07 Ιουνίου, 2012

ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΤΕΛΕΣΤΗΚΑΝ ΕΧΘΕΣ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ.


Τα εγκαίνια των νέων κτηριακών εγκαταστάσεων του ραδιοφωνικού σταθμού της εκκλησίας τέλεσε εχθές Τετάρτη ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Στις 20:00 το απόγευμα έφτασε στις νέες εγκαταστάσεις του ραδιοφωνικού σταθμού, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, Αθηνάς 30, πίσω από το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής, όπου τον υποδέχθηκε ο Γενικός Διευθυντής Ραδιοφωνίας κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας.

Παρόντες ήταν οι Σεβ. Μητρ. Θήρας κ. Επιφάνιος, Περιστερίου κ. Χρυσόστομος, Ξάνθης κ. Παντελεήμων, Νικαίας κ. Αλέξιος, Μαντινείας κ. Αλέξανδρος, Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Ελλασώνος κ. Βασίλειος, Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, Ν. Σμύρνης κ. Συμεών, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Θηβών κ. Γεώργιος, Ιλίου κ. Αθηναγόρας, Κηφισίας κ. Κύριλλος, οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Θερμοπυλών κ. Ιωάννης, Διαυλείας κ. Γαβριήλ, Σαλώνων κ. Αντώνιος, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πλήθος κληρικών και λαϊκών, όπως επίσης ακροατές του ραδιοφωνικού σταθμού, που ήθελαν να επισκεφθούν τους νέους χώρους και να γνωρίσουν τους παραγωγούς του σταθμού.

Στην ομιλία του ο Γενικός Διευθυντής κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας αναφέρθηκε στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου της μεταστέγασης των υπηρεσιών του Ραδιοφωνικού σταθμού και του διαδικτύου στο συγκεκριμένο κτήριο. «Όπως συμβαίνει με κάθε ανθρώπινη απόφαση, έτσι και με την παραπάνω, υπήρξαν θετικά επιχειρήματα και καλοπροαίρετα αντεπιχειρήματα, αναφορικά με την φιλοσοφία της αποφάσεως αυτής», τόνισε ο κ. Κατσιάρας και πρόσθεσε πως «Η μεταφορά ενός απίστευτα ογκώδους εξοπλισμού, των υπηρεσιών του Ραδιοφώνου και του Διαδικτύου, η συνεργασία με ποικίλα συνεργεία προς επιδιόρθωση ουσιαστικών λεπτομερειών και ευπρεπισμό κοινόχρηστων χώρων, και κυρίως ο τεχνικός προγραμματισμός, εκ νέου ουσιαστικά, όλων των συστημάτων και μηχανημάτων ώστε να μην πάψει ούτε ένα λεπτό να εκπέμπει το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας ήταν μια περίπλοκη, λεπτή και δύσκολη διαδικασία, και απαίτησε συντονισμό και συνεργασία ενός ανθρώπινου δυναμικού, δηλαδή του προσωπικού και εξωτερικών συνεργατών και συνεργείων, που ευτυχώς, δεν είχα εκ των προτέρων φανταστεί».

Στη συνέχεια ο γενικός Διευθυντής Ραδιοφωνίας ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για τη στήριξή του, τα μέλη της Διοικούσης Επιτροπής της ΕΜΥΕΕ, για τη συμπαράστασή τους και τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής της Οικονομικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας Σεβ. Μητρ. Ελλασώνος κ. Βασίλειο, τον Γενικό Διευθυντή της Οικονομικής Υπηρεσίας Θεοφιλέστατο επίσκοπο Σαλώνων κ. Αντώνιο και τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Διαυλείας κ. Γαβριήλ, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο προσωπικό του ραδιοφωνικού σταθμού λέγοντας συγκεκριμένα «οφείλω προσωπικά να ευχαριστήσω αυτήν την στιγμή, και αξίζει και εσείς να εκτιμήσετε, το διοικητικό, δημοσιογραφικό, και τεχνικό προσωπικό, τους εθελοντές παραγωγούς, τους Υπευθύνους τομέων και άμεσους συνεργάτες μου, γιατί όλοι βοήθησαν καίρια και ανταποκρίθηκαν θετικά, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα σε αυτή την μετακόμιση.

