κοινότητα το ενδεχόμενο που υπάρχει το καθεστώς Ασαντ να κάνει χρήση του χημικού οπλοστασίου του, προκειμένου να καταπνίξει κάθε ίχνος αντίστασης εναντίον του και να τερματίσει τον εμφύλιο που μαίνεται στη χώρα από τον Μάρτιο του 2011. Περισσότερο φόβο και τρόμο προκαλεί όμως η ποσότητα χημικών που διαθέτει η Δαμασκός, καθώς οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι ο συριακός στρατός έχει στην κατοχή του περίπου 1.000 τόνους των αερίων VX και σαρίν, τα οποία προκαλούν παράλυση και θάνατο.

Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του «Spiegel» να κάνει αναφορές στον «άσο που κρύβει στο μανίκι του ο Ασαντ», γράφοντας ότι οι συριακές αρχές μετέφεραν πυρομαχικά που περιείχαν φονικά αέρια από την πόλη Χομς αλλά κι από άλλα μέτωπα των συγκρούσεων με τους αντάρτες «σε πιο ασφαλή τοποθεσία φύλαξης». Μεγάλο μέρος του οπλοστασίου αυτού δε φυλάσσεται στη στρατιωτική βάση Σαφίρ, η οποία εδράζεται περί τα 20 χιλιόμετρα έξω από το Χαλέπι, όπου τα τελευταία εικοσιτετράωρα διεξάγεται «η μητέρα των μαχών» ανάμεσα στις δυνάμεις του Ασαντ και στους αντάρτες, που η έκβασή της εν πολλοίς θα κρίνει την επόμενη ημέρα στη Συρία.

Ηδη από προχθές το πρωί ο συριακός στρατός εξαπέλυσε την αντεπίθεσή του στην πόλη, προκειμένου να ανακαταλάβει θέσεις που είχαν πέσει στον έλεγχο των ανταρτών - μια επιχείρηση που ξεκίνησε με την υποστήριξη μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων, τα οποία σφυροκοπούσαν με σφοδρότητα συνοικίες του Χαλεπιού. Με τον αιματηρό απολογισμό του Σαββάτου να κλείνει στους 168 νεκρούς, χθες Κυριακή οι δυνάμεις του Ασαντ επανέλαβαν τις επιθέσεις τους, με αποτέλεσμα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να κάνει λόγο για «ακόμη τέσσερις νεκρούς». Συγκρούσεις όμως σημειώθηκαν χθες και στα προάστια της Δαμασκού, χωρίς όμως να υπάρξουν θύματα.

Τέλος, σε πολιτικό-διπλωματικό επίπεδο, ο αρχηγός της συριακής αντιπολίτευσης ζήτησε χθες «από τις αδελφές χώρες» τον εξοπλισμό των ανταρτών και τη δίκη του Ασαντ για τη σφαγή του λαού, ενώ δήλωσε ότι εντός εβδομάδων αρχίζουν οι συνομιλίες για μια μεταβατική κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ουάλιντ Μουάλεμ επισκεπτόταν χθες την Τεχεράνη, παραδοσιακή σύμμαχο του καθεστώτος Ασαντ, προκειμένου να έχει επαφές προς την κατεύθυνση της επίλυσης της κρίσης στη χώρα του.

Ο ρόλος της Τουρκίας και του Ιράν

«Οι μάχες στο Χαλέπι συνεχίζονται και, από ό,τι φαίνεται, θα κρίνουν το μέλλον του συριακού καθεστώτος, ενώ παράλληλα θα ανακατέψουν ξανά την πολιτική τράπουλα στην ευρύτερη περιοχή» σχολίαζε χθες η Deutsche Welle. Από τις εξελίξεις στη Συρία εξαρτώνται πολλά και για τις γειτονικές χώρες κι όχι μόνο, καθώς για το Ιράν το καθεστώς της Δαμασκού αποτελεί τον μοναδικό του σύμμαχο στον αραβικό κόσμο, κι αυτό οφείλεται σε θρησκευτικούς λόγους.

Συν τοις άλλοις όμως η Συρία συνορεύει και με το Ισραήλ, παραδοσιακό εχθρό του Ιράν, άρα η Τεχεράνη έχει πολύ καλούς λόγους να επιθυμεί διατήρηση του υπάρχοντος status quo. Τέλος και η Τουρκία - όπως το Ιράν και η Σαουδική Αραβία - επιθυμεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό πολιτικό και θρησκευτικό ρόλο στην περιοχή, ενώ ανησυχεί πολύ και για τυχόν αναζωπύρωση των αποσχιστικών τάσεων των Κούρδων.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ.


