05 Ιουνίου, 2012

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.


Ο κόσμος, κατά τήν διδασκαλία της Εκκλησίας μας, είναι «εκ του μη όντος» (Β’ Μακ. 7,28) δημιούργημα του Θεού, που συνδέεται μέ ακατάλυτους δεσμούς μαζί Του. Η δημιουργία, η άλογη κτίση, αποκτά την αξία της μόνον ς έργο το Δημιουργού και αναφέρεται στόν Θεό και τον άνθρωπο, πού είναι η εικόνα Του στόν κόσμο. Για τον λόγο αυτό, το φυσικό περιβάλλον δέν μπορεί να μελετηθεί έξω από τήν σχέση του μέ τόν άνθρωπο καί τόν Θεό. 

Η αυτονόμηση του ανθρώπου από τόν Θεό, τόν συνάνθρωπο και τον περιβάλλοντα κόσμο, καθώς και η έξαρση του ατομισμού και του προσωπικού ωφελιμισμού, οδήγησαν στήν παράχρηση τς θείας δημιουργίας καί στό σύγχρονο οικολογικό αδιέξοδο.  Για τον άνθρωπο ο Θεός αναλαμβάνει ειδική φροντίδα καί σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο έχει πλασθεί κατά τήν δική Του εικόνα.

Έτσι ο άνθρωπος έχει στη διάθεσή του όλες εκείνες τίς θεολογικές και φιλοσοφικές παραμέτρους και θεωρήσεις που τον προσομοιώνουν κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση του Θεού, για να δημιουργήσει στον ψυχικό και πνευματικό του κόσμο εκείνη την ελεύθερη σκέψη που θά δώσει την απόλυτη εκτίμηση καί τόν σεβασμό πρός τό φυσικό περιβάλλον. Αυτό υποδηλώνει τήν ευθύνη που έχει ο άνθρωπος όσο ζει μέσα σ’ αυτό, με υψηλή εκτίμηση της θέσεως και της ωφελιμότητας του, διότι τό φυσικό περιβάλλον χρησιμεύει σαν γέφυρα πρός τήν αιωνιότητα.

Το σημερινό
αδιέξοδο σχετικά με τήν φύση και η διάρρηξη του δεσμού αυτού ήρθαν νά πιστοποιήσουν με τον πιο φανερό και απτό τρόπο ότι η φύση και τα πράγματα που περιβάλλουν τον άνθρωπο είναι προέκταση του εαυτού του. Η φθορά και η καταστροφή ενός πλάσματος έχει άμεσες προεκτάσεις στόν ευρύτερο ρυθμό σχέσεων και στην συνολική λειτουργία της φύσεως.

Η παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας, με την εμπειρία και την βίωση του ευχαριστιακού και αντικαταναλωτικού ήθους, μπορεί να προσφέρει στην σημερινή κοινωνία χειραγωγία για διέξοδο από την οικολογική κρίση. 
                                               Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ


ΣΥΝΕΡΧΕΤΑΙ Η Δ.Ι.Σ. 6 ΕΩΣ 8 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

Συνέρχεται από την Τετάρτη 6 έως και την Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012 η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, της 155ης Συνοδικής Περιόδου, για να ασχοληθεί με θέματα της Ημερησίας Διατάξεως.
Εκ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος


ΗΠΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ: ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΣΧΕΣΗ.

usa-turkey

Σε μια περίοδο όπου η Ευρώπη αναζητεί τον βηματισμό της, «ζαλισμένη» από την κρίση χρέους, η Τουρκία αναδύεται ως περιφερειακή και παγκόσμια δύναμη. Αυτή η εξέλιξη έχει, περισσότερο από οπουδήποτε αλλού, γίνει αντιληπτή στην Ουάσιγκτον που θεωρεί ότι πρόκειται για μία από τις σπουδαιότερες αλλαγές στη διεθνή πολιτική. Η Τουρκία του Ερντογάν βρίσκεται βέβαια ακόμη σε μετάβαση. Δεν έχει ούτε την ισχύ ούτε τη θέληση να διαμορφώσει με τις δικές της δυνάμεις την περιφέρειά της και αυτό αποδεικνύεται από τα γεγονότα στη Συρία. Ουδείς όμως μπορεί να αγνοήσει ότι η Αγκυρα θα είναι προσεχώς ο σπουδαιότερος «παίκτης» στη Μέση Ανατολή – με μόνη εξαίρεση το Ιράν.

