27 Ιουνίου, 2012

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΤΟΥ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ.

 
Με θρησκευτική λαμπρότητα θα εορτάσει και εφέτος η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος την ιερή μνήμη του μεγάλου Αποστόλου των Εθνών Παύλου, ιδρυτού της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Την Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2012, και ώρα 7.00 μ.μ. θα τελεσθεί στον πανηγυρίζοντα Καθεδρικό Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου Κορίνθου Πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο θα χοροστατήσει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, με την συμμετοχή Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών, Μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Επίσης την ίδια ημέρα και ώρα στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Παύλου οδού Ψαρών, θα τελεσθεί Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Συνοδικού Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου, στον Εσπερινό θα ομιλήσει ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Χερουβείμ Βελέτζας, Διευθυντής Προσωπικού της Ιεράς Συνόδου.

Το πρωί της εορτής, την Παρασκευή 29 Ιουνίου ε.ε., θα τελεσθεί, στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου οδού Ψαρρών, ο Όρθρος και η Συνοδική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και με την συμμετοχή Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών, Μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, κατά την Θεία Λειτουργία θα ομιλήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος. 
Το απόγευμα της ιδίας ημέρας και ώρα 7.00 μ.μ., στον Ιερό Βράχο του Αρείου Πάγου, σε ανάμνηση του κηρύγματος του Αποστόλου Παύλου, θα τελεσθεί Μεγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και με την συμμετοχή Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών, Μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.
Εκ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΓΗΣ.



Την 1.30 π.μ. της Τρίτης, 12ης/26ης Ιουνίου 2012, ο εξοχώτατος Πρόεδρος της Ρωσίας κ. Βλαδίμηρος Πούτιν, τελών επίσκεψιν εις το Ισραήλ και την Παλαιστινιακήν Αυτονομίαν επεσκέφθη τον Πανίερον Ναόν της Αναστάσεως. Τον Πρόεδρον της Ρωσίας υπεδέχθη και εξενάγησεν εις τον Πανίερον Ναόν της Αναστάσεως, τον Πανάγιον Τάφον, τον Φρικτόν Γολογοθάν και εις τα λοιπά εν αυτώ προσκυνήματα, η Α.Θ.Μ. ο Πατήρ ημών και Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος, περιστοιχούμενος υπό ομάδος Ναϊτών και Αγιοταφιτών Πατέρων.

Διαρκούσης της επισκέψεως ταύτης, ο Μακαριώτατος εξέφρασε προς τον Πρόεδρον τας ευχαριστίας Αυτού επί τη επισκέψει ταύτη, δια την υποστήριξιν της Ορθοδόξου Εκκλησίας και ηυχήθη αυτώ κυβερνητικήν δύναμιν άνωθεν, δια να φέρη εις πέρας την θεοφιλή αποστολήν Αυτού προς όφελος της χώρας αυτού, της Ορθοδοξίας και της ειρήνης των λαών. Ο δε εξοχώτατος Πρόεδρος της Ρωσίας κ. Πούτιν προσεκύνησε μετ’ ευλαβείας εις τον Πανάγιον Τάφον, τον Φρικτόν Γολγοθάν και το παρεκκλήσιον της ευρέσεως του Τιμίου Σταυρού.

Εις το γραφείον του Ναού της Αναστάσεως ο Παρασκευοφύλαξ Αρχιμανδρίτης π. Ισίδωρος προσέφερεν εις τον κ. Πρόεδρον ωραίαν εικόνα της Παναγίας Ιεροσολυμιτίσσης. Ο δε κ. Πούτιν προσέφερε προς τον Μακαριώτατον ωραίαν εικόνα του Χριστού, την οποίαν αφιέρωσεν ο Μακαριώτατος εις τον Ναόν ως μνημόσυνον της επισκέψεως του κ. Προέδρου.

Εν συνεχεία της επισήμου επισκέψεως αυτού εις την Αγίαν Γην, την πρωΐαν της Τρίτης, 12ης/26ης Ιουνίου 2012, ο εξοχώτατος Πρόεδρος της Ρωσίας κ. Πούτιν μετέβη εις την Αγίαν Πόλιν Βηθλεέμ και εγένετο δεκτός εις τον Ναόν της Γεννήσεως του Χριστού (Βασιλικήν) της Βηθλεέμ υπό του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου, του Πατριαρχικού Επιτρόπου εις Βηθλεέμ Αρχιεπισκόπου Ιορδάνου κ. Θεοφυλάκτου, των εκπροσώπων της Ρωσικής Αποστολής εις την Αγίαν Γην και άλλων Αγιοταφιτών Πατέρων.

