28 Μαΐου, 2012

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΤΡΩΝΑΣ.


Λαμπρή υποδοχή επεφύλαξαν στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, στην φημισμένη Ιερά Μονή της Αγίας Σκέπης όπου φυλάσσονται τα τιμία λείψανα της Αγίας Ματρώνας. Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος κατευθύνθηκε στο παρεκκλήσι όπου βρίσκεται η λάρνακα της Αγίας, όπου προσκύνησε και τέλεσε σύντομη παράκληση.Καλωσορίζοντας τον Αρχιεπίσκοπο η Ηγουμένη, μεταξύ άλλων τόνισε:

«Σας καλωσορίζουμε σήμερα στην Ιερά Μονή μας, όπου εδώ φυλάσσεται το τίμιο σώμα της θαυματουργής Αγίας Ματρώνας». «Μας συγκίνησε ιδιαίτερα ότι στο πρόγραμμα σας, συμπληρώσατε και το μοναστήρι μας, στο οποίο όπως βλέπεται η ροή των προσκυνητών δεν σταματάει μέχρι το βράδυ», συνέχισε η Καθηγουμένη. Αμέσως μετά η Ηγουμένη προσέφερε στον Αρχιεπίσκοπο μια εικόνα της Αγίας, καθώς και λουλούδια από την λάρνακα της. Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, τόνισε ότι «είναι μεγάλη η χαρά τόσο η δική μου όσο και της συνοδείας μου, που προσκυνήσαμε την λάρνακα της Αγίας».

«Ήδη στην Ελλάδα η Αγία Ματρώνα είναι πολύ γνωστή και τιμάται από τους Έλληνες, καθώς και στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών υπάρχει η εικόνα της», πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος. Κλείνοντας ο κ. Ιερώνυμος υπογράμμισε: «Εύχομαι σε εσάς και τις μοναχές, να σας καθοδηγεί η Αγία στον δρόμο της Αγιότητας που βάδισε η ίδια».

Τέλος ο Προκαθήμενος προσέφερε στην Γερόντισσα, ένα σταυρό ευλογίας για την Ιερά Μονή.



ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΖΩΣΙΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΡΙΖΑΡΗΔΕΣ.


Την Ιερά Μονή Ντονσκόι επισκέφθηκε σήμερα Δευτέρα, 28 Μαϊου 2012 ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος πραγματοποιεί ειρηνική επίσκεψη στην Εκκλησία της Ρωσίας. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αφού έτυχε θερμής υποδοχής από τον Ηγούμενο της Μονής ξεναγήθηκε στους χώρους του Ναού και του Μοναστηριού. Νωρίτερα ο Μακαριώτατος και η συνοδεία του, προσκύνησαν τον τάφο του Πατριάρχη Τύχωνα όπου τέλεσαν και σύντομη δέηση.

Στη συνέχεια, στο νεκροταφείο που βρίσκεται πέριξ του Ιερού Ναού, ο Αρχιεπίσκοπος τέλεσε τρισάγιο στους τάφους των εθνικών ευεργετών, Ζωσιμάδων και Ριζάρηδων. Οι αδελφοί Ζωσιμάδες και οι Ριζάρηδες, επιτυχημένοι έμποροι και φιλάνθρωποι, ξεχώρισαν για το μεγάλο φιλανθρωπικό τους έργο και χαρακτηρίστηκαν εθνικοί ευεργέτες. Το τρισάγιο έγινε παρουσία του Πρέσβη της Ελλάδος στην Μόσχα κ. Σπινέλη, καθώς και των αρχιερέων και ιερέων της Εκκλησίας της Ελλάδος.


«ΟΥΤΕ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΝΟΥΣΑΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ»!

 
 
«ΟΠΟΙΟΣ θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα, πρέπει να πάει στη χώρα. Αυτό κάνουμε κι εμείς!». Το είπε ο γερμανός διευθυντής του στην κλειστή εκδήλωση για τα εγκαίνια επαναλειτουργίας του Ιδρύματος Φρίντριχ Εμπερτ στην Ελλάδα.

