13 Ιουνίου, 2012

Ο ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΣ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΚΟΚΚΟΡΗ.

Τα παιδιά του ιδρύματος Κόκκορη της Ι.Α.Α. συνόδευσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος σε προσκυνηματική επίσκεψη στην Αίγινα. Στο λιμάνι του νησιού υποδέχθηκε τον Αρχιεπίσκοπο ο Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, κληρικοί του νησιού, αλλά και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.  Ο Αρχιεπίσκοπος, τα παιδιά του ιδρύματος και οι συνοδοί τους, επισκέφθηκαν και προσκύνησαν στις Ιερές Μονές Αγίου Νεκταρίου και Αγίου Μηνά. Χαρακτηριστική ήταν η χαρά των παιδιών το πρωί της Τρίτης, όταν είδαν ότι θα τους συνόδευε ο πρόεδρος του ιδρύματος, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος.

Άλλωστε, ο Μακαριώτατος, είναι στο πλευρό των παιδιών σε κάθε τους εκδήλωση. "Είχα υποσχεθεί στα παιδιά που είναι στο ίδρυμα Κόκκορη ότι κάποια μέρα θα κάνουμε μια εκδρομή όλοι μαζί", δήλωσε αποκλειστικά στον 89,5 ο Αρχιεπίσκοπος και συμπλήρωσε "Από καιρό είχαμε ορίσει ότι στις 12 Μαίου, θα πάμε σε κάποιο προσκύνημα, έτσι λοιπόν σήμερα, επισκεφθήκαμε την Αίγινα, προσκυνήσαμε στο Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου και στο Μοναστήρι του Αγίου Μηνά", ενώ πρόσθεσε πως "Καλούμαστε να παίρνουμε κουράγιο από τους ανθρώπους που έχουν δυσκολίες και να περιορίζουμε τις ναρκισσιστικες μας απαιτήσεις οι οποίες συνήθως μας οδηγούν σε θλίψη και απελπισία και μας εμποδίζουν να είμαστε δημιουργικοί και φιλάδελφοι".

Το ίδρυμα περιθάλψεως ατόμων με νοητική υστέρηση ή με σύνδρομο Down «Μαρία Κόκκορη» της Ι.Α.Α. λειτουργεί από την 1η Μαρτίου 2007 ως κοινοτικό σπίτι και ως ημερήσιο εργαστήρι και αποτελεί μία μορφή μονάδας ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης που παρέχει υπηρεσίες εξειδικευμένης θεραπευτικής υποστήριξης. Βασικός στόχος του ιδρύματος είναι η κοινωνική ένταξη, η αποϊδρυματοποίηση, η επανακοινωνικοποίηση και η επανένταξη στην ευρύτερη κοινότητα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο ίδρυμα Κόκκορη λειτουργεί και Κέντρο ημέρας. Το Κέντρο Ημέρας είναι μια δομή εξειδικευμένης υποστήριξης εφήβων και ενηλίκων ατόμων με νοητική υστέρηση, τα οποία έχουν ολοκληρώσει το εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα. Είναι ένας χώρος στον οποίο πραγματοποιούνται ποικίλες ατομικές και ομαδικές δραστηριότητες, βασικοί στόχοι των οποίων είναι η διατήρηση και περαιτέρω ανάπτυξη των δυνατοτήτων των ατόμων, η ενθάρρυνση της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησής τους και η συμμετοχή τους στα δρώμενα της ευρύτερης κοινότητας.

Για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί, έμφαση δίνεται στην παροχή ενός περιβάλλοντος σεβασμού και υποστήριξης, με σαφείς και συγκεκριμένους στόχους ως προς την εκπαίδευση και τη συμπεριφορά των ατόμων που φιλοξενεί. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, το άτομο αισθάνεται ασφαλές να αναλάβει πρωτοβουλίες και να αναπτύξει κατά το δυνατόν όχι μόνο την προσωπικότητα και αυτοεικόνα του, αλλά και ικανοποιητικές διαπροσωπικές σχέσεις.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ.