Ελλάδα

Νέα έκτακτη συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας είχε στις 9 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ενώ σύσκεψη με τους εκπροσώπους των δανειστών θα έχει στη 1 το μεσημέρι και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Οι διαδοχικές συναντήσεις της τρόικας, που έχει διαμηνύσει ότι θα παραμείνει στην Αθήνα έως ότου κλείσει το νέο πακέτο μέτρων, πραγματοποιούνται μία ημέρα μετά τη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων στην οποία υπήρξε συμφωνία για έναν «ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό», αλλά δεν υπήρξαν αποφάσεις για τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ.
   
Τεράστιες ζημιές σε περιουσίες και καλλιεργήσιμες εκτάσεις προκάλεσε η πυρκαγιά που ξέσπασε τη Δευτέρα στη Βιάννο Ηρακλείου. Μιλώντας στον Βήμα 99,5 ο δήμαρχος της πόλης Παύλος Μπαριτάκης έκανε λόγο για «βιβλική και άνευ προηγουμένου καταστροφή», σημειώνοντας ότι εξαιτίας της έντασης του ανέμου δεν κατέστη δυνατόν να ελεγχθεί γρήγορα η κατάσταση. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά έχει οριοθετηθεί, αλλά στην περιοχή συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις προκειμένου να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο.
   
Τον Αύγουστο αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ, όπως προανήγγειλε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου. «Ακολουθούμε το μόνο δρόμο που μπορεί να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη και προσπαθούμε αυτό να γίνει με τις λιγότερες δυνατές θυσίες» είπε o κ. Κεδίκογλου.
   
Το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συνεδρίασης (10 π.μ.) της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο Ευάγγελος Βενιζέλος πρόκειται να αναπτύξει την πρόταση των 10 σημείων, που παρουσίασε σε γενικές γραμμές και στη σύσκεψη με τους κ. Σαμαρά και Κουβέλη το απόγευμα της Δευτέρας, και αφορά στο πώς θα εξελιχθούν σε βάθος τετραετίας οι πολιτικές για την εφαρμογή του προγράμματος.
   
Με τα στοιχεία να δείχνουν προς την κατεύθυνση της εγκληματικής ενέργειας για την υπόθεση του τραυματισμού της 15χρονης κοπέλας στην Πάρο, που βρέθηκε βαρύτατα χτυπημένη, ημίγυμνη και σε κωματώδη κατάσταση σε παραλία του νησιού, η οικογένειά της απευθύνει έκκληση για πληροφορίες στην κοινωνία της Πάρου, καθώς και σε όσους βρέθηκαν στο νησί για διακοπές την προπερασμένη Κυριακή 22 Ιουλίου.

Κόσμος

Την αισιοδοξία του ότι «αρχίζουμε να βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ» της κρίσης στην Ευρωζώνη εξέφρασε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, το πρωί της Τρίτης, λίγο πριν ξεκινήσει για την μίνι ευρωπαϊκή περιοδεία του. Με το βλέμμα στις κινήσεις και της ΕΚΤ, ο Μάριο Μόντι συναντάται εντός της ημέρας με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι, ενώ θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι και εν συνεχεία με τον Φινλανδό ομόλογό του Γίρκι Κατάινεν.
   
Το θέμα της Συρίας κυριάρχησε στην τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τους τρόπους συνεργασίας τους ώστε να επιταχυνθεί η πολιτική μετάβαση στη χώρα, εκφράζοντας παράλληλα μεγάλη ανησυχία για την επιδεινούμενη ανθρωπιστική κρίση.
   
Εκατομμύρια δολάρια από αμερικανικά ταμεία χάθηκαν λόγω των κακών σχεδιασμών και των κακής ποιότητας έργων ανοικοδόμησης του Αφγανιστάν, ενώ επιπλέον δισεκατομμύρια δολάρια ενδέχεται να χαθούν. Στα παραπάνω συμπεράσματα κατέληξε η έκθεση που διενεργήθηκε υπό τον ειδικό γενικό επιθεωρητή για το Αφγανιστάν Τζον Σόπκο, ο οποίος διορίστηκε στα τέλη Μαΐου από τον πρόεδρο Ομπάμα.

