24 Μαΐου, 2012

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ Κ. ΒΛ. ΠΟΥΤΙΝ


Με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Β. Πούτιν πραγματοποίησαν συνάντηση στην Αίθουσα Θρόνου του Ιερού Καθεδρικού Ναού του Σωτήρος Χριστού, στις 24 Μαΐου 2012  ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Καλωσορίζοντας τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ο Αρχηγός του Ρωσικού Κράτους μεταξύ άλλων ανέφερε: «Σας ευχαριστώ για ο,τι βρήκατε χρόνο και ήλθατε ακριβώς αυτή την ημέρα, κατά την οποία εορτάζουμε την ημέρα των Σεπτών ονομαστηρίων του Πατριάρχη μας και των Σλαβικών Γραμμάτων και του Σλαβικού Πολιτισμού. Αυτή την ημέρα διακρίνονται εντονότερα οι βαθιές πνευματικές καταβολές που έχουμε, επεσήμανε ο κ. Πούτιν, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος θα ευχαριστιόταν από τη διαμονή του στη Ρωσία.

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τόνισε  ότι σύμφωνα με την εκκλησιαστική πράξη, πραγματοποιεί επίσκεψη ειρηνική προς τον Αγιώτατο Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών. Επίλεξε αυτή την ημέρα διότι πρόκειται ως ένα μεγάλο γεγονός της χριστιανοσύνης, την εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου, και επίσης διότι ο Αγιώτατος Πατριάρχης Κύριλλος άγει την ημέρα αυτή τα Σεπτά του ονομαστήρια.

«Οι λαοί μας έχουν δεσμούς αιώνων, ακόμη και πριν την έναρξη του Χριστιανισμού στην Ρωσία» πρόσθεσε επίσης ο κ. Ιερώνυμος, αναφερόμενος στην ανάγκη της μεγαλύτερης ενότητας μεταξύ των Εκκλησιών και των λαών γενικότερα. Σύμφωνα με τον Μακαριώτατο κ. Ιερώνυμο την εποχή μας ιδιαίτερα διαδραματίζει ένα μεγάλο ρόλο η αλληλουποστήριξη.

Δείτε ολιγόλεπτο video από την συνάντηση:






ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ»


Παρουσία χιλιάδων Ρώσων πιστών πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη, 24 Μαΐου, εορτή της Αναλήψεως, λιτανεία επί τη εορτή των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, ημέρα κατά την οποία τιμώνται τα Σλαβικά Γράμματα και ο Πολιτισμός. Η λιτανεία ξεκίνησε από τον Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κρεμλίνου και κατέληξε στην Εκκλησία του Αγίου Βασίλειου, η οποία αποτελεί σύμβολο για την Ρωσία.

Της λιτανευτικής πομπής προηξήρχε ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος, συμπαραστατούμενος από δεκάδες Ιεράρχες της Ρωσικής Εκκλησίας. Στη συνέχεια σε ειδική εξέδρα που στήθηκε έξω από το Ναό του Αγίου Βασιλείου, τελέστηκε ειδική δέηση υπέρ του Ρωσικού λαού και των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου. Επίσης να αναφερθεί ότι μετά το πέρας της δέησης, αναγνώστηκε χαιρετισμός του Προέδρου της Ρωσίας κ. Βλαντιμίρ Πούτιν για την ημέρα των Σλαβικών γραμμάτων.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην ομιλία του, μεταξύ άλλων τόνισε:

“Με αισθήματα βαθειάς συγκίνησης και ευγνωμοσύνης καλούμαι να μνημονεύσω το μεγαλείο του Σλαβικού Πολιτισμού, ζωντανεύοντας στη μνήμη μου το θαύμα της πλούσιας καρποφορίας της αμπέλου των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου σε αυτές τις ευλογημένες πατρίδες. Εδώ ετάχθησαν από τον Αρχιποίμενα Χριστό να ομολογήσουν την πίστη τους και να διδάξουν, και οι διδαχές τους γέννησαν έναν πολυδιάστατο πολιτισμό, με αναφορά μέσα από την κάθε έκφανσή του στην πίστη της Εκκλησίας μας.”

“Ευρισκόμενος στα ιερά τούτα χώματα της ένδοξης Ρωσίας, σκέπτομαι και θαυμάζω την μακρά και πολυποίκιλη παράδοση και ιστορία της. Τις πτυχές των τεχνών, του αθλητισμού και του πολιτισμού της, όπως τη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία, την κλασική μουσική, τους παραδοσιακούς και κλασσικούς χορούς, την αρχιτεκτονική, τη ζωγραφική, τον κινηματογράφο, τη μεγάλη ανάπτυξη στον τομέα της τεχνολογίας και της διαστημικής, αλλά κυρίως την εκκλησιαστική τέχνη και παράδοση, όπως αυτή διαμορφώθηκε και εκφράζεται δια της μουσικής, της αγιογραφίας και της υμνολογίας”, πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Ιερώνυμος ανέφερε ότι “σήμερα η Ρωσική Πολιτιστική Κληρονομιά κατέχει μια από τις υψηλότερες θέσεις παγκοσμίως, προσφέροντας τα φώτα της σε όλη την οικουμένη.”

Ο Μακαριώτατος έκανε εκτενή αναφορά στους ποιητές, λογοτέχνες, φιλόλογους και στους Αγιογράφους του Ρωσικού Πολιτισμού. “Ο κατάλογος των επιτευγμάτων της χώρας σας είναι αδύνατον να περιορισθεί σε λίγες γραμμές. Επιχειρώ μόνον να εξυμνήσω περιγραφικά την πολιτιστική σας πορεία και μέσα από αυτά τα λιγοστά λόγια, να εκφράσω τις ευχαριστίες όλων μας για αυτά που μας προσφέρατε, αλλά και να σας γνωρίσω ότι πολύ περισσότερα αναμένουμε από εσάς στο μέλλον, ως φυσική συνέχεια και εξέλιξη του ένδοξου έθνους σας, προς Δόξαν Θεού”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά κλείνοντας ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.


ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΟΣΧΑΣ
ΚΑΙ ΠΑΣΩΝ ΤΩΝ ΡΩΣΙΩΝ Κ.κ. ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ 
ΣΤΗΝ ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΣΛΑΥΪΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ 
ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΛΑΥΪΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ


Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου, Μακαριώτατε Προκαθήμενε της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Ιερώνυμε για τα καλά σας λόγια. Έχει γίνει πλέον παράδοση να εγκαινιάζουμε τις Ημέρες της Σλαβικής γραφής και του Πολιτισμού μαζί με Προκαθήμενο των άλλων αδελφών κατά τόπους Εκκλησιών.

Προσευχόμαστε υπέρ ειρήνης της σύμπασης Ορθοδοξίας. Σήμερα επίσης προσευχόμαστε και για την αδελφή Ελλάδα, η οποία διανύει μια εποχή καθόλου εύκολη. Ελπίζουμε ότι μέσω της σοφίας του Ελληνικού λαού, των δυνάμεών και των ταλέντων του καθώς και του φιλέργου του όλες οι δυσκολίες θα ξεπερασθούν, τις οποίες αντιμετωπίζεται αυτή τη στιγμή.

Έχει μεγάλη σημασία η Ορθόδοξη αλληλεγγύη μεταξύ μας. Εκφράζεται στην προσεχυή, στη συνεργασία και είθε ο Θεός να μας δώσει να διατηρούμε την ενότητα του Πνεύματος εν συνδέσμω της αγάπης, έχοντας καλές αδελφικές σχέσεις μεταξύ όλων των Ορθοδόξων λαών και χωρών. Καλωσορίζω τη Μακαριώτητά Σας και την Τιμία Σας συνοδεία, ενώ όλους εσάς, αγαπητοί μου, συγχαίρω για την εορτή και η ευλογία του Θεού να σας συνοδεύει όλους.




ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΟΣΧΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ Κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟ.


Λαμπρό συλλείτουργο τελέστηκε σήμερα Πέμπτη, 24 Μαϊου 2012 στο Καθεδρικό Ναό της Θεοτόκου Κρεμλίνου, μεταξύ του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κυρίλλου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Να αναφερθεί ότι από χθες Τετάρτη 23 Μαϊου ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, πραγματοποιεί επίσημη ειρηνική επίσκεψη στο Πατριαρχείο Μόσχας. Επίσης συλλειτούργησαν οι Συνοδικοί Μητροπολίτες που συνοδεύουν τον Αρχιεπίσκοπο, καθώς και Ιεράρχες της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Στην προσφώνησή του ο Πατριάρχης Μόσχας μεταξύ άλλων ανέφερε: “Αυτή τη φωτεινή και λαμπρή ημέρα, κατά την οποία η Εκκλησία μας εορτάζει την Ανάληψη του Κυρίου και τη μνήμη των Αγίων και Ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου Φωτιστών των Σλάβων, εμφορούμενος από συναισθήματα εγκάρδιας χαράς καλωσορίζω Εσάς, τους αγαπητούς μας προσκεκλημένους από την ευλογημένη Ελλάδα, στη Ρωσική γη.”

Επίσης πρόσθεσε: “Μακαριώτατε, διαβλέπω μια ιδιαίτερη Πρόνοια του Θεού στο γεγονός ότι αυτές ακριβώς τις ημέρες, όταν ο λαός μας εορτάζει πανηγυρικά την αφετηρία της σλαβικής γραφής και του πολιτισμού ο Προκαθήμενος της παλαίφατης Εκκλησίας της Ελλάδος επισκέπτεσθε την Αγία Ρωσία.”

Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, υπογράμμισε ότι “η ειρηνική Σας επίσκεψη μας υπενθυμίζει εισέτι ότι η βάση της ενότητάς μας τυγχάνει βαθύτερη από τις κοινές πολιτιστικές καταβολές. Αυτή έγκειται πρωτίστως σ΄εκείνο το πνευματικό αλφάβητο της του Χριστού πίστεως, το οποίο επαγγέλθηκε στην Ελλάδα από τους Αγίους Αποστόλους και διεδόθη από τους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο στους Σλαβικούς λαούς.”

Ενώ κλείνοντας τόνισε: “Δι΄αυτής της πίστεως ζωοποιούνται οι αγίες μας αδελφές Εκκλησίες, ενωμένες μέσω των προσευχών τους. Μέσα σε αυτή την πίστη πάντα εύρισκαν οι λαοί μας στήριγμα σε δυσχερείς ιστορικές συγκυρίες. Δεν αμφιβάλλω ότι μέσω εκείνων των αυθεντικών αξιών, στις οποίες οι λαοί μας οφείλουν την ύπαρξή τους θα υπερβούμε τις σημερινές αντιξοότητες, οφειλόμενες στην οικονομική κρίση και στην κρυβόμενη πίσω της πνευματική κρίση.”

“Είησαν ευλογημένες οι ημέρες της διαμονής Σας στη ρωσική γη! Ειρήνη από Θεού να συνοδεύει Εσάς καθώς και όλη την Αγιωτάτη Εκκλησία της Ελλάδος!”, πρόσθεσε επίσης ο κ. Κύριλλος.

Στην αντιφώνησή του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, αναφερόμενος στην επίσκεψη τόνισε: “Πραγματοποιούμε αυτές τίς ημέρες ειρηνική επίσκεψη, μετά την άνοδό μας στον αρχιεπισκοπικό θρόνο της Εκκλησίας της Ελλάδος, μαζί μέ τήν τιμία Συνοδεία μας, στήν ενδοξη καί πολυπαθή και μαρτυρική ατή Εκκλησία της Ρωσίας, πού έχει έδρα τήν περίλαμπρη αυτή πρωτεύουσα, τήν Μόσχα, καί αισθανόμαστε μεγάλη χαρά, γιατί αξιωνόμαστε νά ατενίζουμε τά πρόσωπά σας καί νά πατούμε σέ γη μαρτυρική καί ευλογημένη. Η ειρηνική αυτή επίσκεψη μας υπενθυμίζει τήν ειρήνη πού εναι η ευαγγελική ζωή, τήν οποία εξύμνησαν οι άγγελοι, ο Χριστός, οι Απόστολοι καί οι Πατέρες της Εκκλησίας.”

