20 Ιουλίου, 2012

ΔΩΡΕΑΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΣΕ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ.

Εκτεθειμένα σε σοβαρά λοιμώδη νοσήματα είναι χιλιάδες παιδιά που δεν έχουν κάνει το βασικό εμβολιασμό γιατί οι γονείς τους είναι ανασφάλιστοι. 8 στα 10 που επισκέπτονται το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής προσέρχονται για δωρεάν εμβολιασμό.Το πρόβλημα αποτελεί βόμβα για τη Δημόσια υγεία καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να επιστρέψουν σοβαρές ασθένειες, απειλητικές για τη ζωή, όπως ο τέτανος, ο κοκκύτης, η διεφθερίτιδα, η ιλαρά, η ερυθρά, η μηνιγγίτιδα και η ηπατίτιδα Β.

Εκστρατεία Παιδικού Εμβολιασμού για παιδιά ανασφάλιστων γονέων και γονέων χρονίως ανέργων, καθώς και για παιδιά που ζουν στην Ελλάδα χωρίς καμία ιατρική παρακολούθηση, ξεκινά το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής από 20 Αυγούστου 2012. Σε πέντε σημεία της Αθήνας - στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής και στα τέσσερα παραρτήματά του στους Δήμους Ίλιου, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Ηλιούπολης και Ηρακλείου, θα καταγράφονται τα εμβόλια που χρειάζεται κάθε ανασφάλιστο παιδί από εθελοντές παιδιάτρους που στελεχώνουν τους εμβολιαστικούς σταθμούς.

Πληροφορίες για τους τόπους και το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών θα δίνονται από 20 Αυγούστου στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, Σεβαστουπόλεως 113, 3ος όροφος. στο τηλέφωνο 2103847374 Οι γονείς θα μπορούν να προσκομίζουν τα βιβλιάρια υγείας των παιδιών τους από τις 20 Αυγούστου έως τις 21 Σεπτεμβρίου 2012, να καταγράφονται στις εμβολιαστικές λίστες. Οδηγίες για το πρόγραμμα εμβολιασμών θα τους δοθούν στους ανωτέρω σταθμούς, ενώ οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν αρχές Οκτωβρίου στους κατόπιν ραντεβού.

Παιδιά που είναι πλήρως ανεμβολίαστα, θα κάνουν το λεγόμενο "catch up" στην εμβολιαστική τους φαρέτρα, με προτεραιότητα στα πιο ζωτικής σημασίας εμβόλια του Βασικού Εμβολιασμού. Είναι σημαντικό να τονιστεί, ότι στον παιδικό εμβολιασμό καμία δόση και κανένα εμβόλιο δε χάνεται, όσος καιρός και αν περάσει από την προβλεπόμενη για την ηλικία τους κάλυψη. Τα παιδιά που θα εμβολιαστούν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, θα παρακολουθούνται συστηματικά ώστε να προσέρχονται και μελλοντικά σε τακτά χρονικά διαστήματα για τη χορήγηση των υπόλοιπων εμβολίων.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης τόνισε «Έχουμε δημιουργήσει ένα μεγάλο δίκτυο 223 γιατρών μελών του ΙΣΑ στην υπηρεσία ανασφάλιστων άρρωστων συμπολιτών μας που μας χρειάζονται. 87 εθελοντές γιατροί πλαισιώνουν την καθημερινή λειτουργία του Ιατρείου, ενώ είναι πολλοί οι συνάδελφοι που παρέχουν δωρεάν εργαστηριακές και παρακλινικές εξετάσεις σε όσους ασθενείς τις χρειάζονται. Το Ιατρείο που στη διοικητική του στήριξη έχει 32 εθελοντές επιστήμονες και εθελοντές από την Οργάνωση Γυναικών «Παναθηναική», ξεκίνησε τη λειτουργία του ως πρότυπη δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και σήμερα, έξι μήνες μετά, έχει εξελιχθεί σε Σταθμό εξειδικευμένης και ποιοτικής παροχής υπηρεσιών υγείας. Υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα με την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, η οποία φαίνεται ότι έχει πέσει σημαντικά.

Ξαναβλέπουμε ασθένειες που στον 21ο αιώνα είχαν εκλείψει. Οι χιλιάδες ανασφάλιστοι γονείς που δημιούργησε η οικονομική κρίση, αδυνατούν να αγοράσουν τα εμβόλια που συνιστούν το βασικό εμβολιασμό με αποτέλεσμα τα παιδιά να μένουν εκτεθειμένα σε όλα τα λοιμώδη παιδικά νοσήματα. Αυτό είναι μία μεγάλη απειλή για τη δημόσια υγεία για την οποία θα πρέπει να μεριμνήσει η πολιτεία πριν να είναι αργά» Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής της ΜΚΟ «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» Κωστής Δήμτσας, ανέφερε ότι: «Εδώ και καιρό ο Αρχιεπίσκοπος με την «Αποστολή», έχουμε διαπιστώσει τον κίνδυνο που υπάρχει στα παιδιά οικογενειών με ανασφάλιστους γονείς.

