03 Ιουνίου, 2012

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ π. ΜΩΫΣΗ ΑΓΙΟΡΕΙΤΗ.


ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

Δικαιολογημένα το θέμα των ημερών μας είναι η σοβαρή οικονομική κρίση που διέρχεται η πατρίδα μας. Γι' αυτό υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια, ανησυχία, αγωνία, αγανάκτηση, σύγχυση, φόβος και άγχος. Οι καιροί είναι πράγματι χαλεποί. Σ' αυτή την κατάσταση καλούνται οι χριστιανοί να δώσουν τη μαρτυρία και ομολογία τους. Καταρρέουν κάστρα σαν πύργοι στην άμμο.

Παγιδεύονται πλούσιοι, δημιουργούνται πολλά προβλήματα, ανατρέπονται ισορροπίες, γεννιούνται εκμεταλλεύσεις, πονηρές επιθυμίες. Αυξάνεται η ανεργία, η αβεβαιότητα, η εγκληματικότητα, η παρανομία και η φτώχεια. Όλα αυτά φανερώνουν καθαρά την πνευματική νωθρότητα και πενία πολλών. Μακάρι το ισχυρό αυτό τσουνάμι να δημιουργήσει έγερση από τον λήθαργο, σεισμό προς εγρήγορση, ρωγμές προς επίγνωση, τομές για υπεύθυνες αποφάσεις. Είναι ανάγκη να επανέλθει σύντομα η λησμονημένη αισιοδοξία, η κρυμμένη ελπίδα, η χαμένη χαρά και η ποθητή ειρήνη.

Πίσω από τον ανθρώπινο πόνο, την πικρή δοκιμασία, την κουραστική στενοχώρια και τη φοβερή θλίψη κρύβεται το φιλόστοργο μάτι του Θεού. Η αφύπνιση από τη ζωή της ύλης, της ηδονής, της καλοπέρασης και του ατομισμού θα φέρει τον άνθρωπο στην πνευματική ενατένιση, την ορθή όραση, την εγνωσμένη μελέτη, στην απομάκρυνση του θολού άγχους. Ο άνθρωπος έχει πολλές και άγνωστες εσωτερικές δυνάμεις. Μη λυγίζει εύκολα, μη πέφτει απερίσκεπτα, μη μένει κάτω, μη κυριεύεται από την απόγνωση. Μάλιστα δεν νοείται χριστιανός απογοητευμένος, ανυπόμονος, ανέλπιδος, κακομοίρης, κατσούφης και αγνώμων.

Ο κόσμος προκαλεί και προσκαλεί συνεχώς στην κοινωνία της αφθονίας, του υπερκαταναλωτισμού, του κορεσμού και της πλησμονής. Η ζωή των πολλών είναι φιλοχρήματη, φιλόσαρκη, φιλήδονη και φιλόυλη. Η κοινωνία κατάντησε αισθησιοκρατούμενη και λατρεύουσα υπερβολικά τη σάρκα. Έχει δυστυχώς επέλθει ένα τρομερό μπλοκάρισμα, μία πονηρή παγίδευση, μία αποτελμάτωση και νάρκωση μόνο στα επίγεια αγαθά. Δεν υπάρχουν στοιχεία αντιστάσεως, αντιμετωπίσεως, μεταστροφής και μετάνοιας. Γι' αυτό και η οικονομική κρίση ενοχλεί τόσο μα τόσο πολύ. Δεν αρπάζεται σαν μία σημαντική ευκαιρία για μία ουσιαστική αλλαγή.

Το ευαγγέλιο συνεχώς μιλά για άσκηση, εγκράτεια, απλότητα, λιτότητα και ελεημοσύνη. Μιλά για σταυρό, για θλίψη, για καρτερία, για μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον Θεό. Τώρα είναι η ώρα να φανεί η πίστη, να δοθούν εξετάσεις, να κριθεί η γνησιότητα της πίστεως του καθενός. Να μη μένει σε λόγια. Στους πειρασμούς, τις δοκιμασίες, τις θύελλες φαίνεται η αληθινότητα του πιστεύω μας. Ο πόνος φανερώνει τη νόσο. Ο πόνος μπορεί να γίνει ιατρός. Είναι ανάγκη να πονέσουμε για να συμπονέσουμε. Ο πόνος, είναι αλήθεια, μπορεί να μαλακώσει τον άνθρωπο και να γίνει ευλογία και μπορεί να τον σκληρύνει και να του γίνει μαρτύριο, βάσανο ή κατάρα.