Ελλάδα

Στις εκλογές κρίνεται αν η Ελλάδα θα παραμείνει δεσμευμένη σε μια πολιτική ύφεσης ή αν θα αντιμετωπίσει την κρίση με μια ολοκληρωμένη πολιτική ανάπτυξης και κοινωνικής αλληλεγγύης, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» της Νέας Υόρκης.

Επεισόδιο σημειώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης στο σημείο που βρίσκεται το προεκλογικό περίπτερο του ΚΚΕ, στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής. Δύο άτομα επιτέθηκαν και τραυμάτισαν ελαφρά στο κεφάλι δημοτικό σύμβουλο-μέλος του κόμματος που βρισκόταν στο περίπτερο και στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή.

Περιοδείες και ομιλίες περιλαμβάνει το προεκλογικό μενού των πολιτικών αρχηγών εν όψει της κάλπης της Κυριακής. Ο πρόεδρος της ΝΔ και η γγ του ΚΚΕ παραχωρούν διακαναλικές συνεντεύξεις Τύπου το μεσημέρι, ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στην Πάτρα, ο Ευ.Βενιζέλος θα επισκεφθεί τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τα γραφεία της ΟΛΜΕ. Στο Θησείο η κεντρική προεκλογική ομιλία του Φώτη Κουβέλη, στο αρχηγείο του Λιμενικού ο Πάνος Καμμένος.

Την ανάγκη η Ελλάδα να είναι παρούσα στις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στην ΕΕ και να επωφεληθεί από αυτές υπογραμμίζουν σε κοινή τους δήλωση τρεις Έλληνες, οι οποίοι κατέχουν σημαντικές θέσεις σε θεσμούς της ΕΕ. Πρόκειται για τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή Νικηφόρο Διαμαντούρο, τοπν πρόεδρο του Διοικητικού Δικαστηρίου του Συμβουλίου της Ευρώπης, Χρήστο Ροζάκη και τον Βασίλη Σκουρή, πρόεδρο το Δικαστηρίου της ΕΕ.

Η μάχη της αφίσας καλά κρατεί, παρά το περιορισμένα οικονομικά των κομμάτων για την προεκλογική εκστρατεία της 17ης Ιουνίου. Κολόνες φωτισμού, ελεύθεροι στύλοι και δέντρα έχουν την τιμητική τους. Υπολογίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν κολληθεί πάνω από 10.000 αφίσες στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Κόσμος

Δύο άνδρες άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα και πέταξαν χειροβομβίδα εναντίον αστυνομικού τμήματος στην Κωνσταντινούπολη τη νύχτα της Τρίτης. Ο ένας από τους δράστες σκοτώθηκε στη διάρκεια της επίθεσης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Το ερώτημα εάν πιθανή ελληνική έξοδος από την Ευρωζώνη θα ήταν η «θεραπεία-σοκ» που χρειάζεται η Γερμανία για πειστεί πως πρέπει να στηρίξει το μέλλον του ευρώ με όλες της τις δυνάμεις έθεσε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν. Ο υπαινιγμός του Βρετανού υπουργού Οικονομικών πως η Γερμανία, ουσιαστικά, μπορεί να «θυσιάσει» την Ελλάδα για να ταρακουνήσει τους Γερμανούς ψηφοφόρους αναμένεται να προκαλέσει νέο γύρο δυσφορίας από τις κυβερνήσεις της ηπειρωτικής Ευρώπης.

Σειρά βομβιστικών επιθέσεων που σημειώθηκαν την Τετάρτη εναντίον σιιτών προσκυνητών και σημείων ελέγχου της αστυνομίας στη Βαγδάτη και στη νότια πόλη Χίλα προκάλεσαν το θάνατο 44 ανθρώπων, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Η στήριξη της εξωτερικής πολιτικής του Μπαράκ Ομπάμα από χώρες της διεθνούς κοινότητας έχει μειωθεί στη διάρκεια της θητείας του, δείχνει έρευνα. Η μεγαλύτερη πτώση της αποδοχής της εξωτερικής πολιτικής του Μπαράκ Ομπάμα σημειώθηκε στην Κίνα (από 57% στο 27%). Οι περισσότεροι ερωτηθέντες σε όλες τις χώρες τάχθηκαν κατά των επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones).

