25 Ιουλίου, 2012

Η ΛΙΩΜΕΝΗ ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ.

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τη φορολόγηση της Εκκλησίας, οπότε όσοι είναι προκατειλημμένοι εναντίον της Εκκλησίας έσπευσαν να ξιφουλκήσουν εξαπολύοντας μύδρους και ψεύδη οτι δήθεν δεν πληρώνει φόρους.

Το ότι η Εκκλησία της Ελλάδος δεν πληρώνει φόρους είναι ένα μεγάλο ψέμα. Πληρώνει και παραπληρώνει. Και πρέπει να μιλήσουμε με νούμερα: Το έτος 2010 πλήρωσε συνολικά περί τα 3 εκατομμύρια Ευρώ στο Δημόσιο σε φόρους, ΦΠΑ, ΕΤΑΚ και έκτακτες εισφορές. Συνεπώς, όσοι ισχυρίζονται ότι η Εκκλησία δεν πληρώνει είναι είτε αμαθείς είτε συκοφάντες. Και πρέπει να τονίσουμε ότι η Εκκλησία ουδέποτε ζήτησε να μην πληρώνει ή να εξαιρεθεί της φορολογίας. Να πληρώνει, αλλά ΔΙΚΑΙΑ.

Το 2011 έπρεπε να εξαιρεθούν μόνον οι Ναοί και καλώς εξαιρέθηκαν (από το σύνολο των ακινήτων της Εκκλησίας αφού επλήρωσε έκτακτη εισφορά γι΄ αυτά) για τον λόγο ότι, εφόσον ο χρήστης ενός κτιρίου υποχρεούται στην καταβολή εισφοράς, οι Ναοί που χρησιμοποιούνται από το σύνολο των πιστών, από ποιόν θα πληρωθεί η εισφορά και από ποια έσοδα; Μην τρελαθούμε κιόλας. Να σημειώσουμε οτι δεν εξαιρέθηκαν μόνον οι Ορθόδοξοι Ναοί αλλά οι Ναοί και οι ευκτήριοι οίκοι όλων των θρησκειών και δοξασιών.

Ας μιλήσουμε με τη γλώσσα της αλήθειας και δίχως προκατάληψη. Ρωτήστε όποιον Επίτροπο θέλετε σε όποιο Ναό της Ελλάδας θέλετε (είναι αδύνατον να μην ξέρετε κανέναν): Για να συντηρηθεί και λειτουργήσει ένας Ενοριακός Ναός θέλει 2.000 - 2.500 Ευρώ το μήνα το λιγότερο για λειτουργικά έξοδα - ανελαστικές δαπάνες (μισθοί Ιεροψαλτών, μισθός Νεωκόρου, ΙΚΑ, Εφορία, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, πετρέλαιο, κεριά, είδη καθαριότητας, ΔΟΥ, κ.α.) ξεχωριστά από το φιλανθρωπικό έργο (αίθουσες για αθλοπαιδιές, βιβλιοθήκη, φιλανθρωπικό έργο, τρόφιμα και βοηθήματα σε απόρους της ενορίας, κ.α.) οπότε μιλάμε για τουλάχιστον άλλα 1.000 Ευρώ το λιγότερο το μήνα για να γίνουν, εκτός εάν θέλουμε Ιερείς μόνον για να θυμιάζουν και κοινωνικό έργο μηδέν.

Για να συγκεντρώσεις, λοιπόν, 2.500 - 3.000 Ευρώ το μήνα θα πρέπει θεωρητικά να εκκλησιάζονται και τις τέσσερις Κυριακές του μήνα περί τα 600 άτομα κάθε Κυριακή και να ρίχνει ο καθένας εξ αυτών περί το ένα Ευρώ. Ισχύει κάτι τέτοιο; Δεν νομίζω να το πιστεύει κανείς. Από που, λοιπόν, θα συγκεντρώσει ο Ναός τα έξοδά του; Ας μας πουν οι πολέμιοι της Εκκλησίας και όσοι ξέρουν μόνον να κρίνουν και να επικρίνουν εκ του ασφαλούς. Παρακαλούν όλοι να γίνει κανένας Γάμος ή καμία Βάπτιση για να μαζέψει ο Ναός δύο φράγκα.

Ο μύθος ότι η Εκκλησία έχει τεράστια έσοδα πρέπει να εξαλειφθεί. Ο κόσμος πρέπει να μάθει την αλήθεια:  Επίσης, καλό είναι ο κόσμος να μάθει ότι η Εκκλησία λειτουργεί σε όλη την Ελλάδα γηροκομεία (όχι το κράτος, όπως πιθανόν κάποιοι νομίζουν. Κρατικά γηροκομεία στην Ελλάδα δεν υπάρχουν, υπάρχουν είτε εκκλησιαστικά είτε από φιλανθρωπικά ιδρύματα), ιδρύματα με υποτροφίες σπουδαστών, οικοτροφεία μαθητών και φοιτητών όπου οι τελευταίοι δεν πληρώνουν ούτε ένα Ευρώ, παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία, ακόμη κατασκηνώσεις και γήπεδα.

Επίσης, εκκλησιαστικά συσσίτια όπου σιτίζονται καθημερινά δεκάδες χιλιάδων απόρων και αστέγων ανά την Ελλάδα. Αυτά, ποιος θα τα πληρώσει εάν δεν τα συντηρήσει η Εκκλησία; Μήπως το ανάλγητο κράτος μας; Λένε και ξαναλένε όλοι για την περιουσία της Εκκλησίας όμως εγώ βλέπω ότι και ένα Ευρώ να δώσεις στην Εκκλησία το αξιοποιεί, βλέπω και όσους δίνουν στο κράτος είτε να κατακλέβουν οι πολιτικοί είτε να είναι αδρανείς και κανένας να μην τιμωρείται. Γιατί, λοιπόν, να μην δώσει τον οβολό του κάποιος στην Εκκλησία αλλά να τον δώσει στο κράτος;

Σε ότι αφορά τη μισθοδοσία του Κλήρου:

Όλοι μιλούν για τους 10.000 Κληρικούς της Ελλάδας, αλλά κανένας δεν μιλά για τις στρατιές των εκατοντάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων που, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, εγκατέστησαν στα σβέρκα του κράτους, καθιστώντας τους ως τον κομματικό στρατό από τον οποίο αντλούσαν ψηφαλάκια και εξασφάλιζαν τα βουλευτικά τους έδρανα οι ίδιοι. Ας επιστρέψουν στην Εκκλησία την ακίνητη περιουσία της, όπως έχει πει και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β’ (αυτή που απομυζούν απο τη δεκαετία του 1950) και τότε ας σταματήσουν τη μισθοδοσία του Κλήρου. Με τη διαφορά οτι το κράτος, εάν την επιστρέψει, για να δημιουργήσει νέες δομές σε δική του περιουσία (αυτή που δεν έχει, οπότε ας μην λένε βλακείες οι εκπρόσωποί του) θα κοστίσουν σήμερα όσο κοστίζει η μισθοδοσία του ελληνικού Κλήρου τουλάχιστον για τα επόμενα 150 χρόνια. Ας διαλέξει, λοιπόν, το κράτος και ας αποφασίσει... !