Επίσης ανέφερε: “Διακονείτε ως Προκαθήμενος της πολυπληθούς Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Μιας Εκκλησίας πού έχει αγίους Πατέρες, Μάρτυρες, Ομολογητές, Οσίους καί ασκητές. Μιάς Εκκλησίας πού έχει Κληρικούς, πισκόπους, Πρεσβυτέρους καί Διακόνους πού ποιμαίνουν τόν λαό του Θεού μέ σοφία καί διάκριση.”

“Μακαριώτατε, έχετε περάσει από δόξα καί ατιμία, από διωγμό καί ειρήνη, από μαρτύριο καί ανάσταση, καί έχετε αποκτήσει μεγάλη πείρα στήν ποιμαντική διακονία καί τήν διοίκηση της Τοπικής αυτής κκλησίας. Δέν νοείται Εκκλησία χωρίς μαρτύριο καί σταυρό, δέν μπορει νά χωρισθή ο Σταυρός από τήν Ανάσταση”, πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Σε άλλο σημείο ο κ. Ιερώνυμος ανέφερε ότι “χαιρόμαστε ιδιαιτέρως, πού σήμερα, Μακαριώτατε, άγεται καί τά ονομαστήριά Σας, κατά τήν ημέραν αυτή πού εορτάζουν οι δύο Ελληνες αυτάδελφοι Απόστολοι των Σλαύων Κύριλλος καί Μεθόδιος, οι οποίοι απεστάλησαν από τόν Μέγαν Φώτιον, Πατριάρχην Κωνσταντινουπόλεως, στήν Μοραβία καί επετέλεσαν λαμπρό εργο, μέ αγάπη στόν Θεό καί τόν ανθρωπο, ταυτοχρόνως δέ καί πολιτιστικό, αφού κατήρτισαν σλαυικό αλφάβητο, τό λεγόμενο Κυριλλικόν, μέ βάση τήν ελληνική μεγαλογράμματη γραφή, μετέφρασαν τήν Αγία Γραφή, τά λειτουργικά καί κανονικά βιβλία καί έκαναν πρωτότυπα σλαυικά έργα σύμφωνα μέ τόν ελληνικό καί βυζαντινό τρόπο γραφής, όπως γράφει ο καθηγητής Drornik.”

“Φέρετε τό ονομα του αγίου Κυρίλλου, του φωτισμένου αυτού ανδρός, καί γι’ αυτό καί Σας ευχόμαστε νά ποιμαίνετε τό εκλεκτό ποίμνιο πού Σας εμπιστεύθηκε ο Θεός, μέ σοφία καί διάκριση, οπως τό πράττετε μέχρι τώρα, νά οιακοστροφήτε νηφάλια καί επιδέξια τό σκάφος της Τοπικής Έκκλησίας μέ τά πολυποίκιλα χαρίσματα πού Σας κοσμούν, μέ ειρήνη καί θεολογία, μέ πράξη καί θεωρία, μέ τίς πρεσβείες του ομωνύμου Σας αγίου καί νά αξιώνεσθε νά πορεύεσθε εν ειρήνη καί χαρά τόν βίο σας πρός δόξαν Θεού καί έπαινον της Εκκλησίας του Χριστού. Είησαν πολλά τά έτη σας, Μακαριώτατε Πρωθιεράρχα της Τοπικής αυτής μαρτυρικής καί ένδοξης κκλησίας”, ανέφερε κλείνοντας ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας.


ΓΙΑΤΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΟΡΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ;

Η Εκκλησία μας  εορτάζει τη μεγάλη Δεσποτική εορτή της Αναλήψεως του Ιησού Χριστού. Για την θεία Ανάληψη ομολογούμε στο Σύμβολο της Πίστεως, δηλαδή στο «Πιστεύω», ότι όταν τελείωσε το έργο της θείας οικονομίας, ο Ιησούς Χριστός αναλήφθηκε στους ουρανούς και κάθισε στα δεξιά του Θεού Πατέρα. Να τα λόγια του ιερού Συμβόλου, που τα ακούμε στη θεία Λειτουργία: «Και ανελθόντα εις τους ουρανούς και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός».

Αλλά ποιά είναι η σημασία της Αναλήψεως του Ιησού Χριστού για την πίστη μας; Γιατί όλα τα θεία γεγονότα, όσα δηλαδή έκανε και κάνει ο Θεός για τη σωτηρία μας, έχουν πάντα μια πολύ βαθειά σημασία και φανερώνουν τη βουλή του Θεού, σύμφωνα με την οποία γίνονται όσα γίνονται στο κόσμο. Όσα η βουλή του Θεού έκανε και κάνει για τη σωτηρίας μας, η Εκκλησία τα ονομάζει «μυστήριο της θείας οικονομίας». Ποιά είναι λοιπόν στο μυστήριο της θείας οικονομίας η σημασία της θείας Αναλήψεως; Γιατί δηλαδή η Εκκλησία εορτάζει την Ανάληψη του Ιησού Χριστού και τί σημασία έχει αυτή η εορτή για την πίστη μας; Γιατί όλες οι εορτές της Εκκλησίας αναφέρονται στα ιερά πρόσωπα και γεγονότα του μυστηρίου της θείας οικονομίας.  Μυστήριο της θείας οικονομίας είναι όσα έκαμε και κάνει η ανερμήνευτη βουλή του Θεού για τη σωτηρία του κόσμου και του άνθρωπου.