ΔΕΝ ΕΧΕΙ άδικο ο Ρόλαντ Σμιτ. Από λόγια οι Ευρωπαίοι και δη οι Γερμανοί πάνε καλά. Στα έργα υπάρχει ένα πρόβλημα, καθώς συχνά δεν έχουν επαφή με την ελληνική πραγματικότητα.

ΕΞΟΥ ΚΑΙ το θινκ-τανκ των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) είναι το πρώτο που ξαναπιάνει δουλειά στην Αθήνα ύστερα από απουσία μιας δεκαετίας. Μου λένε ότι ο διευθυντής του Ιδρύματος είπε κι άλλα. Θυμήθηκε την υπογραφή της συμφωνίας για τη διεύρυνση της ΕΕ στη Στοά του Αττάλου. Και παραδέχτηκε τις αδυναμίες του κοινού νομίσματος σημειώνοντας ότι «δεν είναι συμβατό με την εθνική κυριαρχία, γι' αυτό πρέπει να πάμε σε υποχωρήσεις στην εθνική κυριαρχία»...

ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ ΜΟΥ στην εκδήλωση μου μεταφέρει και άλλα ενδιαφέροντα. Οπως η ομιλία της αντιπροέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD Ελκε Φέρνερ. Η οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ, παραδέχθηκε ότι τα μέτρα του Μνημονίου είναι τόσο σκληρά που ούτε στη Γερμανία δεν θα περνούσαν!

ΣΤΟ ΣΟΥΑΡΕ υπήρχε και ελληνική συμμετοχή. Μίλησε η Αννα Διαμαντοπούλου, ως εκπρόσωπος του Βαγγέλη Βενιζέλου. Είπε ότι στην Ελλάδα πρέπει να αναγεννήσουμε τη ριζοσπαστική σοσιαλδημοκρατία και τσιτάρισε Γκράμσι: ότι όταν το παλιό πεθαίνει, μέχρι να έρθει το καινούργιο, το ενδιάμεσο είναι η εποχή των τεράτων. Πιστεύω ότι αποτυπώνει εύγλωττα το δράμα που ζούμε.

ΕΚΕΙ ΗΤΑΝ και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ. Ο Γιάννης Παναγόπουλος μίλησε για εποχή των άκρων. Και συμπέρανε ότι ζούμε τη δική μας Βαϊμάρη. Το κακό για μας, προσθέτω εγώ, είναι ότι δεν το έχουμε καταλάβει...

ΤΟ ΚΛΟΥ είναι ότι ο διευθυντής του Ιδρύματος στην Αθήνα είναι Ελληνας. Για την ακρίβεια, γιος ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία.

Βοήθεια

«ΕΙΡΗΝΙΚΗ» επίσκεψη στη Μόσχα πραγματοποιεί, ως γνωστόν, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Λέω «ειρηνική», γιατί έτσι αποκαλείται η επίσκεψη που είθισται να πραγματοποιεί σε όλες τις Εκκλησίες ένας Αρχιεπίσκοπος μετά την εκλογή του. Ο Ιερώνυμος συνδύασε την επίσκεψη με την εορτή του Αγίου Κυρίλλου, συνώνυμου του Πατριάρχη Μόσχας. Ο οποίος και ήταν παρών στη συνάντηση που είχε ο Ιερώνυμος με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Το ραντεβού ήταν προγραμματισμένο να διαρκέσει 20 λεπτά, αλλά πληροφορούμαι ότι κράτησε 40. Δεδομένου ότι το Κρεμλίνο ποτέ δεν σπάει το πρωτόκολλο, είμαι σίγουρος ότι υπήρχε σοβαρός λόγος γι' αυτή την εξαίρεση...

ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ είναι ότι το Πατριαρχείο Μόσχας και η ΜΚΟ της Αρχιεπισκοπής «Αποστολή» υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασίας για την ανθρωπιστική και κοινωνική υποστήριξη ευάλωτων ομάδων του ελληνικού πληθυσμού. Η Ρωσική Εκκλησία βάζει πλάτη. Ρούβλια δηλαδή.

