08 Ιουνίου, 2012

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΩΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ.


ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ «ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΗ»

Η Γερμανία δεν αναμένει ότι η Ευρώπη θα λάβει τελικές αποφάσεις για την ενίσχυση του συντονισμού της οικονομικής πολιτικής μεταξύ των κρατών - μελών, όχι τουλάχιστον πριν από την άνοιξη του 2013, σύμφωνα με κυβερνητικό έγγραφο, που περιήλθε στην κατοχή του Reuters.
                    
Όπως αναφέρει το πρακτορείο, το έγγραφο των οκτώ σελίδων, θέτει ένα χρονοδιάγραμμα για την στενότερη δημοσιονομική ενοποίηση, ένα βήμα που η Γερμανίδα καγκελάριος πιστεύει ότι είναι ζωτικής σημασίας, για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών.

Ωστόσο, τα σχέδια αυτά μπορεί να ανησυχήσουν τους επενδυτές, αντί να τους καθησυχάσουν, διότι το Βερολίνο αναμένει να περάσει σχεδόν ένας χρόνος διαβουλεύσεων και συζητήσεων, προτού οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για την επωνομαζόμενη «δημοσιονομική ένωση».

Το έγγραφο, το οποίο αξιωματούχοι δηλώνουν ότι εγκρίθηκε από την καγκελαρία, το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εξωτερικών την περασμένη Παρασκευή, αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκής Επιτροπή και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι πιθανό να βρουν απτές προτάσεις για τον στενότερο συντονισμό της πολιτικής πριν τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, τον Δεκέμβριο.

Το χρονικό των διαβουλεύσεων για το σχέδιο διάσωσης των «17»

Όταν ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, προ ενός και πλέον έτους, ζητούσε τη σύσταση ενός πανευρωπαϊκού υπουργείου Οικονομικών, ενός εποπτικού οργάνου για την ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση, η ιδέα φάνταζε μακρινή και πάντως όλοι θεωρούσαν πως θα περνούσαν χρόνια για να υλοποιηθεί μια τέτοια εξέλιξη.

Οι δραματικές εξελίξεις που μεσολάβησαν, η κλιμάκωση της κρίσης σε Ελλάδα, Ισπανία και δευτερευόντως στην Ιταλία, οι αλλαγές στους πολιτικούς συσχετισμούς στην ευρωπαϊκή περιφέρεια και κυρίως στον γαλλογερμανικό άξονα, επίσπευσαν την όλη διαδικασία. Και το τότε «άπιαστο όνειρο» του τέως προέδρου της ΕΚΤ, δείχνει πια να συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις να γίνει πραγματικότητα.

Όλα επισπεύδονται κυρίως γιατί η Γερμανία αποφάσισε να πιέσει τους εταίρους της για αυτό το τεράστιο βήμα προς την δημοσιονομική ενοποίηση…

Τις τελευταίες ημέρες λοιπόν κορυφαίοι παράγοντες της ΕΕ φέρονται να έχουν καταλήξει σε ένα πρώτο σχέδιο, το οποίο επιβεβαίωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Όλι Ρεν, λέγοντας ότι η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει ένα σχέδιο χρηματοδότησης των τραπεζών μέσω του μόνιμου μηχανισμού διάσωσης ESM, σημειώνοντας παράλληλα πως μια τέτοια κίνηση απαιτεί αλλαγή της συνθήκης της ΕΕ.

Όπως τονίζει σε σχετικό δημοσίευμα το πρακτορείο Reuters, o κύριος Ρεν δήλωσε χαρακτηριστικά: «Εξετάζουμε σοβαρά ένα σχέδιο που θα ανατρέπει τη διασύνδεση μεταξύ τραπεζών και χωρών-μελών», για να συμπληρώσει: «Γνωρίζουμε πως κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται από την ευρωπαϊκή συνθήκη, αλλά θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να εξετάσουμε την εναλλακτική της άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών καθώς προχωρούμε στις διαπραγματεύσεις για το πώς θα δημιουργήσουμε μια τραπεζική ενοποίηση».

