27 Ιουλίου, 2012

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΜΑΖΙ ΜΟΥ» (27.7.2012)


Σε ομιλία του στην Φλώρινα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος ζήτησε να οχυρώσουμε την πατρίδα μας για το μέλλον μέσα στην παράδοση και την θρησκεία. Ξεκινώντας από το κίνημα του διαφωτισμού που έβαλε ως κέντρο του κόσμου τον άνθρωπο, διαγράφοντας κάθε μεταφυσικό, είπε πως δεν μπορεί οι "σπουδαγμένοι" να έρχονται και να τα διαγράφουν όλα. Χαρακτηριστικά ανέφερε «Σήμερα υποφέρουμε από αυτό το πράγμα. δεν είμαστε αντίθετοι στις σπουδές, πρέπει να σπουδάσουμε. 

Σε όλα τα κράτη να πάμε. Να πάρουμε γνώσεις, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε την παράδοση μας, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα θεμέλια και τις ρίζες μας. Αναρωτηθήκατε γιατί προοδεύουν πολύ αυτοί οι Έλληνες που πάνε έξω και πολλοί επιστήμονες από αυτούς έχουν καταλάβει τις μεγαλύτερες θέσεις, ενώ εδώ δεν είναι αρεστοί και αν έρθουν τους διώχνουνε; Είναι ερωτηματικά αυτά. Σ΄εναν υπουργό, με τον οποίο συζητούσα μπροστά από λίγο καιρό, του είπα, η πατρίδα μας έχει ανάγκη από μορφωμένους ανθρώπους, αλλά που να έχουνε μέσα τους την πατρίδα, την παράδοση. Έναν που πάει και βγάζει το ΜΙΤ, το Χάρβαρντ κλπ τον θέλουμε, αλλά επειδή έμαθε πέντε γλώσσες, έμαθε πολλά πράγματα, δεν σημαίνει ότι θα του δώσουμε μια καρέκλα και ένα μολύβι για να υπογράφει κατά την δική του άποψη και να βγάζει και εγκύκλιο που να λέει απαγορεύεται η προσευχή στα σχολεία. 

Κυρά μου τα παιδιά είναι δικά μου, τα παιδιά είναι δικά μας. Ποια είσαι εσύ που θα βγάλεις εγκύκλιο, χωρίς να ρωτήσεις αυτούς που πάλεψαν και παλεύουν σ΄ αυτό τον τόπο γι΄ αυτό το χώρο. Ποιό είναι το δικαίωμα σου, που εσύ θα αποφασίζεις ότι δεν θα εκκλησιάζονται τα παιδιά. Τους ρώτησες τους γονείς;» Και συνέχισε: «Δεν είμαστε εναντίον των ανθρώπων που σπούδασαν και φέρνουν πολιτισμό εδώ. Όχι τους χρειαζόμαστε διότι η Ελλάδα από αυτό έζησε. Αλλά για προσέξτε πιο είναι το μυστικό της Ελλάδος. Δεν διώχνει το ξένο, το παίρνει αλλά το αφομοιώνει και το κάνει δικό της. Είναι κάτι που πρέπει να το προσέξουμε αυτό ιδιαίτερα.

Θα ήθελα να το πω στους αρχιερείς μας, αλλά και στα πολιτικά πρόσωπα, ότι αυτή η ηττοπάθεια αυτό το να μην πούμε την λέξη εκκλησία γιατί ξέρετε, έχει πολιτικό κόστος, να μην πούμε ότι τα εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα βρίσκονται σ αυτήν την κατάσταση, αλλά να βρούμε μια λέξη που θα λέει ότι τα νομικά πρόσωπα που ανήκουν στην υπ’ αριθμό τάδε, τάδε λες και δεν θα ψάξουν να τα βρουν αυτοί που μας λένε ότι στην ιστορία στην μικρά Ασία συνωστίζονταν οι έλληνες σαν στο λεωφορείο για να μπούνε για να φύγουνε. Λοιπόν θα πρέπει να το καταλάβουμε ότι βρισκόμαστε σε ένα μεταίχμιο, σε μια γραμμή δύσκολη και επομένως όλα αυτά τα ερωτηματικά που είπαμε στην εκκλησία και εδώ ελέχθησαν, δεν γίνονται με τέτοιες σκέψεις. Πρέπει να δούμε τι θέλουμε. Την θέλουμε την πατρίδα μας; την θέλουμε την θρησκεία μας; τις θέλουμε τις παραδόσεις μας; 