Χ.Κ.

ΤΑ ΝΕΑ – ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ 26/5/2012


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Τη θέση ότι «αντί να απασχολούμαστε με το ανύπαρκτο δίλημμα αν πρέπει ή όχι να εγκαταλείψουμε την ευρωζώνη, θα πρέπει να σκύψουμε πάνω στο κεντρικό πρόβλημα της χώρας, την αποφασιστική αντιμετώπιση της υστέρησής μας» διατυπώνει σε άρθρο-παρέμβαση που δημοσιεύεται στο Βήμα της Κυριακής ο Κώστας Σημίτης. Ο πρώην πρωθυπουργός υπογραμμίζει: «Η Ελλάδα οφείλει να διαμορφώσει ένα σχέδιο για το αύριό της στην ευρωζώνη, σχέδιο που δεν υπάρχει σήμερα». Παράλληλα, σημειώνει ότι «οι πολίτες πλήρωσαν ως σήμερα ένα πολύ ακριβό τίμημα τόσο γιατί η ευρωζώνη σχεδίασε πρόχειρα και αλαζονικά τα μέτρα, όσο και γιατί η Ελλάδα δεν παρουσίασε μια δική της πειστική άποψη για το πως θα επανέλθει στη σταθερότητα. Η χώρα έγινε έρμαιο των εξελίξεων».

Αναστέλλεται, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, η λειτουργία των δικαστηρίων για δύο εργάσιμες ημέρες πριν και μετά τις εκλογές, δηλαδή από τις 14 έως και 19 Ιουνίου. Για το Πρωτοδικείο Αθηνών, η αναστολή παρατείνεται μέχρι και 20 Ιουνίου. Για το ίδιο χρονικό διάστημα αναστέλλεται και η διενέργεια πλειστηριασμών.

Την προσχώρησή τους στη Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσαν τέσσερα στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων και δύο στελέχη του ΛΑΟΣ, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα για πανστρατιά και δημιουργία του φιλοευρωπαϊκού κεντροδεξιού μετώπου που έχει απευθύνει ο Αντώνης Σαμαράς.

Η ακύρωση του προγράμματος λιτότητας και η προσπάθεια αύξησης των συντάξεων θα είναι τα πρώτα δύο μέτρα, στα οποία θα προχωρήσει μια κυβέρνηση της Αριστεράς, δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στο ρωσικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Vesti. Ο ίδιος τόνισε ότι στόχος του είναι να γίνει διάλογος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς η κρίση είναι ένα κοινό πρόβλημα της Ευρώπης.

Επίθεση κατά πάντων εξαπέλυσε η ΔΗΜΑΡ την Κυριακή. Απαντώντας στα σχόλια της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ τονίζει ότι «οφείλει να γνωρίζει πως ούτε τα παιδιά της Αθήνας, ούτε τα παιδιά του Νίγηρα επαιτούν ελεημοσύνη από το ΔΝΤ», καθώς επίσης ότι «η θεσμική της θέση δεν της επιτρέπει τέτοια σχόλια». Παράλληλα, κατηγορεί τον Ευ.Βενιζέλο ότι δεν μιλά για τις ευθύνες του, τον Αντώνη Σαμαρά ότι κρύβεται πίσω από τη Βαβέλ του ΣΥΡΙΖΑ για να μην αποκαλύψει τη δική του κρυφή ατζέντα, ενώ καλεί τον Αλ.Τσίπρα να πείσει για τη σημασία της παραμονής της χώρας στο ευρώ τις συνιστώσες και πλειάδα στελεχών του.

