11 Ιουνίου, 2012

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ.


Σήμερα από νωρίς το πρωΐ ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος  ευρίσκεται  στην Κωνσταντινούπολη για να ευχηθεί στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο για τα Ονομαστήριά του.

Τον Μακαριώτατο  συνοδεύουν ο Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Βασίλειος και ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Μάξιμος.

Ο Μακαριώτατος και η συνοδεία του επιστρέφουν σήμερα στην Αθήνα αργά το βράδυ.


† ΆΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ Ο ΙΑΤΡΟΣ (11 ΙΟΥΝΙΟΥ)

Ο άγιος Λουκάς, αρχιεπίσκοπος Κριμαίας, ως γιατρός υπήρξε αντικείμενο θαυμασμού από το αθεϊστικό καθεστώς της Ρωσίας, αλλά ως κληρικός εξορίστηκε, ταλαιπωρήθηκε και βασανίστηκε. Το κείμενο που ακολουθεί μάς πληροφορεί για την ζωή και την προσφορά του στον άνθρωπο. Ανθρωπος αγιότητος και αγάπης υπήρξε ο άγιος Λουκάς, επίσκοπος Συμφερουπόλεως, ο Ιατρός. Έζησε σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο για την ιστορία της ανθρωπότητος· κρίσιμη από κάθε άποψη: πολιτική, πολιτισμική, οικονομική, επιστημονική, θρησκευτική. Ήταν η εποχή που «ξύπνησε» το μεγάλο θεριό, ο άνθρωπος, και θέλησε να αντικαταστήσει την επίγνωση της αμαρτίας με την γνώση των αμαρτωλών πραγμάτων, την εμπύρια θέωση με την εμπειρία της αυτοθεώσεως, την ειρηνεύουσα αυτοκυριαρχία με τις πολεμοχαρείς αυτοκρατορίες, την μυστική παρουσία του Δημιουργού με την ομολογία του «θανάτου» Του, την ξενιτεία του κόσμου με την αποξένωση, την εκούσια πτωχεία με τον ανόσιο πλουτισμό, τον εαυτό του με τον Θεό. Ήταν η εποχή των αμφισβητήσεων, της έπαρσης, της ιδεοκρατίας της ύλης, της ανόδου, της καθόδου, του ύψους, της αβύσσου, της διάσπασης του ατόμου, της διάσπασης του προσώπου, της διάστασης των ανθρώπων, της διένεξης, των πολέμων, της αθεΐας.

Παιδική ηλικία και σπουδές

Ο άγιος Λουκάς, κατά κόσμον Βαλεντίν Βόϊνο-Γιασενέτσκι, γεννήθηκε στην πόλη Κέρτς της Κριμαίας, το 1877. Την αγάπη του για τον συνάνθρωπο κληρονόμησε από την ευσεβή μητέρα του, η οποία φρόντιζε να στέλνει καθημερινά φαγητό και τρόφιμα στους ενδεείς. Γνώριζε ο Θεός τα δεινά και τις φυλακίσεις του ευλογημένου της τέκνου, γι’ αυτό και της έδωσε την αρετή της ιδιαιτέρας συμπαθείας προς τους φυλακισμένους. Τα παιδικά του χρόνια υπήρξαν καθοριστικά για την διάπλαση του χαρακτήρος του. Ο μικρός Βαλεντίν γνώρισε από κοντά τους ασκητές μοναχούς του Κιέβου, όπου μετακόμισε η οικογένεια Γιασενέτσκι το 1880. Τις αγιασμένες μορφές τους άρχισε να αποτυπώνει στον καμβά της ψυχής του περισσότερο παρά στον ζωγραφικό πίνακα. Το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό ζωγραφικής δεν ήταν γι’ αυτόν παρά μία ευκαιρία, μέσα από την φιλοτεχνία να αγαπήσει την φιλοκαλία. Στο διάβα της ζωής του θα άφηνε τον Μεγάλο Ζωγράφο να τον αγιογραφήσει με τα χρώματα των αρετών. Το λευκό της ψυχής του θα ανακατευόταν με το μέλαν των θλίψεων, το χρυσό της θείας χάριτος με τα φοινικοβαμμένα δάκρυα, το γαλάζιο της ελπίδας των ουρανών με το πράσινο του μόχθου στο γεώργιο του Χριστού. Την μίξη των χρωμάτων έμελλε να κάνει ο αγαθός Παράκλητος, η πατρική χείρα θα τον ζωγράφιζε, αποτυπώνοντας ένα αντίγραφο της απαραλλάκτου φυσικής Του Εικόνος, ένα αντίγραφο του Λόγου, της αληθινής Ζωής. Γιατί ζωγράφος είναι αυτός που γράφει την ζωή.  Και ο άγιος Λουκάς, μιμούμενος τον Μεγάλο Ζωγράφο, έγινε κι αυτός ομότεχνός Του, συνεπικουρώντας στο να γραφτούν στή βίβλο της Ζωής πολλοί συνάνθρωποί του. Οι ακαδημαϊκές σπουδές του στην Ιατρική προετοίμασαν τον ιατρό· αλλά το μεγαλείο του ιατρού το σπούδασε στο Μεγάλο Πανεπιστήμιο της αγάπης, στο νοσοκομείο και ιατρείο των παθών, την Εκκλησία. Εκεί ο φοιτητής Βαλεντίν έπιασε για πρώτη φορά το νυστέρι του Πνεύματος, αφήνοντας τον Χειρουργό Χριστό να ανατμήσει την ψυχή του. Αφού βγήκε το καρκίνωμα της ιδιώτευσης και της αδιαφορίας, ήταν εύκολη για Εκείνον η μεταμόσχευση της καρδιάς του νεαρού ιατρού. Αν και εύκολη η επέμβαση, εντούτοις υπήρξε λεπτή και πολύχρονη σε διάρκεια. Όντας ο άγιος σε διαρκή θεραπεία των αισθητηρίων του νοός, μπορούσε να θεραπεύει τον συνάνθρωπο.