Όσο για την ιστορία των πραγμάτων και αναφορικά με όσα ΄΄φαεινοί΄΄ εγκέφαλοι εφευρίσκουν και σπεκουλάρουν λόγω της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης της χώρας μας, σχετικά με την ακίνητη περιουσία όσων Ελλήνων, επί τουρκοκρατίας, την έγραφαν στην Εκκλησία για να τη σώσουν, έχω να πω ότι, ευτυχώς, που υπήρχε και αυτή η ΄΄ασφαλιστική δικλείδα ΄΄ διαφορετικά ο κόσμος και θα είχε πεινάσει ακόμη περισσότερο αλλά και θα είχε ξεχάσει την ιστορία του. Δεν διαβλέπω στο σημείο αυτό κάτι το κακό:

Εάν την είχαν δώσει στο κράτος θα ήταν σήμερα είτε κλεμμένη, είτε εγκαταλελειμμένη, είτε καταπατημένη. Είδατε κανένα ακίνητο της Εκκλησίας εγκαταλελειμμένο και αναξιοποίητο; Γιατί θα πρέπει οι πολίτες να έχουν το κράτος ως παράδειγμα προς μίμηση όταν αυτό ασελγεί εις βάρος τους και μάλιστα ανερυθρίαστα εκ μέρους των νομίμων εκπροσώπων του;

Αυτά για την αλήθεια και – πιστέψτε με – εάν ο κόσμος σταματήσει να ελπίζει και να δέχεται το στήριγμα αυτό που έχει σήμερα από την Εκκλησία (κυρίως ηθικό και δευτερευόντως υλικό), να είστε σίγουροι ότι η κατάθλιψη στον τόπο μας θα εκτιναχθεί σε τρελά ποσοστά. Η προσφορά της Εκκλησίας θα αναγνωριστεί στο μέλλον και κάποιοι που σήμερα τη λοιδορούν θα ντρέπονται. Αυτό, βεβαίως, δεν έχει καμία σχέση με εκείνους που καλοπροαίρετα εκφράζουν την - όποια - άποψή τους, αλλά με όσους είναι κακόβουλοι και προκατειλημμένοι περί την Εκκλησία.

Πολύ σοφά λοιπόν έγραψε όσα έγραψε ο Αρχιεπίσκοπος και Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου κ. Ιερώνυμος στην Πολιτική Ηγεσία και τα μέλη – όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 19 Ιουλίου 2012 όπου μεταξύ άλλων γράφει:Η συνεχιζόμενη παραφιλολογία που αναπτύχθηκε τον τελευταίο καιρό εντός και εκτός Ελλάδος, ότι η Εκκλησία δεν φορολογείται και ότι οι ιερείς κακώς πληρώνονται από το Δημόσιο, υποχρέωσε τον Αρχιεπίσκοπο να δώσει τις απαραίτητες απαντήσεις σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των κομμάτων και τους πρεσβευτές των ξένων χωρών.

Ο Μακαριώτατος δίνει τις απαραίτητες διευκρινίσεις στην επιστολή του που απευθύνει προς τον Αντ. Σαμαρά, τους αρχηγούς των κομμάτων που βρίσκονται εντός Βουλής και τους πρεσβευτές των ξένων χωρών «για να τοποθετηθούν τα πράγματα στις ορθές τους διαστάσεις και να παύσει η ανεύθυνη αναπαραγωγή εσφαλμένης και στερεότυπης πληροφόρησης και η δημιουργία στρεβλών εντυπώσεων σε βάρος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος, προφανώς προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησης ακατανόητων σκοπιμοτήτων» όπως επισημαίνει.

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρεται για την φορολόγηση της Εκκλησίας:

_______Οι τελευταίες φοροαπαλλαγές υπέρ της Ορθόδοξης Εκκλησίας, όπως και υπέρ όλων ανεξαιρέτως των γνωστών θρησκειών στην Ελλάδα, καταργήθηκαν στις 23.4.2010 με τον Ν. 3842/2010. Έκτοτε, τα νομικά πρόσωπα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος καταβάλλουν:

α) φόρο για τα ακίνητά τους και μάλιστα με τριπλάσιο συντελεστή από τον ισχύοντα για τους λοιπούς δημόσιους οργανισμούς της χώρας,

β) φόρο επί των κατ’ έτος μισθωμάτων που εισπράττουν από ακίνητα με συντελεστή ύψους 20% επί της αξίας τους, δηλαδή μεγαλύτερο από αυτόν που ισχύει για τους ιδιώτες,

γ) συμπληρωματικό φόρο επί των εισοδημάτων τους από οικοδομές και εκμισθώσεις γαιών με συντελεστή 3%,

δ) προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος με συντελεστή 55% επί της αξίας του παραπάνω συμπληρωματικού φόρου,

ε) φόρο επί των κληρονομιών και δωρεών με συντελεστή 0,5% επί της αξίας τους,

στ) τέλος χαρτοσήμου και δικαιώματα ΟΓΑ συνολικού ποσοστού 2,40% επί κάθε χρηματικής παροχής των πιστών προς τους Ι. Ναούς λόγω ιεροπραξιών.

Επίσης, συνεχίζει στην επιστολή του τα παραπάνω νομικά πρόσωπα της Εκκλησίας παρακρατούν και αποδίδουν στο ελληνικό Δημόσιο όλους τους φόρους που είναι υποχρεωμένοι να παρακρατούν και να αποδίδουν και όλοι οι ιδιώτες φορολογούμενοι κατά τις συναλλαγές τους με τρίτους (φόρο μισθωτών υπηρεσιών,
ΦΠΑ κ.λπ.).Από τον φόρο επί της ακίνητης περιουσίας απαλλάσσονται, κατά τη φορολογική νομοθεσία, μόνο οι λατρευτικοί και κοινωφελούς χρήσεως χώροι όλων ανεξαιρέτως των θρησκειών και δογμάτων.

Η Κεντρική Υπηρεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι Ιερές Μητροπόλεις, οι Ενορίες, οι Ιερές Μονές και τα Εκκλησιαστικά Ιδρύματα κατέβαλαν συνολικά κατά το έτος 2011 φόρους ύψους 12.584.139,92 ευρώ.

_______Για τη μισθοδοσία των κληρικών, υπογραμμίζει ο Αρχιεπίσκοπος, πως «η μισθοδοσία των κληρικών καταβάλλεται από το Δημόσιο ως συμβατική υποχρέωσή του, την οποία ανέλαβε από το 1833 έναντι της Εκκλησίας, εφόσον το 65% (2/3) της τότε αγροτικής και αστικής ακίνητης περιουσίας Της περιήλθε σε αυτό. Έκτοτε και έως σήμερα, το 96% της εναπομείνασας ως άνω περιουσίας έχει –μονομερώς (με διάφορους νόμους της ελληνικής Πολιτείας) ή με δωρεές της Εκκλησίας– περιέλθει επίσης στο Δημόσιο. Οι μεγαλύτερες μαζικές παραχωρήσεις αγροτικών ακινήτων της Εκκλησίας στο κράτος έγιναν προς αρωγή των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής (1922), καθώς και των ακτημόνων καλλιεργητών μετά το 1945. Τα σημαντικότερα δε δημόσια κτίρια της πρωτεύουσας (ακαδημαϊκά ιδρύματα, νοσοκομεία κ.ά.) έχουν ανεγερθεί σε ακίνητα που παραχωρήθηκαν δωρεάν από την Εκκλησία για τον σκοπό αυτό».

Σήμερα,  «το μεγαλύτερο μέρος της εκκλησιαστικής περιουσίας αναφέρει ο Μακαριώτατος αποτελείται από δασικές εκτάσεις, στις οποίες δεν επιτρέπεται, κατά το ελληνικό Σύνταγμα, καμία μεταβολή του προορισμού και της χρήσης τους, και από λίγα αστικά ακίνητα, στα περισσότερα εκ των οποίων έχουν επιβληθεί από το κράτος ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις για να καταστούν κοινόχρηστοι χώροι, χωρίς όμως τα νομικά πρόσωπα της Ορθόδοξης Εκκλησίας να έχουν αποζημιωθεί γι’ αυτές, ελλείψει χρηματικών πόρων των δήμων. Σημειωτέον ότι ο μισθός του διακόνου και του πρεσβυτέρου της Ορθόδοξης Εκκλησίας καθορίζεται από τον ίδιο νόμο που ισχύει για τους δημοσίους υπαλλήλους και υπόκειται στις ίδιες περικοπές και φορολογικές κρατήσεις».

