17 Ιουλίου, 2012

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ»

 
Η συνέντευξη εδόθη 
στον Δημοσιογράφο κ. Ανδρέα Πιμπίσιη 16.7.2012

Η νέα κυβέρνηση που  θα αναλάβει σίγουρα δεν θα πρέπει να καταπιαστεί αμέσως με το εθνικό θέμα. Όσο όμορφο όραμα κι  αν έχει η νέα κυβέρνηση νομίζω ότι πρώτα πρέπει να δει το  θέμα της  οικονομίας Τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου δεν έχουν άλλη διέξοδο παρά να επιλέξουν υποψήφιο μεταξύ αυτών που ήδη έχουν εξαγγείλει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του 2013, εκτιμά ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος. Σημειώνει μάλιστα πως εάν επιλέξουν υποψήφιο μετά τον Σεπτέμβρη, δεν θα είναι σε θέση να παρουσιάσει ένα νοικοκυρεμένο πρόγραμμα με κάποιο όραμα. Ούτε και διαθέτουν καλή οργάνωση ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να μπορέσουν να τα βγάλουν εις πέρας. Αναγνωρίζει ότι κομματικό μηχανισμό διαθέτουν ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ.

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρει ότι είχε αρκετές συναντήσεις τόσο με τον Νίκο Αναστασιάδη όσο και με τον Γιώργο Λιλλήκα τους οποίους σκοπεύει να ξανασυναντήσει σύντομα, ενώ δηλώνει έτοιμος να συναντήσει και τον Σταύρο Μαλά ακόμη και στο γραφείο του. Όταν θα έρθει η ώρα τονίζει η Εκκλησία θα πει την άποψή της. Στέλνει το μήνυμα ότι ο επόμενος Πρόεδρος δεν θα πρέπει να βιαστεί να αρχίσει διάλογο για το Κυπριακό, το οποίο λέει πως πρέπει να τεθεί στο ψυγείο, αλλά να δώσει όλο το βάρος των προσπαθειών στην επίλυση των προβλημάτων της οικονομίας.

- Πριν λίγο καιρό σχολιάζοντας τις εξελίξεις στον ενδιάμεσο χώρο είχατε πει «δεν πάμε καθόλου καλά». Πώς εκτιμάτε το αποτέλεσμα και τι πιστεύετε ότι δεν πήγε καλά;

- Θεωρώ μειονέκτημα των κομμάτων του Κέντρου να μην τα καταφέρουν να βρουν έναν υποψήφιο πρόεδρο. Μέχρι σήμερα αμφιταλαντεύονται, συναντώνται, φεύγουν χωρίς αποτέλεσμα και μέχρι στιγμής δεν έχουν τοποθετηθεί. Θα βρουν κάποιο νέο, θα υποστηρίξουν έναν από τους τρεις που ήδη έχουν θέσει υποψηφιότητα; Το θεωρώ πολύ αρνητικό στοιχείο και μάλιστα μειονέκτημα των μικρών κομμάτων του Κέντρου.

- Είχατε κάνει επαφές μαζί τους; Τους δώσατε οποιαδήποτε συμβουλή 
για να τα βρουν;

-Άλλους είδα προσωπικά, άλλους δια εκπροσώπων. Ήθελα να αποφασίσουν οι ίδιοι. Η απόφαση θα ήταν δική τους, δεν θα ήταν δική μου. Το ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν αποφασίσει νομίζω ότι κάπως τους βαρύνει. Εκείνο που ενδιαφέρει την Εκκλησία είναι η εθνική γραμμή. Μακάρι να κατεβούν κάτω με ένα σωστό πρόγραμμα και από απόψεως εθνικής αλλά και απόψεως οικονομικής αφού για πρώτη φορά στην ιστορία της Κύπρου, από τότε ιδρύθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία μέχρι σήμερα, το Κυπριακό πρόβλημα έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Σε πρώτη μοίρα έρχεται η οικονομία του νησιού μας και θέλει μελέτη εις βάθος, θέλει προσοχή, θέλει μια δυναμική, θέλει νεύρο να σκύψουν πάνω στο πρόβλημα όλοι για να βγούμε από πάνω. Πιστεύω ότι υπάρχουν περιθώρια ο τόπος πολύ σύντομα να βγει από την κρίση. Εάν οι πολιτικοί ηγέτες μείνουν απαθείς, τα δύσκολα θα γίνουν δυσκολότερα και θα φτάσουμε σε τραγικές καταστάσεις.

- Τουλάχιστον από πλευράς εξαγγελιών και τοποθετήσεων πάμε καλά.
Τι πιστεύετε ότι χρειάζεται άλλο να γίνει;

- Χρειάζονται νηφάλιες αποφάσεις. Πρέπει όλοι να σταθούν πάνω στο πρόβλημα, με καθαρό μυαλό με νηφαλιότητα, αλλά και με πίστη ότι θα βγουν από πάνω. Αν δεν το πιστεύουν και είναι αποκαρδιωμένοι τότε δεν θα κάνουμε τίποτε.

- Ακούγοντάς σας κάποιος να λέτε ότι η κατάσταση της οικονομίας έχει ξεπεράσει το Κυπριακό και λαμβάνοντας υπόψη τις διαχρονικές σας ευαισθησίες επί του εθνικού θέματος, αντιλαμβάνεται ότι τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα.