 Συνολικά 142 κατηγορίες, για δολοφονία και απόπειρα δολοφονίας, βαρύνουν τον Τζέιμς Χολμς, κατηγορούμενου ως υπεύθυνο για το μακελειό στην πρεμιέρα του Μπάτμαν στο Κολοράντο στο οποίο έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες του δράστη 12 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 58. Ο 24χρονος κατηγορούμενος άκουσε το κατηγορητήριο απαθής, αλλά όχι με το «απλανές βλέμμα» που είχε στην πρώτη του εμφάνιση ενώπιον δικαστηρίου.

Οικονομία

 Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας, αλλά και κορυφαία μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ εξετάζουν να εξοπλίσουν τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM) με απεριόριστη «δύναμη πυρός», σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung. Παρίσι και Ρώμη προτείνουν όταν τεθεί σε λειτουργία ο ESM, να μπορεί να λαμβάνει χωρίς όριο πιστώσεις από την ΕΚΤ, ενώ το μοντέλο που εξετάζεται προβλέπει τη μαζική αγορά, κυρίως, ισπανικών και ιταλικών ομολόγων.
   
Μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση σημείωσαν τα κέρδη της μεγαλύτερης ελβετικής τράπεζας UBS στο δεύτερο τρίμηνο, καθώς η μονάδα επενδυτικής τραπεζικής κατέγραψε ζημίες που εν μέρει οφείλονται και στην κακή πορεία της δημόσιας προσφοράς του Facebook.
   
Στο ενδεχόμενο πιθανό ρωσικό δάνειο προς την Κύπρο να μην είναι αρκετό για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες αναφέρθηκε το βράδυ της Δευτέρας από το Λονδίνο ο πρόεδρος της Κύπρου Δ. Χριστόφιας. Μιλώντας σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι εάν δεν προέκυπτε το πρόβλημα των τραπεζών, δεν θα υπήρχε ανάγκη να μεταβεί η τρόικα στη Κύπρο ή να απευθυνθεί η χώρα στο μηχανισμό στήριξης.

Αθλητισμός

 Tα ξημερώματα της Τρίτης στο Γκύζη οπαδοί έδωσαν νέο ραντεβού θανάτου, όπου έλαβαν χώρα άγριες συμπλοκές μεταξύ τους. Mάλιστα υπήρξαν τραυματίες που χρειάστηκε να διακομιστούν στον Ευαγγελισμό.
   
Με ανακοίνωσή της λίγο μετά τα μεσάνυχτα, και έπειτα από έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο, η ΠΑΕ ΑΕΚ απάντησε σε όσα είπε ο Θωμάς Μαύρος τη Δευτέρα, ξεκαθαρίζοντας ότι «η ΑΕΚ έχει ανάγκη τον Θωμά Μαύρο και όλους τους έντιμους Αεκτζήδες. Δεν υπάρχει περιθώριο για χάσιμο χρόνου. Μας χρειάζεται ΟΛΟΥΣ ΤΩΡΑ».
  
 Ο Ζεσουάλδο Φερέιρα δεν δίστασε να χρίσει τον Παναθηναϊκό φαβορί της αναμέτρησης της Τρίτης (21:45) με την Μάδεργουελ στο πλαίσιο της γ' προκριματικής φάσης του Champions League και απάντησε σε ειρωνικό ύφος σε ερώτηση δημοσιογράφου, αναφορικά με το πόσους κεντρικούς αμυντικούς θα χρησιμοποιήσει.


ΚΥΠΡΟΣ: ΣΚΟΥΡΑ ΤΑ ΒΡΗΚΕ Η ΤΡΟΙΚΑ.

 
Υπάρχουν λογιών λογιών διαπραγματεύσεις. Υπάρχουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε έναν δούλο και το αφεντικό του, κατά τις οποίες ο πρώτος προσέρχεται προκαταβολικά ηττημένος στο τραπέζι των «συζητήσεων», γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι το μόνο που θα έχει αποκομίσει ως κέρδος στο τέλος είναι ο δωρεάν καφές και τα βουτήγματα που παραδοσιακά συνοδεύουν ανάλογες -ανούσιες- κουβέντες. Υπάρχουν όμως και οι αξιοπρεπείς, ισότιμες διαπραγματεύσεις. Οι διαπραγματεύσεις που ακόμη και ο αδύναμος των συζητήσεων προσέρχεται στο τραπέζι του διαλόγου απολύτως οριοθετημένος ως προς τις κόκκινες γραμμές που θα βάλει στις απαιτήσεις του ισχυρού.