Να έχουμε το θάρρος και να το πούμε και να το στηρίξουμε και να προχωρήσουμε. Οι Έλληνες είναι λίγο φοβισμένοι, είναι λίγο μαζεμένοι, το λέω γιατί το ζω. Οι εκκλησιές μας γεμίζουνε και περιμένουν μια σπίθα. Ο τόπος μας υποφέρει και υπάρχει κίνδυνος αυτή η σπίθα κάποια στιγμή να ξεσπάσει». Και κατέληξε, «Ναι μας χρειάζονται οι ξένοι και οι Ευρωπαίοι μας χρειάζονται και όλοι μας χρειάζονται. Αλλά είμαστε η Ελλάδα, είμαστε ο Παρθενώνας, είμαστε η Φλώρινα, δεν είμαστε η αποικία. Αυτό πρέπει να το πιστέψουμε μέσα μας και δεν είναι δύσκολο να το πιστέψουμε. Εμείς πρέπει να το καλλιεργήσουμε η φλόγα που πρέπει να δώσουμε οι Δεσποτάδες, οι Περιφερειάρχες οι Βουλευτές.

Και να μην φοβούνται αυτούς τους λίγους για τους οποίους λέει το γραφικό «ουκ ευρέθη ο τόπος αυτών» Δεν θα βρεθεί ο τόπος τους, θα φύγουν και θα χαθούν και δεν θα υπάρχουν. Θα υπάρξει ο Γερμανός Καραβαγγέλης, θα υπάρξουν όλοι αυτοί που υπάρχουν εδώ πέρα. Αν εμείς δεν το βάλουμε αυτό μέσα μας στην καρδιά μας, αλλά σκεφτόμαστε σαν κακομοίρηδες δεν θα πάμε μπροστά. Αν όμως πούμε αυτό είμαστε και θα μείνουμε και θα αγωνιστούμε, θα μας σεβαστούν ακόμα περισσότερο αλλιώς η Μεσόγειος θα γίνει Περσικός κόλπος. Θα πρέπει να τα δούνε οι μεγαλύτεροι, να σκεφτούν, να συμβουλέψουν. Ναι, αυτά που πήραμε να τα δώσουμε, είμαστε έντιμοι, αλλά δεν θα μας πνίξετε.

Όταν με επισκέφθηκε ο Γερμανός Υπουργός στο γραφείο μου τα είπαμε αυτά. Αυτοί που θεμελίωσαν την Ε.Ε. ντρέπονται σήμερα για εκεί που φτάσαμε. Η Ελλάδα είναι η ευκαιρία να δώσει το παράδειγμα και το έναυσμα. Να ξεκινήσει από εκεί. Εμείς έχουμε πατρίδα, έχουμε παράδοση, έχουμε θρησκεία και εκείνοι οι οποίοι δεν τα θέλουν και θέλουν να κάνουν εγκυκλίους, ας πάνε όπου θέλουνε. Είναι ελεύθεροι, δεν τους μισούμε, δεν τους διώχνουμε, αλλά δεν μπορούν οι λίγοι να χαλάσουν το σύμπαν.

Εδώ είναι οι φίλοι μας, κύριε περιφερειάρχα και κύριε αντιπεριφερειάρχα, κύριε βουλευτά, που θα έχετε και δυσκολίες αν τα πείτε αυτά στην Βουλή γιατί θα πούνε είσαι καθυστερημένος, αλλά χρειάζεται να το πούμε εδώ όπως λέτε και εσείς οι Βουλευτές, από εκεί το παίρνουμε, κόκκινες γραμμές, εμείς βάζουμε κόκκινη γραμμή εκεί, πίσω από αυτή δεν πηγαίνουμε... είναι και άλλοι που δεν συμφωνούν. Εγώ συμφωνώ με αυτούς που δεν συμφωνούν μαζί μου, γιατί ο αγώνας μας γι' αυτό γίνεται ν' ακoύμε και αυτούς που δεν συμφωνούν μαζί μας."».