Κόσμος

Οι Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ βλέπουν το προβάδισμά τους έναντι των Σοσιαλδημοκρατών να συρρικνώνεται δραματικά, στη μεγαλύτερη μεταστροφή που καταγράφεται μέσα σε μία εβδομάδα στην πρόθεση ψήφου των Γερμανών εδώ και επτά χρόνια. Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Emnid δείχνει ότι οι οκτώ μονάδες διαφορά που είχε το CDU της Μέρκελ έναντι του SPD μειώθηκαν μόλις σε δύο κατά την εβδομάδα έως την 23η Μαΐου, έπειτα από τις πιέσεις που δέχθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος σχετικά με την κρίση στην Ευρωζώνη και εξαιτίας των επιπτώσεων από τη συντριβή στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

Κράτη της Δύσης πιέζουν να υπάρξει αντίδραση στη σφαγή στην πόλη Χούλα της Συρίας, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να ζητούν να μπει τέλος στη «διακυβέρνηση φόνου» του «παράνομου» καθεστώς Άσαντ. Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ υπό την απειλή ρωσικού βέτο σε ψήφισμα καταδίκης. Τουλάχιστον 116 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Χούλα, ανάμεσά τους 32 παιδιά κάτω των δέκα ετών. Η Δαμασκός αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη, ισχυριζόμενη ότι πίσω από την επίθεση κρύβονται «ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις» που συνδέονται με την Αλ Κάιντα. Στη Δαμασκό τη Δευτέρα ο Κόφι Ανάν.

Την πατρότητα του ποιήματος-παρέμβαση για την Ελλάδα που φέρει τον τίτλο «Η Ντροπή της Ευρώπης» επιβεβαίωσε ο Γκίντερ Γκρας διαβάζοντας το ποίημα σε ζωντανή σύνδεση στη γερμανική κρατική ραδιοφωνία. Δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung είχε προκαλέσει σύγχυση υποστηρίζοντας πως το ποίημα -με το οποίο ο Γκρας μέμφεται την Ευρώπη ότι εγκαταλείπει την Ελλάδα- ήταν φάρσα σατιρικού περιοδικού.

Στα τραύματά του υπέκυψε το επτάχρονο αγόρι που είχε πυροβολήσει στο κεφάλι ο πατέρας του πριν αυτοκτονήσει σε ένα περιστατικό που σοκάρει βαθιά την κοινωνία της Αυστρίας. Το αγόρι απεβίωσε το απόγευμα της Κυριακής παρά τις προσπάθειες της ιατρικής ομάδας που είχε αναλάβει τη νοσηλεία του στο νοσοκομείο της αυστριακής πόλης Σανκτ Πέλτεν.

Η αστυνομία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης ελευθέρωσε μια νεαρή Γερμανίδα 19 ετών, την οποία κρατούσε και κακοποιούσε επί οκτώ χρόνια ένα ζευγάρι σε «απάνθρωπες» συνθήκες, ανακοίνωσαν οι αρχές, όπως μεταδίδει ο τοπικός Τύπος. Οι γείτονες του ζευγαριού φαίνεται ότι υποψιάζονταν ή γνώριζαν την υπόθεση εδώ και χρόνια.

Οικονομία

Μπορεί η Γερμανίδα καγκελάριος να ένοιωσε αρκετά μόνη κατά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και νωρίτερα στη συνάντηση των G8, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος κέρδισε τις εντυπώσεις αλλά και συμμάχους με το σχέδιό του υπέρ της ανάπτυξης στην Ευρώπη, ωστόσο η Ανγκελα Μέρκελ δεν θα το βάλει εύκολα κάτω. Ήδη, το επιτελείο της επεξεργάζεται σχέδιο έξι σημείων, με το οποίο σκοπεύει να αντεπιτεθεί στον Φρανσουά Ολάντ κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις 28 - 29 Ιουνίου. Το σχέδιο περιλαμβάνει δομικές μεταρρυθμίσεις, με στόχο το συμβιβασμό των πολιτικών της λιτότητας και της ανάπτυξης.

