29 Ιουνίου, 2012

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ.

"Η σημερινή παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών επιβάλλει σε όλους μας την ανάγκη να δούμε κατάματα την αλήθεια, να επιχειρήσουμε μιά γενναία αυτοκριτική και να φιλοσοφήσουμε γόνιμα γύρω από το αξιακό σύστημα της ζωής μας.

Η αλήθεια αυτή κρύβεται πίσω από τους αριθμούς και τις στατιστικές και έχει να κάνει με την προσωπική μαρτυρική ιστορία κάθε νέου ανθρώπου και της οικογένειάς του που ανεβαίνουν καθημερινά το Γολγοθά της ουσιοεξάρτησης. Συνοδοιπορούμε μαζί τους, καταλαβαίνουμε τον πόνο τους, συμμεριζόμαστε την αγωνία τους.

Η αυτοκριτική σχετίζεται με την αδιαμφισβήτητη ευθύνη του καθενός μας απέναντι στη νέα γενιά, με την αναγκαιότητα για την αναβάθμιση της παιδείας και του πολιτισμού μας, με τα αμείλικτα ερωτηματικά που κάθε πατέρας και κάθε μητέρα επιβάλλεται να θέσει στον εαυτό του για τον τρόπο που μεγαλώνει τα παιδιά του, για την παρουσία ή την απουσία του στην πορεία της οικογένειάς του, για τους στόχους που έχει ιεραρχήσει στη δική του ζωή και μοιραία αποτελούν πρότυπο – θετικό ή αρνητικό για τα παιδιά του.

Και τέλος η αναφορά στο αξιακό σύστημα της ζωής μας δεν μπορεί παρά να αφορά άμεσα σε όλους μας, διότι όλοι συνδιαμορφώνουμε το σύστημα αυτό των αξιών, τις αρχές και τα ιδανικά που πρέπει να πλουτίζουν την άχαρη πραγματικότητα των ημερών μας, το ψυχικό και πνευματικό μας περιεχόμενο που οφείλει να ομορφαίνει τη βιοτή μας.

Θέλω σήμερα, ως πνευματικός πατέρας που αγωνιά, να απευθυνθώ στους νέους μας. Να μιλήσω με λόγια καρδιάς στα νέα παιδιά, διαβεβαιώνοντάς τους πως αξίζουμε έναν καλύτερο κόσμο από αυτόν που καθημερινά μάς προβάλλουν. Το νόημα της ζωής μας δεν μπορεί να εξαντλείται στην οικονομική κρίση ή έστω στην οικονομική ανάκαμψη. Γι’ αυτό και η Εκκλησία μας προβάλλει διαρκώς τις αξίες της συναντίληψης και της κατανόησης, της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης.

Καταθέτει με πολλή αγάπη την εμπειρία της, προσφέροντας μια επαναστατική αντίληψη για τον άνθρωπο, που είναι εικόνα Θεού, ο οποίος αναζητά τις ανώτερες αξίες της ζωής. Ζούμε μια βαθύτατη κρίση, η οποία είναι πνευματική και ηθική. Η σύγχρονη ζωή έχει προβλήματα το οποία πολλές φορές φαντάζουν ανυπέρβλητα και δυσθεώρητα για τούς νέους μας, όμως «για την υπέρβαση των προβλημάτων χρειάζεται ηρωισμός, όχι ηρωίνη». Η εξάρτηση – κάθε μορφή εξάρτηση - δεν μπορεί να είναι «απάντηση» ούτε «λύση» στα αδιέξοδα των καιρών μας.

Το σκοτάδι δεν πολεμάται με ακόμα μεγαλύτερο σκοτάδι, αλλά μόνο με το φως! Αυτό το αληθινό φως αναζητήστε. Όχι θεατές στην κερκίδα, αλλά αγωνιστές στο στίβο. Μη γονατίσετε. Μην απελπισθείτε. Ελάτε να αλλάξουμε τον κόσμο αυτό, αρχίζοντας ο καθένας μας από τον εαυτό του.

