20 Ιουνίου, 2012

«ERRARE HUMANUM EST»;;; TO ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ! ΠΟΙΟΙ ΒΑΖΟΥΝ ΤΕΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΙΔΡΥΣΕ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ; ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΛΑΘΗ Η ... ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ;

Δεν υπήρξαμε οπαδοί ή υποστηρικτές του κ. Βενιζέλου ως πολιτικού! Απεναντίας θα λέγαμε, διαφωνούσαμε στην τακτική του, στις συνεργασίες του, και στις πολιτικές στοχεύσεις του, οι οποίες παρ’ότι ήταν ιδεολογοπολιτικά, στα «όρια» της σοσιαλοδημοκρατίας και έξω από τα «όρια» του πολιτικού και ιδεολογικού υπόβαθρου του ΠΑΣΟΚ, με κατεύθυνση τον «χώρο» του νεοφιλελεύθερου κέντρου, ήταν «συνεπής» σε αυτήν του την πορεία. Μια πορεία συνοδευόμενη από «εκρηκτικές» φιλόδοξες και εγωκεντρικές πολιτικές κινήσεις, συγκρουσιακές μερικές φορές, συμβιβαστικές τις άλλες, πάντα όμως στοχευμένες στην “κατάληψη” της αρχηγίας του ΠΑΣΟΚ.

Τό κόστος αυτής της πορείας ήταν και είναι “βαρύ”, με κορύφωσή του, την τελευταία εμπλοκή του κ. Βενιζέλου, ως υπουργού Οικονομίας στις κυβερνήσεις των κ. Παπανδρέου και κ. Παπαδήμου. Η οποία εμπλοκή του, του «στοίχισε» και θα του στοιχίζει, σε όλη την υπόλοιπη πολιτική, και όχι μόνον, καριέρα του. «Errare humanum est» θα μπορούσε κάποιος να πει για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αν υποθέσουμε φυσικά ότι ισχύει «το να πλανάσαι είναι ανθρώπινο». Διότι αν δεν πλανάτται o Αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, τότε όλα αποτελούν συνειδητή επιλογή!!

Και το επισημάνουμε αυτό γιατί, οφείλουμε να κρίνουμε την πολιτική του διαδρομή, σε σχέση και συνάρτηση με το ανάλογο πολιτικό περιβάλλον στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, και βέβαια σε συνάρτηση με κάποιους «άσπονδους» συνεργάτες του, «δελφίνους» ή αλλιώς «σοσιαλίζοντες βαρονίσκους», οι οποίοι φαινομενικά υποστήριζαν αυτήν την «μετάλλαξη» του ΠΑΣΟΚ, υπό την αρχηγία του κ. Βενιζέλου, υπεστήριζαν τον «εκσυγχρονισμό» της κοινωνίας και του κόμματος, όμως ως φαίνεται εκ του αποτελέσματος, άλλους «μύχιους πόθους», είχαν στο «μυαλό» τους.

Οι φορείς της πολιτικής ασθένειας, του «κυβερνητισμού», στο ΠΑΣΟΚ, δεν αντέχουν λεπτό χωρίς την διαχείριση της εξουσίας, απ’όπου και αν προέρχεται αυτή, και με όποιο κόστος για το ΠΑΣΟΚ, αυτή η διαχείριση επιφέρει. Δέν τους ενδιαφέρει, έχουν μολυνθεί με το μικρόβιο της «πολιτικής ασθένειας», του «κυβερνητισμού», θέλουν να κυβερνούν, δηλ. να διαχειρίζονται την εξουσία.

Εξουσία νάναι και απ’όπου νάναι, με όποιο κόστος και νάναι, χωρίς κανένα πολιτικό χαρακτηριστικό, χωρίς πρόγραμμα και στόχους. Προσπάθησαν να καταστήσουν τον κ. Βενιζέλο «αναλώσιμο», να τον «κάψουν» πολιτικά, και κατόπιν να διεκδικήσουν την αρχηγία, μη υπάρχοντος άλλου ικανού υποψηφίου, τούς αρκεί η πολιτική διαχείριση ενός εκλογικού ποσοστού της τάξης του 10%. Αυτό ικανοποιεί τις φιλοδοξίες τους, τις ανάγκες τους για διαχείριση της εξουσίας. Σήμερα η κατάσταση είναι κρίσιμη για το ΠΑΣΟΚ, διότι οι «σοσιαλίζοντες βαρονίσκοι» επέλεξαν αυτήν την χρονική συγκυρία, ως ιδανική για να εφαρμόσουν τον σχεδιασμό τους, την αποκαθήλωση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, με πρόσχημα την απόφαση του Ε.Βενιζέλου να μην «πάρουν υπουργικές καρέκλες».