Σημαντική επιβάρυνση θα δουν εκατομμύρια φορολογούμενοι που υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις. Οι επιβαρύνσεις αυτές προκύπτουν από τη μείωση του αφορολόγητου και τα τεκμήρια διαβίωσης. Επιπλέον, έχει καταργηθεί η έκπτωση με αποδείξεις, έχουν μειωθεί οι εκπτώσεις των φοροαπαλλαγών, ενώ συνυπολογίζεται η επιβολή έκτακτης εισφοράς επί των εισοδημάτων. Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι.

«Να έχουν μαζί τους περισσότερα μετρητά σε ευρώ», συμβουλεύει η γερμανική ταξιδιωτική εταιρεία TUI τους πελάτες της που θα επισκεφθούν το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, ώστε να μην επηρεαστούν από ενδεχόμενο περιορισμό ρευστότητας, σε περίπτωση που η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ.

Αθλητισμός

Προβληματισμός υπάρχει στο στρατόπεδο της Εθνικής μας για την κατάσταση του Βασίλη Τοροσίδη. Ο μέσος της έχει οίδημα στο γόνατο και υπάρχει ο φόβος να μείνει 10 μέρες εκτός δράσης. Με απογευματινή προπόνηση συνέχισε την Κυριακή (27/5) την προετοιμασία της η Εθνική Ελλάδας στην Αυστρία, καθώς ο Φερνάντο Σάντος, ρίχνει το βάρος στην τακτική και στο τελείωμα των φάσεων, εν όψει της πρεμιέρας του Euro με αντίπαλο την Πολωνία.

Σκληρή ανακοίνωση - απάντηση σε ανώνυμη συνέντευξη προϊσταμένου της ΦΑΕ Αθηνών σε αθλητική κυριακάτικη εφημερίδα, όπου γίνεται λόγος για συνολικές οφειλές... σοκ της Ένωσης, εξέδωσε η ΠΑΕ ΑΕΚ. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ομάδας, Ανδρέας Δημητρέλος κάνει λόγο «για ψεύδη και συκοφαντίες» και υποστηρίζει ότι η ΠΑΕ έχει επίσημο έγγραφο από την εφορία, βάσει του οποίου οι συνολικές οφειλές αγγίζουν τα 22 εκατομμύρια ευρώ, ενώ απειλεί με μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμιση προς τον αρμόδιο που έκανε τις σχετικές αποκαλύψεις.

Η Ζάκυνθος επικράτησε στην έδρα της 2-1 του Ηλυσιακού, στο πλαίσιο της 22ης και τελευταίας αγωνιστικής του 1ου ομίλου της Γ' εθνικής κατηγορίας, και εξασφάλισε μαζί με τον Πανηλειακό το εισιτήριο για τα μπαράζ ανόδου στη Football League. Αντιθέτως, η ομάδα των Ιλισίων με την ήττα αυτή υποβιβάστηκε στη Δ' εθνική, μαζί με τον ΠΑΟ Ρουφ, που έχασε 3-0 από τον πρωταθλητή Απόλλωνα και έμεινε στην τελευταία θέση. 

Ο Αστέρας Μαγούλας επικράτησε 2-0 της Προοδευτικής και την «έστειλε» στα μπαράζ παραμονής. Στον 2ο όμιλο δεν ξεκαθάρισε ακόμα η απευθείας άνοδος στην Football League, αφού στην πρώτη θέση ισοβαθμούν ο Εθνικός Γαζώρου με τη Νίκη Βόλου με 40 βαθμούς, αλλά ο Εθνικός Γαζώρου έχει ένα ματς λιγότερο αυτό με τον Τύρναβο που έχει αναβληθεί λόγω επεισοδίων.


ΕΝΟΧΛΗΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ



Μετά την «διαδικτυακή επίθεση» χιλιάδων χρηστών του Facebook της γενικής γραμματέως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, τώρα έρχεται και η γαλλική κυβέρνηση να τις επικρίνει, χαρακτηρίζοντάς τες «σχηματικές και γελοιογραφικές».