Να αρνηθούμε την υποκρισία, το ψυχικό κενό, το βόλεμα, την αποθέωση της υλικής ευμάρειας. Να αναζητήσουμε και πάλι τις αξίες της ζωής, την πίστη, την οικογενειακή χαρά, την πληρότητα του είναι.

Η Εκκλησία μπορεί να βοηθήσει με τρόπο ουσιαστικό στον επαναπροσδιορισμό αυτό. Η κατά Χριστόν ζωή είναι ο ισχυρότερος θώρακας που προφυλάσσει τους νέους από τις εξαρτήσεις, γιατί συνιστά αγωγή ελευθερίας, υπευθυνότητας και ωριμότητας.
Ο Αρχιεπίσκοπος
† Ο Αθηνών Ιερώνυμος



Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΤΟΥ ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ.


Με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια τελέστηκε εχθές Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012, ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στην Κόρινθο επί τη εορτή του Αποστόλου Παύλου. Στον πολυαρχιερατικό εσπερινό προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, συμπροσευχομένων πλειάδα Αρχιερέων και κληρικών.

Να αναφερθεί ότι ο Μητροπολιτικός Ναός του Αποστόλου Παύλου ήταν κατάμεστος από πιστούς, οι οποίοι έσπευσαν να τιμήσουν τον Απόστολο των Εθνών Παύλο. Μετά το πέρας του εσπερινού ακολούθησε η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και του Ιερού Λειψάνου του Αποστόλου Παύλου, καθώς και των Ιερών Λειψάνων των εν Κορινθία  Αγίων σε όλη την πόλη προς ευλογία των κατοίκων και των επισκεπτών. 

Επίσης παρών στις λατρευτικές εκδηλώσεις, ήταν οι τοπικές και στρατιωτικές Αρχές της πόλης, καθώς και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης. Τέλος να σημειωθεί ότι νωρίτερα ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, επισκέφθηκε και το Επισκοπείο της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου.



† ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΚΟΡΥΦΑΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ.

Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Παιδί ψαρά από τη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας και αδελφός του πρωτόκλητου Αντρέα, ο  Πέτρος, ζούσε μια  δύσκολη ζωή και είχε ως μοναδική περιουσία τα αλιευτικά του εργαλεία. Η αγνότητα της ψυχής, η ευθύτητα , η αποφασιστικότητα  και η αφοσίωσή του στην πατρική πίστη ήταν οι προϋποθέσεις για να γίνει εκλεκτός απόστολος του Χριστού. «Ευθέως», όπως λέγει ο ευαγγελιστής ,  αυτός και ο αδελφός του εγκατέλειψαν τα δίχτυα και τον πατέρα τους για να ακολουθήσουν τον Χριστό, που υποσχέθηκε να τους κάνει ψαράδες ανθρώπων.

Η μεγάλη αφοσίωση  προς το Διδάσκαλό του φαίνεται όταν  τολμά να περπατήσει πάνω στη θάλασσα, όταν προσπαθεί να εμποδίσει τους στρατιώτες που πήγαν να Τον συλλάβουν, ακόμη κι όταν Τον αρνείται αλλά μετανοεί  και κλαίει πικρά. Αυτός τρέχει πρώτος στον τάφο του Ιησού, όταν πληροφορείται το γεγονός της Ανάστασης από τις Μυροφόρες και εκ μέρους όλων των Αποστόλων, κηρύττει στα πλήθη κατά την ημέρα της Πεντηκοστής. Η ιεραποστολική του δράση ξεκίνησε από την Ιουδαία και επεκτάθηκε στην Αντιόχεια και άλλα μέρη της Ασίας. Τελικά έφθασε μέχρι τη Ρώμη, όπου και υπέστη σταυρικό θάνατο από τον αυτοκράτορα Νέρωνα, γύρω στο 67 μ.Χ. Δύο από τις συνολικά επτά καθολικές επιστολές της Καινής Διαθήκης γράφτηκαν από τον Απόστολο Πέτρο.

