10 Ιουνίου, 2012

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ.

Την ημέρα της Πεντηκοστής - κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η επιδημία του Αγίου Πνεύματος - γεννήθηκε και συγκροτήθηκε η Εκκλησία, μέσα στον κόσμο (χωροχρόνο), ως Σώμα Χριστού. Ένα γεγονός διαχρονικό, γιατί δε αφορούσε μόνο στην ημέρα εκείνη. Κατά την Πεντηκοστή ο Ιησούς Χριστός απέβη ο Εκκλησιαστής μας, αφού συμπεριέλαβε στο πανάχραντο Σώμα του, την Κυρία Θεοτόκο, τα εννέα τάγματα των αγγέλων, τους Προπάτορες, τους Πατριάρχες, τους Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης και τους Αποστόλους. Στην ιστορική δε συνέχεια, προστέθηκαν –και συνεχίζουν-  σε αυτο το Σώμα όσοι «τό Πνεύμα τό Άγιον σκηνώσαν ηγίασε», δηλαδή οι Μάρτυρες, οι Ιεράρχες, οι Οσιομάρτυρες, οι Όσιοι, οι Δίκαιοι και γενικά όλοι οι αφανείς και εμφανείς άγιοι, άνδρες και γυνάικες, έζησαν και ζουν μέχρι τις ημέρες μας, αλλά και αυτοί οι Άγιοι που θα ακολουθήσουν, έως και το τέλος του παρόντος κόσμου.

Αυτή η πραγματικότητα της εν Χριστώ σύναξης φανερώνεται στη λειτουργική πράξη της Εκκλησίας, στο τέλος κάθε Θείας Λειτουργίας, όταν ο Ιερέας εναποθέτει μέσα στο Άγιο Ποτήριο -όπου βρίσκεται το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου- την μερίδα της Θεοτόκου, των Αγγέλων και των Αγίων, όπου όλοι γίνονται ένα ή καλύτερα Ένας, Χριστός. Αυτήν ακριβώς τη σύναξη των Αγίων-Θεουμένων στο Σώμα του Χριστού εορτάζει η Εκκλησία μας την Κυριακή των Αγίων Πάντων.

Ιστορικά, βέβαια, η εορτή αυτή άρχισε ως εορτή πάντων των Αγίων Μαρτύρων, αλλά καθιερώθηκε να εορτάζεται ως εορτή των Αγίων Πάντων επί Λέοντος του Σοφού, αφού Μάρτυρες δεν είναι μόνο αυτοί οι οποίοι υπόφεραν μαστιγώσεις, δεν είναι μόνο όσοι ρίφθηκαν στην πυρά ή υπέστησαν άλλα φρικτά βασανιστήρια• μάρτυρες είναι όλοι οι Άγιοι του Κυρίου, διότι κάθε Θεούμενος βιώνει το δικό του μαρτύριο, είτε αυτό είναι του αίματος, είτε της συνειδήσεως. Όλοι ανεξαίρετα οι Άγιοι χαρακτηρίζονται από το θάρρος της ομολογίας πίστεως προς τον Ιησού Χριστό, την άρση του σταυρού και την απαγκίστρωση από τα επίγεια.

Η ευαγγελική περικοπή της Κυριακής των Αγίων Πάντων επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές: «Είπεν ο Κύριος• πάς όστις ομολογήσει εν εμοί έμπροσθεν των ανθρώπων, ομολογήσω καγώ εν αυτώ, έμπροσθεν του πατρός μου του εν ουρανοίς. όστις δ’ άν αρνήσηταί με έμπροσθεν των ανθρώπων, αρνήσομαι αυτόν καγώ έμπροσθεν του πατρός μου του εν ουρανοίς. Ο φιλών πατέρα ή μητέρα υπέρ εμέ, ουκ έστι μου άξιος, και ο φιλών υιόν ή θυγατέρα υπέρ εμέ, ουκ έστι μου άξιος, και ός ου λαμβάνει τον σταυρόν αυτού και ακολουθεί οπίσω μου, ουκ έστι μου άξιος. Τότε αποκριθείς ο Πέτρος είπεν αυτώ, ιδού ημείς αφήκαμεν πάντα και ηκολουθήσαμέν σοι, τί άρα έσται ημίν; ο δέ Ιησούς είπεν αυτοίς, αμήν λέγω υμίν ότι υμείς οι ακολουθήσαντές μοι, εν τη παλιγγενεσία, όταν καθίση ο υιός του ανθρώπου επι θρόνου δόξης αυτού, καθίσεσθε και υμείς επι δώδεκα θρόνους κρίνοντες τας δώδεκα φυλάς του Ισραήλ. και πάς ός αφήκεν οικίας ή αδελφούς ή αδελφάς ή πατέρα ή μητέρα ή γυναίκα ή τέκνα ή αγρούς ένεκεν του ονόματός μου, εκατονταπλασίονα λήψεται, και ζωήν αιώνιον κληρονομήσει. Πολλοί δέ έσονται πρώτοι έσχατοι, και έσχατοι πρώτοι» (Ματθ. ι΄ 32 – 33, 37 – 38, ιθ΄ 27 – 30).