Είμαστε αποδέκτες καθημερινά της αγωνίας των γονιών που ζητούν τη βοήθεια μας καθώς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ολοκληρώσουν ούτε τον απαραίτητο κύκλο εμβολίων τους. Η κατάσταση που διαμορφώνεται στον τομέα της υγείας είναι τουλάχιστον δύσκολη ή και επικίνδυνη. Η «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ανοίγουν την αγκαλιά τους στα παιδιά δίνοντας ένα φιλί προστασίας στη νέα γενιά της Ελλάδας μας. Η Αρχιεπισκοπή με τον ΙΣΑ θα βρεθούν δίπλα στο κάθε παιδί».

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΡΩΤΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ

Χιλιάδες Ανασφάλιστοι ασθενείς βρήκαν καταφύγιο στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής το πρώτο εξάμηνο λειτουργίας του. Από την έναρξη της λειτουργίας του Ιατρείου την 1η Φεβρουαρίου μέχρι και σήμερα έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του σε περισσότερα από 3.500 άτομα εκ των οποίων το 74% ήταν Έλληνες. Το 44% ήταν πρώην ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που είχαν κάποια μικρομεσαία επιχείρηση, η οποία έκλεισε και στη συνέχεια έμειναν ανασφάλιστοι αφενός λόγω των οφειλών στο Ταμείο τους, αφετέρου λόγω των οφειλών στην εφορία.

Πολίτες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους προς την εφορία, αποκλείονται από οποιαδήποτε πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αφού η έκδοση Βιβλιάριου Απορίας απαιτεί την τακτοποίηση των οφειλών τους προς την εφορία και την προσκόμιση φορολογικής ενημερότητας. Ακόμη, αρκετοί από τους προσερχόμενους, είναι άστεγοι που διαμένουν σε κάποιο εξωτερικό χώρο ή εγκαταλειμμένο σπίτι. 46% ήταν πρώην ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, οι οποίοι έχουν απολυθεί μέσα στην τελευταία τριετία και λόγω της παρατεταμένης ανεργίας, δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη. Τα συνηθέστερα προβλήματα υγείας ήταν ο καρκίνος, η αρτηριακή υπέρταση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο σακχαρώδης διαβήτης, ενώ σε μικρότερες ηλικίες, συνηθέστερες είναι οι διαταραχές όρασης, οι θυρεοειδοπάθειες και τα ψυχιατρικά νοσήματα.

Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής εντάσσεται στο πλαίσιο της συμμαχίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών μέσω της ΜΚΟ της «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών για την στήριξη των  ανασφάλιστων, άστεγων και παραμελημένων κοινωνικών  ομάδων του πληθυσμού που έχουν χτυπηθεί από την  οικονομική κρίση. Ειδικότερα το Ιατρείο προσέφερε τις υπηρεσίες τους σε 1161 παιδιά. Το 84% αυτών προσήλθε για δωρεάν εμβολιασμό.

Στα πλαίσια λειτουργίας Κοινωνικού Φαρμακείου, που λειτουργεί με τη στήριξη του ΣΦΕΕ, πλήθους φαρμακευτικών εταιρειών και εθελοντών φαρμακοποιών για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των ανασφάλιστων ασθενών του Ιατρείο, καλύψαμε την φαρμακευτική αγωγή στο 84 % των ασθενών που είχαν ανάγκη. Παράλληλα, σε συνεργασία με τον ΣΚΑΙ και τη με τη στήριξη 23 δημάρχων της Αττικής δράση συγκεντρώνουμε χιλιάδες φάρμακα σε πλατείες για την κάλυψη των αναγκών των ανασφάλιστων πολιτών στα πλαίσια της δράσης "Όλοι μαζί μπορούμε και στην Υγείας" κάθε Σάββατο, όλο το καλοκαίρι.

ΑΚΡΙΤΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΥΓΕΙΑΣ

 Το Ακριτικό Οδοιπορικό Υγείας του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής σε 14 ακριτικές περιοχές της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας Παραρτήματα Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής σε ακριτικό Νότο και Βορρά: Καστελόριζο Μεγίστης και Κυπρίνος Ορεστιάδας  Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στα πλαίσια λειτουργίας του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, οι δύο φορείς πραγματοποίησαν ένα Ακριτικό Οδοιπορικό Υγείας, από το νοτιότερο ως το βορειότερο άκρο μιας ξεχασμένης Ελλάδας, δημιουργώντας ένα δίκτυο ιατρικής και κοινωνικής στήριξης στους ακρίτες της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας: από το νοτιοανατολικότερο άκρο της Ευρώπης, το Καστελόριζο, την απομακρυσμένη Γαύδο, την ακριτική ζώνη Χάλκης, Νισύρου, Σύμης, Κάσου, Καρπάθου, Ανάφης, Λειψών, Αρκιών, Αγαθονησίου, ως τα Λάβαρα του Σουφλίου, τους Μεταξάδες του Διδυμότειχου και τον Κυπρίνο της Ορεστιάδας.

