26 Ιουλίου, 2012

ΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ.


Στη Φλώρινα θα βρίσκεται  από σήμερα 26 ως τις 30 Ιουλίου ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, με αφορμή την έναρξη των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης.

Την Παρασκευή 27η Ιουλίου, ημέρα εορτασμού του πολιούχου της Φλώρινας Αγίου Παντελεήμονα, στις 9:00 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί στον ποταμό Σακουλέβα, μπροστά από το Μητροπολιτικό Ναό, μεγάλη εκδήλωση, στην οποία θα συμμετέχουν περισσότεροι από εκατό ερασιτέχνες ηθοποιοί.

Θέμα της θα είναι η ιστορία της Φλώρινας από την τουρκοκρατία έως τη μεταπολίτευση.

Το Σάββατο 29 Ιουλίου ο Δήμος Φλώρινας θα ανακηρύξει τον Μακαριώτατο επίτιμο Δημότη του μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας.

ΒΑΡΥΣΗΜΑΝΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΟΣΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΓΕΡΟΝΤΟΣ π. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ.

  «ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 
ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ»

Η πιλοτική εφαρμογή του νέου Προγράμματος Σπουδών για το μάθημα των Θρησκευτικών κατά το σχολικό έτος 2011-2012 δημιουργεί δικαιολογη­μένα αντιδράσεις. Το νέο μάθημα των θρησκευτικών δεν έχει πια Ορθόδοξο Χριστιανικό χαρακτήρα, δεν βοηθεί τους μαθητάς να γνωρίσουν την Χριστια­νική τους Πίστη, δεν οικοδομεί την θρησκευτική, την εθνική και την πολιτισμι­κή ταυτότητα των ελληνοπαίδων, θεολόγοι και άλλοι επιστήμονες που εκπροσωπούν θεολογικούς και εκπαιδευτικούς φορείς αγωνιούν και διαμαρτύρονται επί δεκαετίες τόσο για την ενδεχόμενη κατάργησι του μαθήματος των θρησκευτικών στην δημόσια εκπαίδευσι όσο και για την μετατροπή του σε θρησκειολογικό...

Διερωτάται κανείς εάν μπορεί οι θεολόγοι αυτοί να θεωρούνται μέλη τής Ορθοδόξου Εκκλησίας όταν εν τοις πράγμασι υπονομεύουν το διδακτικό της έργο στις ευαίσθητες ακόμη ψυχές τών μαθητών. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούν να είναι εντός του περιβόλου της Εκκλησίας δεν μπορούν να είναι μέλη του Σώματος του Χριστού, εφ όσον το υποσκάπτουν…

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο πατώντας εδώ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ.

Ελλάδα

Φορτηγό πλοίο με σημαία Μάλτας και 10 άτομα πλήρωμα, 8 Ουκρανούς και 2 Ρώσους, προσάραξε το πρωί της Πέμπτης σε βράχια, στην περιοχή Φελλός της Άνδρου, με αποτέλεσμα να υπάρξει ελεγχόμενη εισροή υδάτων. Κανένα από τα μέλη του πληρώματος δεν τραυματίστηκε, ενώ στο σημείο έχει μεταβεί πλωτό σκάφος του Λιμενικού. Μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί στη περιοχή θαλάσσια ρύπανση.
   
Αντιπαράθεση έχει προκαλέσει η υπόθεση του ρατσιστικού σχολίου της πρωταθλήτριας του τριπλούν Βούλας Παπαχρήστου στο Twitter και η απόφαση του αποκλεισμού της από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Τα ερωτήματα που τίθεται περιορίζονται, πάντως, στο πλαίσιο «ρατσισμός ή επιπολαιότητα το σχόλιο;», «δικαιολογημένος ή αυστηρότατος ο αποκλεισμός της;» Ο αρχηγός της ελληνικής αποστολής στο Λονδίνο Ισίδωρος Κούβελος απαντά ότι αυτά τα ζητήματα δεν μπαίνουν σε ζυγαριά: «Λίγο ή πολύ έλλειψη σεβασμού στη διαφορετικότητα, λίγο ή πολύ χρήση αναβολικών». Η χρυσή Ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου εκφράζει την άποψη ότι «βγάλαμε μόνοι μας τα μάτια μας».
   
Την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου θα περάσουν στις 2 το μεσημέρι οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, για μία ιδιαίτερα κρίσιμη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, δεδομένου ότι θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για το πακέτο μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ που απαιτεί η τρόικα ώστε να ανοίξει η συζήτηση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσέρχεται στη συνάντηση έχοντας εκφράσει αντιρρήσεις στην οριζόντια περικοπή συντάξεων, εμμένοντας στις αποφάσεις της προηγούμενης σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, στις 17 Ιουλίου.
   