- Είναι πολύ δύσκολα, περισσότερο απ’ ό,τι φαίνονται. Η κατάσταση δυσκόλεψε και οδηγήθηκαμε σε οικονομική αποτελμάτωση και πάλι λόγω αδιαφορίας. Δεν λαμβάνονταν μέτρα. Χρειάζεται να παρθούν μέτρα. Είπα ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα, γιατί δεν υπάρχει προοπτική λύσης Οι θέσεις των Τούρκων είναι τόσο μαξιμαλιστικές που αν πάμε να καταλήξουμε σε διευθέτηση υπό την πίεση της Τουρκίας και των συμμάχων της η τουρκοποίηση της Κύπρου θα είναι δεδομένη. Είναι θέμα ελαχίστου χρόνου. Άρα ο καιρός δεν βοηθά για συνομιλίες, πρέπει το Κυπριακό να τεθεί κάπως στο ψυγείο και πρέπει η νέα κυβέρνηση που θα αναλάβει -γιατί η παρούσα και λόγω της Προεδρίας και να θέλει να μπορεί να ασχοληθεί με το Κυπριακό και γνωρίζοντας τις θέσεις των Τούρκων δεν μπορεί να συνεχιστούν οι συνομιλίες- σίγουρα δεν θα πρέπει να καταπιαστεί αμέσως με το εθνικό θέμα. Όσο όμορφο όραμα κι αν έχει η νέα κυβέρνηση νομίζω ότι πρώτα πρέπει να δει το θέμα της οικονομίας. Γιατί χωρίς οικονομικό υπόβαθρο δεν μπορεί καμιά σωστή λύση να συζητηθεί και να επιτευχθεί. Πρέπει να στεκόμαστε πρώτα στα πόδια μας οικονομικά και μετά θα έρθουν τα άλλα.

- Άρα το κριτήριο επιλογής ή στήριξης υποψηφίου θα είναι το πρόγραμμα 
για το πώς ο τόπος ξεπερνά την οικονομική κρίση;

- Θα είναι και τα δύο. Είναι αλληλένδετα έστω κι αναβληθεί κάπως η συζήτηση για το Κυπριακό. Ο υποψήφιος πρέπει να έχει ξεκάθαρη εθνική γραμμή, πρέπει να αντιληφθεί ποιος είναι ο στόχος της Τουρκίας και νομίζω ότι όλοι το αντιλαμβάνονται. Ο στόχος της Τουρκίας είναι να κάνει τουρκικό κράτος στην Κύπρο. Θέλει να δώσει κρατική υπόσταση στο ψευδοκράτος. Κατά την άποψη της Εκκλησίας δεν πρέπει ποτέ να δώσουμε κρατική υπόσταση σε τουρκοκυπριακό κράτος. Σε ό,τι αφορά την οικονομία ο υποψήφιος πρέπει να έχει όραμα πώς θα βγούμε από την κρίση.

- Είχατε επαφές με τους υποψήφιους και συζητήσατε αυτά τα θέματα;

- Με τον κ. Μαλά ασφαλώς όχι. Με τους δύο είχα. Τόσο με τον κ. Αναστασιάδη όσο και με τον κ. Λιλλήκα. Εμάς ως Εκκλησία, το ξεκαθαρίζω, μας ενδιαφέρει η εθνική γραμμή.

- Πήρατε απαντήσεις από αυτούς σε βαθμό που να ικανοποιούν 
την Εκκλησία;

- Επειδή, αυστηρώς ομιλούντες, δεν έχει σχηματιστεί ο κατάλογος των υποψηφίων, εμείς αρκεστήκαμε να τους πούμε τις δικές μας θέσεις. Βέβαια έχουν βγάλει κάποιες ανακοινώσεις, αλλά εμείς θέλουμε να δούμε το πλήρες πρόγραμμα των υποψηφίων. Πιστεύω ότι γύρω στον Σεπτέμβρη πρέπει να έχουν ετοιμάσει το πρόγραμμά τους. Θα δούμε.

- Εκτιμάτε ότι τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου μπορούν να υποστηρίξουν 
έναν από αυτούς τους υποψήφιους;

- Νομίζω ότι δεν έχουν άλλη εκλογή. Τα κόμματα του Κέντρου θα υποστηρίξουν τους υποψηφίους που ήδη υπάρχουν. Αμφιβάλλω αν θα βρουν άλλο.

- Ούτε εκτιμάτε ότι κάποιο από αυτά θα προχωρήσει με δικό του υποψήφιο.

- Δεν νομίζω στο σημείο που έφτασαν, ήδη έμεινε ελάχιστος χρόνος. Εκείνο το κόμμα που έχει μηχανισμούς και είναι γνωστό σε όλους μας είναι μόνο το ΑΚΕΛ. Το ΑΚΕΛ θα μπορούσε να βάλει υποψήφιο κάποιο και 40 μέρες προ των εκλογών και είναι σε θέση να τα φέρει εις πέρας. Τα άλλα κόμματα δεν έχουν τέτοια οργάνωση. Κάποια οργάνωση έχει ο Δημοκρατικός Συναγερμός, αλλά τα κόμματα του Κέντρου δεν έχουν τέτοια οργάνωση. Άρα, αν βάλουν υποψήφιο μετά τον Σεπτέμβρη, δεν νομίζω ότι θα είναι σε θέση να παρουσιάσει ένα νοικοκυρεμένο πρόγραμμα και να έχει κάποιο όραμα.

- Κάποιοι εκτιμούν ότι ο Αρχιεπίσκοπος θα ήθελε τα κόμματα αυτά να υποστήριζαν τον κ. Λιλλήκα λόγω και των θέσεών του στο Κυπριακό.