Όπως λένε, οι θερμές ακτίνες του ήλιου λιώνουν το κερί και σκληραίνουν τη λάσπη. Έχει ιδιαίτερη σημασία η ελεύθερη βούληση του κάθε ανθρώπου. Είναι πολλοί οι λόγοι που θα έπρεπε ο άνθρωπος ανυποχώρητα να αγωνίζεται συνεχώς. Η απελπισία είναι ανεπίτρεπτη. Η υπομονή είναι πάντοτε απαραίτητη. Δεν είμαστε μόνοι αγωνιζόμενοι στη ζωή. Ο καλός καραβοκύρης στη φουρτούνα φαίνεται, λέει σωστά ο λαός μας. Φουρτούνα, συννεφιά, μπόρα είναι και θα περάσει. Ξεφύγαμε κι εμείς απρόσεκτα. Καιρός να επιστρέψουμε πιο συνετά στην ευθεία, στο μέσον, το μέτρο, τη μετρημένη ζωή. Είναι μία ευκαιρία. Μία ευκαιρία σημαντική.




ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ.

ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗ (=ΕΚΚΛΗΣΙΑ)

«Ότε καταβάς τας γλώσσας συνέχεε, διεμέριζεν έθνη  ο Ύψιστος, ότε του πυρός τας γλώσσας διένειμεν, εις ενότητα πάντας εκάλεσεν» (Κοντάκιον της εορτής).

Ίδρυση της Εκκλησίας. Ο Χριστός είναι ην αρχή της Εκκλησίας, και την ίδρυσε «εν χρόνω». Συνεπώς, η Εκκλησία έχει Χριστολογική δομή και βάση «εν χρόνω». Ίδρυσε την Εκκλησία Του ο Κύριος με όλη τη ζωή Του, και όχι με μία πράξη Του ή ενός γεγονότος Του. Στο Πρόσωπο του Χριστού εκφράζεται η απ' αρχής θέληση του Θεού να συγκεντρώσει όλους τους ανθρώπους με τον εαυτό Του «εν Χριστώ», σε μιά μυστική - Μυστηριακή σχέση ενότητος.

Κατά τη Θεολογία των αγίων Πατέρων η Εκκλησία είναι έργο του Τριαδικού Θεού, και παριστά τη ζωή της Θεότητος. Όπως ζή ο Θεός, να ζή και ο κόσμος, ήτοι. κοινωνία προσώπων «εν αγάπη». Δηλαδή, στην πολλότητα των προσώπων και στην ποικιλία της ζωής, η ενότητα και η ταυτότητα των προσώπων «εν τη Εκκλησία».

Ο Χριστός με την ενανθρώπησή Του γίνεται φορέας της καινούργιας κτί­σης, η οποία πιστεύει στο Θεό. Ο πρώτος Αδάμ είναι χαρακτηριστικός τύ­πος της ανθρωπότητας, ήτοι, της αμαρτίας και της πορείας προς την φθορά, τον θάνατο. Οι άγιοι Πατέρες θεμελιώνουν την ίδρυση της Εκκλησίας στην ανθρώπινη φύση του Ιησού Χριστού σε οντολογική ένωση με αυτή, διό και η Εκκλησία Του είναι όντως ΑΓΙΑ, και δεν εκπίπτει ποτέ, είναι σώμα Χριστού, και η πιστεύουσα ανθρωπότητα είναι η τρεφόμενη από τη ζωή του Ιησού Χριστού και ανάπτυξη, συσσωμάτωση, των μελών του Θεάθρωπου Ιησού Χριστού.

Ο Χριστός είναι η πραγματική αρχή και αφετηρία της Εκκλησίας, διότι ανακεφαλαιώθηκε ολόκληρη η ανθρωπότητα, και συμμετέχει στη Θεία ζωή, Η Εκκλησία πηγάζει από τη ζωή του Χριστού. Οι άγιοι Πατέρες εκεί επάνω στο Σταυρό, λέγουν, ότι επήγασε η Εκκλησία.