Την Κυριακή αυτή, λοιπόν, φανερώνεται το έργο  και οι καρποί της Θείας Οικονομίας -η οποία επιτελείται διά του Αγίου Πνεύματος-, αλλά και αποτελεί ευκαιρία Δοξολογίας προς τον Θεό, για τις μεγάλες Του δωρεές. Ταυτόχρονα όμως είναι για μας ημέρα πνευματικής περισυλλογής και συνέλιξης, αφού η παρουσία των αγίων θα μας αφήσει αναπολόγητους την ημέρα της Κρίσεως, εάν δεν φροντίσουμε για τη σωτηρία μας.

Γίνεται έτσι κατανοητό, γιατί με την Κυριακή των Αγίων Πάντων ολοκληρώνεται ο κύκλος των κινητών εορτών, οι οποίες έχουν ως σημείο αναφοράς την Αγία και Ένδοξη Ανάσταση του Ιησού Χριστού, το φως της οποίας χαρίζει τη μακαριότητα σε όσους τον ακολουθούν και τον αγαπούν.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Στη σύλληψη οκτώ ατόμων, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι μέλη της Χρυσής Αυγής, προχώρησε το Σάββατο η αστυνομία στη Βέροια, έπειτα από επεισόδια που προκλήθηκαν σε κατάστημα της περιοχής και που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός 53χρονου.

«Όσο υποχωρεί ο θυμός και η οργή και επικρατεί η λογική ο ΛΑΟΣ είναι μία από τις πρώτες προτεραιότητες των ψηφοφόρων» υποστήριξε από το Ηράκλειο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, ολοκληρώνοντας την περιοδεία του στην Κρήτη. Όπως είπε, το κόμμα το «έχει επιχειρήματα-γροθιά και όχι τη γροθιά ως επιχείρημα».

Την εκτίμηση ότι από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου δεν θα προκύψει λύση και πως για δεύτερη φορά μετά τις 6 Μαΐου «η χώρα οδηγείται σε αδιέξοδο», εξέφρασε το βράδυ του Σαββάτου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σε εκδήλωση για τη νεολαία στη Θεσσαλονίκη. Όπως είπε, «διαφαίνεται ένας τεχνητός διπολισμός, ένας δήθεν δικομματισμός νέου τύπου ο οποίος όμως είναι υποκατάστατο –για να μην πω καρικατούρα- του προηγούμενου κλασικού δικομματισμού της μεταπολίτευσης». Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι απαιτείται «διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης» και στο πλαίσιο αυτό θα αποστείλει την Κυριακή επιστολή με «οκτώ βασικά σημεία» και θα ζητεί από τους πολιτικού αρχηγούς «να δεσμευτούν σε ένα κοινό εθνικό παρονομαστή».

Την «ξεκάθαρη και ισχυρή εντολή» των ψηφοφόρων, προκειμένου να καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει το πρόγραμμά του «προς όφελος του λαού και του τόπου», ζήτησε από την Καβάλα όπου βρέθηκε το Σάββατο ο Αλ.Τσίπρας. «Δώστε μας ξεκάθαρη και ισχυρή εντολή. Μεγάλη πρωτιά στην κάλπη» είπε, επαναλαμβάνοντας ότι το πραγματικό δίλημμα των εκλογών είναι «Μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ». Παράλληλα, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην Αυγή της Κυριακής ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει ανεξαρτήτως αποτελέσματος «τόσο το ΚΚΕ όσο και η ΔΗΜΑΡ να είναι κυβερνητικοί εταίροι σε μια κυβέρνηση Αριστεράς». Την Κυριακή ο Αλ.Τσίπρας θα μιλήσει σε εκδήλωση στη Χίο (19:30).

Με την καθιερωμένη παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας και τη συναυλία-πάρτι που ακολούθησε, ολοκληρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου οι εκδηλώσεις Athens Pride 2012. Το κεντρικό σύνθημα της διοργάνωσης «αγάπα με, είναι δωρεάν» στόχο είχε να τονίσει την ανάγκη των LGBT ανθρώπων για απόλυτη αποδοχή και σεβασμό, τόσο στο θεσμικό όσο και στο διαπροσωπικό επίπεδο.