Και η συμβολή τους αυξάνει εάν σκεφθεί κανείς, ότι έπρεπε να μεταβολίσουν και όλα τα ευρύτερα ανθρώπινα συναισθήματα, που προκαλούνται από ένα αποχωρισμό». Και έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: «Είναι ευλογία που ο σταθμός μας βρίσκετε διπλά στο Εκκλησάκι αυτό, Της Αγίας Κυριακής που το όνομα της παραπέμπει στην ημέρα του Κυρίου την Κυριακή, ημέρα ζωής, ελπίδας, ανάστασης. Η γειτνίαση αυτή που είναι έτσι και αλλιώς ιερή, όλοι εσείς που απόψε είσαστε παρόντες εδώ, αλλά και όσοι μας ακούτε, με πρώτο εσάς Μακαριώτατε ευχηθείτε, να φωτίζει τα βήματα, τα προγράμματα του Ραδιοφωνικού σταθμού, ώστε να αναδεικνύεται ως η άλλη φωνή στα fm».

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών αναφέρθηκε στη μεταστέγαση του ραδιοφωνικού σταθμού, λέγοντας πως υπήρχε ανάγκη κάποιες υπηρεσίες να φύγουν από το χώρο του Συνοδικού Μεγάρου και να στεγασθούν σε άλλα κτήρια της Εκκλησίας. Στη συνέχεια ανέφερε ότι ήταν από εκείνους που «θεμελίωσαν» το ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας ως αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου. «Ο προβληματισμός μου και τότε και τώρα» είπε ο Αρχιεπίσκοπος, «είναι στο άκουσμα της ταυτότητας του ραδιοφωνικού σταθμού, μια άλλη φωνή στα fm. Το ερώτημα είναι αν παραμένει μια άλλη φωνή ή είναι μια ίδια φωνή» Αναφέρθηκε επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος στις σχέσεις εργαζομένων και διοίκησης, λέγοντας «υπάρχει μια άλλη σχέση ή συμβαίνει ό,τι και στους άλλους σταθμούς; Υποχρέωσή μας είναι να αγαπάμε τα παιδιά μας, αυτά που εργάζονται στο σταθμό, ανεξάρτητα με το πώς κατέλαβαν τη θέση ή τι προσόντα κατέχουν, αφού αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην υπηρεσία της Εκκλησίας.

Αν κάνουμε την κριτική στην πορεία και αν σταματήσουμε στους τελευταίους μήνες θα δούμε ότι υπάρχει μία διαταραχή στη σχέση. Πρέπει να είμαστε τίμιοι και ειλικρινείς αν θέλουμε αυτό που κάνουμε εδώ σήμερα, το νέο ξεκίνημα να πάει καλά» Πρόσθεσε, ακόμη ο Αρχιεπίσκοπος ότι υπάρχουν οικονομικές δυσκολίες και «χρειαζόμαστε τη συνεργασία των «παιδιών μας», αλλά τα παιδιά μας, δεν μας είδαν σαν πατέρες και μας παρέπεμψαν στο συνδικαλιστικό τους όργανο. Πρέπει να καταλάβουν ότι ήρθαν να εργαστούν στο σταθμό της εκκλησίας, που είναι μια άλλη φωνή, ένας άλλος χώρος. Δε μπορεί εκείνος που εργάζεται στην άλλη φωνή να απειλεί ότι απεργεί, επειδή είναι συνδικαλιστής. Ας ελπίσουμε ότι θα μας φωτίσει η Αγία Κυριακή και δεν θα επαναληφθούν τέτοια πράγματα. Αυτοί που θέλουν να εργαστούν εδώ, θα εργάζονται στο σταθμό της εκκλησίας που είναι κάτι διαφορετικό από τους άλλους σταθμούς. Εύχομαι ο σταθμός μας να συνεχίσει τις δραστηριότητες του ακολουθώντας το καλό παράδειγμα και αποφεύγοντας όποιες αδυναμίες»

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συναυλία με το Σύνολο παραδοσιακής Μουσικής του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων, ενώ τραγούδησαν οι Χρόνης Αϊδονίδης, Νεκταρία Καραντζή και Θέμις Χαραλάμπους. Αργότερα ο Αρχιεπίσκοπος, οι Αρχιερείς, πλήθος κληρικών και λαϊκών, αλλά και ακροατές του σταθμού ξεναγήθηκαν στις νέες εγκαταστάσεις, ενώ ο ηχολήπτης Χριστόφορος Χριστοφορίδης έπαιξε ένα μουσικό κομμάτι στο πιάνο προς τιμήν του Μακαριωτάτου. 

