26 Μαΐου, 2012

ΔΕΙΤΕ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΛΙΤΑΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΜΟΣΧΑ.



Την Πέμπτη 24 Μαϊου ημέρα των Σλαβικών γραμμάτων, τελέστηκε στη Μόσχα μεγαλοπρεπής λιτανεία της εικόνας της Παναγίας Ιβηρεσκαγιά.

Να αναφερθεί ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, νωρίτερα συλλειτούργησε με τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλο.

Δείτε παρακάτω 59 λεπτών βίντεο που πραγματικά προκαλεί δέος:



ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ.



Τους Ιερούς ναούς Καζάνσκυ και Σπας να Κροβί επισκέφθηκε το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος. Ο Μακαριώτατος ξεναγήθηκε στους ιερούς Ναούς και προσκύνησε τις ιερές εικόνες. Ο Ιερός Ναός Καζάνσκυ χτίστηκε σε διάστημα δέκα ετών στις αρχές του 19ου αιώνα με πρωτοβουλία του Ρώσου Αυτοκράτορα Παύλου Α’. Ο Αυτοκράτορας Παύλος Α’ έδωσε εντολή να χτιστεί ο ναός, έχοντας ως πρότυπο τον ιερό Ναό του Αγίου Πέτρου στο βατικανό, γι’ αυτό και υπάρχουν κοινά αρχιτεκτονικά στοιχεία. Από τις αρχές της δεκαετίας του ‘30 του περασμένου αιώνα ο ναός έκλεισε και λειτουργούσε ως Μουσείο θρησκείας και αθεΐας. Δόθηκε στην Ρωσική εκκλησία 60 χρόνια μετά και από τότε λειτουργεί κανονικά. Πρόκειται για έναν ναό που χωράει 8000 ανθρώπους.

 Ο ναός του χυμένου αίματος (Σπας να Κροβί), ονομάσθηκε έτσι επειδή εντός του ναού βρίσκεται το σημείο όπου δολοφονήθηκε ο τσάρος Αλέξανδρος Β’ και εις μνήμην του, ο γιος του έκτισε το ναό, ενώ η επίσημη ονομασία είναι της Αναστάσεως. Ο Ναός χτίστηκε σε 24 χρόνια και εγκαινιάστηκε το 1907. Χτίστηκε σε ρυθμό των παλιών μοσχοβίτικων εκκλησιών, επειδή ο τσαρος Αλεξανδρος Γ’ ήθελε να υπενθυμίσει τις ρωσικές παραδόσεις. Ο ναός είναι διακοσμημένος με πολύτιμους λίθους και ψηφιδωτά, ενώ είναι 7000 μ². Παλιότερα το τέμπλο ήταν κατασκευασμένο από ξύλο, αλλά σήμερα είναι από πολύχρωμο ιταλικό μάρμαρο το οποίο μοιάζει με ξύλο. Ο ναός σταμάτησε να λειτουργεί στις αρχές της δεκαετίας του ‘30 του περασμένου αιώνα και μετατράπηκε σε αποθήκη. Το 1970 οι αρχές πήραν την απόφαση να μην καταστρέψουν το ναό αυτό και το 1990 άρχισαν τα έργα αναπαλαίωσης. Από το 2004 ο ναός δέχεται και πάλι τους πιστούς.

 Αργότερα το μεσημέρι, ο Μακαριώτατος και η συνοδεία του επισκέφθηκαν τον Ι. Ν. Αγίας Τριάδος της Λαύρας του Αγίου Αλεξάνδρου Νέβσκυ. Τον Αρχιεπίσκοπο υποδέχθηκε και ξενάγησε στο καθολικό ο ηγούμενος της Μονής επίσκοπος Ναζάρειος. Ο Μακαριώτατος προσκύνησε τις ιερές εικόνες, αλλά και τα ιερά λείψανα του Αγίου Αλεξάνδρου Νέβσκυ και την εικόνα της παναγίας Γοργοεπηκόου. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους ιερούς ναούς, με χωρητικότητα 9000 πιστούς. Η Ιερά Μονή λειτουργούσε ως ενορία από το 1956 έως το 1996, ενώ από τότε λειτουργεί ως μοναστήρι με αδελφότητα 40 μοναχούς. Στο καθολικό βρίσκεται η εικόνα της Παναγίας Γοργοεπηκόου ή Νιέφσκαγια, την οποία έφεραν από το Άγιο Όρος, για να τη στείλουν στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου στην Τουρκία, αλλά λόγω των ρωσοτουρκικών πολέμων η εικόνα παρέμεινε στη Ρωσία.








Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΣΤΗΝ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ.



Την Θεολογική Ακαδημία της Αγίας Πετρούπολης επισκέφθηκε σήμερα Σάββατο, 26 Μαΐου 2012 ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.Ο Αρχιεπίσκοπος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ιερά Μητρόπολη Αγίας Πετρουπόλεως, σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα της επισκέψεως στο Πατριαρχείο Μόσχας.

Να αναφερθεί ότι ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, έτυχε θερμής υποδοχής από το Πρύτανη της Θεολογικής Σχολής Επίσκοπο Γκάτσινας κ. Αμβρόσιο.  «Είναι μεγάλη μας χαρά που σας έχουμε κοντά μας σήμερα, διότι είστε για τους φοιτητές παράδειγμα προς μίμηση στην πραότητα και την πνευματικότητα που εκπέμπεται», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Αμβρόσιος. Επίσης ο Επίσκοπος Αμβρόσιος αναφέρθηκε στην επίσκεψη του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου (2001) στην Θεολογική Ακαδημία, καθώς και Ελλήνων Θεολόγων.

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος στην ομιλία του, μεταξύ άλλων τόνισε:

 «Αισθάνομαι μεγάλη συγκίνηση ως Προκαθήμενος της Αποστολικής Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ελλάδος καί ως πρόσωπο γιά τή συγκλονιστική εμπειρία της εντυπωσιακής ακτινοβολίας της αγιωτάτης Εκκλησίας σέ όλους τούς τομείς του εθνικού, του πολιτικού, του πνευματικού καί του κοινωνικού βίου της Μεγάλης Ρωσσίας.» «Η συγκίνησή μου γίνεται εντονότερη στόν ιερό αυτό χώρο της Θεολογικής Ακαδημίας της Αγίας Πετρουπόλεως, η οποία έγινε κατά τόν ΙΘ΄ καί στίς αρχές του Κ΄ αιώνα alma mater πολλών καί διαπρεπών Ελλήνων Θεολόγων καί σφράγισε μέ ανεξίτηλο τρόπο τήν όλη πορεία της ορθοδόξου θεολογίας σέ μία περίοδο επικινδύνων ιδεολογικών καί πνευματικών συγχύσεων στή ζωή των ρθοδόξων λαών», πρόσθεσε ο Μακαριώτατος.

Επίσης υπογράμμισε: «Υπό τήν έννοια αυτή, αισθάνομαι ύψιστο χρέος μου νά αναφερθώ μέ τόν οφειλόμενο σεβασμό στήν ανύσταχτη καί πολυδιάστατη προσφορά της Αγίας καί Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας τόσο γιά τήν πνευματικήν αναγέννηση του μεγάλου ρωσικού λαού, όσο καί γιά τήν άρρηκτη πνευματική συγγένεια, η οποία αναδύθηκε από τά αγιασμένα ύδατα του βαπτίσματος καί καθόρισε γιά δώδεκα περίπου αιώνες (860-2012) τούς αλύτους πνευματικούς δεσμούς των λαών μας όχι μόνο εις ευτυχείς περιόδους, αλλά καί εις καιρούς χαλεπούς.» Ενώ συνέχισε, ότι «συνεπώς, αναλογίζομαι τούς κοινούς πνευματικούς αγώνες, οι οποίοι ανέδειξαν τή σημαντική συμβολή εγκρίτων Ελλήνων θεολόγων, όπως λ.χ. Μαξίμου του Γραικού, των αδελφών Λειχουδών Ιωαννικίου καί Σωφρονίου, Ευγενίου Βούλγαρη, Νικηφόρου Θεοτόκη, Κωνσταντίνου Οικονόμου του εξ Οικονόμων καί πολλών άλλων επωνύμων ή ανωνύμων λογίων κληρικών, όχι μόνο γιά τήν υπεράσπιση της παραδεδομένης πίστεως από τίς επικίνδυνες συγχύσεις του αθέμιτου ομολογιακού ανταγωνισμού, αλλά καί γιά τήν αξιόπιστη προβολή της πρός τούς εγγύς καί τούς μακράν.»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τόνισε:

«Αναλογίζομαι καί τούς πλουσίους καρπούς της πνευματικής αυτής συγγένειας σέ όλους τούς τομείς του δημοσίου, του εκκλησιαστικού καί του πνευματικού βίου όλων των ορθοδόξων λαών, οι οποίοι προδίδουν καί τό ιδιαίτερο πνευματικό βάθος σέ κάθε επίσημη η καί ανεπίσημη συνάντησή μας.»

«Αναλογίζομαι, τέλος, τήν καθοριστική σημασία του ρόλου της Θεολογίας γιά τή διαχρονική ανάπτυξη της πολυδιάστατης αποστολής της Ορθοδόξου Εκκλησίας στούς ορθοδόξους λαούς όχι μόνο μέ τήν αποδεικτική βεβαίωση της ρθοδοξίας της παραδεδομένης πίστεως, αλλά καί μέ τήν αντιρρητική απόρριψη της προκλητικής προπαγάνδας των ετεροδόξων», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Ιερώνυμος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έκανε εκτενή αναφορά στην ορθόδοξη Θεολογία, καθώς και στην διδασκαλία των πατέρων.

Επίσης τόνισε: «Οι κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες βρέθηκαν ανέτοιμες νά αντιμετωπίσουν τά πολιτειοκρατικά σύνδρομα μιας αθέμιτης συζυγίας κρατικής εξουσίας καί εκκοσμικευμένης ιδεολογίας, η οποία απέρριπτε τήν παραδοσιακή πνευματική σχέση των ορθοδόξων λαών μέ τήν Εκκλησία τους.»

«Οι τραγικές συνέπειες της αθέμιτης αυτής συζυγίας γιά τίς κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες εναι γνωστές, υπήρξαν δέ ιδιαίτερα επαχθείς γιά τήν ορθόδοξη θεολογία μέχρι τά τέλη του περασμένου αιώνα, αλλ΄ η μυστηριακή ζωή του ορθοδόξου εκκλησιαστικού σώματος κάλυπτε πλήρως πάντα τά ελλείποντα καί βεβαιωνόταν από τό εξαιρετικό κύρος της Πατερικής παραδόσεως. Συνεπώς, οι ορθόδοξοι λαοί αντιμετώπισαν μέ εντυπωσιακή ιστορική αντοχή τήν περίοδο των δοκιμασιών συνηγμένοι γύρω από τήν Αγία Τράπεζα, στήν οποία υπερβαίνονται όλες οι συγχύσεις καί οι διασπάσεις του κόσμου», ανέφερε ο Μακαριώτατος.

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε ότι «σήμερον όμως έχουμε πλήρη συνείδηση της ανάγκης ανανεώσεως του θεολογικού λόγου της Ορθοδόξου Εκκλησίας γιά τήν ενίσχυση όχι μόνο της εσωτερικής ενότητας των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, η οποία δοκιμάζεται από τίς παλαιές καί από τίς σύγχρονες αποσχιστικές τάσεις, αλλά καί των διορθοδόξων σχέσεων γιά τήν αξιόπιστη προβολή της ορθοδόξου μαρτυρίας στούς εγγύς καί τούς μακράν, υπό τήν αιγίδα της Μητρός Εκκλησίας στά σύγχρονα πιεστικά προβλήματα του ανθρώπου καί του κόσμου.»