Η Συρία βρίσκεται σε κατάσταση ολοκληρωτικού εμφυλίου πολέμου και η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο μεγάλων τμημάτων πόλεων, αναφέρει ο αναπληρωτής ΓΓ του ΟΗΕ για τις ειρηνευτικές αποστολές Ερβέ Λαντσού. Είναι η πρώτη φορά που ακούγεται αυτή η άποψη από επίσημα χείλη. Ανησυχία εκφράζουν οι ΗΠΑ για πιθανή πώληση ρωσικών όπλων στη Δαμασκό.

Οικονομία

Ενημέρωση για την εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού στο πεντάμηνο, για την εξέλιξη των ταμειακών διαθεσίμων, αλλά και για την κατάσταση του χρηματοοικονομικού συστήματος στην Ελλάδα παρείχε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Ηλίας Πλασκοβίτη στο Economic Financial Committee και το Euro Working Group που πραγματοποιούνται στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο του Euro Working Group βρίσκεται η Ισπανία και οι όροι χορήγησης του δανείου των 100 δισ. ευρώ από τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης (ESΜ). 

Ακόμη, τόσο το Economic Financial Committee, όσο και το Euro Working Group επικεντρώθηκαν στην προετοιμασία της ατζέντας της επικείμενης Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών υπό το πρίσμα των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μεγαλύτερη ενοποίηση των οικονομιών και του τραπεζικού συστήματος της Ευρωζώνης.

Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή παραδέχτηκε αργά το βράδυ της Τρίτης, μιλώντας σε εκπομπή του ΡΙΚ, ότι η Λευκωσία μελετά διάφορες επιλογές, μεταξύ των οποίων και προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης, σε χρόνο που θα επιλέξει η ίδια. Ο κ. Σιαρλή είπε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν μέχρι τις 30 Ιουνίου και υποστήριξε ότι αν τελικώς γίνει αυτό, οι όροι δεν θα είναι οδυνηροί, επικαλούμενος το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος φθάνει το 71% του ΑΕΠ και το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται ότι το 2013 θα είναι στο 2,5% του ΑΕΠ, που είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη.

Έντονη νευρικότητα επικρατεί στις διεθνείς αγορές, καθώς η κρίση στην Ευρωζώνη με επίκεντρο την Ισπανία συνεχίζει να κλιμακώνεται, όπως έδειξε και η άνοδος του κόστους δανεισμού της χώρας στο επίπεδο-ρεκόρ του 6,83%, ενώ στο «μάτι του κυκλώνα» κινδυνεύει να μπει και η Ιταλία. Στο επίκεντρο των αγορών είναι και οι ελληνικές εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Αθλητισμός

Ένα δώρο και ένα άσχημο νέο έκρυβε το ματς της Πολωνίας με τη Ρωσία για την Εθνική μας ομάδα. Η ισοπαλία 1-1 στη Βαρσοβία δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα με νίκη επί των Ρώσων το επόμενο Σάββατο (21:45) να προκριθεί στα προημιτελικά του Euro 2012, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα που θα έρθει στο άλλο παιχνίδι του ομίλου μεταξύ της Τσεχίας και της Πολωνίας (επίσης 21:45). Το άσχημο νέο είναι ότι οι Ρώσοι δεν θα παρουσιαστούν αδιάφοροι στο μεταξύ μας ματς.

Το Πρωτοδικείο άναψε το «πράσινο φως» για την σύσταση της «Παναθηναϊκής Συμμαχίας» και στις αρχές Ιουλίου θα αρχίσει η εγγραφή των μελών.