Για την πρώτη περίπτωση διαπραγμάτευσης, καλό είναι να μη μιλάμε, καθώς στη χώρα του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι ο δεύτερος τρόπος διαπραγμάτευσης είναι ο τρόπος τον οποίο επέλεξε η Κύπρος για να αντιμετωπίσει την επερχόμενη τροϊκανή λαίλαπα, την αντιπροσωπία των «κορακιών» του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ, που για ακόμη μια φορά ζήτησε γην και ύδωρ προκειμένου να δανείσει εντόκως τον ευρω-οβολό τους.

Εκ του αποτελέσματος όμως φαίνεται ότι δεν μπόρεσαν να βγάλουν εύκολα άκρη με τους Κυπρίους, οι οποίοι δεν ντρέπονται να πουν «όχι». Για τον λόγο αυτόν λοιπόν οι τροϊκανοί, έπειτα από τον δεύτερο γύρο επαφών που είχαν, αναχώρησαν προχθές από τη Λευκωσία, συμφωνώντας ότι η συνέχιση των διαβουλεύσεων θα γίνει μέσω τηλεδιασκέψεων. Η ουσία είναι πάντως ότι οι διαφωνίες ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι ιδιαίτερα σοβαρές. Αυτό τουλάχιστον συνάγεται από τις δηλώσεις του υπουργού Συγκοινωνιών Νεοκλή Συλικιώτη, ο οποίος, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή του ΡΙΚ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση διαφώνησε ανοιχτά με τις προσεγγίσεις της τρόικας στα θέματα που αφορούν τις περικοπές μισθών, τις ιδιωτικοποιήσεις κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών και την πρόταση μη καταβολής του 13ου μισθού στους δημοσίους υπαλλήλους. Ο Κύπριος υπουργός δεν δίστασε να πει ακόμη ότι είναι «εγκληματικό» να δημιουργείται η εικόνα ότι «η οικονομία της Κύπρου βρίσκεται υπό κατάρρευση».

Τέλος, για την προσπάθεια της κυβέρνησης «ο πόνος να είναι λιγότερο δυνατός» από τα μέτρα που θα συμφωνηθούν μίλησε στο ΡΙΚ και ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Βάσος Σιαρλής, ο οποίος τόνισε ότι το σύστημα της Κύπρου στηρίζεται στον κοινωνικό διάλογο και ότι για οποιαδήποτε μέτρα πρέπει να προηγηθούν επαφές με τους κοινωνικούς εταίρους.




ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ, ΑΣ ΤΟ ΣΚΕΦΤΟΥΝ ΔΙΠΛΑ


Πληθαίνουν πάλι τα δημοσιεύματα και οι επίσημες παρεμβάσεις, που απειλούν την χώρα μας με απίστευτα δεινά σπέρνοντας τρόμο και ζόφο για το μέλλον. Που; Σε ένα Έθνος που γνωρίζει την φωτιά, την κόλαση, τον Άδη όσο κανένα. Σε έναν λαό του οποίου ακόμα και μία αποσπασματική ανάγνωση της ιστορίας θα έσπερνε τον τρόμο σε οποιονδήποτε «τεχνοκράτη του Βορά» που με βαρύγδουπες αναλύσεις και ασκήσεις επί χάρτου προσπαθεί να τιθασεύσει μία ιστορία 4,000 χρόνων.

Προσπαθεί να διαγράψει μνήμες ανθρώπων που γνώρισαν τις πύλες της κολάσεως πολλάκις, μέσα από αίμα, φωτιά και θάνατο για να μπορεί σήμερα να αναπνέει το μύρο της Ελευθερίας. Μη νομίζετε ότι ο στόχος τους είναι η ελίτ των κρατικών γραφείων και της διαπλοκής. Αυτοί ενσαρκώνουν τον διαχρονικό ρόλο του Eφιάλτη, του Πήλιου Γούση και του Iούδα μόνο στην πράξη της μειοδοσίας και όχι της Νεμέσεως αφού προφανώς δεν φρόντισαν ποτέ να μελετήσουν το τέλος της ιστορίας, θαμπωμένοι γαρ από την λάμψη των αργυρίων.

