22 Ιουνίου, 2012

ΚΑΙ ΡΩΣΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑ.

Ζήτημα ημερών αποτελεί η έγκριση του δανείου από τη Ρωσία, 4 ή 5 δισ. ευρώ, προς την Κύπρο, όπως όλες οι ενδείξεις δείχνουν.Μόλις εγκριθεί το ρωσικό δάνειο, η κυπριακή κυβέρνηση αναμένεται να υποβάλει αίτημα στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) για να λάβει βοήθεια, ακόμα και 8 δισ. ευρώ.

Τα χρήματα αυτά, θα δοθούν για ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών που παραμένουν προβληματικές λόγω της έκθεσής τους στα ελληνικά ομόλογα, αλλά και για την κάλυψη δημοσιονομικών αναγκών. Εντός των ημερών αναμένονται να ανακοινωθούν νέα μέτρα, με στόχο να μειωθεί το έλλειμμα στο 2,5%. Στα μέτρα αυτά δεν θα περιλαμβάνονται περικοπές μισθών και συντάξεων όπως έχει υποσχεθεί προσωπικά ο Πρόεδρος κ. Δ. Χριστόφιας, αλλά θα υπάρξουν μειώσεις στον αριθμό δημοσίων υπάλληλων, αύξηση της φορολογίας, κτλ.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου επικοινώνησε τηλεφωνικά με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς στην Αθήνα (πλην της Χρυσής Αυγής) και εξέφρασε την αγωνία για την έκθεση των κυπριακών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα, ζητώντας να σχηματισθεί το συντομότερο κυβέρνηση δυνατόν. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη, ενόψει και της ανάληψης της κυπριακής προεδρίας. Τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών (όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος») έδωσε ανάσες στην Κύπρο για να δρομολογήσει τις εξελίξεις και ήδη σε επίπεδο κυβέρνησης και Κεντρικής Τράπεζας άρχισαν να σχεδιάζονται τα επόμενα βήματα.

Όσον αφορά το δάνειο από τη Ρωσία αναμένεται να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους. Υπάρχει προσδοκία ότι η χρηματοδότηση από τη Ρωσία θα αποτελέσει διαπραγματευτικό χαρτί για μη επαχθείς όρους από το EFSF. Η Κεντρική Τράπεζα προχωρεί με γοργό ρυθμό στις διαδικασίες ώστε τα υποκαταστήματα των τριών κυπριακών στην Ελλάδα να μετατραπούν σε θυγατρικές μετά από διαγνωστική μελέτη που θα διεξάγει ο οίκος Black Rock.          


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ.

Ελλάδα

Από το υπουργείο Εργασίας ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής η παράδοση και παραλαβή των υπουργικών χαρτοφυλακίων μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας η οποία προέκυψε έπειτα από ένα τετραήμερο έντονων διαβουλεύσεων, που διήρκεσαν ώς την τελευταία στιγμή. Η διαδικασία παράδοσης-παραλαβής αναμένεται να ολοκληρωθεί το μεσημέρι. Το νέο Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αποτελείται από 39 μέλη (17 υπουργούς και 22 αναπληρωτές και υφυπουργούς), ενώ μόνο δύο γυναίκες -η Όλγα Κεφαλογιάννη και η Φωτεινή Σκοπούλη- ανέλαβαν χαρτοφυλάκιο.

Πέντε είναι τα πρόσωπα που προτάθηκαν από το ΠΑΣΟΚ και μετάσχουν στο Υπουργικό Συμβούλιο καθώς, όπως φάνηκε, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επεδίωξε την όσο το δυνατόν μικρότερη και πλέον «ανώδυνη» ανάμειξη του Κινήματος στην κυβέρνηση συνεργασίας. Πάντως, οι επιλογές του προέδρου του κόμματος προκάλεσαν έκπληξη, ενώ υπήρξαν και στελέχη που αντέδρασαν έντονα σε συγκεκριμένες τοποθετήσεις.

«Προσβλέπουμε σε συνεργασία με το νέο πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά» τόνισε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νούλαντ, κληθείσα να σχολιάσει τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα και τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρώπη. «Είναι προς το συμφέρον όλων μας η Ελλάδα να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης, τηρώντας παράλληλα τις δεσμεύσεις της για μεταρρύθμιση» υπογράμμισε.

