21 Ιουνίου, 2012

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΓΚΕΜΕΝ ΜΠΑΓΙΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΑΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ.


Η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης συζητείται ουσιαστικά

«Έχουν ξεκινήσει ουσιαστικές ενέργειες για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής Χάλκης» ανέφερε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς. Με αυτόν τον τρόπο απάντησε σε παρατηρήσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου που έκανε λόγο για εξάντληση της υπομονής.«Το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής συζητείται ουσιαστικά», τόνισε, αλλά παράλληλα ζήτησε ευαισθησία από την πλευρά της Ελλάδας για τα προβλήματα της τουρκικής μειονότητας στη Θράκη.

Ειδικότερα, ο Μπαγίς υπογράμμισε πως έχει επίγνωση της ανάγκης που αισθάνονται οι «περίπου 2.800 Ρωμιοί πολίτες, που ζουν στην Τουρκία, να γίνονται οι βαφτίσεις τους και οι κηδείες τους από θρησκευτικούς παράγοντες, οι οποίοι κατέχουν θεολογικές γνώσεις» και σημείωσε: «Η κυβέρνησή μας, πιστεύοντας ότι ο σεβασμός στην ελευθερία της συνείδησης θα πρέπει να είναι παγκόσμια αξία, θα συνεχίσει να εργάζεται και για τα δικαιώματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης».

Τέλος, επανέλαβε ότι τα δικαιώματα των Ρωμιών πολιτών δεν εξαρτώνται από την αρχή της αμοιβαιότητας, αλλά θα έπρεπε «η Ελλάδα, ταυτόχρονα με την Τουρκία, να προβεί σε βήματα καλής θέλησης, διότι οι μουσουλμάνοι στην Αθήνα δεν έχουν ακόμα ένα νεκροταφείο, ούτε και τέμενος όπου θα μπορούσαν να εκπληρώσουν τις θρησκευτικές τους υποχρεώσεις».

«Πράγματι, για μας είναι πολύ σημαντικό να δείξει η Ελλάδα την ίδια ευαισθησία για τα προβλήματα της τουρκικής μειονότητας στην Δυτική Θράκη», ανέφερε χαρακτηριστικά και κατέληξε: «Κρατώντας διάπλατες τις πόρτες του διαλόγου, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, ώστε να απολαμβάνουν όλοι τα δικαιώματα τους, χωρίς προβλήματα».



ΕΚΟΙΜΗΘΗ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΗΣ ΚΥΡΟΣ ΜΕΛΕΤΙΟΣ.


Εκοιμήθη τις πρώτες πρωινές ώρες ο μακαριστός Μητροπολίτης Πρεβέζης κυρός Μελέτιος, ο οποίος τον τελευταίο καιρό αντιμετώπιζε σοβαρότατα προβλήματα υγείας.Ο μακαριστός Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Μελέτιος (Καλαμαράς) γεννήθηκε το 1933 στην Αλαγονία Καλαμάτας. Ήταν πτυχιούχος Θεολογίας και Φιλολογίας - Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.  Χειροτονήθηκε διάκονος και  πρεσβύτερος υπό του αοιδίμου Μητροπολίτου Μεσσηνίας Χρυσοστόμου Α΄ (Δασκαλάκη 1945 - 1961). Διετέλεσε Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Μεσσηνίας και Γραμματεύς της Ιεράς Συνόδου επί των Διεκκλησιαστικών Σχέσεων. 

Εξελέγη και χειροτονήθηκε Μητροπολίτης την 01 – 03 – 1980. Ήτο συγγραφεύς πολλών εποικοδομητικών βιβλίων και είχε βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών για το βιβλίο του «Η Ε΄ Οικουμενική Σύνοδος». Ο μακαριστός Μητροπολίτης εγνώριζε και ομιλούσε την Ελληνική γλώσσα, Λατινικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ρωσικά και Ιταλικά. Εδιάβαζε και κατανοούσε τα Βουλγαρικά, Σερβικά, Ρουμανικά και τα Εβραϊκά.