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ Μ.Κ.Ο. ΑΠΟΣΤΟΛΗ Κ. ΔΗΜΤΣΑΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΑΧΕΠΑ ΣΤΙΣ Η.Π.Α.




Τη διαβεβαίωση ότι η Εκκλησία της Ελλάδος δημιουργεί ασπίδα προστασίας για όλους όσοι πλήττονται από την οικονομική κρίση και ζουν στα όρια της φτώχειας έδωσε ο Γενικός Διευθυντής του φιλανθρωπικού οργανισμού της Ι.Α.Α. «Αποστολή» κ. Κων/νος Δήμτσας στην κεντρική του ομιλία στο παγκόσμιο συνέδριο της ΑΧΕΠΑ που διεξάγεται στις ΗΠΑ. Μιλώντας στην ολομέλεια του Συνεδρίου ο κ. Δήμτσας, ο οποίος ήταν επίσημος προσκεκλημένος της Οργάνωσης, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η μητέρα πατρίδα ασθενεί και εσείς που είστε τα παιδιά της και ζείτε μακριά της αισθάνεστε πόνο και αγωνία, όπως θα κάνατε με τη φυσική σας μητέρα. Η έμπρακτη βοήθεια σας να αντιμετωπίσουμε την κρίση είναι για μας βάλσαμο στις δυσκολίες που ζούμε».

Ο κ. Δήμτσας αναφέρθηκε στα προγράμματα αλληλεγγύης της «Αποστολής» λέγοντας πως ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος αγωνίζεται για να μη μείνει, όσο αυτό είναι δυνατόν, κανένας στην Ελλάδα χωρίς φαγητό, γιατρό και φάρμακα. Επίσης υπογράμμισε το ρόλο της Ι. Αρχιεπισκοπής και των Μητροπόλεων στην ανακούφιση των ατόμων που υποφέρουν. Το βράδυ ο κ. Δήμτσας παρακάθισε στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε το προεδρείο της ΑΧΕΠΑ παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου, του Μητροπολίτη Σαν Φρανσίσκο κ. Γερασίμου, Γερουσιαστών και 1.500 συνέδρων.

Ο Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Τζον Κροσομανίδης με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 90 χρόνων από την ίδρυση της ΑΧΕΠΑ αναφέρθηκε στο φιλανθρωπικό έργο της Οργάνωσης και στη συνεργασία που θα αναπτύξει με την «Αποστολή» για την επούλωση των πληγών που έχει δημιουργήσει η κρίση στην Ελλάδα. Επίσης παρέδωσε επιταγή 30.000 δολαρίων για την ενίσχυση του έργου της Αποστολής. Η πρόεδρος του γυναικείου τμήματος της ΑΧΕΠΑ «Θυγατέρες της Πηνελόπης» κυρία Νίκη Σταμούλη απηύθυνε έκκληση να στηριχτούν οι Ελληνίδες μητέρες και τα παιδιά και ανακοίνωσε τη συνεργασία των γυναικών της ΑΧΕΠΑ με την «Αποστολή» προσφέροντας επιταγή ύψους 11.000 δολαρίων.

«Η Ιερά Αρχιεπισκοπή μέσω της «Αποστολής» αποτελεί ίσως τη μόνη ελπίδα για τους συμπατριώτες μας που υποφέρουν» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος. Τέλος, ο κ. Δήμτσας είχε συνάντηση με την γερουσιαστή του Δημοκρατικού Κόμματος της Καλιφόρνια κυρία Σέλι Μπέρκλεϊ, ενώ νωρίτερα είχε μακρά συνεργασία με τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Αμερικής.

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.