Για τη σημασία  της θείας Αναλήψεως μας ομιλεί η Εκκλησία. Γιατί η Εκκλησία είναι στους πιστούς ο δάσκαλος της θείας αλήθειας. Η Εκκλησία μας ερμηνεύει τις θείες Γραφές και η Εκκλησία κάθε φορά, ως δάσκαλος και  μητέρα μάς οδηγεί στο δρόμο της σωτηρίας. Όχι μόνο στο θείο κήρυγμα και στην υμνολογία, δηλαδή στα τροπάρια κάθε εορτής, η Εκκλησία εξηγεί στους χριστιανούς και τους διδάσκει τις αλήθειες της πίστεως. Θα περιοριστούμε λοιπόν σε δύο από τα πιό γνωστά τροπάρια της εορτής της Αναλήψεως, για να δούμε ποιά είναι η σημασία της μεγάλης αυτής Δεσποτικής εορτής.

Πρώτο είναι το Απολυτίκιο. Λέγεται έτσι, γιατί ψάλλεται στην Απόλυση του Εσπερινού. Σε κάθε εορτή ο αντιπροσωπευτικός ύμνος είναι το Απολυτίκιο, ένα τροπάριο σύντομο, που όλοι σχεδόν οι πιστοί το ξέρουν και το ψάλλουν. Να λοιπόν το Απολυτίκιο της εορτής της Αναλήψεως.

«Ανελήφθης εν δόξη, Χριστέ ο Θεός ημών χαροποιήσας τους μαθητάς τη επαγγελία του Άγιου Πνεύματος. Βεβαιωθέντων αυτών διά της ευλογίας, ότι συ ει ο Υιός του Θεού ο Λυτρωτής του κόσμου».

Με δικά μας λόγια αυτό το τροπάριο θέλει να πει· «Ανα­λήφθηκες με δόξα, Χριστέ ο Θεός μας, αφού πρώτα χαροποίησες τους μαθητές με την υπόσχεση πως θα στείλεις το Άγιο Πνεύμα κι αφού εκείνοι, με την ευλογία που τους έδωσες βεβαιώθηκαν ότι συ είσαι ο Υιός του Θεού, ο Λυτρωτής του κόσμου».

Το δεύτερο τροπάριο της εορτής της Αναλήψεως, που το ακούμε στη θεία Λειτουργία, είναι το Κοντάκιο. Λέγεται έτσι, γιατί «εν κοντώ», δηλαδή σε λίγα λόγια και σύντομα ομιλεί πάντα για την υπόθεση της κάθε εορτής. Να λοιπόν το Κοντάκιο της εορτής της Αναλήψεως.

«Την υπέρ ημών πληρώσας οικονομίαν, και τα επί γης ενώσας τοις ουρανίοις, ανελήφθης, Χριστέ ο Θεός ημών ουδαμόθεν χωριζόμενος, αλλά μένων αδιάστατος και βιών τοις αγαπώσί σε· Εγώ ειμί μεθ’ υμών και ουδείς καθ’ υμών».

Εξηγούμε κι αυτό το τροπάριο στη δική μας γλώσσα·«Αφού τέλειωσες όσα ήταν να γίνουν για τη σωτηρία μας κι αφού ένωσες τα επίγεια με τα ουράνια, αναλήφθηκες με δόξα, Χριστέ ο Θεός μας. Καθόλου όμως δεν χωρίστηκες από μας, αλλά μένεις μαζί μ’ εκείνους που σε αγαπούν και τους βεβαιώνεις ότι εγώ είμαι μαζί σας και κανένας δεν μπορεί να σας βλάψει».

Αυτά τα δύο τροπάρια, μαζί με όλα τα άλλα βέβαια που ψάλλουμε σήμερα, μας εξηγούν και μας λένε τι είναι η εορτή της Αναλήψεως. Μας λένε πρώτα ποιός είναι αυτός που αναλήφθηκε, πως και πότε αναλήφθηκε και γιατί αναλήφθηκε. Αυτός που αναλήφθηκε είναι ο Χριστός ο Λυτρωτής του κόσμου. Αναλήφθηκε, όταν με τη διδασκαλία του, με τα θαύματα του, με το σταυρικό θάνατο και την Ανάστασή του, τέλειωσε το έργο της θείας οικονομίας για τη σωτηρία του κόσμου. Αναλήφθηκε με δόξα, έδωσε την υπόσχεση πως θα στείλει το Άγιο Πνεύμα και βεβαίωσε πως πάντα είναι μαζί μας, όταν τον πιστεύουμε και τον αγαπάμε. Ο Ιησούς Χριστός, ο Υιός του Θεού έγινε άνθρωπος, χωρίς να πάψει να είναι Θεός, πήρε πάνω του την ανθρώπινη φύση κι έγινε Θεός και άνθρωπος, Θεάνθρωπος, και ως Θεάνθρωπος αναλήφθηκε στους ουρανούς. 

Η ανάληψη δηλαδή είναι το ανέβασμα του ανθρώπου στους ουρανούς. Εκεί τώρα ο Θεάνθρωπος Σωτήρας και Λυτρωτής του κόσμου κάθεται στα δεξιά του Θεού Πατέρα και «εντυγχάνει υπέρ ημών», δηλαδή είναι κοντά και μαζί με όλους, που τον πιστεύουν και τον αγαπούν. Και ευλογεί όλους εμάς, όπως τον είδαν οι Απόστολοι να τους ευλογεί και να αναλαμβάνεται στους ουρανούς. 



ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΩΝ ΕΝ ΒΟΙΩΤΙΑ ΑΓΙΩΝ - 26 ΜΑΪΟΥ


ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ
ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΒΟΙΩΤΩΝ ΑΓΙΩΝ
Στην περιοχή Άρματος – Ελαιώνα Θηβών

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΗΓΥΡΕΩΣ

Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

7:00 μ.μ. Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροσταντούντος
του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου.

Σάββατο 26 Μαΐου 2012

7:00 π.μ. Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος
του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Γεωργίου.



ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ.