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ






ΠΡΟΣΗΛΥΤΙΣΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.

Η νεοπροτεσταντική οργάνωση «Ελληνική Ιεραποστολική Ένωση», σε συνεργασία με άλλες ομοειδείς ομάδες, συνεχίζει κι εφέτος την προσηλυτιστική εξόρμησή της, από τις 17 έως τις 25 Ιουλίου 2012, στην περιφέρεια της Θράκης, με την διανομή της Καινής Διαθήκης.

Η χρήση και η κυκλοφορία υπό της «Ε.Ι.Ε.», του εγκεκριμένου υπό της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και των Ορθοδόξων Πατριαρχείων, κειμένου της Καινής Διαθήκης, έχει παραπλανητικό σκοπό, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνεται και από το ότι και στο παρελθόν στις προηγούμενες εξορμήσεις της, μαζί με την Καινή Διαθήκη συμπεριλαμβανόταν διαφημιστικό υλικό της εν λόγω νεοπροτεσταντικής ομάδας.

Ο ορθόδοξος χριστιανός γνωρίζει, ότι αυθεντικός ερμηνευτής της Αγίας Γραφής είναι μόνο η Εκκλησία του Χριστού, ως «στύλος και εδραίωμα της αληθείας» (Α Τιμ. γ 15). Η ιστορική πραγματικότητα αποδεικνύει ότι κάθε άλλη ερμηνεία της Αγίας Γραφής, που εκφράζει απλώς υποκειμενικές θέσεις, οδηγεί σε αποκλίσεις από την πίστη και την διδασκαλία της Εκκλησίας, γεγονός που διαχρονικά συνιστά το θεμέλιο της κάθε αιρέσεως.

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου



ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ.

Η Συρία συμφώνησε να επιτρέψει στον ΟΗΕ και τις διεθνείς υπηρεσίες αρωγής να επεκτείνουν τις ανθρωπιστικές τους επιχειρήσεις στη χώρα, όπου τουλάχιστον 1 εκατομμύριο άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια μετά την αιματηρή σύγκρουση των περίπου 14 μηνών, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος των υπηρεσιών αρωγής του ΟΗΕ. «Η συμφωνία αυτή οριστικοποιήθηκε στη Δαμασκό με την εκεί κυβέρνηση, γραπτώς», δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη ο Τζον Γκινγκ, ο οποίος προήδρευσε του Συριακού Ανθρωπιστικού Φόρουμ, το οποίο πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών. «Αυτό που ενδιαφέρει τώρα είναι η ελευθερία στις μετακινήσεις, η ανεμπόδιστη πρόσβαση για ανθρωπιστική δράση στη Συρία. Η καλή πίστη της (συριακής) κυβέρνησης θα δοκιμαστεί πάνω στο θέμα αυτό σήμερα και αύριο και κάθε μέρα», πρόσθεσε.

Οι συριακές αρχές δέχθηκαν να επιτρέψουν την πρόσβαση των οργανώσεων ανθρωπιστικής βοήθειας σε 4 περιοχές, πρόσθεσε ο Γκινγκ, διευθυντής του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA). «Θα έχουμε αρχικά μια παρουσία στη Χομς, στην Ιντλίμπ, τη Ντεράα, και την Ντέιρ Εζόρ», σημείωσε ο Γκινγκ. Μόλις εγκατασταθούν σε αυτές τις περιοχές, οι ομάδες του ΟΗΕ θα εργαστούν «σε στενή συνεργασία» με τον συριακό Ερυθρό Σταυρό προκειμένου να αποτιμήσουν τις ανάγκες σε ιατρική βοήθεια, κατέληξε.