 
Πλήθη πιστών υποδέχθηκαν χθες το απόγευμα στη Φλώρινα τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Κ.κ. Ιερώνυμο, ο οποίος, ύστερα από πρόσκληση του οικείου Μητροπολίτη Θεοκλήτου, προεξάρχει των λατρευτικών εκδηλώσεων για τον πολιούχο της Μακεδονικής πόλης, Άγιο Παντελεήμονα, ενώ θα παραστεί και σε εκδηλώσεις για την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση και ενσωμάτωση της περιοχής στον εθνικό κορμό. Αμέσως μετά την υποδοχή ο Αρχιεπίσκοπος μετέβη στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Παντελεήμονα όπου τελέστηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός.

Σήμερα, Παρασκευή, εορτή του Αγίου Παντελεήμονα ετελέσθη ο όρθρος και πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου στον πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ναό της πόλης.

 
Κατά την ομιλία του ο Μακαριώτατος μεταξύ άλλων είπε: «δι υπομονής κτίσασθε τας ψυχάς υμών». «Με την υπομονή μπορούμε να στεριώσουμε και να δυναμώσουμε την ψυχή μας. Γιατί, όπως λένε οι Πατέρες της Εκκλησίας, όταν ο άνθρωπος βρίσκεται σε δυσκολίες, το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να δυναμώσουμε την ψυχή του για να μπορεί να ανταποκρίνεται σε αυτές». Με αφορμή την περίοδο κρίσης που διανύει η χώρα, υπογράμμισε πως «σήμερα χρειαζόμαστε το μήνυμα της υπομονής, περισσότερο από ό,τι σε άλλες εποχές».

Διευκρίνισε δε ότι η υπομονή πρέπει να είναι για τον καθένα προσωπική, ώστε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που συναντά, είτε είναι προσωπικά, είτε υγείας, είτε οικονομικά, είτε αδιεξόδου, αλλά και συλλογική, ώστε να στηρίζει ο ένας τον άλλον. «Έχουν περάσει κρίσεις επί κρίσεων και τα βγάλαμε πέρα. Αυτή η κρίση που βρισκόμαστε σήμερα ένα νέφος είναι που σκέπασε τον ουρανό και θα φύγει, γιατί αυτός ο τόπος έχει ρίζες, ουσίες, παράδοση, και το χώμα του είναι ποτισμένο με αίμα» τόνισε και πρόσθεσε: «είμαστε περήφανος, αρχοντικός λαός, με μεγάλο πολιτισμό και ιστορία. Αυτός ο τόπος είναι χτισμένος από πνεύμα και αυτό το ζηλεύουν οι άλλοι αλλά δεν μπορούν να το εκτιμήσουν» κατέληξε ο Μακαριώτατος.

Κατά το Αρχιερατικό Συλλείτουργο, ο Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, Θεόκλητος απένειμε στον Αρχιεπίσκοπο το μετάλλιο της Μητρόπολης, τον χρυσό σταυρό του Αγίου Νεομάρτυρα Αγαθάγγελου της Φλώρινας. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και έπαρση της σημαίας της εκατονταετίας.

Στις 12 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία της Φλώρινας, ετελέσθη επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και έπαρση της σημαίας της εκατονταετίας.

Επίσης σήμερα το βράδυ θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση δίπλα στον ποταμό Σακουλέβα και έκθεση φωτογραφίας για την παλιά Φλώρινα ενώ έχει προγραμματιστεί επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας.

Αύριο, Σάββατο έχουν προγραμματιστεί επισκέψεις του Αρχιεπισκόπου στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας ενώ το μεσημέρι ο ίδιος θα αναγορευτεί επίτιμος δημότης του Δήμου Φλώρινας, στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς της πόλης.

ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
ΑΝΑΚΗΡΥΣΣΕΤΑΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ

Σε ειδική συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Ιουλίου 2012 στις 12 το μεσημέρι, στη λέσχη αξιωματικών φρουράς Φλώρινας, το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας θα αποφασίσει για την τελετή ανακήρυξης σε επίτιμο δημότη Φλώρινας του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου.

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΗΣ Α.Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ
ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Κ.Κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΕΝΑΡΞΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ 100 ΕΤΩΝ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΖΥΓΟ

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

 Ώρα 19.15,

Επίσημη υποδοχή της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου  Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ στη Φλώρινα  (μπροστά από την Εθνική τράπεζα) από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες, τον ιερό κλήρο, τους άρχοντες, τους φορείς και τον λαό.

