21 Ιουλίου, 2012

ΕCONOMIST: ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΜΕΤΡΑ.

http://now24.gr/wp-content/uploads/2012/01/%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%B1.jpg 
Στο ρεπορτάζ με τίτλο «Έρχεται η τρόικα» ο Economist υπογραμμίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση δίνει μάχη για να βρει από που θα γίνουν οι περικοπές δαπανών προκειμένου να αποφύγει τα οριζόντια μέτρα. Ωστόσο το περιοδικό εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να αποφύγει τις οριζόντιες περικοπές. «Η θυμός ξέφτισε αυτή την εβδομάδα καθώς η νέα κυβέρνηση συνασπισμού της Ελλάδας προσπάθησε και απέτυχε να βρει τα 11,5 δισ. ευρώ σε περικοπές που απαιτεί η Ε.Ε. και το ΔΝΤ για το 2013 και το 2014 ως μέρος του δεύτερου διεθνούς πακέτου διάσωσης της χώρας» σημειώνει το περιοδικό. Σύμφωνα με ανώνυμο αξιωματούχο του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, ορισμένοι υπουργοί δεν φάνηκαν να αντιλαμβάνονται ότι οι προϋπολογισμοί τους πρέπει να «τσεκουρωθούν» όχι μόνο να περιοριστούν.

Το περιοδικό αναφέρεται στις τελευταίες εξελίξεις στην Αθήνα και τις διαπραγματεύσεις των υπουργών με τον Γιάννη Στουρνάρα και εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν έχει περιθώριο ελιγμών. «Τα τελευταία δύο χρόνια με το άθλιο ρεκόρ της αποτυχίας να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα ουσιαστικά δεν έχει κανένα περιθώριο ελιγμών. Η Βουλή ψήφισε το Μεσοπρόθεσμο πακέτο αλλά χωρίς συγκεκριμένες περικοπές μήνες πριν από τις εκλογές. Οι εταίροι της ευρωζώνης είναι εχθρικοί σε κάθε πρόταση για παράταση της προθεσμίας καθώς θα σήμαινε ότι πρέπει να μοιράζουν περισσότερο ρευστό στους Έλληνες» υπογραμμίζει ο Economist.

Παράλληλα γράφει ότι η «στιγμή της αλήθειας» για τον Γιάννη Στουρνάρα θα έρθει στις 26 Ιουλίου όταν θα πρέπει να παρουσιάσει το πακέτο περικοπών στην τρόικα. «Εάν υστερεί η Ε.Ε. και το ΔΝΤ θα βρουν τις δικές τους προτάσεις. Οι πολιτικοί ηγέτες δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να συμφωνήσουν. Διαφορετικά η προσφορά διεθνούς χρήματος θα στερέψει αυξάνοντας την ζοφερή προοπτική» καταλήγει το ρεπορτάζ.

ΟΙ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ..ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.


Το καθεστώς της αδιαφάνειας κάτω από το οποίο χρηματοδοτούνταν όλα αυτά τα χρόνια εκατοντάδες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις προκύπτει από τη λίστα της… ντροπής που δημοσιεύει σήμερα ο isotimos.gr. Καταγράφει το μεγαλύτερο μέρος των 707 συνολικά ΜΚΟ που την τριετία 2007-2009 έλαβαν από τα κρατικά ταμεία 38.9 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να ενισχυθεί οικονομικά το έργο τους.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η δράση αρκετών Οργανώσεων είναι παντελώς άγνωστη, ενώ από τα επίσημα στοιχεία προκύπτει ότι δαπανήθηκαν χιλιάδες ευρώ για τη δακτυλίωση των πτηνών, να μελετηθεί η ιστορία της Αριστερής Νεολαίας, καθώς και να χρηματοδοτηθούν όμιλοι πολιτών για την τοπική δημοκρατία! Το πολυσέλιδο, διαβαθμισμένο, έγγραφο βρίσκεται στη διάθεση ανώτατων στελεχών του υπουργείου Οικονομικών αλλά και των εισαγγελικών Αρχών που διενεργούν ποινική προκαταρκτική εξέταση η οποία – κατά πληροφορίες αναμένεται να περατωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι λίστες

Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι τα ανώτατα στελέχη του ΥΠΟΙΚ έχουν ήδη ενημερωθεί για τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που διασπαθίσθηκαν τα προηγούμενα χρόνια με προκάλυμμα την ενίσχυση των Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων που λειτουργούν στη χώρα μας.