- Η Εκκλησία έχει το θάρρος να πει την άποψή της. Δεν είναι η ώρα να πει τον τελικό λόγο. Θα έρθει η ώρα που θα τον πει. Νομίζω ότι χρειάζονται χρόνο για να ξεκαθαρίσουν πέρα για πέρα τις θέσεις τους από πάσης απόψεως και η Εκκλησία δεν κομματίζεται ούτε έχει ιδιαίτερες σχέσεις με τον Α ή Β ή Γ. Δεν τίθεται θέμα αν μας αρέσει το πρόσωπο του Α ή δεν μας αρέσει. Εμάς μας ενδιαφέρει το όραμα και η γραμμή του υποψηφίου κυρίως στο εθνικό. Γιατί στα οικονομικά και λάθη να κάνουμε υπάρχει καιρός να διορθωθούν, στα εθνικά όμως αρκετά λάθη έχουμε κάνει και δεν σηκώνει άλλο λάθος. Ένα ακόμα λάθος σημαίνει τουρκοποίηση της πατρίδας μας. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.

- Με τον κ. Αναστασιάδη στο παρελθόν είχατε κάθετες διαφωνίες 
λόγω των θέσεών του στο Κυπριακό. Υπήρξε διαφοροποίηση;

- Με τον κ. Αναστασιάδη έχω φιλικές σχέσεις, όπως [και με τον κ. Λιλλήκα. Έχουμε συναντηθεί αρκετές φορές, γνωρίζει τις απόψεις μας, θα συναντηθούμε ξανά πολύ σύντομα κι εγώ με πνεύμα αγάπης θα ξεκαθαρίσω σε όλους τις απόψεις της Εκκλησίας. Δεν είμαι προσκολλημένος στον Α ή στο Β ή στον Γ. Η έγνοια της Εκκλησίας είναι να πετύχουμε μια σωστή λύση για το καλό του κυπριακού λαού και Ελλήνων και Τούρκων.Τούτος ο τόπος πρέπει να ζήσει και να μάλιστα να ζήσουμε μαζί με τους Τουρκοκυπρίους αλλά να έχουμε ένα σωστό και λειτουργικό κράτος. Αυτή είναι η επιθυμία μας, να μην κάνουμε λάθος, να μην επισπεύσουμε και να βρούμε μια λύση.

ΚΑΙ ΠΕΡΠΑΤΗΤΟΣ ΠΑΩ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

- Με τον κ. Μαλά, όταν θα επισημοποιηθεί και η δική του υποψηφιότητα, 
θα έχετε συνάντηση;

- Δεν αποκλείω κανένα. Αν επιθυμεί ασφαλώς θα έχουμε συνάντηση.

- Άρα εναπόκειται στον ίδιο;

- Εγώ θα ήθελα να έχω συνάντηση και δεν με πειράζει πού θα γίνει η συνάντηση. Αν δεν θέλει να έρθει εδώ στην Αρχιεπισκοπή, πηγαίνω και στα γραφεία τους. Δεν το θεωρώ υποτιμητικό να πάω στο γραφείο οποιουδήποτε. Για το καλό της πατρίδας και να μην έχω αυτοκίνητο θα πάω περπατητός.

Δεν έχω κάτι προσωπικό με τον Πρόεδρο

-Πέρσι είχατε επικριθεί γιατί στις εκδηλώσεις καταδίκης του πραξικοπήματος και της εισβολής δεν πήγατε στο Προεδρικό. Την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί μια ανάλογη εκδήλωση, θα πάτε;

- Δεν πήγα γιατί δεν ήθελα να πάω. Πρόσκληση είχαμε πάρει όλοι. Ευτυχώς πήγε ένας μητροπολίτης και μας εκπροσώπησε… - Και κατά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έσωσε το κύρος της Εκκλησίας… - Κατά την άποψή του. Έχουμε τόσες πολλές εκδηλώσεις εκείνες τις ημέρες που δεν ξέρει κανένας πού θα πάει και πού θα έρθει. Έχουμε τόσες πολλές προσκλήσεις που δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε. Διότι δεν είναι μόνο η ημερομηνία αυτή. Και άλλες φορές έχουμε προσκλήσεις από το Προεδρικό και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε σε όλες.

- Δεν είναι κάτι προσωπικό με τον Πρόεδρο;

- Όχι. Δεν έχω κανένα οτιδήποτε. Εκείνο που μου αρέσει είναι να λέω ξεκάθαρα την άποψή μου. Και δεν το λέω για να πλήξω κάποιον. Λέω εκείνο που πιστεύω ότι είναι σωστό.

Χειρότερη από την καταδίκη είναι η λαϊκή αποστροφή

- Πιστεύετε ότι θα απονεμηθεί δικαιοσύνη για την τραγωδία στο Μαρί;

-Θέλω να πιστεύω ότι θα απονεμηθεί δικαιοσύνη έστω και αργά. Έχω πει ότι η αλήθεια όσο και αν πιεστεί, όσο κι αν καμουφλαριστεί, θα βγει από πάνω. Δεν μπορεί να κρατηθεί ερμητικά κλεισμένη, θα βγει και θα λάμψει. Και οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν. Βέβαια είναι η εγκληματική αδιαφορία όλων που οδήγησε σ’ αυτή την τραγωδία. Δεν το έκανε κανείς επίτηδες για να υποστεί ζημιά ο τόπος. Είναι η αδιαφορία την οποία χαρακτηρίζω εγκληματική. Θέλω να πιστεύω ότι ενδόμυχα όσοι ευθύνονται, δεν κοιμούνται ήσυχοι. Η συνείδησή τους δεν τους αφήνει ήσυχους και αυτοτιμωρούνται. Αλλά στο τέλος θα έρθει και η δικαίωση των αδικοχαμένων. 

Η δικαιοσύνη αλλά και η απόφαση του απλού λαού. Δεν είναι λίγο πράγμα η καταδίκη από τον λαό. Είναι χειρότερη από τη δικαστική. Το να σε αποστρέφεται ο λαός είναι έτι χειρότερο από το να καταδικαστείς και να πας φυλακή ή να καταδικαστείς σε πρόστιμο ή οποιαδήποτε άλλη ποινή.


† ΑΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΣ ΜΑΡΙΝΑ (17 ΙΟΥΛΙΟΥ)

Γέννηση και ανατροφή

Η παρθενομάρτυς Μαρίνα γεννήθηκε στη μικρή πόλη Αντιόχεια της Πισιδίας, γύρω στο έτος 270, όταν αυτοκράτορας ήταν ο Διοκλητιανός ή ο Κλαύδιος Καίσαρας. Οι γονείς της άνηκαν στην ανώτερη τάξη της περιοχής της Πισιδίας, ο πατέρας ήταν διακεκριμένος και σεβαστός από τους εθνικούς ιερέας των ειδώλων, λεγόταν δε Αιδέσιος. Αμέσως μετά τη γέννηση της Μαρίνας, έφυγε από την παρούσα ζωή η μητέρα της. Έτσι ο πατέρας αναγκάστηκε να αναθέσει την ανατροφή της θυγατέρας του σε μία άλλη γυναίκα.

Ασπάζεται την χριστιανική πίστη

Φαίνεται ότι η γυναίκα στην οποία ο Αιδέσιος είχε εμπιστευτεί την ανατροφή της κόρης του ήταν χριστιανή. Έτσι και η μικρή Μαρίνα γαλουχήθηκε νωρίς στη νέα πίστη του Χριστού. Και σε ηλικία 12 ετών έλαβε το Βάπτισμα και συγκαταριθμήθηκε ως μέλος στην εκλεκτή ποίμνη του Κυρίου. Με αμείωτο ενδιαφέρον ποθούσε να μάθει καθετί πού είχε σχέση με τον Ιησού Χριστό. Κι όλα αυτά δημιούργησαν μέσα της την ιερή επιθυμία να μαρτυρήσει, για το Σωτήρα και Λυτρωτή της, αν Εκείνος τη θεωρούσε ποτέ άξια για κάτι τέτοιο. O πατέρας της Αιδέσιος όταν πληροφορήθηκε ότι ήταν χριστιανή, τυφλωμένος από το φανατισμό της ειδωλολατρικής θρησκείας του, μίσησε το ίδιο το σπλάχνο του και αποκλήρωσε τη μοναχοκόρη του.

Το άνομο σχέδιο του επάρχου

Η Μαρίνα είχε γίνει πλέον 15 ετών. Ο Θεός δεν την είχε προικίσει μόνο με πλούσια ψυχικά χαρίσματα, αλλά και με σωματικό κάλλος εντυπωσιακό. Ο έπαρχος όμως Ολύβριος θέλησε και προσπάθησε να την πάρει για γυναίκα του επειδή ένιωσε μέσα του έρωτα γι’ αυτήν. Εκείνος, αντικρύζοντάς την, έμεινε και πάλι θαμπωμένος από το σωματικό της κάλλος και την εσωτερική λάμψη του προσώπου της. Χωρίς καθυστέρηση λοιπόν της ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να αναλάβει την προστασία της και σύντομα να την κάνει γυναίκα του.

Η νεαρή χριστιανή παρέμεινε σιωπηλή, ενώ μέσα της προσευχόταν θερμά, ζητώντας από τον Θεό να τη στηρίξει και να τη φωτίσει ώστε να φερθεί καθώς αρμόζει στις αφιερωμένες σ’ Εκείνον ψυχές.Στην επιμονή του Ολυβρίου να λάβει απάντηση στην πρότασή του, εκείνη απάντησε πώς είναι αδύνατο να την αποδεχτεί. Η έκπληξη του επάρχου ήταν μεγάλη. Στην ερώτησή του γιατί ήταν αδύνατο, έλαβε τη σεμνή αλλά γεμάτη αποφασιστικότητα και παρρησία απάντηση: Διότι είμαι χριστιανή! Και μόνο το άκουσμα της λέξης «χριστιανή» ήταν αρκετό να κάνει τον έπαρχο εκτός εαυτού.

Αρχίζουν τα μαρτύρια της Αγίας

Για ένα μικρό διάστημα ο έπαρχος προσπάθησε, να πείσει τη νέα τούτη χριστιανή να αλλάξει γνώμη και να δεχθεί τον γάμο, τάζοντάς της τιμές, καλοπέραση και δόξα πλάι του. Εκείνη όμως, ενισχυόμενη από τον Κύριο, στον όποιο δεν έπαυσε να προσεύχεται μυστικά, επέμενε στην ομολογία της πίστεως στον Ιησού Χριστό. Τότε την έστησε μπροστά σε δικαστήριο, από το οποίο ζήτησε επίσημα κατά το ρωμαϊκό δίκαιο να μάθει αν όντως ήταν χριστιανή. Η Μαρίνα ομολόγησε και εδώ με γενναιότητα και παρρησία τη χριστιανική της ιδιότητα, γεγονός πού κατέπληξε τους παρισταμένους, οι οποίοι έβλεπαν τόσο ηρωισμό και θάρρος σε μια νεαρή γυναίκα!

Εξαιτίας της ομολογίας της καταδικάστηκε στην ποινή της μαστίγωσης. Η καρτερικότητά της όμως και η αντοχή ήταν τέτοιες πού άφησε κατάπληκτους έπαρχο, αξιωματούχους και λαό. Έχοντας υψωμένο το βλέμμα της στον ουρανό, δεν έπαυσε να προσεύχεται, να επικαλείται τη βοήθεια του Κυρίου και τη στήριξή του για να υπομείνει με ανδρεία τις μαστιγώσεις. Ο έπαρχος έδωσε εντολή να σταματήσουν οι στρατιώτες τη μαστίγωση και να την οδηγήσουν στη φυλακή, ελπίζοντας ενδόμυχα ότι ίσως μετά απ’ αυτό να συνετισθεί η Μαρίνα και ν’ αλλάξει στάση.