Ενα ιστορικό κόμμα οδεύει στην διάλυσή του, μέσα από εσωκομματικές ανθρωποφαγίες, χωρίς κανένα πολιτικό χαρακτηριστικό, χωρίς πολιτική άμιλλα, χωρίς αξιοκρατία και εσωκομματική δημοκρατία, χωρίς καθαρές πολιτικές στοχεύσεις και προτάσεις, με κομματάρχες και βαρονίσκους να ερίζουν για το ποσοστό της συμμετοχής τους στην διαχείριση της εξουσίας. Ενα ιστορικό κόμμα, γέρνει προς την αφάνειά του, την παρακμή του, αυτήν στην οποίαν τόσο επιδέξια σχεδίασαν τα «παιδιά» του.

Προοίμιο της διάσπασης στο ΠΑΣΟΚ ή αμφισβήτησης στην πράξη, του ηγετικού ρόλου του Ε.Βενιζέλου, αποτελούν τα όσα εξελίχθηκαν στην σύσκεψη των επτά κορυφαίων (!) στελεχών με τον Ευ. Βενιζέλο, στις 19 Ιουνίου 2012.


Η ΑΙΡΕΣΗ ΩΣ ΔΗΜΑΓΩΓΙΑ.

«Τι είναι αίρεση» είναι ένα ερώτημα το οποίο πολλές φορές απασχολεί όσους ανήκουμε στη ζωή της Εκκλησίας.  Η απάντηση μπορεί να δοθεί ουσιαστικά μόνο από την ίδια την Εκκλησία ως σώμα Χριστού, ως σύνολο, ως σύνοδο, αυτό όμως δεν εμποδίζει τον καθέναν μας να έχει άποψη. Χρειάζεται όμως να κατανοούμε το αληθινό νόημα της έννοιας και να μην σπεύδουμε να πάρουμε θέση έναντι συνανθρώπων μας που έχουν κάποια άποψη διαφορετική από την παραδεδομένη, που θεωρούν ότι υπάρχουν θέματα στη ζωή του κόσμου και στη ζωή της Εκκλησίας που χρειάζονται διαφορετικές ερμηνείες ή προσαρμογές στην πραγματικότητα. Δεν μιλούμε για άρνηση των δογματικών αληθειών της πίστης. Εκεί, εφόσον υφίσταται, δεν υπάρχει άλλος χαρακτηρισμός παρά αυτός της αίρεσης, του καταλογισμού δηλαδή προτίμησης δηλαδή κάποιων αληθειών και της απόρριψης κάποιων άλλων. Συνήθως η αίρεση έχει να κάνει με τον ορθολογισμό. Έχει να κάνει όμως και με τις εμμονές σε παραδοσιακές νοοτροπίες, οι οποίες συνδέονται με δεισιδαιμονίες.

Έχει να κάνει και με εσφαλμένη κατανόηση της αλήθειας ή των αληθειών της πίστης, εξαιτίας πολιτισμικών ή γλωσσικών αδυναμιών. Πρωτίστως όμως η αίρεση έχει να κάνει με την δίψα του ανθρώπου για εξουσία και κυριαρχία, με την αίσθηση ότι κατέχει ο ίδιος την αλήθεια και όσοι τον ακολουθούν αποτελούν την αγαθή μερίδα. Επειδή, μάλιστα, η αλήθεια έχει σωτηριολογικό, κατ’ ανάγκην, περιεχόμενο, δηλαδή φέρνει τον άνθρωπο στο Θεό ή τον αποκόπτει από την κοινωνία μαζί Του, αυτός που ισχυρίζεται ότι την κατέχει, κρατά στα χέρια του τα κλειδιά της σωτηρίας των ανθρώπων. Η αίρεση διαπιστώνεται από την Εκκλησία εν Συνόδω. Αυτό εορτάζουμε μάλιστα την Έβδομη Κυριακή από του Πάσχα, τους θεοφόρους Πατέρες που συγκρότησαν την Α’ Οικουμενική Σύνοδο στην Νίκαια το 325 μ. Χ. , η οποία αντιμετώπισε την αίρεση του Αρείου.

Πριν συσταθεί η Σύνοδος κάποιοι διαπιστώνουν το πρόβλημα. Διαπιστώνουν το πόσο επικίνδυνη μπορεί να καταστεί μία διδασκαλία για την σωτηρία των πιστών. Πόσο επικίνδυνος μπορεί να χαρακτηριστεί και να είναι ο λόγος ενός ανθρώπου που δεν βλέπει την αλήθεια ή την προσαρμόζει στα μέτρα του. «Λύκοι βαρείς, μη φειδόμενοι του ποιμνίου» είναι, κατά τον απόστολο Παύλο όσοι λειτουργούν προς αυτή την κατεύθυνση (Πράξ. 20, 29). Μοιάζουν με εκείνα τα θηρία που αρπάζουν ό,τι βρούνε στο πέρασμά τους, προκειμένου να χορτάσουν την πείνα τους. Μόνο που εδώ οι λύκοι έχουν να κάνουν τόσο με την δική τους πείνα για εξουσία, αποδοχή από τους άλλους και δύναμη, όσο και με την σχέση τους με τον πειρασμό, ο οποίος θέλει να αποκόψει τους ανθρώπους από το σώμα του Χριστού, από τη σχέση τους με τον Κύριο.