ΤΟ ΣΚΛΗΡΟ ΠΟΚΕΡ ΤΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ

Ρωσικό ή κινεζικό «κλειδί» αναζητεί η Κυπριακή Δημοκρατία για να ξεκλειδώσει τη λύση στο μείζον οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει, καθώς μέχρι την Τρίτη θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από τρίτη πηγή, διαφορετικά θα υποχρεωθεί να ενταχθεί στον Μηχανισμό και να τεθεί υπό την επιτήρηση της τρόικας.

Ολη την προηγούμενη εβδομάδα ήταν σε εξέλιξη δραματικό παρασκήνιο, καθώς από τη Λευκωσία είχαν γίνει κρούσεις προς τη Μόσχα απευθείας από τον πρόεδρο Δ. Χριστόφια για να καλυφθεί η δημοσιονομική τρύπα με νέο δάνειο, ενώ είχε βολιδοσκοπηθεί και το Πεκίνο, σε ένα οικονομικοδιπλωματικό παιχνίδι που εμπλέκονται και οι ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και οι γεωστρατηγικες επιδιώξεις της Ρωσίας, της Κίνας, αλλά και της ΕΕ.

Χθες, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες μας, αναμένονταν να μεταβεί στην κινεζική πρωτεύουσα κυπριακή αντιπροσωπεία (πληροφορίες έκαναν λόγο για τον πρόεδρο της Λαϊκής Τράπεζας, Μ. Σαρρή, και τον υπουργό Ενέργειας, Ν. Συλικιώτη) για συνομιλίες με την κινεζική κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Πεκίνο έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για αγορά έως και 90% της Λαϊκής Τράπεζας και συζητά τη χορήγηση διακρατικού δανείου με επιτόκιο μέχρι 1%.

Η θετική αυτή στάση της Κίνας έχει να κάνει και με το έντονο ενδιαφέρον της για εμπλοκή των κινεζικών εταιρειών στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το γεγονός ότι μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής δεν είχε υπάρξει καμιά ανακοίνωση από τη Μόσχα, ενέτεινε την αβεβαιότητα, καθώς εκτός των άλλων επιβεβαίωνε τις πληροφορίες ότι η Ρωσία δεν είναι πλέον ένα ανοικτό... ATM που μοιράζει αφειδώς χρήματα.

Η Κύπρος βεβαίως έχει προνομιακή σχέση με τη Ρωσία για πολλούς λόγους, αλλά η Μόσχα ακολουθεί μια γενικότερη και σφαιρική γεωστρατηγική προσέγγιση για την περιοχή της Μ. Ανατολής και Ανατολικής Μεσογείου, όπως φαίνεται και από τη στάση της στο θέμα της Συρίας...

Η κυπριακή κυβέρνηση αρνούμενη να πάρει όλο το τελευταίο διάστημα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής βρίσκεται τώρα μπροστά σε αδιέξοδο, καθώς έχει προκύψει και η ανάγκη άμεσης ανακεφαλαιοποίησης μέχρι το τέλος του μήνα της Λαϊκής Τράπεζας με 1,8 δισ. ευρώ, υποχρεώνοντάς την έτσι να αναζητεί συνολικά έως και έξι δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση του Δ. Χριστόφια για ιδεολογικούς λόγους και πολύ περισσότερο τώρα που η χώρα έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο, δεν δείχνει καμία διάθεση για θεσμικές μεταρρυθμίσεις και λήψη μέτρων που θα θωρακίσουν την κυπριακή οικονομία από τους κλυδωνισμούς που προκαλεί η κρίση στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη.