Ένα καλοκαιρινό bazaar βιβλίου και cd διοργανώνει από την Παρασκευή ώς την Κυριακή ο Βήμα FM στους κήπους του Μεγάρου Μουσικής. Ο ραδιοφωνικός σταθμός προσφέρει 180.000 βιβλία και cd μόνο με ένα ευρώ. Τα έσοδα θα διατεθούν στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων.

Σε προσωρινή αργία τέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, με απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης, πρόεδρος Εφετών, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για την υπόθεση του αποκαλούμενου «κυκλώματος των ακινήτων».

Κόσμος

Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στη Μιανμάρ, Αούνγκ Σαν Σούου Κίι, έγινε η πρώτη μη ηγέτιδα κράτους που μίλησε και στα δύο Σώματα του βρετανικού Κοινοβουλίου την Πέμπτη. Προσερχόμενη στo , οι βουλευτές καταχειροκρότησαν όρθιοι την 67χρονη πολιτικό, η οποία δήλωσε: «Έχουμε την ευκαιρία να επανεγκαταστήσουμε τη δημοκρατία στη Μιανμάρ. Πρόκειται για μια ευκαιρία που περιμέναμε εδώ και δεκαετίες».

Ταλιμπάν πραγματοποίησαν έφοδο σε δημοφιλές ξενοδοχείο στα προάστια της Καμπούλ, το οποίο επισκέπτονται συχνά Αφγανοί πολίτες, κρατώντας ομήρους και εμπλεκόμενοι σε αιματηρή μάχη με τις δυνάμεις ασφαλείας. Αργότερα, κάποιοι όμηροι απελευθερώθηκαν, ωστόσο, δεκάδες άτομα υπάρχουν μέσα στο κτίριο, ενώ παράλληλα η πολιορκία συνεχίζεται. Τρεις φύλακες του ξενοδοχείου και τουλάχιστον ένας αστυνομικός σκοτώθηκαν στη διάρκεια της επίθεσης, ενώ οι αστυνομικοί σκότωσαν δύο αντάρτες.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι οι συνέπειες μιας αποτυχίας της Συνόδου Κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου μπορεί να είναι «αποκαλυπτικές», μιλώντας για μία «πιθανή δίνη θανάτου», της οποίας τα αποτελέσματα μπορεί να είναι περισσότερο πολιτικά και λιγότερο οικονομικά. Μιλώντας σε ξένες εφημερίδες πριν από τη μίνι Σύνοδο προετοιμασίας της Συνόδου Κορυφής στη Ρώμη την Παρασκευή -με τη συμμετοχή Μόντι, Μέρκελ, Ολάντ και Ραχόι-, ο Ιταλός πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχει περιθώριο μιας εβδομάδας, προκειμένου να σωθεί η Ευρωζώνη.

Έντεκα άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο μικρά παιδιά, σκοτώθηκαν όταν ένα μεταγωγικό αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας της Ινδονησίας κατέπεσε σε οικιστικό συγκρότημα κοντά στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Χαλίμ της Τζακάρτας, με αποτέλεσμα αυτό να τυλιχθεί στις φλόγες.

Τα μέλη της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού δεν κατάφεραν τελικά να μπουν στην ανηλεώς βομβαρδιζόμενη Χομς, για να μεταφέρουν παγιδευμένους αμάχους και τραυματίες, λόγω της «ασαφούς κατάστασης ασφάλειας» και έχουν επιστρέψει στη Δαμασκό.

Οικονομία

Την επιβεβαίωση της αποτελεσματικής λειτουργίας των θεσμών και των μηχανισμών της οικονομίας εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου αναφοράς, χαρακτηρίζουν οι αναλυτές της Alpha Bank ως την μεγαλύτερη πρόκληση της νέας κυβέρνησης. Η ανάκαμψη της οικονομίας, η διακοπή της ταχείας αυξητικής πορείας της ανεργίας και η μείωση της αδήλωτης εργασίας θα πρέπει να είναι τεθούν στην αιχμή της κυβερνητικής πολιτικής, υπογραμμίζουν.