Τη θέση ότι το ΔΝΤ γνώριζε εξαρχής ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν θα πετύχει εξέφρασε ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ταμείο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στους New York Times. Κατά τον κ. Ρουμελιώτη, «το επιχείρημα που συνήθως χρησιμοποιείται από την τρόικα για να ασκήσει κριτική στην Ελλάδα -και για να αγνοήσει τα δικά της λάθη- είναι πως η βαθιά ύφεση οφείλεται στη μη εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».
  
 Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί την Πέμπτη, ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Έλληνα διαπραγματευτή, πρέσβη Αδ.Βασιλάκη. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ν.Γκρούεφσκι στη συνάντηση με τον Μπαν Γκι-μουν δήλωσε έτοιμος για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, ωστόσο εξακολουθεί να χρεώνει στην Ελλάδα την έλλειψη προόδου στο συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ θέτει ξανά θέμα «μακεδονικής μειονότητας». «Κακός οδηγός η αλαζονεία και ο εσωστρεφής εθνικιστικός λαϊκισμός» σχολιάζει το ΥΠΕΞ.

Κόσμος

 Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκαεννέα τραυματίστηκαν σε βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε σήμερα σε πολυσύχναστη αγορά στο Παστ του βορειοδυτικού Πακιστάν, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Κατέπεσε η πρόταση μομφής από την βουλγαρική αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης Μπορίσοφ, την οποία είχε καταθέσει η κεντροαριστερή αντιπολίτευση μετά την έκθεση «κόλαφο» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το οργανωμένο έγκλημα στη χώρα και την απόφαση να συνεχιστεί επ' αόριστον η επιτήρηση της χώρας.
   
Να συνεργαστεί με τους Ρεπουμπλικάνους, τις τοπικές κοινωνίες και άλλες κοινωνικές ομάδες, ώστε να υπάρξει συναίνεση στο ζήτημα της μείωσης της ένοπλης βίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεσμεύτηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σημειώνοντας -από το βήμα συνεδρίου στη Νέα Ορλεάνη- ότι τραγωδίες όπως αυτή στον κινηματογράφο του Ντένβερ συμβαίνουν σε μικρότερη κλίμακα, καθημερινά, σε όλη τη χώρα. Ωστόσο, για να μην έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση, εν όψει των εκλογών, με την πανίσχυρη Εθνική Ένωση Όπλων, ο Μπ.Ομπάμα έσπευσε να πει πως αναγνωρίζει «την παράδοση της οπλοκατοχής που πέρασε από γενιά σε γενιά».
   
Περίεργο τρόπο βρήκαν οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων να προωθήσουν την... επανένωση της κορεατικής χερσονήσου: Κατά την παρουσίαση της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου γυναικών προτης Βορείου Κορέας στο ματς με την Κολομβία, στις οθόνες εμφανιζόταν η σημαία της Νοτίου Κορέας. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, οι αθλήτριες αποχώρησαν από το γήπεδο και ο αγώνας άρχισε με μία ώρα καθυστέρηση. Οι διοργανωτές ζήτησαν συγγνώμη από μία «πολύ εκνευρισμένη» βορειοκορεατική αποστολή.
   
To ίδιο το Ισραήλ κατηγόρησε ο Ιρανός πρέσβης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επίθεση σε βάρος Ισραηλινών τουριστών στη Βουλγαρία, απορρίπτοντας ως «γελοίες» τις κατηγορίες πως η Τεχεράνη βρίσκεται πίσω από το περιστατικό. «Δεν εκπλήσσουν οι κατηγορίες, που προέρχονται από μία κυβέρνηση που θεωρεί συνωμοσία την 11η Σεπτεμβρίου και αρνείται το Ολοκαύτωμα» απάντησε ο πρέσβης του Ισραήλ.

Οικονομία

 Απαισιόδοξη για την έκβαση της κρίσης στην Ευρωζώνη παραμένει η αμερικανική τράπεζα Citi, θεωρώντας πιθανή κατά 90% την έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα στους επόμενους 12 με 18 μήνες, όπως και πλήρη προσφυγή Ισπανίας και Ιταλίας στους μηχανισμούς στήριξης.
   
Στην επίδραση που έχουν οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Ελλάδα, τόσο στον τομέα της ρευστότητας, όσο και στο κρίσιμο σκέλος της βιωσιμότητας του χρέους αναφέρθηκαν η Moody’s Investors Service, αλλά και ο πρόεδρος της Goldman Sachs Asset Management Τζιμ Ο' Νιλ.
   