_______Για τα έσοδα της Εκκλησίας ο Αρχιεπίσκοπος σημειώνει πως προέρχονται από τα μισθώματα των εναπομεινάντων ακινήτων Της, τα μερίσματα από τραπεζικές μετοχές και τις εθελοντικές εισφορές των πιστών. Με νόμο, από το 2008, τονίζει, έχει διακοπεί η καταβολή μερισμάτων στους μετόχους των τραπεζών, ενώ και η κτηματαγορά διέρχεται μεγάλη κρίση. Παρ’ όλα αυτά, τον Οκτώβριο 2010 η Εκκλησία της Ελλάδος στήριξε την ελληνική οικονομία συμμετέχοντας στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος με το ποσόν των 27 εκατομμυρίων ευρώ, που προήλθε από τραπεζικό δανεισμό.

Οι μετοχές αυτές σήμερα, πέραν του ότι δεν αποδίδουν μέρισμα, έχουν σχεδόν μηδαμινή αξία μεταπώλησης. Ας υπογραμμιστεί, αναφέρει η επιστολή, ότι η Εκκλησία της Ελλάδος δεν έχει εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις ή εν γένει επιχειρηματικές δραστηριότητες.

_______Για το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας, στην επιστολή του ο Μακαριώτατος σημειώνει πως οι Ι. Μητροπόλεις, οι Ι. Ναοί και τα Εκκλησιαστικά Ιδρύματα, από συστάσεως του ελληνικού κράτους μέχρι και σήμερα, χωρίς διακοπή, και φυσικά ιδιαιτέρως τώρα που ο λαός μας δοκιμάζεται, αναπτύσσουν πλήθος δράσεων και φιλανθρωπικών πρωτοβουλιών για την ανακούφιση όσων έχουν ανάγκη.

Σήμερα η Εκκλησία της Ελλάδος λειτουργεί: 2.325 φιλόπτωχα ταμεία, 10 βρεφονηπιακούς σταθμούς, 10 παιδικούς σταθμούς, 19 στέγες γερόντων στην Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών και 66 στις Ι. Μητροπόλεις, 13 θεραπευτήρια χρονίως πασχόντων, 8 ιδρύματα για άτομα με ειδικές ανάγκες, 10 νοσοκομεία-ιατρεία, 7 ιδρύματα ψυχικής υγείας, 6 ξενώνες για αστέγους, 1 ξενώνα για φιλοξενία συνοδών ασθενών, 36 οικοτροφεία - ορφανοτροφεία, πολλά ιδρύματα παιδικής προστασίας, πάνω από 200 κέντρα δωρεάν σίτισης με συνεχή αύξηση των προσφερομένων μερίδων φαγητού, κοινωνικά παντοπωλεία, σημεία δωρεάν διανομής ειδών ένδυσης και υπόδησης και φοιτητικά οικοτροφεία.

Οι φιλοξενούμενοι στις πάσης φύσεως κοινωνικές υποδομές της Εκκλησίας κατά το έτος 2011 (διαμονή, σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) ανήλθαν στον αριθμό των 5.862 ατόμων. Λειτουργούν επίσης 54 κατασκηνώσεις, όπου φιλοξενούνται ετησίως περισσότερα από 15.000 παιδιά. Επιπλέον, λειτουργεί υπηρεσία της Ιεράς Συνόδου για την υποδοχή των μεταναστών και την παροχή νομικής τους υποστήριξης στην υποβολή αιτήματος ασύλου. Ακόμη ας ληφθεί υπόψη ότι χορηγούνται καθημερινά χρηματικά βοηθήματα σε απόρους και υποτροφίες σε έλληνες και αλλοδαπούς φοιτητές.

Συνολικά κατά το έτος 2010 όλοι οι φορείς της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος δαπάνησαν για το φιλανθρωπικό και κοινωνικό τους έργο το ποσόν των 96.234.510,47 ευρώ.

ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΠΩΣ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΘΕΜΑ
ΔΙΕΥΘΕΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΡΑΤΟΥΣ – ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ  ΑΠΟ ΤΟ 2010.

Η συμφωνία είχε συναφθεί μεταξύ του τότε Υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή και της Εκκλησίας. Το προσχέδιο της συμφωνίας  περιελάμβανε τα εξής 13 σημεία από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών:

1. Θα διαγραφούν από τα αρχεία/ βιβλία του Κράτους οποιαδήποτε ποσά τα οποία το κράτος θεωρεί ότι η Εκκλησία της Κύπρου ή και ξεχωριστά οποιαδήποτε Μητρόπολη, Σταυροπηγιακή Μονή και Ναοί, οφείλουν στο Κράτος.

2. Δεν θα επιστραφούν οποιαδήποτε ποσά φόρου που έχουν καταβληθεί από την Εκκλησία της Κύπρου στο Κράτος.

3. Η ημερομηνία έναρξης της συμφωνίας ορίζεται η …..

4. Η Συμφωνία καλύπτει όλες τις Μητροπόλεις, τις Σταυροπηγιακές Μονές, τις Ενοριακές Μονές και τους Ναούς. Οποιαδήποτε άλλη συμφωνία προηγήθηκε με την Εκκλησία Κύπρου ή άλλη Μητρόπολη, Σταυροπηγιακή Μονή, Ενοριακή Μονή και Ναό, καταργείται.

5. Η Συμφωνία καλύπτει ολόκληρο το φάσμα της Φορολογίας

6. Η Εκκλησία της Κύπρου θα καταβάλλει φόρο κεφαλαιουχικών κερδών για όλες τις διαθέσεις ακίνητης περιουσίας που πραγματοποιεί από την ημερομηνία της συμφωνίας και μετά. Το Ελεγκτικό Τμήμα της Εκκλησίας της Κύπρου, θα αναλάβει να καταθέσει στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων μέχρι την.. …, όλα τα Συμβόλαια Πώλησης για διαθέσεις που έγιναν πριν την ημερομηνία της Συμφωνίας.

7. Η Εκκλησία της Κύπρου θα καταβάλλει έκτακτη αμυντική εισφορά και θα συμμορφώνεται με όλες τις υποχρεώσεις της που προκύπτουν από τους περί Εκτάκτου Εισφοράς για την Άμυνα της Δημοκρατίας Νόμους. Όλη η διαδικασία υπολογισμού και πληρωμής θα γίνεται από το Ελεγκτικό Τμήμα της Εκκλησίας της Κύπρου.

8.1 Η Εκκλησία της Κύπρου θα απαλλάσσεται στο διηνεκές από το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας αναφορικά με όλα τα τεμάχια που δεν θα πωλήσει.

8.2 Για όσα τεμάχια πωλούνται τα οποία: Βρίσκονταν στην Κατοχή της Εκκλησίας κατά την ημερομηνία της συμφωνίας, ή Θα αποκτηθούν μετά την ημερομηνία της συμφωνίας ως αποτέλεσμα ανταλλαγής με περιουσία που βρισκόταν στην κατοχή της εκκλησίας  κατά την ημερομηνία της συμφωνίας ή Θα αποκτηθούν μετά την ημερομηνία της συμφωνίας ως αποτέλεσμα δωρεάς, θα καταβάλλεται φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας που θα υπολογίζεται με βάση τους εκάστοτε συντελεστές φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας, από την ημερομηνία της συμφωνίας μέχρι την ημερομηνία πώλησης του τεμαχίου. Σε περίπτωση που η περίοδος από την ημερομηνία της συμφωνίας μέχρι την ημερομηνία πώλησης του τεμαχίου υπερβαίνει τα 20 χρόνια, θα καταβάλλεται φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας μόνο για τα τελευταία 20 χρόνια.