Στους διαδρόμους εξουσίας της αμερικανικής πρωτεύουσας αλλά και στις δεξαμενές σκέψεις, από όπου ξεκινούν οι ιδέες που αξιοποιούνται από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο, η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τους τρόπους με τους οποίους η «νέα Τουρκία» θα μπορούσε να αποτελέσει τον βασικό συνεργάτη των Ηνωμένων Πολιτειών σε όλη την εύφλεκτη περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθώς και πέραν αυτής. Σύμφωνα με ορισμένους μάλιστα οι ΗΠΑ και η Τουρκία θα πρέπει να αποκτήσουν μια σταθερή, θεσμοποιημένη σχέση (κατά το πρότυπο ΗΠΑ - Κίνας) με συνεργασία σε όλους τους τομείς, η οποία να υπερβαίνει την ιδιαίτερα στενή προσωπική σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών Μπαράκ Ομπάμα και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με προτροπή της ίδιας της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντονσυγκροτήθηκε ειδική ομάδα εργασίας στο «Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων» (Council on Foreign Relations - CFR) για να μελετήσει τις προοπτικές των αμερικανοτουρκικών σχέσεων και να τις καταγράψει. Επικεφαλής της ομάδας εργασίας ετέθη η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και στενή φίλη της κυρίας Κλίντον, η Μάντλιν Oλμπραϊτ, ενώ συμμετείχε και ο Στίβεν Χάντλεϊ, πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Τζορτζ Μπους (του νεότερου).

Η κίνηση αυτή δεν είναι τυχαία. Είναι χαρακτηριστικό ότι και τον Δεκέμβριο του 2008, λίγες ημέρες μετά τη νίκη του Μπαράκ Ομπάμα στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, το προσκείμενο φιλικά στους Δημοκρατικούς think tank «Center for American Progress» είχε δημοσιεύσει μελέτη για την «παραμελημένη», όπως τη χαρακτήριζε, σχέση ΗΠΑ - Τουρκίας. Στη μελέτη αυτή, που πρώτο είχε παρουσιάσει «Το Βήμα της Κυριακής» τον Ιανουάριο του 2009, προτεινόταν στον πρόεδρο Ομπάμα να μεταβεί το ταχύτερο δυνατόν στην Τουρκία, κάτι που τελικά έπραξε τον Απρίλιο του 2009. Είχε προηγηθεί η επίσκεψη της Χίλαρι Κλίντον στην Αγκυρα. Και οι δύο επισκέψεις είχαν προκαλέσει έντονη ενόχληση στην Αθήνα, διότι η τότε νέα αμερικανική κυβέρνηση δεν είχε τηρήσει την «παραδοσιακή ισορροπία». Αυτό όμως δεν βρισκόταν υψηλά στις προτεραιότητες της Ουάσιγκτον.

Διάλογος εφ' όλης της ύλης

Το συμπέρασμα της έκθεσης του CFR, με τίτλο «Σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας: Μια νέα εταιρική σχέση», είναι σαφές. Η Τουρκία ανήκει στη λέσχη των αναδυόμενων παγκοσμίων δυνάμεων. Οσο περνούν τα χρόνια και υπό τη διακυβέρνηση του ισλαμικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), η Τουρκία ευημερεί και έχει γίνει πιο δημοκρατική, χωρίς το τελευταίο να σημαίνει ότι οι θεσμοί και το κράτος δικαίου λειτουργούν απολύτως ομαλά. Οι συλλήψεις δημοσιογράφων μαρτυρούν άλλωστε τα προβλήματα. Και επιπλέον είναι παρούσα παντού. Στο Αφγανιστάν, στη Συρία, στο ΝΑΤΟ, στο G20, στο Ιράν, στις συζητήσεις για τους νέους ενεργειακούς δρόμους, η Αγκυρα έχει ρόλο ή τον διεκδικεί.

Η σημαντικότερη διαπίστωση όμως είναι ότι η παραδοσιακή αμερικανοτουρκική σχέση έχει πλέον οριστικά τελειώσει. Η Αγκυρα δεν λειτουργεί πλέον με τα ψυχροπολεμικά δεσμά της τυφλής πρόσδεσης στο αμερικανικό και νατοϊκό άρμα. Καθώς το φόβητρο της Σοβιετικής Ενωσης έχει πάψει πλέον να υπάρχει, η Τουρκία νιώθει πολύ πιο ελεύθερη να οικοδομήσει μια σχέση «σχεδόν ισοτιμίας» με την Ουάσιγκτον. Το σημείο-καμπή για αυτή την αλλαγή, όπως εξηγεί ο Τζορτζ Φρίντμαν του ινστιτούτου Stratfor, ήταν η απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης το 2003 να μην επιτραπεί σε αμερικανικά στρατεύματα η διέλευση μέσω τουρκικού εδάφους στον δεύτερο Πόλεμο του Κόλπου εναντίον του Ιράκ. Από τότε τίποτε δεν μπορούσε να είναι ίδιο.

Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν θέματα όπως οι σχέσεις με το Ισραήλ στα οποία οι Τούρκοι θα ακολουθούν διαφορετική γραμμή. Οι Αμερικανοί καταβάλλουν συνεχώς προσπάθειες να γεφυρώσουν το χάσμα που άνοιξε στις τουρκοϊσραηλινές σχέσεις μετά το τραγικό επεισόδιο με το πλοίο «Μαβί Μαρμαρά» το 2010, αλλά δεν τα έχουν καταφέρει. Η Τουρκία επιμένει και είναι ενδεικτικό ότι και εντός του ΝΑΤΟ προβάλλει εμπόδια στο να έχει το Ισραήλ πρόσβαση στα δεδομένα που θα συγκεντρώνει το ραντάρ που εγκαταστάθηκε στην επικράτειά της ως κομμάτι της αντιπυραυλικής ασπίδας.