Στόχος του Οδοιπορικού Υγείας ήταν η στήριξη των κατοίκων παραμεθόριων περιοχών, η διανομή φαρμακευτικού υλικού και αναλωσίμων μέσα από τις κοινωνικές Υπηρεσίες των τοπικών κοινωνιών και τα Αγροτικά Ιατρεία και η παράλληλη καταγραφή των προβλημάτων και των υγειονομικών αναγκών των κατά τόπους περιοχών. Μέσα από το Ακριτικό Οδοιπορικό Υγείας, που ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο του και αναμένεται να συνεχιστεί το φθινόπωρο του 2012, αγκαλιάζουμε τους ακρίτες της άγονης Ελλάδας, υιοθετούμε τα προβλήματα τους, και βοηθούμε όπως και όσο μπορούμε: εξοπλίζουμε τα Αγροτικά Ιατρεία και τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των τοπικών κοινωνιών με φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό, υιοθετούμε τα προβλήματα τους μα και τις προσδοκίες τους, καταγράφουμε τις ανάγκες τους και οικοδομούμε μία γέφυρα αλληλεγγύης σε μια ξεχασμένη Ελλάδα.

Στο νοτιοανατολικότερο άκρο της Ευρώπης, το ακριτικό Καστελόριζο εγκαινιάζει στις 17 Αυγούστου 2012 ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κκ Ιερώνυμος Β το Παράρτημα του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής στο Δήμο Μεγίστης. Στόχος της ίδρυσης Παραρτήματος του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής είναι ο εφοδιασμός των κατοίκων του Καστελόριζου σε φαρμακευτικό υλικό και αναλώσιμα, η καταγραφή των υγειονομικών τους ελλείψεων και η στήριξη της τοπικής κοινωνίας με έμψυχο ιατρικό και νοσηλευτικό δυναμικό, σε συνεργασία με τις αρμόδιες τοπικές αρχές. Επόμενος στόχος είναι η ίδρυση παραρτήματος και στο βορειοανατολικότερο άκρο της Ελλάδας, στον ορεινό Κυπρίνο της Ορεστιάδας.

Ενώνουμε τα χέρια και μαζί προχωράμε. Όλοι μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε εκεί που το κράτος δε μπορεί. Ενωμένοι, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ο Ιατρικός Κόσμος και η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε μια κοινή προσπάθεια, ενώνουμε τις δυνάμεις μας και μαζί προχωράμε. Με συνέχεια και συνέπεια. Με στόχο τον κάθε ασθενή, τον κάθε κάτοικο της Ελλάδας, σε όσο δύσβατο μέρος κι αν βρίσκεται.

Μέσα από το σύμφωνο συνεργασίας που υπογράφηκε πριν 6 μήνες, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών μέσω της ΜΚΟ της ΑΠΟΣΤΟΛΗ, χαράζουν έναν δρόμο που στοχεύει στον άνθρωπο και στον ανθρωπισμό, μια προσπάθεια από πολλούς για πολλούς, με γνώμονα την αγάπη για το συνάνθρωπο που μας χρειάζεται.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΟΥΛΗΣ

Ο Γεν Διευθυντής της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ
ΚΩΣΤΗΣ ΔΗΜΤΣΑΣ



ΨΥΧΟΠΑΘΗΣ ΜΑΣΚΟΦΟΡΟΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΔΕΚΑ ΦΑΝ ΤΟΥ ΜΠΑΤΜΑΝ ΣΕ ΣΙΝΕΜΑ.


Ένα ακόμη παράδειγμα της αρνητικής επιρροής που ασκεί η υπερβολική και άκριτη παρακολούθηση ταινιών βίας, αποτελεί το αιματηρό περιστατικό που έλαβε σε σινεμά του Ντενβερ των Ηνωμένων Πολιτειών.Κατά τη διάρκεια προβολής της νέας ταινίας της σειράς Μπάτμαν, «Ο Σκοτεινός Ιππότης: Η Επιστροφή», σε αίθουσα εμπορικού κέντρου στο προάστιο Ορόρα, ένας ένοπλος μασκοφόρος όρμησε στην κινηματογραφική αίθουσα και άνοιξε πυρ σκοτώνοντας δέκα ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 40, όπως μετέδωσε σήμερα ο τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός KOA επικαλούμενος αυτόπτες μάρτυρες.