Νέους πρωταγωνιστές τόσο σε επίπεδο γεωγραφικής στόχευσης όσο και προϊοντικής δυναμικής αναδεικνύει η έρευνα του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών για τα 100 πιο εξαγώγιμα προϊόντα και τις 100 κυριότερους προορισμούς των ελληνικών εξαγωγών, το πρώτο τρίμηνο του 2012.

Απίθανο θεωρείται να τεθεί σε λειτουργία την 1η Ιουλίου ο μόνιμος ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης (ESM), καθώς το Βερολίνο δεν θα έχει ολοκληρώσει την διαδικασία έγκρισής του. Η έναρξη λειτουργίας του μετατίθεται για τις 9 Ιουλίου.

Αθλητισμός

Η απόφαση σύστασης διοικούσας επιτροπής για την ΠΑΕ Αρης πάρθηκε στην τακτική γενική συνέλευση της Κοινωνίας Μελών Αρη. Η επιτροπή θα αποτελείται από τους Σταύρο Λαμπριάκο, Αλέκο Κατσιαούνη, Αντώνη Ζαμπέτα, Παναγιώτη Στεφανίδη, έναν εκπρόσωπο της Κοινωνίας και έναν του ΑΣ Αρη.

Ο Σεμπάστιαν Σβάινσταϊγκερ ξεπέρασε το πρόβλημα τραυματισμού που αντιμετώπιζε και πήρε κανονικά μέρος στην προπόνηση της Γερμανίας την Πέμπτη, παραμονή του αγώνα της Νατσιονάλμανσαφτ με την Ελλάδα για τη φάση των «8» του Euro 2012.

Σε επέμβαση στο γόνατο υπεβλήθη ο Σεμπαστιάν Λέτο, όπως ενημέρωσε η ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Η επέμβαση πήγε καλά και ο Αργεντινός ποδοσφαιριστής θα υποβληθεί σε περίπου ένα μήνα σε εμφύτευση χονδροκυττάρων. Αν όλα πάνε καλά, εκτιμάται ότι ο «Σέμπα» θα επιστρέψει στις προπονήσεις στις αρχές του 2013.


ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΜΜΕ: "ΤΙΤΑΝΙΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΑΜΑΡΑ".


Με συγκρατημένη αισιοδοξία, χωρίς να παραβλέπεται το τιτάνιο έργο που έχει μπροστά του ο νέος πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς και η κυβέρνησή του, βλέπουν οι Αμερικανοί τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και τις προοπτικές που διαγράφονται. Η ορκωμοσία του κ. Σαμαρά στην πρωθυπουργία της χώρας, ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης, η αναμενόμενη αποστολή της τρόικας στην Αθήνα, οι δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων και οι επικείμενες διαπραγματεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελούν και σήμερα σημείο αναφοράς στα αμερικανικά ΜΜΕ.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στους πρωταρχικούς στόχους της νέας κυβέρνησης για να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση της χώρας, να προχωρήσουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να ελαφρυνθούν τα βάρη που υφίσταται ο ελληνικός λαός, όπως επισημαίνεται σε αρκετές αναλύσεις και ανταποκρίσεις. Μεταξύ άλλων, σημειώνονται οι δηλώσεις της Αμερικανίδας υφυπουργού Οικονομικών, Λαέλ Μπρέιναρντ, ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ για να συνεργαστούν με την κυβέρνηση Σαμαρά, με σκοπό την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, τονίζοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να επιδείξουν ευελιξία στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση.

Επίσης, επισημαίνεται η δήλωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νούλαντ, ότι η Ελλάδα έκανε ένα «σημαντικό βήμα», όπως είπε, με τις εκλογές τής περασμένης Κυριακής, υπογραμμίζοντας ότι «τώρα, επιθυμούμε να δούμε την Ελλάδα να συνεχίσει να εργάζεται με τους Ευρωπαίους συμμάχους της, ιδιαίτερα με τους εταίρους της στην Ευρωζώνη, ώστε να πετύχει επιπλέον πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησε και να λάβει την υποστήριξη που χρειάζεται».

