02 Ιουλίου, 2012

Ο ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ, Η ΚΥΠΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ.

Ο Βγενόπουλος, η Κύπρος και το παρασκήνιο της κρίσης 
Ήταν αρχές Μαΐου όταν ο ισχυρός άνδρας της Marfin κ. Ανδρέας Βγενόπουλος εξέφραζε την ανησυχία του για το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, τονίζοντας ότι βρίσκεται σε «κρίσιμη καμπή». Ο τέως εκτελεστικός πρόεδρος της MPB, που μετονομάσθηκε σε Λαϊκή Τράπεζα, εξέφραζε τότε την ευχή να «οδηγηθούμε σε έξοδο από την τελματώδη κατάσταση», επισημαίνοντας παράλληλα πως οι προσπάθειες ανακεφαλαιοποίησης δεν θα βλάψουν τους Κύπριους φορολογούμενους.

Η Λαϊκή Τράπεζα όμως, το διαμάντι του Κυπριακού τραπεζικού συστήματος βρίσκεται σήμερα ένα βήμα πριν την κρατικοποίησή της και απαιτούνται 1,8 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση. Βουλευτές και τραπεζίτες σε Ελλάδα και Κύπρο επισημαίνουν ότι η διοίκηση Βγενόπουλου έδωσε πολλά αμφιλεγόμενα δάνεια, ενώ παράλληλα αγόραζε ανεξέλεγκτα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Βέβαια, όπως σημειώνει η σημερινή ηγεσία του ομίλου, τα δάνεια δόθηκαν σε εταιρείες συμφερόντων της MIG, αλλά και σε φυσικά πρόσωπα για να αγοράσουν ομόλογα της Marfin Investment Group, όταν προχώρησε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 5,2 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει Κυριακάτικη εφημερίδα, μεγάλο ρόλο στην εξανέμιση των ιδίων κεφαλαίων του ομίλου της Λαϊκής Τράπεζας, έπαιξε και το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων τα οποία η τράπεζα αγόραζε αφειδώς πριν από το 2009 και πριν ξεσπάσει η κρίση χρέους. Τα συγκεκριμένα ομόλογα τότε αποτελούσαν μια ασφαλή επιλογή καθώς έδιναν ασφαλή επιτόκια 4% και 6%. Με τον τρόπο αυτό ο κ. Βγενόπουλος σημάδεψε την Κύπρο και την οικονομία της.

Από τον περασμένο Νοέμβριο οι κυπριακές αρχές πιέζουν τον «Mr Mig» να εγκαταλείψει την προεδρία της Marfin Bank η οποία τελικά κρατικοποιήθηκε και μετονομάστηκε σε Cyprus Popular Bank. Η διοίκηση της Λαϊκής σήμερα αποκαλύπτει στοιχεία που δείχνουν μεγάλη έκθεση ελληνικών εταιρειών του ομίλου σε υψηλού κινδύνου επενδύσεις στις οποίες συμπεριλαμβάνονται δάνεια σε επενδυτές οι οποίοι στη συνέχεια αγόραζαν μετοχές του ομίλου.

Ο Mr Mig και οι αντιδράσεις των Κυπρίων

Από τον πρώτο κιόλας καιρό που δραστηριοποιήθηκε στη Μεγαλόνησο ο κ. Βγενόπουλος προκάλεσε την αντίδραση επιχειρηματιών και ανθρώπων του τραπεζικού συστήματος. Μετά την εξαγορά μεριδίου της Λαϊκής τράπεζας, ο κ. Βγενόπουλος προχωρά στην απόλυση του τότε επικεφαλής κ. Κίκη Λαζαρίδη, προκαλώντας την οργή των Κυπρίων.

Στη συνέχεια οι δύο τράπεζες συγχονεύονται και ο κ. Βγενόπουλος δημιουργεί στην Αθήνα τη MIG, με τις δραστηριότητές του να αυξάνονται αγοράζοντας την Ολυμπιακή, τη Vivartia κλπ. Οι αρχές της Κύπρου στρέφονται κατά του Mr Mig κατηγορώντας τον για κακοδιαχείριση της τράπεζας.

