26 Ιουνίου, 2012

Η ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΕΝΟΣ ΠΡΩΗΝ ΜΑΣΣΩΝΟΥ 33ου ΒΑΘΜΟΥ.

Ο Jim Shaw υπήρξε Μασόνος σε ηγετική θέση (33ος βαθμός) πριν μεταστραφεί στον χριστιανισμό. Το βιβλίο ‘The DeadlyDeception’ (‘Η Θανατηφόρα Εξαπάτηση’) του TomMcKenney περιγράφει την ιστορία του. Η παρακάτω προσωπική του αφήγηση είναι από το βιβλίο ‘Προς Μία Παγκόσμια Δικτατορία’ του Gary Kah (Εκδόσεις ΣΤΕΡΕΩΜΑ).

“Αγαπητέ Φίλε,

Το να είσαι μέλος στην Μασονική Στοά σε πολλές περιπτώσεις έγινε οικογενειακή παράδοση, με τους νέους ανθρώπους να εισέρχονται στην Στοα γιατί ανήκαν σ’ αυτήν οι πατεράδες τους και οι παππούδες τους. Εξ αιτίας του θαυμασμού που θρέφουν για κάποιους φίλους ή συγγενείς, οι άνθρωποί αυτοί μπαίνουν στην Στοά χωρίς δισταγμούς, σίγουροι πως το Τάγμα βασίζεται σε ευγενή ιδεώδη. Αυτή ήταν και η δική μου περίπτωση Από τότε πού ήμουν μικρό παιδί, η μητέρα μου με ενθάρρυνε να γίνω Μασόνος κάποια μέρα όπως ο θείος μου τον οποίο θαύμαζε πολύ. Η εντύπωση που είχε για τον Ελευθεροτεκτονισμό ήταν πώς αποτελούσε μια λέσχη όπου καλοί άνθρωποι συναντιόντουσαν για να σχεδιάσουν την βοήθεια σ’ αυτούς που την χρειάζονται.

Όταν μεγάλωσα, νυμφεύθηκα μια υπέροχη γυναίκα πού ήταν μέλος του Ανατολικού Αστέρος και της οποίας ο πατέρας ήταν Μασόνος. Παρόλο που ο πατέρας της δεν θα μου μιλούσε ποτέ για την Στοά εν τούτοις ήμουν περήφανος γι’ αυτόν. Περιτοιχισμένος από ανθρώπους που αγαπούσα και ήταν Μασώνοι, τελικά αποφάσισα να μπω και εγώ στην Στοά. Κάνοντας αίτηση για την εγγραφή μου ως μέλος στην Ινδιανάπολη, δέχθηκα μια επιστολή από την Στοά εντός δύο εβδομάδων που μού έλεγε πως είχα γίνει αποδεκτός. Μού ζήτησαν να είμαι παρών στην Στοά στις 6:30 μ. σε μια συγκεκριμένη ημέρα για να εισαχθώ στον πρώτο βαθμό.

Όταν ήλθε η ώρα, πήγα στην Στοά και πλήρωσα τα έξοδα για τους πρώτους τρεις βαθμούς και μετά από αυτό μου ζήτησαν να ακολουθήσω έναν άνδρα που μου είπαν πώς ήταν ο ‘Μεγάλος Θαλαμηπόλος’. Με πήρε στο ‘Δωμάτιο της Προετοιμασίας’ όπου και μου είπε να βγάλω τα ρούχα μου και να φορέσω ένα λευκό παντελόνι (σαν πυτζάμα) και ένα λευκό πανωφόρι. Σύντομα ένας άνδρας με τον τίτλο του ‘Διακόνου’ μπήκε και μου είπε να τον ακολουθήσω. Με οδήγησε σε μια πόρτα και μου έβαλε ένα επίδεσμο στα μάτια. Επίσης σήκωσε το αριστερό μπατζάκι από το παντελόνι και άνοιξε το πουκάμισό μου εκθέτοντας το αριστερό μου στήθος. Μετά κάποια συζήτηση μεταξύ του Διάκονου και του ανθρώπου εντός του δωματίου της Στοάς μου είπαν τελικά να εισέλθω. Με δεμένα τα μάτια δεν μπορούσα να δω, μπορούσα όμως με σιγουριά να αισθανθώ. 

Κάτι κτύπησε το αριστερό μου στήθος (πόνεσα). Μια ανθρώπινη φωνή είπε: «Τζiμ Σώου, έγινες δεκτός στην στοά αυτή, επί των οξέων σημείων του διαβήτου, ο οποίος (και με πίεσε πάλι) θα σε διδάξει να μην αποκαλύψεις ποτέ κανένα από τα μυστικά ενός Εισαχθέντος Μαθητευόμενου Μασόνου σε κανέναν άλλο εκτός και αν είναι Αδελφός Μασόνος» “Είχα έλθει στην Στοά εκείνο το απόγευμα ελπίζοντας πως θα μού έλεγαν τι υποτίθεται πώς έπρεπε να κάνει ένας Μασόνος κατά το τέλος όμως της τελετουργίας είχα αηδιάσει. Όταν τελείωσε, ο φίλος μου, μου είπε πώς ήταν κάτι που οι Μασόνοι έπρεπε να υπομείνουν, έτσι το έβγαλα από το μυαλό μου.