Η ιατρική του καριέρα

Σε ηλικία τριάντα ετών βρέθηκε στην πόλη Τσιτά της Σιβηρίας, όπου χειρουργούσε συνεχώς και με απόλυτη επιτυχία. Ο ρωσο-ιαπωνικός πόλεμος, που είχε ξεκινήσει, ήταν μία ευκαιρία, για να λάβει το βάπτισμα του πυρός, του πυρός της αγάπης, που κατακαίει τις ευαίσθητες ψυχές στο χωνευτήρι της θυσίας και που αποκαλύπτει τα καράτια του έσω χρυσού. Την λάμψη αυτή ξεχώρισε η κατοπινή σύζυγός του, Αννα, η οποία ως νοσοκόμα εργαζόταν εκεί μαζί του. Χρυσάφι εκείνος, διαμάντι εκείνη, έπλεξαν το στεφάνι του γάμου τους με τους πολύτιμους λίθους των ευσεβών αρετών. Αυτός ο πλούτος τους αξίωσε της εκουσίας πτωχείας, στην οποία προσετέθη κι άλλος πλούτος, τα τέσσαρα παιδιά τους. Συνέχισε τις σπουδές τους, όχι για να ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα, αλλά για να μπορέσει να υπηρετήσει καλύτερα τον συνάνθρωπο Χριστό. Η διδακτορική του διατριβή στην τοπική αναισθησία κατέπληξε το 1916 τους καθηγητές του· όμως η διατριβή του στην πανανθρώπινη ευαισθησία, που υπερβαίνει τόπους και σύνορα, εκπλήσσει ακόμη και σήμερα τον λαό του Θεού. Όταν ο Κύριος παραχώρησε τον θάνατο της νεαρής συζύγου, δεν οδηγήθηκε στην απόγνωση. Μάλλον τονώθηκε η εμπιστοσύνη του προς Εκείνον. Η θεία Πρόνοια τον οδήγησε στην ιερωσύνη λίγα χρόνια αργότερα. Υπερασπίστηκε έναν συκοφαντημένο από το άθεο πολιτικό καθεστώς επίσκοπο, όταν δικαστήρια στήνονταν σε ολόκληρη τη χώρα. Φιλαλήθης, αδείμαστος, αδάμαστος, αδάμας, ελεύθερος· τέτοιους ιερείς χρειάζεται η Εκκλησία, τέτοιον ιερέα χρειάστηκε την δύσκολη περίοδο εκείνη ο συκοφαντηθείς και τελικώς αθωωθείς αρχιεπίσκοπος Τουρκεστάν και Τασκένδης Ιννοκέντιος.Την ημέρα της Υπαπαντής του Κυρίου ο ήδη διάκονος Βαλεντίν ως πρεσβύτερος πλέον, ως άλλος πρεσβύτης Συμεών, υποδέχεται στα χέρια του τον Ίδιο τον Βασιλέα της Δόξης, για να φυλάξει την παρακαταθήκη Εκείνου. Οι απειλές της αθεΐας δεν τον πτόησαν. Ο φόβος του Θεού ήταν μάλλον ισχυρότερος από τον φόβο των ανθρώπων, γιατί ήταν φόβος για την απώλεια του Θεού, για την απώλεια των μεγάλων ευκαιριών της σωτηρίας των ανθρώπων μέσα από την σταυροαναστάσιμη ιερατική και ιατρική διακονία.