Ετσι επιδιώκει να αποφύγει πάση θυσία την ένταξη στον Μηχανισμό που θα συνεπάγεται την επιβολή Μνημονίου και στην Κύπρο. Αυτό όμως μπορεί να γίνει μόνο με την εξασφάλιση δανείου από τρίτη πηγή και υποβολή αιτήματος στην ΕΕ για ένταξη στον μηχανισμό ενίσχυσης των τραπεζών μόνο για το ποσό του 1,8 δισ. ευρώ για τη Λαϊκή Τράπεζα, με την ελπίδα ότι αυτό κατ' αναλογία με την Ισπανία δεν θα οδηγεί σε Μνημόνιο.

Τον περασμένο χρόνο η Ρωσία είχε βρεθεί και πάλι σε ρόλο «από μηχανής θεού» για την Κύπρο, χορηγώντας τριετές δάνειο 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,5% για την κάλυψη δημοσιονομικών αναγκών. Οι διαπραγματεύσεις τις οποίες έκανε ο κύπριος υπουργός Οικονομικών, Κίκης Καζαμίας, είχαν κρατηθεί μυστικές και το δάνειο ανακοινώθηκε όταν ήδη είχε υπογραφτεί η συμφωνία. Το ποσό που τώρα αναζητά η Κύπρος μπορεί να φθάσει και τα 5 δισ. ευρώ, το οποίο εάν τελικά δοθεί σημαίνει ότι το χρέος προς τη Μόσχα θα ισοδυναμεί με σχεδόν τα 2/3 του κυπριακού ΑΕΠ.

Στη Λευκωσία είναι σε εξέλιξη ένας υπόγειος πόλεμος μεταξύ εκείνων, τεχνοκρατών κυρίως, που πιστεύουν ότι πρέπει η χώρα να επιδιώξει χρηματοδότηση από τον Μηχανισμό, ώστε ακόμη και με κοινωνικό κόστος να υπάρξουν βαθιές μεταρρυθμίσεις στη χώρα και να αποφευχθεί η εύκολη λύση της κατασπατάλησης των φυσικών πόρων για να καλυφθούν σημερινές δημοσιονομικές ανάγκες. Απέναντί τους είναι η αντίληψη ότι πρέπει να μείνει η Κύπρος εκτός Μηχανισμού, και έστω και με μεγάλα ανταλλάγματα να επιδιώξει τη χρηματοδότηση από τρίτη πηγή που δεν θα επιτρέψουν στο ΔΝΤ και την Κομισιον να βάλουν «πόδι» στην Κύπρο.

Οι σχέσεις με τη Μόσχα τρομάζουν τη Δύση

Ο «έρωτας» μεταξύ της Μόσχας και της Κύπρου δεν είναι μόνο θεωρητικός, αλλά εξυπηρετεί αμοιβαία συμφέροντα και επιδιώξεις, εγείρει όμως και ερωτήματα με δεδομένη και την ιδιότητα της Κύπρου ως μέλους της Ε.Ε.

Η Κύπρος τα τελευταία είκοσι χρόνια έχει μετατραπεί σε έναν ελκυστικό προορισμό για τους Ρώσους, όχι μόνο για διακοπές, αλλά και για μόνιμη εγκατάσταση και επενδύσεις. Δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στο νησί, ενώ χιλιάδες είναι και οι εταιρείες ρωσικών συμφερόντων που έχουν έδρα την Κύπρο. Δεν είναι τυχαίο ότι το 20% των ξένων επενδύσεων στη Ρωσία προέρχονται από την... Κύπρο.

Πέραν των ιστορικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, το μεγάλο ατού της Κύπρου σε ό,τι αφορά τη «φιλοξενία» ρωσικών εταιρειών είναι ο χαμηλός φορολογικός συντελεστής 10% για τις επιχειρήσεις, τον οποίο όμως δεν θα μπορέσει να διατηρήσει εάν ενταχθεί στον Μηχανισμό.

Η Κύπρος διαχρονικά, αλλά κυρίως στη διάρκεια της θητείας του κ. Χριστόφια, ο οποίος έχει σπουδάσει στη Σοβιετική Ενωση και είναι άριστος γνώστης της ρωσικής γλώσσας, έχει ταχθεί στο πλευρό της Μόσχας σε θέματα όπως η κρίση στη Γεωργία ή η αντιπυραυλική ασπίδα. Αλλά και η Μόσχα είναι σταθερός υποστηρικτής της Κύπρου, με αποκορύφωμα το βέτο που άσκησε το 2004 στο ΣΑ για το Σχέδιο Ανάν.