Τις «σκέψεις» αυτές είχε παρουσιάσει την Κυριακή και η γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag κάνοντας λόγο για ένα «συνολικό σχέδιο», με άξονά του την έξοδο της ευρωζώνης από την κρίση. Σχέδιο που ουσιαστικά έχει «επεξεργαστεί» το γερμανικό επιτελείο, αλλά θα φέρει τις υπογραφές των επικεφαλής τεσσάρων ευρωπαϊκών θεσμών, συγκεκριμένα του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, (δείτε εδώ, κι εδώ), του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, του ομολόγου του της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του προέδρου του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Το περί ου ο λόγος σχέδιο «στενότερης οικονομικής ενοποίησης στην ευρωζώνη», σκιαγράφησε στις δηλώσεις του και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, λέγοντας πως θα πρέπει πρώτα να συμφωνηθούν στα τέλη Ιουνίου, στη Σύνοδο Κορυφής, τα στοιχεία που θα πρέπει να περιλαμβάνει αυτό το σχέδιο αλλά και το πώς θα επιτευχθεί.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, τα βασικά στοιχεία του σχεδίου αφορούν στη δημιουργία μιας κεντρικής αρχής που θα διαχειρίζεται τα οικονομικά της ευρωζώνης, και στην παραχώρηση κομβικών εξουσιών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Αναλυτικότερα θα περιλαμβάνονται:
-Η ενίσχυση των εξουσιών των θεσμών της ΕΕ, έναντι της κατάρτισης των εθνικών προϋπολογισμών.
- Η δημιουργία πανευρωπαϊκής εποπτικής Αρχής για τις τράπεζες, με πρωτόγνωρες εξουσίες.
- Η εναρμόνιση των εθνικών φορολογικών πολιτικών, σε επίπεδο ευρωπαϊκό.
- Η εναρμόνιση της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής για την ασφάλεια της ευρωζώνης.
- Και τέλος η εναρμόνιση του τομέα της κοινωνικής ασφάλισης.

Στόχος είναι το σχέδιο αυτό να έχει ολοκληρωθεί ως τη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών, στις 28 και 29 Ιουνίου και να τεθεί προς συζήτηση αν όχι προς έγκριση!

Οι «επίσημες» αντιδράσεις της Γερμανίας

Η γερμανική πλευρά δεν έχει ακόμα αντιδράσει επισήμως για το περί ου ο λόγος σχέδιο. Μόνον μια «διαρροή» από κυβερνητική πηγή υπάρχει κι αυτή σε μορφή ρητορικής ερώτησης, κατά πόσον δηλαδή οι Ευρωπαίοι θέλουν πραγματικά μια πιο ενοποιημένη Ευρωπαϊκή Ένωση ή απλώς περισσότερα γερμανικά κεφάλαια!

Είναι προφανές πως το Βερολίνο εμμένει στη λογική της αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής -κάτι που επανέλαβε εξάλλου στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο η ίδια η Καγκελάριος Μέρκελ στην συνάντηση που είχαν το βράδυ της Δευτέρας.

Μέρκελ και Μπαρόζο συμφώνησαν ότι είναι απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη, ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν δεσμεύθηκε πως θα πιέσει προς την κατεύθυνση της τραπεζικής ένωσης στη Σύνοδο Κορυφής. Από την πλευρά της, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε: «Θέλουμε περισσότερη Ευρώπη, όχι λιγότερη ευρωζώνη».

Αλλά και οι «πρωτεργάτες» του σχεδίου οικονομικής ενοποίησης εκτιμούν πως οι προβλέψεις του μπορούν να εγγυηθούν στο Βερολίνο την μετατροπή της ΕΕ σε μια πιο «στενή», σε μια «Νέα Ευρωπαϊκή Ένωση». Ούτως ή άλλως το βασικό ζητούμενο της Γερμανίας, δηλαδή την ενίσχυση των εξουσιών της ΕΕ επί της κατάρτισης των εθνικών προϋπολογισμών των κρατών μελών της, καλύπτεται από το σχέδιο.

Μέχρις ότου πάντως οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες συμφωνήσουν σε αυτό, ιδίως στην ουσιαστική απώλεια εθνικής κυριαρχίας που θα σημάνει η εφαρμογή του, το Βερολίνο θα αρνείται να εξετάσει άλλες πρωτοβουλίες όπως τα ευρωομόλογα ή μια «τραπεζική ένωση» με εγγυήσεις διασυνοριακών καταθέσεων.