Ο άγνωστος, που φορούσε αντιασφυξιογόνο μάσκα, στη συνέχεια προσπάθησε να κάνει θεαματική την αποχώρησή του, πετώντας κάτι σαν δακρυγόνο. Στο σημείο έχουν σπεύσει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ εξαπολύθηκε ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του


EΝΤΑΞΗ ΤΗΣ «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ» ΣΤΑ ΜΗΤΡΩΑ Μ.Κ.Ο. ΤΩΝ ΗΝ. ΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ Ε. ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των δύο χρόνων από την ίδρυσή της η «Αποστολή», ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία – μη κυβερνητικός οργανισμός κατόπιν των σχετικών διαδικασιών ένταξης ανήκει πλέον στο μητρώο των μη κυβερνητικών του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου (ΕCOSOC)του O.H.E.

Έχει τη δυνατότητα συμμετοχής σε διακρατικές επιτροπές που ασχολούνται με θέματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος όπως για παράδειγμα το περιβάλλον, η ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων, η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, η υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, όπως επίσης δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής της σε επιτροπές και υποεπιτροπές για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος μεταξύ των συμμετεχόντων χωρών-μελών. Επίσης έχει τη δυνατότητα συμμετοχής σε αναπτυξιακά προγράμματα.

Παράλληλα η «Αποστολή» εντάχθηκε στο μητρώο του Μ.Κ.Ο. του χρηματοδοτικού μηχανισμού Europe Aid, του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι υπεύθυνος για το σχεδιασμό αναπτυξιακών πολιτικών της Κομισιόν και παρέχει βοήθεια μέσω προγραμμάτων και έργων σε όλο τον κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό διεκδικεί έργα ανάπτυξης υποδομών και εκπαίδευσης σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Η «Αποστολή» μέσω της ένταξή της στους προαναφερθέντες οργανισμούς, θα προωθήσει τη διεύρυνση των συνεργασιών της σε διεθνές επίπεδο, και θα συμμετάσχει ενεργά στο διάλογο για την αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων που καλούνται πλέον να αντιμετωπίσουν από κοινού οι κυβερνήσεις με τους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.



«Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ»

Το πρωινό της Πέμπτης, στον προαύλιο χώρο της Ένωσης Πολυτέκνων Αθηνών (ΕΠΑ), ξεκίνησε το πρόγραμμα «Η Αποστολή στους Πολύτεκνους» που υλοποιεί ο φιλανθρωπικός Οργανισμός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή» με εντολή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β’. 260 πολύτεκνες οικογένειες αποτελούμενες από 1.480 άτομα (561 γονείς και 961 παιδιά), παρέλαβαν δέματα αγάπης με τρόφιμα με σκοπό την κάλυψη βασικών αναγκών τους. Ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας και ο Διευθυντής της Ένωσης Πολυτέκνων Αθηνών κ. Χαράλαμπος Παύλος συνομίλησαν με τον κόσμο και διευκόλυναν την εξυπηρέτηση τους, δίνοντας κάθε πληροφορία για τον τρόπο παραλαβής των τροφίμων.

Ο κ. Δήμτσας μιλώντας στους πολύτεκνους ανέφερε: «Ξεκινάμε σήμερα την εφαρμογή του προγράμματος ΄΄Η Αποστολή στους Πολύτεκνους΄΄ υιοθετώντας τις ανάγκες τους, καλύπτοντας τις ελλείψεις τους και παρέχοντας ουσιαστική βοήθεια στο ελληνικό νοικοκυριό της πολύτεκνης οικογένειας... Θα συνεχίσουμε με δεδομένη τη θέληση και την αποφασιστικότητά μας, η πολύτεκνη οικογένεια ν΄ενισχυθεί και να βοηθηθεί στον καθημερινό της αγώνα. Αυτή είναι η εντολή του Αρχιεπισκόπου μας, όπου μέσα από την πρωτοβουλία της «Αποστολής» πραγματώνεται, αποκτά διαστάσεις ειλικρινούς προσφοράς και ανοίγει την αγκαλιά της στις πολύτεκνες οικογένειες με τα προστατευόμενα μέλη τους».