Ώρα 19.30,

Ιερός Μητροπολιτικός Ναός αγίου Παντελεήμονος, Μέγας πολυαρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου.

Ώρα 21.00,

Ιερά λιτανεία του χαριτοβρύτου λειψάνου του αγίου Παντελεήμονος
και της ιεράς εικόνος του στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

 ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΠΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ
Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ

Τις Πρέσπες θα επισκεφτεί το Σαββατοκύριακο 28 και 29 Ιουλίου, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, συνοδευόμενος από το Μητροπολίτη Ιλίου και τον Επίσκοπο Διαυλείας. Ο Αρχιεπίσκοπος θα έχει συνάντηση με το Δήμαρχο Πρεσπών κ. Βασίλειο Τσέπα και θα επισκεφτεί τα Βυζαντινά μνημεία της περιοχής.

Την Κυριακή 29 Ιουλίου 2012, ο Μακαριότατος  Αρχιεπίσκοπος θα χοροστατήσει στη θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γερμανού και, στη συνέχεια, θα παρατεθεί γεύμα προς τιμήν του, από το Δήμο Πρεσπών.

Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Ώρες 7.00-10.30,

Ιερός Μητροπολιτικός Ναός αγίου Παντελεήμονος, Όρθρος - Πανηγυρική πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου.

Ώρα 12.00,

Κεντρική πλατεία Φλώρινας, επιμνημόσυνη δέηση - κατάθεση στεφάνων έπαρση της σημαίας της εκατονταετίας.

Ώρα 21.00,

Ποταμός Σακουλέβας (μπροστά από τον Μητροπολιτικό Ναό του αγίου Παντελεήμονος), επίσημη κήρυξη της έναρξης των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 100 ετών από την απελευθέρωση της Φλώρινας από τον τουρκικό ζυγό, από τόν Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο - Εορταστική εκδήλωση:«Με δάκρυ, με αίμα και με όραμα» (δραματοποιημένο δρώμενο λόγου, ήχου και φωτός για την ιστορία της Φλώρινας από την τουρκοκρατία μέχρι τη μεταπολίτευση).

Ώρα 22.30,

Ποταμός Σακουλέβας, «Ας αρχίσουν οι χοροί», πανηγυρίζουμε χορεύοντας καί τραγουδώντας τα Ελευθέριά μας.

Ώρα 23.00,

Φ.Σ.Φ. «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ», εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας για την παλαιά Φλώρινα του Θανάση Βογιατζή, από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών & πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο.

†AΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝΟΣ ΤΟΥ ΙΑΜΑΤΙΚΟΥ (27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012)

Ο Άγιος Παντελεήμων γεννήθηκε στην Νικομήδεια, στα τέλη του 3ου αιώνα μ.Χ. Πατέρας του ήταν ο Ευστόργιος και μητέρα του η Ευβούλη. Το όνομα που του έδωσαν οι γονείς του ήταν Παντολέων. Ο πατέρας του ήταν ειδωλολάτρης ενώ η μητέρα του ήταν Χριστιανή. Ο Άγιος έμεινε ορφανός από μητέρα σε νεαρή ηλικία. Αφού έμαθε τα πρώτα γράμματα, διδάχθηκε τα Ελληνικά και κατόπιν ο πατέρας του τον έστειλε να μαθητεύσει κοντά στον γνωστό ιατρό Ευφρόσυνο την επιστήμη της ιατρικής. 

Τις Χριστιανικές νουθεσίες της μητέρας του, αντικατέστησαν μετά τον θάνατό της, οι νουθεσίες του Αγίου Ερμόλαου, που εκείνον τον καιρό ήταν ιερέας της Χριστιανικής εκκλησίας στη Νικομήδεια. Ο Άγιος Παντελεήμων, μεγαλωμένος σε ένα σπίτι που συνυπήρχε η ειδωλολατρική και η Χριστιανική πίστη, δεν είχε επιλέξει σε ποιαν να πιστέψει. Μια μέρα, και ενόσω ακόμη σπούδαζε την Ιατρική, είδε στο δρόμο που περπατούσε ένα φίδι να δαγκώνει ένα παιδί και αμέσως το παιδί έπεσε νεκρό. Ο Άγιος τότε σκέφτηκε ότι εάν ο Χριστός ανάσταινε το παιδί και πέθαινε το φίδι, θα γινόταν ο ίδιος Χριστιανός.