Παράλληλα «τρέχουν» και οι πιέσεις από τις αγορές και την εξέλιξη των πραγμάτων. Ήδη η Ισπανία καταρρέει και ο πρωθυπουργός της, Μαριάνο Ραχόι, δημοσίως εξέφρασε την στήριξή του στο «σχέδιο ενοποίησης» της Κομισιόν και του Eurogroup. Το ίδιο αναμένεται να πράξει και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, στην συνάντηση που θα έχει με Ολάντ και Μέρκελ στις 22 Ιουνίου στη Ρώμη.

Από την άλλη πάντως στη Γαλλία υπάρχουν ακόμα σοβαρές ενστάσεις για το κατά πόσον μπορούν και πρέπει να «παραδώσουν» σε τέτοιο βαθμό τον έλεγχο των δημοσιονομικών τους πολιτικών. Συνεπώς η Σύνοδος στο τέλος του μηνός αναμένεται να είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα…


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Στον εισαγγελέα θα οδηγηθεί σήμερα, Παρασκευή, ο 24χρονος φοιτητής, ο οποίος φέρεται να τραυμάτισε θανάσιμα με κυνηγετική καραμπίνα έναν 43χρονο διαρρήκτη στην Παιανία. Ο δικηγόρος του υποστηρίζει ότι ο φοιτητής δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει τον διαρρήκτη, αλλά να τον κυνηγήσει και να τον ακινητοποιήσει, όμως το όπλο εκπυρσοκρότησε. Ο συνεργός του 43χρονου, που παραδόθηκε στην Αστυνομία, κρατείται και ανακρίνεται.

Ασύλληπτος παραμένει ο εκπρόσωπος Τύπου της Χρυσής Αυγής και υποψήφιος βουλευτής Ηλίας Κασιδιάρης, μετά το βίαιο επεισόδιο εις βάρος της Λιάνας Κανέλλη και της Ρένας Δούρου, καθώς η αστυνομία εξακολουθεί να τον αναζητεί μετά την εντολή που έδωσε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ελένη Ράϊκου κι ενώ το αυτόφωρο λήγει το βράδυ. Εν τω μεταξύ, εις βάρος του Ηλία Κασιδιάρη εκκρεμεί ακόμη μία σοβαρή κατηγορία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για συνέργεια σε ληστεία, για την οποία αναμένεται να δικαστεί από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν μεταβιβαστεί από τη ΔΕΗ οι οφειλές των καταναλωτών για το ειδικό τέλος ακινήτων και θα διευθετούνται πλέον μέσω των ΔΟΥ, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΗ.

Στα 682 ανέρχονται μέχρι στιγμής τα άτομα που έπαιρναν επίδομα τυφλότητας στη Ζάκυνθο με ψευδείς βεβαιώσεις, σύμφωνα με έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. που διενεργείται από τον περασμένο Απρίλιο, μετά από εντολή του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ζακύνθου. Για τις περιπτώσεις αυτές διεξάγεται δικαστική πραγματογνωμοσύνη από οφθαλμίατρους πραγματογνώμονες του Πρωτοδικείου Πατρών.

Με αίτημα την «ίση μεταχείριση όλων των εμπλεκομένων εργαζομένων στις εκλογικές εργασίες» το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισε αποχή όλων των εργαζομένων των ΟΤΑ από κάθε εκλογική εργασία μέχρι την Παρασκευή 15 Ιουνίου, καθώς και την προκήρυξη 48ωρης απεργίας το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Ιουνίου.

Κόσμος

Εντείνονται οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για τον τερματισμό της εμφύλιας σύρραξης στη Συρία, την ώρα που το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ συνεχίζει να σφυροκοπά θέσεις των αντικαθεστωτικών, δολοφονώντας καθημερινά δεκάδες αμάχους. Στο στόχαστρο των δυνάμεων ασφαλείας μπήκαν μάλιστα και παρατηρητές των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίοι δέχθηκαν πυρά στη διάρκεια επίσκεψης στο χωριό Μάζραατ Αλ Κουμπέιρ, όπου σφαγιάστηκαν 78 άνθρωποι. Ο Κόφι Ανάν επιβεβαίωσε, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τους Μπαν Γκι-μουν και Νάμπιλ αλ-Αράμπι ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες για τη δυνατότητα συγκρότησης διεθνούς ομάδας επαφής για τη Συρία.

