09 Ιουλίου, 2012

ΠΟΤΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ;;; ΕΝΑΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΤΑΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ! Η ΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΗ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΟΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ!

 
Πότε δημιουργήθηκε το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας, δηλαδή πότε αυξήθηκε υπέρμετρα το έλλειμμα της χώρας και παρήγαγε, με τις λάθος ακολουθούμενες πολιτικές από το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ, το τεράστιο και πλέον μη διαχειρίσιμο χρέος της χώρας;;; Έχουν γραφτεί πολλά και αναλυτικά περί του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας, για τα αίτια δημιουργίας του όπως και για την εγκληματική διαχείρισή του απο ένα πολιτικό προσωπικό ανάξιο και επιπόλαιο.

Όμως υπάρχει σε όλη αυτήν την εξέλιξη ένας παράγοντας του οποίου ελάχιστα στοιχεία είδαν το φως της δημοσιότητος, όπως ελάχιστα ασχολήθηκε, τουλάχιστον η παρούσα πολιτική τάξη σε ότι αφορά την στοιχειώδη ενημέρωση του Ελληνικού λαού περί της οικονομικής σχέσης μεταξύ των Τραπεζών και του Ελληνικού κράτους ή αλλιώς του Ελληνικού δημοσίου, θεωρούμενη λίγο πάνω λίγο κάτω κάτι μεταξύ αξιώματος και συνταγματικού κανόνα.
Η εξέλιξη του χρέους και συγχρόνως του δημοσιονομικού προβλήματος γενικότερα της χώρας σε συνδυασμό με την εξέλιξη της κρίσης των Τραπεζών είναι ένα αντικείμενο άξιο ερεύνης και μελέτης, παρ’ότι τα στοιχεία αποκρύπτονται επιμελώς.

Το κρίσιμον της εξέλιξης είναι σε ποιο σημείο τέμνεται η γραμμή της εξέλιξης του χρέους του Ελληνικού δημοσίου με την γραμμή εξέλιξης του προβλήματος ρευστότητος των Τραπεζών και την σύγχρονη οικονομική ενίσχυση από το Ελληνικό δημόσιο, το δανειζόμενον, προς τις Τράπεζες.
Η εξέλιξη του Ελληνικού χρέους μεταπολιτευτικά έχει ώς εξής, σε συνάρτηση πάντα με τον χρόνον και το ΑΕΠ : Στοιχεία Eurostat ΑΕΠ σε τιμές αγοράς (GDP mp) Δημοσιονομικό Έλλειμμα (%ΑΕΠ) Δημόσιο χρέος (%ΑΕΠ) Δημόσιο χρέος(σε δις €) Ανεργία

Ετος έλλειμμα Δημόσιο χρέος Ανεργία


2000 3,7 % 103,4 % 11,2 %

2001 4,5 % 103,7 % 10,7 %
2002 4,8 % 101,7 % 166,1 δις € 10,3 %
2003 5,6 % 97,4 % 177,8 δις € 9,7 %
2004 7,5 % 98,6 % 201,2 δις € 10,5 %
2005 5,2 % 100,0 % 215,4 δις € 9,9 %
2006 5,7 % 106,1 % 226,2 δις € 8,9 %
2007 6,4 % 105,4 % 239,4 δις € 8,3 %
2008 9,8 % 110,7 % 262,3 δις € 7,7 %
2009 15,4 % 127,1 % 298,7 δις € 9,5 %
2010 10,5 % 142,8 % 328,6 δις € 12,6 %
2011 9,5 % 157,7 %
2012 6,3 % 166,1 %
2013