«Η ομοφροσύνη των Ορθοδόξων Εκκλησιών σέ σοβαρά ζητήματα πίστεως η κανονικής τάξεως έχει ήδη βεβαιωθή μέ τή σύγκληση καί τίς αποφάσεις των τεσσάρων Πανορθοδόξων Διασκέψεων της δεκαετίας του 1960 (Ρόδος, 1961, 1963, 1964, καί Σαμπεζύ Γενεύης, 1968), πως πίσης καί μέ τήν πολύπλοκη διαδικασία προπαρασκευής της Αγίας καί Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας στίς συνελεύσεις της Διορθοδόξου Προπαρασκευαστικής Επιτροπής (Σαμπεζύ, 1971, 1986, 1990, 1993, 2009, 2010) καί των Προσυνοδικών Πανορθοδόξων Διασκέψεων (Σαμπεζύ, 1976, 1982, 1986, 2009)», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μακαριώτατος.

Κλείνοντας ο κ. Ιερώνυμος, ανέφερε ότι «δέν έχουν ακόμη εξαλειφθή εθνοφυλετικές προλήψεις του παρελθόντος η δικαιοδοσιακές συγχύσεις του παρόντος, οι οποίες προκαλούν ανεπιθύμητες εντάσεις στίς διορθόδοξες σχέσεις καί δυσχεραίνουν τήν ολοκλήρωση της προπαρασκευής της Αγίας καί Μεγάλης Συνόδου.»

«Βεβαίως, η αξιόπιστη μαρτυρία της Ορθοδοξίας στόν σύγχρονο κόσμο προϋποθέτει τήν κατάλληλη θεολογική ανάπτυξη των προφανώς επωφελών γιά τήν Ορθόδοξη Εκκλησία διεκκλησιαστικών σχέσεων οι οποίες είναι αναγκαίες όχι μόνο γιά τήν υποστήριξη των εγκατεστημένων σέ ετερόδοξα περιβάλλοντα ορθοδόξων κοινοτήτων της Διασποράς, αλλά καί γιά τήν αναχαίτιση της αθεμίτου δράσεως των ετεροδόξων προπαγανδών στούς ορθοδόξους λαούς της Ανατολής», ανέφερε ακόμη ο Αρχιεπίσκοπος.






ΟΙ 20 ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

20 Νομπελίστες τάσσονται στο πλευρό της Ελλάδας 
Επιφανείς ξένοι διακεκριμένοι επιστήμονες, οι περισσότεροι εξ αυτών νομπελίστες, δημοσίευσαν στο περιοδικό «Science», μία επιστολή προς τους κορυφαίους Ευρωπαίους, με την οποία τάσσονται στο πλευρό της Ελλάδας και των Eλλήνων. Πρόκειται για μία επιστολή που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science» και απευθύνεται προς τους Χέρμαν Βαν Ρομπάι, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Μάρτιν Σουλτς και τους ζητούν να λάβουν μέρτρα προκειμένου να βοηθηθεί η χώρα μας για να βγει από την βαθειά οικονομική κρίση.

Η επιστολή έχει τίτλο «Υποστήριξη για την Ελλάδα» (Support for Greece) και την πρωτοβουλία για αυτήν εμφανίζεται να έχει ο διακεκριμένος Γερμανός ιατρός - ιολόγος Χάραλντ Tσουρ Χάουζεν, κάτοχος του Βραβείου Νομπέλ Ιατρικής 2008. Μέσα στις προτάσεις που καταθέτουν οι ίδιοι, προτείνεται να αξιοποιηθούν διαρθρωτικά ευρωπαϊκά κεφαλαία, τα οποία θα ενισχύσουν την Ελλάδα στους τομείς της εκπαίδευσης, της έρευνας και της τεχνολογίας. Όπως επισημαίνεται οι παραπάνω τομείς έχουν πληγεί πολύ από την έλλειψη πόρων.