Η Εκκλησία δεν ιδρύθηκε επειδή πίστεψαν οι μαθητές του Χριστού, οι Απόστολοι, οπότε θα είχαμε μιά Εκκλησία υποκειμενικής οργάνωσης εκ μέρους των πιστευσάντων. αλλά διότι ο Χριστός, με την όλη ζωή Του, «έπηξε (=έστησε), επραγματοποίησε την Εκκλησία Του. Οι μαθητές του δια της πίστεως συμμετέχουν στο σώμα του Χριστού. Άρα η Εκκλησία είναι το αμετακίνητο σώμα του Χριστού, και αποτελεί συνέχεια του λαού της Πα­λαιάς Διαθήκης, αλλά με μιά τελείως διαφορετική κοινωνία Θεού και ανθρώπων θεμελιωμένη στον θεάνθρωπο Ιησού Χριστό, τον οποίον αποδοκί­μασαν οι Ιουδαίοι. Την οντολογική ύπαρξη της Εκκλησίας στο πρόσωπό Του ο Χριστός την επικυρώνει μετά την Ανάστασή Του, εκφραζόμενη δια των ενεργειών Του, Η Εκκλησία είναι το αμετακίνητο Σώμα του θεάνθρωπου Ιησού Χριστού.

Το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας είναι το απαρασάλευτο κέντρον συγκέντρωσης του λαού του Θεού. Δεν είναι η Θεία Ευχαριστία ανάμνη­ση παρελθόντος, αλλά μια προσδοκία μέλλοντος. Είναι η νοσταλγική ανα­μονή του ερχομού του Ιησού Χριστού, «Ιδού έρχομαι ταχύ, ... εγώ το Α και το Ω, ο πρώτος και ο έσχατος, αρχή και τέλος» (Αποκ. 22, 12-13 ). Ο δεσμός των μελών της νέας κοινωνίας είναι η αγάπη του Χριστού με τους αδελφούς Του, και των αδελφών Του μεταξύ τους.

Η βάση της Εκκλησίας είναι η Θεία Ευχαριστία, η οποία είναι μία δυνατότητα και πραγματικότητα κοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων και του Θεού. Η μοναδική περίπτωση εσωτερικής ένωσης και συνύπαρξης ανθρώπων, ως αδελφών, οι οποίοι ζούν στο αυτό σώμα και αίμα του Ιησού Χριστού, ο οποίος «θυσιάζεται, έως της συντέλειας του αιώνος» γι' αυτούς.

Τη μεγάλη λοιπόν εορτή της Χριστιανοσύνης, την Πεντηκοστή, ο Θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός «έπηξε (= ίδρυσε) την επί γης Εκκλησία Του για τη σωτηρία του κόσμου.







ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, επισκέπτεται την Κυριακή τις Βρυξέλλες όπου θα συναντηθεί με θεσμικούς παράγοντες της ΕΕ και με πολιτικές δυνάμεις του Ευρωκοινοβουλίου. «Θα προβάλλω τις θέσεις της χώρας, θα προβάλλω την ανάγκη επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής έως το τέλος του 2017, για να ανασάνουν οι πολίτες», αναφέρει σε δήλωσή του.

«Όποιος δεν θέλει το μνημόνιο, μια μόνο αποτελεσματική πολιτική επιλογή έχει: ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε από το Αγρίνιο ο Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας ισχυρή εντολή στις εκλογές της 17ης Μαΐου. Παράλληλα, εξαπέλυσε σφοδρή κριτική στον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, για τους οποίους είπε ότι φεύγουν, αφού λεηλάτησαν τη χώρα. Επανέλαβε ότι το μόνο δίλημμα των εκλογών είναι το «Μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ» και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πολιτική δύναμη που μπορεί να ακυρώσει το Μνημόνιο και να επαναδιαπραγματευτεί τους δυσμενείς όρους της δανειακής σύμβασης.

«Το ΠΑΣΟΚ δεν θα στηρίξει και δεν θα ανεχτεί κανένα κυβερνητικό σχήμα, αν δεν διασφαλίζεται αυτός ο εθνικός ενωτικός χαρακτήρας που θα κατευθύνει στην πρόοδο, μέσα από την εθνική στρατηγική που έχουμε προτείνει» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σε ομιλία του στη Χαλκίδα.

Η Ελλάδα θα δώσει την μάχη για την ανάπτυξη, κάτι που μπορεί να γίνει άμεσα μέσα από τον τουρισμό, επισήμανε κατά την ομιλία του στη Ρόδο, στους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων και των επιστημονικών συλλόγων, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς. Ο τουρισμός αποτελεί μεγάλο πυλώνα ανάπτυξης καθώς εξασφαλίζει άμεσα θέσεις εργασίας και μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη χωρίς χρονική υστέρηση, είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του.