Ο  Απόστολος Παύλος ήταν αρχικά διώκτης των Χριστιανών και δεν ανήκει στον κύκλο των δώδεκα μαθητών του Χριστού. Γεννημένος στην Ταρσό της Κιλικίας από εύπορους γονείς, γύρω στο 10μ.Χ., έλαβε άρτια ελληνική μόρφωση και έγινε φανατικός τηρητής  του  νόμου και εκλεκτό μέλος της παράταξης των Φαρισαίων. Η ένταξή του στην Εκκλησία έγινε με θαυμαστό τρόπο όταν πήγαινε προς τη Δαμασκό για να συλλάβει τους Χριστιανούς. Μετά τη βάπτισή του έζησε ασκητικά  για μια τριετία και ύστερα, με κέντρο την Αντιόχεια και καθοδηγητή αρχικά και μετέπειτα συνοδό τον Απόστολο Βαρνάβα, ξεκίνησε τις περιοδείες του επισκεπτόμενος πρώτα την Κύπρο.

Απόστολος των εθνών και διδάσκαλος της οικουμένης και πρώτος μετά τον Χριστό ονομάστηκε ο Παύλος. Στις τέσσερις  περιοδείες του ίδρυσε εκκλησίες από την Παλαιστίνη μέχρι την Ισπανία, απευθύνοντας σ’ αυτές τις δεκατέσσερις επιστολές του, που περιλαμβάνονται στην Καινή Διαθήκη. Στη διάδοση του λόγου του Θεού χρησιμοποίησε ως εργαλείο την ελληνική γλώσσα και φιλοσοφία και διακήρυξε την απελευθέρωση από την αμαρτία, από τη δουλεία και από την καταδυνάστευση του μωσαϊκού νόμου. Υπέφερε φυλακίσεις, ραβδισμούς, λιθοβολισμούς, ναυάγια, συκοφαντίες από Ιουδαίους και εθνικούς και κάθε είδους διώξεις. Τελικά μιμήθηκε τον Ιησού μέχρι τέλους, με το να γίνει μάρτυρας της Εκκλησίας κατά το διωγμό του Νέρωνα στη Ρώμη. 



ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Στην κατάργηση ή συγχώνευση 60 οργανισμών του Δημοσίου πρόκειται να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση, κίνηση προς την κατεύθυνση της μείωσης του κράτους και που στόχο έχει να πειστούν οι εταίροι ότι είναι αποφασισμένη να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί. Όσον αφορά στους εργαζόμενους, προβλέπεται ότι οι συμβασιούχοι θα απολυθούν με τη λήξη της σύμβασής τους, οι μόνιμοι υπάλληλοι θα μεταταγούν, ενώ για τους υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου, αορίστου χρόνου μελετάται η επαναφορά του θεσμού της εφεδρείας.
   
Για τις 11 το πρωί έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής για την εκλογή του προεδρείου του Κοινοβουλίου. Μέχρι στιγμής έχει προταθεί για τη θέση του προέδρου μόνον ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Αμέσως μετά την εκλογή νέου προέδρου θα διεξαχθεί η μυστική ψηφοφορία για την ανάδειξη των επτά αντιπροέδρων. Ακολούθως, η διάσκεψη των προέδρων θα αποφασίσει για τη χωροταξική τοποθέτηση των βουλευτών του κάθε κόμματος.
   
Στην καταγγελία ότι δέχεται απειλές κατά των μελών οικογένειάς του προχώρησε το πρωί της Παρασκευής ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος. Μιλώντας στον Βήμα 99,5 κατήγγειλε, επίσης, ότι έχει αναρτηθεί παρανόμως στο Διαδίκτυο η φορολογική του δήλωση και πως πίσω από αυτό βρίσκεται ένα παρακράτος που θέλει να διαλύσει όποιον κλάδο προχωρά σε κινητοποιήσεις. Με απειλούσαν δύο ημέρες πριν τις εκλογές να αναστείλω την κινητοποίηση για το καλό του κόμματος, είπε.
   