Άξιο αναφοράς είναι ότι κάθε πολύτεκνη οικογένεια ενισχύεται με επαρκείς ποσότητες τροφίμων με γνώμονα τον αριθμό των προστατευόμενων μελών ώστε να υπάρχει ουσιαστική ανταπόκριση καλύπτοντας μεγάλο μέρος των αναγκών τους σε μηνιαία βάση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Αποστολή» εντάχθηκε στο μητρώο του Μ.Κ.Ο. του χρηματοδοτικού μηχανισμού Europe Aid, του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι υπεύθυνος για το σχεδιασμό αναπτυξιακών πολιτικών της Κομισιόν και παρέχει βοήθεια μέσω προγραμμάτων και έργων σε όλο τον κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό διεκδικεί έργα ανάπτυξης υποδομών και εκπαίδευσης σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Η «Αποστολή» μέσω της ένταξή της στους προαναφερθέντες οργανισμούς, θα προωθήσει τη διεύρυνση των συνεργασιών της σε διεθνές επίπεδο, και θα συμμετάσχει ενεργά στο διάλογο για την αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων που καλούνται πλέον να αντιμετωπίσουν από κοινού οι κυβερνήσεις με τους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Τον γύρο του κόσμου κάνει το ρεπορτάζ του Associated Press με καταγγελίες μελών αντιρατσιστικών οργανώσεων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι μέσα σε τρεις μήνες έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 300 επιθέσεις εναντίον οικονομικών μεταναστών που ζουν στη χώρα μας. Δημοσιεύματα υπάρχουν την Παρασκευή σε μεγάλες ξένες εφημερίδες, όπως η Washington Post, αλλά και σε άλλα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Την ίδια στιγμή, ο Επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νιλς Μούιζνιεκς ετοιμάζεται να έρθει στην Αθήνα, προκειμένου να ελέγξει τη νομιμότητα της Χρυσής Αυγής.
   
Άνοιξε κατά τη διάρκεια της νύχτας το εργοστάσιο Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο, μετά από εντολή της εισαγγελίας και επέμβαση της αστυνομίας, κι ενώ -θεωρητικά- συνεχίζονταν οι διαβουλεύσεις μεταξύ ιδιοκτήτη - εργαζομένων - κυβέρνησης για την άρση του αδιεξόδου μετά από εννέα μήνες απεργίας. Μετά την επέμβαση της αστυνομίας αρκετοί εργαζόμενοι κατάφεραν να εισέλθουν στο εργοστάσιο, ενώ υπήρξαν προσαγωγές απεργών. Υπάρχουν καταγγελίες για τραυματισμούς, μεταξύ αυτών και του διευθυντή της μονάδας. Τα γεγονότα έχουν προκαλέσει πολιτική αντιπαράθεση.
   
Εντολή για προκαταρκτική εξέταση έδωσε η Εισαγγελία Πρωτοδικών με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο που κάνουν λόγο για κακοδιαχείριση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκεται ο αντιπρύτανης, Γιάννης Παντής, ο οποίος φέρεται να δώρισε σε ηθοποιό ένα κινητό τηλέφωνο και κοσμήματα με χρήματα του πανεπιστημίου. Η προκαταρκτική εξέταση ανατέθηκε στο ΣΔΟΕ, που θα διερευνήσει εάν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της απιστίας στην υπηρεσία και της υπεξαίρεσης.
   
Σε εξέλιξη βρίσκεται η δασική πυρκαγιά στον Αγαλά Ζακύνθου, που ξέσπασε το απόγευμα της Πέμπτης, ευτυχώς χωρίς να απειλεί κατοικημένη περιοχή. Τη μάχη για την κατάσβεση δίνουν εναέριες και επίγειες δυνάμεις. Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στην Κερατέα, σε ύφεση τα πύρινα μέτωπα σε Αχαΐα και Ζευγολατιό. Σε καλό δρόμο η επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς στα Χανιά, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.
   
Διεκόπη, από τις 3 τα ξημερώματα της Παρασκευής, το αναλογικό σήμα των ιδιωτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας, από το κέντρο εκπομπής στον Υμηττό. Από τη διακοπή του αναλογικού σήματος, επηρεάζονται το λεκανοπέδιο της Αττικής, τα Μεσόγεια, οι Δυτικές Ακτές των Κυκλάδων και οι Νότιες Ακτές της Εύβοιας. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί ΕΤ1, ΝΕΤ και ΕΤ3 θα διακόψουν την αναλογική εκπομπή με το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων 2012, στις 17 Αυγούστου 2012.

Κόσμος

Τις σορούς των θυμάτων από την επίθεση αυτοκτονίας με στόχο Ισραηλινούς τουρίστες στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας παρέλαβαν τα ξημερώματα στο Τελ Αβίβ οι συγγενείς, με το Ισραήλ -και, όπως αφήνουν να εννοηθεί Αμερικανοί αξιωματούχοι, και την Ουάσινγκτον- να δείχνουν τη Χεζμπολάχ και το Ιράν ως υπεύθυνους. «Είναι ώρα να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσουμε το Ισραήλ» ανέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα σε προεκλογική συγκέντρωση, χωρίς όμως να κατονομάζει την Τεχεράνη ως αυτουργό της επίθεσης.
   
Υπό τον έλεγχο των Σύρων ανταρτών βρίσκονται συνοριακά φυλάκια στη μεθόριο με την Τουρκία και το Ιράκ, την ώρα που μαίνονται οι μάχες στη Δαμασκό μεταξύ αντικαθεστωτικών και δυνάμεων του καθεστώτος. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποστηρίζει ότι χθες, Πέμπτη, καταγράφηκε ο «βαρύτερος απολογισμός» θυμάτων, με τουλάχιστον 248 νεκρούς. Την ίδια ώρα, εντείνεται η ανησυχία για το ενδεχόμενο ο Σύρος πρόεδρος να διατάξει να χρησιμοποιηθεί το χημικό οπλοστάσιο της χώρας.
   