Στις 17 Μαΐου 2012 και ενώ είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις Βγενόπουλου για τους κινδύνους που διατρέχει το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, η κυβέρνηση Χριστόφια αποφασίζει να προχωρήσει σε ανακεφαλαιποίηση του ομίλου με το ποσό των 1,8 δισ. ευρώ , περίπου δηλαδή 8% του κυπριακού ΑΕΠ. Οι φόβοι πλέον για μετατροπή μιας ολόκληρης τράπεζας σε «αέρα» ήταν εμφανείς.

Οι ανέσεις των στελεχών και τα δάνεια του 2007

Κορυφαία πρόσωπα του ομίλου μάλιστα, κάνουν λόγο για μισθούς που άγγιζαν ή ξεπερνούσαν το εκατομμύριο ευρώ σε στελέχη που κινούνταν μεταξύ Αθήνας - Λευκωσίας – Λονδίνου με ιδιωτικά λίαρ τζετ και για άλλους που είχαν παραγγείλει πολυτελείς μερσεντές ακόμα και μέσα στην κρίση. Το 2007 πολλοί εφοπλιστές μπήκαν στη διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Marfin Investment Group με τιμή 6,7 ευρώ

Αποτέλεσμα ήταν να εγκλωβιστούν όλοι οι μικροί και μεγάλοι μέτοχοι. Σήμερα η τιμή είναι 0,2 ευρώ, ενώ τα δάνεια που οφείλονται είναι 510 εκατ. ευρώ. Οι διασφαλίσεις ωστόσο δεν ξεπερνούν τα 140 εκατ. ευρώ. Από τότε, άνθρωποι του τραπεζικού κύκλου, το MIG το μεταφράζουν ως “Money is gone”.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Κύκλωμα που εξέδιδε πλαστά πιστοποιητικά δυσλεξίας σε μαθητές εξάρθρωσε η Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Τρεις γυναίκες υπάλληλοι του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης και του Σισμανογλείου κατηγορούνται ότι εξέδιδαν πλαστογραφημένα πιστοποιητικά δυσλεξίας, ακόμη και σε μαθητές της Γ' Λυκείου, που εξετάζονται με ευνοϊκούς όρους (προφορικά) προκειμένου να εισαχθούν στα ΑΕΙ.
   
Τη νέα διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ, που θα εμπεριέχει τις κατευθυντήριες γραμμές για την ανασύσταση του κόμματος, το οποίο πιθανότατα αλλάζει ονομασία και εμβλήματα, αναμένεται να παρουσιάσει πιθανότατα στα τέλη της εβδομάδας στη Συνδιάσκεψη του κόμματος ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Την ίδια στιγμή, πληροφορίες θέλουν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να επιθυμεί την αποκατάσταση των σχέσεών του τόσο με τον Ανδρέα Λοβέρδο όσο και με την Άννα Διαμαντοπούλου, κρίνοντας ότι και τα δύο στελέχη θα πρέπει «να λειτουργήσουν ως στυλοβάτες» στην προσπάθεια ανασύστασης της παράταξης.
   
Επιστρέφει σήμερα, Δευτέρα, στην Αθήνα ο επικεφαλής της Task Force Χορστ Ράιχενμπαχ, ενώ στα μέσα της εβδομάδας -πιθανότατα την Τετάρτη- αναμένονται οι επικεφαλής της τρόικας, Πολ Τομσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ. Θα προηγηθεί το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, την Τρίτη, προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος. Τόσο τον κ. Ράιχενμπαχ, όσο και τους επικεφαλής της τρόικας πρόκειται να δεχθεί στην κατοικία του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να θέσει το θέμα της αποδέσμευσης των 50 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, βάσει της απόφασης της Συνόδου Κορυφής.
   
Εκλάπη στην περιοχή Μακρυγιάννη, στη συμβολή της οδού Αθανασίου Διάκου και Λεωφ. Συγγρού, από αυτοκίνητο, τσάντα κόκκινη, μεσαίου μεγέθους, υφασματινη με καφέ χερουλια. Περιέχει επίσημα έγγραφα, διαβατήριο, πανεπιστημιακές σημειώσεις, εργασίες, σημειωματαρια. Επειδή δεν περιέχει τιμαλφή και χρήματα ενδέχεται να την έχουν πετάξει στη γύρω περιοχή. Αν την βρείτε παρακαλούμε επικοινωνήστε στο 6932 244339. Δίδεται αμοιβή.
   
Την πρόθεσή του να θέσει το ζήτημα εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση των συνθηκών υπό τις οποίες η Ελλάδα μπήκε στο μνημόνιο, καθώς και να φέρει πρόταση νόμου για την κατάργηση του νόμου Ραγκούση για τους μετανάστες, εξέφρασε στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΒΗΜΑ 99,5 την Κυριακή ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.

Κόσμος

 Ο Ενρίκε Πένια Νιέτο είναι ο μεγάλος νικητής των προεδρικών εκλογών στο Μεξικό, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εκλογική αρχή της χώρας. Με τη νίκη του Πένια Νέτο, τον οποίο έσπευσε να συγχαρεί ο απερχόμενος πρόεδρος Φελίπε Καλντερόν, το κεντρώο Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα (PRI) επιστρέφει στην εξουσία, έπειτα από 12 χρόνια. Στις πρώτες του δηλώσεις μετά τη νίκη του, ο Πιένα Νιέτο δεσμεύτηκε πως «θα τιμήσει την εμπιστοσύνη» των ψηφοφόρων του και «θα τηρήσει τις υποσχέσεις του». «Το Μεξικό νίκησε» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως το κόμμα του κέρδισε μια δεύτερη ευκαιρία, την οποία «θα τιμήσει με αποτελέσματα».
   
Συνάντηση με τη φυλακισμένη ηγέτιδα της ουκρανικής αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο ζητούν οι πρωθυπουργοί Ιταλίας και Ισπανίας σε κοινή επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανούκοβιτς. Οι Μάριο Μόντι και Μαριάνο Ραχόι -οι οποίοι βρέθηκαν στο μεγάλο τελικό μεταξύ Ιταλίας και Ισπανίας στο Κίεβο για το Euro 2012- καλούν σε ενίσχυση του κράτους Δικαίου στην Ουκρανία, προσδοκούν σε θετική επίλυση της υπόθεσης Τιμοσένκο και ζητούν συνάντηση με την τέως πρωθυπουργό που καταγγέλλει ότι είναι θύμα πολιτικής δίωξης.
   
Με τα δάκρυα του Ουμπέρτο Μπόσι και τα χαμόγελα του Ρομπέρτο Μαρόνι έπεσε η αυλαία του συνεδρίου της ξενόφοβης και αποσχιστικών τάσεων Λέγκας του Βορρά στο Μιλάνο. Ο Μαρόνι, πρώην υπουργός Εσωτερικών επί Σίλβιο Μπερλουσκόνι, εξελέγη στο τιμόνι της Λέγκας, αναλαμβάνοντας την επιχείρηση αποκατάστασης της εικόνας του κόμματος, μετά το σκάνδαλο διασπάθισης κρατικής χρηματοδότησης που «αποκαθήλωσε» τον Μπόσι. «Το παιδί είναι δικό σου...» είπε μνημονεύοντας τον βασιλιά Σολομώντα ένας δακρυσμένος Μπόσι στον νέο γραμματέα, που διακήρυξε ότι θα αρχίσει αμέσως τη δουλειά και δεν θα δει καν τον τελικό Ιταλίας-Ισπανίας για το Euro.
   
Από τους «27» της ΕΕ και χωρίς εξαιρέσεις μπήκε την Κυριακή σε εφαρμογή το εμπάργκο σε εισαγωγή πετρελαιοειδών από το Ιράν, η «κορωνίδα» των διπλωματικών μέτρων των Ευρωπαίων κατά της Τεχεράνης με φόντο το πυρηνικό της πρόγραμμα. Έτοιμη να αντιμετωπίσει την «κακόβουλη», όπως την χαρακτηρίζει, κίνηση των Ευρωπαίων δηλώνει η ιρανική κυβέρνηση, την ικανοποίησή της εκφράζει η Ουάσινγκτον καλώντας την Τεχεράνη σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με τη διεθνή κοινότητα.
   
Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή οι Μεξικανοί για την ανάδειξη του νέου προέδρου της χώρας. Για περίπου 70 χρόνια, οι εκλογές ήταν μια μάλλον τυπική διαδικασία, αφού πάντα κέρδισε το Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα (PRI). Το 2000 τα δεδομένα άλλαξαν, όταν για πρώτη φορά κέρδισε ένα δεξιό κόμμα, προσπαθώντας να δημιουργήσει αυτό τη δική του «πολιτική ρουτίνα». Υπολόγιζαν όμως χωρίς τον Ενρίκε Πένια Νιέτο, τον χαρισματικό νεαρό υποψήφιο του PRI, o οποίος την Κυριακή επιδιώκει την «παλινόρθωση».

Οικονομία

 Tο Mνημόνιο είναι η καλύτερη επιλογή για την Ελλάδα, τόνισε την Δευτέρα το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γεργκ Άσμουσεν, μιλώντας στο συνέδριο του Economist. Η πρώτη προτεραιότητα για τη νέα ελληνική κυβέρνηση είναι να θέσει ξανά το πρόγραμμα σε τροχιά, σημείωσε.
   
Με δύο κλιμάκια θα πραγματοποιήσει τελικά η τρόικα επαφές στην Κύπρο, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν στο κεντρικό τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ. Τα δύο κλιμάκια θα κάνουν συλλογή στοιχείων, θα ετοιμάσουν κοινή μελέτη και θα επανέλθουν εντός 15 ημερών, με αναβαθμισμένη σύνθεση για να διαπραγματευθούν με την κυπριακή κυβερνηση.
   
Σε παραίτηση οδηγήθηκε ο πρόεδρος της βρετανικής τράπεζας Barclays, έπειτα από το πρόστιμο-ρεκόρ, ύψους 455 εκατ. δολαρίων που επιβλήθηκε στην τράπεζα, που κατηγορήθηκε ότι χειραγωγούσε τη διαμόρφωση των επιτοκίων στη διατραπεζική αγορά χρήματος του Λονδίνου.

Αθλητισμός

Δεν υπήρξε νικητής στη μάχη για την πρώτη θέση στον πίνακα των σκόρερ, αφού Γκόμεζ, Τόρες, Μπαλοτέλι, Μάντζουκιτς, Κριστιάνο Ρονάλντο και Τζαγκόεφ πέτυχαν από τρία γκολ και έτσι η κορυφή μοιράστηκε...
   
Γκολ μπορεί να μην πέτυχε στο επιβλητικό 4-0 επί της Ιταλίας ο Αντρες Ινιέστα, αλλά ήταν μακράν ο κορυφαίος των «φούριας ρόχας» στον τελικό του EURO 2012. Ο μέσος της Μπαρτσελόνα κυριάρχησε στον χώρο της μεσαίας γραμμής και δικαιολογημένα αναδείχθηκε ως ο πολυτιμότερος παίκτης του τελικού.
   
Το τρίτο Euro της Ιστορίας της (1964, 2008 και 2012) πανηγυρίζει από το βράδυ της Κυριακής η Ισπανία, ενώ παράλληλα έγινε και η πρώτη ομάδα στον κόσμο που επανέλαβε τον θρίαμβό της έχοντας ενδιάμεσα κατακτήσει και ένα Μουντιάλ (2010). Οι «Φούριας Ρόχας» σκόρπισαν στους... τέσσερις ανέμους (4-0) την Ιταλία στον τελικό του Euro 2012 που διεξήχθη στο Κίεβο, έχοντας σκόρερ τους Σίλβα, Αλμπα, Τόρες, Μάτα, ενώ η «σκουάντρα ατζούρα» έπαιζε με 10 παίκτες από το 61' λόγω τραυματισμού του Τιάγκο Μότα (δύο λεπτά μετά την είσοδο του ως τρίτη αλλαγή).



ΟΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΟΖ

Η θέσπιση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης δεν είναι μόνο η αρχή της υλοποίησης ενός από τα πιο σημαντικά οράματα της Ελλάδας, είναι και το σήμα που περιμένουν οι εφοπλιστές μας, που βρίσκονται στο εξωτερικό και αποτελούν τον πρώτο εμπορικό στόλο του κόσμου. Μπορεί να μην ξέρουν όλοι τις δυνατότητες και την πραγματικότητα του υποθαλάσσιου ορυκτού πλούτου της πατρίδας μας, αλλά κατανοούν με την πάροδο του χρόνου ότι το άνοιγμα που έκανε η Κύπρος με το φυσικό αέριο και τώρα με το πετρέλαιο δεν είναι μόνο και μόνο ένα τέχνασμα.

Βλέπουν ότι το όραμα της ελληνικής ΑΟΖ γίνεται σιγά-σιγά μια πραγματικότητα, η οποία αλλάζει όλα τα δεδομένα. Μπορεί όλοι τους να μην έχουν ούτε το πνεύμα ούτε την ικανότητα ενός Ωνάση ή ενός Νιάρχου, αλλά μπορούν όλοι τους να εκμεταλλευτούν μια τεράστια όχι μόνο ευκαιρία, αλλά αλλαγή φάσης, που δεν έζησαν ποτέ. Θέλουν δεν θέλουν, η Ανατολική Μεσόγειος διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες πηγές ενέργειας του κόσμου.

Κατά συνέπεια, η αλλαγή είναι δεδομένη και προγραμματισμένη. Επιπλέον, η εμβέλειά της δεν αφορά πια μια τοπική μονοπωλιακή σχέση. Είναι όντως μια ανοιχτή δομή με απίθανες ναυτιλιακές δυνατότητες για όλους τους Έλληνες εφοπλιστές. Ακόμα και αν δεν έδωσαν ποτέ σημασία σε αυτό το γεγονός, διότι δεν είχαν τις απαραίτητες γνώσεις, για να το επινοήσουν, τώρα πλέον με την τεχνολογία όλα είναι προσβάσιμα. Και αν δεν πίστευαν στις πολιτικές δυνατότητες της πατρίδας μας τώρα μπορούν να δουν επί του πρακτέου ότι η ΑΟΖ δεν είναι πια μόνο στην πολιτική ατζέντα, αλλά και στο πρόγραμμα της νέας Κυβέρνησης, πράγμα το οποίο δεν είναι πια εικασία από θεωρητικούς εκτιμητές.

Επιπλέον, ακόμα κι αν είμαστε στα πρώτα βήματα στην Ελλάδα, η συμμαχία μας με την Κύπρο δείχνει το μονοπάτι. Η επερχόμενη Προεδρία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα άλλο επιχείρημα για να γίνουν τώρα σημαντικές επαφές, αφού ξέρουμε ήδη ότι σε λιγότερο από δύο χρόνια θα έχουμε στο χώρο μας το φυσικό αέριο της Κύπρου.

Σε συνδυασμό με αυτά τα δεδομένα, γνωρίζουμε πλέον ότι οι Νορβηγοί έχουν ήδη κατασκευάσει επιβατικό πλοίο 600 θέσεων που λειτουργεί με LNG, δηλαδή με υγροποιημένο φυσικό αέριο, και ότι οι Ιάπωνες διαθέτουν τεχνολογία για supertankers με κινητήρες που όχι μόνο λειτουργούν με LNG, αλλά και με μειωμένη παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο μάλιστα εκμεταλλεύονται μέσω του φαινομένου turbo.

Αυτές οι καινοτομίες δείχνουν ότι υπάρχει ορθολογικός δρόμος ανάπτυξης των ναυτιλιακών δυνατοτήτων μέσω της υλοποίησης της ΑΟΖ. Έτσι θα δείξουν σε όλους την πραγματική τους αξία.