Αρχιεπίσκοπος και εξόριστος

Η απομάκρυνση του Ιννοκεντίου από την επαρχία του, η οποία μεθοδεύθηκε από τους αδίστακτους διώκτες της Εκκλησίας, έφερε στο προσκήνιο τον πατέρα Βαλεντίν ως ποιμένα της αρχιεπισκοπής. Ως Λουκάς πλέον, με καινούργιο όνομα και καινούργια όνειρα, ανέλαβε τη ηνία της Εκκλησίας. Ο Γολγοθάς του όμως δεν θα τελείωνε τη Μεγάλη Παρασκευή. Θα συνεχιζόταν, μάλλον θα ξεμάκραινε η Μεγάλη Παρασκευή μέχρι το τέλος του επιγείου βίου του. Ένδεκα χρόνια συνεχών φυλακών, εξοριών, συλλήψεων, ανακρίσεων, ταλαιπωριών από τα στοιχεία της Φύσεως, κακουχιών από την αφιλόξενη σιβηρική γή, δοκιμασιών από τους ευεργετηθέντες, προδοσιών από τους εγγύς, επιδείνωσαν την υγεία του, αλλά όχι το φρόνημά του· σφυρηλατούσαν την ψυχή του, αλλά όχι το πνεύμα του. Γιανεσέϊσκ, Χάγια, Τουρουχάνσκ, Πλαχίνο· μία πορεία εξοριών από τα χαμηλότερα στα υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη. Όμως όσο μίκραιναν τα πλάτη της γής, τόσο μεγάλωναν τα πλάτη της καρδιάς του. Αυτή η καρδιά δεν ακολούθησε το σώμα που μετακινείτο από τα ψυχρά στα πολικά κλίματα. Γινόταν ολοένα και θερμότερη, για να μπορεί να λιώνει τους πάγους της κακίας. Η ψυχρή ανάσα στην Σιβηρία δεν ήταν ψυχής ανάσα· γιατί η ψυχή ανέπνευε την θερμή προσευχή· δεν την κρυστάλλωνε το πολικό ψύχος. Οι συκοφαντίες και οι διαβολές τον υποχρέωσαν σε παραίτηση από τον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Όμως από την φυλακή στο νοσοκομείο και από το νοσοκομείο στις ανακρίσεις ο άγιος συνέχιζε το έργο του. Νέες εξορίες στην Βόρεια Ρωσία ήρθαν για να προστεθούν, αλλά για τον άγιο όλα αυτά φαίνονταν ως μία μοναδική ευκαιρία, μία ευλογημένη ευκαιρία, που θα του έδινε την δυνατότητα να θεραπεύει ψυχές και σώματα. Η εξορία ήταν γι’ αυτόν μία διαρκής υπενθύμιση της εξορίας από τον Παράδεισο, μία διαρκής προσπάθεια αναζήτησης της επιστροφής στην ποθεινή πατρίδα. 
Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, η συνεχιζόμενη μετά απ’ αυτόν αντίδραση του καθεστώτος προς τον επίσκοπο και επιστήμονα Λουκά, ο διορισμός του ως αρχιεπισκόπου Κριμαίας τα δύσκολα εκείνα χρόνια, ο διωγμός της Εκκλησίας το 1959, ήρθαν να προστεθούν στο στάδιο των θλίψεων, από το οποίο εξήλθε νικητής. Σε όλο αυτό το διάστημα υπήρξε πνευματικός και υλικός τροφεύς του λαού. Μοίραζε τον επιούσιο άρτο του μαζί με τον εαυτό του. Ήθελε να μιμηθεί σε όλα τον Αρτο της Ζωής, που μοιράζεται και μελίζεται αδιαιρέτως και διαιρείται αμειώτως και δαπανάται αδαπανήτως. Με το κήρυγμά του αναθέρμανε την πίστη του ποιμνίου, με τις εγχειρήσεις αναθέρμανε τις ελπίδες των πονεμένων. Η όραση των σωματικών οφθαλμών άρχισε να περιορίζεται. Τα μάτια της ψυχής του όμως είχε πάντοτε ορθάνοιχτα, για να βλέπει το φώς του αναστημένου Χριστού. Δεν μπορεί κανείς όμως μέσα σε λίγες γραμμές να περιγράψει το μέγεθος και το πλήθος των δοκιμασιών, ούτε να προσμετρήσει τον πλούτο των χαρισμάτων του και της αγάπης του για τον άνθρωπο.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ.