Η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης θα ψαλεί στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Χαραλάμπους Πρεβέζης το Σάββατο 23 Ιουνίου και ώρα 11.00. Της Εξοδίου Ακολουθίας θα προστεί ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Κ. κ. Ιερώνυμος.




ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΛΚΗ


 
Το Πατριαρχείο αλλάζει τακτική για τη Χάλκη Σε επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής του για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης προσανατολίζεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο, σύμφωνα με αναφορές του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίου, σε συνάντηση που είχε με Τούρκους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα επαναλάβει εγγράφως το αίτημα για άμεση επαναλειτουργία της Σχολής, απευθυνόμενο στο τουρκικό υπουργείο Εθνικής Παιδείας. Εφόσον δεν υπάρξει κάποια εξέλιξη, θα γίνουν κινήσεις διά της νομικής οδού. Μέσω αυτής, Θα ζητηθεί από την τουρκική κυβέρνηση να ανοίξει τη Θεολογική Σχολή στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που εντάσσονται στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Ετσι, το θέμα Θα καταστεί ζήτημα σχέσεων Ε.Ε. Τουρκίας.

Ο κ. Βαρθολομαίος εμφανίσθηκε ιδιαίτερα απογοητευμένος από το γεγονός ότι, παρά τις επαναλαμβανόμενες υποσχέσεις από πλευράς τουρκικής κυβέρνησης, δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη. "Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί ", δήλωσε, προσθέτοντας ότι με τη Θεολογική Σχολή να συμπληρώνει 40 χρόνια κλειστή, σύντομα δεν θα υπάρχουν ελληνορθόδοξοι ιερείς απόφοιτοι της για να καλύψουν τις ανάγκες του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ανέφερε, επίσης, ότι διαρκώς μπαίνουν νέα ζητήματα ως εμπόδια για επαναλειτουργία της Σχολής.

"Τώρα, ο πρωθυπουργός κ. Ερντογάν, κάνει αναφορά για το τζαμί στην Αθήνα. Δεν έχω καμιά αντίρρηση γι' αυτό, αλλά δεν έχω καμιά αρμοδιότητα επί του θέματος" , πρόσθεσε ο κ. Βαρθολομαίος.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Παρά τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών για την προγραμματική σύγκλιση, καθώς και τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την κυβέρνηση, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμη δεν έχει «κλειδώσει» το κυβερνητικό σχήμα. Οι αντιρρήσεις που υπάρχουν για συγκεκριμένα πρόσωπα ή οι διεκδικήσεις εκ μέρους των κυβερνητικών εταίρων για συγκεκριμένα υπουργεία θα επιχειρηθεί να εξομαλυνθούν στη σύσκεψη κορυφής των τριών πολιτικών αρχηγών στις 13:00 στη Βουλή. Όπως όλα δείχνουν, το χρονοδιάγραμμα των ανακοινώσεων και της ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης μετατίθεται για το απόγευμα.

Το πράσινο φως για την καταβολή οφειλών σε προμηθευτές ιατροτεχνολογικού και υγειονομικού υλικού στα νοσοκομεία, άναψε η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που αποφάσισε κατά πλειοψηφία να ξεμπλοκάρει τα εντάλματα πληρωμών.