Το πρώτο μέρος των στοιχείων που έχει ήδη μελετηθεί αφορά τις 707 ΜΚΟ που χρηματοδοτήθηκαν κατά την τριετία 2007-2009 με ποσά συνολικού ύψους 38.9 εκ. ευρώ.Επρόκειτο για δύο κύκλους προγραμμάτων στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση» του Γ’ ΚΠΣ και αφορούσαν δράσεις ενίσχυσης της απασχόλησης των ανέργων με την ενεργό συμμετοχή των ΜΚΟ.

Τα συγκεκριμένα προγράμματα είχαν προκηρυχθεί το 2006 και τα σχέδια εγκρίθηκαν διαδοχικά ο πρώτος κύκλος το 2006 και ο δεύτερος το 2007 από τους τότε υπουργούς κ.κ. Τσιτουρίδη και Μαγγίνα, ενώ υπήρχε η δέσμευση ήταν να δημιουργηθεί «τουλάχιστον μια θέση απασχόλησης μέσω της κάλυψης του συνόλου των δαπανών για την απασχόληση προσωπικού».

Ανάμεσα στις ΜΚΟ που είχαν χρηματοδοτηθεί με ποσά από 25.000 μέχρι και 150.000 ευρώ ήταν η Οργάνωση της κυρίας Μαργαρίτας Παπανδρέου «Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη» (με 90.000 και 25.000 ευρώ), το καλλιτεχνικό σχήμα «Σπείρα-Σπείρα» στο οποίο συμμετέχει ο κ. Σταμάτης Κραουνάκης (με 150.000 συν 100.000 ευρώ), το ΙΣΤΑΜΕ «Ανδρέας Παπανδρέου» (με 125.000 ευρώ) και πολλά ακόμη.

Στα νέα στοιχεία όμως που περιήλθαν στην κατοχή του Οικονομικού επιτελείου καταγράφονται οι επιχορηγήσεις σε πολλές ακόμη ΜΚΟ.Από το ρεπορτάζ προκύπτουν άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία καθώς αρκετές Οργανώσεις εμφανίζονται να εισπράττουν επιχορηγήσεις που αγγίζουν ή ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ.

Είναι ενδεικτικό ότι στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία δόθηκαν 100.000 ευρώ, στο Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών 25.000 ευρώ, στον Εξωραϊστικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Τραχήλας 25.000 ευρώ, στη ΜΚΟ «Ωγυγός» 25.000 ευρώ, ενώ μια Μ.Κ.Ο. που φέρει τον τίτλο «Ειδικός Φορέας Ποιότητας Εσπεριδοειδών Τρινασου» έλαβε και εκείνη 25.000 ευρώ!

Από εκεί και πέρα οι «Ανοιχτοί Ορίζοντες» χρηματοδοτήθηκαν με 100.000 ευρώ, ίδιο ποσό έλαβε και η «Αντιγόνη», ενώ από 25.000 ευρώ έλαβαν η «Αρκαδική Νεολαία 2000», το «Ασύρματο Μητροπολιτικό Δίκτυο Κορινθίας», η ΜΚΟ «Νεανικό Πλάνο», καθώς και η Οργάνωση με τίτλο «Δράση για τον Άνθρωπο».

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η παρουσία στις λίστες και ορισμένων ΜΚΟ όπως το «Γέναθλον Κέντρο» (έλαβε 25.000 ευρώ), το «Ακροποδητι» (25.000 ευρώ), το «Προστατεύω τον Εαυτό μου» (25.000 ευρώ), η «Δράση Πολιτών του Αύριο» (50.000 ευρώ) η «Εταιρεία για τη προώθηση των τεχνών και το πολιτισμού ο ΘΟΑΣ» (25.000 ευρώ), η «Εταιρεία μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας» (25.000 ευρώ) και οι «Έλληνες Μοντελιστές» (25.000 ευρώ).