Ο στόχος είναι ο ίδιος ο Έλληνας. Αυτό το κύτταρο παγκόσμιου πολιτισμού και προσφοράς που μπορεί να έμενε σιωπηλός απέναντι στις βέβηλες κραυγές, όταν όμως κάποιοι άνοιγαν τις κερκόπορτες ήταν πάντα σύσσωμος εκεί για να διαφυλάξει την υπερχρονική αυταξία του Δικαίου που ο ίδιος δημιούργησε.Το Δίκαιο ως ασπίδα απέναντι στην κτηνώδη δύναμη, την μοχθηρία, την μισανθρωπία. Χαρακτηριστικά που έφερα συλλήβδην όλοι οι αποτρόπαιοι εισβολείς. Από τις ορδές του Ξέρξη μέχρι τον Κεμάλ και τον Αδόλφο. Και η επίθεση του άδικου είχε πάντα δύο στόχους: Την φυσική και ηθική εξόντωση του Ελληνισμού.

Πως θα μπορούσε άλλωστε να επικρατήσει η φυσική, οικονομική, κοινωνική αδικία, όσο οι δημιουργοί της δικαιοσύνης βαστούσαν ακλόνητες τις Θερμοπύλες; Πως θα μπορούσε ο «ανίκητος άξονας» των Ούνων να αναμασά τα περί φυλετικής και πολιτιστικής ανωτερότητας όσο οι θεματοφύλακες της Ακροπόλεως, συμβόλου του ανώτατου ανθρώπινου πολιτισμού, έριχναν τα φασιστικά τάγματα και την ανωτερότητα τους στα τάρταρα;

Κάπως έτσι εξηγείται και το ανεκδιήγητο «Οι Ολυμπιακοί αγώνες γύρισαν σπίτι τους» του Ρογκ. Όντως, γύρισαν στους δεσμοφύλακες τους, που κρατούν ακόμα τα Γλυπτά του Παρθενώνος δέσμια, μαζί με τον πανάρχαιο Ελληνισμό της Κύπρου. Μόνο με την καπηλεία του Ολυμπιακού πνεύματος θα μπορούσαν οι απόγονοι των δουλεμπόρων, οι φονιάδες των μαθητών της Κύπρου, των γηγενών της υποσαχάριας Αφρικής, οι γενοκτόνοι της Κίνας και της Ινδίας, να φέρουν τον πολιτισμό του αίματος στα μέτρα τους. 

Την ίδια στιγμή που ως αμετανόητοι σύμμαχοι του Αττίλα, κουνούν το δάχτυλο στην Ελλάδα αποκαλώντας την «πρώην Οθωμανική επαρχία». Ο λαός μας λοιπόν, έζησε την κόλαση στο πετσί του, όπως και την καπηλεία του πολιτισμού που ο ίδιος δημιούργησε. Δεν δίστασε όμως ούτε στιγμή να γκρεμίσει τα περίτεχνα παλάτια του πνεύματος για να φτιάξει μετερίζια αγώνα που μέσα τους κυοφορούσαν την νέα γέννα. Δίπλα στην πένα και το τουφέκι.

«Κι αν είναι κι έρθουν χρόνια δίσεχτα,
πέσουν καιροί οργισμένοι,
κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιαγμένα,
κι όσα δέντρα για τίποτ' άλλο δέ φελάν
παρά για μετερίζια,
μη φοβηθείς το χαλασμό.
Φωτιά! Τσεκούρι!
Τράβα, ξεσπέρμεψέ το,
χέρσωσε το περιβόλι κόφ' το,
και χτίσε κάστρο απάνω του
και ταμπουρώσου μέσα,
για πόλεμο, για μάτωμα,
για την καινούργια γέννα,
π' όλο την περιμένουμε,
κι όλο κινάει για να 'ρθει,
κι όλο συντρίμι χάνεται
στο γύρισμα των κύκλων.»
(Παλαμάς, Πατέρες)

Ας το σκεφτούν διπλά λοιπόν οι φορείς του τρόμου και της μισανθρωπίας πριν κοπιάσουν πιστεύοντας πως θα θερίσουν ανεμπόδιστοι την σήψη που έσπειραν σε ένα Γένος σφυρηλατημένο με φωτιά και ατσάλι. Θα εκπλαγούν όταν δουν πως η θεόπνευστη Φλόγα της Λευτεριάς δεν έσβησε ούτε με τις Ρεπούσηδες, ούτε με τα κιτσαριά του ηθικοκτόνου life style. 

Ας κοπιάσουν για να δουν πως η φλόγα που σιγοκαίει στις ψυχές των Ελλήνων, γίνεται περίλαμπρος Ήλιος, αβάσταχτος για τα βέβηλα μάτια όσων πιστεύουν ότι η Αλήθεια, η Ελευθερία, η Ελλάδα μπορούν να διαπραγματευθούν στα τραπέζια των παγκόσμιων αργυραμοιβών.