Κόσμος

Οι κάλπες των βουλευτικών εκλογών ανοίγουν στη Γαλλία την Κυριακή, με τους Σοσιαλιστές να επιδιώκουν την κατάκτηση της απόλυτης πλειοψηφίας ώστε να έχει «ελευθερία κινήσεων» ο νέος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ -ενώ το UMP θέλει να κρατήσει ως τελευταίο «προπύργιο» το Κοινοβούλιο, αναγκάζοντας τους Σοσιαλιστές σε «συγκατοίκηση». Το ενδιαφέρον στρέφεται και σε αυτήν την αναμέτρηση, έναν μήνα μετά την αλλαγή στη γαλλική προεδρία, στην δύναμη που θα συγκεντρώσει το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρί Λεπέν.

Λίγες ώρες μετά την επίθεση αυτοκτονίας στην επαρχία Καπίσα, που στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις Γάλλους στρατιώτες, ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επιβεβαίωσε ότι η απόσυρση από το Αφγανιστάν των γαλλικών μάχιμων μονάδων θα αρχίσει τον Ιούλιο και θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2012. «Μέχρι τότε, όλα πρέπει να γίνουν έτσι ώστε τα στρατεύματά μας να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, αλλά με το υψηλότερο δυνατό επίπεδο ασφαλείας και με την μεγαλύτερη δυνατή επαγρύπνηση για τις ζωές των στρατιωτών, αναλαμβάνω εδώ αυτή τη δέσμευση και θα είμαι ο εγγυητής αυτής της επιχείρησης» δήλωσε ο Ολάντ.

Η Ρωσία δεν θα αντιταχθεί στην αποχώρηση του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ-Άσαντ, αν μια τέτοια εξέλιξη προέκυπτε από «διάλογο ανάμεσα στους ίδιους τους Σύρους και δεν επιβάλλεται με εξωτερική πίεση», αναφέρει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Η Μόσχα επιμένει επίσης στη συμμετοχή του Ιράν σε μελλοντική διεθνή διάσκεψη για τη Συρία, παρά την έντονη αμερικανική αντίθεση, επισημαίνοντας την επιρροή που έχει η Τεχεράνη στο καθεστώς της Δαμασκού.

Ο σύζυγος της Ελισάβετ Β', πρίγκιπας Φίλιππος, βγήκε από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύτηκε για πέντε νύχτες με λοίμωξη της ουροδόχου κύστης. Ο 91χρονος πρίγκιπας εισήχθη στο νοσοκομείο τη Δευτέρα, «χαλώντας» το εορταστικό κλίμα για το Αδαμάντινο Ιωβηλαίο της βασίλισσας.

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δήλωσε ότι τρέφει μεγάλο σεβασμό για την Ελλάδα και για τον ελληνικό λαό και «τις θυσίες του». Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, η Κρ.Λαγκάρντ τονίζει ότι οι πρόσφατες δηλώσεις της στον βρετανικό Guardian παρεξηγήθηκαν.

Αθλητισμός

Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται η κυριακάτικη (19:00) αναμέτρηση της Ισπανίας με την Ιταλία, που θα διεξαχθεί την Κυριακή στο πλαίσιο της πρεμιέρας για τον 3ο όμιλο του EURO 2012. Στις 21:45 αναμετρώνται η Ιρλανδία με την Κροατία στο 40.000 θέσεων στάδιο της Λεχ Πόζναν και διαιτητής θα είναι ο Ολλανδός, Μπγιόρν Κάιπερς.

Χάρη σε κεφαλιά του Μάριο Γκόμεζ η Γερμανία κατάφερε να επικρατήσει της Πορτογαλίας με 1-0 στο ντέρμπι της πρεμιέρας του Β' ομίλου του Euro 2012. Το γκρουπ, ωστόσο, άνοιξε με μια έκπληξη καθώς η Δανία επικράτησε της Ολλανδίας με 1-0 με γκολ που πέτυχε ο Μίκαελ Κρον Ντέλι στο 24ο λεπτό.

Θύμα ρατσιστικής επίθεσης έπεσε ο διεθνής της Τσεχίας, Γκέμπρε Σελασιέ, στην πρεμιέρα της ομάδας του στο Euro κόντρα στη Ρωσία, από μερίδα οπαδών στο εθνικό στάδιο της Βαρσοβίας, όπως αποκάλυψε ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης κατά του ρατσισμού στο ποδόσφαιρο, Πιάρα Πόουαρ.


