23 Μαΐου, 2012

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΜΟΣΧΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΩΝ ΤΩΝ ΡΩΣΙΩΝ Κ.κ. ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ.


«Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμε, 
Σεβασμιώτατοι αδελφοί αρχιερείς,
Σεβαστοί πατέρες και αδελφοί.

Μετά χαράς καλωσορίζω τη Μακαριώτητά Σας και την Τιμία Συνοδεία Σας, ως επίσημη αντιπροσωπεία της εν Ελλάδι Ορθοδόξου Εκκλησίας στην πρωτεύουσά μας τη Μόσχα.

Μόλις έχουμε υψώσει τις ένθερμες προσευχές μας υπέρ των δυο τοπικών μας Εκκλησιών, των Προκαθημένων αυτών, των Ιεραρχών, του ιερού κλήρου και του ευσεβούς ποιμνίου μας στο παρεκκλήσιο στην Πατριαρχική κατοικία, τιμώμενο επ΄ονόματι Πάντων των εν Ρωσία Αγίων. Έχουμε εκφράσει τις ευγνώμονες ευχαριστίες μας προς τον Κύριο Παντοκράτορα για το ότι οι Εκκλησίες μας με το άφατο έλεός Του τηρούν την ενότητα του Πνεύματος εν τω συνδέσμω της ειρήνης (Εφ. 4.3) και Τον παρακαλέσαμε να είναι ευλογημένη η ειρηνική  αυτή επίσκεψή Σας προς τη μεγαλύτερη σύσφιξη των αδελφικών μεταξύ μας δεσμών αγάπης, οι οποίοι μας συνδέουν ανά τους αιώνες.

Σας υποδεχόμαστε ως εκπροσώπους της ένδοξης Ελλάδας, όπου στον Άρειο Πάγο ο Απόστολος Παύλος κήρυξε στους ειδωλολάτρες την εν αληθεία λατρεία του αγνώστου Θεού (πρβλ. Πραξ. 17.23), και απ΄όπου αναχώρησαν οι Άγιοι Θεσσαλονικείς Ισαπόστολοι αυτάδελφοι Κύριλλος και Μεθόδιος προκειμένου διά του έργου τους να λάβουν οι Σλαβικοί λαοί αλβάφητο και γραφή και ταυτόχρονα την Αγία Γραφή μαζί με τα υψηλά δείγματα της ελληνικής πατερικής σκέψεως.

Ανεξάλειπτη άφησαν τη σφραγίδα τους στην εκκλησιαστική και πολιτιστική ιστορία της Πατρίδας μας οι εξ Ελλάδος καταγόμενοι έγκριτοι εκπρόσωποι της ελληνικής πνευματικότητας, της θεολογικής επιστήμης και των εκκλησιαστικών τεχνών: Άγιος Φώτιος και λοιποί Έλληνες Μητροπολίτες της Ρωσίας, ιδρυτής της σχολής αγιογραφίας Θεοφάνης ο Γραικός, αυτάδελφοι Λειχούδη, ιδρυτές της Θεολογικής Ακαδημίας Μόσχας, Αρχιεπίσκοπος Ελασσώνος Αρσένιος, Αρχιεπίσκοποι Ευγένιος Βούλγαρης και Νικηφόρος Θεοτόκης, ο τελευταίος μάλιστα με τον τάφο του σ΄ αυτό εδώ τη Μονή και πολλοί άλλοι. Διά των αγώνων και της θυσιαστικής τους προσφοράς όλοι αυτοί συνέβαλαν στην ενοποίηση των υπό τη διαποίμανση των Εκκλησιών μας λαών.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας υιοθέτησε και επανεξέτασε δημιουργικά την πλούσια πνευματική και πολιτιστική παράδοση του Βυζαντίου. Η Ρωσική Εκκλησία πάντα μετ΄ευγνωμοσύνης διατηρούσε τη μνήμη των Φωτιστών της και ανταπέδιδε καλό αντί καλού, στηρίζοντας τους ομόδοξους αδελφούς μας κατά τα πικρά χρόνια της Οθωμανικής κυριαρχίας και προτρέποντας το ρωσικό στρατό να πολεμάει για την απελευθέρωση του Ελληνικού λαού.