Ρωσία: Δεν αποτελεί προϋπόθεση η παραμονή του Ασάντ

Η Ρωσία δεν θεωρεί τη διατήρηση στην εξουσία του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ προϋπόθεση για την επίλυση της κρίσης στη Συρία, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Itar-Tass. «Δεν έχουμε πει ποτέ, ούτε το έχουμε θέσει ως προϋπόθεση ότι ο Άσαντ θα πρέπει απαραιτήτως να παραμείνει στην εξουσία μετά το πέρας μιας πολιτικής διαδικασίας» στη Συρία, σημείωσε ο Γκατίλοφ. Αυτό το θέμα θα πρέπει να διευθετηθεί από τους ίδιους του Σύρους», πρόσθεσε ο Ρώσος υφυπουργός από τη Γενεύη. Μέχρι τώρα η Ρωσία δεν είχε θελήσει να μειώσει την υποστήριξη που προσέφερε στη Συρία. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν ζητήσει από το Κρεμλίνο στη διάρκεια της συνόδου Ρωσίας-ΕΕ στην Αγία Πετρούπολη να συνεργαστούν για μια «πολιτική μετάβαση» στη Συρία. Οι ΗΠΑ επικεντρώνονται επίσης «στην προετοιμασία της πολιτικής μετάβασης στη Συρία», σύμφωνα με μια δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

Στο μεταξύ ο Σύρος υφυπουργός Εξωτερικών Φαϊσάλ Μέκνταντ επανέλαβε σήμερα την επιθυμία της Δαμασκού να επιτύχει το ειρηνευτικό σχέδιο του κοινού ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Κόφι Άναν, έπειτα από συνομιλία που είχε με τον στρατηγό Ρόμπερτ Μουντ, επικεφαλής των παρατηρητών του ΟΗΕ στη χώρα. Ο Μέκνταντ δήλωσε ότι συνομίλησε με τον στρατηγό Μουντ για «την κοινή εργασία που πρέπει να αναλάβουμε μετά την ανάπτυξη» περίπου 300 παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία, οι οποίοι επιβλέπουν την εκεχειρία, η οποία παραβιάζεται συνεχώς. «Θα εργαστούμε για την επιτυχία του σχεδίου Άναν σύμφωνα με την προκαταρκτική συμφωνία», υπογράμμισε ο Σύρος υφυπουργός στους δημοσιογράφους. «Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να συμβάλουμε στην προστασία της αποστολής των παρατηρητών. Η ζωή όλων αυτών που παίρνουν μέρος σε αυτήν την αποστολή είναι ιδιαίτερα σημαντική για εμάς και θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε στον τομέα αυτόν», κατάληξε ο Μέκνταντ.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Στη διενέργεια παναυστραλιανού εράνου, προκειμένου να αποσταλεί ενίσχυση στους δοκιμαζόμενους από την κρίση Έλληνες, προχωρεί την ερχόμενη Κυριακή 10 Ιουνίου η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, που απέστειλε ήδη σχετική εγκύκλιο προς όλες τις Ενορίες - Κοινότητες της χώρας.

Αίσθηση έχουν προκαλέσει οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν τα ξημερώματα της Πέμπτης στην Παιανία, όταν ένας νεαρός καταδίωξε, πυροβόλησε με κυνηγετική καραμπίνα και σκότωσε έναν διαρρήκτη, ο οποίος μαζί με δύο συνεργούς του είχαν ήδη παραβιάσει κάποιες κατοικίες στην περιοχή. Κάτοικοι που τους αντελήφθησαν κάλεσαν την αστυνομία, ενώ παράλληλα τους αναζητούσαν στους δρόμους της περιοχής. Ο 25χρονος τους εντόπισε και πυροβόλησε εναντίον τους, σκοτώνοντας τον έναν από τους διαρρήκτες. Ο δράστης συνελήφθη από την αστυνομία.