Σε μαζική προσέλευση στις κάλπες κάλεσε τους εκλογείς ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, εν όψει των βουλευτικών εκλογών στη χώρα, στις 10 και 17 Ιουνίου. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) και οι σύμμαχοί του θα καταλάβουν από 290 ώς 320 έδρες στην Εθνοσυνέλευση, ξεπερνώντας το όριο των 289 εδρών που χρειάζονται για την απόλυτη πλειοψηφία. Εάν η εκτίμηση επιβεβαιωθεί, ο Ολάντ θα μπορεί να προωθεί νόμους ακόμα και εάν η αντιπολίτευση αντιτίθεται σε αυτή.

Σε αναζήτηση λύσεων μετά από νέο περιστατικό μαζικής σφαγής αμάχων στη Συρία είναι οι δυτικές δυνάμεις που παρακολουθούν -χωρίς επί της ουσίας να είναι σε θέση να απαντήσουν- τη νέα κλιμάκωση του εμφυλίου πολέμου στη χώρα. Στο Μάζραατ Αλ Κουμπέιρ όπου την Τετάρτη δολοφονήθηκαν 78 άνθρωποι έφτασαν παρατηρητές του ΟΗΕ αλλά εμποδίστηκαν και πυροβολήθηκαν από κυβερνητικές δυνάμεις, αναφέρει ο Μπαν Γκι-Μουν. Παράλληλα, ετοιμάζεται νέα πρωτοβουλία από τον Κόφι Άναν: το ως τώρα εξαμερές σχέδιο είναι ουσιαστικά θνησιγενές...

Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν εξέφρασε την πρόθεσή του να προτρέψει την κόρη του, και διάδοχό του στην ηγεσία της παράταξης Μαρίν Λεπέν, να διεκδικήσει αποζημίωση ενός εκατομμυρίου δολαρίων από την Μαντόνα, για ένα βιντεοκλίπ της στο οποίο τον παρουσίαζε με έναν αγκυλωτό σταυρό.

Το τάνκερ «Παγκόσμια Οικονομία» που βυθίζεται και η έκκληση ενός επιβαίνοντα στην Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να βάλει τώρα τις μηχανές μπρος κοσμεί το εξώφυλλο του Economist στο προσεχές τεύχος του: η βρετανική επιθεώρηση ζητά και πάλι από την Μέρκελ να πάρει αποφάσεις γιατί ο χρόνος εξαντλείται και όλος ο πλανήτης είναι πλέον σε κίνδυνο. Η παραποιούσα ανάπτυξη και ο κίνδυνος καταστροφής έχει βάλει σε δύσκολο δρόμο την παγκόσμια οικονομία. Ακόμα και οι αναδυόμενες οικονομίες «έχουν χτυπήσει στον τοίχο» σημειώνει το editorial.

Οικονομία

Ενίσχυση πωλήσεων και κερδών εμφάνισε το 2011 η βιομηχανία παραγωγής και εμπορίας νικελίου ΛΑΡΚΟ, καθώς μείωσε περαιτέρω το λειτουργικό κόστος και αξιοποίησε τις καλές τιμές του μεταλλεύματος. Τα θετικά αποτελέσματα έρχονται σε μία περίοδο που εντείνεται η αγωνία για το μέλλον της εταιρείας και των εργαζομένων της.

Σε διάψευση δημοσιεύματος του πρακτορείου Reuters σχετικά με την ΑΤΕ, προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών, επισημαίνοντας σε σχετική ανακοίνωση ότι «το δημοσίευμα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Με ανάμεικτα πρόσημα και μικρές μεταβολές, μετά τη σημαντική άνοδο της προηγούμενης ημέρας, έκλεισαν την Πέμπτη οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Νέα Υόρκη. Ενισχυμένοι οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Αθλητισμός

Με την ελπίδα να... ανατριχιάσουμε, όπως και το 2004, η Εθνική ρίχνεται το απόγευμα της Παρασκευής (19:00, ΕΤ1) στη μάχη απέναντι στη διοργανώτρια Πολωνία στην πρεμιέρα του Euro 2012. Την αναμέτρηση θα φιλοξενήσει το εθνικό στάδιο της Βαρσοβίας «Narodowy Stadion», όπου ανάμεσα στις κατάμεστες εξέδρες, θα βρεθούν και περίπου 4.500 Έλληνες που φτάσουν από όλες τις γωνιές του πλανήτη για να συμπαρασταθούν στο δικό τους... πειρατικό! Το άλλο ματς του 1ου ομίλου ανάμεσα στη Ρωσία και την Τσεχία θα διεξαχθεί το βράδυ (21:45) στο «Μουνισιπάλ» του Βρότσλαβ.