8.3 Για όσα τεμάχια αγοραστούν από την Εκκλησία μετά την ημερομηνία της Συμφωνίας, θα καταβάλλεται φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας που θα υπολογίζεται με βάση τους εκάστοτε συντελεστές φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας, χωρίς το χρονικό περιορισμό των 20 ετών.

8.4 Ο φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας που προκύπτει με βάση τα σημεία (8.2) και (8.3), πιο πάνω θα είναι πληρωτέος μόνο κατά την πώληση του τεμαχίου και εάν το τεμάχιο δεν πωληθεί δεν θα υπολογίζεται και δεν θα καταβάλλεται οποιοσδήποτε φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας. Κατά την καταβολή του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας σε σχέση με το τεμάχιο που πωλείται, με εξαίρεση τα τεμάχια που καλύπτονται από το σημείο (8.3), δεν θα καταβάλλονται τόκοι ή επιβαρύνσεις  επί του φόρου.

8.5 Το Ελεγκτικό Τμήμα της Εκκλησίας της Κύπρου θα αναλάβει να καταθέσει στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων μέχρι την….. κατάλογο όλων των τεμαχίων που ανήκαν στην Εκκλησία κατά την ημερομηνία της Συμφωνίας..

8.6 Πρόσθετα το Ελεγκτικό Τμήμα της Εκκλησίας θα αναλάβει να ενημερώνει το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων για την απόκτηση τεμαχίων μετά την ημερομηνία της συμφωνίας, δυνάμει δωρεάς ή ανταλλαγής (με περιουσία που ανήκε στην Εκκλησία της Κύπρου κατά την ημερομηνία της Συμφωνίας), καθώς και τεμαχίων που θα αγοράζονται μετά την ημερομηνία της συμφωνίας.

9. Τα εισοδήματα της Εκκλησίας της Κύπρου, θα απαλλάσσονται από φόρο εισοδήματος, σύμφωνα με τους περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμους.

10. Η Εκκλησία της Κύπρου θα καταβάλλει το τέλος χαρτοσήμου και θα συμμορφώνεται με όλες τις υποχρεώσεις της που προκύπτουν από τους περί Χαρτοσήμων Νόμους.

11. Το Υπουργείο Οικονομικών θα αναλάβει να  προωθήσει σε συνεργασία με τον Υπουργείο Εσωτερικών την απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση για απαλλαγή της Εκκλησίας της Κύπρου από την υποχρέωση για καταβολή μεταβιβαστικών τελών κτηματολογίου για την απόκτηση τεμαχίων επί των οποίων θα ανεγερθεί ο Ναός .

12. Το Υπουργείο Οικονομικών  θα αναλάβει να προωθήσει την απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση για να δίδεται η δυνατότητα στα Μέλη της Ιεράς Συνόδου και στους Ηγουμένους Σταυροπηγιακών Μονών να αποκτούν αδασμολόγητο όχημα με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων.

13. Η Εκκλησία της Κύπρου θα απαλλάσσεται από την καταβολή ΦΠΑ για την ανέγερση και συντήρηση Ναών και ακινήτων που βρίσκονται στον περίβολο του Ναού και χρησιμοποιούνται για τα την επιτέλεση του θρησκευτικού έργου. Διευκρινίζεται ότι η υπό αναφορά απαλλαγή θα γίνεται με την παραχώρηση κατά χάριν κρατικής χορηγίας έναντι του καταβληθέντος ΦΠΑ.

Για τα 13 αυτά σημεία υπήρξε η θετική απάντηση της Εκκλησίας η οποία ανέμενε τη Γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα επί του προσχεδίου της συμφωνίας, έτσι ώστε να προχωρήσει η  έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο και ακολούθως η ψήφιση των σχετικών νομοσχεδίων από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Στις 12 Μαρτίου 2012 επίσης ο τότε υπουργός Οικονομικών, Κίκης Καζαμίας, είχε το πρωί συνάντηση με το  διευθυντή του Ελεγκτικού Τμήματος της Εκκλησίας της Κύπρου Γιάννος Χαριλάου και ο Διευθυντής του τμήματος εσωτερικών προσόδων Γιώργος  Πούφος.

Σε δηλώσεις του ο Κίκης Καζαμίας, ανέφερε ότι κατέληξαν σε συμφωνία, με βάση προσυμφωνία που επετεύχθη το 2005 και διευθετείται έτσι μια εκκρεμότητα που υπήρχε στις σχέσεις των 2 των δύο θεσμών, από την ύπαρξη της Δημοκρατίας.

Ερωτηθείς για το όφελος που θα έχει το κράτος ο Κίκης Καζαμίας απάντησε ότι εξαρτάται από τις αγοραπωλησίες που θα κάνει η εκκλησία. Από την πλευρά του ο Διευθυντής του ελεγκτικού γραφείου της εκκλησίας, Γιάννος Χαριλάου, εξήρε τη σημασία της συμφωνίας, για την οποία η εκκλησία βρισκόταν σε διαβούλευση με το υπουργείο Οικονομικών από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του κυρίου Καζαμία.

Διατύπωσε την επιθυμία της εκκλησίας να βοηθάει το κράτος και υπογράμμισε ότι τα οφέλη διαχρονικά θα είναι πολύ σημαντικά για το κράτος.  Η συμφωνία αναμένεται να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και την Ιερά Σύνοδο και να τεθεί σύντομα σε ισχύ.

Στο θέμα της φορολόγησης αναφέρθηκαν βουλευτές

Βουλευτές του ΑΚΕΛ και του Κ.Σ. ΕΔΕΚ χαιρέτισαν σήμερα την καταρχήν συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Εκκλησίας της Κύπρου για την φορολόγηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της Εκκλησίας, την οποία ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας, στην παρουσία του Διευθυντή του Ελεγκτικού Τμήματος της Εκκλησίας Γιάννου Χαριλάου.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ερωτηθείς στη Βουλή για το θέμα, είπε ότι δεν σχολιάζει συμφωνίες που δεν έχει υπόψη του. «Δεν είναι του πολιτικού μου χαρακτήρα», όπως ανέφερε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Πάμπος Παπαγεωργίου, σε δηλώσεις του για το θέμα, είπε ότι δεν έχουν δει λεπτομέρειες και πρόσθεσε ότι η Εκκλησία μέσα στα πλαίσια των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων οφείλει να καταβάλλει φορολογία.

«Απ' εκεί και πέρα, είναι ένα λεπτό ζήτημα το οποίο φαίνεται πως βαίνει σε λύση και αυτό είναι κάτι που μας ευχαριστεί. Θα πρέπει να δούμε τις λεπτομέρειες. Αλλά η παρούσα κατάσταση, το παρόν αδιέξοδο είναι κάτι που δεν μπορεί να συνεχιστεί, ειδικά αν λάβουμε υπόψη τις επιτακτικές ανάγκες καταβολής φορολογίας από όσους μπορούν να καταβάλουν και κατ' αναλογία λόγω των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης. Με αυτή την έννοια πρόκειται για μια πολύ ευχάριστη εξέλιξη», πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης, στις δικές του δηλώσεις του για το θέμα, είπε ότι η ΕΔΕΚ εκφράζει την ικανοποίηση της «για την διαφαινόμενη συμφωνία αναφορικά με το θέμα της φορολόγησης της Εκκλησίας».