Οι άνθρωποι που αναλαμβάνουν το δύσκολο έργο τόσο να υποδείξουν στους άλλους ποιοι είναι οι αιρετικοί και γιατί λειτουργούν ως πατέρες πνευματικοί. Γιατί μόνο εκείνος που είναι αληθινός πατέρας ενδιαφέρεται τα παιδιά του να γνωρίζουν την αλήθεια, ενδιαφέρεται τα παιδιά του να έχουν νόημα και σκοπό ζωής, ενδιαφέρεται να είναι ενταγμένα στο σώμα του Χριστού που είναι η Εκκλησία και να μην πορεύονται εική και ως έτυχε, εκτεθειμένα στον κίνδυνο των αιρέσεων και των αιρετικών. Και είναι επώδυνο το να είναι κανείς πατέρας.

Γιατί όταν υποδεικνύει την αλήθεια, δεν είναι πάντοτε ή σχεδόν ποτέ ευχάριστος. Συνήθως οι αιρετικοί απευθύνονται σε ό,τι ευχαριστεί το θυμικό και την επιφανειακή λογική των ανθρώπων, ενώ τα λεγόμενά τους παρουσιάζουν αληθοφάνεια, καθώς όσοι τους ακούνε δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν την λεπτότητα των συλλογισμών που χρειάζονται για να διακριβωθεί η αλήθεια. Θα λέγαμε ότι ο αιρετικός λειτουργεί ως ο σύγχρονος δημαγωγός και λαϊκιστής. Αγγίζει το θυμικό των ανθρώπων και την κατ’ όψιν κρίση τους και τους προτείνει εύκολους και ευκολοκατανόητους συλλογισμούς, με αποτέλεσμα να παρασύρει πολλούς σε έναν δρόμο όμως που δεν έχει σωτηρία και αφίσταται του Θεού και της πίστης.

Δεν είναι ο αγώνας για τις λέξεις, αλλά για τα πράγματα, για την ουσία, για την αλήθεια. Αυτός είναι ένας βασικός πατερικός λόγος, ο οποίος έχει μεγάλη αξία και σε κάθε εποχή και στο σήμερα. Οι Πατέρες δεν είχαν ως σκοπό τους να μείνουν σε λεκτικές διατυπώσεις της αλήθειας, μολονότι πάντοτε ήταν προσεκτικοί. Ενδιαφέρονταν η διατύπωση να έχει να κάνει με το βίωμα, τα όσα δηλαδή πίστευαν και ζούσαν για το Θεό και την Εκκλησία. Δεν προηγούνταν η διατύπωση. Δεν ήταν λεξιμαχία ο αγώνας εναντίον των αιρέσεων. Προηγούνταν η αλήθεια, η πραγματικότητα και έπονταν η διατύπωση. Όμως τίποτε στην Εκκλησία δεν μπορεί να αφεθεί στην τύχη του. Οι Πατέρες πάλευαν για την ερμηνεία του μυστηρίου της πίστης που οδηγεί στην αλήθεια και γι’ αυτό επέμεναν στις λεπτομέρειες.

Είχαν όμως να κάνουν και με το σώμα του Χριστού που ένιωθε και αποδέχονταν την αλήθεια. Αναζητούσε, προβληματιζόταν, παρακολουθούσε τα επιχειρήματα. Γιατί η πίστη ήταν η ζωή και το φως των ανθρώπων και όχι απλώς μία παράμετρος. Παράλληλα, οι Πατέρες ακολουθούσαν την ιστορία της Εκκλησίας, αυτό που ονομάζουμε παράδοση, όχι τόσο τις συνήθειες και τα έθιμα, γιατί αυτά ποικίλουν κατά τόπο και λαό, όσο την ερμηνεία σε θέματα πίστης που έδωσαν οι προηγούμενοι και που έγινε αποδεκτή από το σύνολο του Σώματος του Χριστού, κλήρο και λαό.  Έτσι, βίωμα, ιστορία, αλλά και προσωπικός αγώνας γίνονται τα κύρια χαρακτηριστικά της πατερικής ζωής και διδασκαλίας, που νικούν τους βαρείς λύκους. Καθώς σήμερα ζούμε σε μία εποχή μεγάλης σύγχυσης, επειδή δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε να δούμε τις λεπτομέρειες των πραγμάτων (και αυτό φαίνεται σε όλες μας τις δραστηριότητες, στην πολιτική, στην οικονομία, στην τέχνη και τον πολιτισμό, στις διαπροσωπικές μας σχέσεις), αρκούμαστε σε μία επιφανειακή θεώρηση των πάντων. 