Και έτσι έγινε. Μπροστά στα μάτια του, το παιδί αναστήθηκε και το φίδι εξαφανίστηκε. Ο Άγιος κατάλαβε τότε ποια είναι η αληθινή πίστη και έτρεξε στον Άγιο Ερμόλαο να του αναφέρει τι έγινε και να του ζητήσει να τον βαπτίσει Χριστιανό. Ο Άγιος Ερμόλαος τον βάπτισε και του δίδαξε τα μυστήρια της Χριστιανικής πίστης. Ο Άγιος Παντελεήμονας με την βοήθεια του Ιησού Χριστού και την προσευχή, άρχισε να γιατρεύει συμπολίτες του, με αποτέλεσμα η φήμη του να μεγαλώνει συνεχώς στο λαό της Νικομήδειας. Μετά από ένα θαύμα που έκανε στο πατρικό του σπίτι, όπου με την βοήθεια της προσευχής κατάφερε να δώσει το φως σε έναν τυφλό, έπεισε και τον ειδωλολάτρη πατέρα του να βαπτιστεί Χριστιανός και να ζήσει ο υπόλοιπο του βίου του εν Χριστώ.

Όταν ο πατέρας του πέθανε, ο Άγιος Παντελεήμονας, μοίρασε την περιουσία του στους φτωχούς και συνέχισε να θεραπεύει τους αρρώστους με την βοήθεια της προσευχής. Η μοναδική αμοιβή που ζητούσε ήταν οι θεραπευμένοι να βαπτίζονται Χριστιανοί. Η δράση του αυτή, έκανε τους υπόλοιπους γιατρούς της περιοχής να τον μισήσουν και να τον κατηγορήσουν στον Μαξιμιανό, που ήταν βασιλιάς εκείνα τα χρόνια. Ο Μαξιμιανός, ειδωλολάτρης ο ίδιος, τάχθηκε με το μέρος τους και κάλεσε τον Άγιο Παντελεήμονα να παρουσιαστεί μπροστά του με σκοπό να του αλλάξει την πίστη και να τον κάνει ειδωλολάτρη.

Αφού δεν τα κατάφερε με τα λόγια, τον υπέβαλε σε σκληρά μαρτύρια, ελπίζοντας πως έτσι θα γίνει αυτό που ήθελε. Ο Άγιος με συνεχή προσευχή, όχι μόνο υπέμεινε τα μαρτύρια αυτά, αλλά στο τέλος κάθε μαρτυρίου ήταν σώος και αβλαβής. Ο Μαξιμιανός, αντί να πιστέψει μετά από τα θαύματα που έβλεπε να συμβαίνουν μπροστά του, πείσμωνε περισσότερο. Τελικά, θανάτωσε τον Άγιο Ερμόλαο, θεωρώντας τον υπεύθυνο για την πίστη του Αγίου Παντελεήμονα και διέταξε τον αποκεφαλισμό του Αγίου. Κατά την διάρκεια του αποκεφαλισμού ένα ακόμη θαύμα συνέβη. Το ξίφος με το οποίο θα αποκεφάλιζαν τον Άγιο, λύγισε σαν κερί. 

Οι στρατιώτες πίστεψαν στην χάρη του Ιησού Χριστού και αρνήθηκαν να θανατώσουν τον Άγιο Παντελεήμονα. Ο Άγιος προσευχήθηκε και τότε μια φωνή ακούστηκε από τον ουρανό, που έλεγε ότι στο εξής, δεν θα ονομάζεται Παντολέοντας αλλά Παντελεήμων και σε αυτόν θα προσεύχονται οι Χριστιανοί ζητώντας ευσπλαχνία. Μετά από το θαύμα αυτό και με παράκληση του ίδιου του Αγίου, έγινε η εκτέλεσή του. Ο Άγιος παρέδωσε το πνεύμα του ενώ οι στρατιώτες έγιναν Χριστιανοί και άρχισαν να διακηρύττουν τον λόγο του Ιησού.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ.