Παρά τον «μήνα του μέλιτος» που μοιάζει να διάγει η σχέση των δύο χωρών, η εμπιστοσύνη παραμένει ασταθής. Μπορεί ο Λευκός Οίκος να υποστηρίζει έναν ευρύτερο ρόλο για την Αγκυρα, η πλειοψηφία των μελών του Κογκρέσου όπως και το Πεντάγωνο παραμένουν όμως σκεπτικοί για τις προθέσεις και τους στόχους της Τουρκίας. Και φυσικά ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι τον προσεχή Νοέμβριο ο ένοικος του Λευκού Οίκου θα αλλάξει. Αυτό θα μετέβαλλε τις σημερινές ισορροπίες.

Εν δυνάμει στρατηγικός εταίρος

Είναι για αυτόν τον λόγο που η ομάδα εργασίας υπό την Μάντλιν Ολμπραϊτ εκτιμά ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να δουν την Τουρκία ως έναν εν δυνάμει στρατηγικό εταίρο με τον οποίο θα έχουν μια σχέση συγκρινόμενη όχι μόνο με νεότερους εταίρους όπως η Ινδία και η Βραζιλία αλλά και με στενότερους συμμάχους όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα». Η ισοτιμία, ο αμοιβαίος σεβασμός και οι συνεχείς διαβουλεύσεις για την αποφυγή εκπλήξεων (κάτι το οποίο οι Αμερικανοί επιθυμούν) είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να στεριώσει μια μακροπρόθεσμη αμερικανοτουρκική συνεργασία.

Προτείνεται λοιπόν η υιοθέτηση του μοντέλου του Στρατηγικού και Οικονομικού Διαλόγου που ήδη υπάρχει μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας και μάλιστα βελτιωμένου. Αντί οι επαφές να διεξάγονται μόνο στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο (υπουργοί) όπως στο σινοαμερικανικό μοντέλο, το αντίστοιχο τουρκοαμερικανικό θα είναι πολύ πιο διευρυμένο. Θα πρέπει να περιλαμβάνει συνεχείς επαφές για θέματα εξωτερικής πολιτικής, ασφαλείας ή ανταλλαγής πληροφοριών ακόμη και σε επίπεδο υφυπουργών, σε σημείο που να μπορούν να χαρακτηρίζονται επαφές ρουτίνας.

Για του λόγου το αληθές, ο τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου μετέβη, σύμφωνα με άριστα ενημερωμένες πηγές, στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο. Κατά τους ίδιους κύκλους, τα βασικά θέματα των συνομιλιών ήταν, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στη Συρία και στο Ιράκ.


Μοντέλο για τον εκδημοκρατισμό

Αλλωστε, οι φάκελοι συνεργασίας είναι πολλοί και δύσκολοι: αραβική άνοιξη, Ιράν, Ιράκ, Αφγανιστάν, Πακιστάν και φυσικά Συρία. Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι το τουρκικό μοντέλο δημοκρατίας μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για τον αραβικό εκδημοκρατισμό, ενώ η Αγκυρα ίσως να είναι μια γέφυρα με την Τεχεράνη και για τη σταθεροποίηση των σχέσεων με τη Βαγδάτη. Ο Ζμπίγκνιου Μπρζεζίνσκι, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Κάρτερ, δήλωσε πρόσφατα σε ομιλία του στο Brookings Institution ότι η Τουρκία είναι το μοντέλο για τη μελλοντική εξέλιξη του Ιράν. Και παράλληλα προσφέρει στη Δύση πρόσβαση στην Κεντρική Ασία και ενεργειακή δίοδο για τις πηγές ενέργειας που βρίσκονται εκεί.

Η Τουρκία βέβαια δεν είναι μόνη της στη διεκδίκηση επιρροής στην περιοχή. Μπορεί η Αίγυπτος να είναι αφιερωμένη στην αποκατάσταση της εσωτερικής πολιτικής ομαλότητας, αλλά δεν πρόκειται να αφήσει ελεύθερη την Αγκυρα να αλωνίσει. Οταν ο Αχμέτ Νταβούτογλου και ο Ερντογάν επισκέφθηκαν το Κάιρο και πρότειναν στρατηγική συνεργασία, οι Αιγύπτιοι υπήρξαν πολύ επιφυλακτικοί. Και ίσως για τον ίδιο λόγο δεν ανταποκρίθηκαν και στο επίμονο τουρκικό φλερτ να οριοθετήσουν από κοινού Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) στην Ανατολική Μεσόγειο. Ουδείς επίσης μπορεί να αγνοήσει τις σκέψεις της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ.

