31 Μαΐου, 2012

ΘΑ ΣΑΣ ΔΩΣΟΥΜΕ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΑ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΣΕΤΕ ΤΟΝ ΧΡΥΣΟ ΣΑΣ.

Θα σας δώσουμε ευρωομόλογα αρκεί να μας δώσετε τα αποθέματα χρυσού σας
Σχέδιο σωτηρίας, ύψους 2,3 τρισ.ευρώ, για την δημιουργία ενός «λάιτ ευρωομολόγου» επεξεργάζεται η Γερμανία. Για να γίνει αυτό όμως, το σχέδιο προβλέπει ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου θα πρέπει να διαθέσουν τα αποθέματα χρυσού τους. Το γερμανικής έμπνευσης σχέδιο σταθεροποίησης, που λέγεται European Redemption Pact (σε ελεύθερη μετάφραση Ευρωπαική Συνθήκη Σωτηρίας) προσφέρει στα υπερχρεωμένα PIGS, δηλαδή την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία αυτό που ζητούν όλο και περισσότεροι οικονομολόγοι από την Ευρώπη, αν και σε πιο ελαφρά εκδοχή ώστε να είναι συμβατή με το γερμανικό Σύνταγμα: Μια μορφής ευρωομολόγου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με άρθρο στην βρετανική Telegraph, οι γερμανοί «σοφοί» που επεξεργάζονται την προτεινόμενη «Συνθήκη Σωτηρίας» βασίζουν την πρότασή τους στο Sinking Fund που δημιουργήθηκε το 1790 στις ΗΠΑ, για να αντιμετωπιστούν τότε τα τεράστια χρέη που άφησε η Αμερικάνικη Επανάσταση. Τι ακριβώς προβλέπει αυτό το σχέδιο; Με απλά λόγια, στόχος του είναι να μειώσει το χρέος των κρατών μελών της Ευρωζώνης ώστε να μην υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ τους. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, το Χρέος κάθε χώρας που υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ της μεταφέρεται σε ένα κοινό αλλά προσωρινό Ταμείο Σωτηρίας, ενώ το υπόλοιπο χρέος (έως το 60% του ΑΕΠ) παραμένει κρατικό, όπως επιτάσσει η Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Με τα οικονομικά δεδομένα του περασμένου Νοεμβρίου, η Ιταλία θα μετέφερε στο νέο Ταμείο χρέος ύψους 985 δισ. Ευρώ, η Γερμανία 578 δισ., η Γαλλία 498 δισ. και συνολικά θα συγκεντρωνόταν ένα «ευρωπαϊκό Χρέος» που θα έφτανε τα 2,325 τρισ. Ευρώ. Στη συνέχεια, το νέο Ταμείο θα εκδώσει κοινά ομόλογα για να καλύψει αυτό το τεράστιο Χρέος. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι πλούσιες χώρες του Βορρά και ιδιαίτερα η Γερμανία, θα «μοιράζονταν» ουσιαστικά την υψηλή πιστοληπτική ικανότητά τους με τις χρεοκοπημένες οικονομίες του Νότου, με αποτέλεσμα καλύτερα επιτόκια και μείωση του «βάρους» του χρέους γι' αυτές.

Παρότι η Γερμανία θα εξαναγκαστεί να μοιραστεί ουσιαστικά την πιστωτική της κάρτα με τα PIGS, το σχέδιο είναι ριζικά αντίθετο με αυτό που ζητούν οι υποστηρικτές του ευρωομολόγου. Κι αυτό διότι, ενώ το ευρωομόλογο θεωρείται ένα μεγάλο βήμα προς μια πραγματική οικονομική ένωση της Ευρωζώνης, το Ταμείο Σωτηρίας που προβλέπει το σχέδιο θα είναι εντελώς προσωρινό και τελικά θα καταργηθεί. Όπως υποστηρίζει ο Μπέντζαμιν Βαιγκερτ, ο γενικός γραμματέας του «Συμβουλίου Σοφών» της Γερμανίας: «Το Ταμείο σηματοδοτεί την επιστροφή στην πειθαρχία της Συνθήκης του Μάαστριχτ με κρατικό έλεγχο πάνω στους Προϋπολογισμούς». Άλλωστε, αυτός είναι ο μόνος μέχρι τώρα τρόπος να παρακαμφθεί η απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου που έκρινε ότι η Βουλή δεν μπορεί να παραχωρήσει την εξουσία της επί του Προϋπολογισμού σε άλλο υπερεθνικό όργανο.

Χρυσός για ομόλογα

Ωστόσο, όπως τονίζει στο άρθρο της η Telegraph, το σχέδιο δεν είναι φιλανθρωπία. Για να πειστεί η Γερμανία να αφήσει τα ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια δανεισμού της (δανείζεται με 1,37% στα δεκαετή ομόλογα), θα υπάρχει μια σκληρή δικλείδα ασφαλείας που θα επιβάλλει πειθαρχία σε όλους. Έτσι, κάθε χώρα που θα συμμετάσχει στο σχέδιο θα πρέπει να δώσει ουσιαστικά ως εγγύηση ένα μεγάλο κομμάτι από τα αποθέματα χρυσού της, που θα ανέρχεται στο 20% του Χρέους της. «Αυτή η εγγύηση θα χρησιμοποιηθεί μόνο στην περίπτωση που μια χώρα δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της», αναφέρει το σχέδιο.

Η ρήτρα αυτή του Σχεδίου Σωτηρίας δεν θα περάσει χωρίς αντιδράσεις, τονίζει το άρθρο. Η Ιταλία και η Πορτογαλία έχουν κρατήσει τα αποθέματα χρυσού τους παρά την κακή οικονομική τους κατάσταση. Μόνο η Ιταλία έχει ένα συνολικό απόθεμα 2.451 τόννων χρυσού, που αποτιμώνται στα 98 δισ. Ευρώ. Επιπλέον, οι οικονομίες των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου δεν θα «έπαιρναν μπροστά» από τη μια μέρα στην άλλη. Θα έπαιρναν μπροστά, αλλά και πάλι θα χρειαζόταν μια περίοδος εσωτερικής υποτίμησης για να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους...Προς το παρόν, η Άνγκελα Μέρκελ δείχνει να απορρίπτει το σχέδιο αυτό. Τον περασμένο Νοέμβριο, το είχε χαρακτηρίσει ως «απολύτως αδύνατο», αλλά έκτοτε η κρίση στην Ευρώπη όχι μόνο διέφυγε από την Ελλάδα αλλά δείχνει έτοιμη να βάλει φωτιά σε όλο το οικοδόμημα του ευρώ, ειδικά με την τωρινή αναταραχή λόγω της κατάστασης των ισπανικών τραπεζών.

Από την άλλη πλευρά, οι Σοσιαλδημοκράτες αντίπαλοι της «Σιδηράς Καγκελαρίου» υποστηρίζουν αυτό το σχέδιο, όπως και οι Πράσινοι που απειλούν ανοικτά την Μέρκελ να καταψηφίσουν την Δημοσιονομική Συνθήκη στη γερμανική Βουλή αν η τελευταία δεν αλλάξει γνώμη για το προτεινόμενο σχέδιο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Στον αέρα παραμένει η φαρμακευτική κάλυψη των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, αφού τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποφασίσει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος εάν θα συνταχθεί με τους φαρμακοποιούς της Αττικής που συνεχίζουν επ' αόριστον την άρση της επί πιστώσει χορήγησης σκευασμάτων. Την ίδια ώρα, δεκάδες βαριά πάσχοντες αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους χιλιάδες ευρώ για να προμηθευτούν τα αναγκαία φάρμακα, αφού τα ράφια των νοσοκομειακών φαρμακείων έχουν αδειάσει.


Το επικαιροποιημένο πρόγραμμά του παρουσιάζει την Παρασκευή ο ΣΥΡΙΖΑ. Δίνοντας ένα περίγραμμα των βασικών θέσεων του οικονομικού σκέλους του προγράμματος, ο Δημήτρης Παπαδημούλης σημείωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Πέμπτης ότι πρώτη προτεραιότητα είναι «να απαλλάξουμε τη χώρα από τη θηλιά, που με μαθηματική βεβαιότητα οδηγεί στη δραχμή» και αντικατάσταση του μνημονίου με ένα εθνικό σχέδιο για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση, την αναδιανομή του εισοδήματος και τη δίκαιη δημοσιονομική εξυγίανση.

Από το βήμα του ΕΒΕΑ και όχι από το Ζάππειο αναμένεται να παρουσιάσει ο Αντώνης Σαμαράς τις θέσεις της ΝΔ για την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, επικεντρώνοντας ουσιαστικά την αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της οικονομίας. Τρεις εβδομάδες πριν τις εκλογές, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θέλει να προβάλει ένα πακέτο αλλαγών στη δανειακή σύμβαση, οι οποίες μπορούν να προωθηθούν άμεσα, και να απαντήσει με αυτόν τον τρόπο στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ που, κατά τη ΝΔ, οδηγούν τη χώρα εκτός Ευρωζώνης.

«Εμείς οι Έλληνες αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα. Δεν είμαστε εμείς το πρόβλημα» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στο CNN και την Κριστιάν Αμανπούρ, αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, αλλά και τις πολιτικές τις εξελίξεις στη χώρα. «Οι Έλληνες δεν θέλουν να βγουν από το ευρώ και ο ελληνικός λαός έχει αποδείξει ήδη ότι έκανε τεράστιες θυσίες για να παραμείνει στην Ευρωζώνη» τόνισε.

Το ΚΚΕ προτείνει επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις, και ταυτόχρονα διεκδικεί μέτρα προστασίας για τους ανέργους και τις οικογένειές τους, όπως πληρωμή εκ μέρους τους του 30% των βασικών κοινωνικών υπηρεσιών (ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, τηλέφωνο), δωρεάν κάρτες μεταφορών στα δημόσια μέσα, σταμάτημα της πληρωμής των δανείων τους και μη προσαύξησή τους με τόκους κατά την επανέναρξη αποπληρωμής τους, και όχι κατασχέσεις για χρέη, ανέφερε η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας σε ανέργους του Πειραιά.

Κόσμος

Μια Θιβετιανή, μητέρα τριών παιδιών, εξέπνευσε μετά την αυτοπυρπόλησή της στην επαρχεία Σετσουάν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κινεζική πολιτική στο Θιβέτ. Δύο νεαροί είχαν αυτοπυρποληθεί στη Λάσα το Σαββατοκύριακο, εκ των οποίων ο ένας επίσης εξέπνευσε.

Ένοπλος πυροβόλησε και σκότωσε τέσσερις ανθρώπους και τραυμάτισε δυο την Τετάρτη στο Σιάτλ των ΗΠΑ, πριν αποπειραθεί να αυτοκτονήσει λίγες ώρες αργότερα, ανακοίνωσε η αστυνομία. Ο άνδρας άνοιξε πυρ σε καφετέρια κοντά στο Πανεπιστήμιο του Σιάτλ, ενώ στη συνέχεια δολοφόνησε μία γυναίκα σε πάρκινγκ στο κέντρο της πόλης.

Το πώς τα χρήματα του ελληνικού δανείου επιστρέφουν στους δανειστές της Ελλάδας, αφήνοντας ελάχιστα για την εξυπηρέτηση των εσωτερικών αναγκών της χώρας, εξηγεί σε άρθρο της η αμερικανική εφημερίδα New York Times. «Τη στιγμή που η συμμετοχή της στην ευρωπαϊκή νομισματική ένωση είναι αβέβαιη, η Ελλάδα συνεχίζει να λαμβάνει δισεκατομμύρια ευρώ ως έκτακτη βοήθεια από μία αποκαλούμενη τρόικα δανειστών που επιβλέπει τη διάσωσή της. Αλλά σχεδόν καθόλου από αυτά τα χρήματα δεν πηγαίνουν στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να πληρώσει για ζωτικές δημόσιες υπηρεσίες. Αντίθετα, διοχετεύονται κατευθείαν πίσω στη τσέπη της τρόικα» αναφέρει το άρθρο.

Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA) έδωσε στην κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ Άσαντ στη Συρία διορία 48 ωρών, προκειμένου να εφαρμοστεί η εκεχειρία που έχει συμφωνηθεί με τον ΟΗΕ. Ο ταγματάρχης του FSA δήλωσε ότι εάν μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής δεν εφαρμοστεί η εκεχειρία, τότε ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός δεν θα θεωρεί ότι «δεσμεύεται από το ειρηνευτικό σχέδιο». Το σχέδιο αυτό υπάρχει μέχρι στιγμής στα χαρτιά, καθώς συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί από τις δυνάμεις ασφαλείας και οι συγκρούσεις στρατιωτών-ανταρτών.

Βιντεοδιάσκεψη είχαν ξένοι ηγέτες, ενώ το θέμα θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης Φρ.Ολάντ-Βλ.Πούτιν. Διαφωνίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οι Αρχές της Σκωτίας άσκησαν δίωξη για ψευδορκία την Τετάρτη σε βάρος του Άντι Κούλσον, πρώην στενού συνεργάτη του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος είχε αρνηθεί πως γνώριζε ότι γίνονταν εκτεταμένες τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και υποκλοπές από δημοσιογράφους της ταμπλόιντ εφημερίδας News of the World του Ρούπερτ Μέρντοκ. Η υπόθεση πλήττει προσωπικά τον Κάμερον, καθώς φέρνει ξανά στο προσκήνιο ερωτηματικά για την επιλογή του Κούλσον ως συνεργάτη του.

Οικονομία

Η γερμανική λύση για το θέμα της υπερχρέωσης των ευρωπαϊκών χωρών του νότου θα προσφερθεί έναντι πολύτιμου ανταλλάγματος, όπως διαφαίνεται. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στο Βερολίνο εξετάζουν αντί των ευρωομολόγων ένα σχέδιο για «Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Εξόφλησης» που θα χρηματοδοτεί το χρέος χωρών έναντι των αποθεμάτων τους σε χρυσό ή άλλα περιουσιακά στοιχεία τους.

Σχέδιο αντιστροφής των τάσεων διαρκούς μείωσης των εσόδων έχει ενεργοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών. Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς θα έχει σήμερα Πέμπτη συνάντηση με τους Γενικούς Διευθυντές και του Διευθυντές του υπουργείου προκειμένου να συντονίσει τις ενέργειες τόνωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Μέτωπο υπέρ της έκδοσης κοινών ευρωομολόγων και της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών διαμορφώνεται στην Ευρωζώνη, όπως φάνηκε από τις προτάσεις που δημοσιοποίησε η Κομισιόν αλλά και τις δηλώσεις που έκαναν μετά τη συνάντησή τους ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.

Αθλητισμός

Mε το φιλικό κόντρα στην Αρμενία (21:30 Mega), η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου ολοκληρώνει την προετοιμασία της για το EURO 2012 επί αυστριακού εδάφους. Πρόκειται για το τελευταίο αγώνα πριν από τους επίσημος της διοργάνωσης, ενώ η ελληνική αποστολή επιστρέφει την Παρασκευή στην Αθήνα και μετά θα αναχωρήσει για την Πολωνία.

Πολύ κοντά στη συμφωνία βρίσκονται Ατρόμητος και Ντούσαν Μπάγεβιτς. Το βράδυ της Τετάρτης ο Σέρβος τεχνικός είχε συνάντηση με τον Γιώργο Σπανό, ο οποίος του κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση για τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ αναλύθηκαν και τα οικονομικά δεδομένη.

Μονοετή αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις επέβαλε η UEFA στις Μπεσίκτας, Γκαζιαντέπσπορ και Μπούρσασπορ λόγω των οικονομικών προβλημάτων που «ταλανίζουν» τους τρεις συλλόγους. Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η Εσκισεχίρσπορ, η οποία κατέλαβε την έκτη θέση στη βαθμολογία του πρωταθλήματος, μπορεί να μετάσχει στο Γιουρόπα Λιγκ αντί της Μπεσίκτας.


COURRIER INTERNATIONAL: «ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΝΑΣ ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ ΛΑΟΣ»

Courrier International: «Ελληνες, ένας πικραμένος λαός»
Εντυπωσιακό εξώφυλλο και λόγια βάλσαμο χρησιμοποιεί το έγκυρο γαλλικό περιοδικό Courrier International στην τελευταία εκδοσή του, από τα σπάνια ξένα δημοσιεύματα που είναι θετικά για την Ελλάδα. Φτώχεια, ευρώ, ξενοφοβία: η χώρα παίζει το μέλλον της στις 17 Ιουνίου, αναφέρει στο εξώφυλλό του το περιοδικό.

Στο ειδικό τεύχος για την Ελλάδα, το Courrier International φιλοξενεί εκτενή άρθρα για τα «καταστροφικά σενάρια», για την άνοδο της Χρυσής Αυγής, για τον Αλέξη Τσίπρα τον οποίο αποκαλεί «αξιόπιστο συνομιλητή της Ευρώπης», ενώ δημοσιεύει και άποψη με τίτλο «Ενωθείτε εναντίον της γερμανικής ηγεμονίας».

Στο κύριο άρθρο το περιοδικό έχει τίτλο «Εχει ξαναγίνει» και αναφέρει την ιστορία του δανείου που ζήτησε η Ελλάδα το 1847 από τις τότε Μεγάλες Δυνάμεις Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία. «Ενάμιση αιώνα αργότερα το ίδιο ζήτημα κόβει την Ευρώπη στα δυο : από τη μι α πλευρά βρίσκονται όσοι βιάζονται να αποτελειώσουν τον κακό μαθητή της Ευρώπης και ετοιμάζονται να πατήσουν το κουμπί Grexit. Από την άλλη πλευρά βρίσκονται οι οπαδοί της ιδέας για μεγαλύτερη ευρωπαική αλληλεγγύη. Ανάμεσα στις δυο απόψεις οι Βρυξέλλες κάνουν ελιγμούς ενώ Παρίσι και Βερολίνο επαναλαμβάνουν την ευχή να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ».

Η έξοδος της Ελλάδας από την Eυρωζώνη θα έριχνε το σύνολο της Eυρωπαικής ηπείρου σε ανεξέλεγκτες αναταράξεις, αναφέρει ο αρθρογράφος. «Στα ερείπια του Παρθενώνα ο ναός του ευρώ θα κινδύνευε με κατάρρευση» αναφέρει χαρακτηριστικά και καταλήγει: «Οι χώρες μέλη της Ευρωζώνης αφού δεν μπορούν να πάρουν διαζύγιο είναι καταδικασμένες να συνεννοηθούν. Εξάλλου έχουν κάθε συμφέρον. Οι δανειστές της Ελλάδας έχουν μόνο να χάσουν από ένα σενάριο καταστροφής. Υπάρχουν, βέβαια, και οι κακές συνήθειες. Ο οικονομολόγος Κένεθ Ρογκόφ έγραψε ότι η Ελλάδα είναι σε στάση πληρωμών σχεδόν μια χρονιά στις δυο από τότε που διακήρυξε την ανεξαρτησία της τον 10ο αιώνα».

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 31/5/2012

Γεγονότα

1678: Αρχίζουν στο Κόβεντρι της Αγγλίας οι εορτασμοί σε ανάμνηση της πορείας της θρυλικής Λαίδης Γκοντάιβα. Σύμφωνα με την παράδοση, η Λαίδη Γκοντάιβα ίππευσε γυμνή στους δρόμους του Κόβεντρι τον 11ο αιώνα, προκειμένου να πείσει τον σύζυγό της Λόρδο Λίοφρικ να καταργήσει τη δυσβάσταχτη φορολογία που είχε επιβάλλει στους υπηκόους του.

1905: Ο πρωθυπουργός Θεόδωρος Δηλιγιάννης δολοφονείται κατά την προσέλευσή του στη Βουλή, από τον χαρτοπαίκτη και λεσχειάρχη Αντώνη Κωσταγερακάρη. Αιτία, η απόφαση του Δηλιγιάννη να κλείσει τις χαρτοπαικτικές λέσχες.

1924: Η Βουλή των Ελλήνων, με ψήφισμά της, αποφασίζει την προαγωγή των πρωτεργατών της Επανάστασης του 1922, Νικολάου Πλαστήρα και Στυλιανού Γονατά, σε αντιστράτηγους.

1953: O Νίκος Παπαμιχαήλ με συνοδηγό τον Σπύρο Δημητράκο σε Jaguar XK 120 είναι ο νικητής του Α' Ράλι Ακρόπολις. Την καρό σημαία του τερματισμού θα πάρουν μόνο έξι αυτοκίνητα.

1970: Αρχίζει το 9ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου με τον αγώνα Μεξικό - Ρωσία στο στάδιο Αζτέκα στο Μεξικό. Για τις ανάγκες του Κυπέλλου παράγεται για πρώτη φορά επίσημη μπάλα αγώνων. Πρόκειται για την Telstar της Adidas, που αποτελείται από 12 μαύρα πεντάγωνα και 20 άσπρα εξάγωνα. Η μπάλα αυτή θα αντικατασταθεί μετά από 18 χρόνια από την «τρικολόρε» στη Γαλλία και έκτοτε κάθε Παγκόσμιο Κύπελλο θα έχει τη δική του (Fevernova-2002, Roteiro-2004, Starball-2006).

1975: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής συναντά τον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Οι δυο πρωθυπουργοί συμφωνούν για παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Γεννήσεις

1819: Γουόλτ Γουίτμαν, αμερικανός ποιητής. (Θαν. 26/3/1892)  [Αποφθέγματα]

1930: Κλιντ Ίστγουντ, αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης.

1954: Θωμάς Μαύρος, ποδοσφαιριστής, με θητεία στον Πανιώνιο και την ΑΕΚ.

Θάνατοι

1809: Γιόζεφ Χάυδν, αυστριακός συνθέτης, που συνόψισε στο έργο του την Κλασσική Περίοδο της Δυτικής Μουσικής και ανέδειξε τη μουσική φόρμα της σονάτας. (Η ΔημιουργίαΣυμφωνία αρ. 94) (Γεν. 31/3/1732)

1905: Θεόδωρος Δηλιγιάννης, πολιτικός και πλειστάκις πρωθυπουργός. (Γεν. 19/5/1824)  [Αποφθέγματα]

1957: Στέφανος Σαράφης, βουλευτής της ΕΔΑ και αρχηγός του ΕΛΛΑΣ. (Γεν. 1890)