Ύστερα από λίγες ημέρες με εντολή του επάρχου οδηγήθηκε εκ νέου στο δικαστήριο, όπου και πάλι ομολόγησε πίστη στο Χριστό και αρνήθηκε να θυσιάσει στα είδωλα. Αφού την κρέμασαν, καταξέσχισαν τα πλευρά της με σιδερένια νύχια. Τα βασανιστήρια ήταν τόσο σκληρά, πού όλο το κάλλος του νεανικού της σώματος εξαφανίστηκε. Στη συνέχεια ρίχνεται και πάλι στη φυλακή και αφήνεται χωρίς τροφή και φροντίδα.

Πειράζεται από το μισόκαλο διάβολο

Ο φθονερός διάβολος θέλησε να δοκιμάσει να κάμψει ο ίδιος την Αγία. Έτσι λοιπόν πήρε ο ίδιος τη μορφή μεγάλου και φοβερού δράκοντος (φιδιού) και πρόβαλε ξαφνικά μπροστά στη Μαρίνα. Από το στόμα του πετούσε φλόγες, ενώ τα αγριωπά μάτια του λαμπύριζαν απειλητικά και η γλώσσα του ήταν κατακόκκινη. Καθώς σερνόταν, σύρριξε εκνευριστικά και προκαλούσε τρόμο και σύγχυση, επιδιώκοντας να φοβίσει τη μάρτυρα και να την αποσπάσει από την προσευχή της. Διαπιστώνοντας όμως ότι εκείνη η μακάρια καλλιπάρθενος δεν διέκοπτε την προσευχή της, κατευθύνθηκε εναντίον της και άνοιξε το στόμα του απειλητικά, δείχνοντας ότι θέλει να την καταπιεί. Και ναι μεν η μεγαλομάρτυς έγινε έντρομη από το φόβο της, χωρίς καθυστέρηση όμως επικαλέστηκε το σωτήριο όνομα του Σωτήρος Χριστού. Και, ώ του θαύματος, ο δράκοντας διερράγη και έγινε άφαντος, η δε Μαρίνα χαίροντας έψαλε ύμνους και νικητήρια στον Θεό.

Ο διάβολος μετασχηματίσθηκε σε άνθρωπο κατάμαυρο, με τρομερή και κακάσχημη εμφάνιση, σαν μαύρου σκυλιού. Η Μαρίνα όμως, στερεωμένη όσο ποτέ στην πίστη, τον άρπαξε από τα μαλλιά και μ’ ένα σφυρί πού ήταν κάπου εκεί ξεχασμένο, τον χτύπησε δυνατά στο κεφάλι και στη ράχη και τον ταπείνωσε εντελώς. Και ενώ η μεγαλομάρτυς άρχισε και πάλι να προσεύχεται και να υμνεί τον Κύριο, ο διάβολος, σκοτεινός και άσχημος όρμησε εναντίον της και κραυγάζοντας την απειλούσε ότι θα τη σκοτώσει αν δεν σταματούσε να προσεύχεται. Και η αγία Μαρίνα, παίρνοντας από την προσευχή της νέο θάρρος κατά του μετασχηματισμένου σε άνθρωπο διαβόλου, τον άρπαξε από τα μαλλιά της κεφαλής του και τον μαστίγωσε.

Βλέπει ουράνιες οπτασίες

Μετά από αυτό δυνατό φως καταύγασε το σκοτεινό χώρο της φυλακής της, πού έβγαινε από ένα Σταυρό, του οποίου η κορυφή υψωνόταν στον ουρανό. Πάνω από το Σταυρό πετούσε κυκλικά ένα περιστέρι καθαρό και άμωμο. Ο συναξαριστής της αγίας Μαρίνας δίνει και την εξήγηση των συμβολισμών του οράματος: Όλα αυτά σήμαιναν το μυστήριο της Αγίας Τριάδος, το φώς, τη δόξα του Πατέρα. Ο Σταυρός, τον εσταυρωμένο Χριστό. Και το περιστέρι, το Άγιο Πνεύμα. Το περιστέρι κατέβηκε κάποια στιγμή, πλησίασε την καλλιπάρθενο Μαρίνα και της είπε: «Χαίρε, Μαρίνα, η λογική περιστερά του Θεού, διότι νίκησες τον πονηρό δαίμονα και ντρόπιασες τον εχθρό.

Χαίρε πιστή και αγαθή δούλη του Κυρίου σου, τον οποίο πόθησες με όλη την καρδιά σου και μίσησες κάθε πρόσκαιρη απόλαυση. Χαίρε και αγάλλου, γιατί έφτασε η μέρα να λάβεις το στεφάνι της νίκης και να μπεις, όπως το αξίζεις, στολισμένη, μαζί με τις φρόνιμες παρθένες στο νυμφώνα του Χριστού και βασιλιά σου». Ενώ η αγία Μαρίνα άκουγε τα λόγια αυτά συντελέστηκε στο σώμα της άλλο θαύμα: Όλες οι πληγές του επουλώθηκαν και η νεαρή μάρτυς απέκτησε και πάλι το κάλλος το όποιο θαύμαζαν όλοι.

Σκληρότερα μαρτύρια και το μακάριο τέλος

Ο έπαρχος Ολύβριος βλέποντας την υγιής προσπάθησε με κολακείες να την μεταπείσει όμως μάταια. Το μένος του επάρχου έφτασε στο αποκορύφωμά του. Γεμάτος λοιπόν θυμό δίνει εντολή να γυμνώσουν τη μάρτυρα, να την κρεμάσουν στο ξύλο και να καίνε με λαμπάδες το σώμα της. Στη συνέχεια, γέμισαν ένα μεγάλο λέβητα με νερό, κατέβασαν την καλλιπάρθενο μεγαλομάρτυρα από το ξύλο, την έδεσαν γερά και τη βούτηξαν με το κεφάλι προς τα κάτω μέσα στο νερό για να πεθάνει από πνιγμό.