Ωστόσο, στην έκθεση της ομάδας Ολμπραϊτ επισημαίνεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα πρέπει στη συνεργασία τους με την Τουρκία να αγνοήσουν το Κυπριακό, ιδιαίτερα μετά την ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Η επίλυση του Κυπριακού κρίνεται σημαντική τόσο λόγω της ευρωπαϊκών φιλοδοξιών της Αγκυρας όσο και για την αποφυγή εντάσεων στο τρίγωνο Τουρκία - Ισραήλ - Κύπρος. Η Τουρκία πάντως κινείται με βάση τα δικά της εθνικά συμφέροντα στην περιοχή, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση για τη δημιουργία μιας «Μεσογειακής Ασπίδας» που αποφάσισε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. 

Με επίκεντρο τον ενεργειακό κόμβο του Τζεϊχάν, η ασπίδα θα ενισχύσει την τουρκική ναυτική παρουσία (4 φρεγάτες, 5 τορπιλάκατοι και 3 πλοία ακτοφυλακής) ώστε να διεμβολιστεί ο άξονας Λευκωσίας - Τελ Αβίβ. Οι γνωρίζοντες εκτιμούν ότι η ασπίδα αυτή δεν θα μπορούσε να εξαιρέσει τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής στην Κύπρο, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού.

ΝΑΤΟ και Αιγαίο

«Nα μην εκμεταλλευθεί τα προβλήματα της Αθήνας»

Στην Ουάσιγκτον συζητείται πλέον έντονα η ακόμη μεγαλύτερη δραστηριοποίηση της Τουρκίας εντός της Ατλαντικής Συμμαχίας. Ορισμένες ιδέες είναι πολύ προωθημένες, όπως αυτή της ομάδας εργασίας του Atlantic Council υπό τον αμερικανό άλλοτε πρεσβευτή στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς , που εκτιμά ότι εντός της προσεχούς δεκαετίας μπορεί να δούμε έναν Τούρκο να αναλαμβάνει Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ. Αλλωστε, η Αγκυρα μοιάζει, κατά την ίδια έκθεση, να είναι το μόνο κράτος-μέλος της Συμμαχίας που αυξάνει την επιρροή του. Και κατά τον Μπρζεζίνσκι η Τουρκία είναι ένα από τα τέσσερα σπουδαιότερα μέλη του ΝΑΤΟ μαζί με Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αρκετά μεγάλη αναφορά στην έκθεση της ομάδας Ολμπραϊτ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Η Ουάσιγκτον θα έπρεπε να συμβάλει ώστε οι διαφορές να μην εκτραχυνθούν. «Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια πολιτική και οικονομική κρίση χωρίς προηγούμενο και δεν αποτελεί καμία απειλή για την Τουρκία. Η Τουρκία θα έπρεπε να αποφύγει οτιδήποτε υποδηλώνει ότι η Αγκυρα επιδιώκει να εκμεταλλευθεί τα τρέχοντα προβλήματα της Αθήνας» υπογραμμίζεται στο κείμενο της έκθεσης. Το καλύτερο που έχει να κάνει η Ουάσιγκτον είναι να αξιοποιήσει προηγούμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με τη δημιουργία μιας τριμερούς στρατιωτικής ομάδας επαφής (trilateral military contact group) στην οποία θα συμμετέχουν αξιωματικοί του Ναυτικού και της Αεροπορίας από Ελλάδα, Τουρκία και ΗΠΑ. Σκοπός της θα είναι να αποφευχθούν εδαφικές παραβιάσεις.

Το μελανό σημείο και η παγίδα

Η «τριγωνική συνεργασία» ΗΠΑ - ΕΕ - Τουρκίας

Υπάρχουν δύο σημεία που προκαλούν ανησυχία στους Αμερικανούς και ίσως επηρεάσουν τα περιθώρια κινήσεων της Τουρκίας.

Το πρώτο είναι ότι οι ανησυχητικές εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία, ιδιαίτερα με τις διώξεις δημοσιογράφων αλλά και τις αιτιάσεις που διατυπώνονται για τον τρόπο με τον οποίο προχωρεί το «ξεδόντιασμα» του στρατιωτικού - κεμαλικού κατεστημένου ρίχνουν βαριά σκιά στην εικόνα του εκδημοκρατισμού. Πολλές σελίδες της έκθεσης Ολμπραϊτ αφιερώνονται στις συζητήσεις που προκαλεί η αντιμετώπιση των συνωμοτικών σχεδίων τύπου «Εργκένεκον», ιδιαίτερα με την παράταση της προφυλάκισης των κρατουμένων, τα αυταρχικά ξεσπάσματα τούρκων ηγετών, αλλά και την αδυναμία άρθρωσης ουσιαστικού αντιπολιτευτικού λόγου.