“Μετά ένα έτος ήμουν Μαθητευόμενος Πρεσβύτερος Διάκονος. Αυτό ήταν ένα μεγάλο άλμα για μένα αφού είχα παρακάμψει τρεις θέσεις. Είπα στο ‘Σεβαστό Διδάσκαλο’ πώς δεν ήθελα να είμαι ένας άεργος πού κάθεται σε μια καρέκλα αλλά ήθελα να υπηρετήσω την στοά και να περάσω από όλες τις θέσεις. Μπήκα επίσης στο Σκωτικό Δόγμα και έγινα ιεράρχης στην Στοά της Τελειοποιήσεις μελετώντας για Διδάσκαλος του 4ου Βαθμού. “Την ίδια εποχή δέχτηκα την πρόσκληση από κάποιον παλιό φίλο από τον στρατό που ζήτησε από την γυναίκα μου και από εμένα να μετακομίσουμε στην Φλόριδα όπου ζούσε. Δεν ήθελα να εγκαταλείψω την δουλεία μου στο Ταχυδρομείο, αλλά ο φίλος μου είπε πώς μπορούσε να μου βρει μια θέση Δημοσίου Υπαλλήλου στην Φλόριδα.

Τής γυναίκας μου της άρεσε η ιδέα να ζήσουμε εκεί. Έτσι με τους δύο να με παρακαλούν δέχτηκα τελικά να μετακομίσω. Η θέση μου στην στοά μεταφέρθηκε από την Ίνδιανάπολη (που ανήκε στην Νότια Δικαιοδοσία). Παρ’ όλο που τα τυπικά ανάμεσα στις δυο δικαιοδοσίες έχουν κάποιες διαφορές ανακάλυψα πώς οι στοές στην ουσία είναι οι ίδιες. “Η Στοά στην Φλόριδα είχε ανάγκη από καλούς αξιωματούχους και σύντομα προωθήθηκα στην Θέση του Σεβαστού διδάσκαλου. Έπρεπε να εκλεγώ γι’ αυτό το υπούργημα, αλλά αυτό δεν ήταν πρόβλημα. Στη δημόσια υπηρεσία που δούλευα είχα συναδέλφους που ανήκαν στην Στοά και υπήρχαν επίσης πάρα πολλοί αξιωματούχοι του Σκωτικού Δόγματος πού ήταν επίσης και Αξιωματούχοι της Πόλης.

Στην πραγματικότητα, είχα λάβει μέρος στην μύηση του Δημάρχου της Πόλης. Συμμετείχε στην διάλεξη του Κρανίου, πού έδωσα στον 30ο Βαθμό. Έδωσε μεγάλη προσοχή. “Σύντομα είχα υπηρετήσει πολλές θέσεις και μου απονεμήθηκε ο βαθμός του KCCH (Knight Commander ofthe Court of Honor) [Ιππότης Διοικητής του Σώματος της Τιμής]. Κατείχα τον βαθμό αυτό για τέσσερα χρόνια όταν εισήλθα κυριολεκτικά στην σκοτεινότερη περίοδο της ζωής μου. Η όραση μου άρχισε να περιορίζεται ραγδαία καθώς δημιουργούσα καταρράκτη στον αριστερό μου οφθαλμό. Μια φίλη της συζύγου μου μου πρότεινε να επισκεφθώ έναν οφθαλμίατρο που όπως είπε ήταν πολύ καλός. Ακολούθησα την συμβουλή της. Αφού ο οφθαλμίατρος εξέτασε τα μάτια μου με πληροφόρησε πως έπρεπε να εγχειριστώ στο ένα μου μάτι, και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα στο άλλο. “Μού είπε πώς έπρεπε να με βλέπει κάθε μέρα μια εβδομάδα πριν να με εγχειρήσει εξ’ αιτίας μιας μόλυνσης στο βλέφαρο μου που έπρεπε να θεραπευθεί. 

Κατά την διάρκεια των επισκέψεων αυτών άρχισε να συζητά μαζί μου για τον Ιησού Χριστό και να μου διαβάζει μάλιστα κάποια αποσπάσματα από την Βίβλο. Παρ’ όλο το ότι γνώριζα πολλούς λειτουργούς και ιερείς που ήταν Μασόνοι και κυρίως με αυτούς που είχαν σχέσεις με το εθνικό Συμβούλιο των Εκκλησιών, η οικογένειά μου με είχε εκπαιδεύσει να παραμένω μακριά από τις εκκλησίες. Ο θετός μου πατέρας μου είχε πει πως ήταν γεμάτες από υποκριτές και κανείς στο σπίτι του δεν είχε πάει σε εκκλησία.

Και να ‘μαι, με έναν γιατρό που εργαζόταν πάνω στο μάτι μου και προσπαθούσε να μου διαβάσει την Βίβλο. Στην δουλεία μου άρχισα να μιλώ με λίγους ανθρώπους που γνώριζα πως είναι Χριστιανοί και μου μίλησαν για τον Ιησού. Ένας προχώρησε τόσο μακριά που είπε πως κανείς Χριστιανός δεν έπρεπε να είναι Μασόνος. Ταυτόχρονα ο γιατρός συνέχιζε να συζητά μαζί μου καθώς περιποιείτο τα μάτια μου. Προσπαθούσα να μην ακούω αλλά βαθειά μέσα μου γνώριζα πως είχε δίκιο. “Μια ημέρα αφού επέστρεψα στην εργασία μου μετά την εγχείρηση, δέχθηκα μια επιστολή από τον Οίκο του Ναού στην Ουάσιγκτον που με πληροφορούσε πως είχα επιλεγεί να δεχτώ τον 33ο βαθμό και έπρεπε μέσα σε μια εβδομάδα να αναφέρω στην Ουάσιγκτον εάν αποδέχομαι την τιμή αυτή.