Η μάρτυς και πάλι προσευχήθηκε θερμά στον Κύριο και Θεό της, οπότε «παρευθύς σεισμός μέγας γένετο καί εφάνη πάλιν η πρώτη περιστερά επάνω του ύδατος, βαστάζουσα ες τό στόμα στέφανον. Αύτήν τήν ώρα εφάνη καί ο πύρινος στύλος, επάνω δέ τούτου Σταυρός». Η μάρτυς βγήκε από το νερό σώα, τα δεσμά της είχαν λυθεί και στεκόταν και πάλι σε στάση προσευχής, δοξάζουσα τον Θεό. Το δε περιστέρι κάθισε πάνω στο κεφάλι της, κρατώντας στο στόμα του το στεφάνι και είπε προς τη Μαρίνα: «Ειρήνη σέ σένα, δούλη του Θεού. Έχε θάρρος καί λάβε από τή δεξιά του Υψίστου αυτό το ουράνιο στεφάνι».

Λέγοντας αυτά η θεϊκή περιστερά, πέταξε και κάθισε πάνω σ’ εκείνο το Σταυρό και απευθυνόμενη προς τη μεγαλομάρτυρα είπε δυνατά, έτσι πού ν’ ακούνε όλοι: «Έλα, Μαρίνα, στις άνω μονές του Παραδείσου, για ν’ απολαύσεις το στεφάνι της αφθαρσίας στα αγαπητά σκηνώματα του Κυρίου, να χαίρεσαι μαζί με τους αγίους και να αναπαύεσαι αιώνια».Η φωνή αυτή πού ακούστηκε από πολλούς, συγκλόνισε άντρες και γυναίκες, αρκετοί δε απ’ αυτούς ομολόγησαν πώς ήταν έτοιμοι να πιστέψουν και να δώσουν ακόμα και τη ζωή τους για το Χριστό.

Ο έπαρχος πρόσταξε να θανατώσουν όσους είχαν πριν λίγο ομολογήσει πίστη στο Χριστό. Ο Ολύβριος, για να προλάβει μεγαλύτερο κακό για τους ειδωλολάτρες, διέλυσε το δικαστήριο και προσποιήθηκε ότι δίνει εντολή να μεταφέρουν την αγία Μαρίνα και πάλι στη φυλακή. Στην ουσία όμως, έδωσε μυστικά προσταγή στον επικεφαλής της φρουράς να πάρουν την καλλιπάρθενο μεγαλομάρτυρα και να την αποκεφαλίσουν στον τόπο της καταδίκης. Εκεί η αγία, αφού προσευχήθηκε για τελευταία φορά πάνω στη γη, έσκυψε και το ξίφος του δημίου «εκκόψαν τήν κεφαλήν της, περιέβαλεν αυτήν μέ τόν αδαμάντινον στέφανον του μαρτυρίου».

Τα ιερά λείψανά της

Μετά τον διά του ξίφους θάνατο της οι χριστιανοί παρέλαβαν κρυφά το τίμιο λείψανο και το ενταφίασαν με τιμές πού αρμόζουν στους μάρτυρες της πίστεως. Άγνωστο πότε ακριβώς μετακομίστηκαν στην Κωνσταντινούπολη, εφόσον είναι αληθινή η πληροφορία ότι το έτος 1230 σταυροφόροι της Δύσεως μετέφεραν τα λείψανα αυτά από την πρωτεύουσα του Βυζαντίου στη Βενετία, γεγονός πού οι Ρωμαιοκαθολικοί γιορτάζουν στις 17 Ιουλίου (ημέρα μνήμης της μεγαλομάρτυρος και για μας τους Ορθοδόξους). Η καλλιπάρθενος αγία Μαρίνα θεωρείται προστάτης των παιδιών και μάλιστα ειδική για τη θεραπεία όσων απ’ αυτά είναι άρρωστα και καχεκτικά.

ΧΕΙΡ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Ο αντιστράτηγος Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος παραμένει στη θέση του αρχηγού της ΕΛΑΣ σύμφωνα με τις κρίσεις που άρχισαν τη Δευτέρα. Οι αντιστράτηγοι Γρηγόριος Μπαλάκος και Νικόλαος Σερέτης αποστρατεύθηκαν, ενώ παραμένουν στις θέσεις τους οι αντιστράτηγοι Αδαμάντιος Σταματάκης και Δημήτριος Παπαδόπουλος. Οι κρίσεις συνεχίστηκαν αργά τη Δευτέρα με το βαθμό του υποστρατήγου.
   
Φωτιά ξέσπασε σε ξερά χόρτα στο 128ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Κορίνθου-Πατρών στο ύψος του Ξυλόκαστρου. Η φωτιά επακτάθηκε στο δάσος, ενώ απειλούνταν διάσπαρτα σπίτια στην περιοχή. Η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο το βράδυ, ενώ νωρίτερα αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό μεταξύ Λυγιάς και Ξυλόκαστρου που είχε διακοπεί το απόγευμα.
   
Σε στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι ώς τις 4 το απόγευμα προχωρούν την Τρίτη, 17 Ιουλίου, οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την κατάσταση που επικρατεί στο Ταμείο τους. Όπως καταγγέλλουν, από την ημέρα που εντάχθηκε στον ΕΟΠΥΥ χιλιάδες εργαζόμενοι είναι σχεδόν ανασφάλιστοι.
   