Την πολιτική ανάπτυξης με ιεράρχηση των δαπανών και την καταπολέμηση της ύφεσης ανέφερε ως βασικούς στόχους της Ελλάδας ο Κάρολος Παπούλιας στην παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι τα κράτη-μέλη που καλούνται να εφαρμόσουν μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας, υπόκεινται σε ανυπόφορες πιέσεις, ενώ τόνισε την ανάγκη για δίκαιη κατανομή των κοινοτικών κονδυλίων, η οποία θ απρέπει να βασίζεται -όπως τόνισε- στα πιο πρόσφατα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας (και όχι του 2008, όπως γίνεται σήμερα).
   
«Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Ελλάδας» εκτιμούν κυβερνητικές πηγές για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους, προσθέτοντας ότι το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα τηρήσει η χώρα μας. Προσερχόμενος στη σύνοδο του ΕΛΚ, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος εκπροσώπησε τον πρωθυπουργό, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει μπροστά για τη μείωση των ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους. Αλλά και να εργαστούμε μαζί με τους εταίρους μας, έτσι ώστε το οικονομικό πρόγραμμα για τη χώρα να καταστεί πιο δίκαιο και λειτουργικό».

Κόσμος

Σε μείωση κατά 2,5% του προσωπικού τους για τα επόμενα τρία χρόνια προχωρούν τα υπουργεία στη Γαλλία -με εξαίρεση τα υπουργεία Παιδείας, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών. Σε επιστολή του ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Μαρκ Ερό κάλεσε τους υπουργούς να προχωρήσουν, παράλληλα, σε μείωση των λειτουργικών δαπανών τους κατά 7% το 2013 και κατά 4% το 2014. Πρόκειται για τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης Ολάντ για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.
   
Οι αρχές του Κολοράντο βρήκαν έναν νεκρό μέσα σε σπίτι στο Κολοράντο Σπρινγκς. Το σπίτι κάηκε από τις καταστροφικές πυρκαγιές που κατακαίνε την περιοχή από το περασμένο Σάββατο και μέχρι στιγμής έχουν αποτεφρώσει 346 σπίτια. Ο Aμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, κήρυξε την Πολιτεία σε «κατάσταση μεγάλης καταστροφής».
   
Ένας διαγωνισμός ομορφιάς για επιζήσασες του Ολοκαυτώματος διοργανώθηκε στο Ισραήλ, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Οι διοργανωτές λένε ότι οι προσωπικές ιστορίας επιβίωσης, η μετέπειτα συμβολή στην τοπική κοινότητα, αλλά και η εξωτερική εμφάνιση μέτρησαν για την τελική επιλογή. Αποτελεί έναν εορτασμό της ζωής, λένε οι διοργανωτές, ενώ οι επικριτές δηλώνουν ότι πρόκειται για προσβολή.
   
Περίπου 100.000 φοιτητές διαδήλωσαν έξω από το προεδρικό παλάτι στο Σαντιάγο της Χιλής με κύριο αίτημα τη δωρεάν Παιδεία. «Δεν θα είναι ήσυχα χρόνια για την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας» δήλωσε το ηγετικό στέλεχος της Ομοσπονδίας Φοιτητών της Χιλής, Γκάμπριελ Μπότιτς.
   
Την ικανοποίησή του για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και για την απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών να επιτρέψουν στην Ιταλία να αντλήσει από τα ταμεία στήριξης της Ευρωζώνης για να μειώσει τα κόστη δανεισμού της εξέφρασε ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος παραδέχθηκε ότι υπήρξαν εντάσεις στη διάρκεια των μαραθώνιων συνομιλιών στις Βρυξέλλες.

Οικονομία

Οι ηγέτες της Ευρωζώνης συμφώνησαν στη Σύνοδο Κορυφής να ενισχύσουν την Οικονομική και Νομισματική Ένωση, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Μία πρώτη έκθεση θα παρουσιαστεί τον προσεχή Οκτώβριο, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η σχετική επεξεργασία. Τα συστατικά στοιχεία της «πραγματικής ΟΝΕ» θα είναι τέσσερα: ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τις τράπεζες, για τη δημοσιονομική πολιτική, την οικονομική πολιτική, καθώς και για τη δημοκρατική νομιμοποίηση.
   