Τα παραπάνω, είναι στοιχεία της Eurostat, και αξίζουν προσοχής σε ότι αφορά την εξέλιξη του ελλείμματος και του χρέους της χώρας μας ειδικότερα κατά το έτος 2009.
Από το 2008 οι επιχορηγήσεις του Ελληνικού δημοσίου, άμεσα ή έμμεσα, στίς Τράπεζες ανέρχονται έως το έτος 2010 στο ποσόν των 190 δισ. Ευρώ. Δηλαδή από το συνολικό ποσόν του χρέους των 328,6 δις ευρώ εάν αφαιρέσουμε το ποσόν των 190 δις απομένει το καθαρόν ποσόν των 130,6 δις ως πραγματικόν χρέος του Ελληνικού δημοσίου.Τί περιλάμβανε το PSI+, ποιός ο στόχος του, και ποιό το αποτέλεσμά του;;; Ποιό ποσόν "κουρεύτηκε" απο το πραγματικό Δημόσιο χρέος, και υπέρ τίνος ;;;

Η πραγματικότητα είναι ότι οι Ελληνικές Τράπεζες δανειζόταν απο την ΕΚΤ με επιτόκιο 1% και με εγγυήσεις του Ελληνικού δημοσίου (κρατικά ομόλογα), και δάνειζε κατόπιν το Ελληνικό δημόσιο με επιτόκια της τάξης μεγέθους του 8% έως και 10% εάν συνυπολογισθούν και σχετικές προμήθειες.
Με πρόσχημα το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας στήθηκε είς βάρος του Ελληνικού λαού μια τεράστια “απάτη” με στόχο την καταλήστευση του “πλούτου” του Έλληνα πολίτη από τούς ντόπιους και ξένους Τραπεζίτες.

Την ίδια μάλιστα στιγμή το Ελληνικό Δημόσιο συνεχίζει να δανείζεται συμπληρωματικά από τις αγορές (εν πολλοίς δηλαδή από ελληνικές τράπεζες), εκδίδοντας έντοκα γραμμάτια τρίμηνης, εξάμηνης και ετήσιας διάρκειας με τοκογλυφικά επιτόκια του 4%, ή και παραπάνω.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είναι αυτή η οποία έριχνε "νερό στο μύλο" της τραπεζικής κερδοφορίας εις βάρος του ελληνικού λαού, παρέχοντας επιπλέον εγγυήσεις στις ελληνικές τράπεζες ούτως ώστε αυτές να δανειστούν από την ΕΚΤ με 1% και εντέλει να δανείσουν το ελληνικό δημόσιο για 6 μήνες με 4%.

Αξίζει να θυμηθούμε ποιό ήταν το τίμημα που προσέφερε η Τράπεζα Πειραιώς για την εξαγορά του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής Τράπεζας, ήταν πολύ μικρότερο από το συνολικό ύψος της


α) χρηματοδότησης που έχει λάβει από την ΕΚΤ,


β) της συμμετοχής της στο "πακέτο" των αρχικών 28 δις € και


γ) του διατραπεζικού δανεισμού της από το ίδιο το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική Τράπεζα.


Η απάτη “στήθηκε” με αριστοτεχνικό τρόπο και θυμίζει, ή αλλιώς έχει την “οσμή” του σκανδάλου του χρηματιστηρίου, ποιος το θυμάται άλλωστε;;;
Οί διαχειριστές πάντως, και τότε και τώρα, είναι εν ολίγοις οι ίδιοι άνθρωποι!!!

Εμείς όμως, οι Έλληνες πολίτες δεν ξεχνάμε !!!

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ.

Ελλάδα

Συνεχίζεται η κόντρα κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ και μετά τις προγραμματικές δηλώσεις που ολοκληρώθηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση συνεργασίας. Σχολιάζοντας τη δευτερολογία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «ήταν αποκαλυπτική του πανικού και της αδυναμίας του να υπερασπιστεί με λογικά επιχειρήματα την εγκληματική και αδιέξοδη πολιτική του» και κάνει λόγο για «πρωτοφανές και ιδιαίτερα χαμηλού επιπέδου παραλήρημα».
   
Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα της Δευτέρας σε αποθήκες 5.000 τμ στον Ασπρόπυργο, στη συμβολή της οδού Παπαφλέσσα και της Λεωφόρου ΝΑΤΟ. Επί τόπου επιχειρούν 39 πυροσβέστες με 13 οχήματα. Καίγονται πλαστικά, ενώ στην περιοχή υπάρχει πολύς καπνός.
   
Τη συγκρότηση πέντε νέων οργάνων σχεδιάζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος το δεκαπενθήμερο που ακολουθεί αναμένεται να υλοποιήσει τα επόμενα βήματα στην πορεία ανασύστασης του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για την Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ, την Οργανωτική Γραμματεία, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΣΤΑΜΕ, το επιστημονικό Συμβούλιο του ΙΣΤΑΜΕ και επίσης τη Γραμματεία των Τομέων του ΠΑΣΟΚ, όργανα που θα λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία.
   
Με μικρές αυξομειώσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες οι υψηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα. Στην Αττική, η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 39 βαθμούς την Τρίτη και πιθανώς τους 40 βαθμούς την Τετάρτη. Γενικότερα, στη Στερεά, στην Θεσσαλία, την Εύβοια και την Πελοπόννησο, η θερμοκρασία ίσως αγγίξει και τους 41 βαθμούς στα μέσα της εβδομάδας. Είστε στην παραλία; Κάντε μας να ζηλέψουμε! Είστε στην πόλη; Μοιραστείτε μαζί μας την «καυτή» εμπειρία σας!
   
Από τα ειδικά μισθολόγια 200.000 ένστολων, γιατρών του ΕΣΥ, δικαστικών, αρχιερέων, πανεπιστημιακών και διπλωματικών υπαλλήλων ξεκινά το πρώτο μεγάλο παζάρι κυβέρνησης-τρόικας, καθώς το μνημόνιο προβλέπει περικοπές 12% στις αποδοχές τους από τον Ιούλιο. Στόχος είναι η εξοικονόμηση 200 εκατ. ευρώ φέτος και και 400 εκατ. ευρώ το 2013.

Κόσμος

   
Με τις πρώτες, αρκετά επισφαλείς, ενδείξεις να προϊδεάζουν για ήττα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στις λιβυκές εκλογές -έκβαση που θα αποτελούσε προηγούμενο για τη λεγόμενη «Αραβική Άνοιξη»- ο ηγέτης του αντίπαλου συνασπισμού κομμάτων Μαχμούντ Τζιμπρίλ κάλεσε όλες τις πλευρές σε «εθνικό διάλογο», ενώ η Λιβύη περιμένει τα αποτελέσματα της κάλπης.
   
Η ηγέτιδα της βιρμανικής αντιπολίτευσης Αούνγκ Σούου Κιι παραβρίσκεται για πρώτη φορά ως βουλευτής στη συνεδρίαση της Κάτω Βουλής της χώρας της τη Δευτέρα, μετά από δύο δεκατίες απαγορεύσεων και περιορισμών από τη χούντα της Μιανμάρ. «Θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για τη χώρα μου» είπε η βουλευτής, πλέον, Κιι.
   
Γυναίκα έπεσε νεκρή στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν κατά λάθος εκπυρσοκρότησε το όπλο μιας αστυνομικού. Το όπλο της αστυνομικού εκπυρσοκρότησε, την ώρα που η άτυχη γυναίκα επιχείρησε να την αγκαλιάσει από πίσω κατά τη διάρκεια ενός πάρτι, γράφει η εφημερίδα Detroit Free Press επικαλούμενη αστυνομικές πηγές.
   
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξακολουθεί να έχει μικρό προβάδισμα έναντι του αντιπάλου του Μιτ Ρόμνεϊ στις πολιτείες-κλειδιά, που θα μπορούσαν να καθορίσουν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του επόμενου Νοεμβρίου, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.
   