 «Βλέπουμε αυτό το θέμα να επιλύεται οριστικά σε μια περίοδο που απαιτείται η μέγιστη δυνατή συνεννόηση και συναίνεση, ειδικότερα για την έξοδο από την κρίση.

Ευχόμαστε ότι οι δύο πλευρές θα προχωρήσουν στις τελικές υπογραφές για να αποφευχθούν οι οποιεσδήποτε μελλοντικές προστριβές μεταξύ του κράτους και της Εκκλησίας.

Θεωρούμε ότι η κατάληξη αυτή μπορεί να έχει οφέλη για τον τόπο και για θέματα τα οποία υπερβαίνουν τα στενά πλαίσια των οικονομικών θεμάτων», κατέληξε.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
ΚΡΑΤΟΥΣ – ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ 14 Μαρτίου 2012

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών σε σχέση με συμφωνία μεταξύ κράτους και Εκκλησίας, αναφορικά με φορολογικά θέματα.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας μετά τη λήξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, «το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη σημερινή του συνεδρία έχει κάνει αποδεκτή πρόταση που ετοιμάστηκε από το Υπουργείο Οικονομικών και έχει σχέση με μια συμφωνία που συνομολογήθηκε ανεπίσημα, μέχρι στιγμής, μεταξύ του κράτους και της Εκκλησίας της Κύπρου σε σχέση με φορολογικά θέματα». «Στο πλαίσιο εξεύρεσης κοινά αποδεκτής οδού ως προς την επίλυση των διαφορών που προέκυψαν μεταξύ των δύο βασικότερων θεσμών που υπάρχουν στην Κυπριακή Δημοκρατία και στη βάση μιας καταρχήν συμφωνίας που είχε συνομολογηθεί το 2005 και ποτέ δεν προωθήθηκε, επήλθε τελικά συμφωνία με αλλαγή πάνω σε τέσσερα σημεία στα όσα είχαν προσυμφωνηθεί το 2005», είπε.

Όπως σημείωσε, «οι διαφορές επικεντρώνονται πρώτον, στο γεγονός ότι πλέον θα καταβάλλονται τόκοι και επιβαρύνσεις επί του φόρου ακίνητης περιουσίας που προκύπτει από τις πράξεις που διενεργεί η Εκκλησία της Κύπρου για μέγιστη χρονική περίοδο 20 ετών και αυτές οι επιβαρύνσεις θα είναι πληρωτέες μόνο κατά την πώληση του τεμαχίου. Στην προηγούμενη συμφωνία υπήρχε πρόνοια για μη καταβολή τόκων και άλλων επιβαρύνσεων, διευκρίνισε.

«Δεύτερο σημείο», πρόσθεσε, «που έχει τώρα συμφωνηθεί είναι ότι για όσα τεμάχια αγοράζονται από την Εκκλησία μετά την ημερομηνία επίτευξης της συμφωνίας με το κράτος – έχω διαβεβαίωση από την Εκκλησία ότι αυτό θα ισχύει από σήμερα, δηλαδή από την ανακοίνωση της συμφωνίας διότι η συνομολόγηση και η υπογραφή μπορεί να πάρει λίγες μέρες – θα καταβάλλεται ο φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας από την ημερομηνία αγοράς του τεμαχίου». Όπως εξήγησε, «στην προηγούμενη συμφωνία ο φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας επί των τεμαχίων που αγόραζε η Εκκλησία θα καταβαλλόταν μόνο αν πωλείτο το ακίνητο, ενώ τώρα από τη στιγμή που αγοράζεται και αν πωληθεί θα ξαναπληρωθεί».

Το τρίτο σημείο, συνέχισε, «είναι ότι για όσα τεμάχια αποκτηθούν από την Εκκλησία μέσω ανταλλαγής, θα καταβάλλεται ο φόρος ακίνητης περιουσίας από την ημερομηνία απόκτησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του Περί Φορολογίας Ακινήτου Ιδιοκτησίας Νόμου, όπως πληρώνει ο καθένας δηλαδή, εκτός των ανταλλαγών που διενεργούνται με το κράτος». «Στην προηγούμενη συμφωνία όλα τα τεμάχια που κατέχονταν ως αποτέλεσμα ανταλλαγής είτε με το κράτος είτε με ιδιώτες φοροαπαλλάσσονταν», είπε.

Τέλος, είπε, «διαγράφεται σημείο της τότε συμφωνίας, που αφορά το αίτημα από πλευράς Εκκλησίας για απόκτηση αδασμολόγητων οχημάτων». «Αυτές», είπε, «είναι οι τέσσερεις βασικές διαφοροποιήσεις που έχουν επέλθει στη συμφωνία του 2005». «Από μέρους της Κυβέρνησης εκφράζω ικανοποίηση για την επίτευξη αυτής της συμφωνίας», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι «όπως ο Υπουργός Οικονομικών αποτάθηκε για επικύρωση συμφωνίας προς το Υπουργικό έτσι και ο Διευθυντής Ελεγκτικού Τμήματος στην Αρχιεπισκοπή κ. Ιωάννης Χαριλάου θα θέσει το θέμα στην αμέσως επόμενη Σύνοδο της Ιεράς Συνόδου. Είναι τυπική και από εκεί πλέον η επικύρωση αυτής της συμφωνίας». Επίσης, είπε, «εκφράζω ικανοποίηση από πλευράς Κυβέρνησης για την επίλυση μιας διαφοράς που υπάρχει ουσιαστικά από γενέσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Όπως ανέφερε, «είναι εκτίμηση του Υπουργικού Συμβουλίου ότι αυτή η πράξη από πλευράς Κυβέρνησης δείχνει την καλή θέληση και προς την Εκκλησία, έχοντας υπόψη ότι ουσιαστικά διαγράφεται η οποιαδήποτε απαίτηση ή αίτημα υπήρχε που αφορούσε οποιεσδήποτε πράξεις έγιναν από σήμερα και πηγαίνοντας πίσω μέχρι το 1960».

«Κρίναμε ότι πρέπει να βλέπουμε μπροστά και είναι μια ένδειξη που δείχνει ότι δεν υπάρχουν άλυτα προβλήματα και είμαι σίγουρος ότι αυτή η συμφωνία ικανοποιεί και τις δύο πλευρές και κρίνω ότι θα υπάρξει και μια θετική εκτίμηση και από πλευράς της κοινής γνώμης», είπε. «Δεν θελήσαμε να ασχοληθούμε με το παρελθόν. Μας ενδιαφέρει το σήμερα και το αύριο», κατέληξε.
_______________________

Συμβουλή μας: Καλά θα κάνουν οι όψιμοι επικριτές και υποκριταί της Εκκλησίας να αναζητήσουν και να διαβάσουν με προσοχή το βιβλίο του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου με τίτλο: ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ και ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΚΛΗΡΟΥ και μετά να προβαίνουν σε οποιαδήποτε δήλωση  ή και να γράφουν ότι τους κατεβάζει η αρρωστημένη φαντασία τους.

Voiotosp.blogspot.gr

ΤΑ ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΙΛΙΟΥ ΑΧΑΡΝΩΝ ΚΑΙ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΕΩΣ Κ.κ. ΑΘΗΝΑΓΟΡΑ.

Εόρτασε εχθές τα ονομαστήριά του και δέχθηκε ευχές ο Μητροπολίτης Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. κ. Αθηναγόρας. Ο χώρος των νεανικών κατασκηνώσεων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στον οποίο φιλοξενούνται φέτος οι κατασκηνωτικές περίοδοι της Μητρόπολης Ιλίου, αποτέλεσε το χώρο στον οποίο ο Σεβασμιώτατος δέχθηκε τις ευχές αρχιερέων, συγγενών και φίλων μεταξύ των οποίων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών κ. Θεολόγος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλιουπόλεως Αιγύπτου κ. Θεόδωρος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θαυμακού κ. Ιάκωβος και εκπρόσωποι της δημοτικής κοινότητας Αυλώνα.