Επιπλέον, το αίνιγμα του Κουρδικού παραμένει υπαρκτό. Η αποτυχία του «κουρδικού ανοίγματος», βασισμένου κυρίως σε οικονομικά «καρότα» κατά την προηγούμενη θητεία Ερντογάν (μέσω ενός προγράμματος-μαμούθ ύψους 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη των κουρδικών περιοχών), έχει αφήσει ανοιχτή πληγή που κακοφορμίζει λόγω και της συνεχιζόμενης βίας του ΡΚΚ. Με τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος να καθυστερεί, το πρόβλημα παραμένει καθώς οι Κούρδοι παραμένουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Το Κουρδικό όμως μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατες επιπλοκές για την Αγκυρα σε περιφερειακό επίπεδο. Περιπλέκεται με το Ιράκ, το Ιράν και τη Συρία, στα εδάφη των οποίων υπάρχουν κουρδικοί πληθυσμοί. Ηδη η Αγκυρα ανησυχεί ιδιαίτερα από τον τρόπο με τον οποίο το καθεστώς Ασαντ στη Δαμασκό, στην προσπάθειά του να επιβιώσει, μπορεί να αξιοποιήσει τους Κούρδους για να χτυπήσει το τουρκικό «μαλακό υπογάστριο». Ανάλογες κινήσεις μπορούν να γίνουν και εκ μέρους της Τεχεράνης. Κατά τον Φρίντμαν, «όσο πιο ισχυρή γίνεται η Τουρκία τόσο πιο άβολα θα αρχίσουν να αισθάνονται ορισμένοι στην περιοχή και αυτό ενισχύει στην ευάλωτη θέση της Τουρκίας σε έξωθεν επέμβαση».

Από ορισμένες πλευρές προτείνονται και ευρύτερα σχήματα που υπερβαίνουν τη διμερή σχέση Αγκυρας - Ουάσιγκτον. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ). Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του German Marshall Fund of the United States (GMF), καθώς η Αγκυρα δεν μοιάζει ικανή να χειριστεί τις εξελίξεις στην άμεση γειτονιά της μέσω της θεωρίας του «νεο-οθωμανισμού», χρειάζεται στενότερη σύμπραξη με τη Δύση.

Με την Ουάσιγκτον να ρίχνει το βάρος της στον Ειρηνικό και την Κίνα, θεωρείται ότι η ΕΕ και η Τουρκία θα έπρεπε να συνεργαστούν στενότερα στον πρώην οθωμανικό χώρο της Μεσογείου και του αραβικού κόσμου. Σε αυτό το σημείο, τονίζουν διπλωματικοί κύκλοι, η αλλαγή σκυτάλης στη Γαλλία με την ανάληψη της προεδρίας από τον Φρανσουά Ολάντ θα μπορούσε να αλλάξει τη σκληρή στάση του Παρισιού στην ενταξιακή πορεία της Αγκυρας. Ανεξαρτήτως αυτού όμως, η τριγωνική στρατηγική συνεργασία πρέπει να προχωρήσει στη βάση και της «θετικής ατζέντας» για τις ευρωτουρκικές σχέσεις που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μάλιστα, ο αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε επισκέφθηκε πρόσφατα την Αγκυρα όπου συναντήθηκε με όλη την πολιτική ηγεσία και τον πρωθυπουργό Ερντογάν. Η «θετική ατζέντα» θα κινείται παράλληλα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να τη στηρίξουν ενεργά καθώς πιστεύουν ότι οι ευρωτουρκικές σχέσεις πρέπει να αναπτυχθούν ανεξαρτήτως τού αν θα προχωρήσει ή όχι η ένταξη.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Στόχος επίθεσης με βόμβες μολότοφ έγιναν το βράδυ της Δευτέρας τα γραφεία του Σκάι, στο Νέο Φάληρο. Από την επίθεση προκλήθηκαν υλικές ζημιές, ενώ την υπόθεση ερευνά η αστυνομία.

Εν μέσω της πολιτικής αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει λόγω της «μαύρης τρύπας» στον ΕΟΠΥΥ, που αδυνατεί να εξοφλήσει τους προμηθευτές και τις φαρμακοβιομηχανίες, ο υπουργός Υγείας Χρήστος Κίττας διατύπωσε την έκκλησή προς όλες τις κατευθύνσεις για προσπάθεια εξομάλυνσης της κατάστασης με τα φάρμακα των καρκινοπαθών. Ο ίδιος επανέλαβε ότι από αύριο, Τετάρτη, θα υπάρχουν φάρμακα στα νοσοκομεία και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, καθώς έχουν εξασφαλιστεί 30 εκατ. ευρώ για να πληρωθούν οι εταιρίες. Σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών για την κατάσταση. Νέες δηλώσεις Λοβέρδου περί κατάρρευσης.

Με το μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας (επιλογής) ολοκληρώνονται σήμερα, Τρίτη, οι Πανελλαδικές Εξετάσεις. Με τα Αγγλικά, στις 15 Ιουνίου, θα ξεκινήσουν οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα. Το sansimera.gr μεταδίδει μετά τη λήξη των εξετάσεων τις απαντήσεις των θεμάτων σε συνεργασία με τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό «Ορίζοντες».