Η «Νιου Γιορκ Τάιμς», σε δημοσίευμά της για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, επισημαίνει τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων, τονίζεται η «δύσκολη συγκυρία» κατά την οποία αναλαμβάνει ο Αντ. Σαμαράς τα πρωθυπουργικά καθήκοντα, εν μέσω της κρίσης και μιας μακράς περιόδου αδράνειας, όπως αναφέρεται, που αποσταθεροποίησε περαιτέρω την ήδη εύθραυστη ελληνική οικονομία. Επίσης, με την ελληνική οικονομία σε στασιμότητα και με τους Ευρωπαίους ηγέτες να μην έχουν ακόμη αποφασίσει για τη μοίρα της χώρας, ο φιλοευρωπαίος κ. Σαμαράς, σύμφωνα με το δημοσίευμα, γνωστός για το πείσμα και την τακτικιστική του επιδεξιότητα, καταλαμβάνει την εξουσία χωρίς να διαθέτει πολλά περιθώρια ελιγμών και πολλές δυνατότητες για την ανακούφιση των Ελλήνων.

Στην ανταπόκριση από την Αθήνα φιλοξενούνται απόψεις αναλυτών, καθηγητών και συνεργατών του κ. Σαμαρά, όπως του βουλευτή και στενού του συνεργάτη, Χρύσανθου Λαζαρίδη, σχετικά με την προσωπικότητα και το πολιτικό υπόβαθρο του νέου πρωθυπουργού της χώρας. Τέλος, υπογραμμίζεται ότι ο νέος ρόλος του Α. Σαμαρά απαιτεί αξιοσημείωτη πολιτική ευελιξία, ικανή να αποσπάσει επαρκείς παραχωρήσεις από τις Βρυξέλλες στην χαλάρωση του προγράμματος λιτότητας, ώστε να καταπραΰνει την ελληνική κοινή γνώμη, αλλά και για να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις σε μια σκληρωτική οικονομία και ένα δυσλειτουργικό κράτος, για να πεισθεί η Γερμανία και οι υπόλοιποι πιστωτές της χώρας για τη συνέχιση της χρηματοδότησης.

Η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» καταγράφει τις εξελίξεις με το σχηματισμό κυβέρνησης υπό την πρωθυπουργία του Α. Σαμαρά, η οποία αναλαμβάνει την αποστολή υλοποίησης του σχεδίου διάσωσης, όπως αναφέρει, προβάλλοντας τις δηλώσεις του κ. Σαμαρά μετά την ορκωμοσία του και την ανάληψη των καθηκόντων του, ενώ, όπως επισημαίνεται, κύρια αποστολή της νέας κυβέρνησης παραμένει η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της Ελλάδας, μετά από μια μακρά περίοδο πολιτικής παράλυσης. Επίσης, τονίζεται ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει μέτρα για δημοσιονομικές περικοπές ύψους 11,6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των πιστωτών, τα οποία θα μπορούσαν να οξύνουν περεταίρω τις αντιδράσεις της ελληνικής κοινής γνώμης.

Η «Ουάσιγκτον Ποστ» αναφέρει ότι η νέα συμμαχική κυβέρνηση του Α. Σαμαρά θα αναλάβει να συμφιλιώσει τις απαιτήσεις των πιστωτών της χώρας με τις εντεινόμενες αντιδράσεις των Ελλήνων πολιτών. Όπως υποστηρίζεται, ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και την Δημοκρατική Αριστερά, δίνει ένα τέλος σε μια μακρά περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας και απομακρύνει τον κίνδυνο αποχώρησης ή αποπομπής από την Ευρωζώνη. Παράλληλα, οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης και οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πραγματοποιήσουν μια σειρά κρίσιμων συναντήσεων την τρέχουσα και επόμενη εβδομάδα στη Ρώμη, το Λουξεμβούργο και τις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα στη διαχείριση της ευρωπαϊκής κρίσης, από τα προβλήματα της Ισπανίας και της Ιταλίας έως την συνολική αναθεώρηση των οικονομικών σχέσεων στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι συνομιλίες που αναμένεται να κορυφωθούν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα, θα περιλαμβάνουν τη δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης στην Ευρωζώνη που θα εποπτεύει ένα ενιαίο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Για την Ελλάδα, ωστόσο, όπως υποστηρίζεται, οι πιο σημαντικές συνομιλίες θα ξεκινήσουν με την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα, μετά από μια μακρά περίοδο στασιμότητας. Δεν έχει ακόμη προσδιορισθεί η ημερομηνία άφιξης, αλλά αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύντομα.