Μέσα σε ατμόσφαιρα χαράς ο Σεβασμιώτατος γευμάτισε με τους καλεσμένους του με φόντο τον καταπράσινο περιβάλλοντα χώρο της κατασκήνωσης και αφουγκραζόμενος τις ζωηρές φωνές των κατασκηνωτών, οι οποίοι ακολουθώντας το ημερήσιο πρόγραμμά τους έκαναν συχνά αισθητή την παρουσία τους. Από την όμορφη αυτή ατμόσφαιρα δεν θα μπορούσε να λείπει και μια καλλιτεχνική νότα ή οποία δόθηκε από ομάδα κατασκηνωτών, οι οποίοι χάρισαν στους παρευρισκόμενους ένα σύντομο ζωντανό μουσικό πρόγραμμα.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας όταν στο χώρο της κατασκήνωσης κατέφθασε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ Ιερώνυμος για να του δώσει τις ευχές του αλλά και για να ευλογήσει τους κατασκηνωτές και τα στελέχη των δύο περιόδων. Μετά από μια σύντομη βόλτα στους χώρους της κατασκήνωσης ο Μακαριώτατος παρευρέθηκε στην υποστολή της Ελληνικής σημαίας όπου και γνωρίστηκε με τους κατασκηνωτές της Α’ περιόδου. Παρ’ όλα αυτά η επίσκεψή του δεν τελείωσε εκεί καθώς παρακάθισε και στο δείπνο που ακολούθησε. Αξιοσημείωτη ήταν η υποδοχή που του επιφύλασσαν οι κατασκηνωτές οι οποίοι με το ρυθμικό χειροκρότημά τους εκδήλωσαν τη χαρά και την ευχαρίστησή τους για την παρουσία του ανάμεσά τους.

Μετά το πέρας του δείπνου ο Μακαριώτατος παρακολούθησε την καθιερωμένη ψυχαγωγία των κατασκηνωτών. Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του έδωσε στον Μητροπολίτη Ιλίου τις θερμότερες ευχές του για υγεία και μακροημέρευση ενώ ανανέωσε με στελέχη και κατασκηνωτές το ραντεβού για την επόμενη κατασκηνωτική χρονιά.



ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ.

Ελλάδα

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στα ανώτατα κλιμάκια του στρατεύματος η παραίτηση που υπέβαλε αργά το βράδυ της Τρίτης στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) Κωνσταντίνος Ζιαζιάς. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΓΕΣ, ο κ. Ζιαζιάς υπέβαλε την παραίτησή του, «για λογους που άπτονται της ηθικής και της αξιοπρέπειας, τόσο της δικής του, όσο και του Στρατεύματος». Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, o κ. Ζιαζιάς υπέβαλε την παραίτησή του, αντιδρώντας στις υποδείξεις που του έγιναν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για το ποιες θα πρέπει να είναι οι επιλογές του για τους ανώτατους αξιωματικούς εν όψει των κρίσεων στο στράτευμα. Προγραμματισμένη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ το πρωί της Τετάρτης.
   
Με διπλό μήνυμα στις «βαλίτσες» του, με αποδέκτες την ελληνική κυβέρνηση αλλά και Ευρωπαίους αξιωματούχους που προβάλλουν το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ, καταφθάνει στην Αθήνα ο πρόεδρος της Κομισιόν. Στη συνάντηση που θα έχει την Πέμπτη με τον πρωθυπουργό ο Ζοζέ Μπαρόζο αναμένεται να επαναλάβει ότι η θέση της Ελλάδας είναι μέσα στην ευρωζώνη, όμως θα τονίσει πως η Αθήνα θα πρέπει να εφαρμόσει απαρέγκλιτα το πρόγραμμα προσαρμογής. Την αποφασιστικότητα της χώρας να παραμείνει στο ευρώ αναμένεται να διαμηνύσουν και οι αρχηγοί των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση στη συνάντηση που θα έχουν πριν το ραντεβού Σαμαρά-Μπαρόζο.
   
Στην Αθήνα βρίσκεται ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τσαρλς Κόλινς, ξεκινώντας από τη χώρα μας περιοδεία στην Ευρώπη, προκειμένου να ενημερωθεί για όλες τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και στην ευρωζώνη. Ο Τσαρλς Κόλινς συναντήθηκε την Τρίτη με τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη, ενώ σήμερα Τετάρτη θα έχει επαφές με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Κόλινς θα προχωρήσει σε δήλωση στήριξης της προσπάθειας που καταβάλλει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
   
Επιθεώρηση των εργασιών κατασκευής του φράχτη στον Έβρο πραγματοποιεί το πρωί της Τετάρτης, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, ο οποίος θα ενημερωθεί σχετικά και από τον πρόεδρο της κατασκευάστριας εταιρείας. Θα πραγματοποιηθεί, επίσης, σύσκεψη, όπου θα συζητηθούν θέματα αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης.
   
Πρόταση νόμου για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών θα παρουσιάσει το μεσημέρι της Τετάρτης ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Μεταξύ άλλων αναμένεται να προτείνει την ολική διαγραφή χρεών όσων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και τη μείωση των συνολικών δανειακών υποχρεώσεων ενός δανειολήπτη ή μιας οικογένειας, ώστε η μηνιαία καταβολή δόσεων σε όλες τις τράπεζες να μην ξεπερνά το 30% των μηνιαίων ατομικών ή οικογενειακών αποδοχών.

Κόσμος

«Ανευθυνότητα, πολιτική ανοησία, αντιεπαγγελματισμός»: Αντιδράσεις μέχρι και από το εσωτερικό του κόμματός του, των Φιλελεύθερων, προκάλεσαν οι αναφορές του Γερμανού αντικαγκελάριου Φίλιπ Ρέσλερ πως η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ «δεν φοβίζει» πλέον, με άλλα κομματικά στελέχη να προσπαθούν να αμβλύνουν τον τόνο των δηλώσεών του και άλλα να αναρωτιώνται «σε ποιον πλανήτη ζει». Με τις δηλώσεις του, ο Ρέσλερ «δείχνει δυστυχώς πως δεν έχει ακόμη καταλάβει την ευρωπαϊκή κρίση» σχολίασε ο διευθυντής του ινσιτούτου μακροοικονομικών ερευνών IMK.
   
Μια γυναίκα έχασε τη ζωή της λόγω του πανικού που προκάλεσε η σεισμική δόνηση των 6,4 βαθμών η οποία σημειώθηκε την Τετάρτη δυτικά της νήσου Σουμάτρα της Ινδονησίας και για την οποία δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής, το οποίο αναθεώρησε την αρχική του εκτίμηση για το μέγεθος του σεισμού (6,6 βαθμοί), το υπόκεντρο της υποθαλάσσιας δόνησης εντοπίστηκε σε βάθος 22 χιλιομέτρων.
   
Ισραήλ και Τουρκία πρέπει να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους ενώπιον της αστάθειας στην περιοχή, σύμφωνα με το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπεντζαμίν Νετανιάχου. Ο ψυχρός άνεμος που πνέει στις σχέσεις των δύο χωρών είχε ενταθεί μετά την αιματηρή επέμβαση στο Mavi Marmara, για την οποία η Άγκυρα απαιτεί συγγνώμη ενώ το Ισραήλ επιμένει στη θέση του.
   