Πρόγραμμα με επτά γραπτές δεσμεύσεις προτάσσει για κυβερνητική συνεργασία ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ. Κουβέλης. Διαβεβαιώνει ότι η χώρα δε θα μείνει ακυβέρνητη, ενώ θέτει τρεις όρους στον ΣΥΡΙΖΑ, εάν είναι πρώτο κόμμα: Σοβαρότητα, Αξιοπιστία και Δέσμευση.

Κόσμος

Οι ποινές στη δίκη του Μουμπάρακ – και κυρίως η αθώωση των αξιωματικών που συμμετείχαν στην αιματηρή καταστολή της εξέγερσης – εξόργισαν μεγάλο αριθμό Αιγύπτιων που κατέβηκαν σε διαδηλώσεις το απόγευμα του Σαββάτου στην πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο και σε άλλες πόλεις. «Κάτω η στρατιωτική εξουσία» φώναζαν ρυθμικά και ζητούσαν να αποδοθεί δικαιοσύνη για τους 850 μάρτυρες της εξέγερσης του 2011 «ή θα πεθάνουμε όπως εκείνοι».

Περίπου 10.000 άνθρωποι συμμετείχαν το Σάββατο σε αντιδιαδήλωση στους κεντρικούς δρόμους του Αμβούργου, όπου όμως έγινε παράλληλα και διαδήλωση περίπου χιλίων νεοναζιστών, με αποτέλεσμα σε ένα προάστιο να προκληθούν συγκρούσεις μεταξύ των συμμετεχόντων στην αντιναζιστική διαδήλωση και της αστυνομίας. Στην αντιδιαδήλωση συμμετείχαν οι εκπρόσωποι πολλών κομμάτων, συνδικάτων, κοινωνικών οργανώσεων, της εκκλησίας θέλοντας, όπως τόνισαν, να στείλουν το καθαρό μήνυμα ότι, στο Αμβούργο, «η αδιαλλαξία είναι αδιανόητη».

Η αποκάλυψη ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ για χρόνια προετοίμαζαν την κυβερνοεπίθεση κατά του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν με το σκουλήκι Stuxnet όχι μόνο επιβεβαιώνει τις ισχυρές υποψίες που υπήρχαν μέχρι σήμερα για την πατρότητα της επίθεσης, αλλά θέτει και ενδιαφέροντα ερωτήματα για την χρησιμότητα, τη νομιμότητα και περισσότερο τα οφέλη από παρεμβάσεις αυτού του τύπου, την ώρα που τυπικά όλες οι πλευρές αναζητούν μία περισσότερο διπλωματική λύση.

Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν κατά την ανταλλαγή πυρών που σημειώθηκε το Σάββατο ανάμεσα σε οπαδούς και αντιπάλους του συριακού καθεστώτος στην Τρίπολη του Λιβάνου, ανέφερε πηγή των λιβανικών υπηρεσιών ασφαλείας. Σποραδικά πυρά ακούγονταν μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής και το Σάββατο ενώ στην περιοχή έφτασαν δυνάμεις του στρατού για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε ο έκπτωτος πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, αφού η Δικαιοσύνη τον έκρινε ένοχο για ηθική αυτουργία στο θάνατο 850 διαδηλωτών στη διάρκεια της λαϊκής εξέγερσης του 2011. Σε ισόβια δεσμά καταδικάστηκε και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, ενώ απαλλάχθηκαν οι δύο γιοι του 85χρονου προέδρου. Στη δικαστική αίθουσα και έξω από αυτήν επικράτησε αναστάτωση μετά την ανακοίνωση της απόφασης. Επιδείνωση παρουσίασε αργά το απόγευμα η υγεία του Μουμπάρακ, σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης...

Οικονομία

Διαψεύδει κατηγορηματικά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι το στέλεχός της και εκπρόσωπός της στην τρόικα, Κλάους Μαζούχ, έκανε δηλώσεις στην κυριακάτικη εφημερίδα Πρώτο Θέμα, στις οποίες ανέφερε ότι δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. «Το Πρώτο Θέμα επιμένει 100% στην απόλυτη αυθεντικότητα του πρωτοσέλιδού μας» αναφέρει η εφημερίδα σε ανακοίνωσή της.