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων ώς τις 30 Ιουνίου αποφάσισαν οι φαρμακοποιοί της Αθήνας και ώς τότε οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακα που χρειάζονται. Η γενική συνέλευση των φαρμακοποιών ήταν μαραθώνια και διεξήχθη σε κλίμα έντασης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος απείλησε με παραίτηση από τη θέση του, επειδή αρχικά φάνηκε ότι δεν έβρισε ανταπόκριση η πρόταση του για συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Σε ύφεση είναι η μεγάλη πυρκαγιά στα όρια Ελευσίνας-Ασπροπύργου, όπου νωρίτερα έχασε τη ζωή του ένας 28χρονος πυροσβέστης από ανακοπή καρδιάς. Σε εξέλιξη το πύρινο μέτωπο στην περιοχή Άγιος Αντώνιος στη Σαλαμίνα, όπου σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, ενώ υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Αγιοι Απόστολοι στην Κοκκινιά Τροιζηνίας. Υψηλός είναι και την Πέμπτη ο κίνδυνος πυρκαγιάς, σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης αναμένεται να «κλειδώσει» η σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Μετά την ανακοίνωση των ονομάτων, αναμένεται και η ορκωμοσία των μελών του νέου Υπουργικού Συμβουλίου. Ο νέος υπουργός Οικονομικών, που όπως όλα δείχνουν θα είναι ο κ. Βασίλης Ράπανος, αναμένεται να ορκιστεί μετά την επιστροφή του υπηρεσιακού υπουργού Γιώργου Ζανιά από τις Βρυξέλλες, όπου θα εκπροσωπήσει τη χώρα στο Eurogroup.

Κόσμος

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ Κάσαμ, ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να δεχθεί μια εκεχειρία με το Ισραήλ, με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου, ύστερα από τρεις ημέρες αιματηρών συγκρούσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Δημοσκόπηση του Bloomberg που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη δίνει προβάδισμα 13 ποσοστιαίων μονάδων στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα έναντι του Μιτ Ρόμνεϊ, του αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα, το 53% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι στις επερχόμενες εκλογές θα επιλέξει τον νυν πρόεδρο, έναντι του 40% που είπε ότι θα ψηφίσει τον Ρόμνεϊ. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων -ποσοστό 55%- εκτιμά ότι ο Μιτ Ρόμνεϊ είναι «αποκομμένος από την πραγματικότητα».

Δυο Θιβετιανοί αυτοπυρπολήθηκαν στη βορειοδυτική Κίνα. Ο ένας υπέκυψε στα τραύματά του και ο άλλος βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα. Οι δύο άνδρες ήταν μόλις 22 και 24 ετών.

Τη δημιουργία «Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης» κατά τα πρότυπα των ΗΠΑ και την υιοθέτηση «Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου» προτείνουν σε άτυπη αναφορά τους δέκα κορυφαίοι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, με επικεφαλής τον Γερμανό Γκίντο Βεστερβέλε, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Presse. Στην ομάδα των δέκα υπουργών συμμετέχουν, επίσης, οι υπουργοί Εξωτερικών του Βελγίου, της Δανίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου, της Αυστρίας, της Ολλανδίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, καθώς και εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του Πακιστάν όρισε τον υπουργό Υφαντουργίας Μαχντούμ Σαχαμπουντίν ως υποψήφιο για τη θέση του πρωθυπουργού, μεταδίδουν τα κρατικά ΜΜΕ. Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε την Τρίτη ακατάλληλο για το αξίωμα του πρωθυπουργού τον Γιούσουφ Ράζα Γκιλάνι, ο οποίος καταδικάσθηκε τον Απρίλιο για περιφρόνηση δικαστηρίου επειδή αρνήθηκε να ζητήσει από τις ελβετικές αρχές να ξεκινήσουν και πάλι έρευνα σε βάρος του προέδρου Ασίφ Αλί Ζαρντάρι.

Οικονομία

Σε αρνητικό έδαφος κινείται το Χρηματιστήριο την Πέμπτη, με την προσοχή των επενδυτών να επικεντρώνεται στις ανακοινώσεις που αναμένονται εντός της ημέρας για την νέα κυβέρνηση, καθώς και στην απογευματινή συνεδρίαση του Eurogroup, όπου θα γίνει ένα πρώτο τεστ για τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης του Μνημονίου.

Τις προθέσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για αλλαγές στο Μνημόνιο αναμένεται να ανιχνεύσει την Πέμπτη, στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γ. Ζανιάς.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν αναμένεται να ανοίξουν όλα τα χαρτιά τους για το θέμα της τροποποποίησης, καθώς πρώτα θα ζητήσουν από τη νέα ελληνική κυβέρνηση να προωθήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές, δηλαδή τις ιδιωτικοποιήσεις, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Την ίδια ώρα, οι επικεφαλής της τρόικας ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για την Αθήνα.