ΣΥΡΙΑ: «ΜΠΛΟΚΟ» ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΤΟΥ ΟΗΕ

 

Οι παρατηρητές του ΟΗΕ παρεμποδίστηκαν σήμερα να εισέλθουν στην πόλη Χάφα στην επαρχία της Λαττάκειας, στα βορειοδυτικά της Συρίας, μεταδίδει το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OSDH), το οποίο εκφράζει φόβους πως οι κυβερνητικές δυνάμεις προετοιμάζουν επίθεση κατά της πόλης. «Οι κάτοικοι της πόλης Σιρ, που υποστηρίζουν το καθεστώς, παρεμπόδισαν τους παρατηρητές του ΟΗΕ να φθάσουν στην γειτονική κοινότητα Χάφα, καταλαμβάνοντας το οδόστρωμα της οδικής αρτηρίας που επρόκειτο να χρησιμοποιήσουν τα οχήματα του Οργανισμού», τονίζεται στην ανακοίνωση του Παρατηρητηρίου.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Δαμασκό Σάουσαν Γόσεχ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως οι παρατηρητές που εστάλησαν για να ερευνήσουν τις αναφορές για μάχες στην περιοχή θεώρησαν πολύ επικίνδυνο το να εισέλθουν στην Χάφα.«Η κατάσταση δεν τόσο ασφαλής ώστε να τους επιτρέψει να εισέλθουν. Βρισκόμασταν στο τελευταίο φυλάκιο και η κυβέρνηση μας ανακοίνωσε 'δεν μπορείτε να περάσετε', αλλά και εμείς κρίναμε πως δεν ήταν ασφαλές», τόνισε η ίδια.

FINANCIAL TIMES: «ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΜΟΝΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΕΝΩ ΤΟΥ ΖΗΤΑΜΕ ΒΟΗΘΕΙΑ»

Financial Times: «Δεν μπορούμε να απομονώνουμε το Βερολίνο ενώ του ζητάμε βοήθει 
Για «μέρες του 1930» κάνουν λόγο οι Financial Times σε άρθρο τους σχετικά με την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, τονίζοντας πως «για ακόμη μια φορά η Γερμανία παρουσιάζεται ως η πηγή του κακού του πανευρωπαϊκού δράματος». «Φυσικά κανείς δεν αμφισβητεί τα δημοκρατικά διαπιστευτήρια της Γερμανίας εκτός από τα πρωτοσέλιδα του ελληνικού Τύπου» γράφει δηκτικά η βρετανική εφημερίδα.

«Ωστόσο είναι αδιαμφισβήτητη η εικόνα μιας πεισματάρας Γερμανίας της οποίας οι επιλογές απειλούν τον υπόλοιπο κόσμο» συνεχίζει επικαλούμενη σχετικά δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου. Το κείμενο επικεντρώνεται στη συζήτηση για τα ευρωομόλογα, σημειώνοντας πως τέτοιες απαιτήσεις «μπορεί να είναι οικονομικά ρεαλιστικές αλλά πολιτικά είναι παντελώς ανεδαφικές κι επικίνδυνες. Είναι λύσεις στα οικονομικά εγχειρίδια που στον πραγματικό κόσμο αποτυγχάνουν παταγωδώς».

Παράλληλα, επισημαίνεται πως η πολιτική ριζοσπαστικοποίηση αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο από την επιβολή των μέτρων αυτών. «Δεν μπορεί η Γαλλία να μειώνει το συντάξιμο όριο στα 60 έτη, εμείς να το αυξάνουμε στα 67 και να θέλουμε ενοποίηση» αναφέρεται χαρακτηριστικά. «Παρά τα ρίσκα και το φορτίο που επωμίστηκε το Βερολίνο, η κυβέρνηση πιέζεται να κάνει ακόμη περισσότερα. Απομονώνοντας ή υποτιμώντας το Βερολίνο την ίδια ώρα που προσπαθούμε να το εξαναγκάσουμε να υποστηρίξει τα δημοσιονομικά μιας ολόκληρης Ευρωζώνης είναι μια πολιτικά επικίνδυνη τακτική.

Και αν η άνοδος της Ακροδεξιάς σε Ελλάδα και Ολλανδία είναι προς προβληματισμό, η άνοδος των ακροδεξιών στη Γερμανία θα είναι ο απόλυτος όλεθρος» καταλήγει το άρθρο.


ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΓΟΡΤΥΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΠΟΛΕΩΣ κ. ΙΕΡΕΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΤΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Ο ΤΙΤΛΟΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ» ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ


«Ο ΤΙΤΛΟΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ
ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ
ΝΑ ΕΠΕΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΙΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ
ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ»

1.Λέγαμε, αδελφοί μου χριστιανοί, στά προηγούμενα κηρύγματά μας ότι η Εκκλησία, την οποία ίδρυσε Χριστός στή γη, διά των Αγίων Του Αποστόλων, είναι ΜΙΑ. Είναι η Εκκλησία στήν οποία ανήκουμε, η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ. Οι έξω από τήν Ορθόδοξη Εκκλησία λεγόμενες εκκλησίες, δέν αποτελούν Εκκλησία, αλλά είναι σχίσματα και αιρέσεις. Κυρίως αυτοί οι αιρετικοί εναι δύο. Είναι οι Προτεστάντες και οι Καθολικοί. Αλλά αυτοί οι δύο είναι σχεδόν ένα, γιατί, όπως είπε ένας Ρώσος θεολόγος, ο Αλέξιος Χομιάκωφ (1846), όλοι οι Προτεστάντες είναι κρυφοπαπικοί! Καί ο ίδιος αυτός θεολόγος είπε σε κάποιον παπικό, ο οποίος τον ερώτησε, πς να αποφεύγει τον προτεσταντισμό: Φύγε από τόν ρωμαιοκαθολικισμό σου!..

2.Ενωμένη ήταν πρώτα η Εκκλησία του Χριστού, αγαπητοί μου, αλλά χωρίστηκαν απ αυτήν έπειτα μερικοί χριστιανοί, καί αποτέλεσαν δικά τους τμήματα.

Ο πρώτος χωρισμός έγινε στην περιοχή της Μέσης Ανατολής τόν 5ο και 6ο αιώνα. Και αυτοί που αποσχίσθηκαν και χωρίστηκαν από την Εκκλησία αποτέλεσαν δικές τους εκκλησίες. Ονομάζονται «Νεστοριανική», «Χαλδαϊκή», «Μονοφυσιτική» εκκλησία, η «εκκλησίες» μέ διάφορα άλλα ονόματα.

Ο δεύτερος χωρισμός έγινε το 1054. Τότε οι χριστιανοί της Δυτικής Ευρώπης, υπό τον πάπα της Ρώμης, κόπηκαν και αυτοί από την Εκκλησία και αποτέλεσαν και αυτοί δικό τους τμήμα, τήν λεγόμενη «ρωμαιοκαθολική» η «παπική» εκκλησία. Όπως το καταλαβαίνετε, αγαπητοί μου, αυτοί που αποχώρησαν από την Εκκλησία μας καί δέν ανήκουν πιά σ αυτήν, βεβαίως δέν αποτελούν Εκκλησία. Αυτοί είναι σχισματικοί και αιρετικοί και δεν μπορούμε το σχίσμα καί τήν αίρεση νά τά πούμε «Εκκλησία».

3. Στό σημείο αυτό, αδελφοί μου, θέλω νά σας πω ότι πρέπει να προσέχουμε τήν έκφραση, που χρησιμοποιούμε όταν μιλάμε γι αυτούς, πού έφυγαν από τήν Εκκλησία. Γι αυτούς πρέπει νά λέμε τό ρήμα «κόπηκαν» από τήν Εκκλησία μας. Γιατί, αν πούμε απλώς «έφυγαν» η «χωρίσθηκαν» από την Εκκλησία καί ονομάζουμε μάλιστα καί αυτούς μέ τή λέξη Εκκλησία (όπως λένε πολλοί, «Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία»), τότε φαίνεται ότι και αυτοί οι αιρετικοί, αποτελούν πραγματικά Εκκλησία.