Πεπεισμένος ότι η χώρα του θα βγει από την κρίση χάρη στις δικές της προσπάθειες και με τη βοήθεια των ευρωπαίων εταίρων της δηλώνει ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους φόβους για μια διεθνή διάσωση της Ισπανίας. «Η Ισπανία -παρά το γεγονός ότι δε φαίνεται αυτή τη στιγμή- είναι μια σταθερή χώρα», διαβεβαίωσε ο Ραχόι σε ομιλία του.

Η τρόικα πρόκειται να συζητήσει με την καινούργια κυβέρνηση «όλες τις πτυχές του νέου μνημονίου», δήλωσε σε κυριακάτικη εφημερίδα ο επικεφαλής της τρόικας για την ΕΚΤ Κλάους Μαζούχ. Μισθοί και συντάξεις «έχουν φθάσει στα επίπεδα που ήταν στα τέλη της δεκαετίας του 1990, στο σημείο που θέλαμε να υποχωρήσουν», προσθέτει.

Αθλητισμός

Η Αγγλία επικράτησε 1-0 του Βελγίου στο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου, στο τελευταίο φιλικό των «τριών λιονταριών» πριν την έναρξη του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, σε Πολωνία και Ουκρανία. Ο Ντάνι Γουέλμπεκ πέτυχε το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης στο 36', σκόραροντας για πρώτη φορά με τη «μεγάλη» εθνική ομάδα, όμως ο Ρόι Χότζσον προβληματίζεται για τον τραυματισμό του Γκάρι Κέιχιλ, που αποχώρησε στο 17ο λεπτό μετά από σύγκρουση με τον τερματοφύλακα της ομάδας του, Τζόι Χαρτ.

Η παραμονή του Έιντουρ Γκούντγιονσεν στην ΑΕΚ θεωρείται δύσκολη έως απίθανη. Η τιμωρία της «Ένωσης» και η κακή οικονομική κατάσταση της ΠΑΕ καθιστούν την παραμονή του Ισλανδού εξαιρετικά δύσκολη.

Από τον Σύνδεσμο Φιλάθλων Ολυμπιακού στη Νέα Υόρκη βραβεύτηκε ο Ντιόγκο, ο οποίος περνά τις διακοπές του στην αμερικανική μεγαλούπολη.


ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ – ΜΙΣΘΩΤΟΣ ΒΡΕΘΗΚΕ ΜΕ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ 41 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ!

- Τι ανακάλυψαν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ σε λογαριασμούς
 
- Δικηγόροι, γιατροί και εταιρείες έκλεβαν για χρόνια το δημόσιο

 
- Δεν έβγαζαν αποδείξεις και γλίτωναν έτσι το ΦΠΑ

 
- Δικηγόρος για δέκα χρόνια “ξέχασε” να δηλώσει στην εφορία 1,5 εκατ.

 ευρώ

Κρυμμένους «θησαυρούς» που προέρχονται από «εγκλήματα» φοροδιαφυγής αποκαλύπτουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί γιατρών, δικηγόρων, μισθωτών, επιχειρηματιών. Κάθε φορά που οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ ανοίγουν τους λογαριασμούς «ύποπτων» για φοροδιαφυγή μένουν έκπληκτοι αφού φέρνουν στο φως απίστευτες και προκλητικές λεπτομέρειες. 

Όπως γράφει η εφημερίδα “Ημερησία” μισθωτοί του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα βρέθηκαν με καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ και, όπως διαπιστώθηκε, τα ποσά αυτά προήλθαν από παράνομες δραστηριότητες. Δικηγόροι, γιατροί και εταιρείες διαπιστώθηκε ότι έκλεβαν επί χρόνια το Δημόσιο με την κλασική μέθοδο της μη έκδοσης αποδείξεων γλιτώνοντας έτσι την πληρωμή ΦΠΑ και φόρων εισοδήματος ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Μισθωτός με καταθέσεις 41 εκατ. ευρώ

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός μισθωτού ο οποίος διατηρούσε λογαριασμό με καταθέσεις ύψους 41,5 εκατ. ευρώ και την ίδια ώρα δήλωνε στην εφορία πολύ χαμηλά εισοδήματα. Ιατροί του ΕΣΥ εισέπρατταν επί χρόνια «φακελάκια» συγκεντρώνοντας ποσά εκατοντάδων χιλιάδων έως και εκατομμυρίων ευρώ στους λογαριασμούς τους ενώ ένας «σεκιουριτάς» έκρυψε από την εφορία εισοδήματα 22,7 εκατ. ευρώ μόνο σε μια διετία.