Ελλάδα

Συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας έχει το πρωί της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Με δεδομένα τα αποτελέσματα της σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών και της ενημέρωσης που είχε η τρόικα από το οικονομικό επιτελείο, οι δύο πλευρές θα θέσουν επί τάπητος την πορεία του ελληνικού προγράμματος. Οι κυβερνητικοί εταίροι δεν έχουν συμφωνήσει σε όλα τα μέτρα του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ και για το λόγο αυτό πρόκειται να συναντηθούν εκ νέου την Δευτέρα. Οι επικεφαλής της τρόικας θα φύγουν στα τέλη της εβδομάδας (πιθανότατα την Κυριακή) και θα επιστρέψουν στις αρχές Σεπτεμβρίου για την τελική διαπραγμάτευση.
   
Με αιχμές από τον απελθόντα αρχηγό ΓΕΣ, Κ.Ζιαζιά, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στις εγκαταστάσεις της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων στη Βάρη η τελετή παράδοσης-παραλαβής των καθηκόντων του νέου αρχηγού ΓΕΣ, Κωνσταντίνου Γκίνη. Ο κ.Ζιαζιάς δήλωσε ότι δεν θα υποστείλει τη σημαία της αξιοπρέπειας και της τιμιότητας, λέξεις που έχουν χάσει την έννοιά τους.
   
Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος εισάγεται προς συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας με τις αλλαγές στο νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί, εκτός απροόπτου, την Παρασκευή στη Βουλή και τη Δευτέρα εισάγεται για επεξεργασία στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Πάντως, ήδη εκδηλώθηκαν αντιδράσεις για τη διαδικασία του κατεπείγοντος
   
Φωτιά ξέσπασε το απόγευμα της Πέμπτης σε αγροτοδασική έκταση κοντά σε οικισμούς στην περιοχή Άγιοι Πάντες στη Ζάκυνθο. Επί τόπου επιχειρούν 35 πυροσβέστες, 15 οχήματα και 20 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Ρίψεις νερού κάνουν εννέα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι. Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Αχαΐα, η οποία, όμως, πρόλαβε να κάψει αρκετά στρέμματα με καλλιέργειες.
   
Συναλλαγές κάτω από το τραπέζι, κακοδιοίκηση, ανευθυνότητα και... άφεση αμαρτιών για τους επίορκους δημόσιους υπαλλήλους αποτυπώνει η έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή για το 2011 που θα κοινοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη. Την πρώτη θέση στις περιπτώσεις διαφθοράς διατηρούν οι εφοριακοί και υψηλόβαθμοι υπάλληλοι με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας.

Κόσμος

 Μετά από επτά χρόνια προετοιμασιών, η ώρα για το Λονδίνο έφτασε: Η βρετανική πρωτεύουσα παίρνει θέση για την τρίωρη τελετή έναρξης στο Ολυμπιακό Στάδιο, στο οποίο επί 17 ημέρες οι καλύτεροι από όλο τον κόσμο θα συναγωνίζονται για το «πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά». Τη διοργάνωση πλαισιώνει η μεγαλύτερη κινητοποίηση αστυνομίας και του βρετανικού στρατού σε καιρό ειρήνης, με το προσωπικό ασφαλείας να είναι πολλαπλάσιο των αθλητών και των τεχνικών από 204 χώρες.
   
Έκκληση στα πολιτικά κόμματα να συμφωνήσουν σε ένα νέο εκλογικό νόμο ώστε να καθησυχαστεί η νευρικότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών, σχετικά με τη σταθερότητα της νέας κυβέρνησης μετά τις εκλογές του 2013, απηύθυνε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι. Όπως είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη, μια γρήγορη συμφωνία θα δώσει «ένα σημάδι προόδου από τον ιταλικό πολιτικό κόσμο στις χρηματοπιστωτικές αγορές».
   