Ελλάδα

Μετά την άνανδρη επίθεση εναντίον της Λιάνας Κανέλλη και της Ρένας Δούρου και το κρυφτούλι που ακολούθησε επί 48 ώρες, προκειμένου να παρέλθει το αυτόφωρο, ο εκπρόσωπος Τύπου της Χρυσής Αυγής επανεμφανίστηκε την Κυριακή, με προκλητική ομιλία στα Ανω Λιόσια. Σήμερα, Δευτέρα, πάντως, οφείλει να εμφανιστεί στο Εφετείο όπου εκδικάζεται η υπόθεσή του. Ο Ηλίας Κασιδιάρης κατηγορείται για συνδρομή σε ληστεία, απρόκλητη επίκινδυνη σωματική βλάβη, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, λόγω της εμπλοκής του σε επίθεση στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου το 2007.

Επίσκεψη στη Ρώμη πραγματοποιεί τη Δευτέρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να έχει συνάντηση, νωρίς το απόγευμα, με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Μόντι και τον επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας Πιερλουίτζι Μπερσάνι. Οι επαφές αυτές έρχονται σε συνέχεια της συνάντησης που είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και πραγματοποιούνται την ώρα που στην Ευρωζώνη βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικές διεργασίες για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Τους επόμενους μήνες, το κέντρο των εξελίξεων θα καθορίζεται από τον λαό και την ετοιμότητά του να παρέμβει και όσο πιο καλά προετοιμασμένος είναι, τόσο ικανότερος θα είναι να σταθεί όρθιος, δήλωσε την Κυριακή από τη Χαλκίδα η γγ του ΚΚΕ. Η Αλέκα Παπαρήγα υπεραμύνθηκε της απόφασης να μην συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, τον κατηγόρησε ότι «καλλιεργεί αυταπάτες στον λαό» και διεμήνυσε ότι το ΚΚΕ δεν θα γίνει «συνιστώσα της Αριστεράς».

Ένας 73χρονος και το 37χρονος γιος του βρήκαν τραγικό θάνατο το απόγευμα της Κυριακής στη λίμνη Κερκίνη. Το συμβάν έγινε γνωστό μετά την παρατεταμένη απουσία των δύο ανδρών. Το τμήμα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ποροϊών διενεργεί προανάκριση, ενώ σύμφωνα με τις καταθέσεις συγγενών των θυμάτων εκτιμάται ότι οι δύο άνδρες δεν γνώριζαν κολύμπι.

Στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βέροιας θα δικαστούν αύριο, Δευτέρα, τα οκτώ μέλη της Χρυσής Αυγής που συνελήφθησαν το απόγευμα του Σαββάτου, έπειτα από επεισόδια που προκλήθηκαν σε κατάστημα της περιοχής και που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός 53χρονου. Τη Δευτέρα και η εκδίκαση της υπόθεσης του Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος κατηγορείται για συνδρομή σε ληστεία, απρόκλητη επικίνδυνη σωματική βλάβη, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, λόγω της εμπλοκής του σε επίθεση στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου το 2007.

Κόσμος

Σε ιστορικό ρεκόρ έφθασε τελικά το ποσό που συγκεντρώθηκε στην δημοπρασία για ένα γεύμα με τον πιο γνωστό επενδυτή του κόσμου, τον 81 ετών Γουόρεν Μπάφετ. Στην ηλεκτρονική δημοπρασία που διεξήχθη για λογαριασμό φιλανθρωπικής οργάνωσης, το ποσό που προσέφερε ο πλειοδότης ώστε να συμφάγει με τον διάσημο μεγαλοεπενδυτή έφτασε τα 3,46 εκατ. δολάρια.

Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ αστυνομικών και περίπου 30.000 διαδηλωτών -επικριτών του Πινοσέτ- στο κέντρο του Σαντιάγο της Χιλής, την ώρα που της προβολής ντοκιμαντέρ προς τιμήν του Αουγκούστο Πινοτσέτ. Τα επεισόδια έδειξαν ότι ο Πινοτσέτ εξακολουθεί και διχάζει ακόμα και σήμερα τη χιλιανή κοινωνία. Σε αυτά τραυματίστηκαν τουλάχιστον 16 άτομα -οι περισσότεροι αστυνομικοί- και συνελήφθησαν άλλα 25.

Οι Σοσιαλιστές και οι Πράσινοι αναδεικνύονται νικητές του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, αποσπούν ποσοστό μεγαλύτερο από το 46% των ψήφων, σε σχέση με 34% του κεντροδεξιού UMP και αναμένεται να κατακτήσουν τις περισσότερες έδρες στην Εθνοσυνέλευση, μετά τον δεύτερο γύρο της 17ης Ιουνίου. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να καθορίσει την έκταση των μεταρρυθμίσεων που θα λάβει ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

Προς την εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας στην Εθνοσυνέλευση στις κάλπες της 17ης Ιουνίου οδεύουν οι Σοσιαλιστές με τη στήριξη των Πρασίνων, βάσει των exit poll που δημοσιοποιήθηκαν το βράδυ της Κυριακής μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία. Οι Σοσιαλιστές και η δεξιά έρχονται στήθος με στήθος σε ποσοστό ψήφων στην επικράτεια. Ποσοστό 47,10% συγκεντρώνει συνολικά το μπλοκ της Αριστεράς (Σοσιαλιστές, Αριστερό Μέτωπο και Πράσινοι). Σε τροχιά κατάκτησης έδρας βρίσκεται η Μαρίν Λεπέν του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου επικρατώντας έναντι του Ζαν-Λυκ Μελανσόν που μένει εκτός δεύτερου γύρου. Χαμηλή προσέλευση στο 57,1%.

Άγρια επίθεση σημειώθηκε τη νύχτα του Σαββάτου σε πόλη της Αλαμπάμα των ΗΠΑ, όταν άγνωστος άνοιξε πυρ σε συγκρότημα φοιτητικών κατοικιών που βρίσκεται κοντά στα πανεπιστήμιο του Όμπουρν. Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων δεν έχει ανακοινωθεί, ωστόσο τα αμερικανικά μέσα κάνουν λόγο για έναν με τρεις νεκρούς.

Οικονομία

Μπαράζ επιθέσεων εις βάρος μεταναστών, ειδικά μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι των κοινοτήτων μεταναστών και κατηγορούν την αστυνομία για αδιαφορία. Όπως επισημαίνουν μέλη της πακιστανικής κοινότητας από τις 23 Μαΐου έχουν καταγγείλει περισσότερες από 60 επιθέσεις, αλλά οι ομάδες των ακροδεξιών συνεχίζουν να δρουν ανενόχλητες. Από την πλευρά της, η αστυνομία εκφράζει φόβους για πιθανές αντιδράσεις των μεταναστών στα ρατσιστικά επεισόδια εις βάρος τους.

Οι αποφάσεις που ελήφθησαν για τη διάσωση του ισπανικού τραπεζικού συστήματος, που απειλούσε με κατάρρευση την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και συνολικά την Ευρωζώνη, γεννούν ελπίδες ότι μπορεί να υπάρξουν αλλαγές στις πολιτικές αντιμετώπισης της κρίσης χρέους, χωρίς δηλαδή μέτρα σκληρής λιτότητας και την αυστηρή εποπτεία του ΔΝΤ. Ήδη, η Ιρλανδία εμφανίζεται έτοιμη να ζητήσει αλλαγές στο δικό της Μνημόνιο, ενώ και η Ελλάδα δικαιούται στο πλαίσιο της ισότιμης μεταχείρισης να διεκδικήσει μία λύση για την επανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα που δεν θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος.

Εκπνέει σήμερα Δευτέρα η προθεσμία για την υπαγωγή στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο και από την Τρίτη, για όσους δεν έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση, θα αρχίσουν να ενεργοποιούνται όλα τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, μεταξύ των οποίων κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, καταθέσεων, ενοικίων και ακινήτων, καθώς και ποινικές διώξεις.

Αθλητισμός

Στο στάδιο «Ντόνμπας Αρένα», διεξάγεται τη Δευτέρα ένα από τα πιο σημαντικό παιχνίδι της Α' φάσης των ομίλων του EURO 2012 ανάμεσα σε Αγγλία και Γαλλία (19:00). Στο άλλο ματς της ημέρας, η δεύτερη οικοδέσποινα του EURO, Ουκρανία θα αντιμετωπίσει στις 21:45 τη Σουηδία στο στάδιο «Ολιμπίσκι» του Κιέβου.