Για οργανωμένο σχέδιο διάλυσης της γραμματικής και της γλώσσας, που «γίνεται με 'επιστημονική' υποστήριξη βαρέος πυροβολικού 140 πανεπιστημιακών», κάνει λόγο ο Βύρων Πολύδωρας, αναφερόμενος στο θέμα που έχει προκύψει με το βιβλίο της Γραμματικής της Ε' και ΣΤ' τάξης του δημοτικού. «Πόλεμος! Γρηγορείτε Συνέλληνες!» καταλήγει ο τέως πρόεδρος της Βουλής.
   
Σε τροποποίηση των κριτηρίων ένταξης στο πρόγραμμα φιλοξενίας παιδιών σε παιδικούς σταθμούς για την περίοδο 2012-2013, προχωρά το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, ώστε να δώσει τη δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Κόσμος

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, εάν βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση, ανέφερε στο βρετανικό BBC ο Ναουάφ αλ Φαρές, ο πρώην πρεσβευτής της Συρίας στη Βαγδάτη και μέχρι τώρα ανώτερος αξιωματούχος του καθεστώτος που έχει αυτομολήσει. Επικαλούμενος μάλιστα «ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες», όπως σημειώσε, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχει ήδη γίνει χρήση χημικών όπλων στη Χομς.
   
Οι ΗΠΑ θα κινητοποιήσουν όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους για να εμποδίσουν το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, δήλωσε τη Δευτέρα από την Ιερουσαλήμ η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον. «Όλος ο κόσμος ενδιαφέρεται να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Χάρη στις προσπάθειές μας να συσπειρώσουμε τη διεθνή κοινότητα, το Ιράν υποβάλλεται στις πιο ισχυρές πιέσεις από ποτέ. Και αυτή η πίεση θα συνεχιστεί και θα αυξηθεί για όσο καιρό το Ιράν δεν τηρεί τις διεθνείς του υποχρεώσεις» τόνισε η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
   
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πλήττονται από τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 56 ετών, σύμφωνα με την αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία (ΝΟΑΑ). Βάσει των κριτηρίων της ΝΟΑΑ, που βασίζονται στη διακύμανση θερμοκρασίας και βροχοπτώσεων, το 55% του αμερικανικού εδάφους -κυρίως στις μεσοδυτικές πολιτείες- πλήττεται από ξηρασία.
   
Μικρή πτώση είχε η δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ μέσα στον Ιούλιο, αποτέλεσμα, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, της κακής κατάστασης της γαλλικής οικονομίας και της συνεπακόλουθης αύξησης των φόρων. Η δημοφιλία του προέδρου, σύμφωνα με μέτρηση της εταιρείας LH2 που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Nouvel Observateur, βρίσκεται στο 53% έναντι 58% τον προηγούμενο μήνα.
   
Αμερικανικό πολεμικό σκάφος ανοιχτά των ακτών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων άνοιξε πυρ το απόγευμα της Δευτέρας κατά αλιευτικού που φαίνεται να αγνόησε τις προειδοποιήσεις και πλησίαζε με ταχύτητα προς αυτό. Ένας Ινδός ψαράς σκοτώθηκε, ανέφεραν οι Αρχές των Εμιράτων και άλλοι τρεις, επίσης Ινδοί, τραυματίστηκαν.

Οικονομία

Την εκταμίευση του μεριδίου του, ύψους 1,48 δισ. ευρώ, στην επόμενη δόση του προγράμματος στήριξης στη Λισαβόνα ενέκρινε το ΔΝΤ, μετά την αξιολόγηση της πορείας του πορτογαλικού μνημονίου. Η «ισχυρή εφαρμογή του προγράμματος, παρά το δυσμενές κλίμα, είναι αξιέπαινη», σημειώνει το Ταμείο, εκτιμώντας πως η επίτευξη των φετινών δημοσιονομικών στόχων είναι εφικτή παρά το αυξημένο ρίσκο -καλώντας τη Λισαβόνα να προωθήσει τις αλλαγές στα εργασιακά.
   
Την ώρα που το οικονομικό επιτελείο αναζητά μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ, αυτά που έχει καταφέρει να εγγράψει στη λίστα ανέρχονται μόλις στα 5,58 δισ. ευρώ. Κι αυτό γιατί παρατηρείται δυστοκία εκ μέρους υπουργών να προχωρήσουν σε περικοπές. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών παρατηρούν ότι μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ «δεν βγαίνουν» αν δεν υπάρξουν νέες παρεμβάσεις σε μισθούς και συντάξεις. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι το «μαχαίρι» θα μπει βαθιά στο κόκκαλο των κοινωνικών επιδομάτων, καθώς υπολογίζονται σε 3 δισ. ευρώ οι περικοπές. Νέες συσκέψεις σήμερα, Τρίτη, και συνάντηση του Γ.Στουρνάρα με τον πρωθυπουργό.
   
Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's ανακοίνωσε χθες ότι υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα 13 ιταλικών τραπεζών, μεταξύ των οποίων η UniCredit και η Intesa Sanpaolo, μερικές ημέρες αφού είχε υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας.

Αθλητισμός

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο Λεονάρντο Ζαρντίμ από τα συμπεράσματα που έβγαλε από την εμφάνιση του Ολυμπιακού στο φιλικό με την Αλάνια, τονίζοντας όμως ότι στα φιλικά που ακολουθούν στην Πορτογαλία θα έχει την ευκαιρία να κατασταλλάξει. Κάκωση ποδοκνημική για Τζιμπούρ. Αμπντούν: «Ίδια φιλοσοφία Ζαρντίμ – Βαλβέρδε».

Με τον Γιάννη Κοντοέ να συνεχίζει σε το ατομικό πρόγραμμα (από την έναρξη της προετοιμασίας), πραγματοποιήθηκε η προπόνηση της ΑΕΚ την Δευτέρα, ενώ όπως αποφασίστηκε, εκείνη την Τρίτης, θα είναι μονή, λόγω των τρίπλεξ που θα γίνουν το πρωί.
   