Οι χώρες που ζητούν στήριξη για τα ομόλογά τους από τον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης της Ευρωζώνης (ESM) θα πρέπει να υπογράφουν ένα μνημόνιο συνεννόησης στο οποίο θα αναφέρονται οι υφιστάμενες πολιτικές δεσμεύσεις τους και θα συμφωνείται ένα χρονοδιάγραμμα, όπως αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής. Οι όροι αυτών των μνημονίων ενδέχεται να είναι πιο «χαλαροί» ώστε να γίνονται ευκολότερα αποδεκτοί, διευκρινίζουν αξιωματούχοι. Στο επίκεντρο της δεύτερης ημέρας της Συνόδου είναι η δημοσιονομική και τραπεζική ένωση, οι τελικές προτάσεις, όμως, θα συζητηθούν τον Οκτώβριο.
   
Με ικανοποίηση υποδέχονται οι αγορές τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και κυρίως το σχέδιο για δημιουργία έως τα τέλη του 2012 μηχανισμού που θα επιτρέπει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απευθείας από τους μηχανισμούς στήριξης. Μόλις ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι ανακοίνωσε την απόφαση, η ισοτιμία του ευρώ ανήλθε στα 1,2626 δολάρια από 1,2439 δολάρια που ήταν λίγες ώρες νωρίτερα.

Αθλητισμός

 Η Ιταλία θα είναι αντίπαλος της Ισπανίας στον τελικό του Euro 2012 την Κυριακή, αφού η Σκουάντρα Ατζούρα επικράτησε με 2-1 της Γερμανίας με τον Μάριο Μπαλοτέλι να σημειώνει και τα δύο τέρματα (20', 36') των νικητών και τον Εζίλ να μειώνει με πέναλτι στις καθυστερήσεις (92') του δεύτερου ημιτελικού.   

Χωρίς τον Γιώργο Δώνη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη η προπόνηση του ΠΑΟΚ αφού ο Έλληνας προπονητής πήγε στην Αθήνα για να βρεθεί στο πλευρό της οικογένειάς του μετά το περιστατικό με τη ληστεία στο σπίτι του. Από την προπόνηση αποχώρησε προληπτικά ο Λαζάρ μετά από χτύπημα που δέχθηκε στο γόνατο, ενώ απών ήταν ο Φωτάκης που υποβλήθηκε σε επέμβαση στα μάτια.
   
Παρελθόν από το προπονητικό τιμ του Ολυμπιακού αποτελεί ο Αλέκος Ράντος. Από το περιβάλλον των «ερυθρολεύκων» επιβεβαιώνεται το «διαζύγιο» των δύο πλευρών έπειτα από συνεργασία διάρκειας έξι χρόνων. Σύμφωνα με πληροφορίες, νέος προπονητής τερματοφυλάκων θα είναι ο Βασίλης Αλεξούδης, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες υπέβαλε την παραίτησή του από το αντίστοιχο πόστο στον Παναθηναϊκό, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους.



Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΕΛΝΕΙ ΣΤΡΑΤΟ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΡΙΑ - EΠΙ ΠΟΔΟΣ ΠΟΛΕΜΟΥ Η ΣΑΟΥΔ. ΑΡΑΒΙΑ

Η Τουρκία στέλνει στρατό στα σύνορα με τη Συρία - επί ποδός πολέμου η Σαουδική Α 
 
Aνεβαίνει το θερμόμετρο στη Μέση Ανατολή, με την Τουρκία να αναπτύσσει το στρατό της στα σύνορα με τη Συρία και τις ένοπλες δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας να βρίσκονται επί ποδός πολέμου. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, Τούρκοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι μονάδες του τουρκικού στρατού αναπτύσσονται κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία, ενώ έχουν δεχθεί εντολές να αντιμετωπίζουν οποιαδήποτε συριακή μονάδα σαν «στρατιωτικό στόχο».