Η Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στην βρετανική εφημερίδα «Guardian», είπε πως δεν αισθάνεται συμπάθεια για τον ελληνικό λαό και πως ήρθε η ώρα για την Ελλάδα να πληρώσει και να εξοφλήσει τα χρέη της.

Το Παρίσι φάνηκε ενοχλημένο από τις δηλώσεις αυτές και έτσι η κυβερνητική εκπρόσωπος Βαλό-Μπελκασέμ στο τηλεοπτικό δίκτυο «Canal Plus» είπε πως «βρίσκω την άποψή της ολίγον σχηματική και γελοιογραφική. Εκτιμώ ότι σήμερα δεν υπάρχει κάποιο δίδαγμα για να δοθεί στην Ελλάδα».

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28/5/2012

Γεγονότα

585 π.Χ: Ο Θαλής ο Μιλήσιος καταγράφει για πρώτη φορά στον κόσμο ηλιακή έκλειψη.

1871: Συντρίβεται η Κομμούνα των Παρισίων.

1926: Πραξικόπημα εκδηλώνεται στην Πορτογαλία και εγκαθίσταται δικτατορικό καθεστώς.

1942: Ο 28χρονος άγγλος συνθέτης Μπέντζαμιν Μπρίτεν δικάζεται στο Λονδίνο με την κατηγορία ότι αρνήθηκε να υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία ως αντιρρησίας συνείδησης. «Δεν μπορώ να πάρω μέρος σε πράξεις καταστροφής, αλλά μπορώ να βοηθήσω την πατρίδα με το έργο μου» είπε στους δικαστές του. Θα αθωωθεί, αλλά θα του επιβληθεί εναλλακτική θητεία.

1961: Ιδρύεται η Διεθνής Αμνηστία. Για την προσφορά της στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα βραβευτεί 16 χρόνια αργότερα με Νόμπελ Ειρήνης.

1969: Η Μίλαν νικάει τον Άγιαξ με 4-1 στο Μπερναμπέου και κατακτά το 14ο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης. Η ΕΡΤ μεταδίδει για πρώτη φορά απευθείας αγώνα ποδοσφαίρου και ο Γιάννης Διακογιάννης κάνει την παρθενική εμφάνισή του στην περιγραφή.

Γεννήσεις

1738: Ζοζεφ Ινιάς Γκιγιοτέν, γάλλος γιατρός. Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης εισηγήθηκε την εισαγωγή της λαιμητόμου ως πιο «ανώδυνου» μέσου εκτέλεσης της θανατικής ποινής και αυτή πήρε το όνομά του (γκιλοτίνα). (Θαν. 26/3/1814)

1888: Τζίμι Θορπ, ινδιάνος αθλητής του στίβου. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1912 κατέκτησε χρυσά μετάλλια στο πένταθλο και το δέκαθλο, τα οποία όμως του αφαιρέθηκαν επειδή έπαιξε επαγγελματικό μποξ και του επιστράφηκαν μετά θάνατον, το 1982. (Θαν. 28/3/1953)

1943: Έλενα Σουλιώτη, ελληνίδα σοπράνο. (Θαν. 4/12/2004)

Θάνατοι

1843: Νόα Γουέμπστερ, άγγλος πολιτικός, συγγραφέας και λεξικογράφος, δημιουργός του περίφημου λεξικού της αγγλικής γλώσσας που φέρει το όνομά του. (Γεν. 16/10/1758)

1937: Άλφρεντ Άντλερ, αυστριακός ιατρός και ψυχολόγος, ιδρυτής της σχολής της ατομικής ψυχολογίας. Σε συνεργασία με τον Ζίγκμουντ Φρόιντ και μία μικρή ομάδα συνεργατών του τελευταίου, ο Άντλερ ήταν μεταξύ των συνιδρυτών του ψυχαναλυτικού κινήματος. (Γεν. 7/2/1870)  [Αποφθέγματα]

2003: Ίλια Πρίγκοζιν, ρώσος χημικός, με σημαντικό έργο στο πεδίο της θερμοδυναμικής. Τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ το 1977. (Γεν. 25/1/1917)