Χαρούμενος για το νικητήριο γκολ που πέτυχε στο φιλικό με την Ελ Γιαΐς, δήλωσε ο Χοσέ Μανουέλ Βελάσκες και ικανοποιημένος για τη γενικότερη βελτίωση της ομάδας, ενώ στάθηκε και στη συνεργασία του με τον Μπουμσόνγκ. Ο Βενεζουελάνος κεντρικός αμυντικός έπαιξε για πρώτη φορά με παρτενέρ τον Γάλλο, σε ένα «δίδυμο» που πιθανότατα θα παίξει σε πολλά παιχνίδια φέτος.



ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΟΥ ΒΑΔΙΖΟΥΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΑ.

 
 
Τρία γεγονότα καταγράφηκαν κατά τις τελευταίες ημέρες στο ημερολόγιο των σχέσεών μας με την Αλβανία. Το πρώτο αφορά τις διμερείς σχέσεις των δύο κρατών, το δεύτερο την παρουσία της ελληνικής εθνικής κοινότητος στη γείτονα χώρα και το τρίτο αναφέρεται στην εντυπωσιακή ανορθωτική πορεία της Ορθοδόξου Εκκλησίας υπό τη διαποίμανση του μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου.

Η πρώτη, λοιπόν, είδηση είναι η δήλωση του ΥΠΕΞ κ. Δ. Αβραμόπουλου κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να ρυθμισθεί εκ νέου το ζήτημα της ΑΟΖ και γενικότερα των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών στο Ιόνιο. Θυμίζω ότι αυτό το ζήτημα είχε αρχικούς ρυθμισθεί επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή και μάλιστα με τρόπο που δημιουργούσε νομικό προηγούμενο θετικό για την Ελλάδα, εν όψει και της ρυθμίσεως της ελληνικής ΑΟΖ στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο. Όμως η σύμβαση απορρίφθηκε από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας με νομικιστικά προσχήματα.

Η αλήθεια είναι ότι φανερά μεν τη ρύθμιση πολέμησαν οι εθνικιστές όλων των παρατάξεων της αλβανικής Βουλής, αφανώς δε και υπούλως έδρασε η Τουρκία, η οποία δεν θα ήθελε να υπάρχει νομικό προηγούμενο αρνητικό για τη δική της άποψη περί ΑΟΖ και χωρικοί υδάτων. Η κυβέρνηση της χώρας μας οφείλει να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν αυτούς τους δύο παράγοντες. Δηλαδή τις ανθελληνικές τάσεις εθνικιστικών κύκλων και της Αριστεράς και της Δεξιάς στην Αλβανία, οι οποίοι άλλωστε υποκινούν τις ανιστόρητες και παράνομες διεκδικήσεις των Τσάμηδων. Δεύτερον, τον σημαντικό ρόλο της τουρκοαλβανικής συνεργασίας σε επίπεδο στρατιωτικό, διπλωματικό και οικονομικό.

Η δεύτερη είδηση αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΌΜΟΝΟΙΑΣ, του επισήμου φορέως της ελληνικής εθνικής μειονότητος, ότι αρχίζει στις 24 Ιουλίου η δική της προσπάθεια για τη σωστή απογραφή του Ελληνισμού της Αλβανίας. Προφανώς επελέγη η θερινή περίοδος, διότι με επίκεντρο τον Αύγουστο πολλοί Βορειοηπειρώτες που εργάζονται στην Ελλάδα θα επισκεφθούν την πατρώα γη και θα μπορέσουν να καταγραφούν ως Έλληνες. Η απογραφή πληθυσμού που έγινε προ μηνών από την αλβανική κυβέρνηση προκάλεσε τη δυσπιστία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, διότι δεν υπήρχαν εχέγγυα για την ακριβή και ορθή καταγραφή της εθνικής καταγωγής. Το ερώτημα περί εθνικής ομάδος και περί θρησκεύματος υπήρχε μεν στα απογραφικά δελτία -επειδή το ζήτησε η Ευρ. Ενωση- όμως η συμπλήρωση αυτών των στοιχείων θεωρήθηκε προαιρετική και πολλοί απογραφείς δεν τα ρωτούσαν καν.

Έτσι η ΟΜΟΝΟΙΑ αναγκάσθηκε να προτείνει στους Έλληνες της Αλβανίας να μην απογραφούν καθόλου. Οι μόνοι που δεν τήρησαν την αποχή ήσαν οι βλαχόφωνοι Έλληνες (Βλάχοι) της Αυλώνος, της Κορυτσάς και άλλων περιοχών διότι τους δόθηκε για πρώτη φορά η ευκαιρία να καταγραφούν επισήμως ως Έλληνες. Γενναίοι άνθρωποι που πρέπει να προσεγγισθούν περισσότερο από τη μητέρα Ελλάδα.

Η τρίτη είδηση αναφέρεται στα πανηγυρικά θυρανοίξια του Ορθοδόξου Καθεδρικού Ναού της Αναστάσεως στα Τίρανα. Έγιναν στις 24 Ιουνίου και συνέπεσαν με τη συμπλήρωση 20 ετών δημιουργικής αρχιεπισκοπικής θητείας του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου (Γιαννουλάτου). Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας δεν περιλαμβάνει μόνον τον εκεί Ελληνισμό (ελληνόφωνους και βλαχοφώνους), αλλά και πολλούς Αλβανούς ορθοδόξους. Η Ορθοδοξία ευδοκιμεί στην Αλβανία έπειτα από δεκαετίες αγρίων διωγμών. Χρήσιμο δίδαγμα για όσους νοσταλγούν τα αθεϊστικά καθεστώτα!