Tην ίδια ώρα η Σαουδική Αραβία έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις της σε ύψιστο επίπεδο ετοιμότητας με το στρατό να έχει τεθεί σε επίπεδο συναγερμού 1, το οποίο σύμφωνα με την κωδικοποίηση του υπουργείου Άμυνας της χώρας σημαίνει «επικείμενο πόλεμο». Σύμφωνα με το defencenet.gr, το υπουργείο Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας διέταξε επίσης τις δυνάμεις που έχει στο δυναμικό της να βρίσκονται επίσης στο μέγιστο δυνατό επίπεδο ετοιμότητας ώστε αν χρειαστεί να μετακινηθεί στα σύνορα με την Ιορδανία.

Των πληροφοριών για μέγιστη ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας είχαν προηγηθεί φήμες ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρ.Τ. Ερντογάν είχε ειδοποιήσει το Ριάντ ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε προσβολή συριακών στρατευμάτων σε αντίποινα της κατάρριψης του τουρκικού RF-4E. Μάλιστα ο Τούρκος πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί πως η επίθεση θα πραγματοποιηθεί κοντά στην ημερομηνία της συνάντησης των μελών του ΣΑ του ΟΗΕ στη Γενεύη όπου και θα συζητηθεί το θέμα της κρίσης στη Συρία.

Η συνάντηση της Γενευής θα περιλαμβάνει και τη Ρωσία όπως και την Κίνα ώς μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά δεν έχουν προσκληθεί χώρες όπως το Ιράν και η Σαουδική Αραβία, γεγονός που έχει εξοργίσει τόσο το Ριάντ όσο και την Τεχεράνη.

AΡΧΙΣΕ Η ΠΙΟ ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.

Άρχισε η πιο κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για την Ευρώπη 
Ο γαλλο-γερμανικός άξονας που αποτελούσε την ατμομηχανή της Ευρώπης έχει πλέον αντικατασταθεί από μια βαθιά ρωγμή που χωρίζει τον ευρωπαϊκό Βορρά από τον Νότο. Μια νέα συμμαχία «Νοτίων» βρίσκεται στα σκαριά, με επικεφαλής τον Φρανσουά Ολάντ, με την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα απέναντι στην Ανγκελα Μέρκελ. Ποιός θα κερδίσει, ποιός θα χάσει; Οι απαντήσεις θα δοθούν στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκίνησε αλλά δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα στο βασικό μενού.

Φρανσουά Ολάντ και Αγκελα Μέρκελ «ορκίστηκαν» χθες, μπροστά στις κάμερες, ότι θα εργαστούν για περισσότερη Ευρώπη, ωστόσο το χάσμα που χωρίζει τις δυο χώρες είναι βαθύ: Η Γαλλία προσέρχεται στη Σύνοδο με απαιτήσεις, ζητάει άμεσα μέτρα για Ανάπτυξη, τραπεζική ενοποίηση και αμοιβαιοποίηση του χρέους των ευρωπαϊκών χωρών.

Η Γερμανία, που φοβάται ότι θα κληθεί να πληρώσει για όλες τις απαιτήσεις των υπερχρεωμένων ευρωπαϊκών χωρών, επιμένει στην τήρηση δημοσιονομικού συμφώνου με αυστηρές ποινές για τα απείθαρχα κράτη που παρουσιάζουν υψηλό χρέος και ελλείμματα. Παράλληλα, αρνείται το ευρωομόλογο «τουλάχιστον για όσο ζω», όπως δήλωσε η κυρία Μέρκελ προχθές.

Οι διαφορές είναι τόσο μεγάλες που ο πρόεδρος της Κομισιόν έσπευσε χθες να κατεβάσει τον πήχυ των προσδοκιών: «Νομίζω ότι είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι θα γίνει μια Σύνοδος και οι αγορές ως εκ θαύματος θα ηρεμήσουν» δήλωσε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο επιτείνοντας την αγωνία και τη σύγχιση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι που προσγείωσε τους αισιόδοξους: «Είναι λάθος να φορτώνουμε κάθε Σύνοδο με ιστορικές προσδοκίες. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Δεν θα λύσουμε την κρίση χρέους την Πέμπτη και την Παρασκευή» δήλωσε.