Δυο άνδρες που ανήκαν στο Σκωτικό Δόγμα και ήταν Μασόνοι 33ου Βαθμού αποφάσισαν να έλθουν και να μοιραστούν μαζί μου αυτή την χαρμόσυνη ώρα. Θυμάμαι πώς είχα εντυπωσιαστεί από το μέγεθος και την ωραιότητα του Οίκου του Ναού. Ήταν τουλάχιστον τέσσερις φορές μεγαλύτερος από τον Ναό του Σκωτικού δόγματος. Αφού δέχθηκα τον 33ο βαθμό, με το λευκό μου καπέλο και το δακτυλίδι κάναμε μια μεγάλη γιορτή και ήπιαμε κρασί. Ήταν όλα τόσο διασκεδαστικά. Τις ώρες όμως αυτές σκεφτόμουν κάποια αποσπάσματα από την Βίβλο που μου διάβασε ο γιατρός.

“Αμέσως μόλις γύρισα στο σπίτι δέχθηκα ένα τηλεφώνημα από τον Γραμματέα του Σκωτικού Δόγματος που μού είπε να προετοιμαστώ για την λειτουργία της ερχόμενης Μεγάλης Πέμπτης πριν το Πάσχα. Πρέπει να σας πω πώς οι Στοές πάντα πραγματοποιούν έργα που γελοιοποιούν τις Χριστιανικές Ιερές Ημέρες. Τώρα που ήμουν διδάσκαλος όλων των βαθμών έπρεπε εγώ να διευθύνω την λειτουργία. Εν τω μεταξύ η σύζυγός μου και εγώ αρχίσαμε να παρακολουθούμε τις λειτουργίες στην εκκλησία μαζί με τον οφθαλμίατρο. Με βοηθούσε να κατανοήσω την Βίβλο και δεν του άρεσε η ιδέα πως ήμουν Μασόνος. Μού είπε πως δεν πίστευε πως κατανοούσα πόσο ολέθρια ήταν η Στοά στην πραγματικότητα και με πίεσε να διαβάσω με προσοχή το ευαγγέλιο του Ιωάννη και την προς Γαλάτας επιστολή.Τα μελέτησα και βρισκόμουν στην θέση να αποδεχθώ τον Χριστό. Για να πεισθώ όμως πλήρως έπρεπε να περάσω από το τυπικό της ίδιας της Μεγάλης Πέμπτης.

“Βρισκόμασταν όλοι στις θέσεις μας για την λειτουργία της Ροδόσταυρης Μεγάλης Πέμπτης με όλους μας ντυμένους με μαύρα φορέματα. Σηκώθηκα, χτύπησα τα χέρια μου τρεις φορές και όλοι σηκώθηκαν από τις θέσεις τους. Άρχισα να ομιλώ. «Αδελφοί μου, συναντηθήκαμε αυτήν την ημέρα για να τιμήσουμε την μνήμη του θανάτου του πιο σοφού και πιο τέλειου Διδασκάλου - όχι σαν εμπνευσμένου η Θείου αλλά τουλάχιστον σαν τον μεγαλύτερο όλης της ανθρωπότητας. “Στο σημείο αυτό σταμάτησα για ένα λεπτό για να σκεφθώ τι ακριβώς είχα μόλις πει. Αρνιόμουν το γεγονός πώς ο Χριστός ήταν εμπνευσμένος η Θείος, λέγοντας πώς ήταν απλώς ένας διδάσκαλος όχι ανώτερος ενός Βούδα, ενός Μωάμεθ, ενός Κουμφούκιου ή μιας άλλης θρησκευτικής μορφής. Αισθάνθηκα ένα δάκρυ να διασχίζει το πρόσωπό μου, αλλά έπρεπε να συνεχίσω. Βάδισα προς το Μενοράχ και άναψα ένα κερί. «Ο επόμενος ομιλητής είπε τα λόγια του και άναψε ένα κερί στο Μενοράχ. Όλοι ομιλούσαν και άναβαν κεριά. Αισθανόμουν θλιμμένος και αμήχανος, αναρωτώμενος πως θα μπορέσω να συνεχίσω. Αλλά συνέχισα. Πραγματοποιούσαμε την Μαύρη Λειτουργία, πίνοντας κρασί από ένα κρανίο και τρώγοντας ένα κομμάτι ψωμί - κάνοντας έναν γύρο στο τραπέζι - λέγοντας σε κάθε άνδρα: «Λάβε, πιε και δώσε και στον διψώντα. Λάβε, φάγε και δώσε και στο πεινώντα».

Μετά όλοι επιστρέψαμε στις θέσεις μας. Όσο ήμουν όρθιος, τα γόνατα μου έτρεμαν. Γνώριζα τι σημαίνει φόβος και ποτέ δεν είχα νοιώσει έτσι από τότε που δέχθηκα πυροβολισμούς στον Στρατό. “Σηκώθηκα και άρχισα να απαγγέλω τα τελευταία λόγια. «Τώρα ολοκληρώνουμε τις αποδόσεις τιμής σε μνήμη του θανάτου του διδασκάλου μας. ΘΡΗΝΗΣΤΕ!! ΟΔΥΡΘΗΤΕ!! ΚΛΑΨΤΕ ΓΟΕΡΑ!! ΕΦΥΓΕ!! ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ!! ΘΡΗΝΗΣΤΕ!! ΟΔΥΡΘΗΤΕ!! Τα κεριά σε κάποια στιγμή εξαντλήθηκαν. Ολοκλήρωσα την τελετουργία λέγοντας: “Τελείωσε, πρέπει να αποχωρήσουμε”.