Ισόπαλο 1-1 έληξε το ντέρμπι της Ισπανίας με την Ιταλία, στο πλαίσιο της πρεμιέρας του Γ' ομίλου του Euro 2012. Η Ιταλία προηγήθηκε στο 61ο λεπτό με τον Ντι Νατάλε, για να ισοφαρίσει τρία λεπτά αργότερα η Ισπανία με τον Φάμπρεγας. Κεφάλι στον όμιλο πήρε η Κροατία, η οποία στον άλλο αγώνα επικράτησε με 3-1 της Ιρλανδίας.

Σκληρή στάση κρατά ο Ολυμπιακός σε ότι αφορά τον τραυματισμό του Αβραάμ Παπαδόπουλου στον αγώνα της Εθνικής με την Πολωνία. Οι Ερυθρόλευκοι εξέδωσαν νέα ανακοίνωση στην οποία κάνουν κατά μέτωπο επίθεση στους γιατρούς της Εθνικής αλλά κυρίως στον πρόεδρο της ΕΠΟ Σοφοκλή Πιλάβιο, τον οποίο αποκαλούν «αόρατο άνθρωπο που παριστάνει τον πρόεδρο της ΕΠΟ και κάνει δημόσιες σχέσεις». Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι «η ΠΑΕ Ολυμπιακός θα εξετάσει όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν για να προστατέψει τους διεθνείς ποδοσφαιριστές της». Μέχρι την Τρίτη η επέμβαση στον Αβραάμ.


ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ.

tourkia

Αν στο πολιτικο-στρατιωτικο-επίπεδο η παράταση της κρίσης της Συρίας φέρνει την Άγκυρα σε μία παράδοξη θέση, όπου η τουρκική ρητορική της αποφασιστικότητας και της αδημονίας για παρέμβαση αφίσταται όλο και περισσότερο της πραγματικότητας ότι η Τουρκία δεν δύναται να δράσει μονομερώς, στο οικονομικό πεδίο η κατάσταση δεν είναι λιγότερο σύνθετη. Οι κυρώσεις εναντίον της Δαμασκού (τις οποίες η Άγκυρα θα επεκτείνει, σύμφωνα με όσα προανήγγειλε ο προεδρικός σύμβουλος επί θεμάτων Μέσης Ανατολής Hurmyuzlyu Ershad) έχουν το κόστος τους και για την τουρκική οικονομία – ένα κόστος του οποίου το ακριβές ύψος αποτελεί ακόμη αντικείμενο υπολογισμού από τα τουρκικά επιμελητήρια.

Η τουρκική οικονομική διείσδυση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή φέρεται μέχρι στιγμής να αναπληρώνει τις απώλειες από την δραματική πτώση του διμερούς εμπορίου και των επενδύσεων λόγω της συριακής κρίσης, αλλά ταυτόχρονα συναντά και προσκόμματα, κυρίως στον τομέα των μεταφορών, λόγω της ανασφάλειας που επικρατεί στην επικράτεια της Συρίας.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι μόνο στην πλησιέστερη προς τη Συρία τουρκική επαρχία της Αντιόχειας εδρεύουν 10.000 φορτηγά, τα οποία τώρα προσανατολίζονται προς τις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ τον περασμένο μήνα το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών συμφώνησε με την Αίγυπτο για την καθιέρωση ακτοπλοϊκής σύνδεσης Roll-on/Roll-off από τη Μερσίνα στο Πόρτ Σαϊντ και εκείθεν στη Σαουδική Αραβία, καθιερώνοντας έτσι μιαν εναλλακτική πρόσβαση στις αγορές χωρών όπως λ.χ. η Ιορδανία. Το αυξημένο κόστος αυτής της επιλογής για τις τουρκικές επιχειρήσεις επιδοτείται προς το παρόν από την τουρκική κυβέρνηση.