«Ο ελληνικός λαός δεν θα πέσει αμαχητί, ποτέ δεν παραδόθηκε αμαχητί» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας τη Δευτέρα από τη Λιβαδειά εξαπολύοντας νέα επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ «που αποσύρονται στο περιθώριο και την περιφρόνηση της Ιστορίας, αφού πρώτα λεηλάτησαν τη χώρα και μετά προσπάθησαν να την παραδώσουν όμηρο στους δανειστές της». Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι πλησιάζει η ώρα του λαού, χαρακτηρίζοντας τις εκλογές της 17ης Ιουνίου ως το τελευταίο κρίσιμο δημοψήφισμα για το μέλλον των Ελλήνων και του τόπου.

Στο «κόκκινο» η πολιτική κόντρα με φόντο την οδύσσεια των καρκινοπαθών και τη χιονοστιβάδα προβλημάτων στο χώρο της Υγείας. Ο Ανδρέας Λοβέρδος επανέρχεται κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επενδύει στα μεγάλα προβλήματα των καρκινοπαθών για να πάρει ψήφους, και υποστηρίζει ότι ζούμε την πρώτη πράξη της εφαρμογής του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα η ΝΔ καλεί να αναλογιστούν την κατάσταση στην Υγεία όσοι εμπορεύονται την ελπίδα του λαού και ανοίγουν την πόρτα για επιστροφή στην κατοχική δραχμή. Ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει ότι εκείνοι που απειλούν ότι αν δεν εφαρμόσουμε το Μνημόνιο θα φέρουμε στη χώρα την καταστροφή και το χάος είναι οι ίδιοι που έφεραν στη χώρα την καταστροφή και το χάος.

Κόσμος

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, υποστήριξε σε δηλώσεις του στον γερμανικό Τύπο ότι έχουν μεγάλη σημασία για την άμυνα της χώρας του τα υποβρύχια που το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό παρέλαβε από τη Γερμανία. Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, τα υποβρύχια φέρουν ήδη πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές. Ωστόσο, ο Μπ.Νετανιάχου δεν έκανε αναφορά στο θέμα του εξοπλισμού των υποβρυχίων.

Παρέλαση με άμαξα θα πραγματοποιήσει την Τρίτη η βασίλισσα Ελισάβετ Β' από το Ουεστμίνστερ ως το Παλάτι του Μπάκινγχαμ, ολοκληρώνοντας έτσι τις τετραήμερες εκδηλώσεις. Ωστόσο, από το πλάι της θα λείπει ο σύζυγός της, πρίγκιπας Φίλιππος που βρίσκεται στο νοσοκομείο με λοίμωξη της ουροδόχου κύστης.

Στην Κίνα έφτασε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, για μια τριήμερη επίσκεψη στη χώρα. Ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών του Βλ.Πούτιν με Κινέζους αξιωματούχους θα βρεθούν θέματα που αφορούν την ενεργειακή και εξωτερική πολιτική των δύο χωρών. Στο επίκεντρο των συναντήσεων θα βρεθεί και η κρίση στη Συρία.

Στο νοσοκομείο εισήχθη ο σύζυγος της Ελισάβετ Β', πρίγκιπας Φίλιππος, που εμφάνισε λοίμωξη της ουροδόχου κύστης, «χαλώντας» το εορταστικό κλίμα για το αδαμάντινο ιωβηλαίο της βασίλισσας. Ο 91χρονος πρίγκιπας θα μείνει για μερικές ημέρες στο νοσοκομείο για παρακολούθηση, όπως ανακοίνωσε το Μπάγκιγχαμ.

Ημέρα εθνικού πένθους τη Δευτέρα στην Ιταλία για τους 24 ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους στη σειρά ισχυρών σεισμικών δονήσεων που πλήττουν την βορειοανατολική Ιταλία.

Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και στα σχολεία. Η νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών που έπληξε το βράδυ της Κυριακής την πολύπαθη επαρχία Εμίλια-Ρομάνια τρομοκράτησε τους κατοίκους χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα. Από τις 20 Μαΐου, το σύνολο των σεισμικών και μετασεισμικών δονήσεων στη βόρεια Ιταλία έχει ξεπεράσει τις 1.400.

Οικονομία

Μία προς τρεις είναι κατά τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Σε έκθεσή του ο οίκος διαβλέπει «τουλάχιστον μια πιθανότητα στις τρεις» η Ελλάδα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη και σημειώνει ότι εάν συμβεί κάτι τέτοιο συμβεί, «δεν θα έχει αυτομάτως αρνητικές επιπτώσεις για άλλα κράτη στην ίδια περιφέρεια». Την ίδια ώρα ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος προβλέπει κορύφωση της κρίσης το φθινόπωρο και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους ισχυρούς της ΕΕ, λέγοντας ότι αντιμετωπίζουν την κατάσταση με «λάθος θεραπεία» και έχουν ένα περιθώριο τριών μηνών για να σώσουν το ευρώ.