“Βιάστηκα να πάω στα αποδυτήρια και έβγαλα το μαύρο φόρεμα μου και έβαλα τα καθημερινά μου ρούχα. Κάποιοι με πλησίασαν και με ρώτησαν αν ήμουν άρρωστος. Αμέσως απάντησα. “Ναι, πρέπει να φύγω!” “Την επόμενη ημέρα έγραψα γράμματα στην Γαλάζια Στοά, στο Ιεροφυλάκιο, και στο Σκωτικό Δόγμα λέγοντας πώς είχα παρακολουθήσει την τελευταία συνάντηση. Τώρα ήμουν Χριστιανός και δεν θα επέστρεφα πίσω. Αυτό έγινε πριν 25 χρόνια. 

Ποτέ δεν μετάνιωσα για την απόφασή μου αυτή. “Κατά την διάρκεια των 19 ετών ως Μασόνος , παρέστην μάρτυς και έλαβα μέρος σε πολλά ενοχλητικά γεγονότα, αλλά ο πλέον σημαντικός λόγος που με οδήγησε να εγκαταλείψω το Τάγμα ήταν το γεγονός πώς ο Ιησούς Χριστός δεν ήταν ο μόνος που λατρευόταν. Το Σκωτικό Δόγμα σέβεται πολλούς θεούς και διδάσκει πολλές θρησκείες, αλλά ποτέ δεν επιτρέπεται το Ευλογημένο Όνομα του Ιησού Χριστού. Δεν επιτρέπεται ούτε να ολοκληρώσουμε μια προσευχή στο όνομα του Ιησού αλλά χρησιμοποιούμε μια αόριστη αναφορά στον Θεό, ο οποίος θα μπορούσε να σημαίνει οποιονδήποτε και οτιδήποτε.

Οι διδασκαλίες της Καμπάλα, της Ζέντ Αβέστα, και των Γνωστικών χρησιμοποιούνται μαζί με την αστρολογία και τις διδασκαλίες των ψεύτικων Αρχαίων θεών όπως ο Όσιρις, η Σεμίραμις, η Ίσις και ο Κρίσνα. Οι Χιντού Θεοί Βράχμα, Βισνού και Σίβα θεωρούνται επίσης θεοί, Όποτε όμως ονομάζετο ο Χριστός γινόταν μόνο με την μορφή της γελοιοποίησης. Για τους λόγους αυτούς εγκατέλειψα το Μασονικό Τάγμα. Εάν σήμερα είσαι Μασόνος, σου ζητώ από τα βάθη της καρδιάς μου να πράξεις αναλόγως. Είναι το μόνο σωστό πράγμα που μπορείς να κάνεις.
  
Με Χριστιανική αγάπη,
Τζίμ Σώου (Jim Shaw)
Silver Springs, Florida



Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ κ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ.

Mε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο συναντήθηκε στο Φανάρι, εχθές το απόγευμα, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος ο οποίος επισκέπτεται την Κωνσταντινούπολη. «Η σκέψη και η καρδιά όλων των Ελλήνων είναι στραμμένες προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και προς εσάς», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος αμέσως μετά την συνάντησή του με τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας. «Ο ιστορικός αυτός θεσμός μέσα από τις δύσκολες και δύσβατες διαδρομές του, εξακολουθεί να κρατάει ψηλά την σημαία των παραδόσεων και της Ορθοδοξίας», πρόσθεσε ο κ.Αβραμόπουλος.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υποδέχθηκε θερμά τον υπουργό Εξωτερικών, έναν «παλαιό φίλο» που στάθηκε πάντοτε με ενδιαφέρον στο πλευρό του Οικουμενικού Πατριαρχείου. «Η τοποθέτησίς του σε αυτή την θέση, σε αυτό το σπουδαιότατο Υπουργείο έδωσε μεγάλη χαρά, ικανοποίηση, ανακούφιση σε πολλούς και μεταξύ αυτών και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Τον κύριο Αβραμόπουλο, όπως είπα και προηγουμένως, τον γνωρίζω εδώ και πολλά χρόνια, είμαστε φίλοι, έχει βοηθήσει κατ’ επανάληψιν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τότε που ήταν Δήμαρχος Αθηναίων και με υπεδέχθη και με ετίμησε στο Δημαρχείο των Αθηνών, αργότερα από διαφόρους θέσεις της πολιτικής ζωής της Ελλάδος στις οποίες τον τοποθέτησε το έθνος και φάνηκε και στάθηκε πάντοτε άξιος, είχε στις προτεραιότητές του το Οικουμενικό Πατριαρχείο», σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

«Όλοι είμεθα βέβαιοι ότι θα πράξει το καλύτερο δυνατόν για την Ελλάδα, για την παγκόσμια ειρήνη και όλως ιδιαιτέρως για την συνεργασία, για τις καλές σχέσεις γειτονίας και δημιουργικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας», πρόσθεσε ενώ εξέφρασε τις θερμότερες ευχές του για ταχεία αποκατάσταση της υγείας του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Ακολουθούν οι δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Υπουργού Εξωτερικών Δημ.Αβραμόπουλου.

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ:  Εγώ ήθελα, τιμής ένεκεν, να ομιλήσει πρώτος ο κύριος Υπουργός, αλλά επειδή έχει την ευγένεια και την καλοσύνη να δίνει το λόγο σε εμένα, τον οικοδεσπότη, εκφράζω την μεγάλη χαρά και ικανοποίησή μας εδώ στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, που τον υποδεχόμεθα για μία ακόμη φορά, τον κύριο Υπουργό και παλαιό φίλο και αυτή τη φορά, με την ιδιότητα του νέου Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος.