Οι περικοπές δαπανών της περιόδου 2013 - 2014 ύψους 11,5 δισ. ευρώ βρίσκονται την Πέμπτη στο επίκεντρο των συζητήσεων που έχουν αυτήν την ώρα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρας με τους επικεφαλής της τρόικας. Η προσπάθεια για τον προσδιορισμό των εξόδων της προσεχούς διετίας έχει σε σημαντικό βαθμό ολοκληρωθεί και σύμφωνα με πληροφορίες του sansimera.gr οι κατευθύνσεις πολιτικής για τις εξοικονομήσεις που θα προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής οδηγούν σε αποτέλεσμα που υπερβαίνει σε απόλυτα νούμερα τα 11,5 δισ. ευρώ.

Αθλητισμός

Ξανά την πόρτα του χειρουργείου θα περάσει την Πέμπτη ο Σεμπάστιαν Λέτο, για τη δεύτερη, προγραμματισμένη επέμβαση στο γόνατο, όπου ο καθηγητής κ. Μαρκάτσι θα προβεί στην εμφύτευση των χονδροκυττάρων τα οποία είχαν παρθεί από τον Λέτο, από υγιές σημείο του χόνδρου και είχε γίνει η απαραίτητη καλλιέργεια το προηγούμενο διάστημα.
   
Στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League προκρίθηκε η ΑΕ Λεμεσού, αφού απέσπασε εκτός έδρας ισοπαλία χωρίς σκορ από την Λίνφιλντ στη Βόρειο Ιρλανδία και σε συνδυασμό με το πρώτο ματς όπου είχε επικρατήσει με 3-0 στην Κύπρο, πήρε το εισιτήριο για την επόμενη φάση. Αντίπαλός της στον 3ο γύρο θα είναι η Παρτιζάν Βελιγραδίου.
   
Μια ανάσα από τη Ρόμα βρίσκεται ο Βασίλης Τοροσίδης, σύμφωνα με ιταλική ιστοσελίδα, η οποία αναφέρει ότι ο έλληνας διεθνής αμυντικός συμφώνησε σε όλα με τους τζιαλορόσι και απομένει πλέον να τα βρει η Ρόμα με τον Ολυμπιακό για να ολοκληρωθεί η μεταγραφή. Ο Τοροσίδης έχει ακόμη έναν χρόνο συμβόλαιο με τους Ερυθρόλευκους αλλά έχει δηλώσει εδώ και αρκετό καιρό ότι αν έρθει καλή πρόταση από το εξωτερικό θα τη δεχθεί για να δοκιμάσει την τύχη του σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή ομάδα.




ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΝΙΚΗΤΕΣ»

 
Στον Πανηγυρικό Εσπερινό του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής ομωνύμου Δήμου, χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.Ο Μακαριώτατος έφτασε στον εορτάζοντα ναό συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμ. Μάξιμο Παπαγιάννη, καθώς και τον Διευθυντή του Ιδιαιτέρου γραφείου του Αρχιμ. Χρυσόστομο Παπαθανασίου.

Μετά την τέλεση της Αρτοκλασίας ο προϊστάμενος του ναού Αρχιμ. Διονύσιος Κατερίνας ευχαρίστησε θερμά τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για τον ερχομό του, εκφράζοντας την χαρά ολόκληρης της ενορίας για την παρουσία του στις εκδηλώσεις του ναού.Αμέσως μετά ο κ. Ιερώνυμος μίλησε για την δυναμική προσωπικότητα της Αγίας Παρασκευής τονίζοντας για την παρουσία της και την στάση της, στα δύσκολα χρόνια που μαρτύρησαν οι Χριστιανοί.

Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε: «Η Αγία Παρασκευή μαρτυρεί με τα λόγια της αυτά που έμαθε κοντά στον Χριστό, όχι πίστη με λόγια αλλά με πράξεις, η μαρτυρία της πράξεως επιβεβαιώνει τα λόγια. Συγκεκριμένα, στάθηκε στην φράση «Ανδρεία γυναίκα» σημειώνοντας ότι όλοι μας πρέπει να φανούμε δυνατοί στις δυσκολίες που μας περιβάλουν σήμερα».«Ζούμε καθημερινά το μαρτύριο της υπομονής, όμως πρέπει να κάνουμε την ψυχή μας ανδρεία έτοιμη να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες», πρόσθεσε ο Μακαριώτατος.

Σε άλλο σημείο του κηρύγματός του, υπογράμμισε: «Τους Αγίους τους τιμούμε αλλά μετά τους ψηλαφίζουμε για να τους μιμηθούμε στην ζωή μας και ειδικά στις δύσκολες μέρες που έχουμε τέτοια ανασφάλεια. Θα πρέπει να παλέψουμε για να βγούμε νικητές». Ενώ κατέληξε λέγοντας: «Εμείς πρέπει να γίνουμε πρότυπα για τα παιδιά μας ώστε να αλλάξει η όλη κατάσταση που υπάρχει».