Αναζωπυρώνονται τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, καθώς σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιταλικής εφημερίδας «Μεσατζέρο», το Βερολίνο εξετάζει ένα σχέδιο «παραδειγματικής έξωσης» της χώρας από το ευρώ, ως προειδοποίηση προς τις υπόλοιπες χώρες του νότου για τις οποίες η Ανγκελα Μέρκελ αναμένεται να ακολουθήσει στη συνέχεια μια πιο ελαστική πολιτική, προϊόν συμβιβασμού με τους υπόλοιπους ευρωπαίους εταίρους και διεθνείς παράγοντες. Το σχέδιο περί θυσίας της Ελλάδας έχει προκαλέσει την αντίδραση του Μάριο Μόντι, ενώ την Τετάρτη υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Ομπάμα - Μόντι - Μέρκελ.

«Ο λαός πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι θα σωθεί με τα ίδια του τα χέρια. Καμία κυβέρνηση εντός της ΕΕ δεν μπορεί να τον σώσει και αυτή η θέση ξεχωρίζει το ΚΚΕ από τα άλλα κόμματα» υπογράμμισε η Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση στη Ν.Σμύρνη.

Τις προτάσεις των Ανεξάρτητων Ελλήνων για την οικονομία ανέπτυξε ο Πάνος Καμμένος, μιλώντας στην Εθνική Συνδιάσκεψη των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη ενιαίου φορολογικού συστήματος για δέκα χρόνια και προειδοποίησε τα κόμματα να μην υποθηκεύσουν τον εθνικό πλούτο ως εγγύηση για τα ευρωομόλογα. Έστειλε, τέλος, μήνυμα να μην επιχειρήσει κανείς να πιέσει τα στελέχη του κινήματος. «Όσους μπορέσανε να εξαγοράσουν, εξαγόρασαν» κατέληξε.

Κόσμος

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν την υπόσχεση τα σχέδια που ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου να επιτρέψει την ανέγερση εκατοντάδων κατοικιών στους εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης, εκτιμώντας ότι αυτό θα εμποδίσει την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Μια αποβάθρα, που είχε παρασυρθεί από τα τεράστια σεισμικά κύματα στην Ιαπωνία πέρυσι, ξεβράστηκε την Τρίτη -15 μήνες αργότερα- σε μια παραλία στην πολιτεία Όρεγκον. Οι Αρχές εξετάζουν τρόπους να την απομακρύνουν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, συμφώνησε σε ξεχωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Μόντι, ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες κινήσεις, προκειμένου να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή οικονομία και να προωθηθεί η ανάπτυξη.

Τουλάχιστον 86 άτομα, ανάμεσά τους πολλές γυναίκες και παιδιά, δολοφονήθηκαν από φιλοκυβερνητικές δυνάμεις στην επαρχία Χαμά της Συρίας, καταγγέλλουν ακτιβιστές της αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση διαψεύδει ότι διέπραξε τις δολοφονίες, κάνοντας λόγο για έργο «τρομοκρατικής οργάνωσης». Ο Κόφι Ανάν θα προτείνει την Πέμπτη σε διάσκεψη στην Κωνσταντινούπολη τη σύσταση ομάδας επαφής που θα έχει ως στόχο να πείσει τη Δαμασκό να ξεκινήσει διάλογος με την αντιπολίτευση.

Η Αριάννα Χάφιγκτον, ιδρύτρια του αμερικανικού ιστότοπου ανακοίνωσε τη λειτουργία της ισπανικής έκδοσης του Huffington Post, αψηφώντας την ύφεση στην Ισπανία και επικρίνοντας έντονα την πολιτική λιτότητας που ακολουθεί η κυβέρνηση της χώρας. «Είναι η ίδια η χαζομάρα: να κάνεις πάντα το ίδιο πράγμα ελπίζοντας ότι θα έχει διαφορετικά αποτελέσματα» σχολίασε.

Οικονομία

Στο μικροσκόπιο των τραπεζών και της Εφορίας μπαίνουν πλέον όλα τα εμβάσματα προς το εξωτερικό. Αν και η διαδικασία βρίσκεται σε ισχύ από το 2010, πλέον, ο έλεγχος γίνεται σε όλα τα εμβάσματα, ανεξαρτήτως ποσού, ενώ ακόμα και για όσους στέλνουν τμηματικά λιγότερα χρήματα, οι τράπεζες αθροίζουν το σύνολο των εμβασμάτων.

Σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν τα Ταμεία που καταβάλλουν τις εφάπαξ αποζημιώσεις των εργαζομένων. Ειδικά για το ελλειμματικό Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) εξετάζεται νέα περικοπή του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων από 15% έως 22%, επιβολή νέας εισφοράς ή παρακράτηση μέρους της εισφοράς αλληλεγγύης και αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για την καταβολή του βοηθήματος.

Στο 10% φαίνεται να περιορίζεται η πτώση των δημοσίων εσόδων τον Μάιο. Η υστέρηση ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ, ωστόσο έχει περιορισθεί η απόκλιση 20% που είχε σημειωθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα. Πάντως, το πρόβλημα των εσόδων παραμένει οξύ, δεδομένου ότι από τις αρχές του έτους έχουν συσσωρευτεί αποκλίσεις που υπερβαίνουν πλέον τα 500 εκατ. ευρώ.

Αθλητισμός

Το νέο Δ.Σ. του Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ συγκροτήθηκε σε σώμα το βράδυ της Τετάρτης και στην πρώτη του συνεδρίαση ασχολήθηκε σχεδόν αποκλειστικά με το θέμα του Ιβάν Σαββίδη και το ενδεχόμενο επένδυσης στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Στο μεταξύ, στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ είναι αναγκασμένοι να τρέξουν τα μεταγραφικά θέματα και ήδη Ζήσης Βρύζας και Γιώργος Δώνης έχουν καθημερινά επαφή για να καθορίσουν τη στρατηγική, έχοντας λάβει την απόφαση για άμεση απόκτηση στόπερ. Από εκεί και πέρα, εξετάστηκε το προπονητικό κέντρο του Πράβετς στην Βουλγαρία για το πρώτο στάδιο προετοιμασίας της ομάδας.

Έναν Ερνέστο Βαλβέρδε... διαφορετικό από αυτόν που γνώρισαν από τη θητεία του στον πάγκο του Ολυμπιακού, είχαν την ευκαιρία να δουν όσοι βρέθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης «Ιλεάνα Τούντα». Ο Ισπανός τεχνικός παρουσίασε την προσωπική του φωτογραφική έκθεση και συνομίλησε με τον κόσμο που βρέθηκε εκεί. Το «παρών» μεταξύ άλλων έδωσαν οι Βαγγέλης Μαρινάκης, Γιάννης Μώραλης και Αντώνης Νικοπολίδης.

Η πρώτη πρόβλεψη της «Σιτά» για το Euro 2012 ήταν... κατά της Ελλάδας! Ο λόγος για την χαριτωμένη ελεφαντίνα, η οποία σύμφωνα με τους Πολωνούς έχει μαντικές ικανότητες τύπου «Πολ το χταπόδι» που έκανε χρυσές δουλειές στο Μουντιάλ του 2010.


ΕΡΝΤΟΓΑΝ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΖΗΤΑ ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗ 100 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ

Ερντογάν: Η Ελλάδα ζητά ελεημοσύνη 100 δισ. δολάρια και πουλάει τα νησιά της

Σε μια προσπάθεια να υπερασπιστεί την πολιτική του, ο τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον της Ελλάδας για την οποία είπε ότι δεν θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για τη χώρα του από τη στιγμή που ζητά ελεημοσύνη 100 δισ. ευρώ! «Πώς μπορεί να είναι παράδειγμα για την Τουρκία η Ελλάδα, η οποία ζητά ελεημοσύνη 100 δισ. δολαρίων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν σχολιάζοντας πρόσφατη σχετική δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάκ Κιλιτσντάρογλου.

Μιλώντας στη συνεδρίαση της Συνέλευσης Εξαγωγέων Τουρκίας, ο Τούρκος πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησής του, ενώ αναφερόμενος στην Ελλάδα, είπε: «Η Ελλάδα είναι χώρα που δεν ανακοινώνει με τρόπο υγιή ούτε καν τον πληθυσμό της και προσπαθεί να εμφανίσει υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, δείχνοντας μειωμένο τον πληθυσμό της. Ποια είναι η αγοραστική δύναμη των ανθρώπων αυτών; Πώς μπορεί να γίνει παράδειγμα για την Τουρκία μια χώρα που προσπαθεί να ορθοποδήσει ζητώντας ελεημοσύνη 100 δισ., που πουλά τα νησιά της;».