Ελλάδα

Πολλά είναι πλέον και στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης τα εναλλακτικά κοινωνικά νομίσματα που κυκλοφορούν στην αγορά. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως οι άνθρωποι προσφέρουν αγαθά και υπηρεσίες, πληρώνοντας με ένα εικονικό νόμισμα, που καθορίζεται ανά περιοχή: η Πάτρα έχει τους οβολούς, ο Βόλος την μονάδα ΤΕΜ, το Λασίθι έχει το καερέτι, στην Αθήνα κυκλοφορούν τα φασούλια και στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης το ΚοιΝό.

Αναταραχή έχει προκαλέσει στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας η επιστροφή στο κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη και βουλευτών της Δημοκρατικής Συμμαχίας, καθώς με την ένταξή τους στις γαλάζιες εκλογικές λίστες αυτομάτως μένουν εκτός βουλευτές που εξελέγησαν στις 6 Μαΐου. Οι εκλογικοί συνδυασμοί της ΝΔ αναμένεται να ανακοινωθούν τη Δευτέρα, 28 Μαΐου, δηλαδή την τελευταία ημέρα της διορίας που έχει δώσει το Πρωτοδικείο.

Μήνυμα στους πολίτες να σκεφτούν και να ψηφίσουν με κριτήριο την πατρίδα, μέσα σε μια Ευρώπη που αλλάζει, έστειλε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Πέμπτης, λίγο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες. Ο κ. Σαμαράς εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας: «Εμείς χτίζουμε μια νέα Ελλάδα, αυτοί την γκρεμίζουν».

Στα Mαθηματικά εξετάζονται σήμερα, Πέμπτη, οι μαθητές των ΕΠΑΛ (ομάδα Α’) στο πλαίσιο των πανελλαδικών εξετάσεων. Υπέρ της συγκρότησης κυβέρνησης κεντροαριστεράς με βασικό κορμό το ΠΑΣΟΚ τάχθηκε ο Κώστας Σκανδαλίδης. Ο ίδιος κατηγόρησε τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι συμπεριφέρονται ως μεγάλα κόμματα, ενώ δεν είναι και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι υπεύθυνη δύναμη και έχει συγκεκριμένο σχέδιο διαπραγμάτευσης του μνημονίου.

Κόσμος

Για δεύτερη ημέρα ψηφίζουν οι πολίτες της Αιγύπτου για την ανάδειξη νέου προέδρου της χώρας. Πρόκειται για τις πρώτες προεδρικές εκλογές, 15 μήνες μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ. Μεγάλες ουρές έχουν σχηματιστεί σε πολλά εκλογικά τμήματα, ενώ σε γενικές γραμμές η εκλογική διαδικασία κυλά ομαλά.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν κατάφερε να σταθεί στο ύψος του και να δείξει το ίδιο θάρρος με τους αντικαθεστωτικούς σε χώρες όπως η Συρία και αποδεικνύεται «όλο και περισσότερο ακατάλληλο να αντιμετωπίσει τις ανάγκες», επισημαίνει η Διεθνής Αμνηστία στην ετήσια έκθεσή της για το 2011. «Οι λαοί εξεγείρονται με κίνδυνο τη ζωή τους. Δυστυχώς οι ηγεσίες τους, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, τους διαψεύδουν» τόνισε ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης Σαλίλ Σέτι.

Τη συνεργασία τους για την κατασκευή διθέσιων σπορ αυτοκινήτων ανακοίνωσαν δύο από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου, ο ιταλικός όμιλος Fiat και η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Mazda. Η συμφωνία περιλαμβάνει την κατασκευή ενός νέου σπορ μοντέλου για τη θυγατρική της Fiat, την Alfa Romeo, και ενός κάμπριο με πρωτοποριακό κινητήρα για τη Mazda. Τα νέα αυτοκίνητα θα κατασκευαστούν στο εργοστάσιο της Mazda στη Χιροσίμα και θα βασίζονται στο «καμάρι» της ιαπωνικής εταιρείας, το MX5.

«Θαρραλέο» χαρακτηρίζεται το ντεμπούτο του Φρανσουά Ολάντ στις ευρωπαϊκές Συνόδους. Ο Γάλλος ηγέτης έκανε φανερό ότι δεν θα διστάσει να αντιπαρατεθεί με το Βερολίνο για τη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής. Ο Φρ.Ολάντ «έσπασε», μάλιστα, την παράδοση της συνάντησης Γαλλίας-Γερμανίας πριν τη Σύνοδο, επιλέγοντας να συνομιλήσει με τον Ισπανό πρωθυπουργό. οι εικόνες πριν και μετά τη Σύνοδο δείχνουν τον Γάλλο πρόεδρο να βρίσκεται σε απόσταση από τη Γερμανίδα καγκελάριο και να μιλά με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες. «Δεν πιστεύει στα δίπολα» δήλωσε συνεργάτης του Ολάντ. «Δεν θέλει να αντικαταστήσει το "Μερκοζί" με το "Φράντζελα" ή με το "Μερκολάντ". Θέλει η συνεργασία του (με το Βερολίνο) να υπάρχει για να εξυπηρετεί την υπόλοιπη Ευρώπη» πρόσθεσε.

Την επιθυμία να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ και παράλληλα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, εξέφρασαν τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης σε δήλωση που υιοθέτησαν μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. «Θα διασφαλίσουμε ότι τα ευρωπαϊκά ταμεία και εργαλεία θα κινητοποιηθούν προκειμένου να φέρουν την Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας» επισημαίνει το ανακοινωθέν. Ωστόσο, παρά τις υποσχέσεις, δεν υπάρχει κάτι απτό, προς το παρόν, καθώς οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν συμφώνησαν να μειώσουν την πίεση που ασκείται στην Ελλάδα.

Οικονομία

Η γερμανική οικονομία επεκτάθηκε κατά 0,5% το πρώτο τρίμηνο του 2012, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, έπειτα από συρρίκνωση 0,2% στο τελευταίο τρίμηνο του 2011 και κατάφερε να αποφύγει την ύφεση χάρη κυρίως στην ανάκαμψη των εξαγωγών.