«Έχει έρθει η ώρα να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσουμε την ασφάλεια του Ισραήλ» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, αναφερόμενος στην βομβιστική επίθεση στη Βουλγαρία, όπου έχασαν τη ζωή τους Ισραηλινοί τουρίστες. Μιλώντας σε προεκλογική εκδήλωση, ο Ομπάμα έκανε λόγο για «βάρβαρη και ανελέητη τρομοκρατική ενέργεια» και υπογράμμισε πόσο σημαντική είναι η ενίσχυση της βοήθειας στο Ισραήλ.
   
Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στη Μαδρίτη, μετά το τέλος της μεγάλης συγκέντρωσης διαμαρτυρίας κατά των μέτρων λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι. Η αστυνομία επιτέθηκε και άνοιξε πυρ εναντίον διαδηλωτών με σφαίρες από καουτσούκ, με αποτέλεσμα τουλάχιστον έξι άνθρωποι να τραυματιστούν ελαφρά. Επτά διαδηλωτές συνελήφθησαν.
   
Στα πιθανά κενά ασφάλειας που εκμεταλλεύτηκε ο βομβιστής ο οποίος επιτέθηκε κατά του λεωφορείου με τους Ισραηλινούς τουρίστες στο Μπουργκάς προκαλώντας οκτώ θανάτους, επικεντρώνεται πλέον τον ενδιαφέρον στη Βουλγαρία· το Ισραήλ επιμένει ότι το Ιράν και η Χεζμπολάχ είναι πίσω από την επίθεση. Ο δράστης, ήταν περίπου 35 ετών και είχε έρθει στη Βουλγαρία πριν από τέσσερις με επτά ημέρες· πολύ πιθανόν κατά τον υπουργό Εσωτερικών να είχε και βοηθούς ή συνεργούς στη χώρα. Το DNA και τα αποτυπώματά του έχουν οι Αρχές, συνεργάζονται με ΕΕ, Ισραήλ και ΗΠΑ.

Οικονομία

Νευρικά κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Παρασκευής με την επενδυτική ψυχολογία να επηρεάζεται από την υποχώρηση των διεθνών αγορών. Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχωρούν μετά την ανακοίνωση τριμηνιαίων αποτελεσμάτων δυσμενέστερων του αναμενόμενου.
   
Εκτενείς αναφορές στα προβλήματα των βιομηχανιών και επιχειρήσεων της Βορείου Ελλάδας φιλοξενεί σήμερα, Παρασκευή, η Wall Street Journal. Ενδεικτικά αναφέρεται στα βιομηχανικά πάρκα της περιοχής τα οποία στις αρχές του 2000 είχαν σχεδόν 90 εργοστάσια και σήμερα ενεργά είναι μόνον τα 26, κάτι που -σύμφωνα με τους συντάκτες του δημοσιεύματος- καταδεικνύει το πώς το κοινό νόμισμα επιδείνωσε τα οικονομικά προβλήματα στη Νότια Ευρώπη.
   
Ομαδικό διακανονισμό για την πληρωμή προστίμων επιδιώκουν τράπεζες που εμπλέκονται στο σκάνδαλο χειραγώγησης του Libor, καθώς θέλουν να αποφύγουν τη δημοσιοποίηση της εμπλοκής τους. Το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στις συζητήσεις αποκάλυψε σήμερα, Παρασκευή, ότι οι συζητήσεις για το διακανονισμό βρίσκονται σε προκαταρκτικό στάδιο και δεν έχει καταστεί σαφές αν οι εμπλεκόμενες εποπτικές αρχές θα θελήσουν να προχωρήσουν σε αυτή τη διευθέτηση.

Αθλητισμός

Τον 19χρονο Ισπανό μέσο Σούσο κοιτάζει ο Ολυμπιακός, με το όνομα του νεαρού άσου της Λίβερπουλ να πέφτει στο τραπέζι στη σύσκεψη που είχαν προ ημερών ο Λεονάρντο Ζαρντίμ με τον Ντάρκο Κοβάσεβιτς. Ο διεθνής με την εθνική Ισπανίας U19 Σούσο, άφησε πολύ καλές εντυπώσεις στο Euro 2012 με την ομάδα νέων των Ιβήρων και ο Πορτογάλος προπονητής είναι θετικός στην απόκτησή του από την ομάδα του Άνφιλντ. Στη Γερμανία ο Αβραάμ, θεραπεία Μιραλάς και Φουστέρ.
   