Ολα αυτά τα αποκαλυπτικά στοιχεία προέκυψαν από τους ελέγχους που πραγματοποίησε πρόσφατα το ΣΔΟΕ αξιοποιώντας το νέο πληροφοριακό σύστημα Elenxis, το οποίο δίδει τη δυνατότητα επιλογής υποθέσεων για έλεγχο με βάση αντικειμενικά κριτήρια ανάλυσης κινδύνου. Τα ποσά που προέκυψαν ύστερα από το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών διασταυρώθηκαν με τα ποσά που είχαν δηλωθεί στην εφορία. Ηδη καλούνται οι φορολογούμενοι να δώσουν εξηγήσεις και να δικαιολογήσουν τις υψηλές τραπεζικές καταθέσεις τους.

Στη λίστα του ΣΔΟΕ ξεχωρίζουν οι εξής υποθέσεις:

Μισθωτός ενώ δήλωνε στην εφορία πολύ χαμηλά εισοδήματα βρέθηκε με ποσά συνολικού ύψους 41,5 εκατ. ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό του. Τα χρήματα αυτά «συσσωρεύτηκαν» στο λογαριασμό του συγκεκριμένου μισθωτού μέσα σε τρία χρόνια, από το 2007 έως το 2009. Το 2007 υπήρχαν στο λογαριασμό του 2,8 εκατ., το 2008 προστέθηκαν άλλα 17,47 εκατ. ευρώ και το 2009 άλλα 20,94 εκατ. ευρώ. Ολα αυτά τα χρήματα προήλθαν από δραστηριότητες αδήλωτες στην Εφορία.

Ιατρός του ΕΣΥ βρέθηκε να έχει καταθέσεις πάνω από 1,4 εκατ. ευρώ οι οποίες προέρχονται από αδήλωτα εισοδήματα που αποκτήθηκαν σε διάστημα 7 ετών, από το 2003 έως το 2010. Τα ποσά αυτά δεν δικαιολογούνταν από τα εισοδήματά του ως μισθωτού και προέρχονται από «φακελάκια».

Αλλος ιατρός του ΕΣΥ εισέπραξε από το 2003 μέχρι το 2008 ποσά συνολικού ύψους 681.500 ευρώ, τα οποία δεν δήλωσε ποτέ στην εφορία. Τα ποσά αυτά βρέθηκαν στον τραπεζικό λογαριασμό του και δεν δικαιολογούνταν από τα νόμιμα αποκτηθέντα και δηλωθέντα εισοδήματά του ως μισθωτού. Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ είναι βέβαιοι ότι τα ποσά αυτά προέρχονται από «φακελάκια», καθώς ο ελεγχόμενος εκλήθη να εξηγήσει από πού προέρχονται τα χρήματα που βρέθηκαν στους λογαριασμούς του και δεν απάντησε.

Δικηγόρος εισέπραξε κατά την περίοδο 2000-2010 ποσά συνολικού ύψους 1,5 εκατ. ευρώ τα οποία δεν δήλωσε ποτέ στην εφορία. Τα ποσά αυτά βρέθηκαν να έχουν μπει στον τραπεζικό λογαριασμό του δικηγόρου ενώ ο ίδιος δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει την προέλευσή τους με νόμιμα παραστατικά.

Ιατρός του ΕΣΥ εισέπραξε τη δεκαετία 2000 - 2009 εισοδήματα συνολικού ύψους 983.364 ευρώ τα οποία φρόντισε να κρύψει από την εφορία. Τα ποσά αυτά βρέθηκαν στον τραπεζικό λογαριασμό του και δεν δικαιολογούνταν από τα νόμιμα αποκτηθέντα και δηλωθέντα εισοδήματά του ως μισθωτού. Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ διαπίστωσαν ότι τα ποσά αυτά προέρχονται από «φακελάκια».