Μεταξύ άλλων, οι νομπελίστες εισηγούνται ένα μέρος από τους διαθέσιμους πόρους των διαρθρωτικών ταμείων για την Ελλάδα να κατευθυνθεί σε καινοτομικά προγράμματα επιστήμης και τεχνολογίας. Επίσης προτείνουν να τεθεί σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα προώθησης της συνεργασίας ανάμεσα σε μεγάλα ευρωπαϊκά κέντρα έρευνας και τεχνολογίας και υψηλού επιπέδου ελληνικές επιστημονικές ομάδες.

Ακόμα, ζητούν να διασφαλισθεί η συμμετοχή της Ελλάδας στους μεγάλους ευρωπαϊκούς επιστημονικούς οργανισμούς και να αρχίσει ένα πρόγραμμα δημιουργίας νέων κοινών ευρωπαϊκών και ελληνικών ιδρυμάτων αριστείας, δίνοντας έμφαση σε εκείνα τα επιστημονικά πεδία όπου η Ελλάδα έχει ήδη μια ισχυρή ευρωπαϊκή παρουσία και τα οποία μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην περαιτέρω τεχνολογική ανάπτυξη της.

Στη επιστολή αναγνωρίζεται η ύπαρξη ενός ισχυρού ανθρώπινου επιστημονικού δυναμικού στην χώρα μας και τονίζεται ότι, με τη λήψη των κατάλληλων μέτρων και με τη βοήθεια της επιστήμης και της τεχνολογίας, η χώρα θα είναι σε θέση σταδιακά να γίνει πιο ανταγωνιστική.

Την επιστολή υπογράφουν οι επιστήμονες:

Peter C. Agre, Νομπέλ Χημείας 2003, Elizabeth H. Blackburn, Νομπέλ Ιατρικής 2009, Günter Blobel, Νομπέλ Ιατρικής 1999, Edmond H. Fischer, Νομπέλ Ιατρικής 1992, Carol W. Greider, Νομπέλ Ιατρικής 2009, Jules A. Hoffmann, Νομπέλ Ιατρικής 2011, H. Robert Horvitz, Νομπέλ Ιατρικής 2002, Sir Richard Timothy (Tim) Hunt, Νομπέλ Ιατρικής 2001, Eric R. Kandel, Νομπέλ Ιατρικής 2000, Wolfgang Ketterle, Νομπέλ Φυσικής 2001, Roger D. Kornberg, Νομπέλ Χημείας 2006, Yuan T. Lee, Νομπέλ Χημείας 1986, Robert, Lord May of Oxford, Royal Swedish Academy's Crafoord Prize 1996, John C. Mather, Nobel Prize in Physics 2006, Prof. Iain Mattaj, Director General, EMBL, Sir Paul M. Nurse, Νομπέλ Ιατρικής 2001, Sir Venkatraman Ramakrishnan, Νομπέλ Χημείας 2009, Sir Richard J. Roberts, Νομπέλ Ιατρικής 1993, Hamilton O. Smith, Νομπέλ Ιατρικής 1978, Thomas A. Steitz, Νομπέλ Χημείας 2009, Kurt Wüthrich, Νομπέλ Χημείας 2002, and Harald zur Hausen, Nobel Prize Νομπέλ Ιατρικής 2008.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ.


Ελλάδα

Σε Κορινθία και Αργολίδα περιοδεύει σήμερα, Σάββατο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει τις προεκλογικές του εμφανίσεις. Στις 12 το μεσημέρι θα μιλήσει σε πολιτική εκδήλωση στο Επιμελητήριο της Κορίνθου, ενώ στις 8 το βράδυ θα έχει άλλη ομιλία στο Εργατικό Κέντρο Ναυπλίου.