Συνέντευξη στην οποία μίλησε για όλους και για όλα παραχώρησε ο Ζεσουάλδο Φερέιρα, ο οποίος ζήτησε από τον κόσμο να μείνει στο πλευρό της ομάδας, ενώ τόνισε ότι ακολουθεί πιστά την γραμμή που θέλει και δεν πρόκειται να την αλλάξει. Ο Πορτογάλος τεχνικός έχρισε φαβορί για τον τίτλο τον Ολυμπιακό, ενώ αναφέρθηκε επίσης στον συμπατριώτη του προπονητή των Ερυθρολεύκων Λεονάρντο Ζαρντίμ και στην Εθνική Νέων. Διαβάστε τι είπε για τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα των Πρασίνων αλλά και για τους χειρισμούς στο θέμα του Κουίνσι.
   
Με γκολ των Αΐλτον (33΄) και Αλεξάνδρου (40΄) ο ΑΠΟΕΛ επικράτησε 2-0 της Ζένιτσα από τη Σλοβακία κι έβαλε τα «θεμέλια» της πρόκρισης στην επόμενη φάση του Europa League. Επίσης το εισιτήριο για τον Γ΄ προκριματικό γύρο της διοργάνωσης εξασφάλισε ουσιαστικά και η Ανόρθωση, μετά το εκτός έδρας νικηφόρο 3-1 επί της Λεβάντια Ταλίν από την Εσθονία. Τα τέρματα της κυπριακής ομάδας πέτυχαν οι Σπαντάσιο (45΄ πέν.), Λαμπόρντε (55΄) και Τόνι Κάλβο (62΄).


EΡΕΥΝΑ ΣΕ 21 ΧΩΡΕΣ: TO ΔΝΤ ΑΦΑΙΡΕΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ.

Έρευνα σε 21 χώρες: To ΔΝΤ αφαιρεί ανθρώπινες ζωές 
Μείωση του προσδόκιμου ζωής κατά 6 με 7 χρόνια φέρνει μαζί του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις χώρες που... σώζει. Αυτό αναφέρει η εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος", η οποία επικαλείται διεθνείς μελέτες, τ’ αποτελέσματα των οποίων δείχνουν ότι σε όποια χώρα πήγε το ΔΝΤ ως σωτήρας προκάλεσε φυματίωση, καρδιαγγειακές ασθένειες, ψυχικά νοσήματα και θανάτους.

Πρώτος, σύμφωνα με την εφημερίδα, ανέδειξε το θέμα το 2008 σε μεταπτυχιακή, διδακτορική εργασία φοιτητής του Πανεπιστημίου του Γέιλ σε συνεργασία με δύο φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, πυροδοτώντας μεγάλες αντιδράσεις εναντίον του ειδικά από εκπροσώπους του  Ταμείου.

Στην εργασία αυτή που δημοσιεύτηκε στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση "Plos" γινόταν συγκριτική μελέτη σε 21 χώρες του τέως ανατολικού μπλοκ κατά τα έτη 1991-2002 από την οποία φάνηκε ότι οι χώρες με δανειακή σύμβαση από το ΔΝΤ εμφάνισαν 16,6% μεγαλύτερη θνησιμότητα από φυματίωση, σε σύγκριση με άλλες χώρες που έκαναν περικοπές λόγω οικονομικών προβλημάτων, χωρίς να μπουν σε πρόγραμμα του ΔΝΤ.

Δεν ήταν όμως μόνο στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που επιδεινώθηκε η υγεία των λαών λόγω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Στην Αργεντινή τη δεκαετία 1991-2001, οπότε και δρούσε το ΔΝΤ, το 48% του πληθυσμού έμεινε εκτός ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και άρα χωρίς φάρμακα λόγω των πολιτικών που επιβλήθηκαν. Το αποτέλεσμα ήταν να αυξάνεται η θνητότητα των πολιτών κατά 5% για κάθε χρόνο σωτηρίας από το ΔΝΤ, ενώ το 2002 είχαν αυξηθεί κατά 40% οι επισκέψεις σε ψυχιάτρους λόγω κατάθλιψης.


ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ: TΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ;

Εθελοντικός συνεργατισμός: το οικονομικό μοντέλο του μέλλοντος; 
Αποτελεί πλέον εγνωσμένη πραγματικότητα η δυσλειτουργικότητα και η αδυναμία των απανταχού κάθετα διαρθρωμένων γραφειοκρατικών μηχανισμών να ανταποκριθούν επαρκώς και σε σωστό χρόνο στα λιγότερο ή περισσότερο επείγοντα προβλήματα που επιβαρύνουν σοβαρότατα τις ήδη υπερπολυπλοκοποιημένες κοινωνίες του ύστερου καπιταλισμού. Πρόκειται για απηρχαιωμένες ιεραρχικές δομές συγκρότησης που βλέπουν μονάχα οριζόντια και κάθετα, δίχως να λαμβάνουν υπ' όψη τις καμπυλώσεις και τις στρεβλώσεις του χώρου, τον οποίο αναλαμβάνουν να οργανώσουν.