Την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης προκάλεσε η απόφαση της Κομισιόν να συνεχιστεί επ' αόριστον η επιτήρηση της Βουλγαρίας και να δημοσιεύσει την επόμενη έκθεση με τα συμπεράσματα της για τα πεπραγμένα στη Βουλγαρία σε 18 και όχι σε 12 μήνες. Την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν δημοσίευσε επικριτική έκθεση για τη Βουλγαρία σχετικά με τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα. Η κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ βρέθηκε αντιμέτωπη με νέα πρόταση μομφής, κατηγορούμενη για αποτυχία στους τομείς της Δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων.
   
Μαχητικά αεροσκάφη και στρατιωτικά ελικόπτερα βομβάρδισαν το Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, την ώρα που στο έδαφος σημειώνονταν σφοδρές μάχες στο κέντρο της πόλης, καθώς οι αντάρτες προσπαθούν να πάρουν τον έλεγχο από τις δυνάμεις του στρατού. Οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις βομβάρδισαν την πόλη με όλμους και ρουκέτες. Εξέγερση σε φυλακή του Χαλέπι με θύματα. Μάχες μαίνονται και σε συνοικίες της Δαμασκού. Αναστολή της λειτουργίας της πρεσβείας στη Δαμασκό δρομολογεί η ελληνική κυβέρνηση.

Οικονομία

Το Παρίσι είναι ο επόμενος σταθμός του Ισπανού υπουργού Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος μετά τη συνάντησή του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο, την στιγμή που η Μαδρίτη προσπαθεί να βρει τρόπους πίεσης ώστε να παρέμβει η ΕΚΤ για να αποκλιμακωθεί το «σφυροκόπημα» των ομολόγων της στις αγορές. «Το ισπανικό κόστος δανεισμού δεν δικαιολογείται με την κατάσταση των δημοσιονομικών της χώρας» ανέφερε ο Σόιμπλε -αλλά τα ισπανικά spread κατέρριψαν και την Τετάρτη τα ρεκόρ της προηγούμενης ημέρας.
   
Σε καθεστώς εξυγίανσης θα ενταχθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα η Αγροτική Τράπεζα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γ.Στουρνάρα μετά από σχετική εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος. Συγκεκριμένα, θα ιδρυθεί «καλή τράπεζα», με την επωνυμία «Νέα Αγροτική Τράπεζα», στην οποία θα μεταφερθούν το σύνολο των καταθέσεων και το υγιές ενεργητικό της παλαιάς Αγροτικής. Η νέα τράπεζα θα είναι απαλλαγμένη από τα προβλήματα, απόλυτα υγιής και θα συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία της με στόχο το ταχύτερο δυνατόν να διατεθούν οι μετοχές της προς πώληση.
   
Να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα αγοράς κρατικού χρέους καλεί την ΕΚΤ το ΔΝΤ τονίζοντας πως μόνο έτσι θα αποκλιμακωθούν οι εντάσεις στις αγορές ομολόγων της Ισπανίας και της Ιταλίας. Σε έκθεση του ΔΝΤ για την Ευρωζώνη αναφέρεται πως η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας με το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων επηρεάζει ακόμη και σήμερα τις αποφάσεις της ΕΚΤ, καθιστώντας την επιφυλακτική στο να ενεργοποιήσει ξανά το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (Securities Markets Programme - SMP), ώστε να μην έλθει ξανά αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο απωλειών από τις αγορές κρατικού χρέους, οι οποίες θα μπορούσαν να επιδράσουν αρνητικά στην λειτουργία της.

Αθλητισμός

Ο Ολυμπιακός επικράτησε της Φαρένσε με 3-0 σε φιλικό αγώνα που διεξήχθη στο Φάρο της Πορτογαλίας. Οι «ερυθρόλευκοι» ήταν καλύτεροι σε όλη την διάρκεια του αγώνα και δεν απειλήθηκε ιδιαίτερα.«Αυτά τα ματς είναι για να δω τους παίκτες που έχουμε και μετά από αυτά εδώ στην Πορτογαλία θα πάρω τις αποφάσεις μου για το ρόστερ» τόνισε ο Ζαρντίμ.
   
Έντονη ήταν η φημολογία το βράδυ της Τρίτης ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν επικύρωσε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και ότι ζήτησε νέα συμπληρωματικά στοιχεία.
   
Με εντυπωσιακό τρόπο ξεκίνησε η Ρεάλ Μαδρίτης τα φιλικά παιχνίδια της καθώς συνέτριψε τη Ρεάλ Οβιέδο με 5-1.


Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

http://www.greekamericannewsagency.com/main/images/stories/greece-1111111.jpg 
Εδώ και πολλά χρόνια, ακούμε για τον περίφημο ορυκτό πλούτο της χώρας, με αποκορύφωμα τα πετρέλαια του Αιγαίου. Με αφορμή όμως μια μελέτη από το Εθνικό Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, για τον ορυκτό πλούτο της χώρας, κλήθηκα σε ραδιοφωνική εκπομπή του BBC Worldwide News, πριν δυο ημέρες, να σχολιάσω τα διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν σε ελληνικά και ομογενειακά sites, παράλληλα με την προοπτική αξιοποίησης του δημόσιου πλούτου αλλά και ιδιωτικών χρεωμένων επιχειρήσεων, από ξένα κεφάλαια. Συγκεκριμένα μου στάλθηκαν τα εξής δεδομένα, το οποία κυκλοφορούν ευρέως- μου είπανε – σε ελληνικά ιστολόγια.  ‘’Η Ελλάδα είναι πρώτη στον κόσμο σε νικέλιο, πρώτη σε λευκόλιθο, σε υδρομαγνησίτη, σε περλίτη, (1.600.000 τόνοι), δεύτερη παγκοσμίως σε μπετονίτη (1.500.000 τόνοι), πρώτη στην  Ε.Ε σε βωξίτη (2.174.000 τόνοι), πρώτη και σε χρωμίτη, ψευδάργυρο, αλουμίνα. Ο χρυσός που υπάρχει στην Θράκη αξίζει 38 δις ευρώ, ενώ μαζί με αυτό στην Μακεδονία και στην Θράκη , είναι τα τρία μεγαλύτερα κοιτάσματα χρυσού της Ευρώπης. ‘’Και συνεχίζει το κείμενο: ‘’Η Ελλάδα έχει νοτίως της Κρήτης 175 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο, το τρίτο μεγαλύτερο κοίτασμα παγκοσμίως και η αξία του, συν αυτή του φυσικού αερίου είναι 10 τρις $(!) ,όπως αναφέρει το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ’’

Ομολογώ ότι όποτε μου στέλνουν φίλοι και γνωστοί τέτοια ενημέρωση, δεν δίνω την δέουσα προσοχή ή τουλάχιστον δεν μπαίνω σε εξάντληση δεδομένων και διασταύρωση στοιχείων. Αλλά ποτέ δεν θεώρησα ότι κινούνται πλήρως στον τομέα της επιστημονικής φαντασίας. Η αλήθεια, είναι κάπου στην μέση, όπως εξήγησα και στο BBC, από αυτά μου μελέτησα τον τελευταίο καιρό. Όμως θεωρώ αξιόπιστες πηγές δεδομένων, τα τμήματα ερευνών των πολυεθνικών εταιρειών εξόρυξης πρώτων υλών: πολύ απλά , γιατί αυτές δεν μπορούν να αυτοεξαπατώνται, και προσέχουν να μην επενδύουν λάθος χρήματα, σε λάθος χρόνους. Η μεγάλη αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα έχει ορυκτό –ανεκμετάλλευτο- πλούτο, περίπου στις ποσότητες που κυκλοφορούν κατά καιρούς σε blogs και sites. Tα χρηματικά νούμερα όμως και οι αξίες που ονομάζονται στο κείμενο που παρέθεσα στην αρχή, αναφέρονται σε πλούτο που είναι ΟΡΥΚΤΟΣ : πλούτος δηλαδή για τον οποίο υπάρχει χρονικό και οικονομικό κόστος εξόρυξης, αξιοποίησης, διανομής,’ ρευστοποίησης’. 