Δηλαδή, κατά τήν άποψη αυτή, η ΜΙΑ Εκκλησία του Χριστού διαιρέθηκε σε πολλές επιμέρους Εκκλησίες. Μεγάλη αίρεση αυτό, χριστιανοί μου, αν τό πούμε. Αυτό μς φέρνει την «θεωρία των κλάδων», πού λέγουν οι Προτεστάντες. Ότι, δηλαδή, όλοι όσοι πιστεύουν γενικά στον Χριστό, αποτελούν κλάδους του ενός δένδρου, της μιας Εκκλησίας του Χριστού. Γιά νά μή πέσουμε στή μεγάλη αυτή πλάνη καί αίρεση, πρέπει νά ξέρουμε καί νά λέμε αυτό τό βασικό, πού σας είπα καί το ξαναλέγω:

Η αληθινή Εκκλησία του Χριστού είναι ΜΙΑ, όπως και η αλήθεια είναι μία ενώ τά ψέματα είναι πολλά. Η ΜΙΑ αυτή Εκκλησία είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία μας. Όσοι κόπηκαν από αυτό τό θείο Δένδρο, πού φύτευσε ο Χριστός στή γη καί πότισε μέ τό Αίμα Του, αυτοί, λέγω, πού κόπηκαν από το Δένδρο αυτό της Εκκλησίας, ξεράθηκαν, δέν είναι πιά μέλη της Εκκλησίας.

Δέν δεχόμαστε λοιπόν, αδελφοί μου χριστιανοί, τόν όρο «διηρημένη Εκκλησία» τόν θεωρούμε εσφαλμένο καί αιρετικό, γιατί προσβάλλει καί βλασφημεί τήν Ορθόδοξη Εκκλησία μας, την Οποία θεωρούμε ακεραία καί όχι «κουτσουρεμένη», ώστε νά την πούμε «διηρημένη».

4. Αλλά ας έλθουμε στά δικά μας: Όλη η Ορθόδοξη πίστη μας εναι μία οικογένεια αυτοδιοικουμένων Εκκλησιών. λλες Εκκλησίες αποτελούν Πατριαρχεία και άλλες είναι Αυτοκέφαλες.

Όλοι οι Ορθόδοξοι, ανάλογα μέ τό που κατοικιών, ανήκουν η σέ κάποιο Πατριαρχείο η σέ μία Αυτοκέφαλη Εκκλησία. Εμείς οι Έλληνες, για παράδειγμα, ανήκουμε στήν Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ελλάδος. Όλα όμως τά Πατριαρχεία και όλες οι Αυτοκέφαλες Εκκλησίες είναι ενωμένες μεταξύ τους. Η ενότητα τους όμως αυτή δέν προέρχεται από τήν εξουσία κάποιου μοναδικού Επισκόπου σέ όλο το Σώμα της Εκκλησίας, γιατί αυτό το λέγουν οι Παπικοί γιά τήν δική τους «εκκλησία».

Η ενότητα ημών των Ορθοδόξων προέρχεται από την ενότητά μας στήν ίδια πίστη και από τήν κοινωνία μας στό ιερό Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Πραγματικά, κάθε Πατριαρχείο και κάθε Αυτοκέφαλη Εκκλησία έχουν μεταξύ τους τήν ίδια πίστη καί έχουν ακόμη μεταξύ τους μυστηριακή κοινωνία. Σέ μας τούς Ορθοδόξους δέν υπάρχει «Πάπας».

Λόγ όμως τιμής, καί ειδικά μετά τό Σχίσμα Ανατολής καί Δύσης, καλούμε τόν Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως «Οικουμενικό». Αυτός όμως ο τίτλος δέν του παρέχει το δικαίωμα νά επεμβαίνει στίς εσωτερικές υποθέσεις των άλλων Εκκλησιών.

5.Τι πιστεύουμε γιά τήν Εκκλησία μας εμείς οι Ορθόδοξοι; Πιστεύουμε,

πρώτον: Ότι φυλάσσει καί διδάσκει την ορθή πίστη γιά τον Θεό.

Δεύτερον: Η Ορθόδοξη Εκκλησία δοξάζει τόν Θεό με ορθή λατρεία. Και ακριβώς γι αυτά τα δύο, διότι η Εκκλησία μας έχει ΟΡΘΗ ΠΙΣΤΗ και ΟΡΘΗ ΛΑΤΡΕΙΑ, γι αυτό και λέγεται ΟΡΘΟΔΟΞΗ.

Και τρίτον γιά τήν ορθόδοξη Εκκλησία μας πιστεύουμε ότι είναι η ΜΟΝΗ Εκκλησία επί της γης.

Μέ πολλές ευχές,
 Ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας