01 Ιουνίου, 2012

ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 5 ΔΙΣ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΝΙΚΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ.

γειτονική χώρα, ζημιές, Ιταλία, κόστος, Μόντενα, σεισμικές δονήσεις, Φεράρα, φον 
Εφιαλτικές είναι οι προβλέψεις για το κόστος της καταστροφής στην περιφέρεια της Εμίλια Ρομάνια της Ιταλίας από το διπλό χτύπημα του Εγκέλαδου με τη δημόσια τηλεόραση να εκτιμά ότι οι ζημιές θα αγγίξουν τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Την ώρα που οι Ιταλοί μετρούν τις πληγές τους από τις δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις, το έδαφος στην βόρεια πλευρά της χώρας σείεται διαρκώς, με 37 δονήσεις να έχουν καταγραφεί κατά τη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή της Μόντενα και της Φεράρα χωρίς ευτυχώς να είναι ισχυρότερες των τριών βαθμών.

Στο χωριό Σαν Φελίτσε Σουλ Πανόρε , που μετρά έντεκα χιλιάδες κατοίκους, οι εικόνες θυμίζουν Λ΄Ακουιλα , όπου εδώ και τρία χρόνια δεν ξεκίνησε ουσιαστικά κανένα έργο ανοικοδόμησης.

Στο μεταξύ, σε ότι αφορά την πολεμική που έχει ξεσπάσει σχετικά με την υπερβολικά γρήγορη επιστροφή των εργατών στους χώρους εργασίας μετά τον πρώτο σεισμό της 20ης Μαΐου, ο Πάολο Πρέτιο, ιδιοκτήτης της βιομηχανίας Meta, όπου έχασαν την ζωή τους τρεις άνθρωποι, απαντά ότι είχαν γίνει όλοι οι προβλεπόμενοι έλεγχοι με την χορήγηση των απαιτούμενων αδειών.

Η ιταλική Δικαιοσύνη, πάντως, έχει ξεκινήσει σχετική έρευνα και οι συγγενείς των θυμάτων συνεχίζουν να δηλώνουν ότι "όλοι είχαν καταλάβει ότι η παραγωγική αυτή μονάδα θα κατέρρεε με την πρώτη , νέα μεγάλη δόνηση".

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Στις 3,5 μονάδες διαμορφώνεται η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Καπα Research για την εφημερίδα Τα Νέα, που δημοσιεύεται την Παρασκευή. Όπως προκύπτει από τη σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα περίπου μία εβδομάδα νωρίτερα, η ΝΔ διατηρεί το προβάδισμα, ωστόσο τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφουν άνοδο. Σε μονοψήφιο ποσοστό πέφτει το ΠΑΣΟΚ.

Αλλεπάλληλα τα κρούσματα μεταναστών που δέχονται δολοφονικές επιθέσεις. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, ακόμη τρεις μετανάστες, δύο Πολωνοί και ένας Αλβανός, μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο φέροντας τραύματα από αιχμηρό αντικείμενο. Ο ένας εξ αυτών νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση. Οι επιθέσεις σημειώθηκαν στο Νέο Κόσμο.

Στα λατινικά, την χημεία και την ανάπτυξη εφαρμογών εξετάζονται την Παρασκευή οι μαθητές των Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ (ομάδα Α’) στο πλαίσιο των πανελλαδικών εξετάσεων. Στην ακύρωση του μνημονίου και την αντικατάστασή του με ένα εθνικό σχέδιο για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, καθώς και στην κατάργηση του νόμου για τις εργασιακές σχέσεις θα επιμείνει ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παρουσίαση, την Παρασκευή, του επικαιροποιημένου οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυξημένα θα είναι τα μέτρα της Τροχαίας σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ξεκινούν από αύριο, Παρασκευή και θα ολοκληρωθούν τη Δευτέρα. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν ενισχυμένη αστυνομική παρουσία σε σημεία του οδικού δικτύου που γίνονται συχνά τροχαία και ρύθμιση κυκλοφορία από πεζούς τροχονόμους.

Κόσμος

Ένα από τα απομεινάρια της εποχής Μουμπάρακ στην Αίγυπτο, η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που ίσχυε από το 1981, ήρθη πλήρως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, στο πλαίσιο της μετάβασης σε ένα πληρέστερο δημοκρατικό καθεστώς.
Εν μέσω σύγχυσης της διεθνούς κοινότητας για το πως πρέπει να αντιμετωπιστεί η κρίση στη Συρία, αυξάνονται οι πιέσεις στο καθεστώς Άσαντ, καθώς η αιματοχυσία στη χώρα συνεχίζεται. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ είναι έτοιμες για οποιαδήποτε δράση εναντίον της Συρίας κριθεί αναγκαία, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα επικεντρώνεται στην άσκηση μεγαλύτερης διεθνούς πίεσης στην Δαμασκό για να επιτευχθεί η αποπομπή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Οι παρατηρητές του ΟΗΕ «δεν εστάλησαν στη Συρία για να γίνονται μάρτυρες της σφαγής αθώων» είπε ο ΓΓ του ΟΗΕ. Το θέμα της Συρίας θα συζητήσει ο Βλ.Πούτιν με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο. Παρά τις δημοσκοπήσεις που δίνουν στο «ναι» το προβάδισμα (αν δεν λάβει κανένας υπόψη τους αναποφάσιστους που είναι και αρκετοί), η συμμετοχή φαίνεται ότι θα κρίνει τελικά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιρλανδία καθώς αν απόσχουν οι εκλογείς μάλλον θα ευνοηθεί το «όχι» στο δημοσιονομικό σύμφωνο. Οι κάλπες έκλεισαν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, η καταμέτρηση αρχίζει το πρωί της Παρασκευής και τα αποτελέσματα ανακοινώνονται αργότερα την ίδια ημέρα--φυσικά εν μέσω πανευρωπαϊκού ενδιαφέροντος...

Με την ατζέντα των συνομιλιών να περιλαμβάνει κυρίως οικονομικά ζητήματα –αν και το θέμα της Συρίας δεν αποκλείεται να ανακύψει μετά την τελευταία όξυνση– επισκέπτεται ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ σε διαδοχικές συναντήσεις την Παρασκευή. Είναι το πρώτο επίσημο ταξίδι του επανεκλεγέντα προέδρου εκτός Ρωσίας με την έμφαση να δίνεται σε στρατηγικούς εταίρους.

Περισσότερες λεπτομέρειες έρχονται στο φως στο Καναδά σχετικά με την φρικιαστική δολοφονία άνδρα, περίπου 30 χρόνων, μέλη του οποίου στάλθηκαν σε διάφορα σημεία της καναδικής πρωτεύουσας, μέσω των Καναδικών Ταχυδρομείων, ενώ ο κορμός του βρέθηκε μέσα σε βαλίτσα, σε κάδο απορριμμάτων του Μόντρεαλ.

Οικονομία

Σε πολιτική απομόνωση εντός της Ευρωζώνης δείχνει να βρίσκεται η κυβέρνηση Μέρκελ, καθώς οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες, αλλά ακόμα και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ζητούν την αλλαγή της στρατηγικής στη μάχη κατά της κρίσης και απαιτούν ισχυρά μέτρα για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, την ίδια ώρα που στις διεθνείς αγορές αρχίζουν να προεξοφλούν ακόμα και ενδεχόμενη προσφυγή της Ισπανίας στο ΔΝΤ.

Ζημίες μετά φόρων ύψους 23,398 εκατ. ευρώ παρουσίασαν τα αποτελέσματα των 226 εισηγμένων εταιρειών, στο πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με ανάλυση της Beta ΑΧΕΠΕΥ. Ο κύκλος εργασιών (χωρίς τον κλάδο καυσίμων) υποχώρησε κατά 3,8% κιαι τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν κατά 13,2% σε 1,803 δισ. ευρώ.

«Η Ευρώπη θα πρέπει να ετοιμάσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης» για την κρίση στην Ευρωζώνη, γράφει ο απερχόμενος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ σε άρθρο του που δημοσιεύει η εφημερίδα Financial Times. Τονίζει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και να εγγυηθούν τη χρηματοδότηση της Ισπανίας για να αποτρέψουν την οικονομική κατάρρευσή της.

Αθλητισμός

Μπορεί η ομάδα του να μην έδειξε έτοιμη για την πρεμιέρα του Euro, όμως, ο Φερνάντο Σάντος, δήλωσε ικανοποιημένος από τη δύσκολη νίκη της Ελλάδας με 1-0 επί της Αρμενίας. Ο Πορτογάλος τεχνικός έβγαλε τα δικά του χρήσιμα συμπεράσματα και τόνισε ότι το πρόσημο είναι θετικό, ενώ... κάλυψε τους παίκτες του για τα χαμένα πέναλτι. Μάλιστα τόνισε ότι η ομάδα του έριξε λίγο την απόδοσή της στο δεύτερο ημίχρονο...

Μόνο το γκολ του Κυριάκου Παπαδόπουλου που έκρινε τελικά το αποτέλεσμα του φιλικού αγώνα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αρμενία, θα θέλει να θυμάται ο Φερνάντο Σάντος, από την εμφάνιση της Εθνικής ομάδας, λίγο πριν από την έναρξη του Euro 2012 και την πρώτη αναμέτρηση με την Πολωνία. Η «γαλανόλευκη» προηγήθηκε στο 23' από στημένη φάση, ενώ γενικώς δεν είχε καλή κυκλοφορία της μπάλας. Μάλιστα... κατάφερε να σπαταλήσει τις δύο ευκαιρίες να σκοράρει από την άσπρη βούλα του πέναλτι, αφού τόσο ο Σαμαράς, όσο και ο Κατσουράνης, νικήθηκαν από τον αντίπαλο τερματοφύλακα. Χειρότερη η εικόνα στο Β' ημίχρονο μετά την αλλαγή του Καραγκούνη που... μέχρι τότε έσωζε τα προσχήματα στο κέντρο, ενώ οι Αρμένιοι έφτασαν πολλές φορές κοντά στο γκολ.

Δεν ήταν μόνο οι ομάδες που δεν αδειοδοτήθηκαν που εξέφρασαν τα παράπονά τους και αιχμές για την περίπτωση του Παναθηναϊκού, ο οποίος τελικά εξασφάλισε την ευρωπαϊκή συμμετοχή του και την άδεια για μεταγραφές. Ο Ολυμπιακός, ήταν αυτός που μέσω των δηλώσεων του Σάββα Θεοδωρίδη, έκανε λόγο για απόφαση σκάνδαλο!


Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΧΡΕΟΚΟΠΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.


ευρώ, έξοδος από ευρωζώνη, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΟΟΣΑ, εξαγωγές, non-marketable co 
Σε μία κίνηση με πολλούς συμβολισμούς αλλά και πρακτικές συνέπειες προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία με δική της πρωτοβουλία χαρακτήρισε την Ελλάδα ως «Non-Marketable Country», δηλαδή χώρα «εκτός ΟΟΣΑ», θεωρώντας τη χώρα μας ατύπως χρεοκοπημένη. Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, μετά τις δηλώσεις εκπροσώπου του κολοσσού ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων EULER-HERMES για εξαίρεση της Ελλάδας από τις ασφαλίσεις βραχυπρόθεσμων εξαγωγικών πιστώσεων.