Την αναβάθμιση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (European Stability Mechanism- ESM) από μηχανισμό διάσωσης κρατών και σε μηχανισμό διάσωσης τραπεζών προκρίνουν στις Βρυξέλλες ως την πλέον ρεαλιστική λύση προκειμένου να αντιμετωπισθεί η κλιμακούμενη κρίση εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης.Η πρόταση αυτή αποτελεί συνέχεια ενός τεχνικού κειμένου που κατέθεσε πρόσφατα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Κέντρο Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής (Centre for European Policy Studies) των Βρυξελλών και το οποίο ουσιαστικά υποστήριζε πως για τη διασφάλιση της συστημικής ευστάθειας του τραπεζικού συστήματος της ΕΕ (όχι μόνον της Ευρωζώνης) αρκεί η εγγύηση των καταθέσεων των 54 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών, οι οποίες έχουν σήμερα ενεργητικό κοντά στα 30 τρισ. ευρώ.

Αναλυτές εκτιμούν πως ως μηχανισμός διάσωσης τραπεζών ο ESM θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί στην περίπτωση της ισπανικής Bankia, όπου η Ισπανία αναζητά 19 δισ. ευρώ για τη διάσωση της. Όμως, για να μετεξελιχθεί ο ESM σε μηχανισμό διάσωσης τραπεζών θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να διαπιστώνει εγκαίρως και με ακρίβεια τις κεφαλαιακές ανάγκες των ιδρυμάτων που θα ενισχύει κάτι που σήμερα είναι δύσκολο και απαιτεί χρόνο (στην ελληνική περίπτωση η BlackRock και η Τράπεζα της Ελλάδος χρειάσθηκαν έξι μήνες για να καταλήξουν στις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών).

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιήσουν την Τρίτη οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των Επτά, με αντικείμενο τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Στο επίκεντρο των ανησυχιών είναι η Ισπανία και ο τραπεζικός τομέας της χώρας που απειλείται με κατάρρευση, ενώ σε δεύτερο πλάνο είναι προς το παρόν η Ελλάδα και οι εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Αθλητισμός

«Πλήγμα» αποτελεί για την εθνική Ιταλίας ενόψει του EURO 2012 ο τραυματισμός του Αντρέα Μπαρτζάλι στη γάμπα, καθώς ο διεθνής αμυντικός τέθηκε «νοκ άουτ» από τη φάση των ομίλων, ενώ είναι πιθανό να χάσει ολόκληρη τη διοργάνωση. Την ίδια στιγμή ο Μάριο Μπαλοτέλι αποχώρησε τραυματίας από την προπόνηση της Δευτέρας και θα υποβληθεί σε εξετάσεις.

Ο Λεονάρντο Ζαρντίμ πήγε στον Πειραιά, συναντήθηκε με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ωστόσο οι δύο πλευρές δεν έδωσαν τα χέρια για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας του Ολυμπιακού καθώς σύμφωνα με πληροφορίες μπήκε σφήνα η Πόρτο. Αντιθέτως, στον Πειραιά επικρατεί αισιοδοξία πως το ζήτημα θα έχει θετική κατάληξη στη νέα συνάντηση που έχει ορισθεί να γίνει την Τρίτη.

Ο Εντέν Αζάρ είναι και επίσημα παίκτης της Τσέλσι, η οποία ανακοίνωσε και επισήμως την απόκτησή του. Ο 21χρονος Βέλγος μεσοεπιθετικός που αγωνιζόταν στη Λιλ πέρασε με επιτυχία τις καθιερωμένες ιατρικές εξετάσεις και εκτιμάται ότι η μεταγραφή του κόστισε 39.4 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που τον καθιστά τη δεύτερη πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του συλλόγου, μετά από αυτή του Φερνάντο Τόρες.




ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΤΑ ΔΥΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΦΘΑΝΟΥΝ ΤΑ 4.5 ΔΙΣ. ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΙΟΝ...14% ΣΤΟ ΙΚΑ ΚΑΙ 20% ΣΤΟΝ ΟΑΕΕ ΚΑΤΩ ΤΑ ΕΣΟΔΑ.

Τα ασφαλιστικά Ταμεία είναι μείον...14% στο ΙΚΑ και 20% στον ΟΑΕΕ κάτω τα έσοδα
Προβληματισμό προκαλεί στις διοικήσεις των ασφαλιστικών Ταμείων η υστέρηση εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές, που καταγράφεται από την αρχή του έτους. Τα έσοδα του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, (ΙΚΑ) εμφανίζουν μείωση κατά 14% στο τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011. Μειωμένα κατά 20% είναι και τα έσοδα του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Η υστέρηση των εσόδων αποδίδεται στην ύφεση, ενώ αντίστοιχη ήταν η μείωση το 2011, κατά 14,54% για το ΙΚΑ και κατά 20% για τον ΟΑΕΕ, σε σχέση με το 2010. Η παρατεταμένη ύφεση έχει επιφέρει απώλειες στα Ταμεία της τάξεως των 4,5 δισ. κατά την τελευταία διετία, ενώ περαιτέρω μείωση των εσόδων κατά 6% έως 7% αναμένεται, σύμφωνα με συνδικαλιστικά στελέχη των Ταμείων, από τη μείωση μισθών, συντάξεων και την επέκταση των ελαστικών μορφών εργασίας.