Οι αποτιμώμενες αξίες ,πχ τα τρις δολαρίων από το πετρέλαιο στο Αιγαίο, είναι ‘θεωρητικά κατασκευάσματα’, συνήθως υπερεκτιμημένης αριθμητικής εντυπωσιασμών και γεωπολιτικών συμφερόντων. Δεν θα αναφερθώ καθόλου στα δεδομένα του ορυκτού πλούτου, είναι δουλειά πρωτίστως των γεωλόγων , των φυσικών και μετά των οικονομολόγων. Πιστεύω το εξής όμως, ακράδαντα: η Ελλάδα δεν είναι τόσο πολύτιμη για τα ‘πορτοφόλια’ μεγάλων συμφερόντων. Έχουμε προσθέσει σαν λαός, αιώνες τώρα, ”φαντασιακή υπεραξία” στον τόπο μας.

Άραγε ,τί να πουν αυτή την εποχή οι Ιταλοί και οι Ισπανοί που έχουν πολλαπλάσιες ‘υπέργειες’, φανερές υπεραξίες στις οικονομίες τους( μεγάλες βιομηχανίες, μεγαλύτεροι πληθυσμοί, μεγαλύτερο ΑΕΠ) ; Αναρωτιέμαι αν έχουν δει ποτέ κάποιοι, την βιομηχανία της Βόρειας Ιταλίας, τις πόλεις φαντάσματα που έχτισαν οι Ισπανοί για την τουριστική τους ανάπτυξη. Επίσης, αν έχουν αναρωτηθεί πόσα φθηνά ανθρώπινα χέρια και πόσες φθηνές εκτάσεις σε Αίγυπτο, Β. Αφρική ,Μ Ανατολή , θα βρει το διεθνές παραγωγικό κεφάλαιο , για παραγωγή και επενδύσεις με αξιόλογα περιθώρια κέρδους. Και αναρωτιέμαι αν κατανοούμε τι σημαίνει το γεγονός ότι η Κίνα μείωσε το όριο εισαγωγής ξένων κεφαλαίων,από 5 δις στα 5 εκατομμύρια δολάρια. Αυτά λέτε να τα αγνοούν τα δυτικά μεγαλοσυμφέροντα, και να ….συνομωτούν ,εποφθαλμιώντας για την Ελλαδίτσα και την παραγωγή της;

Η τωρινή οικονομική απαξίωση πολλών περιοχών του ευρωπαικού Νότου θα κινητοποιήσει τα γεράκια των αγορών και τα αρπακτικά των επιχειρήσεων, τους περίφημους γύπες, ώστε να ‘επιτεθούν’ πχ ,στην ισχυρή βιομηχανικά, και εξαγωγικά, βόρεια Ιταλία και στην υπερ-οικοδομημένη τουριστικά και οικιστικά, Ισπανία . Τέτοιες περιπτώσεις, πολλές αναλύσεις τις παρομοιάζουν ήδη ως μια πολύ προσοδοφόρα επενδυτική στρατηγική για τα περίφημα distressed funds. Tα τελευταία, έχει ακουστεί ότι τριγυρνάνε μήνες τώρα, στα σαλόνια των αθηναικών ξενοδοχείων και σε δικηγορικά γραφεία, ώστε να καρπωθούν χρεωμένα ξενοδοχεία, φωτοβολταικά πάρκα, βιομηχανίες στα… Οινόφυτα, και άλλες εμπορικές ευκαιρίες χρεωμένων εγχειρημάτων. Δυστυχώς η Ελλάδα , που έχει αρκετές σοβαρές ευκαιρίες κερδοφορίας για επενδύσεις, αλλά μόνο για μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό (5-7 έτη) , η Ελλάδα που έχει ορυκτό πλούτο και ευκαιρίες τιτλοποίησης από την μελλοντική εξόρυξη του, έχει και μια πολύ κακής ποιότητας πρώτη ύλη: το κρατικό management , αλλά και μέρος του κακού management στον ιδιωτικό τομέα, για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους. 

Το κόστος εισόδου στην ελληνική οικονομία, έχει χτιστεί εκτός απο το Δημόσιο, τόσο από πολίτες και πολιτικούς,όσο και απο επιχειρηματίες και συνδικάτα. Πρώτη ύλη; Η ελληνική νοοτροπία του βραχυπρόθεσμου κέρδους.Το παρατηρούμε όλοι, χρόνια τώρα,στην πλειοψηφία αυτών που επιχειρούν , αλλά και σε μια μερίδα αυτών που εργάζονται σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Η χώρα είναι μια γεμάτη απο τραβηγμένους στα άκρα ‘μύθους’ περί του ελληνικού επιχειρηματικού δαιμονίου, περί της διαφορετικότητας του ελληνικού πνεύματος και μυαλού, που έχουν κολλήσει στο γεμάτο προγονοπληξία υποσυνείδητο των νεοελλήνων. Αρχαία, βυζαντινά και προπολεμικά ιδεώδη προόδου, δεν μας ξεχρεώνουν πάντως, ούτε βελτιώνουν τα ελλείμματα.

Όσον αφορά τον ‘αληθινό’ ορυκτό πλούτο σε μια χώρα, αυτός είναι το πολύ ‘βαθύ’ πνευματικό και διανοητικό υλικό ιδεών και καινοτομίας. Αυτό που υπάρχει στα ορυχεία του ατομικού και συλλογικού ψυχισμού. Αυτός ο πλούτος , δεν μεγεθύνεται τόσο έυκολα όσο νομίζουμε,αν δεν τον καλλιεργούμε μέσα μας, στα έγκατα των ατομικών και συλλογικών μας σπηλαίων. Για τον υπόλοιπο ορυκτό πλούτο, στο υπέδαφος της χώρας, νομίζω ότι και να υπάρχει σε τέτοιες ποσότητες που διαβάζουμε , ακόμη δε και να απεικονίζει τεράστια μελλοντικά οικονομικά μεγέθη, δεν είναι σήμερα αυτός που θα αποτελέσει τον ανελκυστήρα της εθνικής οικονομίας και φυσικά δεν είναι συγκεκριμένος στόχος ξένων, αόρατων κέντρων ,πολιτικών και οικονομικών. Γιατί και να υπήρχε σχέδιο υπερχρέωσης και εκποίησης της χώρας, το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα,ούτως ή άλλως θα γεννούσε ένα από μόνο του, σε μια δημοσιονομικά άθλια χώρα, κλειστής κρατικοδίαιτης οικονομίας, με παράνομο πλουτισμό και φοροδιαφυγή.

Ας σοβαρευτούμε: ζούμε σε εποχή καμπής του οικονομικού μοντέλου παγκοσμιοποίησης, υπερπαραγωγής και υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων που συνδυάζεται με πιστωτική ασφυξία και μοχλευμένες υπεραξίες. Η γη, το έδαφος, ο εμπορικός πλούτος, είναι μακροπρόθεσμοι συντελεστές για κέρδος και υπεραξία. Tα funds’ γύπες’ ψάχνουν γρήγορα, εύκολα και φθηνά κέρδη. Αν δεν τα βρουν, τότε φροντίζουν για τους μετόχους τους( βιομηχάνους, τραπεζίτες, κράτη) να υποτιμήσουν τον πλέον αναγκαίο συντελεστή στην παραγωγή αξίας και υπεραξίας: την ανθρώπινη εργασία. Και αυτό το κάνουν καλά, βοηθούμενοι από τους δήθεν θεματοφύλακες της παγκόσμιας οικονομίας….