Τα διεθνή και κυρίως τα αμερικανικά ΜΜΕ στοχοποίησαν την Κύπρο με αφορμή τη δημοσιοποίηση των επαφών της κυπριακής κυβέρνησης με τη Ρωσία. Σε μια προσπάθεια μάλιστα να υπονομευθεί η πιο μεγάλη στιγμή της Κύπρου, η προεδρία της στην Ε.Ε. που ξεκινά την 1η Ιουλίου, πολλά διεθνή ΜΜΕ σημειώνουν με κριτική διάθεση ότι η Κύπρος θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ της «Δύσης και της Ανατολής»!

Η συζήτηση για μεγαλύτερη εμπλοκή της Ρωσίας στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Κύπρου προκαλεί όμως ιδιαίτερη ανησυχία και στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον, καθώς στρατηγικός στόχος της ΕΕ και των ΗΠΑ είναι ο περιορισμός της ενεργειακής εξάρτησης από την Gasprom και η ανακάλυψη των κυπριακών κοιτασμάτων είχε δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες για προώθηση αυτού του στόχου.

Η προσπάθεια της Μόσχας να κρατήσει «ζεστή» την Κύπρο δεν αφορά μόνο τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών. Η στενή σχέση με τη Λευκωσία προσφέρει στη Ρωσία το μοναδικό εναλλακτικό στήριγμα στην Ανατολική Μεσόγειο και σχεδόν σε ολόκληρη τη Μ. Ανατολή, μια περιοχή στην οποία άλλοτε είχε προνομιακό ρόλο και σχέσεις με αραβικά καθεστώτα.

Η ρωσική παρουσία στη Μεσόγειο μετά την «Αραβική Ανοιξη» έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα, καθώς πλέον η μοναδική ναυτική βάση που διαθέτει είναι στην Ταρσό της Συρίας. Μοναδικός σύμμαχος που έχει απομείνει είναι η Συρία, και αυτό εξηγεί σε έναν βαθμό την ισχυρή στήριξη που προσφέρει η Μόσχα στο καθεστώς Ασαντ. Με επενδύσεις 20 δισ. δολαρίων στη Συρία (2009), με ρωσικές εξαγωγές μεγαλύτερες του 1 δισ. δολαρίων (2012), με συμβόλαια αγοράς ρωσικών εξοπλιστικών προγραμμάτων 4 δισ. δολαρίων, ο κ. Ασαντ είναι (τουλάχιστον προς το παρόν) ο στενότερος σύμμαχος της Μόσχας στην περιοχή.

Αλλά η βασική ερμηνεία της ρωσικής στάσης τόσο στο θέμα της Σύριας αλλά και στο Κυπριακό δεν είναι άλλη από τη σταθερή αντίθεση της Μόσχας να αποδεχθεί τη νομιμοποίηση της εμπλοκής του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργασμών στις εσωτερικές υποθέσεις «κυρίαρχων» κρατών. Και αυτό αποτελεί δίδαγμα για όλους...

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Ανοιχτό φαίνεται πως αφήνει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας το ενδεχόμενο να αποσύρει την αίτηση προσφυγής της Λευκωσίας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Πληροφορίες που δημοσιεύονται στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» αναφέρουν ότι στη σύσκεψη που είχε με τους αρχηγούς των κομμάτων, την Τρίτη, ο κ. Χριστόφιας είπε πως το θέμα διακρατικών δανείων από Ρωσία και Κίνα είναι ανοικτό και σε περίπτωση θετικής εξέλιξης δεν αποκλείει ακόμα και στροφή 180 μοιρών σε σχέση με τον Μηχανισμό.
   
Ένα 24ωρο πριν από τη διεξαγωγή της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στην Αθήνα επικρατεί αναβρασμός για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία της ελληνικής αντιπροσωπείας που θα μεταβεί στις Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συντάσσει επιστολή προς τους ηγέτες της ΕΕ, την οποία θα κομίσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο Κάρολος Παπούλιας έχει συσκέψεις με τους Γ.Ζανιά, Κ.Χατζηδάκη, Χρ.Σταϊκούρα και με τη συμμετοχή του νέου υπουργού Οικονομικών Γ.Στουρνάρα στις 11:30, ενώ στις 12:30 θα δεχθεί τον Φώτη Κουβέλη.
   