Απαντήσεις σε 12 συχνές ερωτήσεις των φορολογουμένων για τη ρύθμιση των ληξιπροθέσμων οφειλών και τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης για τα χρέη προς το Δημόσιο, δίνει το υπουργείο Οικονομικών στο εγχειρίδιο της ΓΓΠΣ για θέματα φορολογίας εισοδήματος, κεφαλαίου, ΚΒΣ, ΦΠΑ και Μητρώου.

Αθλητισμός

Αν και την Τετάρτη ο Όλοφ Μέλμπεργκ δήλωνε ότι βρίσκεται σε αναζήτηση ομάδα λίγο αργότερα διέρρευσε ότι επικοινώνησε με στέλεχος της διοίκησης για να διερευνήσει αν υπάρχουν οι προθέσεις για να συζητήσουν την ανανέωση το συμβολαίου του.

Την πόρτα του χειρουργείου θα περάσει σήμερα στην Μπολόνια ο Σεμπάστιαν Λέτο, με τον Μαουρίλιο Μαρκάτσι να αναλαμβάνει την επέμβαση του Αργεντινού μεσοεπιθετικού, ενώ το παρών στην όλη διαδικασία θα δώσει κα ο γιατρός του Παναθηναϊκού, Παναγιώτης Κουλουμέντας.

Ο προημιτελικός Τσεχίας-Πορτογαλίας ανοίγει την αυλαία της φάσης των «8» του EURO 2012 την Πέμπτη (21:45). Ο αγώνας θα διεξαχθεί στο χωρητικότητας 50.000 θέσεων εθνικό στάδιο της Βαρσοβίας.


ΤΟ ΙΡΑΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟ ΟΥΡΑΝΙΟΥ

  
Το Ιράν είναι έτοιμο να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου κατά 20% αν οι μεγάλες δυνάμεις εγγυηθούν ότι θα προμηθεύουν τη χώρα με τα πυρηνικά καύσιμα τα οποία έχει ανάγκη, τόνισε ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ιρανικής προεδρίας.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν πάντα λέει πως αν οι ευρωπαϊκές χώρες χορηγούν στο Ιράν καύσιμα εμπλουτισμένα κατά 20%, το Ιράν δεν θα εμπλουτίζει ουράνιο σε αυτό το επίπεδο. Ακόμη και σήμερα αν μας παρέχουν εγγυήσεις ότι θα μας προμηθεύουν καύσιμα εμπλουτισμένα κατά 20% για τους αντιδραστήρες μας δεν θα υπάρχει πρόβλημα», επισήμανε ο Αχμαντινετζάντ.

 Στο μεταξύ, άρχισε σήμερα στη Μόσχα ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Τεχεράνη και στις μεγάλες δυνάμεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, τελευταία ευκαιρία για την επίλυση με διπλωματικά μέσα της κρίσης.

Ο αρχηγός της ιρανικής αντιπροσωπείας Σαΐντ Τζαλιλί άρχισε τις συνομιλίες με την Κάθριν Άστον, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας και απεσταλμένη της ομάδα 5+1 στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν.

Νωρίτερα, μέλος της ιρανικής αντιπροσωπείας τόνισε πως οι διαπραγματεύσεις είναι «καταδικασμένες να αποτύχουν» αν οι μεγάλες δυνάμεις δεν αναγνωρίσουν το δικαίωμα του Ιράν στον εμπλουτισμό ουρανίου.

Και ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί τόνισε πως το Ιράν δεν είναι έτοιμο να δεχτεί μια συμφωνία με οποιοδήποτε τίμημα.

Ε.Ε: Δεν θα τεθεί θέμα εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου για τη Μόσχα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προτίθεται να συμβιβαστεί σε ό,τι αφορά το εμπάργκο που επέβαλε στις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν, όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπος της ΕΕ στην Μόσχα σήμερα.