Τη συμπεριφορά των Ευρωπαίων ηγετών απέναντι στην κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί στην Ευρωζώνη καυτηριάζει η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» σε κύριο άρθρο της που έχει τον τίτλο: «Πολιτική ελαφρότητα με την οικονομία στα επείγοντα». Πιο συγκεκριμένα, κατηγορεί τους Ευρωπαίους ηγέτες για ανευθυνότητα και σχολιάζει ότι «δεν κάνουν τη δουλειά τους καμία ημέρα την εβδομάδα». Με τις λέξεις "Spain" και "Pain" παίζει στον πρωτοσέλιδο τίτλο του ο Economist.
   
«Επίσημη πρώτη» για γυναίκες αθλήτριες από τη Σαουδική Αραβία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και μάλιστα χωρίς την ισλαμική μαντήλα. Η αθλήτρια του τζούντο Σεράι Αμπντουλραχίμ Σαχερκάνι, η μία από τις δύο αθλήτριες που στέλνει το Ριάντ στο Λονδίνο, πρόκειται να διαγωνιστεί στο τζούντο χωρίς να φορά χιτζάμπ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Τζούντο.
   
Οικονομία

 Ολοκληρώνουν σήμερα Παρασκευή τις επαφές τους στην Κύπρο οι επικεφαλής της τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ), στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου συναντήσεων που πραγματοποιούν στο νησί για αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος μετά την προσφυγή της Κύπρου στον Μηχανισμό Στήριξης της ΕΕ.
   
Μετά το τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, έχει ανοίξει η συζήτηση για περαιτέρω αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Η Die Welt επικαλείται πληροφορίες για Plan D, σύμφωνα με το οποίο η ΕΚΤ και οι ιδώτες ομολογιούχοι που δεν συμμετείχαν στο PSI θα δεχθούν «κούρεμα». Την ίδια ώρα, ερωτηθείς εάν μπορεί να χρειαστεί νέα αναδιάρθρωση του χρέους ή περαιτέρω οικονομική βοήθεια η Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέιβιντ Χόουλεϊ δεν διέψευσε ότι μπορεί να γίνονται τέτοιου είδους συζητήσεις στο παρασκήνιο, λέγοντας: «Υπάρχουν θέματα που δεν τα συζητάμε δημόσια».

Αθλητισμός

 Ισόπαλο 4-4 στα πέναλτι (!) έληξε το φιλικό ματς του Ολυμπιακού με την Μπράγκα που έγινε το βράδυ της Πέμπτης στην Πορτογαλία, η κανονική διάρκεια του οποίου έληξε ισόπαλη 1-1.
   
Χωρίς νικητή ολοκληρώθηκε η αναμέτρηση της Μεγάλης Βρετανίας με τη Σενεγάλη (1-1) στο «Ολντ Τράφορντ», για τον Α' όμιλο του Ολυμπιακού τουρνουά ποδοσφαίρου των Ανδρών. Η πρώτη έκπληξη στο Ολυμπιακό τουρνουά ποδοσφαίρου των Ανδρών δημιουργήθηκε με το «καλημέρα» στη διοργάνωση. Η Ιαπωνία νίκησε την Ισπανία με 1-0 στο «Χάμπντεν Παρκ» της Γλασκώβης για τον Δ' όμιλο. Δεν ανέδειξε νικητή η αναμέτρηση του Μεξικού με τη Νότια Κορέα, που διεξήχθη στο «Σεν Τζέιμς Παρκ» του Νιούκαστλ, στο πλαίσιο του Β' ομίλου για το Ολυμπιακό τουρνουά ποδοσφαίρου των Ανδρών και έληξε 0-0. Για τον ίδιο όμιλο, στο ίδιο γήπεδο, η Γκαμπόν θα αντιμετωπίσει αργότερα την Ελβετία.
   
Με ήττα ολοκλήρωσε τα φιλικά τεστ του, μια εβδομάδα πριν την έναρξη των υποχρεώσεών του για το Γιουρόπα Λιγκ με την Μπνέι Γιεχούντα, ο ΠΑΟΚ. Οι Θεσσαλονικείς ηττήθηκαν στην Τούμπα από την Αϊντχόβεν με 2-0.