Η τοποθέτησίς του σε αυτή την θέση, σε αυτό το σπουδαιότατο Υπουργείο έδωσε μεγάλη χαρά, ικανοποίηση, ανακούφιση σε πολλούς και μεταξύ αυτών και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Τον κύριο Αβραμόπουλο, όπως είπα και προηγουμένως, τον γνωρίζω εδώ και πολλά χρόνια, είμαστε φίλοι, έχει βοηθήσει κατ’ επανάληψιν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τότε που ήταν Δήμαρχος Αθηναίων και με υπεδέχθη και με ετίμησε στο Δημαρχείο των Αθηνών, αργότερα από διαφόρους θέσεις της πολιτικής ζωής της Ελλάδος στις οποίες τον τοποθέτησε το έθνος και φάνηκε και στάθηκε πάντοτε άξιος, είχε στις προτεραιότητές του το Οικουμενικό Πατριαρχείο, γι’ αυτό και επιλαμβάνομαι της σημερινής ευκαιρίας για να του εκφράσω την ευγνωμοσύνη του θεσμού και του προσώπου, του εύχομαι δε στο δυσχερές έργον το οποίον αναλαμβάνει, κάθε επιτυχία, κάθε ευλογία από Θεού.

Όλοι είμεθα βέβαιοι ότι θα πράξει το καλύτερο δυνατόν για την Ελλάδα, για την παγκόσμια ειρήνη και όλως ιδιαιτέρως για την συνεργασία, για τις καλές σχέσεις γειτονίας και δημιουργικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Χαίρει και απολαμβάνει μεγάλης εκτιμήσεως εδώ στον πολιτικό κόσμο της Τουρκίας. Αυτό φάνηκε και από τις δηλώσεις των πολιτικών ανδρών της Τουρκίας και από τον Τύπο της Τουρκίας, ο οποίος εκφράζει το κοινό αίσθημα, την κοινή γνώμη της χώρας, με την ευκαιρία της τοποθετήσεώς του στο Υπουργείο Εξωτερικών και όλα αυτά μας γεμίζουν χαρά και ικανοποίηση και αισιοδοξία για το μέλλον, για το Πατριαρχείο μας, για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδος, για την παγκόσμια ειρήνη.

Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστώ.

κ. Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ:  Ευχαριστώ πολύ Παναγιώτατε.  Η σκέψη και η καρδιά όλων των Ελλήνων είναι στραμμένες προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και προς εσάς. Η παρουσία μου σήμερα εδώ, με την ευκαιρία της συμμετοχής μου στην Διάσκεψη του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, με έφερε πάλι στο Πατριαρχείο για να σας δηλώσω για μία ακόμα φορά την αμέριστη στήριξη, αγάπη και το σεβασμό της Ελληνικής Πολιτείας και όλων μας.

Ο ιστορικός αυτός θεσμός μέσα από τις δύσκολες και δύσβατες διαδρομές του, εξακολουθεί να κρατάει ψηλά την σημαία των παραδόσεων και της Ορθοδοξίας.  Είναι αλήθεια ότι το Πατριαρχείο, πέραν του ιστορικού του ρόλου έχει συμβάλλει καθοριστικά και στην διαμόρφωση ενός νέου περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή μας.  Θέλω να σας πω ότι ήταν πάντα στις προτεραιότητές μας η δημιουργία ενός περιβάλλοντος σταθερότητας, ειρήνης, φιλίας, με τον γειτονικό λαό της Τουρκίας. Από την άλλη  μεριά, πρέπει να γνωρίζετε ότι η πατρίδα μας αυτό τον καιρό διέρχεται δύσκολες στιγμές.  Η κοινωνία μας υποφέρει και μία καινούργια κυβέρνηση, που εκφράζει τη σύνθεση και την εθνική ενότητα, έχει καταρτίσει ένα σχέδιο, ένα πρόγραμμα που θα ανοίξει και πάλι το δρόμο της αισιοδοξίας, της ανάταξης και της προόδου.

Είναι πράγματι δύσκολο αυτό το έργο.  Το έχουμε αναλάβει, το έχουμε επωμιστεί όλοι, με αίσθημα δημοσίου και εθνικού καθήκοντος και θέλουμε την ευλογία και τη σκέψη σας για να επιτύχει, στο όνομα των προσδοκιών του λαού μας.  Θέλω να σας διαβεβαιώσω, τέλος, ότι θα είμαστε πάντα στο πλευρό σας, ηθικά, πνευματικά και ουσιαστικά, ώστε να συνεχίσετε απρόσκοπτα την θεάρεστη αυτή και υψηλή αποστολή σας.

Με πολλή λοιπόν αγάπη και σεβασμό, σε εσάς προσωπικά αλλά και στο θεσμό του Πατριαρχείου μας, χάρηκα σήμερα που μοιραστήκαμε σκέψεις στην όμορφη συνομιλία που είχαμε πρωτύτερα και είμαι βέβαιος ότι στο μέλλον θα έχουμε πολλές επίσης ευκαιρίες για να ανανεώσουμε και την πνευματική μας επικοινωνία και, το κυριότερο, να ισχυροποιήσουμε ακόμα περισσότερο τους δεσμούς του ιστορικού αυτού θεσμού με την πατρίδα μας.  Εύχομαι να έχετε υγεία, δύναμη και έμπνευση.

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ:  Κι εμείς ευχόμαστε και προσευχόμαστε για εσάς, για τον κύριο Πρωθυπουργό, για την αποκατάσταση της πολύτιμης υγείας του, προσευχόμαστε για τον Ελληνικό λαό.

κ. Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ:  Ευχαριστώ πολύ.


Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΚΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ.