Η τελευταία προπόνηση της Εθνικής έγινε στο επιβλητικό εθνικό στάδιο της Βαρσοβίας, όπου το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ολοκλήρωσε την προετοιμασία του για την πρεμιέρα του Euro με αντίπαλο την συνδιοργανώτρια Πολωνία. Η προπόνηση ξεκίνησε στις 20:00 ώρα Ελλάδας και διεξήχθη σε χαλαρούς ρυθμούς. Ο Σάντος δεν θέλησε να πιέσει τους διεθνείς, εν όψει ενός δύσκολου αγώνα και μάλιστα στο οικογενειακό διπλό δεν δοκίμασε τους ποδοσφαιριστές που προορίζει για την 11άδα.

Προπονητής του Ολυμπιακού και επισήμως για τα επόμενα δύο χρόνια είναι από την Πέμπτη ο Λεονάρντο Ζαρντίμ. Την είδηση ανακοίνωσε η Ερυθρόλευκη ΠΑΕ αναφέροντας: «Η ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ανακοινώνει την συνεργασία της με τον προπονητή Λεονάρντο Ζαρντίμ για τα επόμενα δυο χρόνια». Εν τω μεταξύ, αργότερα το απόγευμα της Πέμπτης οι Ερυθρόλευκοι ανανέωσαν τη συνεργασία τους με τον Άριελ Ιμπαγάσα για ακόμη έναν χρόνο.


ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΒΑΘΥΝΑΝ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΛΕΕΙ Η ΧΑΦΙΓΚΤΟΝ.

Η Αριάννα Χάφιγκτον, ιδρύτρια του φερώνυμου αμερικανικού ιστότοπου, ανακοίνωσε τη λειτουργία από αύριο μιας ισπανικής εκδοχής του Huffington Post, αψηφώντας την ύφεση στην Ισπανία και επικρίνοντας έντονα την πολιτική λιτότητας που ακολουθεί η κυβέρνηση της χώρας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο σήμερα, παραμονή της λειτουργίας της ισπανικής εκδοχής του ιστοτόπου, η Χάφιγκτον σημείωσε ότι οι οικονομικές κρίσεις είναι μια καλή στιγμή για να ξεκινήσουν νέα μοντέλα ενημέρωσης και για να δοθούν στους ανθρώπους τα μέσα να εκφραστούν.«Πιστεύω ότι μπορούμε να βγάλουμε χρήματα», δήλωσε η 61χρονη Χάφινγκτον, η οποία πρόσθεσε ότι «στη συνέχεια βρισκόμαστε σε διαβουλεύσεις στη Γερμανία, τη Βραζιλία, την Ινδία και την Ιαπωνία».

Ήδη λειτουργούν δύο εκδοχές του Huffington Post στον Καναδά, μία στη Βρετανία και μία στη Γαλλία, ενώ η Χάφιγκτον έχει ήδη ανακοινώσει τη λειτουργία μιας ιταλικής εκδοχής το Σεπτέμβριο σε συνεργασία με τον ιταλικό όμιλο "L'Espresso". «Εμείς κάνουμε ένα ξεκίνημα, χωρίς υψηλά γενικά έξοδα, γι' αυτό σε κάθε χώρα, λειτουργούμε σε συνεργασία με ένα καθιερωμένο μέσο ενημέρωσης», εξήγησε, διευκρινίζοντας ότι η ισπανική εκδοχή του Huffington Post θα λειτουργήσει σε συνεργασία με την ισπανική εφημερίδα "Ελ Παΐς" και θα έχει δέκα εργαζόμενους, οι οκτώ από τους οποίους είναι δημοσιογράφοι.