Επίθεση με φορτηγό γεμάτο γκαζάκια πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης, στο κτίριο που στεγάζεται η εταιρεία πληροφορικής Microsoft, στην λεωφόρο Κηφισίας 221 στο Μαρούσι. Αγνωστοι που επέβαιναν στο κλεμμένο φορτηγό, αφού απείλησαν τους υπαλλήλους ασφαλείας της εταιρίας στην είσοδο του κτιρίου, εισέβαλαν με το όχημα στο ισόγειο και πυροδότησαν μεγάλο αριθμό από τα γκαζάκια που ήταν στο φορτηγάκι.
   
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ορίστηκε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ έπειτα από σχετική πρόταση του Ευάγγελου Βενιζέλου και παρά τις αρχικές αντιρρήσεις που είχε εκφράσει. Σε τεντωμένο σχοινί κινούνται, ωστόσο, οι σχέσεις του προέδρου του κόμματος με τον Ανδρέα Λοβέρδο. Σήμερα, Τετάρτη, στις 11 το πρωί θα συνεδριάσει στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα, κατά την οποία ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του για τις αλλαγές στο κόμμα, οι οποίες εκτιμάται πως θα οριστικοποιηθούν τον Ιούλιο.
   
Σε απολογισμό των εκλογών αναμένεται να προχωρήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος την Τετάρτη, δίνοντας παράλληλα το στίγμα του για την ανασύσταση του Κινήματος. Κατά τη συνεδρίαση αναμένεται επίσης να καθοριστούν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Κόσμος

 Ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ Αλ-Άσαντ, παραδέχθηκε ότι η χώρα του βρίσκεται «σε κατάσταση πολέμου, έναν χρόνο μετά την έναρξη της εξέγερσης κατά της διακυβέρνησής του. Μιλώντας στο νέο υπουργικό συμβούλιο, ο Αλ Άσαντ είπε ότι όλες οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στη νίκη αυτού του πολέμου. Σφοδρές συγκρούσεις σε προάστια της Δαμασκού. Σε διπλωματικό αδιέξοδο για το θέμα της Συρίας βρίσκονται ΗΠΑ-Ρωσία. Η Aμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών δεν θα συμμετάσχει σε διμερείς συναντήσεις στη Γενεύη το Σάββατο «αν δεν συμφωνήσουν όλες οι πλευρές για την ανάγκη πολιτικής μετάβασης στη Συρία».
   
Πλοίο που μετέφερε δεκάδες μετανάστες βυθίστηκε στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Ινδονησία και το Νησί των Χριστουγέννων στον Ινδικό Ωκεανό. Τα συνεργεία διάσωσης περισυνέλεξαν 123 μετανάστες, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζούλια Γκίλαρντ. Πρόκειται για το δεύτερο ναυτικό δυστύχημα με σκάφος που μετέφερε μετανάστες, σε λιγότερο από μια εβδομάδα.
   
Μια επιστολή υπογεγραμμένη από προσωπικότητες των ΗΠΑ στηρίζει το αίτημα για χορήγηση πολιτικού ασύλου που κατέθεσε στον Ισημερινό ο ιδρυτής του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ. Η επιστολή, την οποία υπογράφουν προσωπικότητες όπως ο Μάικλ Μουρ, ο Νόαμ Τσόμσκι και ο Όλιβερ Στόουν παραδόθηκε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, την ώρα που η χώρα εξετάζει το αίτημα του Ασάνζ.
   
Στη βόρειο Ιρλανδία βρίσκεται η βασίλισσα Ελισάβετ, στο πλαίσιο περιοδείας για το Αδαμάντινο Ιωβηλαίο. Η βασίλισσα Ελισάβετ θα συναντηθεί και θα ανταλλάξει χειραψία-ορόσημο με τον Μάρτιν ΜακΓκίνες, πρώην ηγετικό μέλος του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA) που διατελεί σήμερα αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βορείου Ιρλανδίας και κρατά τη δεύτερη θέση στην ιεραρχία του εθνικιστικού κόμματος Σιν Φέιν.
   