Με 394 βραβευμένες ακτές, επτά περισσότερες από πέρυσι, η Ελλάδα κατέχει και πάλι τη δεύτερη θέση ανάμεσα σε 48 χώρες. Οι νομοί με τις πιο καθαρές παραλίες για το 2012 είναι του Λασιθίου και των Δωδεκανήσων. Σε επίπεδο δήμων πρώτη παραμένει η Κέρκυρα με 35 βραβευμένες ακτές, δεύτερη η Ρόδος με 32 και τρίτος ο Άγιος Νικόλαος με 22 ακτές.

Ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα χρησιμοποιεί η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας για τα αδιέξοδα της Ελλάδας. «Μην περιμένετε καμία συμπάθεια, ήρθε η ώρα να πληρώσετε τους φόρους σας» λέει σε όσους το αποφεύγουν, στέλνοντας και ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Αθήνα ότι το Ταμείο δεν πρόκειται να χαλαρώσει τους όρους της σύμβασης. «Στεναχωριέμαι πολύ περισσότερο για τα παιδιά στο Νίγηρα που δεν έχουν σχολείο παρά για όσους βρίσκονται στην Αθήνα».

Την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος στο νομό Καστοριάς, όπου το ΠΑΣΟΚ δεν εξέλεξε βουλευτή το Μάιο, έκανε γνωστή ο τέως πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος. Μιλώντας σε πρωινή εκπομπή ο κ. Πετσάλνικος σημείωσε ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του, ανταποκρινόμενος και σε σχετική συζήτηση που έγινε στο νομό ότι με άλλη αντιπροσώπευση το ΠΑΣΟΚ θα είχε καλύτερο αποτέλεσμα.

Με την ομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη στην Εθνική Συνδιάσκεψη της ΝΔ το πρωί του Σαββάτου θα επισφραγιστεί η συμμαχία με τον Αντώνη Σαμαρά. Η Εθνική Συνδιάσκεψη της ΝΔ, που θα πραγματοποιηθεί στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας -καθόλου τυχαία, λένε εκείνοι που γνωρίζουν -, αποτελεί την επίσημη αφετηρία της πορείας του ενωμένου κεντροδεξιού μετώπου προς τις κάλπες της 17ης Ιουνίου.

Κόσμος

Τα κόμματα της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς στη Γαλλία αναμένεται να κερδίσουν το συντηρητικό κόμμα Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) του Νικολά Σαρκοζί στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση, καθώς οι διενέξεις που ξέσπασαν στους κόλπους της γαλλικής δεξιάς μετά την ήττα του υποψηφίου της στις προεδρικές εκλογές εντείνονται. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα συγκεντρώνει το 32% των προθέσεων ψήφου, οι σύμμαχοί του Πράσινοι 4% και το Αριστερό Μέτωπο 8%, συνολικά 44%. Το UMP αναμένεται να λάβει περίπου το 31%.

Ισχυρή παραμένει η υποστήριξη των Ιρλανδών στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο, λιγότερο από μια εβδομάδα πριν από τη διεξαγωγή του μοναδικού δημοψηφίσματος στην Ευρώπη για την επικύρωση ή μη του σχεδίου επιβολής αυστηρότερων δημοσιονομικών κανόνων. Ωστόσο, το μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων ίσως μεταβάλλει τις ισορροπίες. Το 39% των ψηφοφόρων είπε ότι θα ψηφίσει υπέρ του συμφώνου, το 30% κατά και το 31% είναι οι αναποφάσιστοι, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Δυναμική είσοδο στο χώρο του Τύπου έκανε προ ημερών ο μεγαλοεπενδυτής Ουόρεν Μπάφετ αγοράζοντας 63 εφημερίδες και σκοπεύοντας να επεκτείνει ακόμα περισσότερο την παρουσία του σε ένα κλάδο που κατά κοινή ομολογία δεν περνά τις καλύτερες ημέρες του· κομίζει όμως και τις απόψεις για το μέλλον του Τύπου και του περιεχομένου που προσφέρεται στους αναγνώστες.