Με την παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β' πραγματοποιήθηκε εχθές η τιμητική εκδήλωση προς τιμήν των Νεωκόρων των Ιερών Ναών και Παρεκκλησίων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο Δουρούτειο Πνευματικό Κέντρο.

Αρχικώς μίλησε ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Ματθαίος Χάλαρης, συντονιστής του Εκπαιδευτικού Προγράμματος για τους Νεωκόρους που πραγματοποιήθηκε κατά το ακαδημαϊκό έτος 2010 – 2011, ο οποίος μετά από σύντομη ιστορική αναδρομή σχετικά με τη θέση των Νεωκόρων στην εκκλησιαστική παράδοση, περιέγραψε τη δομή και τη στοχοθεσία του Σεμιναρίου.

Στη συνέχεια ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Αδαμάντιος Αυγουστίδης, Διευθυντής του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως, τόνισε τους σκοπούς του Ιδρύματος, τη σημασία της επιμόρφωσης των λαϊκών στελεχών της Εκκλησίας, και αναφέρθηκε ειδικά στην προσφορά των Νεωκόρων. Παραλλήλισε μάλιστα το έργο του Νεωκόρου με το έργο του Αρχοντάρη ενός Μοναστηριού και υπογράμμισε ότι το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως θα συνεχίσει να μεριμνά για την κατάρτιση και την υποστήριξή τους.

Ακολούθησε σύντομη ομιλία του Μακαριωτάτου, ο οποίος τόνισε τη σημασία της εκδηλώσεως καθώς η θέση των Νεωκόρων είναι «νευραλγική» και «αρχοντική» αφού αυτοί είναι το δεξί χέρι του ιερέως, ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των πιστών και του ιερέα, οι βοηθοί στο λατρευτικό έργο και στη διακονία στο Ναό, αλλά και στην διαπροσωπική σχέση του ιερέα με τους ενορίτες, καθώς οι Νεωκόροι είναι εκείνοι που γνωρίζουν εάν κάποιος στην ενορία είναι εμπερίστατος.

Τέλος ευχαρίστησε τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Ιγνάτιο Μόσχο για την φιλοξενία του και έδωσε ευχές για υγεία και δύναμη στους Νεωκόρους. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την επίδοση από τον Μακαριώτατο των Βεβαιώσεων συμμετοχής στους Νεωκόρους που παρακολούθησαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα και ακολούθησε αρχοντικό κέρασμα.


ΚΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΥΠΕΒΑΛΕ ΕΠΙΣΗΜΑ ΑΙΤΗΜΑ

Και η Κύπρος στον Μηχανισμό Στήριξης – Υπέβαλε επίσημα αίτημα 
Μετά την Ισπανία σειρά πήρε η Κύπρος η οποία και αυτή υπέβαλε επίσημα  αίτημα για ένταξη στον Μηχανισμό Στήριξης. Αναμένεται στην Κύπρο, κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις όσο αφορά τους όρους, το ποσό που θα χρειαστεί καθώς και το ύψος του επιτοκίου. Με ανακοίνωση το Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου υπέβαλε αίτημα για ένταξη στον Μηχανισμό Στήριξης.

Αυτούσια η ανακοίνωση του Προεδρικού Μεγάρου της Κύπρου

H Κυπριακή Δημοκρατία έχει σήμερα ενημερώσει τις αρμόδιες Ευρωπαϊκές Αρχές για την απόφασή της να υποβάλει αίτηση προς τις χώρες μέλη της ζώνης του ευρώ για οικονομική στήριξη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας/Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΤΧΣ/ΕΜΣ). Σκοπός του αιτήματος είναι ο περιορισμός των κινδύνων που αντιμετωπίζει η Κυπριακή οικονομία, ιδιαίτερα των αρνητικών επιπτώσεων που προέρχονται από τον τραπεζικό τομέα, λόγω της μεγάλης έκθεσής του στην ελληνική οικονομία.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Αμαντέου Αλταφάζ, είπε το μεσημέρι, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ότι δεν υπάρχει ακόμα "προς το παρόν" τέτοιο επίσημο αίτημα. Τελικά το αίτημα υποβλήθηκε το απόγευμα. Ερωτηθείσα από το Γαλλικό Πρακτορείο, η μόνιμη κυπριακή αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες δεν επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξει τέτοιο αίτημα. "Εξετάζουμε όλες τις πιθανότητες", είπε εκπρόσωπός της -- αναφερόμενος σε συζητήσεις για διμερή δάνεια από την Κίνα και τη Ρωσία, ή για ένα αίτημα της Λευκωσίας να υπάρξει περιορισμένος δανεισμός από την ΕΕ στην Κύπρο, που θα προορίζεται μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της.

Πάντως μιλώντας στο Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου ο υπουργός Εμπορίου της χώρας Νεοκλής Συλικιώτης  είπε ότι οι ενδείξεις είναι θετικές για ένα δάνειο από το Πεκίνο, και πρόσθεσε ότι η τελική απάντηση αναμένεται εντός των επόμενων ημερών. Ο υπουργός Εμπορίου Νεοκλής Συλικιώτης είχε επαφές στο Πεκίνο με την κινεζική κυβέρνηση για παροχή δανείου προς την Κύπρο, αλλά και για απευθείας επένδυση στην Λαϊκή Τράπεζα.Ο κύριος Συλικιώτης συνοδευόταν από τον πρόεδρο της Λαϊκής Μιχάλη Σαρρή. Νωρίτερα σε υποβάθμιση της αξιολόγησης για το αξιόχρεο της Κύπρου σε "ΒΒ+" από "ΒΒΒ-", με αρνητική προοπτική, προχώρησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch. 