Από εκεί και περά, καλά λεφτά πήραν οι ΜΚΟ «Αργώ» και «Φάρος», 100.000 ευρώ και 50.000 ευρώ αντίστοιχα, με 75.000 ευρώ χρηματοδοτήθηκε ο Όμιλος Πολιτών για τη Τοπική Δημοκρατία και Ανάπτυξη «Πολιτεία», ενώ το Κέντρο Προώθησης της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης έλαβε με τη σειρά του 125.000 ευρώ.

Επίσης χρηματοδότηση έλαβε η «Λέσχη Νέων Πολιτικού Εντευκτηρίου» (50.000 ευρώ), το «Κύτταρο Εναλλακτικής Νεανικής Αναζήτησης» (75.000 ευρώ), το «Λευκό Χωριό» (25.000 ευρώ) και το «Λύκειο Ελληνίδων» (50.000 ευρώ), ενώ ιδιαίτερη θέση στις λίστες κατέχουν το Κοινωφελές Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο Τηλεειδοποίησης και Βοήθειας στο Σπίτι (χρηματοδοτήθηκε με 75.000 ευρώ) καθώς και η «Κοινωνική Ενδυνάμωση» που έλαβε 100.000 ευρώ.

Τι γίνεται με τις εισαγγελικές έρευνες

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το σκοτεινό «κεφάλαιο» των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων διεξάγεται και εισαγγελική έρευνα κατόπιν παραγγελίας που είχε δώσει, το Φεβρουάριο του 2011, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, κ. Ιωάννης Σακελλάκος.

Στην παραγγελία του ο κ. Σακελλάκος ζητούσε να ελεγχθούν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις οι οποίες συστάθηκαν την τελευταία 15ετια, να εντοπιστούν τα χρηματικά ποσά τα οποία έλαβαν - εν είδη χρηματοδότησης από το Ελληνικό Δημόσιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση και να διερευνηθεί το που κατέληξαν τα συγκεκριμένα κονδύλια. Παράλληλα, ζητούσε να ελεγχθούν και οι υπόλοιπες δραστηριότητες των ΜΚΟ.

Σήμερα, ενάμιση χρόνο μετά την εντολή για διενέργεια έρευνας ο φάκελος που ακούει στο όνομα «ΜΚΟ» βρίσκεται στα χέρια της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών. Σύμφωνα με πληροφορίες η προκαταρκτική εξέταση δεν έχει απλά περιορισθεί στις 600 ΜΚΟ, αλλά έχει επεκταθεί στους πολιτιστικούς συλλόγους και τις φιλανθρωπικές οργανώσεις, τα καλλιτεχνικά σχήματα και τους τοπικούς συλλόγους, τα ερευνητικά και μη ερευνητικά κέντρα καθώς και τους φορείς κάθε λογής που λάμβαναν κονδύλια από το Ελληνικό Δημόσιο.

Στα χέρια των εισαγγελικών λειτουργών βρίσκεται το πόρισμα καταπέλτης της Επιτροπής Διαφάνειας της Βουλής το οποίο κατέγραψε το «θολό, αχαρτογράφητο και νεφελώδη» τρόπο με τον οποίο τα υπουργεία χρηματοδοτούσαν εκατοντάδες ΜΚΟ χωρίς κανείς να γνωρίζει με ποιες διαδικασίες γινόταν η χρηματοδότηση νε ποια κριτήρια επιλέγονταν οι οργανώσεις και εάν υπήρχε μηχανισμός που ήλεγχε την κατανομή των χρημάτων.

Είναι ενδεικτικό ότι στην κατακλείδα του πορίσματος οι βουλευτές ουσιαστικά «σήκωναν τα χέρια ψηλά» καθώς αδυνατούσαν να προβούν σε καταμέτρηση των ΜΚΟ που λειτουργούν στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει εθνικός κατάλογος και ότι όσα υπουργεία διατηρούν μητρώα εγγεγραμμένων ΜΚΟ εμφάνισαν αντιφατικά στοιχεία. Παράλληλα στη διάθεση των εισαγγελικών Αρχών βρίσκονται και στοιχεία της έρευνας που πραγματοποίησε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, κ. Λέανδρος Ρακιντζής σχετικά με το εάν οι Μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί υποβάλουν δηλώσεις εισοδήματος αλλά και Φ.Π.Α.