Ειδοποιητήρια με απειλές κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων ακόμα και για ληξιπρόθεσμα χρέη 300 ευρώ, στέλνει σε περίπου 900.000 φορολογούμενους το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να σταματήσει την μεγάλη πτώση των δημοσίων εσόδων. Όσοι φορολογούμενοι λάβουν τις σχετικές επιστολές πρέπει να γνωρίζουν ότι η προθεσμία για την υπαγωγή σε ευνοϊκή ρύθμιση των οφειλών λήγει στις 31 Μαΐου.

Η έκδοση κοινών ευρωομολόγων ήταν στο επίκεντρο της άτυπης Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, καθώς από τη μία πλευρά ο νέος Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επιμένει ότι αποτελεί σημείο εκκίνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, ενώ από την άλλη, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εκτιμά ότι «δεν συμβάλλει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης» και ουσιαστικά βλέπει την κοινή έκδοση χρέους στο τέλος της διαδρομής μετά τη δημοσιονομική ενοποίηση. Το θέμα παραπέμπεται για τη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Ιουνίου.

Αθλητισμός

Παίκτης του Ολυμπιακού για τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι ο Παναγιώτης Βλαχοδήμος που φέτος έκανε ένα εντυπωσιακό πρωτάθλημα με τη φανέλα της Ξάνθης. Ο 20χρονος μεσοεπιθετικός ανακοινώθηκε επίσημα το βράδυ της Τετάρτης από την «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ και στις πρώτες του δηλώσεις ως παίκτης των Πειραιωτών, δήλωσε ότι του συνέβη ό,τι καλύτερο!

Παρουσία του Στάθη Μπαϊρακτάρη συνεδρίασε το βράδυ της Τετάρτης το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΕ ΑΕΚ. Όπως στην πρωινή Γενική Συνέλευση της εταιρίας, έτσι και στη διάρκεια του ΔΣ ο υποψήφιος επενδυτής επανέλαβε ότι θέλει το 51% της ΠΑΕ δίνοντας 3,5 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια ωστόσο δήλωσε ότι προσφέρει 13 εκατ. ευρώ για το 80% των μετοχών της ΠΑΕ ΑΕΚ και ότι προτίθεται να δώσει επιπλέον μέχρι και 30 εκατ. ευρώ για τα χρέη!

Απίστευτες σκηνές βίας έζησαν το απόγευμα της Τετάρτης, όσοι βρέθηκαν στον τόπο των επεισοδίων που έκαναν την εμφάνισή τους σε αγώνα του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου στην Πεύκη και μάλιστα είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τεσσάρων ατόμων, εκ των οποίων οι τρεις μαχαιρωμένοι, αλλά ευτυχώς διέφυγαν τον κίνδυνο! Όλα ξεκίνησαν λίγο πριν από το τέλος του αγώνα μπαράζ για την άνοδο στην Δ' Εθνική, μεταξύ της Πεύκης και του Περαμαϊκού.


Η ΜΟΝΙΜΗ ΕΜΜΟΝΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ: ΜΕΓΑΛΟΣ Ο ΕΡΩΤΑΣ ΜΕ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥΣ.

Είναι διαχρονική η πεποίθηση ότι για να βελτιώσεις κάποια δυσάρεστη κατάσταση πρέπει πάνω απ' όλα να γνωρίσεις τα αίτια που την προκάλεσαν. Απ' ό,τι φαίνεται, ο κανόνας αυτός δεν ισχύει για τους πολιτικούς ηγέτες της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας.

Αυτοί πιστεύουν σε κάποιο είδος ομοιοπαθητικής: επαναλαμβάνοντας τις ίδιες πράξεις που δημιούργησαν το πρόβλημα νομίζουν ότι θα οδηγηθούν από κάποια μαγική οδό στη λύση του. Ο τρόπος που γίνεται η εκλογική αναμέτρηση αυτές τις εβδομάδες οδηγεί στη βεβαιότητα ότι δεν είναι ικανοί να αλλάξουν καμία απολύτως συνήθεια. Με απόλυτη προσήλωση στις ανύπαρκτες ή ανεδαφικές θέσεις τους, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη ποικιλία κομματικών σχηματισμών, καλούν τον λαό να τους προτιμήσει γιατί το φταίξιμο είναι πάντα των άλλων.

Η δημοκρατία της Μεταπολίτευσης λειτούργησε περισσότερο με τους κανόνες της επικοινωνίας παρά με διαχειριστική σοβαρότητα. Γι' αυτό και απέτυχε, και αυτό έγινε φανερό μετά την εκκωφαντική κατάρρευση του οικονομικοπολιτικού οικοδομήματος που έχτισαν χωρίς σωστά θεμέλια. Η πρώτη συνήθεια δεκαετιών που θα 'πρεπε να μεταβληθεί: δεν κατανοούν ότι δεν είναι εποχή για τόση προβολή και ότι, αντίθετα, η συχνή παρουσία τους στα ΜΜΕ μπορεί να αποτελεί δυσφήμηση ή και αρνητική διαφήμιση αντί για εποικοδομητική προβολή! Ολοζώντανο το παραμύθι της κακιάς μάγισσας που, παρ' όλη την ασχήμια της, είναι το μόνο που δεν καταλαβαίνει και συνέχεια αυτοθαυμάζεται στον καθρέπτη της, που αλίμονό του αν τη δείξει όπως πράγματι είναι!

Οι σπατάλες του δημόσιου τομέα είναι υπεύθυνες πάνω απ' όλα! Είναι πλέον τόσο βέβαιο και τόσο φανερό... Αντί να διορθώνουν λοιπόν το αίτιο αυτό, πιέζουν ολοένα και περισσότερο τον τροφοδότη ιδιωτικό τομέα μέχρι να τον εξαφανίσουν. Αντί να κυνηγήσουν τους πραγματικούς φοροφυγάδες, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν καν ΑΦΜ, νομοθετούν και ψηφίζουν μέτρα που τα μαθαίνουν και τα εκτελούν μόνο οι συνεπείς επιχειρήσεις, οι μόνες που υφίστανται τις ζημιές αν έχουν κάποιο πρόβλημα. Μόνιμο λάθος: η αλλαγή της νομοθεσίας σπουδαιότερη από την εκτέλεσή της!