Ο οίκος αποδίδει την υποβάθμιση στη σημαντική αύξηση των κεφαλαίων που υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν οι κυπριακές τράπεζες, σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμησή του τον Ιανουάριο. Η κυπριακή οικονομία βασίζεται «σε μακροπρόθεσμα υγιή και ισχυρά θεμέλια, που θωρακίζουν τις άριστες προοπτικές οι οποίες καταγράφονται σε αριθμό εκθέσεων διεθνών Οργανισμών», τονίζει σε ανακοίνωσή του το κυπριακό υπουργείο Οικονομικών και αναφέρει πως αναγνωρίζει τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ χαρακτηρίζει καθοριστικής σημασίας την αξιολόγηση του οίκου Fitch για υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου.

Επίσης, επισημαίνεται ότι με την εν λόγω απόφαση του οίκου Fitch, η Κυπριακή Δημοκρατία «τίθεται για πρώτη φορά στη μη επενδυτική διαβάθμιση από όλους πλέον τους οίκους αξιολόγησης». Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει καμία αμφιβολία ότι με προσεκτικούς και έγκαιρους χειρισμούς, οι προκλήσεις που ανέκυψαν στην παρούσα φάση, ως αποτέλεσμα της κρίσης στην ευρωζώνη, θα αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά και θα ξεπεραστούν σύντομα, αναφέρει η ανακοίνωση. Αυτό, προστίθεται, συνάδει και με την επισήμανση του οίκου Fitch ότι, με λήψη μέτρων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, οι θεμελιώδεις παράμετροι της κυπριακής οικονομίας μπορούν να δικαιολογήσουν την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην επενδυτική βαθμίδα.

Συμπληρώνεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ΕΕ, έχει στη διάθεσή της όλα τα αναγκαία εργαλεία για την απόλυτη θωράκιση της υγιούς λειτουργίας του χρηματοοικονομικού συστήματος και για την περαιτέρω αντιμετώπιση των σημερινών οικονομικών προκλήσεων. Στην ανακοίνωση αναφέρεται, εξάλλου, ότι η απόφαση του οίκου Fitch αντικατοπτρίζει τη σημαντική αύξηση κεφαλαίων που ο οίκος εκτιμά ότι θα χρειαστούν οι κυπριακές τράπεζες, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που απαιτείται στην περίπτωση της Κύπρου είναι μικρότερη σε σύγκριση με αντίστοιχες περιπτώσεις άλλων χωρών της ΕΕ. 

Επίσης, εκτιμά ότι με τη συγκράτηση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ από το 2013 και μετά, η διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους είναι εφικτή. Το κυπριακό ΥΠΟΙΚ σημειώνει, επίσης, ότι σύμφωνα με τον οίκο Fitch, είναι αναγκαία η σημαντική δημοσιονομική αναδιάρθρωση προκειμένου να απορροφηθεί το οικονομικό και χρηματοοικονομικό κόστος από τη γήρανση του πληθυσμού.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

 Έκτακτη σύσκεψη με θέμα την εξασφάλιση της χρηματοδότησης για την εξόφληση των υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ απέναντι στους φαρμακοποιούς έχουν συγκαλέσει για σήμερα, Τρίτη, οι ηγεσίες των υπουργείων Υγείας και Εργασίας. Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Γερ.Βουδούρης δήλωσε ότι πρόκειται να εισηγηθεί τη λήψη τραπεζικού δανείου ύψους 200 έως 250 εκατ. ευρώ.

Τη Δευτέρα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αποφάσισε να άρει την πίστωση στη χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ την 1η Ιουλίου, αν μέχρι τις 30 Ιουνίου δεν έχουν τακτοποιηθεί οι οφειλές του Απριλίου. Την ίδια ώρα, εξακολουθούν να σχηματίζονται ουρές έξω από φαρμακεία που λειτουργούν με πίστωση, αλλά σε πολλές περιπτώσεις τα ράφια αδειάζουν, χωρίς να ξαναγεμίζουν...
   
Χωρίς καθυστέρηση και σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό θα πραγματοποιηθούν η ορκωμοσία των νέων βουλευτών και οι προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή, όπως διαβεβαίωσε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου. Πληροφορίες ανέφεραν ότι λόγω του προβλήματος υγείας του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων επρόκειτο να ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα, αντί του Σαββάτου.
   
Μετά την άρνηση του Βασίλη Ράπανου να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών, οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι αποδύονται σε έναν αγώνα δρόμου για να βρουν το κατάλληλο πρόσωπο να αναλάβει τα δύσκολα καθήκοντα. Ο Αντώνης Σαμαράς φαίνεται πως θέλει τεχνοκράτη, ενώ οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης προκρίνουν τη λύση ενός πολιτικού προσώπου. Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί θα συναντηθούν στην κατοικία του πρωθυπουργού και όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ.Κεδίκογλου «μετά τη συνάντηση θα ανακοινωθεί ο υπουργός Οικονομικών».
   
Περιπέτεια στη θάλασσα τη νύχτα για μια 24χρονη κοπέλα που έπεσε από το πλοίο στο οποίο επέβαινε, αλλά ευτυχώς διασώθηκε μετά την κινητοποίηση που υπήρξε για τον εντοπισμό της. Στην περιοχή έφθασαν πλωτό σκάφος του λιμενικού, ελικόπτερο Σούπερ Πούμα και άλλα παραπλέοντα σκάφη. Τελικά, η κοπέλα περισυνελέγη σώα από ένα ιστιοφόρο. Η ίδια δήλωσε ότι έπεσε μόνη της στη θάλασσα χωρίς να διευκρινίζει γιατί.
   