Την ίδια ώρα, η κρίση χρέους που απειλεί την Ισπανία και την Ιταλία παίρνει δραματικές διαστάσεις. Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι επείγεται να δημουργηθεί μια πανευρωπαϊκή τραπεζική ομπρέλα που θα προστατεύσει και τις ισπανικές καταθέσεις. Κυρίως επείγεται για άμεσα μέτρα που θα επιτρέπουν στην Ισπανία να δανείζεται με χαμηλό επιτόκιο: «Δεν μπορούμε να χρηματοδοτηθούμε επί μακρόν με αυτά τα επιτόκια. Υπάρχουν πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που δεν έχουν πρόσβαση στις αγορές. Συμβαίνει στη χώρα, συμβαίνει στην Ιταλία και σε άλλα κράτη» δήλωσε ο ισπανός πρωθυπουργός.

Από την άλλη, ο Μάριο Μόντι βλέπει τη δημοτικότητά του να καταρρακώνεται και την αντιπολίτευση να ζητάει πρόωρες εκλογές και φοβάται για το μέλλον της ιταλικής οικονομίας. «Είμαι διατεθειμένος να μείνω στις Βρυξέλλες ως το βράδυ της Κυριακής ώστε τη Δευτέρα να υπάρχουν μέτρα που θα καλμάρουν τις αγορές» δήλωσε, φανερά απογοητευμένος.

Βαρύ το κλίμα για την Ελλάδα

Το κλίμα για την ελληνική αποστολή είναι αρκετά βαρύ, με άπαντες τους αξιωματούχους να καλούν την Ελλάδα να «κάνει κάτι» και προσθέτουν ότι όσο δεν κάνουμε καμία κίνηση προς την κατεύθυνση αυτών που προβλέπονται στο Μνημόνιο, δεν θα υπάρξει από την πλευρά τους περαιτέρω βοήθεια.

Πολλοί εξ' αυτών επιχειρούν να παραδειγματίσουν τη χώρα μας λέγοντας πως οι Πορτογάλοι επιχειρούν να εκπληρώσουν τους στόχους τους πριν τις προβλεπόμενες ημερομηνίες. Μάλιστα δεν έλειψαν και τα αιχμηρά σχόλια σχετικά με τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για αύξηση του ελληνικού Δημοσίου, την ώρα που οι Ιταλοί με άμεσες κινήσεις έχουν προχωρήσει σε απολύσεις.

Αναφερόμενοι στη νέα ελληνική κυβέρνηση τονίζουν ότι «η Αθήνα έχει πάψει να λέει ψέματα στην Ευρώπη αλλά συνεχίζει να λέει ψέματα στους Έλληνες» και επισημαίνουν ότι με τέτοιο διπλό πρόσωπο, δεν μπορεί να υπάρξει εμπιστοσύνη.

Tι επιδιώκει η ελληνική πλευρά

Από την πλευρά της η Αθήνα θα επιχειρήσει να συνταχθεί με τον άξονα των Νοτίων που ζητούν περισσότερα μέτρα ανάπτυξης από την Ευρώπη. Η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην ατζέντα των συζητήσεων και διαπραγματεύσεων, κυρίως λόγω της απουσίας Σαμαρά. Η σειρά της χώρας μας θα έρθει μετά την έκθεση της Τρόικα, που φθάνει στην Αθήνα για τον κυρίως έλεγχο στις 9 Ιουλίου.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ξεκίνησε στις 16.25 (ώρα Ελλάδος), ενώ αύριο θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος των «17» της ευρωζώνης, παρουσία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Η αμοιβαιοποίηση του χρέους, η ενοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, η δημοσιονομική ενοποίηση και τα μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης είναι μερικά από τα πιο κρίσιμα ζητήματα που θα εξετάσουν οι «27», προσπαθώντας να συγκεράσουν τις απόψεις τους.

Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας έχει σήμερα σειρά συναντήσεων με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους στις Βρυξέλλες.

Συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια ενώ στη συνέχεια θα δει τον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, τον Μάρτιν Σουλτς και τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.