15 Ιουνίου, 2012

ΤΑ ΣΕΠΤΑ ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ Α.Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΤΟΥ Β’

 
Σήμερα η Εκκλησία μας 15 Ιουνίου εορτάζει την μνήμη του Οσίου Ιερωνύμου.

Σήμερα χαίρει και αγάλλεται η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ελλάδος διότι ο Προκαθήμενός της και Πνευματικός μας πατέρας άγει τα σεπτά ονομαστήριά του και η χαρά είναι πηγαία ειλικρινής και απόλυτη διότι απ’ αυτόν αντλούμε τη δύναμη, διότι για μας είναι πρότυπο.

Η κατ’ έτος ονομαστική εορτή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερωνύμου αποτελεί για μας σημαντικό σταθμό, μας δίδει όχι μόνο αφορμή χαράς και ευφροσύνης, αλλά και ευκαιρία να εκδηλώσουμε τον σεβασμό και την εκτίμησή μας προς τον Πνευματικό μας πατέρα. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος με τον τρόπο ζωής του μας υπενθυμίζει καθημερινά τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Επισκόπου, τα οποία ο ίδιος φέρει εις μέγιστο βαθμό.

Μας υπενθυμίζει με τον τρόπο του πως ο Επίσκοπος είναι ο «επιτηρητής και επιμελητής πασών των εκκλησιαζομένων ψυχών» η «εικών Χριστού η έμψυχος η δη έργων και λόγων εν εαυτή χαρακτηρίζουσα την αλήθειαν».

Μας υπενθυμίζει επίσης με τον τρόπο του ότι Επίσκοπος είναι εκείνος που επιβλέπει με άγρυπνο μάτι, και προσέχει και εξετάζει με πάσα λεπτομέρεια την πορεία του πνευματικού αγώνα της Επισκοπής του.

Μας υπενθυμίζει με την ταπεινότητά του, ότι ο Επίσκοπος είναι μεν ηγέτης από την φύση της αποστολής του, αλλά χωρίς τα συστατικά  της έπαρσης της κατάχρησης και της εμπάθειας.

Ο Μακαριώτατος απέχει από τις κοσμικές επιδείξεις, αλλά συμμετέχει στην χαρά και τη λύπη του κόσμου, είναι άνθρωπος θυσίας και αγάπης για το ποίμνιό του και όχι μόνο, διότι δεν ξεχωρίζει ουδένα άνθρωπο ούτε μαύρον ούτε λευκόν. Με ανιδιοτέλεια και αυταπάρνηση, είναι διερμηνέας των εκάστοτε κοινωνικών καταστάσεων και αντιμετωπίζει αυτές με γνώση και συνέπεια.

Έχει πνεύμα μακροθυμίας, πραότητος, συμπαραστάσεως, θυσίας και αγάπης. Απέδειξε περίτρανα ότι διαθέτει ηρωϊσμό και θάρρος ενώπιον των κυβερνώντων και επιδεικνύει τελεία αφοσίωση στην τήρηση του Θεσμού της Συνοδικότητος, των Ιερών Κανόνων και του πνεύματος των Πατέρων.   

Ο Αρχιεπισκοπικός Θρόνος του είναι στολισμένος και μεστός από έργα τίμια και αξιέπαινα της ακούραστης και ευλογημένης προσφοράς του προς την Εκκλησία του Χριστού και τον άνθρωπο.  Αλύγιστος και ακούραστος πάντοτε και κατά πάντα ο Μακαριώτατος αφιερώνει την πολύτιμη υγεία του στο βωμό της υψηλής του διακονίας, ώστε να καθαγιάζει αυτήν με τους κόπους του, τις αγωνίες του όπως με το στοργικό και συνεχές του ενδιαφέρον προς το εμπιστευθέν ποίμνιο από τον Αρχιποίμενα Κύριο στην Μακαριότητά του.

Εμείς από το Ιστολόγιό μας ευχόμεθα τα βέλτιστα και τα κρείττονα στον Μακαριώτατο και παρακαλούμε τον Κύριο του ελέους να του χαρίζει έτη μακρά, γεμάτα από ακλόνητη υγεία και δύναμη, για να συνεχίζει το επίπονο αλλά και πλούσια καρποφόρο ποιμαντικό του έργο, έτσι ώστε να δίδει το σημείο της παρουσίας του Θεού εν μέσω του λαού, έτσι ώστε όλοι μαζί να πορευόμαστε αυτήν την οδό, που είναι η οδός της Εκκλησίας, που είναι η οδός της σωτηρίας, η οδός της ζωής μας και η καταφυγή μας.

Τα έτη σας πολλά Μακαριώτατε.

Voiotosp.blogspot.gr