Παρασυρόμαστε, λοιπόν, εύκολα από τις υποσχέσεις τόσο των αιρετικών, όσο και των κάθε λογής δημαγωγών, αρκεί να υπάρχει αληθοφάνεια και να αγγίζουν οι λέξεις τους το θυμικό και την κατ’ όψιν θεώρηση του κόσμου. Πολλοί χριστιανοί πέφτουν βορά στα δόντια των σύγχρονων λύκων, οι οποίοι μιλούν για το Χριστό, το Άγιο Πνεύμα, την ανταπόδοση, την ευτυχία, την Αγία Γραφή, χωρίς να τα ζούνε όλα αυτά στην Εκκλησία, εν Συνόδω και μέσα από την ιστορική συνέχεια. Άλλοι πάλι πάσχουν από την φοβία για αίρεση.

Χωρίς να εμπιστεύονται την Εκκλησία, αναζητούν εχθρούς σε όσους διατυπώνουν διαφορετικές ερμηνείες στην καθημερινότητα της ζωής της Εκκλησίας και παλεύουν για προσαρμογή των λέξεων στις ανάγκες της εποχής. Και σπεύδουν να αναλάβουν ρόλο πατερικό, όχι για να διαφωτίσουν για την αλήθεια, αλλά για να την ταυτίσουν με τα πρόσωπά τους και να διεκδικήσουν εξουσιαστικό ρόλο στη ζωή των ανθρώπων που τους ακολουθούν. Δεν είναι γνώμονάς τους στην ουσία ο Χριστός και η σχέση μαζί Του, αλλά ο εαυτός τους που αυτοαναγορεύεται σε αυθεντία. Άλλοι πάλι, στην αγωνία τους για την ιεραποστολή, προχωρούν σε βήματα τα οποία λειτουργούν αμφιλεγόμενα και νιώθουν την ανάγκη να θεωρούνται καινοτόμοι, με αμφίβολα αποτελέσματα.

Και όλη αυτή η νοοτροπία αντανακλά την ευρύτερη στάση ζωής της κοινωνίας. Καθώς μας λείπει η ιστορική θεώρηση, η ανάγκη δηλαδή να διδαχθούμε από την πείρα των χρόνων και των ανθρώπων που έζησαν πριν από εμάς, καθώς μας λείπει το βίωμα, δηλαδή η ανάγκη να ζήσουμε σε βάθος αυτά για τα οποία μιλούμε και αποφασίζουμε, δηλαδή η αγάπη όχι μόνο για τον εαυτό μας , αλλά και για το σύνολο, καθώς μας λείπει ο προσωπικός αγώνας, η έγνοια μας δηλαδή να δούμε τις συνέπειες των λόγων και των έργων μας, δηλαδή το αν θα παραδοθούμε σε μία ατομοκεντρική προσέγγιση του παρόντος ή θα δούμε τη ζωή μας σε κοινωνιοκεντρική πορεία και σε προοπτική αιωνιότητας, εύκολα αποδεχόμαστε όσους μας υπόσχονται άκοπες λύσεις, όσους φορτώνουν τα βάρη στους άλλους, όσους δεν νιώθουν ότι η αλήθεια έχει κόστος, αλλά μόνο αυτή καθαίρει αληθινά και οδηγεί σε γνήσια ζωή. Γι’ αυτό και η κρίση που διερχόμαστε δύσκολα θα ξεπεραστεί.

Λείπουν από την εποχή μας Πατέρες. Λείπουν εκείνοι που θα αγαπήσουν αληθινά τον λαό του Θεού και θα δώσουν τη ζωή τους για την αλήθεια. Και είναι χρέος της Εκκλησίας να αναδείξει τουλάχιστον τον θησαυρό της ιστορίας της, όχι μόνο για να προφυλάξει τους πιστούς από τη αίρεση, αλλά και για να εμπνεύσει ίσως στο παρόν και στο μέλλον εκείνους που θα μπορούν μέσα από το βίωμα και τον προσωπικό αγώνα να λειτουργήσουν ως οδοδείκτες ζωής. Είναι χρέος όμως όλων μας να μην αποδεχόμαστε ελαφρά τη καρδία και χωρίς έρευνα και κόπο οτιδήποτε μας παρουσιάζεται ως αλήθεια, τόσο στην πίστη όσο και στη ζωή μας. Για να λειτουργούμε ως αληθινό σώμα, το οποίο θέλει να είναι κατά πάντα υγιές. Διότι αν ένα μέλος ασθενεί, τότε όλο το σώμα ασθενεί. Κι αυτή είναι μία αλήθεια που μάλλον μας διαφεύγει.

Πηγή: ΒΗΜΑΤΑ


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Οι τελευταίες πινελιές φαίνεται να μπαίνουν στο κάδρο της κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, καθώς όπως όλα δείχνουν τα βασικά σημεία έχουν συμφωνηθεί και μένουν κάποιες μικρές εκρεμμότητες, που θα οριστικοποιηθούν έως το μεσημέρι. Στις 12:00 ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και θα ακολουθήσει συνάντηση του προέδρου της ΝΔ με τον Φώτη Κουβέλη. Ταυτόχρονα θα συνεδριάζει η τριμερής επιτροπή για τις λεπτομέρειες της προγραμματικής συμφωνίας. Εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, ο Αντώνης Σαμαράς θα επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις.