Η ισπανική εκδοχή του Huffington Post θα πάρει σαφή θέση κατά της λιτότητας που επιβάλλει η συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, σημείωσε. «Είναι χαζό. Είναι η ίδια η χαζομάρα: να κάνεις πάντα το ίδιο πράγμα ελπίζοντας ότι θα έχει διαφορετικά αποτελέσματα», σχολίασε. Για εκείνη, το μόνο που έκαναν τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα ήταν να βαθύνουν το χρέος, μειώνοντας την οικονομική ανάπτυξη και τα φορολογικά έσοδα.«Βρισκόμαστε προς το παρόν στα νύχια μιας καταστροφικής ιδεολογίας. Δεν βρισκόμαστε πράγματι μπροστά στην υλοποίηση μιας υγιούς οικονομικής πολιτικής», υπογράμμισε.



ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΙΣΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ.

politicians-greek

Πρόσφατα σε συνάντηση των πλέον υψηλόβαθμων οικονομικών παραγόντων και τραπεζιτών στην Ουάσιγκτον. Είχα μια μοναδική ευκαιρία να ακούσω από «πρώτο χέρι» τι πιστεύουν για την Ελλάδα οι άνθρωποι που εν πολλοίς διαμορφώνουν τις τύχες του κόσμου. Οι συζητήσεις ήταν ανοιχτές και τις διέκρινε μια αφοπλιστική ειλικρίνεια, απόρροια της σοβαρότητος της κατάστασης, του πρωταγωνιστικού ρόλου που, δυστυχώς, διαδραματίζει η Ελλάδα, αλλά και της δέσμευσης του γράφοντος ότι δεν θα δημοσιοποιηθεί η ταυτότητα των συνομιλητών.

Η έντονη δυσφορία για τις μέχρι τώρα επιδόσεις της Ελλάδας ήταν αναμενόμενη. Με εξέπληξαν, όμως, η απρόσμενα καλή γνώση της ελληνικής πραγματικότητας, αλλά και η τόσο επικριτική στάση έναντι της ελληνικής άρχουσας τάξης. Δύο χρόνια στενής παρακολούθησης της ελληνικής κοινωνίας και σωρεία εκθέσεων και αναλύσεων για την πορεία της Ελλάδας έχουν ως αποτέλεσμα να γνωρίζουν λεπτομέρειες για τη χώρα μας όχι μόνον οι αρμόδιοι αξιωματούχοι που ασχολούνται επισταμένως με αυτήν, αλλά και οι ίδιοι οι επικεφαλής διεθνών οργανισμών και θεσμών χωρών του G8 που έχουν ενημερωθεί για τις δυσλειτουργίες, το πελατειακό κράτος και την εκτεταμένη διαφθορά και διαπλοκή.

Υπήρχε διάχυτη απογοήτευση, αν όχι οργή, για τη συμπεριφορά πρωτίστως της ελληνικής πολιτικής και οικονομικής ελίτ, και δευτερευόντως, των πολιτών για τους οποίους οι συνομιλητές ήταν μεν επικριτικοί, με αιχμή τις συνεχείς απαιτήσεις και τα «κεκτημένα» των τελευταίων δεκαετιών που δεν δικαιολογούσε η χαμηλή παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας, αλλά αναγνώρισαν ότι κατά την τελευταία διετία εργαζόμενοι και συνταξιούχοι έχουν επιδείξει αξιοσημείωτη αντοχή και ανοχή.

Η κριτική τους επικεντρώθηκε στην ανικανότητα των πολιτικών που διαχειρίσθηκαν τις τύχες της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά και στη λαϊκίστικη στάση των σημερινών ηγετών, οι οποίοι συνεχίζουν να παραπλανούν τους πολίτες και να υπόσχονται πράγματα που δεν γίνονται, κάτι που δεν παρατηρείται σε άλλες χώρες που βρίσκονται σε κρίση και εφαρμόζουν επώδυνα προγράμματα προσαρμογής.

«Λυπάμαι που το λέω, αλλά δεν έχετε αίσθηση πατριωτισμού» τόνισε κορυφαίος Ευρωπαίος τραπεζίτης και προέβη σε αρνητικές συγκρίσεις με «την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, αλλά ακόμη και την Ισπανία και την Ιταλία, στις οποίες υπάρχει μια σαφής αίσθηση εθνικού συμφέροντος, η οποία απουσιάζει στην Ελλάδα όπου οι πολιτικοί σας συχνά δίνουν την εντύπωση ότι κοροϊδεύουν και εσάς και εμάς». Αναφερόμενος στις περιπτώσεις της Πορτογαλίας πέρυσι, και τώρα της Ισπανίας, υπογράμμισε ότι τα κόμματα της μείζονος αντιπολίτευσης στήριξαν αντιλαϊκά αλλά αναγκαία μέτρα που αναγκάζονται να εφαρμόσουν οι κυβερνήσεις για να διασώσουν τις χώρες τους.