«Τι έχει άραγε η Ελλάδα στην Κεντρική Τράπεζά της; Ποια είναι η κατάσταση με το ΔΝΤ και την ΕΕ;» προσέθεσε ο κ. Ερντογάν, σημειώνοντας πως το χρέος της Τουρκίας προς το ΔΝΤ είναι 1,7 δισ. δολάρια και «η Κεντρική Τράπεζά μας έχει συναλλαγματικό απόθεμα 92 δισ. δολαρίων». Σημειώνεται ότι ο Κιλιτσντάρογλου πριν από μερικές μέρες, αναφερόμενος σε δήλωση του πρωθυπουργού της Τουρκίας πως αν δοθούν αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους «θα γίνουμε Ελλάδα, είχε σχολιάσει: «Λένε ότι η οικονομία βρίσκεται σε καλό δρόμο, αλλά όταν ζητούν αύξηση οι υπάλληλοι, τους λένε θα γίνουμε σαν την Ελλάδα. Άρα η οικονομία δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο, γιατί κοροϊδεύετε τον κόσμο;».

Η ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΑΝ ΤΣΟΥΝΑΜΙ.

Τράβηξε πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας το περασμένο Σάββατο, όταν σηκώθηκε και πήρε τον λόγο, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Ευάγγελου Βενιζέλου στη Λιβαδειά. Τα λόγια της συγκλόνισαν: «Κανένας σε αυτή την αίθουσα δεν ξέρει τι σημαίνει πτώχευση του κράτους. Ημουνα 15 χρόνων το ‘81 στην Πολωνία που πτώχευσε. Κάναμε 30 χρόνια να συνέλθουμε... Λαέ ξυπνήστε! Δεν είναι παιχνίδι. Δεν θέλω να το ζήσω δεύτερη φορά!».

Η 46χρονη Πολωνέζα Μαργαρίτα Αργυράκου-Μιέρνικ, μίλησε την Τετάρτη στην εφημερίδα «Τα Νέα», περιγράφοντας με τα πιο μελανά χρώματα την εικόνα της πτώχευσης. «Θυμάμαι το πλήθος να εισβάλει στα κρεοπωλεία για να πάρει ένα κομμάτι κρέας και να σχηματίζει ουρές χιλιομέτρων μέσα στο κρύο για ένα καρβέλι ψωμί», λέει χαρακτηριστικά. Η κ. Αργυράκου-Μιέρνικ τα τελευταία 20 χρόνια ζει μόνιμα στην Ελλάδα, είναι αγρότισσα και κατοικεί στο Μαυρονέρι Βοιωτίας. Η σημερινή κατάσταση της χώρας, όπως λέει, την γυρνάει πίσω στην πτώχευση του 1981 και σε αναμνήσεις που πίστευε πως είχε σβήσει.

Το καλοκαίρι του 1981, η πολωνική οικονομία κατέρρευσε, το εθνικό εισόδημα άρχισε να μειώνεται κατά 30% και το χρέος προς τη Δύση έφτανε τα 27 δισ. δολάρια. Η κρίση μεταφράστηκε αρχικά ως πλήρης έλλειψη σε βασικά είδη κατανάλωσης, όπως ζάχαρη, βούτυρο κ.ά., καθώς και σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως τα φάρμακα. «Μας έκοψαν το ρεύμα», αφηγείται στα «Νέα». «Ούτε ένας δρόμος στην Πολωνία δεν είχε φως. Για τους επόμενους έξι μήνες δεν υπήρχαν χρήματα στις τράπεζες. Μόνο τα σχολεία ήταν ανοιχτά και τα νοσοκομεία υπολειτουργούσαν. Εξυπηρετούσαν μόνο τα επείγοντα περιστατικά, όπως σοβαρά ατυχήματα από τροχαία και γέννες», θυμάται και επισημαίνει ότι μέσα σε δυο μέρες από την επιβολή του στρατιωτικού νόμου από τον Γιαρουζέλσκι και την επακόλουθη οικονομική κατάρρευση, τα προϊόντα από τα ράφια των σούπερ μάρκετ είχαν εξαφανιστεί.