Σήμερα οι Εκκλησίες της Ρωσίας και της Ελλάδας συνεχίζουν εκείνο το μεγάλο πατροπαράδοτο έργο της οικοδόμησης της ενότητας της Ορθοδοξίας. Στην επιτυχία αυτού συνδράμουν εν πολλοίς και οι αμοιβαίες επισκέψεις των Προκαθημένων των Εκκλησιών, οι οποίες δεν αποτελούν μόνο τεκμήριο της εν Χριστώ αγάπης μας, αλλά επιτρέπουν και την ενίσχυση των σχέσεών μας, τη μέσα σε θερμό και ειλικρινές κλίμα συζήτηση των επίκαιρων προβλημάτων της Ορθοδοξίας, τη χάραξη των νέων αξόνων της φιλάδελφης συνεργασίας.

Γι΄αυτό το λόγο δίδουμε μεγάλη σημασία στην ειρηνική Σας επίσκεψη, η οποία αρχίζει σήμερα, στα όρια της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας και αναθέτουμε σ΄αυτήν πολλές ελπίδες.

Καλώς ορίσατε, Μακαριώτατε! Ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου!».



ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ  
ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟ 
ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΟΣΧΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΩΝ ΤΩΝ ΡΩΣΙΩΝ Κ.κ. ΚΥΡΙΛΛΟ.



«Μακαριώτατε Πατριάρχα Μόσχας 
καί Πάσης Ρωσίας καί αγαπητέ εν Χριστώ αδελφέ  κύριε Κύριλλε.

Μέ μεγάλη χαρά καί συγκίνηση  φθάσαμε μέ τή Χάρη του Θεού, εδώ στήν Πατρίδα Σας καί στήν Έδρα της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ρωσίας. Ήρθαμε γιά νά πραγματοποιήσουμε τήν πρώτη Επίσημη Επίσκεψή μας από της εκλογής καί ενθρωνίσεώς μας στόν ιστορικό καί Αποστολικό Θρόνο της Αγιωτάτης Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος, πρός τήν Αγιωτάτην Αδελφήν Ορθόδοξον Εκκλησίαν της Ρωσίας, μέ τήν οποία διατηρούμε ισχυρούς καί διαχρονικούς δεσμούς φιλίας καί αδελφικής αγάπης.

Η ιστορική αυτή Ιερά Μονή Δανίλοφσκυ, όπου μόλις τελέσαμε Δοξολογία πρός τόν Τριαδικό Θεό, καί όπου εκοιμήθη εν Κυρίω καί ετάφη ο επιφανής Ιεράρχης Νικηφόρος Θεοτόκης, ο οποίος, μαζί μέ τούς Μάξιμο Γραικό, Αρσένιο Ελασσωνος, Ευγένιο Βούλγαρη καί πλειάδα άλλων Ελλήνων, οι οποίοι σφυρηλάτησαν τούς αδελφικούς εν Χριστώ δεσμούς των δύο λαών μας,  θυμίζει σ’ όλους μας τήν βαθύτατη πίστη των Ρώσων αδελφών μας, η οποία, κατά τή διάρκεια όλων των αιώνων, αποτέλεσε τόν ακρογωνιαίο λίθο καί θεμέλειο, πάνω στό οποίο στήριξαν καί διατήρησαν τήν ελπίδα γιά τήν αντιμετώπιση των  κάθε είδους δοκιμασιών της παρούσης ζωής.

Στό τίμιο πρόσωπο της Υμετέρας Αγιότητος, χαιρετίζουμε τήν περί Υμάς σεπτή ιεραρχία, τόν ιερό Κλήρο, τίς μοναστικές αδελφότητες καί ολο τό ευλαβέστατο καί ηρωϊκό πλήρωμα της Αγιωτάτης Υμων Εκκλησίας. Επιπλέον, κομίζουμε ολοκάρδιες καί ειρηνικές ευχές πρός ενίσχυση καί επίρρωση των μεταξύ μας πνευματικων σχέσεων πρός δόξαν Θεού.