Η τουρκική Ένωση Εξαγωγέων (TIM) ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι το ύψος των τουρκικών εξαγωγών αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 10% το πρώτο πεντάμηνο του έτους, στοιχείο ενδεικτικό του ότι οι απώλειες στη συριακή αγορά έχουν αναπληρωθεί. Σύμφωνα με την Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία TurkStat, ο όγκος του τουρκο-συριακού εμπορίου μειώθηκε από τα 2,3 στα 2 δις. δολάρια μεταξύ 2010 και 2011 για να καταβυθισθεί στη συνέχεια στα 194 εκατομμύρια το πρώτο τρίμηνο του 2012, σημειώνοντας μείωσης της τάξης του 63% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Ειδικότερα, οι παραμεθόριες περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας έχασαν εξαγωγές ύψους 35 εκατομμυρίων προς τη Συρία το 2011, ωστόσο οι πρόσθετες εξαγωγές προς το Ιράκ έφθασαν το 1,2 δις. Σε απόλυτους αριθμούς, οι τουρκικές επιχειρήσεις, κυρίως μικρομεσαίες, οι οποίες συναλλάσσονταν με τη Συρία περιορίσθηκαν από 3,269 το 2011 σε μόλις 108 το πρώτο δίμηνο του 2012 – κυρίως λόγω διατάραξης των μεταφορών και της παραγωγής στη συριακή επικράτεια, με την συνακόλουθη εκτόξευση του κόστους. Για όσες επιχειρήσεις έχουν καταγράψει απώλειες λόγω της συριακής κρίσης, το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών ενεργοποιεί ήδη προβλέψεις για φορολογικές διευκολύνσεις λόγω θεομηνιών.

Η ΕΥΡΩΠΗ «ΤΡΕΜΕΙ» ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΟΧΥΡΩΝΕΤΑΙ.

Η Ευρώπη «τρέμει» τις ελληνικές εκλογές και οχυρώνεται

Έντονο σκεπτικισμό προκάλεσε στην Αθήνα τόσο το περιεχόμενο όσο και η διαδικασία που ακολούθησαν οι Ευρωπαίοι πριν καταλήξουν στην απόφαση στήριξης της Ισπανίας.Όπως κι αν το «βαπτίσει» κανείς- διάσωση ή βοήθεια- η ουσία, σύμφωνα υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο, είναι ότι πριν καλά- καλά διατυπωθεί επίσημο αίτημα από τη Μαδρίτη και κυρίως πριν καν ολοκληρωθεί το «ξεσκόνισμα» των ισπανικών τραπεζών όπως έγινε στην Ελλάδα από τη BLACKROCK, οι Ευρωπαίοι έστειλαν 100 δισ. ευρώ και μάλιστα χωρίς να επιβάλλουν όρους δημοσιονομικής πειθαρχίας ανάλογους με αυτούς στο ελληνικό, στο ιρλανδικό ή στο πορτογαλικό πρόγραμμα.

Επί της ουσίας τρία είναι τα γεγονότα που έχουν θορυβήσει την Αθήνα και που σύμφωνα με εκτιμήσεις μπορούν να ερμηνευθούν ότι οι Ευρωπαίοι κατασκευάζουν ταχέως «οχυρωματικά έργα» εν όψει των ελληνικών εκλογών.Το πρώτο είναι ότι η διαδικασία ολοκληρώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες αν αναλογιστεί κανείς ότι μιλάμε για 100 δισ. ευρώ, τα οποία μάλιστα κατευθύνονται στις ισπανικές τράπεζες και όχι στον ισπανικό Προϋπολογισμό. Το δεύτερο είναι ότι, όπως τουλάχιστον φάνηκε στις συζητήσεις του Σαββάτου, οι Ευρωπαίοι είναι διατεθειμένοι να δώσουν κι άλλα χρήματα από τον EFSF στην Ισπανία, καθώς εκτιμάται ότι εάν σταματήσουν οι πιέσεις στην Ισπανία, η «φωτιά» δεν θα μεταπηδήσει στην Ιταλία.

Το τρίτο και σημαντικότερο είναι ότι οι Γερμανοί δεν εξέφρασαν τη παραμικρή επιφύλαξη ούτε για τη διαδικασία ούτε για το ύψος των αναγκαίων κεφαλαίων στήριξης των ισπανικών τραπεζών. Όλα τα παραπάνω, πολύ περισσότερο η στάση των Γερμανών που εμφανίζονται κατά τα άλλα υπέρμαχοι της δημοσιονομικής πειθαρχίας και του δημοσιονομικού συμφώνου, ερμηνεύονται στην Αθήνα ως πρόθεση των Ευρωπαίων να «οχυρώσουν» το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα από αναταράξεις που ενδέχεται να προκαλέσουν οι ελληνικές εκλογές, ενώ κάποιοι πηγαίνουν κι ένα βήμα παραπέρα θεωρώντας ότι η απόφαση στήριξης της Ισπανίας με αυτόν το τρόπο- μάλλον άρον άρον- αποτελεί ένδειξη ότι δεν μπλοφάρουν όταν επιμένουν να απειλούν την Ελλάδα με διακοπή της χρηματοδότησης εφόσον δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 11/6/2012

Γεγονότα

1184 π.Χ: Η Τροία πέφτει στα χέρια των Ελλήνων, σύμφωνα με τον Ερατοσθένη.