ΕΕ: ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ.

ee
Η ευρωζώνη διαθέτει εργαλεία έτοιμα προς χρήση, εάν η Ισπανία ζητήσει βοήθεια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αμαντέου Αλταφάζ, διευκρινίζοντας ωστόσο πως μέχρι στιγμής η Μαδρίτη δεν έχει υποβάλει ένα τέτοιο αίτημα.

Επικαλούμενο πηγές από την ΕΕ και τη Γερμανία, το Reuters είχε μεταδώσει νωρίτερα πως η Ισπανία αναμένεται να υποβάλει αίτημα χρηματοδότησης για τη στήριξη των προβληματικών τραπεζών της εντός του Σαββατοκύριακου.

Όπως ανέφεραν στο πρακτορείο δύο αξιωματούχοι της ΕΕ, το αίτημα θα κατατεθεί έπειτα από τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης το Σάββατο. «Η ανακοίνωση αναμένεται το απόγευμα του Σαββάτου», δήλωσαν οι αξιωματούχοι, σύμφωνα με το Reuters.

Εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης ανέφερε, πάντως, ότι δεν είναι εις γνώσιν της σχετικό αίτημα και παρέπεμψε στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, ότι αναμένει τα αποτελέσματα του ανεξάρτητου ελέγχου των τραπεζικών ιδρυμάτων της χώρας, πριν ξεκινήσει σχετικές συνομιλίες με την Ευρώπη.

Ο Αμαντέου Αλταφάζ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει αν σχεδιάζεται τηλεδιάσκεψη για το Σάββατο.

«Αν κατατεθεί ένα τέτοιο αίτημα, υπάρχουν τα εργαλεία, έτοιμα προς χρήση, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που είχαν συμφωνηθεί στο παρελθόν, το 2011. Δεν βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο», είπε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Το Βερολίνο διαμηνύει από την πλευρά του ότι η προσφυγή της Ισπανίας στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης είναι μία απόφαση την οποία θα πρέπει να λάβει η ίδια η χώρα.

«Η απόφαση εναπόκειται στην ισπανική κυβέρνηση. Εάν το αποφασίσει, τα ευρωπαϊκά εργαλεία είναι έτοιμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ. «Ένα κράτος υποβάλλει αίτηση, αναλαμβάνει ευθύνη. Υπομένει για αυτό όρους», πρόσθεσε.

Ο κ. Ζάιμπερτ αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει πληροφορία που θέλει τη Μαδρίτη να ανακοινώνει τη σχετική προσφυγή εντός του Σαββατοκύριακου.

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Κότχαους συμπλήρωσε ότι «στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν διάφορα εργαλεία τα οποία ανταποκρίνονται ακριβώς σε διαφορετικές καταστάσεις». Ο κ. Κότχαους αρνήθηκε να επιβεβαιώσει και την πληροφορία περί έκτακτης συνεδρίασης του Eurogroup, αύριο, με τηλεδιάσκεψη.

Εως τις 21/6 τα αποτελέσματα του ελέγχου στις τράπεζες

Όπως ανακοινώθηκε από την Τράπεζα της Ισπανίας και το υπουργείο Οικονομίας, τα αποτελέσματα του ανεξάρτητου ελέγχου των τραπεζών θα κατατεθούν το αργότερο στις 21 Ιουνίου στην ισπανική κυβέρνηση, η οποία θα αξιολογήσει βάσει αυτών τις κεφαλαιακές τους ανάγκες και τα νέα αναγκαία αποθεματικά.

«Τα αποτελέσματα αυτών των εργασιών (που πραγματοποίησαν από κοινού ο γερμανικός οίκος Ρόλαντ Μπέργκερ και ο αμερικανικός Όλιβερ Γουάιμαν) θα κατατεθούν από τους συμβούλους το αργότερο στις 21 Ιουνίου», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Τα αποτελέσματα ενός δεύτερου, περισσότερο ενδελεχούς, ελέγχου που έκαναν οι Deloitte, KPMG, PwC και Ernst&Young θα γνωστοποιηθούν στην ισπανική κυβέρνηση στις 31 Ιουλίου.

Οι δύο μελέτες αφορούν 14 τραπεζικούς ομίλους, δηλαδή το 90% του τομέα.


ΣΚΛΗΡΟ ΠΟΚΕΡ ΜΕΡΚΕΛ-ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΙΣΩΣ «ΔΙΑΖΥΓΙΟ ΑΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ»


Το ενδεχόμενο να δούμε «διαζύγιο αλά ελληνικά» ανάμεσα σε Αθήνα και Ευρωζώνη προβάλλει το περιοδικό Economist, παραπέμποντας στον τίτλο της γνωστής κινηματογραφικής ταινίας «Γάμος αλά ελληνικά». Το περιοδικό πάντως εξετάζει όλα τα πιθανά σενάρια και ενδεχόμενα. Θεωρεί αβέβαιη τη ... σχέση της Ελλάδας με το ευρώ κι επισημαίνει πως τίποτε δεν θα είναι στη χώρα όπως πριν, ακόμη κι αν σχηματίσει κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία. Κι αυτό γιατί, όπως τονίζει, το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά θα επιδιώξει την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου.