Φυσικό πρόσωπο που είχε δηλώσει στην εφορία τη δραστηριότητα της παροχής υπηρεσιών ιδιωτικής προστασίας απέκρυψε εισπράξεις συνολικού ύψους 22,79 εκατ. ευρώ που πραγματοποίησε την περίοδο 2009-2010. Στον «σεκιουριτά» από το Περιστέρι επιβλήθηκαν πρόστιμα που ανήλθαν σε 45,6 εκατ. ευρώ.

Εταιρεία κατασκευής ηλεκτρονικών ειδών απέκρυψε έσοδα συνολικού ύψους 9,38 εκατ. ευρώ στις χρήσεις 2007 και 2008 (4,765 εκατ. ευρώ το 2007 και 4,62 εκατ. ευρώ το 2008). Μέχρι στιγμής της έχουν καταλογιστεί πρόστιμα για μη έκδοση παραστατικών τα οποία ανέρχονται συνολικά σε 18,75 εκατ. ευρώ.

Εταιρεία κατασκευής επίπλων και φωτεινών επιγραφών δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία για εισπράξεις συνολικού ύψους 5,87 εκατ. ευρώ, τις οποίες πραγματοποίησε την περίοδο 2003-2007.

Δικηγορική εταιρεία απέκρυψε έσοδα συνολικού ύψους 5,1 εκατ. ευρώ τα οποία απέκτησε την περίοδο 2006-2010.

Εταιρεία που κατασκευάζει συσκευασίες απέκρυψε έσοδα συνολικού ύψους 1,28 εκατ. ευρώ τη διετία 2009 και 2010.

Τεχνική εμπορική εταιρεία απέκρυψε εισπράξεις συνολικού ύψους 1,75 εκατ. ευρώ, τις οποίες είχε πραγματοποιήσει την περίοδο 2006-2008. Τα πρόστιμα που της επιβλήθηκαν ανέρχονται στο ύψος των 1,75 εκατ. ευρώ, δηλαδή όσο ακριβώς ήταν το ποσό που απέκρυψε.

Επιχειρηματίας με κατάστημα παιδικών ενδυμάτων στους Αμπελόκηπους έκρυψε από την εφορία 3,34 εκατ. ευρώ το διάστημα 2003-2010.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 3/6/2012

Γεγονότα

323 π.Χ: Ο Μέγας Αλέξανδρος, ενώ έχει ολοκληρώσει τις προπαρασκευές για την εκστρατεία προς κατάκτηση της Αραβίας, ασθενεί αιφνιδίως στη Βαβυλώνα.

1789: Ο Λάμπρος Κατσώνης νικά τον τουρκικό στόλο έξω από την Τήνο.

1833: Ιδρύεται η Χωροφυλακή για την εμπέδωση της τάξεως και της ασφαλείας στο εσωτερικό της χώρας.

1915: Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της 31ης Μαΐου στην Ελλάδα, ο λαός υπερψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία το Κόμμα των Φιλελευθέρων και ενέκρινε την πολιτική του Ελευθέριου Βενιζέλου.

1927: Η Βουλή των Ελλήνων ψηφίζει το νέο Σύνταγμα της χώρας, περισσότερο γνωστό ως Δημοκρατικό Σύνταγμα του 1927.

1947: Συνάντηση Ζαχαριάδη - Στάλιν στη Μόσχα, του «Κούκου» με τον «Γέρο» όπως αναφέρουν έγγραφα του ΚΚΕ.

Γεννήσεις

1922: Αλέν Ρενέ, γάλλος σκηνοθέτης του κινηματογράφου, από τις εμβληματικές προσωπικότητες της νουβέλ-βαγκ. («Χιροσίμα αγάπη μου»)

1926: Άλεν Γκίνσμπεργκ, αμερικανός ποιητής, από τις κορυφαίες προσωπικότητες που ανέδειξε το κίνημα των Μπίτνικς τη δεκαετία του 1950. (Ουρλιαχτό) (Θαν. 5/4/1997)

1982: Έλενα Ισινμπάγιεβα, ρωσίδα επικοντίστρια.

Θάνατοι

1899: Γιόχαν Στράους (υιός), αυστριακός συνθέτης. (Γαλάζιος Δούναβης) (Γεν. 25/10/1825)

1924: Φραντς Κάφκα, τσέχος συγγραφέας. (Η Δίκη) (Γεν. 3/7/1883)  [Αποφθέγματα]

1957: Σπύρος Παπαλουκάς, ζωγράφος. (Γεν. 1892)