Όπως σημειώνεται από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων, μόλις πριν από ένα μήνα, στις 20 Απριλίου 2012, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με δική της πρωτοβουλία, προχώρησε σε Τροπολογία Ανακοίνωσης, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα  ως «non-marketable» προκειμένου οι ιδιωτικοί οργανισμοί ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων να μπορούν να ασφαλίζουν τις εξαγωγικές πιστώσεις προς την Ελλάδα, εφ' όσων τα υπουργεία Οικονομικών των χωρών-μελών συμφωνούν να παράσχουν καλύψεις σε περιπτώσεις αποζημιώσεων.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), Χριστίνα Σακελλαρίδη, «η απόφαση του EULER-HERMES, σε συνδυασμό με την προηγούμενη αντίστοιχη κίνηση της COFACE το περασμένο φθινόπωρο, αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας, που συγκλονίζει ολόκληρη την παραγωγική και εμπορική βάση της χώρας. Η άρνηση των διεθνών κολοσσών της ασφάλισης πιστώσεων περιορίζει σημαντικά τις δυνατότητες της χώρας για εισαγωγές προϊόντων, αλλά και πρώτων υλών που χρησιμοποιούν οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις για την παραγωγή των προϊόντων τους».

Το 65% των ελληνικών εξαγωγών προορίζεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ από τις χώρες της ΕΕ προέρχεται το 50% των εισαγόμενων στην Ελλάδα προϊόντων και πρώτων υλών. Ο ΠΣΕ διά της προέδρου του απηύθυνε δημόσιο κάλεσμα στον πρωθυπουργό, Παναγιώτη Πικραμμένο, τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Ζανιά και τον υπουργό Ανάπτυξης, Γιάννη Στουρνάρα, να προχωρήσουν σε διάβημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επίλυση του προβλήματος.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 1/6/2012

 
Γεγονότα

1495: Η πρώτη καταγεγραμμένη παραγωγή σκοτσέζικου ουίσκι γίνεται από τον μοναχό Τζον Κορ.

1930: Ο Παναθηναϊκός νικά 8-2 τον Ολυμπιακό, στη μεγαλύτερης έκτασης νίκη που έχει πετύχει ποτέ επί του αιώνιου αντιπάλου του.

1962: Θεμελιώνεται το νέο αεροδρόμιο του Ελληνικού.

1967: Κυκλοφορεί το αριστουργηματικό άλμπουμ των Beatles Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band.

1967: Το καθεστώς των συνταγματαρχών απαγορεύει την πώληση δίσκων του Μίκη Θεοδωράκη, καθώς και την αναμετάδοση της μουσικής του.

1969: Ο Τζον Λένον και η Γιόκο Όνο ηχογραφούν το Give Peace a Chance, κατά τη διάρκεια του δεύτερου Bed-In για την Ειρήνη.

Γεννήσεις

1265: Ντάντε Αλιγκιέρι, γνωστότερος στην Ελλάδα ως Δάντης, εθνικός ποιητής της Ιταλίας. («Θεία Κωμωδία») (Θαν. 14/9/1321)  [Αποφθέγματα]

1780: Καρλ Φίλιπ Γκότλιμπ Φον Κλαούζεβιτς, πρώσος στρατιωτικός και θεωρητικός του πολέμου. (Θαν. 16/11/1831)  [Αποφθέγματα]

1940: Κατερίνα Γώγου, ποιήτρια και ηθοποιός. (Θαν. 3/10/1993)

Θάνατοι

1841: Νικολά Απέρ, γάλλος σεφ, που ανακάλυψε τη διατήρηση των τροφών δια της κονσερβοποίησης. (Γεν. 17/11/1749)

1971: Ράινχολντ Νίμπουρ, αμερικανός θεολόγος, από τους σημαντικότερους του 20ου αιώνα. (Γεν. 21/6/1892)

2008: Υβ Σεν Λοράν, Ενρί Ντονά Ματιέ το πραγματικό όνομά του, γάλλος σχεδιαστής μόδας. (Γεν. 1/8/1936)