Τους 39 και κατά τόπους τους 40 βαθμούς θα φτάσει η θερμοκρασία την Τρίτη στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο, σύμφωνα με την ΕΜΥ. Τους 39 βαθμούς θα αγγίξει ο υδράργυρος στην Αττική.

Κόσμος

Μία εφαρμογή για smartphone θα δίνει τη δυνατότητα στους Βρετανούς να εντοπίζουν και να ενημερώνουν τις Αρχές για τους συμμετέχοντες στα επεισόδια που σημειώθηκαν πέρυσι τον Αύγουστο στο Λονδίνο. Αξιωματούχοι «φόρτωσαν» 2.880 εικόνες από κάμερες ασφαλείας σε μια εφαρμογή για smartphone, ζητώντας από τους χρήστες να τις κοιτάξουν προσεκτικά και να αναφέρουν ονόματα και διευθύνσεις όσων αναγνωρίζουν.

Τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών στο διεθνές αεροδρόμιο της Πόλης του Μεξικού. Το αιματηρό περιστατικό συνέβη όταν η ομοσπονδιακή αστυνομία προσπάθησε να ελέγξει δύο ύποπτους για λαθρεμπόριο ναρκωτικών.
   
Οι εξεγέρσεις της Aραβικής Άνοιξης έδωσαν τη δυνατότητα στην Αλ-Κάιντα να ανασυγκροτηθεί και αύξησαν τους κινδύνους για επιθέσεις από υποψήφιους Βρετανούς τρομοκράτες, δήλωσε ο επικεφαλής της ΜΙ5, της βρετανικής αντικατασκοπείας. Ο Τζ.Έβανς τόνισε ότι η αναταραχή στην περιοχή έδωσε τη δυνατότητα σε υποψήφιους τρομοκράτες να εκπαιδευτούν και παραδέχθηκε: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν «δελεαστικό στόχο για τους εχθρούς» της Βρετανίας.
   
Η Τουρκία προειδοποίησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι η κατάρριψη τουρκικού στρατιωτικού αεροπλάνου από τη Συρία, αποτελεί «σημαντική απειλή» για την ασφάλεια της περιοχής. Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης δήλωσε ότι οι πράξεις της Δαμασκού δεν θα μείνουν ατιμώρητες, ξεκαθάρισε, πάντως, ότι η Άγκυρα δεν επιζητά την ανάληψη στρατιωτικής δράσης.
   
Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρικ Σκοτ κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ολόκληρη την Πολιτεία - και τις 67 κομητείες-, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκαλεί η τροπική καταιγίδα Ντέμπι. Από την καταιγίδα σχηματίστηκαν ανεμοστρόβιλοι στο κεντρικό τμήμα της Πολιτείας που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί μία γυναίκα.

Οικονομία

 Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα Τρίτη η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου αναφέρει πως στηρίζει την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να ζητήσει οικονομική στήριξη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ακόμη, αναφέρει πως είναι απαραίτητο να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να περιοριστούν οι πιθανές μελλοντικές αρνητικές επιδράσεις που προέρχονται από τη δραστηριοποίηση των κυπριακών τραπεζών σε άλλες χώρες.
   
Έντονη ανησυχία επικρατεί στις διεθνείς αγορές για την κλιμάκωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, καθώς Ισπανία και Κύπρος προστέθηκαν στον κατάλογο των χωρών που ζήτησαν οικονομική βοήθεια, ενώ και οι προσδοκίες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, είναι «προσγειωμένες», αφού δεν φαίνεται να υπάρχει, προς το παρόν τουλάχιστον, η αναγκαία πολιτική βούληση για τη λήψη μέτρων υπέρβασης της κρίσης. Στα 1,25 δολάρια το ευρώ.
   
Το ειδικό τέλος ακινήτων θα πληρωθεί κανονικά και για το 2012, ενώ το οικονομικό επιτελείο εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αποσυνδεθεί από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και να εξοφλείται σε περισσότερες από τις προβλεπόμενες πέντε διμηνιαίες δόσεις.

Αθλητισμός

Ο Θωμάς Μάυρος συνεχίζει να βάζει την υπογραφή του στη ΑΕΚ, καθώς όπως όλα δείχνουν ήρθε σε συμφωνία για την ανάληψης της θέσης τους τεχνικού διευθυντή από τον Βασίλη Τσιάρτα.

Συνέντευξη Τύπου στον Βόλο παραχώρησε ο Αχιλλέας Μπέος ο οποίος εξαπέλυσε -όπως αναμένονταν- «επίθεση» κατά πάντων. Στο επίκεντρο της ομιλίας του ήταν οι κ. Μπιτσαξής, Πατέρας, Κούγιας, Γερουλάνος, αλλά και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
   
Μία ημέρα πριν ξεκινήσει τις διακοπές του και αφού επέστρεψε από τις υποχρεώσεις του με την εθνική ο Γιώργος Καραγκούνης συναντήθηκε με τον τεχνικό σύμβουλο του Παναθηναϊκού, Κώστα Ελευθεράκη, ο οποίος μετέφερε στον διεθνή μέσο της επιθυμία της διοίκησης της ΠΑΕ να συνεχιστεί η συνεργασία τους. Οι «πράσινοι» είχαν συνάντηση και με τον εκπρόσωπο του Νίκου Σπυρόπουλου, του οποίου επίσης πρότειναν ανανέωση με πολύ πιο χαμηλές αποδοχές.