Αντί να λύσουν διάφορα προβλήματα δίνοντας προτεραιότητα στις πράξεις και την υλοποίηση των αποφάσεων, μονομαχούν τηλεοπτικά για το ποιος θα είναι ο πιο συμπαθής ανάμεσα σε ανταγωνιστές που για να μη γίνουν αντιπαθείς δεν έκαναν απολύτως τίποτα. Είναι, φαίνεται, και αυτό βασικός κανόνας του πολιτικού: ο περιορισμός του στο ασφαλές καταφύγιο των ωραίων λόγων και των μηδενικών έργων. Προσέξτε περιγραφή του Μπέρναρντ Σο: «Δεν ξέρει τίποτα και νομίζει ότι ξέρει τα πάντα. Αυτό δείχνει μια ξεκάθαρη κλίση στην πολιτική». Δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν ότι ήλθε η ώρα που ο καθένας πρέπει να προσφέρει όπου είναι γνώστης και ικανός, ότι ο τόπος δεν χρειάζεται πλέον λογάδες ή ξερόλες, χρειάζεται δημιουργούς.

Ετσι, λειτουργώντας με τις ίδιες μεθόδους σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες, οδηγήθηκαν στο αγαπημένο τους σπορ: τις πρόωρες εκλογές. Περιέργως, είναι η πρώτη φορά που κανείς δεν τις ονομάζει πρόωρες, προφανώς για να μην προκαλούν με το να θυμίζουν το κόστος τους. Γνωρίζοντας άριστα την ψυχολογία του λαού, δημιουργούν μια επίπλαστη αισιοδοξία, μια εορταστική ατμόσφαιρα, μια τελετουργία, ένα διάλειμμα κατά τη διάρκεια του οποίου λησμονιούνται τα προβλήματα, μια παλλαϊκή εκτόνωση. Διαφημίζουν τα παλιά προϊόντα με τις ίδιες μεθόδους και μετά τη γιορτή θα χρειάζονται περισσότερη ενίσχυση από τον ασφυκτικά πιεζόμενο ιδιωτικό τομέα. Οι φορολογούμενοι για μια ακόμη φορά θα πληρώσουν το εισιτήριο γι' αυτό το θέατρο!

Παρακαλούν τους ψηφοφόρους να αποφασίσουν με σύνεση και σκέψεις και όχι με θυμό ή ακολουθώντας τον συναισθηματισμό τους, κανόνα που παραβίασαν και συνεχίζουν να μην τον εκτελούν κυρίως οι ίδιοι: με τα συνηθισμένα κολπάκια απευθύνονται μόνο στα κατώτερα ένστικτα του λαού παρά στη λογική του. Το μεγάλο ερώτημα κάθε πολίτη: είναι δυνατόν τόσο έξυπνοι, υποτίθεται, άνθρωποι να μην καταλαβαίνουν τα λάθη τους; Δεν βλέπουν ότι η επανάληψη δεν οδηγεί πουθενά; Πόσες φορές πρέπει ο παλαιοκομματισμός να αποτύχει για να αποφασίσει να αλλάξει τρόπο σκέψης και ενέργειας; Δεν κατανοούν ότι δεν είμαστε στην εποχή των λόγων, των συνθημάτων, της φανατικής προσήλωσης, του λογοπαίγνιου, της ποδοσφαιροποίησης της πολιτικής ζωής; Οτι ο λαός έπαψε να πιστεύει ότι καλός πολιτικός είναι όποιος έχει πιο δυνατή φωνή στα τηλεοπτικά παράθυρα ή όποιος βρίζει με την πρέπουσα ευγένεια τον συνομιλητή του, αν τον αφήνει να αρθρώσει λέξη; Οτι είμαστε στην εποχή των αριθμών και της πειθαρχημένης οικονομικής διαχείρισης; Οτι το να μάθουν μαθηματικά και οικονομικά είναι πιο αναγκαίο από την εξάσκηση στη ρητορική; Οτι το επάγγελμα του πολιτικού, το δεύτερο αρχαιότερο του κόσμου, πρέπει να μεταβληθεί και να μοιάζει περισσότερο με ένα είδος θετικής επιστήμης;

Η συνήθεια είναι δεύτερη φύση! Δεν είναι δυνατόν, απ' ό,τι φαίνεται, να απαλλαγούν απ' αυτόν τον εγκλωβισμό. Τα επαναλαμβανόμενα λάθη έγιναν η φύση τους, ο μεγάλος έρωτας της ζωής τους. Θυμίζουν το παραμύθι του σκορπιού με τον βάτραχο. Αγωνίζονται με τις παλιές μεθόδους, έχουν τις παλιές φιλοδοξίες, δεν προλαβαίνουν να εκπαιδευτούν σε κάτι διαφορετικό, αν και όταν είναι σκόπιμο για τους ίδιους έχουν μεγάλες ικανότητες προσαρμογής. Σαν τον κ. Κόινερ του Μπέρτολντ Μπρεχτ: «Κουράζονται πάρα πολύ, ετοιμάζουν το επόμενο λάθος τους».

REUTERS: Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΣΧΕΔΙΑ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΞΟΔΟ.


Οι 16 χώρες της Ευρωζώνης, δηλαδή όλες εκτός της Ελλάδας, συμφώνησαν να ετοιμάσει κάθε μία ένα σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για το ενδεχόμενο που η χώρας μας αποφασίσει να φύγει από το ευρώ μετά τις εκλογές, αναφέρει το Reuters.