Πιθανότατα εντός της ημέρας αναμένεται να κλείσει η συμφωνία μεταξύ Νέας Δημοκρατίας, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατικής Αριστεράς για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη έχουν αρχίσει να ακούγονται ονόματα στελεχών τόσο από τη ΝΔ όσο και από το ΠΑΣΟΚ για το υπουργικό συμβούλιο, που κατά πληροφορίες θα είναι ολιγομελές. Ο Φώτης Κουβέλης από την πλευρά του έχει ξεκαθαρίσει πως η ΔΗΜΑΡ θα στηρίξει την κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή κομματικών στελεχών της ΔΗΜΑΡ ή συνεργαζόμενων βουλευτών της.

Την πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ έχει συγκαλέσει για σήμερα, Τετάρτη, στις 10 το πρωί ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Η συνεδρίαση δεν θα γίνει στη Βουλή, αλλά στα γραφεία του κόμματος στην Ιπποκράτους, και θα διεξαχθεί λίγες ώρες μετά τη θυελλώδη συνάντηση του κ. Βενιζέλου με την ομάδα των «επτά» (Κ.Σκανδαλίδης, Μ.Ανδρουλάκης, Α.Διαμαντοπούλου, Μ.Χρυσοχοϊδης, Αν.Λοβέρδος, Π.Ευθυμίου και Ν. Ανδρουλάκης) για το θέμα της συμμετοχής του κόμματος στην κυβέρνηση.

Την Τετάρτη το μεσημέρι θα πραγματοποιηθούν οι καθοριστικής σημασίας συναντήσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Στις 12 το μεσημέρι ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και μία ώρα αργότερα με τον Φώτη Κουβέλη. Στη 1 το μεσημέρι θα επαναληφθεί επίσης η σύσκεψη των εκπροσώπων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για τον καθορισμό του προγραμματικού πλαισίου της νέας κυβέρνησης.

Τα πυρά αγνώστου δέχθηκαν αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ στις 22:40 το βράδυ της Τρίτης στο Βύρωνα. Όπως έγινε γνωστό όταν οι αστυνομικοί επιχείρησαν να ελέγξουν διερχόμενο αυτοκίνητο στην οδό Νικηφορίδη ο συνοδηγός του οχήματος πυροβόλησε προς τους άντρες της ΕΛ.ΑΣ. χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανείς.

Κόσμος

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επανέλαβε την αντίθεση της Μόσχας στο αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα άμυνας και πρόσθεσε πως η επανεκλογή του προέδρου Ομπάμα δεν θα σημάνει το τέλος της διαμάχης για το θέμα αυτό. Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε στη διάρκεια της νύχτας επτά επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, απαντώντας στις επιθέσεις με περίπου πενήντα ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του στρατού.

Το θέμα της Συρίας συζητούν οι ξένοι ηγέτες στις επαφές που έχουν στο περιθώριο της Συνόδου της G-20 στο Λος Κάμπος του Μεξικού. «Ο λαός της Συρίας θα αποφασίσει εάν ο Άσαντ θα μείνει στην εξουσία» λέει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας ότι «δεν θα αποφασίσουν οι ξένοι ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα. Για «απροθυμία» να εντείνουν τις πιέσεις κατά του συριακού καθεστώτος, κατηγορεί ο Αμερικανός πρόεδρος Ρωσία και Κίνα. Εν τω μεταξύ ο επικεφαλής της αποστολής των παρατηρητών δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι οι παρατηρητές δέχθηκαν πυρά πριν την αναστολή της αποστολής τους.

Οι κυρώσεις κατά του Ιράν για τη συνέχιση του πυρηνικού του προγράμματος θα πρέπει να «σκληρύνουν», έπειτα από την αποτυχία των συνομιλιών ανάμεσα σε Τεχεράνη και την Ομάδα των Έξι, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

O έκπτωτος πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ βρίσκεται σε καταστολή και διασωληνωμένος αλλά όχι κλινικά νεκρός, όπως μετέδωσαν αρχικά τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας δηλώνουν ότι ο Μουμπάρακ μεταφέρθηκε από το αναρρωτήριο των φυλακών σε παρακείμενο στρατιωτικό νοσοκομείο.

Οικονομία

Στην παροχή οδηγιών σχετικά με τη διοικητική επίλυση φορολογικών διαφορών που παραπέμπονται στην Επιτροπή Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με την εγκύκλιο έργο της Επιτροπής Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών είναι η διοικητική επίλυση των μετά από έλεγχο αμφισβητούμενων φορολογικών διαφορών σε κάθε φορολογικό αντικείμενο. Ειδικότερα, με τις ως άνω διατάξεις καθορίζεται ότι η Επιτροπή επιλαμβάνεται του έργου της, εφόσον η αμφισβητούμενη από τον υπόχρεο διαφορά του κύριου φόρου, τέλους, εισφοράς ή προστίμου, υπερβαίνει το ποσό των 50.000 ευρώ.