Μέ αυτά τά αισθήματα καί μέ αυτές τίς απλές καί ταπεινές σκέψεις καί έχοντας τή βεβαιότητα γιά τήν πνευματική ωφέλεια πού θά προκύψει από τήν ειρηνική αυτή επίσκεψη καί τήν αναστροφήν μετά του  Τιμίου Προσώπου της λίαν αγαπητής ημίν  Υμετέρας Μακαριότητος,  απευθύνουμε σ’ όλους τόν εγκάρδιο χαιρετισμό καί ασπασμό της εν Χριστώ Ιησού αγάπης».






ΑΦΙΧΘΗ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ.

Έφτασε πριν από μερικές ώρες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και τα μέλη της Συνοδείας του στο Αεροδρόμιο της Ρωσικής πρωτεύουσας. Ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος πραγματοποιεί από σήμερα επίσημη επίσκεψη στην Εκκλησία της Ρωσίας, έτυχε θερμής υποδοχής από τον Μητροπολίτη Κρουτίσης και Κολόμνας Ιουβενάλιο, τον Μητρόπολιτη Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνα και τον Επίσκοπο Ποντόλσκ κ. Τύχωνα.Ο Μητροπολίτης Ιουβενάλιος καλωσορίζοντας τον Αρχιεπίσκοπο, μεταξύ άλλων, ανέφερε "είναι μεγάλη μας χαρά που σας έχουμε σήμερα κοντά μας, μία σημαντική ημέρα για εμάς". Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε: ''Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που μου δίνεται την ευκαιρία να συνεορτάσω μαζί σας και με τον Πατριάρχη Μόσχας". Επίσης, τον Αρχιεπίσκοπο καλωσόρισε ο Πρόεδρος των Εξωτερικών του Πατριαρχείου Μόσχας κ. Ιλαρίωνας, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε πως η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου και της συνοδείας του, τους χαροποιεί ιδιαιτέρως. Λαμπρή υποδοχή επεφύλαξε πριν από λίγα λεπτά στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας στην Ιερά Μονή του Αγίου Δανιήλ.

Ο Πατριάρχης Μόσχας καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο στα ελληνικά, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Καλώς ήρθατε Μακαριώτατε". Στη συνέχεια στο παρεκκλήσι του Πατριαρχικού Μεγάρου τελέστηκε σύντομη δέηση, από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, παρουσία του Πατριάρχη Κυρίλλου και πλειάδα Ιεραρχών της Ρωσικής και Ελλαδικής Εκκλησίας.

"Μετά χαράς καλωσορίζω τη Μακαριώτητά Σας και την Τιμία Συνοδεία Σας, ως επίσημη αντιπροσωπεία της εν Ελλάδι Ορθοδόξου Εκκλησίας στην πρωτεύουσά μας τη Μόσχα. Μόλις έχουμε υψώσει τις ένθερμες προσευχές μας υπέρ των δυο τοπικών μας Εκκλησιών, των Προκαθημένων αυτών, των Ιεραρχών, του ιερού κλήρου και του ευσεβούς ποιμνίου μας στο παρεκκλήσιο στην Πατριαρχική κατοικία, τιμώμενο επ΄ονόματι Πάντων των εν Ρωσία Αγίων. Έχουμε εκφράσει τις ευγνώμονες ευχαριστίες μας προς τον Κύριο Παντοκράτορα για το ότι οι Εκκλησίες μας με το άφατο έλεός Του τηρούν την ενότητα του Πνευματος εν τω συνδέσμω της ειρήνης (Εφ. 4.3) και Τον παρακαλέσαμε να είναι ευλογημένη η ειρηνική  αυτή επίσκεψή Σας προς τη μεγαλύτερη σύσφιξη των αδελφικών μεταξύ μας δεσμών αγάπης, οι οποίοι μας συνδέουν ανά τους αιώνες", ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης Μόσχας.