Κατά πληροφορίες από τον έλεγχο και κατόπιν των στοιχείων που προσκομίστηκαν από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. προέκυψε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Οργανώσεων ούτε δήλωση υπέβαλλε ούτε τον Φ.Π.Α. Οι εισαγγελείς ελέγχουν και αυτή την παράμετρο της υπόθεσης, ενώ δικαστικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι ο αριθμός των Φορέων και των Οργανώσεων που έχει ελεγχθεί αγγίζει τις 6.000!

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Στην αναζήτηση άλλων 3,5 δισ. ευρώ βρίσκεται ακόμη η κυβέρνηση, για να κλείσει το πακέτο συνολικών περικοπών 11,5 δισ. ευρώ. Μέχρι την Παρασκευή είχαν συγκεντρωθεί προτάσεις μέτρων ύψους 8 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα πρέπει να έχουν βρεθεί έως το βράδυ της Τετάρτης, καθώς την Πέμπτη έχει κλειστεί Στουρνάρα - τρόικας. Τη Δευτέρα ενδέχεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός τους 20 πρώτους οργανισμούς που καταργούνται ή συγχωνεύονται.
   
Αύξηση των ωρών διδασκαλίας για τους περίπου 150.000 εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εξετάζει για άλλη μια φορά η κυβέρνηση, σε μια κίνηση που θα μειώσει δραστικά τις προσλήψεις στον χώρο της εκπαίδευσης. Το σχέδιο αύξησης των ωρών εργασίας δασκάλων και καθηγητών υπάρχει στα συρτάρια του υπουργείου Παιδείας από τον Αύγουστο του 2011.
   
Οργανωμένες ομάδες πορτοφολάδων, εκμεταλλευόμενοι την ελλιπή φύλαξη σταθμών και συρμών, «οργιάζουν» καθημερινά στα βαγόνια και στους σταθμούς και στα άλλα μεσα μαζική μεταφοράς, με θύματα κυρίως υπερήλικες, γυναίκες, αλλά και τουρίστες. Την παρέμβαση της Πολιτείας ζητούν οι εργαζόμενοι στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο προκειμένου να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πλέον πρόβλημα των κλοπών εις βάρος επιβατών. Αυτού του είδους η παραβατικότητα κινείται πλέον, στις παρυφές του οργανωμένου εγκλήματος.
   
Για προώθηση ισοπεδωτικών καταργήσεων -συγχωνεύσεων δημοσίων οργανισμών, που σε συνδυασμό με τις μειώσεις των δημοσίων δαπανών και τις εφεδρείες -απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων, «ακρωτηριάζουν το κράτος και την παροχή των δημοσίων υπηρεσιών προς τους πολίτες» κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα κριτήρια, προσθέτει, βάσει των οποίων πρέπει να γίνει η -ομολογουμένως αναγκαία για την ανάπτυξη- ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα πρέπει να είναι η εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών, η παροχή καλύτερων υπηρεσιών στον πολίτη και η στήριξη των ευπαθών ομάδων.
   
Δύο χώροι στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) και το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (ΟΑΚΑ), οι οποίοι κατά το παρελθόν έχουν χρησιμοποιηθεί για τον ίδιο σκοπό, θα παραχωρηθούν φέτος στους μουσουλμάνους της Αττικής, προκειμένου να τελέσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, κατά τη μεγάλη γιορτή της ισλαμικής θρησκείας, τη Λύση της Νηστείας του Ραμαζανίου.