322 π.Χ: Διεξάγεται η Μάχη στην Κραννώνα Θεσσαλίας, μεταξύ Μακεδόνων (40.000 πεζοί, 3.000 τοξότες και 5.000 ιππείς, υπό τον Αντίπατρο) και Αθηναίων (25.000 πεζοί και 3.500 ιππείς, υπό τον Αντίφιλο), στο πλαίσιο του Λαμιακού Πολέμου. Στην ιππομαχία νικούν οι Αθηναίοι, αλλά η μακεδονική φάλαγγα πετυχαίνει αδιαμφισβήτητη νίκη. Στο πεδίο της μάχης πέφτουν νεκροί 500 Αθηναίοι, ανάμεσά τους και ο ολυμπιονίκης Χείλων, και 130 Μακεδόνες.

980: Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, ο Αρχάγγελος Γαβριήλ φανερώνεται στο Πρωτάτο Καρυών ως μοναχός μπροστά στην περίφημη εικόνα της Παναγίας «Άξιον Εστί», ψάλλει και χαράζει σε λίθινη πλάκα τον ομώνυμο ύμνο προς τη Θεοτόκο.

1945: Το ΚΚΕ αποκηρύσσει δημόσια τη δράση του Άρη Βελουχιώτη. Λίγες μέρες αργότερα, στις 16 Ιουνίου, στη Μεσούντα κοντά στον Αχελώο, ο Βελουχιώτης αυτοκτονεί (;) για να αποφύγει τη σύλληψή του από παραστρατιωτικές ομάδες που τον καταδιώκουν απηνώς.

1980: Η Ελλάδα αγωνίζεται για πρώτη φορά σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στη Νάπολη της Ιταλίας και χάνει από την Ολλανδία με 1-0. Το γκολ σημειώνει ο Κιστ με πέναλτι στο 64ο λεπτό.

1993: Το Τζουράσικ Παρκ του Στίβεν Σπίλμπεργκ κάνει πρεμιέρα στις ΗΠΑ. Θα αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Χόλυγουντ, με εισπράξεις 502 εκατομμυρίων δολαρίων.

Γεννήσεις

1572: Μπεν Τζόνσον, άγγλος θεατρικός συγγραφέας και πρώτος άγγλος δαφνοστεφής ποιητής, σύγχρονος του Σέξπιρ. («Ο Αλχημιστής», «Βολπόνε») (Θαν. 6/8/1637)  

1922: Μιχάλης Κακογιάννης, κύπριος σκηνοθέτης. (ΣτέλλαΚυριακάτικο ΞύπνημαΖορμπάςΤο κορίτσι με τα μαύρα) (Θαν. 25/7/2011)

1958: Παντελής Θαλασσινός, τραγουδοποιός.

Θάνατοι

1835: Ανδρέας Μιαούλης, ναύαρχος και πολιτικός, διοικητής ελληνικού στόλου κατά την Επανάσταση του 1821. Το πραγματικό του όνομα ήταν Ανδρέας Βώκος. Πήρε το παρατσούκλι Μιαούλης, επειδή συνήθιζε να δίνει εντολές στους ναύτες του με τη φράση «μια ούλη, μια ούλη». (Γεν. 20/5/1769)

1858: Πρίγκιπας Κλέμενς Φον Μέτερνιχ, αυστριακός πολιτικός και διπλωμάτης, που κυριάρχησε στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή από το 1814 έως το 1848. Δια της Ιεράς Συμμαχίας, της οποίας υπήρξε εμπνευστής, αντιτάχθηκε στην ελληνική επανάσταση. (Γεν. 15/5/1773)  

2004: Ξενοφών Ζολώτας, οικονομολόγος και ακαδημαϊκός. Διετέλεσε πρωθυπουργός επί οικουμενικής κυβέρνησης την περίοδο 1989 - 1990 και Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επί 19 χρόνια. (Γεν. 26/3/1904)