Στη Δαμασκό μετέβη την Κυριακή ο κοινός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Ανάν, για έναν νέο γύρο συνομιλιών με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ. Πληροφορίες αναφέρουν πως η συνάντηση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το βράδυ της Κυριακής, δηλαδή ένα 24ωρο μετά την παραδοχή του πρώην ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών ότι οι προσπάθειες τερματισμού της εμφύλιας σύρραξης έχουν αποτύχει. Η άφιξη Ανάν συμπίπτει, όμως, με τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων από την πλευρά της Συρίας, με τις οποίες το καθεστώς -σε μία επίδειξη δύναμης- στέλνει στο εξωτερικό μήνυμα ετοιμότητας σε περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης.

Οικονομία

Την επανεξέταση των κοινωνικών μεταβιβάσεων και τη θέσπιση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (ΕΕΕ), προκειμένου να καταπολεμηθεί η φτώχεια, θέτει ως προτεραιότητα το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με μελέτες, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα πρέπει να αφορά στο 20% του πληθυσμού που ήδη ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Ως βάση υπολογισμού του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα μπορούσε να ληφθεί η βασική σύνταξη του ΟΓΑ.
   
Στη σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους και του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημοσίας Διοίκησης, με στόχο την προσωποποίηση των ευθυνών σε περιπτώσεις κακοδιαχείρισης και απάτης, θα προχωρήσει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Η πρωτοβουλία ανήκει στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, ο οποίος θέλει αφενός να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημοσίας Διοίκησης για τον εντοπισμό μη σύννομων διαδικασιών και αποφάσεων εντός του Γενικού Λογιστηρίου, αφετέρου να καταδείξει πως άπαντες πλέον θα υπόκεινται σε έλεγχο.
  
 Σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας, ύψους 1,25 δισ. ευρώ, θα προχωρήσει την Τρίτη το Ελληνικό Δημόσιο. Στόχος είναι αρχικά η άντληση 1,625 δισ. ευρώ, ενώ με τις συμπληρωματικές ανταγωνιστικές προσφορές το ποσό μπορεί να αυξηθεί έως τα 2 δισ. ευρώ.

Αθλητισμός

Ο Σάμπι Μπανγκουρά θα είναι το επόμενο μεταγραφικό απόκτημα του ΠΑΟΚ. O επιθετικός από την Γουϊνέα, που τα τελευταία τρία χρόνια φoρούσε την φανέλα του Πανσερραϊκού, συμφώνησε σε συμβόλαιο συνεργασίας ενός έτους και το απόγευμα της Κυριακής μετέβη στην Ολλανδία, προκειμένου να ενταχθεί στο πρόγραμμα προετοιμασίας και να υπογράψει μάλιστα το συμβόλαιο του με την ομάδα της Θεσσαλονίκης. Ως την Πέμπτη αναμένεται να μεταβεί στην Ολλανδία και ο Τσέχος Μάρτιν Ζέμαν. Και ο Ζιλς Μπαρνς στην Ολλανδία για να δοκιμαστεί.
   
Τις βαλίτσες του για το Μόναχο αρχίζει να ετοιμάζει ο Γρηγόρης Μάκος. Κι αυτό γιατί έφτασε σήμερα στα γραφεία της ΠΑΕ ΑΕΚ η πρόταση από τη Μόναχο 1860 και, όπως όλα δείχνουν, οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία, οπότε ο διεθνής μέσος θα μετεγγραφεί στη βαυαρική ομάδα.
   
Τον πιο κρίσιμο αγώνα της στη φάση των ομίλων του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος δίνει τη Δευτέρα (17:00) η εθνική ποδοσφαίρου των Νέων, που αντιμετωπίζει την Πορτογαλία στην πόλη Χααπσάλου της Εσθονίας, στο πλαίσιο της 3ης ημέρας για τον Α' όμιλο.



ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ 22 ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

Αυτές είναι οι 22 ιδιωτικοποιήσεις που θα κάνει άμεσα η κυβέρνηση 
 
Σε μεγάλο στοίχημα που θα κρίνει και την ίδια της την ύπαρξη ανάγει η κυβέρνηση το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων προωθώντας άμεσα την πώληση ή αποκρατικοποίηση 22 «φιλέτων» και δημόσιων επιχειρήσεων, με τη λίστα να κατανέμεται σε τέσσερα κύματα. Ειδικότερα, στο πρώτο κύμα ιδιωτικοποιήσεων μπαίνουν ο Οργανισμός Κρατικών Λαχείων, το Ελληνικό, η ΔΕΠΑ, η ΔΕΣΦΑ, το Ολυμπιακό κτίριο του Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης, η παραλιακή έκταση στην Κασσιόπη της Κέρκυρας και η παραλιακή έκταση στην Αφάντου στη Ρόδο. Για όλες αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις έχει γίνει προετοιμασία από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Στο δεύτερο κύμα των ιδιωτικοποιήσεων θα μπουν επιχειρήσεις για τις οποίες έχει γίνει κάποια προετοιμασία αλλά θα δοθεί νέα έγκριση από την κυβέρνηση συνεργασίας:
  • Εταιρεία ύδρευσης-αποχετεύσης Θεσσαλονίκης
  • ΟΠΑΠ
  • ΛΑΡΚΟ
  • Ελληνικά Πετρέλαια
  • ΔΕΗ
  • ΕΥΔΑΠ
Στο τρίτο κύμα των ιδιωτικοποιήσεων θα μπουν ζημιογόνες επιχειρήσεις όπως:
  • Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης
  • ΔΩΔΩΝΗ
  • ΣΕΚΑΠ
  • ΕΛΒΟ
  • Επιχείρηση Αστικών Συγκοινωνιών
Τελος στο τέταρτο κύμα των ιδιωτικοποιήσεων αναμένεται να μπουν επιχειρήσεις του δημοσίου για τις οποίες υπάρχει κάποιο επενδυτικό ενδιαφέρον:
  • ΤΡΑΙΝΟΣΕ
  • ΟΛΠ
  • ΟΛΘ
  • Περιφερειακά αεροδρόμια
Αντιδράσεις εκ των έσω - Οδοφραγματα από ΣΥΡΙΖΑ!

Για όλες αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις, σύμφωνα με ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής», η κυβέρνηση αναμένει σφοδρές αντιδράσεις από συνδικαλιστές, επιχειρηματίες, και κόμματα ακόμα και στο εσωτερικό της. Για παράδειγμα, στην ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ αντιτάχθηκε πρώτος ο νυν υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Ιωαννίδης, ενώ για τον ΟΛΠ έχει αντιδράσει ήδη ο γαλάζιος δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος.

Επιπλέον, ενώ στις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνησή του, ο Αντώνης Σαμαράς πρότεινε την άμεση έναρξη της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, η πρόταση δεν περπάτησε καθώς αντέδραση ο Φώτης Κουβέλης. Η ΔΗΜΑΡ, φοβούμενη το πολιτικό κόστος και την αναπόφευκτη επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του για μια τέτοια πώληση, αντιστάθηκε στην πρόταση Σαμαρά και γι'αυτό ο πρωθυπουργός απέφυγε επιμελώς να μιλήσει ευθέως για την ΔΕΗ στις προγραμματικές δηλώσεις του την Παρασκευή. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η πώλση μονάδων της ΔΕΗ προβλέπεται για αυτό το καλοκαίρι από το Μνημόνιο...

Παράλληλα, η κυβέρνηση Σαμαρά θεωρεί βέβαιο ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκμεταλλευθούν πολιτικά το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων για να ασκήσουν εύκολη αντιπολίτευση. Υπενθυμίζουν τις ατάκες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι όποιος βάλει την υπογραφή του σε ιδιωτικοποίηση με χαμηλό τίμημα θα έρθει αντιμέτωπος με εξεταστική επιτροπή, ενώ -σύμφωνα με το «Βήμα»- δεν αποκλείουν να δούμε και οδοφράγματα συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ για να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΤΡΟΪΚΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ.

http://www.greekamericannewsagency.com/main/images/stories/troika-stournaras.jpg 
Νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους της Τρόικας είχε την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Οι δύο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού τους για το Eurogroup της Δευτέρας, όπου οι εκπρόσωποι των δανειστών θα μεταφέρουν στους ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης την εικόνα που αποκόμισαν από την επίσκεψή τους στην Αθήνα. Οι συζητήσεις με τους απεσταλμένους των δανειστών είναι ακόμα στην αρχή, ανέφερε αρμόδιος παράγοντας που μετέχει στις συσκέψεις, αλλά αυτοί αμφιβάλλουν και αμφισβητούν αν η κυβέρνηση έχει πραγματικά τις προθέσεις να φέρει σε πέρας τις αποκρατικοποιήσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές τις οποίες υπόσχεται.

Πηγή του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνιζε πάντως μετά τη συνάντηση με τους ελεγκτές πως οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια είναι στα μέτρα του 2012 που θα πρέπει να εφαρμοστούν -όπως έλεγε στη Βουλή ο κ.Στουρνάρας-, αν και άφησε ανοικτό το «να δούμε πώς θα εφαρμοστούν» , εννοώντας πως θα υπάρξει προσπάθεια μείωσης των ποσοστών μείωσης.

Η Τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα στα τέλη Ιουλίου.

Η ομιλία Στουρνάρα στη Βουλή

Τη συναίνεση των Ελλήνων σε τέσσερα μέτωπα ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών κ.Γιάννης Στουρνάρας με την ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου στη Βουλή, ένα 24ωρο μόλις πριν μεταφέρει το μήνυμα αυτό και προς την Τρόικα και τους Ευρωπαίους εταίρους με τους οποίους συναντάται την Κυριακή και τη Δευτέρα, αντίστοιχα. O κυριος Στουρνάρας ξεκαθαρισε οτι δεν θα ληφθούν προσθετα μετρα περαν των δρομολογημενων που εχουν ηδη ψηφιστεί, για να μην βαθυνει αλλο η υφεση.

Στο στοχαστρο ομως βαζει τα προνομια των ΔΕΚΟ και τις υψηλες συνταξεις.

Αφού περιέγραψε συνοπτικά τα αίτια για τα οποία η ελληνική οικονομία έφτασε στο σημερινό σημείο ο κ.Στουρνάρας παρουσιάσε τα 4 μέτωπα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, στα οποία η κυβέρνηση θέλει να στηρίξει ένα νέο βιώσιμο αναπτυξιακό και κοινωνικό πρότυπο.

1ον : μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή, να εφαρμοστούν δηλαδή τα μέτρα που έχει ήδη ψηφίσει για το 2012, προκειμένου να μην κινδυνεύσει η επόμενη δόση το δανείου. Στη συνέχεια θα μπορεί να διαπραγματευτεί μία χρονική επέκταση της αρχικής συμφωνίας και «ρήτρα ύφεσης», ώστε η χώρα να μειώσει τα ελλείμματα και να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα με βιώσιμο τρόπο.

2ον: ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Πρώτα από όλα η κυβέρνηση θα καταργήσει τα νομοθετικά εμπόδια για τις χρήσεις γης και τις περιβαλλοντικές άδειες και θα συνεχίσει με σαρωτική κατάργηση για όλα τα περιοριστικά καθεστώτα που παραμένουν στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών  ή στην επενδυτική και επιχειρηματική δραστηριότητα.

3ον: Νέες αποκρατικοποιήσεις, που έχουν στόχο κυρίως στην ανάπτυξη της γης και σε υποδομές. Η κυβέρνηση εξετάζει επίσης,  τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας του ΤΑΙΠΕΔ να δέχεται και ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ως τίμημα για τις αποκρατικοποιήσεις! Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε συγκροτημένες ενέργειες για την προσέλκυση επενδυτών, είπε ο κ. Στουρνάρας και τόνισε ότι «στην κατεύθυνση αυτή, θα υπάρξουν άμεσα μέτρα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης και τόνωσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος, όπως για παράδειγμα η θεσμοθέτηση της δυνατότητας του ΤΑΙΠΕΔ να δέχεται ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ως τίμημα για τις αποκρατικοποιήσεις».