Το εμπάργκο της ΕΕ στο ιρανικό πετρέλαιο θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου όπως έχει προβλεφθεί και το ζήτημα δεν πρόκειται να λυθεί στην πρωτεύουσα της Ρωσίας, επισήμανε ο εκπρόσωπος της ύπατης εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), Κάθριν Άστον.

Το Ιράν ζητεί να αρθούν οι κυρώσεις πριν να επιτρέψει στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ να κάνει επιθεωρήσεις και έρευνα σε εγκαταστάσεις της σχετικά με τις προσπάθειες που φέρεται ότι έχει κάνει η Ισλαμική Δημοκρατία για να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Η Τεχεράνη διαψεύδει ότι επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 21/6/2012

 
Γεγονότα

1813: Ο Δούκας του Ουέλινγκτον, επικεφαλής αγγλικής δύναμης, νικά τον Ιωσήφ Βοναπάρτη και τους Γάλλους στη Μάχη της Βιτόρια και τους εκδιώκει από την Ιβηρική Χερσόνησο. Ο Μπετόβεν χαιρετίζει το γεγονός, γράφοντας την σύνθεση «Wellington’s Victory, op. 91».

1851: Ο γερμανός μαιτρ του σκάκι Άντολφ Άντερσεν νικά τον Λάιονελ Κιζερίτσκι, σε μία παρτίδα, μοναδική στη σκακιστική βιβλιογραφία, όπου ο Άντερσεν θυσιάζει τους δύο πύργους, τον αξιωματικό και τη βασίλισσά του, κάνοντας ματ με τα εναπομείναντα τρία μικρά κομμάτια. Η παρτίδα παίζεται σε διακοπή του Πρώτου Διεθνούς Τουρνουά Σκάκι στο Λονδίνο και θα μείνει γνωστή ως η «Αθάνατη Παρτίδα» (Immortal Game) του Άντερσεν.

1913: Η Ελλάδα κηρύσσει τον πόλεμο στη Βουλγαρία (Β' Βαλκανικός Πόλεμος).

1942: Ένα γιαπωνέζικο υποβρύχιο επιχειρεί μέσα στο έδαφος των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Αναδύεται στην επιφάνεια και βάλλει με 17 οβίδες κατά του οχυρού Στίβενς, που κατοπτεύει το στόμιο του ποταμού Κολάμπια στο Όρεγκον, προκαλώντας ελαφρές ζημίες.

1961: Ο χημικός κολοσσός Dow Chemical κατασκευάζει την πρώτη πρακτική συσκευή αφαλάτωσης του θαλάσσιου ύδατος.

1976: Οι ευρωκομουνιστές του Ενρίκο Μπερλίνγκουερ κερδίζουν τις εκλογές στην Ιταλία.

Γεννήσεις

1905: Ζαν Πολ Σαρτρ, γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας, που αρνήθηκε να παραλάβει το Νόμπελ Λογοτεχνίας που του απονεμήθηκε το 1964. (Θαν. 15/4/1980)  [Αποφθέγματα]

1950: Βασίλης Παπακωνσταντίνου, τραγουδιστής, ο επονομαζόμενος και «Μπρους Σπρίνγκστιν της Ελλάδας».

1955: Μισέλ Πλατινί, γάλλος ποδοσφαιριστής, από τα κορυφαία «δεκάρια» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Θάνατοι

1874: Άντερς Γιόνας Άνγκστρομ, σουηδός φυσικός, θεμελιωτής της φασματοσκοπίας. Το επίθετό του δόθηκε στη μονάδα μέτρησης του φάσματος (1A = 1/100.000.000 του εκατοστού). (Γεν. 13/8/1814)

1940: Τζον Τόμσον, αμερικανός στρατιωτικός, που ανακάλυψε το αυτόματο πολυβόλο Thompson. (Γεν. 31/12/1860)

1958: Έντουαρντ Έρντμαν, γερμανός πιανίστας και συνθέτης (Γεν. 5/3/1896)