Την στήριξη του στον υποψήφιο των Αδελφών Μουσουλμάνων για την προεδρία της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μούρσι, θα προσφέρει ο ισλαμιστής υποψήφιος Αμπντέλ Φουτούχ εν όψει του δεύτερου γύρου τον Ιούνιο. Αν και τα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να εκδοθούν την Τρίτη, οι ζυμώσεις έχουν ήδη αρχίσει· ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα με την νίκη ενός ισλαμιστή ή ενός ανθρώπου του μουμπαρικού παρελθόντος θα απογοητεύσει αρκετούς...

Με συγκέντρωση υπογραφών, εκδηλώσεις και συναυλίες άρχισαν την Παρασκευή εκδηλώσεις για την ανεξαρτησία της Σκοτίας οι κάτοικοι της οποίας θα κληθούν το 2014 να απαντήσουν αν επιθυμούν να αποσχιστούν από το Ηνωμένο Βασίλειο μετά από τρεις αιώνες. Θέλουμε μία δίκαιη και ευημερούσα Σκοτία, είπε ο πρωθυπουργός Άλεξ Σάλμοντ που έθεσε στόχο να υπογράψουν ένα εκατομμύριο Σκοτσέζοι (επί συνόλου πέντε εκατομμυρίων) ως το 2014.

Οικονομία

Στην αντεπίθεση πέρασε η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες σχετικά με την απόφαση της Κομισιόν να καταγγείλει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου τα εμπόδια τα οποία θέτει η χώρα της Νοτίου Αμερικής στις εισαγωγές, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει η Επιτροπή. «Είναι σαν να θεωρείται νόμιμος ο προστατευτισμός όταν τον εφαρμόζουν οι ανεπτυγμένες χώρες και λαϊκισμός όταν τον εφαρμόζουν αναπτυσσόμενες χώρες. Ε, λοιπόν, δεν είναι έτσι» τόνισε.

Στο κόκκινο έκλεισαν την Παρασκευή οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Νέα Υόρκη, παρά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ. Μικρή ενίσχυση με σχετικά χαμηλό τζίρο συναλλαγών και άνοδο στις θεωρούμενες ως «αμυντικές» μετοχές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Tη ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων στο Μαρούσι θα επισκεφτεί τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς. Την Τετάρτη, ο υπουργός θα συναντήσει επίσης τους προϊσταμένους των δέκα μεγαλύτερων ΔΟΥ και των πέντε μεγαλύτερων τελωνείων στο νομό Αττικής.

Αθλητισμός

H Mπαρτσελόνα αναδείχθηκε Κυπελλούχος Ισπανίας, καθώς δεν άφησε κανένα περιθώριο στη Μπιλμπάο, που παραδόθηκε στην ανωτερότητα της Μπάρτσα με 3-0. Αποχαιρέτησε ο Γκουαρντιόλα.

Η εθνική ομάδα των Νέων σημείωσε τη δεύτερη νίκη της σε ισάριθμες αναμετρήσεις στον 5ο όμιλο της ενδιάμεσης φάσης του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2012, που φιλοξενείται στη Δανία, επικρατώντας της Κύπρου με 3-0.

Ο Λάσλο Μπόλονι δεν θα συνεχίσει τελικά στην τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ. Παρά το γεγονός ότι είχε διετές συμβόλαιο με τον δικέφαλο του βορρά, οι δύο πλευρές στην συνάντηση της Παρασκευής δεν βρήκαν την χρυσή τομή στο οικονομικό και έτσι ο Ρουμάνος πρέπει να θεωρείτε παρελθόν.


TELEGRAPH: Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΣΤΙΣ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ.

Telegraph: Η Ελλάδα θα αποχωρήσει μόνη της από το ευρώ στις 2 Ιουνίου
Την έξοδο της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ, βλέπει η βρετανική εφημερίδα «Daily Telegraph», η οποία σε δημοσίευμά της υποστηρίζει πως κάτι τέτοιο θα γίνει στις 2-3 Ιουνίου και μάλιστα σχεδιασμένα.

Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται κάποιο εσωτερικό σημείωμα που κυκλοφόρησε μεταξύ των γραφείων των οικονομικών αναλυτών της μεγάλης ιαπωνικής τράπεζας «Tokyo Mitsubishi-UFJ». Στην συνέχεια τονίζεται πως η είδηση αυτή έχει κυκλοφορήσει ήδη και έχει κάνει «ντόρο» στην αγορά της Ιαπωνίας.

Επίσης η Telegraph γράφει μεταξύ άλλων πως κάτι τέτοιο συμπεραίνεται και από τα όσα ειπώθηκαν κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής, αφήνοντας να εννοηθεί πως ενδεχομένως και να συζητήθηκε αυτό το «σενάριο», καθώς αμέσως μετά το πέρας της Συνόδου την Τετάρτη, το ευρώ σημείωσε απότομη πτώση και την επομένη κυκλοφόρησαν σχόλια της Bundesbank ότι η Ελλάδα παραβιάζει το πρόγραμμα διάσωσης...


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 26/5/2012

 
Γεγονότα

1770: Λήγει άδοξα η επαναστατική προσπάθεια των Ορλόφ και των Ελλήνων της Πελοποννήσου. (Ορλοφικά)

1828: Ένας παράξενος νεαρός ονόματι Κάσπαρ Χάουζερ περιπλανάται σε δρόμο της Νυρεμβέργης. Η ιστορία του, που αποτελεί έως σήμερα ένα άλυτο μυστήριο, θα αποτελέσει αντικείμενο της λογοτεχνίας.

1941: Ο στρατηγός Φρέιμπεργκ, διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων, εξαιτίας των δυσμενών εξελίξεων, διατάζει την εκκένωση της Κρήτης. Δύο Λόχοι του Ελληνικού 5ου Συντάγματος Πεζικού ανακαταλαμβάνουν το χωριό Σταυρωμένος Ρεθύμνου και συλλαμβάνουν 100 γερμανούς αιχμαλώτους. Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν τις Μουρνιές Χανίων. (Μάχη της Κρήτης)

1946: Το ΑΚΕΛ σημειώνει νίκη στις δημοτικές εκλογές της Κύπρου. Εκλέγει δημάρχους στις μεγάλες πόλεις του νησιού πλην Πάφου και Κηρύνειας.

1969: Ο Τζον Λένον και η Γιόκο Ονο αρχίζουν τη δεύτερη εκδήλωση για την Ειρήνη στο κρεβάτι του δωματίου στο Queen Elizabeth Hotel του Μόντρεαλ.

1975: Τα σκυλιά μπαίνουν για πρώτη φορά στην υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, για την ανίχνευση ναρκωτικών ουσιών.

Γεννήσεις

1799: Αλέξανδρος Πούσκιν, ρώσος συγγραφέας και ποιητής. Σκοτώθηκε σε μονομαχία από τον απατημένο σύζυγο της ερωμένης του. (Θαν. 29/1/1837)  [Αποφθέγματα]

1926: Μάιλς Ντέιβις, αμερικανός συνθέτης και τρομπετίστας της τζαζ. (Θαν. 28/9/1991)

1966: Μελίνα Κανά, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Μελίνας Κανατά, τραγουδίστρια.

Θάνατοι

604: Άγιος Αυγουστίνος, πρώτος αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι και θεμελιωτής του Χριστιανισμού στην Αγγλία. (Γεν. ?)

1823: Φέρντιναντ Φον Βαλντστάιν, αυστριακός ευγενής και πάτρωνας των τεχνών. Ο Μπετόβεν του αφιέρωσε τη Σονάτα για πιάνο αρ. 21 «Βαλντστάιν». (Γεν. 24/3/1762)

1903: Μαρσέλ Ρενό, γάλλος ραλίστας και επιχειρηματίας, συνιδρυτής της αυτοκινητοβιομηχανίας Renault. (Γεν. 1872)