Σύμφωνα με το περιοδικό, οι αγορές ανησυχούν πως εάν επικρατήσει στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, η χώρα τελικά θα «αποχωριστεί» το κοινό νόμισμα, με συνέπειες ολέθριες για την υπόλοιπη Ευρωζώνη.Παρατηρεί πάντως ο Economist πως δεν υπάρχουν αυτόματες διαδικασίες για μια ελληνική αποχώρηση από την Ευρωζώνη, καθώς και ότι δεν μπορεί να προβλεφθεί επακριβώς η χρονική στιγμή του «διαζυγίου», εάν κι εφ' όσον τελικά αυτό επέλθει.

«Ο Τσίπρας θα κάνει ένα βήμα πίσω, εάν...»

Ταχύτερη θα είναι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σημειώνει το περιοδικό, εάν ο Αλέξης Τσίπρας «παγώσει» την αποπληρωμή του χρέους. Τότε, αναφέρει ο Economist, όλοι οι όροι του μνημονίου θα καταργηθούν και μαζί τους θα τερματιστεί και η παροχή χρημάτων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Κατά τον Economist, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι η Ανγκελα Μέρκελ δεν επιθυμεί να χρεωθεί το οικονομικό χάος, το οποίο θα επιφέρει ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Ακόμη κι αν νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματεύσεις θα γίνουν, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα έχουν αίσια έκβαση, τονίζει.

Όπως επισημαίνει το περιοδικό, εάν τεθεί ως όρος για τη περαιτέρω στήριξη των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ η εφαρμογή των όρων του μνημονίου, τότε «ο Τσίπρας είναι αυτό αυτός που στο τέλος θα κάνει ένα βήμα πίσω, ειδάλλως η Ελλάδα θα μπορούσε πράγματι να βγει εκτός ευρώ αμέσως μετά τις εκλογές».

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 10/6/2012


Γεγονότα

1793: Ο πρώτος δημόσιος ζωολογικός κήπος ανοίγει στο Παρίσι.

1805: Ο πασάς της Τρίπολης Γιουσίφ Καραμανλής υπογράφει συνθήκη ειρήνης με τις ΗΠΑ. (Α' Βερβερικός Πόλεμος)

1877: Ιδρύεται ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, με πρωτοβουλία της βασίλισσας Όλγας και πρώτο πρόεδρο τον Μάρκο Ρενιέρη.

1943: Ο ούγγρος δημοσιογράφος Λάζλο Μπίρο κατοχυρώνει την ευρεσιτεχνία του, το στυλογράφο με σφαιρική άκρη.

1947: Η SAAB παράγει το πρώτο της αυτοκίνητο.

1956: Ο Λυκαβηττός αποκτά τελεφερίκ και πολυτελές αναψυκτήριο.

Γεννήσεις

1860: Χαρίκλεα Νταρκλέ, Χαρίκλεια Χαρικλή - Χαρτουλάρη το πραγματικό όνομά της, ελληνικής καταγωγής διακεκριμένη ρουμάνα υψίφωνος. (Θαν. 12/1/1939)

1915: Σολ Μπέλοου, εβραϊκής καταγωγής καναδός συγγραφέας. Τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1976. («Η μοναδική», «Η κλοπή», «Ράβελσταϊν» και «Χέρτζογκ») (Θαν. 5/4/2005)

1923: Ρόμπερτ Μάξουελ, άγγλος δισεκατομμυριούχος εκδότης, το αντίπαλο δέος του Ρούπερτ Μέρντοχ. (Θαν. 5/11/1991)

Θάνατοι

323 π.Χ: Μέγας Αλέξανδρος, βασιλιάς των Μακεδόνων. (Γεν. 20/7/356 π.Χ.)

1836: Αντρέ Μαρί Αμπέρ, γάλλος μαθηματικός και φυσικός, που διατύπωσε τους θεμελιώδεις νόμους του ηλεκτρομαγνητισμού και της έντασης του ηλεκτρικού ρεύματος. Προς τιμήν του, η μονάδα μέτρησης του ρεύματος πήρε το όνομά του. (Γεν. 20/1/1775)

1982: Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, γερμανός σκηνοθέτης. (Γεν. 31/5/1945)