Και καταλήγει: «Η πτώχευση έρχεται σαν τσουνάμι, αλλά φεύγει σταγόνα σταγόνα. Ερχεται από τη μια στιγμή στην άλλη, χωρίς να καταλάβεις τι έγινε. Για να ισορροπήσεις όμως και να επουλώσεις τις πληγές θέλεις χρόνια».

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 7/6/2012

Γεγονότα

913: Ο Κωνσταντίνος Ζ' ο Πορφυρογέννητος ανακηρύσσεται αυτοκράτορας του Βυζαντίου. Eπιτροπεύεται από ένα συμβούλιο αντιβασιλείας, με επικεφαλής τον πατριάρχη Νικόλαο Μυστικό.

1821: Ο Ιερός Λόχος υπό τον Αλέξανδρο Υψηλάντη ηττάται στο Δραγατσάνι από υπέρτερες τουρκικές δυνάμεις. Έπειτα από λίγες μέρες, ο Υψηλάντης θα περάσει τα αυστριακά σύνορα, θα συλληφθεί από τους Αυστριακούς και θα φυλακιστεί.

1917: Οι Γάλλοι, με την έγκριση του Ελευθέριου Βενιζέλου, εξορίζουν στο Αιάκειο της Κορσικής τους γερμανόφιλους αντιπάλους του, Δημήτριο Γούναρη, Ιωάννη Μεταξά, Σπύρο Μερκούρη, Ίωνα Δραγούμη και Βίκτορα Δούσμανη.

1942: Τερματίζεται με νίκη των Αμερικανών η μάχη του Μίντγουεϊ, μία από τις σημαντικότερες για την έκβαση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Ιαπωνίας.

1965: Η SONY παρουσιάζει το πρώτο βίντεο οικιακής χρήσης (μοντέλο CV-2000). Πρώτη τιμή: 995 δολάρια.

1970: Ιστορική απόκρουση του Γκόρντον Μπανκς στην κεφαλιά του Πελέ στον αγώνα Βραζιλία - Αγγλία (1-0) στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού. Ο Μπανκς θεωρείται από πολλούς ως ο τρίτος τερματοφύλακας όλων των εποχών πίσω από τον Λεβ Γιασίν και τον Ρικάρντο Θαμόρα.

2007: Κηδεύεται στο Γκέινσβιλ της Φλόριντα ο ρόκερ Μπο Ντίντλεϊ, παρουσία πλήθους κόσμου. Μία γκόσπελ ορχήστρα παίζει τραγούδια του, ενώ ξεχωρίζει μία λουλούδινη κιθάρα, στο σχήμα της τετράγωνης κιθάρας του Ντίντλεϊ.

Γεννήσεις

1928: Τζέιμς Άιβορι, αμερικανός σκηνοθέτης του κινηματογράφου.

1929: Αντόνιο Καρμπαχάλ, μεξικανός τερματοφύλακας, ο πρώτος ποδοσφαιριστής που πήρε μέρος σε πέντε τελικές φάσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου (1950, 1954, 1958, 1962, 1966). Το 1994 δημοσιογράφοι της Βόρειας και της Κεντρικής Αμερικής τον εξέλεξαν κορυφαίο τερματοφύλακα στον κόσμο!

1958: Πρινς, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Ρότζερ Νέλσον, αμερικανός ρόκερ.

Θάνατοι

1896: Παύλος Καρέρ, έλληνας μουσουργός από τη Ζάκυνθο. (Γεν. 12/5/1829)

1954: Άλαν Τιούρινγκ, βρετανός μαθηματικός και κρυπτογράφος, από τους πρωτοπόρους της πληροφορικής, με σημαντικό έργο στους αλγόριθμους. (Γεν. 23/6/1912)

1970: Έντουαρντ Μόργκαν Φόρστερ, γνωστός ως E. M. Forster, άγγλος μυθιστοριογράφος. Πολλά από το βιβλία του μετέφερε στον κινηματογράφο ο Τζέιμς Άιβορι. (Γεν. 1/1/1879)