Η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι έλαβε τις πρώτες δύο από τις τέσσερις ψήφους εμπιστοσύνης, τις οποίες ζήτησε προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία για τη μεταρρύθμιση στον τομέα της εργασίας, μεταρρύθμιση που είχε επικριθεί τόσο από τις εργατικές ενώσεις, όσο και από τους εργοδότες. Οι άλλες δύο ψηφοφορίες, που θα σημάνουν την τελειωτική έγκριση των μεταρρυθμίσεων, θα διεξαχθούν την Τετάρτη· σχεδόν βέβαιη θεωρείται η παροχή της ψήφου υπέρ της κυβέρνησης.

Οικονομία

Στον απόηχο της δήλωσης ότι «όσο ζω δεν πρόκεται να υπάρξουν ευρωομόλογα», υποδέχεται ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ την Τετάρτη στο Παρίσι, μία πριν ημέρα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Μολονότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές στις απόψεις της γερμανικής και της γαλλικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, ωστόσο εκτιμάται ότι θα βρουν κοινά σημεία και θα προωθήσουν μία κοινή στρατηγική προς την κατεύθυνση της πολιτικής, δημοσιονομικής και τραπεζικής ένωσης στην Ευρώπη.
   
Πρωτοβουλία για τη μείωση του ελληνικού χρέους με τη συμμετοχή απλών πολιτών, αλλά και επιχειρηματιών, έχει αναλάβει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Greece Debt Free (Ελλάδα Χωρίς Χρέος). Η πρωτοβουλία ανήκει στον 33χρονο Πέτρο Νομικό, γόνο της εφοπλιστικής οικογένειας, ο οποίος έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στην προσπάθεια ανάπτυξης στρατηγικών που θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Ήδη, μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες, έχουν συγκεντρωθεί από εισφορές 2.200.000 ευρώ συνολικής αξίας χρέους.
   
Πτωτική πορεία ακολούθησαν τα βασικά μεγέθη του ελληνικού τουρισμού, κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2012, με τον Απρίλιο και τον Μάιο να είναι πιο απογοητευτικοί σε σχέση με το σύνολο του πρώτου τριμήνου, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ). Σε ό,τι αφορά τις προκρατήσεις για την καλοκαιρινή περίοδο (Ιούνιος-Σεπτέμβριος), είναι μειωμένες κατά 32,5% έναντι της αντίστοιχης χρονικής περιόδου του 2011.

Αθλητισμός

Την πρώτη του συνάντηση με τους Γιάννη Βρέντζο και Ντάρκο Κοβάσεβιτς για τα μεταγραφικά ζητήματα της ομάδας, είχε το απόγευμα της Τρίτης, ο τεχνικός του Ολυμπιακού, Λεονάρντο Ζαρντίμ στο προπονητήριο του Ρέντη. Εκνευρισμός Μιραλάς για τα καθημερινά μεταγραφικά σενάρια γύρω από το όνομά του. Δημοσίευμα για τον διεθνή Νιγηριανό μπακ της Μπράγκα, Έλντερσον Ετσιεζίλε.
   
Στην τελική ευθεία μπαίνει το επόμενο διήμερο το EURO 2012, με την διεξαγωγή των δύο ημιτελικών. Το βράδυ της Τετάρτης (21:45 ώρα Ελλάδας) διεξάγεται ο «ημιτελικός της Ιβηρικής», ανάμεσα στην Πορτογαλία και την Ισπανία, με «έπαθλο» την συμμετοχή στον τελικό της 1ης Ιουλίου.   

Στήριξη στον Θωμά Μαύρο, παρέχει ο Ντέμης Νικολαΐδης, όπως τόνισε ο ίδιος στον νέο «ισχυρό άνδρα» της ΠΑΕ σε μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία το βράδυ της Τρίτης. Μετά τη συνάντηση με τον Ανδρέα Δημητρέλο, ο Ντέμης είχε τηλεφωνική επαφή και με τον Μαύρο, ξεκαθαρίζοντάς του ότι θα σταθεί δίπλα του στο εγχείρημα που κάνει να ηγηθεί της επόμενης μέρας στην ΑΕΚ. «Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε όλοι ενωμένοι σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε», δήλωσε αμέσως μετά ο Μαύρος.