Κόσμος

Άραβας ήταν, κατά πάσα πιθανότητα, ο δράστης της πολύνεκρης τρομοκρατικής ενέργειας, που σημειώθηκε εναντίον του λεωφορείου με τους Ισραηλινούς τουρίστες, στο αεροδρόμιο του Μπουργκάς, δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση της Βουλγαρίας μάρτυρας. Εν τω μεταξύ, πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση, για μη εξισορροπημένη και υποτακτική εξωτερική πολιτική σε βάρος των εθνικών συμφερόντων και για υποβάθμιση και περιφρόνηση των υπηρεσιών ασφάλειας της Βουλγαρίας, επέρριψαν οι κύριες παρατάξεις της αντιπολίτευσης στη Βουλή.
   
Η αποστολή των άοπλων παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία θα παραμείνει στη χώρα για άλλες 30 ημέρες χωρίς να υπάρξει και άλλη παράταση αποφάσισε ομόφωνα την Παρασκευή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η πρόταση που είχε κατατεθεί από τη Βρετανία προβλέπει παράταση 30 ημερών διευκρινίζοντας ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση παρά μόνο αν η Δαμασκός τηρήσει την υπόσχεσή της και αποσύρει τα βαρέα όπλα.
  
 Ένας μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, ο 24χρονος Τζέιμς Χολμς, συνελήφθη με την κατηγορία ότι είναι ο δράστης του μακελειού στο σινεμά του Ντένβερ κατά τη πρεμιέρα της νέα ταινίας του Μπάτμαν. Το περιστατικό που σόκαρε και βύθισε στο πένθος τις ΗΠΑ δεν σχετίζεται με την τρομοκρατία· συγκλονισμένος ο πρόεδρος Ομπάμα διέκοψε την προεκλογική εκστρατεία και επέστρεψε στην πρωτεύουσα κηρύσσοντας εξαήμερο εθνικό πένθος.
  
 Η μητέρα του Μοχάμεντ Μπουαζίζι, του νεαρού που αυτοπυρπολήθηκε στην Τυνησία πυροδοτώντας την Αραβική Άνοιξη το χειμώνα του 2011, καταδικάστηκε σε φυλάκιση τεσσάρων μηνών με αναστολή και αφέθηκε ελεύθερη αφού παρέμεινε προφυλακισμένη επί μία εβδομάδα. Η 60χρονη Μανουμπία Μπουαζίζι καταδικάστηκε από το πρωτοδικείο του Σίντι Μπουζίντ επειδή προσέβαλε έναν δημόσιο υπάλληλο κατά την άσκηση των καθηκόντων του και για προσβολή δημοσίας αιδούς.
  
 Ένοπλος μασκοφόρος άνοιξε πυρ σε κινηματογράφο στο Ντένβερ του Κολοράντο των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της πρώτης προβολής του νέου «Σκοτεινού Ιππότη», σκοτώνοντας τουλάχιστον 12 άτομα. Οι τραυματίες φτάνουν τους 50 -το νεότερο θύμα είναι ένα μόλις εξάχρονο παιδί. Ένας ύποπτος -ο 24χρονος Τζέιμς Χολμς- έχει ήδη τεθεί υπό κράτηση, δεν υπάρχουν ενδείξεις για δεύτερο δράστη. Στο αυτοκίνητό του βρέθηκε επιπλέον οπλισμός, ενώ ο ύποπτος υποστήριξε στους αστυνομικούς πως υπάρχουν εκρηκτικά στο σπίτι του.

Οικονομία

Έντονα επικριτικός για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τις αποτυχίες του σε ό,τι αφορά την παγκόσμια και την ευρωπαϊκή κρίση είναι ο οικονομολόγος Πίτερ Ντόιλ που εργαζόταν σε αυτό και το εγκατέλειψε τον περασμένο μήνα. Ο ίδιος, όπως γράφει σε επιστολή του που ήρθε στη δημοσιότητα, αισθάνεται ντροπή που είχε οποιαδήποτε σχέση με το Ταμείο.
   
Τον περιορισμό, ακόμα και την κατάργηση, σειράς φοροαπαλλαγών που αφορούν κυρίως δαπάνες και άλλων απαλλαγών για ειδικές κατηγορίες πληθυσμού, όπως όσους κατοικούν σε μικρά νησιά ή ακριτικές περιοχές, εξετάζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί τις επόμενες εβδομάδες. Βασικός άξονας του νομοσχεδίου θα είναι η πλήρης κατάργηση των απαλλαγών για οικογενειακά εισοδήματα πάνω από 40.000 ευρώ, η περικοπή της έκπτωσης κατά 50% σε εισοδήματα από 25.000-30.000 ως 40.000 ευρώ.
   