Άμεσα αναμένεται να προχωρήσει το θέμα της εκταμίευσης του 1 δισ. ευρώ που είχε «παρακρατηθεί» από τη δόση του Μαΐου. Το μεγάλο ζητούμενο είναι πλέον η επόμενη δόση των 30 δισ. ευρώ, που θα εκταμιευθεί μετά την έγκριση της τρόικας, κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα, που τοποθετείται χρονικά στις αρχές Ιουλίου. Κρίσιμο Eurogroup την Πέμπτη.

Η Ευρώπη κέρδισε την υποστήριξη των παγκόσμιων ηγετών για ένα πιο ενιαίο τραπεζικό τοπίο, παρά τις πιέσεις που ασκούνται για δραστικότερα μέτρα στην αντιμετώπιση στην κρίση χρέους που απειλεί την παγκόσμια οικονομία. Στη Σύνοδο Κορυφής της G-20, οι χώρες της Ευρώπης υπογράμμισαν ότι προτίθενται να κάνουν σταθερά βήματα για την προώθηση της ευρωπαϊκής οικονομικής ενοποίησης, κάτι για το οποίο έχουν δεχτεί πιέσεις όχι μόνο από τις ΗΠΑ αλλά και από άλλα κράτη. Πλέον, τα βλέμματα στρέφονται στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου.

Αθλητισμός

Το... πολυπόθητο χαρτί της UEFA, με το οποίο η ευρωπαϊκή ομοσπονδία χορηγεί στον Παναθηναϊκό άδεια συμμετοχής στο Champions League της επόμενης περιόδου, έφτασε σήμερα, Tετάρτη, στα γραφεία της ΠΑΕ. H Σοσό ανακοίνωσε τον Καντέ.

Την ενοχή των τριών εκ των τεσσάρων κατηγορούμενων για την υπόθεση δολοφονίας του φιλάθλου του Παναθηναϊκού Μιχάλη Φιλόπουλου, τον Μάρτιο του 2007 στην Λεωφόρο Λαυρίου, ζήτησε από τους δικαστές του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων με την αγόρευση της η Εισαγγελέας Έδρας.

Προσφυγή κατά της ΠΑΕ Άρης, κατέθεσε την και ο Χαβιέ Ούμπιντες αφού έξι μέρες μετά την λήξη του …τελεσιγράφου που έστειλε στην Κοινωνία Μελών Άρη και στην διοίκηση της ΠΑΕ, δεν είδε καμία αντίδραση ή δυνατότητα πληρωμής του.




ΤΟΥΡΚΙΑ: ΑΙΜΑΤΗΡΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΙ ΚΟΥΡΔΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ.

 
Βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν σήμερα στη νοτιοανατολική Τουρκία με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 26 άνθρωποι, οκτώ τούρκοι στρατιώτες και 18 Κούρδοι αντάρτες. Οκτώ στρατιώτες σκοτώθηκαν και 16 τραυματίστηκαν σε μια επίθεση εναντίον ενός στρατιωτικού φυλακίου στην περιοχή Γεσίλτας της επαρχίας Χακάρι, σύμφωνα με επίσημες πηγές.

Οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο για τον θάνατο 10 μελών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Έπειτα από αυτή την επίθεση, ακολούθησε επιχείρηση του τουρκικού στρατού με υποστήριξη από αέρος, στη διάρκεια της οποίας έχασαν τη ζωή τους οκτώ ακόμη αντάρτες, σύμφωνα με τοπικές πηγές. Μια ομάδα ανταρτών φέρεται να διέσχισε τα σύνορα από το βόρειο Ιράκ για να πραγματοποιήσει την επίθεση εναντίον αυτού του προκεχωρημένου φυλακίου, όπως μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης.

Υπουργοί και αξιωματικοί του τουρκικού στρατού έσπευσαν στο σημείο.«Συνεχίζουμε τη μάχη μέχρι τέλους. Αργά ή γρήγορα θα κερδίσουμε», δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το Λος Κάμπος του Μεξικού, όπου συμμετέχει στη σύνοδο της Ομάδας των 20 (G20). «Κανείς δεν μπορεί να κάνει την τρομοκρατία θέμα διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε ο Ερντογάν, υπογραμμίζοντας ότι η μόνη λύση για τους «τρομοκράτες» είναι να καταθέσουν τα όπλα.

Το PKK, το οποίο έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ξεκίνησε την ένοπλη δράση του για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Κούρδων στην Τουρκία το 1984.Σε σχεδόν 30 χρόνια 45.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις συγκρούσεις. Έπειτα από ένα φιλοκουρδικό άνοιγμα το 2009, η κυβέρνηση του Ερντογάν επέλεξε να εντείνει εκ νέου τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του PKK.