Όπως διευκρίνιζαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, ουσιαστικά θα πρόκειται για ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, καθώς η αγορά ακινήτων του Δημοσίου θα γίνεται με ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου στην ονομαστική τους αξία και ουσιαστικά το ΤΑΙΠΕΔ θα μπορεί να εξοφλεί δημόσιο χρέος, δεδομένου ότι τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις μειώνουν το χρέος. Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε τις 28 επιχειρήσεις που παίρνουν σειρά για να αποκρατικοποιηθούν,  μεταξύ των οποίων και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ είπε πως η κυβέρνηση θα εξετάσει τον πλέον πρόσφορο για το δημόσιο συμφέρον τρόπο και για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, σε συνάρτηση με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και τις κοινοτικές οδηγίες.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 9/7/2012

Γεγονότα

1540: Ακυρώνεται ο γάμος του βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκου 8ου με την 4η σύζυγό του Αν Ντε Κλεβ, επειδή πλανήθηκε για την ομορφιά της. Ο γάμος διήρκεσε μόλις 6 μήνες.

1595: Ο Γιόχαν Κέπλερ περιγράφει τη γεωμετρική σταθερά κατασκευή του σύμπαντος.

1651: Ο βενετικός στόλος συντρίβει τον τουρκικό, σε ναυμαχία μεταξύ Πάρου, Φολέγανδρου και Νάξου.

1816: Η Αργεντινή κηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Ισπανία.

1821: Οι Τούρκοι προχωρούν σε σφαγές Κυπρίων. Απαγχονίζεται ο αρχιεπίσκοπος Κυπριανός και αποκεφαλίζονται τρεις αρχιερείς και οι πρόκριτοι του νησιού.

1832: Υπογράφεται ο Διακανονισμός της Κωνσταντινούπολης ή Συνθήκη του Καλεντέρ Κιόσκ, με την οποία ρυθμίζονται τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Γεννήσεις

1819: Ιλάιας Χάου, αμερικανός εφευρέτης, ο οποίος το 1846 έλαβε το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στις ΗΠΑ για την ραπτομηχανή. (Θαν. 3/10/1867)

1894: Πιότρ Καπίτσα, ρώσος φυσικός, ο πρώτος που κατόρθωσε να δημιουργήσει μαγνητικά πεδία υψηλής έντασης. Τιμήθηκε με Νόμπελ Φυσικής το 1978 για την θεμελιακή συμβολή του σε θέματα που αφορούν την περιοχή των χαμηλών θερμοκρασιών (υπερευστότητα υγρού ηλίου).  (Θαν. 8/4/1984)

1935: Μερσέντες Σόσα, τραγουδίστρια από την Αργεντινή, γνωστή και με το προσωνύμιο "La Negra" (“Η Νέγρα”). (Θαν. 4/10/2009)

Θάνατοι

1771: Μιχαήλ Μπακνανάς, κηπουρός από την Αθήνα, που θανατώθηκε από τους Τούρκους κι έγινε νεομάρτυρας από την Εκκλησία. Δρόμος στον Νέο Κόσμο και στάση του τραμ στην ίδια περιοχή φέρουν το όνομά του. (Γεν. 1753)

1856: Αμεντέο Αβογκάντρο, ιταλός φυσικός, γνωστός για το φερεπώνυμο νόμο που διατύπωσε και αφορά στη φυσική των αερίων. (Γεν. 9/8/1776)

1932: Κινγκ Καμπ Ζιλέτ, αμερικανός εφευρέτης του ξυραφιού με λεπίδα ασφαλείας και ιδρυτής της βιομηχανίας ξυριστικών ειδών «Gillette». (Γεν. 5/1/1855)