Με σημαντική πτώση έκλεισε η χρηματιστηριακή εβδομάδα για τις αγορές σε ΗΠΑ και Ευρώπη εξαιτίας των συνεχιζόμενων πιέσεων κατά της Ισπανίας και της πιθανότητας να προσφύγει σε πλήρη βοήθεια και όχι μόνο για το τραπεζικό της σύστημα.

Αθλητισμός

Κατασχετήριο ύψους 520.000 ευρώ από το ΙΚΑ έφτασε στα γραφεία του ΟΦΗ. «Για πισώπλατα μαχαιρώματα» μίλησε ο πρόεδρος της κρητικής ΠΑΕ, Κώστας Κλάδος προσθέτοντας ότι «διοικητικές θέσεις κατέχονται από ανεπαρκείς υπαλλήλους».
   
Ο Λεονάρντο Ζαρντίμ αποφάσισε να μεταβεί εσπευσμένα στη Μαδέιρα προκειμένου να βρεθεί κοντά στην οικογένειά του στην γενέτειρά του, η οποία πλήττεται από καταστροφικές πυρκαγιές. Ο τεχνικός του Ολυμπιακού θα περιμένει εκεί την αποστολή των «ερυθρόλευκων», που θα βρεθεί τη Δευτέρα στην Πορτογαλία για να συνεχίσει στην προετοιμασία της δίνοντας δυνατά φιλικά.
   
Ο Μπρούνο Φορναρόλι θα απολαύσει το Σαββατοκύριακό του στην Αθήνα και από τη Δευτέρα θα μπορεί να αποκαλεί τον εαυτό του παίκτη του Παναθηναϊκού.


ΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΜΙΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΓΙΑ "ΔΡΑΧΜΗ Η ΕΥΡΩ"

http://l2.yimg.com/bt/api/res/1.2/HMbzbJrTdAaa0nJ98ABVqA--/YXBwaWQ9eW5ld3M7Zmk9aW5zZXQ7aD00MjA7cT04NTt3PTQyMA--/http://media.zenfs.com/el-GR/News/Newsit.gr/wallstreetjournal_420_420.jpg 
Το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή;» εξακολουθεί να προβάλλεται μέσα από ανταποκρίσεις, αναλύσεις και εκτιμήσεις σε αμερικανικά ΜΜΕ, αναδεικνύοντας τις διιστάμενες απόψεις για την αντιμετώπιση της ελληνικής και γενικότερα της ευρωπαϊκής κρίσης, από τότε που ξεκίνησε έως σήμερα.

Ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα της «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» για τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία όσον αφορά την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της στη διεθνή αγορά, με εκτενή ανταπόκριση από τη Βόρεια Ελλάδα. Συγκεκριμένα, με αφορμή την οικονομική παρακμή του βιομηχανικού πάρκου στην Κομοτηνή, όπου παλαιότερα λειτουργούσαν περίπου 90 βιομηχανίες και σήμερα μόλις 26, οι ανταποκριτές της εφημερίδας διατυπώνουν την εκτίμηση ότι η έλλειψη ενός εθνικού νομίσματος, η υποτίμηση του οποίου θα καθιστούσε τα ελληνικά προϊόντα ανταγωνιστικότερα στη διεθνή αγορά, οδηγεί τη χώρα σε μια σαρωτική εσωτερική υποτίμηση, που συνοδεύεται από μειώσεις μισθών και τιμών, όπως τονίζεται.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι η μέθοδος της εσωτερικής υποτίμησης δεν στέφθηκε με επιτυχία σε άλλες χώρες, καθώς στις αναπτυγμένες οικονομίες, οι μισθοί μειώνονται σε γενικές γραμμές εν μέσω παρατεταμένης ύφεσης και μαζικής ανεργίας. Στην Ελλάδα, υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά, οι δημόσιες αντιδράσεις κατά της οικονομικής εξαθλίωσης που επέφερε η εσωτερική υποτίμηση, οδήγησαν τη χώρα στα όρια της πολιτικής ακυβερνησίας.