Εξάλλου εκατοντάδες άνθρωποι που φέρονται να συνδέονται με το PKK έχουν φυλακιστεί από πέρυσι. Την προηγούμενη εβδομάδα ο δήμαρχος της πόλης Βαν, μιας από τις μεγάλες πόλεις της βορειοανατολικής Τουρκίας, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι, ο Μπεκίρ Καγιά, και πέντε ακόμη δήμαρχοι μέλη του κουρδικού Κόμματος για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία (BDP) τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση και προστέθηκαν στους κατηγορούμενους στο πλαίσιο της υπόθεση της Ένωσης Κοινοτήτων του Κουρδιστάν (KCK), που η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι διατηρεί δεσμούς PKK. Η τουρκική δικαιοσύνη καταδίκασε επίσης τον βουλευτή από το Βαν Αϊσέλ Τουγκλούκ σε 14 χρόνια κάθειρξη για αυτονομιστική προπαγάνδα.

Η ΕΕ ΠΙΕΖΕΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΙΑ ΛΗΨΗ «ΠΑΚΕΤΟΥ» 10 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

Η ΕΕ πιέζει την Κύπρο για λήψη «πακέτου» 10 δισ. ευρώ 
Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στο επόμενο Eurogroup. Οι ευρωπαϊκές αρχές πιέζουν την Κύπρο για τη λήψη ενός πλήρους «πακέτου διάσωσης», ύψους 10 δις. ευρώ, αντιτιθέμενη στην προσπάθεια της χώρας να περιορίσει οποιαδήποτε βοήθεια στο τραπεζικό της σύστημα, αναφέρουν αξιωματούχοι στο Bloomberg.

Στην περίπτωση αυτή, η Κύπρος θα ήταν το πέμπτο από τα 17 κράτη-μέλη της ευρωζώνης που θα εισερχόταν στο μηχανισμό στήριξης. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμούν να συνδέσουν οποιοδήποτε τέτοιο αίτημα της Κύπρου με την παρεμβατική επίβλεψη, καθώς τα ποσά που θα λάμβανε θα ξεπερνούσαν το μισό του κυπριακού ΑΕΠ (18 δις. ευρώ).

Οι διαπραγματεύσεις με την Κύπρο, η οποία επίσης αναζητά νέο δάνειο από τη Ρωσία, θα συνεχιστούν στις 21 Ιουνίου κατά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, οι οποίοι θα ασχοληθούν επίσης με τη διάσωση του τραπεζικού συστήματος της Ισπανίας και πιθανή χαλάρωση των όρων του πακέτου της Ελλάδας.Ένας από τους αξιωματούχους ανέφερε επίσης ότι η Κύπρος, η οποία εισήλθε στην ευρωζώνη το 2008, αψήφησε τις ευρωπαϊκές πιέσεις να αιτηθεί βοήθειας πριν τις ελληνικές εκλογές.

BLOOMBERG: Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΝΑ ΜΕΤΡΗΣΕΙ.

http://www.skai.gr/files/temp/A5F7C25EEF7EF87A68F35F36026D697C.jpg 
Κάλεσμα προς το Βερολίνο να αξιοποιήσει τις ελληνικές εκλογές προκειμένου να αλλάξει πορεία η Ευρώπη πραγματοποιεί το πρακτορείο Bloomberg, συμβουλεύοντας την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να λάβει αναγκαίες πρωτοβουλίες για τη σωτηρία της Ελλάδας και της ευρωζώνης, παρά το πολιτικό κόστος, και να εξηγήσει στους γερμανούς πολίτες τα πλεονεκτήματα που απολαμβάνει η χώρα τους λόγω του εύθραυστου κοινού νομίσματος.

«Τώρα που οι έλληνες ψηφοφόροι έχουν κάνει το σωστό, είναι η σειρά της Άνγκελα Μέρκελ να πει στο γερμανικό εκλογικό σώμα λίγες [...] αλήθειες για το ευρώ

»Η νίκη των κομμάτων που είναι υπέρ του προγράμματος διάσωσης στην Ελλάδα προσφέρει [μία] ενθαρρυντική απόδειξη ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να απορρίψουν παρήγορες αυταπάτες – σαν την ιδέα του ηττημένου ΣΥΡΙΖΑ ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αθετήσει τους όρους του προγράμματος και να παραμείνει στο ευρώ – αρκεί οι πολιτικοί να πάρουν ξεκάθαρη στάση ώστε να εξηγήσουν την πραγματικότητα, με όλα της τα κακά.

»Οι εκλογές δεν κέρδισαν περισσότερο χώρο για την Ελλάδα προκειμένου να αναπνεύσει. Η νίκη [...] της Νέας Δημοκρατίας δεν θα διορθώσει τα ελαττώματα του ευρώ, ούτε θα κάνει ρεαλιστικότερο [το ενδεχόμενο] επιστροφής της Ελλάδας από την ύφεση, εάν το γράμμα και το χρονοδιάγραμμα του πακέτου λιτότητας παραμείνουν απαράλλαχτα.