Για να αντιμετωπίσουν τις απώλειες από τη μείωση των εισφορών οι ασφαλιστικοί φορείς, έχουν εκταμιεύσει το μεγαλύτερο μέρος της επιδότησης που προβλέπεται από τον προϋπολογισμό. Το ΙΚΑ έχει λάβει ήδη 1,4 δισ. ευρώ από τα 2,1 δισ. ευρώ που δικαιούται συνολικά για το 2012 και εκτιμάται ότι έως το τέλος του έτους τα Ταμεία, θα χρειασθούν επιπλέον ενίσχυση 1,2 δισ.

Ήδη το ΙΚΑ έδωσε νέα παράταση έως τις 29 Ιουνίου για τη ρύθμιση παλαιότερων οφειλών, σε μια προσπάθεια να εισπράξει από τη δεξαμενή των 11 δισ. ευρώ, που οφείλουν στα Ταμεία, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, 802.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής οι οφειλές προς το ΙΚΑ, αγγίζουν τα 6 δισ. ευρώ, στον ΟΑΕΕ τα 4 δισ. και στα υπόλοιπα ταμεία το 1 δισ. ευρώ. Οι συνεχείς ρυθμίσεις πάντως δεν φαίνεται να αποφέρουν τα αναμενόμενα, καθώς οι εισπράξεις για το Ίδρυμα, δεν ξεπερνούν τα 80 εκατ. το μήνα.

Από την αρχή του χρόνου, το ΙΚΑ καταφεύγει κάθε μήνα σε εσωτερικό δανεισμό από το επικουρικό του και το Ταμείο της ΔΕΗ, ενώ έχει αποφασίσει να καλύψει στις 6 Ιουνίου, τη λήξη συναλλαγών repos ύψους 250 εκ. ευρώ που είχε πραγματοποιήσει τους προηγούμενους μήνες με ενέχυρο ομόλογα του ελληνικού δημοσίου τα οποία κατέχει. Τον περασμένο Απρίλιο, τα ασφαλιστικά Ταμεία επιχορηγήθηκαν με το ποσό των 699 εκ. ευρώ, ενώ για την καταβολή των συντάξεων του Ιουλίου στους συνταξιούχους του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ, θα απαιτηθούν, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών των Ταμείων, επιπλέον 300 εκ. ευρώ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 5/6/2012


Γεγονότα

1822: O Δράμαλης, αφού έπνιξε στο αίμα την επανάσταση του Πηλίου, φτάνει στην Κόρινθο.1825: Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος δολοφονείται μέσα στην Ακρόπολη των Αθηνών από το άλλοτε πρωτοπαλίκαρό του Γκούρα.

1826: Διαλύεται το στρατιωτικό σώμα των γενίτσαρων στην Κωνσταντινούπολη, με διαταγή του σουλτάνου Μαχμούτ.

1933: Ο αμερικανός πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούσβελτ υπογράφει μία νομοθεσία, με την οποία «βγάζει» τις ΗΠΑ από τον «κανόνα χρυσού», ο οποίος ήθελε τα χρήματα που έχει εκδώσει μία χώρα να αναλογούν στο χρυσό που διαθέτει.

1934: Επεισόδιο σημειώνεται στην ελληνική Βουλή, όταν μετά από λογομαχία μεταξύ του Γεώργιου Κονδύλη και του Αλέξανδρου Παπαναστασίου, βουλευτής - φίλος του Κονδύλη πετά κάθισμα κατά του Παπαναστασίου, τραυματίζοντάς τον ελαφρά στον ώμο.

1961: Το τρίποντο εφαρμόζεται για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα της American Basketball League και περιλαμβάνει όλα τα σουτ που εκτελούνται από απόσταση μεγαλύτερη των 22 ποδιών (6,71 μ.) από το καλάθι.

 Γεννήσεις

1646: Έλενα Κορνάρο Πισκόπια, ιταλίδα μαθηματικός, η πρώτη γυναίκα που αναγορεύτηκε διδάκτωρ. (Θαν. 26/7/1684)

1882: Ιγκόρ Στραβίνσκι, ρώσος συνθέτης. («Ιεροτελεστία της Άνοιξης») (Θαν. 6/4/1971)

1898: Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, ισπανός ποιητής και θεατρικός συγγραφέας. (Θαν. 19/8/1936)

Θάνατοι

1688: Κωνσταντίνος Γεράκης, τυχοδιώκτης, που διετέλεσε και πρωθυπουργός του Σιάμ (σημερινή Ταϊλάνδη). (Γεν. 1647)

1825: Οδυσσέας Ανδρούτσος, αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης. (Γεν. 1790)

2001: Παναγιώτης Αγγελόπουλος, επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος, ιδρυτής της «Χαλυβουργικής» και Μέγας Λογοθέτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου. (Γεν. 1909)