Τέλος, γίνεται αναφορά στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα με την προειδοποίηση του Ταμείου ότι η εσωτερική υποτίμηση ενδέχεται να αποτύχει και ότι οι λιγοστές περιπτώσεις χωρών που επανέκτησαν την ανταγωνιστικότητά τους, περιορίζοντας τα εργατικά κόστη, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία πριν από χρόνια, συνέβησαν σ' ένα ευνοϊκότερο διεθνές περιβάλλον και σε πιο ευέλικτες οικονομίες με μικρότερο χρέος. Αντιθέτως, «στην περίπτωση της Ελλάδας, οι περισσότερες από τις προϋποθέσεις για επιτυχία απουσιάζουν», σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ.

Εξάλλου, σε άλλα δημοσιεύματα και ραδιοτηλεοπτικές αναφορές καταγράφονται οι τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα με τα μέτρα που ανακοινώνονται στην Αθήνα εν όψει της αναμενόμενης άφιξης του κλιμακίου της τρόικας, την επόμενη εβδομάδα.

Επίσης, το πρακτορείο «Μπλούμπεργκ» αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εισήγαγε σε νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό της ΕΕ διάταξη που προβλέπει τη σύσταση ταμείου για την αποπληρωμή των χρεών των 17 κρατών-μελών της Ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι η συγκεκριμένη πρόταση αντιτίθεται στην πολιτική που πρεσβεύει η Γερμανίδα καγκελάριος Αγ. Μέρκελ περί θέσπισης νομοθεσίας για τον έλεγχο του ελλείμματος, ενώ οι συζητήσεις για το επίμαχο θέμα ξεκίνησαν στις 11 Ιουλίου και ενδέχεται να διαρκέσουν μήνες.

Όπως τονίζεται, οι υποστηρικτές του σχεδίου δήλωσαν ότι είναι καιρός για μια νέα προσέγγιση με στόχο τη σωτηρία της Ευρωζώνης, από τη στιγμή που οι υποσχέσεις που δόθηκαν από το 2010 για δάνεια άνω των 386 δισ. ευρώ σε δοκιμαζόμενα κράτη-μέλη απέτυχαν να μειώσουν το κόστος δανεισμού για χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 21/7/2012

Γεγονότα

1904: Ολοκληρώνεται το τεράστιο έργο του υπερσιβηρικού σιδηροδρόμου και ξεκινά από τη Μόσχα και καταλήγει στο Βλαδιβοστόκ στις ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού. Το συνολικό του μήκος φτάνει τα 4.607 μίλια.

1930: Εγκαινιάζεται από τον τότε πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο ο υπόγειος σταθμός του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου στην Ομόνοια, που ενώνει τον αστικό σιδηρόδρομο Αθήνας-Πειραιά με την αντίστοιχη γραμμή από την Πλατεία Αττικής μέχρι την Κηφισιά.

1975: Εκδίδεται το πρώτο φύλλο της καθημερινής απογευματινής εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».

 Γεννήσεις:

1899: Γεννιέται ο Ernest Miller Hemingway, αμερικανός συγγραφέας και δημοσιογράφος, που βραβεύτηκε με Nobel λογοτεχνίας το 1954 για την συνολική του προσφορά στην λογοτεχνία ενώ το 1953 κέρδισε το βραβείο Pulitzer για το βιβλίο του «Ο γέρος και η θάλασσα».

1948: Γεννιέται ο διάσημος τραγουδιστής Cat Stevens, ο οποίος πλέον έχοντας ασπαστεί τον ισλαμισμό ονομάζεται Yusuf Islam.


Θάνατοι:

1425: Πεθαίνει ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου, Εμμανουήλ Β’ Παλαιολόγος.

1928: Φεύγει από την ζωή ο, εξαιρετικός ποιητής και πεζογράφος, Κώστας Καρυωτάκης.