Το τρίτο συμπέρασμα που προέκυψε από τις συζητήσεις ήταν η έκπληξη για το γεγονός ότι οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις δεν ακολούθησαν το παράδειγμα της Ιταλίας και δεν συσπειρώθηκαν γύρω από τον Λουκά Παπαδήμο, έναν διεθνώς αναγνωρισμένο τεχνοκράτη, αλλά επέλεξαν να οδηγήσουν βεβιασμένα τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, και εν συνεχεία επέμειναν μαξιμαλιστικά και ανεύθυνα σε νέα προσφυγή στις κάλπες, με αποτέλεσμα να βιώνουμε σήμερα μια παρατεταμένη αβεβαιότητα που απειλεί όχι μόνον την ελληνική, αλλά και την ευρωπαϊκή, και, τελικά, την παγκόσμια οικονομία.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 8/6/2012

Γεγονότα

1637: Ο Καρτέσιος εκδίδει το βιβλίο του «Λόγος περί μεθόδου για την ορθή καθοδήγηση του Λογισμού και την αναζήτηση της αλήθειας δια μέσου των επιστημών», που θεωρείται ένα από σπουδαιότερα έργα των μαθηματικών και γενικότερα της επιστήμης.

1777: Ολοκληρώνεται η τείχιση της Αθήνας, που άρχισε στις 20 Φεβρουαρίου της ίδιας χρονιάς. Αυτό το τείχος έμεινε στην ιστορία ως το τείχος του Χατζή Αλή Χασεκή, από το όνομα του Οθωμανού διοικητή της πόλης, που έδωσε την εντολή για την κατασκευή του, προκειμένου να προστατέψει την Αθήνα από τις επιδρομές ληστών.

1821: 150 Τούρκοι και 50 Tσιγγάνες βγαίνουν από την Ακρόπολη για να θερίσουν όσα ώριμα σπαρτά υπάρχουν κοντά. Οι Αθηναίοι ορμούν αμέσως εναντίον τους και τους αναγκάζουν να επιστρέψουν στην Ακρόπολη. Στη μάχη σκοτώνονται 15 τούρκοι και 20 τσιγγάνες, ενώ πολλοί τραυματίζονται. Σε αντίποινα, οι Τούρκοι αποκεφαλίζουν οκτώ ομήρους και ρίχνουν τα κεφάλια τους από το βόρειο τείχος. 21

1907: Ο αναρχικός Ανδρέας Παπαμητρόπουλος από την Πάτρα επιτίθεται με δυναμίτιδα κατά της Βουλής.

1939: Ιδρύονται στην Ελλάδα εξατάξια Γυμνάσια, στη θέση των οκτατάξιων που καταργούνται.

1967: Οι Procol Harum ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «A Whiter Shade Of Pale».

Γεννήσεις

1867: Φρανκ Λόιντ Ράιτ, αμερικανός αρχιτέκτονας, από τους σημαντικότερους του 20ου αιώνα. Έργο του, το Μουσείο Γκούγκενχαϊμ στη Νέα Υόρκη. (Θαν. 9/4/1959)

1916: Φράνσις Κρικ, βρετανός βιολόγος. Μαζί με τον αμερικανό Ρόμπερτ Γουότσον, ανακάλυψε το DNA, τον Απρίλιο του 1953. (Θαν. 28/7/2004)

1954: Μάριος Τόκας, κύπριος μουσικοσυνθέτης. (Θαν. 27/4/2008)

Θάνατοι

632: Μωάμεθ, προφήτης και ιδρυτής της μουσουλμανικής θρησκείας. (Γεν. 20/4/570)  [Αποφθέγματα]

1962: Στέλιος Σπεράντζας, καθηγητής της Οδοντιατρικής Σχολής και λογοτέχνης. (Γεν. 1888)

2007: Ρίτσαρντ Ρόρτι, αμερικανός φιλόσοφος. (Γεν. 4/10/1931)