Αυτός ο χώρος, ο κοινωνικός χώρος, ο τόσο ρευστός και μη γεωμετρικός, χρειάζεται άλλου τύπου δομές ανταπόκρισης που σε αυτή τη φάση μόνο τα σύγχρονα μέσα διαδικτυακής επικοινωνίας μπορούν να προσφέρουν. Τρανταχτό παράδειγμα τα όσα συνέβησαν πρόσφατα στη Ρωσία: Το περασμένο Σάββατο, οι New York Times ανέφεραν τα εξής: οι καταστροφικές πλημμύρες τις οποίες υπέστη η πόλη του Κριμσκ έγιναν η αφορμή για αναπάντεχες εξελίξεις, κυρίως χάρη στη δύναμη του διαδικτύου. Αφενός, τέθηκε υπό κρίση η ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού. Αφετέρου, αναδύθηκε στην επιφάνεια ένα ετερόκλητο πλήθος νέων εθελοντών - λέγεται πως ξεπέρασαν σε αριθμό τα 2000 άτομα - που ήρθε με καμιόνια γεμάτα προμήθειες να βοηθήσει μία πόλη που δεν τους περίμενε. [...] Αυτή η μορφή ακτιβισμού σηματοδοτεί μία βαθιά αλλαγή, σε μία χώρα που κατά τη διάρκεια της Σοβιετικής περιόδου, προσέγγιζε τις καταστροφές με στρατιωτική λογική και μυστικότητα.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που μία ομάδα διαδικτυωμένων εθελοντών προλαμβάνει την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού. Κατά τη διάρκεια του φιάσκου με τον τυφώνα Κατρίνα, ο πρώην ηγέτης των Μαύρων Πάνθηρων της Νέας Ορλεάνης, Μάλικ Ραχίμ, μαζί με μέλη μιας τοπικής αναρχικής κολλεκτίβας, αγνόησαν τις διαταγές εκκένωσης και, με τη βοήθεια εθελοντών οργανωμένων μέσω διαδικτύου, πραγματοποίησαν μία επιχείρηση ανακούφισης των πληγέντων, οι οποίοι διαφορετικά θα αφήνονταν στο έλεος της κατάστασής τους τόσο στη μεγάλη κρίση όσο και κατά τη διάρκεια των χαοτικών μηνών που ακολούθησαν. Θα αντιτείνει κανείς πως τέτοιου είδους εθελοντικής δράσης συναντάται συχνά σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Ωστόσο, το νέο στοιχείο είναι η ικανότητα των καθημερινών ανθρώπων να αντιμετωπίζουν ρευστές καταστάσεις, οργανώνοντας τη δράση τους μέσω φορητών τεχνολογιών επικοινωνιών, με πολύ πιο ισχυρό κίνητρο απ' ό,τι σε άλλες περιπτώσεις.

Το ερώτημα, λοιπόν, που ανακύπτει είναι πόσο πολύ και πόσο βαθιά μπορεί να αναπτυχθεί αυτό το μοντέλο συν-εργασίας και συν-ύπαρξης, αν μπορεί να αποτελέσει κυρίαρχη μορφή δημιουργικής και παραγωγικής δραστηριότητας ή αν θα παραμείνει κάτι που θα εξακολουθήσει να προκύπτει περιστασιακά και στο περιθώριο της κανονικότητας. Πολλοί πιστεύουν ότι ο μόνος δρόμος για την ανάδυση του εθελοντικού συνεργατισμού ως κυρίαρχου οικονομικού μοντέλου θα ήταν μία μόνιμη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, πράγμα που θα συνεπαγόταν την πλήρη κατάρρευση των συνηθισμένων δομών στις οποίες στηριζόμαστε.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς έχει αποδειχθεί πολλάκις στο παρελθόν πως η αυθόρμητη, φυσική, ανθρώπινη κινητοποίηση προκύπτει πάντοτε στην απαρχή μίας κρίσης. Στις δε κοινωνίες που τελούν διαρκώς υπό το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης, κυρίως λόγω μόνιμης έλλειψης πόρων, όχι μόνο δεν ευδοκιμεί το πνεύμα της συνεργατικότητας, αλλά μάλλον εντείνεται εκείνο της συγκρουσιακότητας. Απεναντίας, αυτό που φαίνεται να ισχύει είναι ότι μία τέτοια μορφή οικονομικής ύπαρξης μπορεί να προκύψει μονάχα στο πλαίσιο μιας οικονομικά ασφαλούς και σταθερής κατάστασης, υπό μορφή στιγμιαίων συνδέσεων και ανταποκρίσεων, που αδυνατούν να κλονίσουν πραγματικά τα κυρίαρχα μοντέλα οικονομίας.