»Έστω, κάτι δυνητικά σημαντικό έχει αλλάξει. Θα είναι ξεκάθαρο πως οποιαδήποτε απόφαση για πτώχευση της Ελλάδας και εγκατάλειψη του ευρώ δεν θα ληφθεί μονάχα από δύστροπους έλληνες, αλλά επίσης από πιστωτές, ιδιαίτερα τη Γερμανία, που αρνούνται να κάνουν το πρόγραμμα εφικτό.

»Επομένως, εάν η [καγκελάριος] Μέρκελ και το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα επιθυμούν να διατηρήσουν την ευρωζώνη, πρέπει να λάβουν αποφάσεις στις οποίες έχουν αντισταθεί. και για τις οποίες θα πληρώσουν στην κάλπη».

Πιο πολλά χρήματα

«Η Ελλάδα πλέον θα χρειαστεί περισσότερα χρήματα [...], εάν η νέα κυβέρνηση είναι να διαρκέσει για περισσότερο από λίγους μήνες. Οι ατελέσφορες εκλογές [του Μαΐου] κόστισαν στην Ελλάδα χρόνο από το πρόγραμμα λιτότητας, και όταν μιλάμε για διασώσεις, ο χρόνος είναι χρήμα. Η οικονομία πάγωσε καθώς οι τράπεζες [έχαναν] καταθέσεις και οι ψηφοφόροι παρακρατούσαν πληρωμές, φοβούμενοι μία επιστροφή στη δραχμή.

»[Βεβαίως], η Ελλάδα παραμένει το μικρότερο πρόβλημα της ευρωζώνης, αλλά το θετικό αποτέλεσμα των εκλογών αποτελεί μία σπουδαία ευκαιρία για την Ευρώπη ώστε να αλλάξει ευρύτερα πορεία. Για να κάνει το κόστος δανεισμού Ισπανίας και Ιταλίας βιώσιμο, η κ. Μέρκελ θα χρειαστεί να συμφωνήσει σε κάποια μορφή κοινοτικοποίησης του χρέους και ένα μεγαλύτερο «τείχος προστασίας».

»Η κ. Μέρκελ μπορεί να μειώσει το πολιτικό κόστος που ενέχει αυτή η αλλαγή στρατηγικής αρχίζοντας να λεει ολόκληρη την αλήθεια στους ψηφοφόρους της , αντί για τη συνηθισμένη παραβολή περί ακόλαστων [Νότιων] και αυτοθυσιαζόμενων Γερμανών.

»[Άλλωστε], η Γερμανία έχει επίσης διασωθεί από Ευρωπαίους φορολογούμενους, [συνεπώς], η κ. Μέρκελ πρέπει να παραδεχτεί πως η Γερμανία ήταν ανάμεσα στις πρώτες χώρες που παρενέβησαν τους δημοσιονομικούς κανόνες του ευρώ, βεβαιώνοντας ότι και άλλοι θα τους έσπαγαν. Πρέπει να πει πως το κόστος δανεισμού της Γερμανίας έχει κερδίσει από την κρίση, καθώς [όταν] οι επενδυτές εγκατέλειπαν την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία, βρήκαν καταφύγιο στα γερμανικά ομόλογα, μειώνοντας τα επιτόκια.

Γερμανικό συμφέρον

«Τέλος, η κ, Μέρκελ πρέπει να εξηγήσει ότι το ευρώ βοήθησε τη Γερμανία να αυξήσει τις εξαγωγές της, εν μέρει λόγω των ελλήνων, των ιταλών και των ισπανών που δανείζονταν για να αγοράσουν γερμανικά αγαθά. Οι γερμανοί εξαγωγείς κέρδισαν χρήματα πουλώντας στους ακόλαστους [Νότιους], οι γερμανικές τράπεζες κέρδισαν χρήματα χρηματοδοτώντας αυτές τις πωλήσεις, και οι γερμανοί εργάτες βρήκαν δουλειές που διαφορετικά δεν θα είχαν.

»Τίποτα από αυτά δεν πρέπει να αφαιρέσει από τα επιτεύγματα της Γερμανίας στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που μείωσαν τους σχετικούς μισθούς και έκαναν το έθνος ξανά ανταγωνιστικό – μέτρα που χώρες όπως η Ελλάδα αρνήθηκαν να περάσουν τότε.

»Όμως οι γερμανοί πρέπει να ακούσουν για την μία και την άλλη πλευρά του ευρώ. Διαφορετικά, μπορεί άθελά τους να καταστρέψουν τα κέρδη που τους έσωσε το ευρώ και να αποδυναμώσουν το πολιτικό ύφασμα της ΕΕ, που η Γερμανία πάνω από κάθε άλλον δημιούργησε».