Τέλος, διατυπώνεται η άποψη ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη υλοποιήσει βασικές δεσμεύσεις σχετικά με τις δημοσιονομικές περικοπές και άλλες μακροπρόθεσμες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ενώ οι επόμενες καταβολές των δόσεων τού δανείου, θα πραγματοποιηθούν μετά τις συνομιλίες με την τρόικα.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 22/6/2012

Γεγονότα

217 π.Χ: Διεξάγεται η Μάχη της Γάζας, μεταξύ των επιγόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο Πτολεμαίος Δ' της Αιγύπτου νικά τον Αντίοχο Γ' τον επονομαζόμενο και Μέγα, του Βασιλείου των Σελευκιδών.

168 π.Χ: Διεξάγεται η Μάχη της Πύδνας, που θέτει τέλος στον Γ' Μακεδονικό Πόλεμο. Οι Ρωμαίοι, με αρχηγό τον Λούκιο Αιμίλιο Παύλο, νικούν και συλλαμβάνουν αιχμάλωτο τον βασιλιά της Μακεδονίας Περσέα. Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για την κατάκτηση της Ελλάδας από τους Ρωμαίους.

1891: Δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το καταστατικό του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου, το οποίο έχει συνταχθεί τέσσερις μήνες νωρίτερα (20 Φεβρουαρίου) και στο οποίο, στο άρθρο 2, γίνεται λόγος περί ιδρύσεως των Ολυμπιακών Αγώνων, ως κύριος στόχος και σκοπός του συλλόγου, πριν ακόμα προβληθεί από τον Κουμπερτέν η ιδέα αυτή.

1914: Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος απευθύνει διαταγή προς το στράτευμα, κατά την οποία απαγορεύει τα χειροκροτήματα στους στρατιώτες, επειδή αρμόζουν σε ηθοποιούς, όπως αναφέρει.

1941: Γερμανία, Ιταλία και Ρουμανία κηρύσσουν τον πόλεμο στη Σοβιετική Ένωση, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. (Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα)

1992: Αρχίζει στο Βόλο η δίκη για το θάνατο του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα, ο οποίος δολοφονήθηκε στις μαθητικές εξεγέρσεις στην Πάτρα. Κύριος κατηγορούμενος είναι ο νεοδημοκράτης Γιάννης Καλαμπόκας, που θα καταδικασθεί πρωτοδίκως σε ισόβια, ενώ αργότερα η ποινή του θα μειωθεί σε 17 χρόνια.

Γεννήσεις

1837: Ερνέστος Τσίλερ, γερμανός αρχιτέκτων, με σημαντικό έργο στην Ελλάδα, όπου σχεδίασε πάνω από 900 κτίρια. (Θαν. 12/11/1923)

1903: Τζον Ντίλιγκερ, αμερικανός ληστής τραπεζών και «υπ' αριθμ. 1 δημόσιος κίνδυνος» για το FBI. (Θαν. 22/7/1934)

1943: Κλάους Μαρία Μπραντάουερ, αυστριακός ηθοποιός.

Θάνατοι

1965: Ντέιβιντ Ο' Σέλζνικ, μεγαλοπαραγωγός του Χόλιγουντ, ο άνθρωπος που χρηματοδότησε τη θρυλική ταινία Όσα παίρνει ο Άνεμος. (Γεν. 10/5/1902)

1969: Τζούντι Γκάρλαντ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Φράνσις Ίθελ Γκαμ, αμερικανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια. (Γεν. 10/6/1922)

1997: Γιώργος Θέμελης, διεθνούς φήμης έλληνας πιανίστας. (Γεν. 1915)