Στο άρθρο που δημοσιεύει το ειδησεογραφικό πρακτορείο σήμερα, επικαλούμενο πληροφορίες που έλαβε από δύο ανώτερους κοινοτικούς αξιωματούχους, αναφέρει ότι η συμφωνία για τα σχέδια εκτάκτου ανάγκης έγινε στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup Working Group, που έγινε τη Δευτέρα.

«Το Eurogroup Working Group συμφώνησε ότι κάθε χώρα-μέλος θα πρέπει να προετοιμάσει ένα σχέδιο εκτάκτου ανάγκης, για τις πιθανές συνέπειες μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ», είπε ο ένας από τους δύο αξιωματούχους που ήταν παρών στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης.

«Μέχρι στιγμής, δεν είχε προετοιμαστεί κάτι ανάλογο, σε επίπεδο Ευρωζώνης, για το φόβο διαρροών στον Τύπο», επισήμανε ο ίδιος αξιωματούχος.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα γράφει το Reuters, στους κόλπους της Ευρωζώνης διακινείται ένα υπόμνημα που έχει ετοιμάσει μία χώρα-μέλος (δεν κατονομάζεται) και το οποίο περιλαμβάνει βασικά στοιχεία που θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι υπόλοιπες χώρες του ευρώ, αν η Ελλάδα διαβεί την πόρτα της εξόδου με τη θέλησή της.

Το έγγραφο αυτό περιγράφει το πιθανό κόστος για κάθε χώρα-μέλος στην περίπτωση που συμβεί το πιθανολογουμενο grexit, και αναφέρει ότι αν φτάσουν τα πράγματα σε τέτοιο σημείο θα πρέπει να επιδιωχθεί ένα συναινετικό διαζύγιο. Παράλληλα, στο υπόμνημα σημειώνεται ότι αν αποχωρήσει η Ελλάδα τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ θα πρέπει να την υποστηρίξουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Eurogroup Working Group προετοιμάζει τις συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και, το κυριότερο, ασκεί τη διοίκηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF)

Die Zeit: Η ΕΚΤ έχει δημιουργήσει ομάδα διαχείρισης κρίσης για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Και η γερμανική εφημερίδα Die Zeit αναφέρει σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δημιουργήσει μια ομάδα κρίσης για να διαχειριστεί ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, μετά τις εκλογές που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο μήνα.

Συγκεκριμένα, η Die Zeit αναφέρει πως επικεφαλής της ομάδας είναι ο Γεργκ Ασμουσεν, ένας εκ των διευθυντών της ΕΚΤ, ο οποίος έχει υποβαθμίσει αναφορές ότι η ΕΚΤ προετοιμάζεται για μια έξοδο της Ελλάδας.

Προσθέτει, μάλιστα,  πως η γερμανική κεντρική τράπεζα, η Μπούντεσμπανκ, έχει δημιουργήσει μια παρόμοια ομάδα. Τόσο η ΕΚΤ όσο και η Μπούντεσμπανκ αρνήθηκαν να σχολιάσουν την πληροφορία όταν τους το ζήτησε το γερμανικό Πρακτορείο.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 24/5/2012


Γεγονότα

1626: Ο ολλανδός άποικος Πίτερ Μίνουιτ αγοράζει από τους Ινδιάνους το νησί του Μανχάταν. Ως αντάλλαγμα προσφέρει μπρελόκ και άλλα φανταχτερά μπιχλιμπίδια, αξίας 24ων δολαρίων.

1886: Λήγει ο αποκλεισμός των ελληνικών παραλίων από τους στόλους Αγγλίας και Ρωσίας, που είχε επιβληθεί στις 26 Απριλίου. Αιτία του αποκλεισμού ήταν η άρνηση της κυβέρνησης Θεόδωρου Δηλιγιάννη να διατάξει αποστράτευση και να σταματήσει τις πολεμικές προετοιμασίες κατά της Τουρκίας.

1917: Συμμαχικός αποκλεισμός της Αθήνας. Ο γάλλος τέως υπουργός εξωτερικών Σελεστέν Ζονάρ φτάνει στον Πειραιά επικεφαλής του στόλου της Αντάντ, αποβιβάζει αγήματα στην ελληνική πρωτεύουσα, εξορίζει στην Κορσική μέλη της κυβέρνησης και πολλούς βασιλόφρονες πολιτικούς (Ιωάννης Μεταξάς, Δημήτριος Γούναρης, Σπύρος και Σταμάτης Μερκούρης) και απαιτεί την παραίτηση από τον θρόνο του Κωνσταντίνου, που δέχεται να μεταβεί στην Ελβετία.

1939: Οι πολύ χαμηλές τιμές στα προϊόντα συμβάλουν στην επιτυχία του θεσμού των λαϊκών αγορών στην Αθήνα.

1954: Ιδρύεται η γερμανική αεροπορική εταιρία Lufthansa.

1994: Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ εισηγούνται την παραπομπή του τέως πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Γεννήσεις

1686: Ντάνιελ Γκαμπριέλ Φαρενάιτ, γερμανολλανδός φυσικός, που δημιούργησε την ομώνυμη κλίμακα για τη μέτρηση της θερμοκρασίας. (Θαν. 16/9/1736)

1900: Εντουάρντο Ντε Φιλίπο, ιταλός θεατρικός συγγραφέας. (Θαν. 31/10/1984)

1941: Μπομπ Ντίλαν, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Ρόμπερτ Άλεν Ζίμερμαν, αμερικανός τραγουδιστής και συνθέτης.   [Αποφθέγματα]

Θάνατοι

1543: Μικολάι Κόπερνικ, Νικόλαος Κοπέρνικος η ελληνική εκδοχή του ονόματός του, πολωνός αστρονόμος, που εισηγήθηκε τη θεωρία του ηλιοκεντρικού συστήματος. (Γεν. 19/2/1473)

1974: Ντιουκ Έλινγκτον, αμερικανός συνθέτης και πιανίστας της τζαζ. (Γεν. 29/4/1899)

2001: Μαργαρίτα Λυμπεράκη, πεζογράφος και θεατρική συγγραφέας. (Γεν. 1919)