Επίσης τόνισε: "Σας υποδεχόμαστε ως εκπροσώπους της ένδοξης Ελλάδας, όπου στον Άρειο Πάγο ο Απόστολος Παύλος κήρυξε στους ειδωλολάτρες την εν αληθεία λατρεία του αγνώστου Θεού (πρβλ. Πραξ. 17.23), και απ΄όπου αναχώρησαν οι Άγιοι Θεσσαλονικείς Ισαπόστολοι αυτάδελφοι Κύριλλος και Μεθόδιος προκειμένου διά του έργου τους να λάβουν οι Σλαβικοί λαοί αλβάφητο και γραφή και ταυτόχρονα την Αγία Γραφή μαζί με τα υψηλά δείγματα της ελληνικής πατερικής σκέψεως."

Αναφερόμενος στην ιστορία των δύο λαών, ο Πατριάρχης Μόσχας ανέφερε: "Ανεξάλειπτη άφησαν τη σφραγίδα τους στην εκκλησιαστική και πολιτιστική ιστορία της Πατρίδας μας οι εξ Ελλάδος καταγόμενοι έγκριτοι εκπρόσωποι της ελληνικής πνευματικότητας, της θεολογικής επιστήμης και των εκκλησιαστικών τεχνών: Άγιος Φώτιος και λοιποί Έλληνες Μητροπολίτες της Ρωσίας, ιδρυτής της σχολής αγιογραφίας Θεοφάνης ο Γραικός, αυτάδελφοι Λειχούδη, ιδρυτές της Θεολογικής Ακαδημίας Μόσχας, Αρχιεπίσκοπος Ελασσώνος Αρσένιος, Αρχιεπίσκοποι Ευγένιος Βούλγαρης και Νικηφόρος Θεοτόκης, ο τελευταίος μάλιστα με τον τάφο του σ΄ αυτό εδώ τη Μονή και πολλοί άλλοι. Διά των αγώνων και της θυσιαστικής τους προσφοράς όλοι αυτοί συνέβαλαν στην ενοποίηση των υπό τη διαποίμανση της Εκκλησίας μας λαών".

Κλείνοντας τόνισε: "Σήμερα οι Εκκλησίες της Ρωσίας και της Ελλάδας συνεχίζουν εκείνο το μεγάλο πατροπαράδοτο έργο της οικοδόμησης της ενότητας της Ορθοδοξίας. Στην επιτυχία αυτού συνδράμουν εν πολλοίς και οι αμοιβαίες επισκέψεις των Προκαθημένων των Εκκλησιών, οι οποίες δεν αποτελούν μόνο τεκμήριο της εν Χριστώ αγάπης μας, αλλά επιτρέπουν και την ενίσχυση των σχέσεών μας, τη μέσα σε θερμό και ειλικρινές κλίμα συζήτηση των επίκαιρων προβλημάτων της Ορθοδοξίας, τη χάραξη των νέων αξόνων της φιλάδελφης συνεργασίας. Γι΄αυτό το λόγο δίδουμε μεγάλη σημασία στην ειρηνική Σας επίσκεψη, η οποία αρχίζει σήμερα, στα όρια της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας και αναθέτουμε σ΄αυτήν πολλές ελπίδες."

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην αντιφώνησή του, μεταξύ άλλων τόνισε: Μέ μεγάλη χαρά καί συγκίνηση φθάσαμε μέ τή Χάρη του Θεού, εδω στήν Πατρίδα Σας καί στήν εδρα της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ρωσίας. Ηλθαμε γιά νά πραγματοποιήσουμε τήν πρώτη Επίσημη Επίσκεψή μας από της εκλογής καί ενθρωνίσεώς μας στόν ιστορικό καί Αποστολικό Θρόνο της Αγιωτάτης Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος, πρός τήν Αγιωτάτην Αδελφήν Ορθόδοξον Εκκλησίαν της Ρωσίας, μέ τήν οποία διατηρούμε ισχυρούς καί διαχρονικούς δεσμούς φιλίας καί αδελφικής αγάπης."

Επίσης πρόσθεσε: "Στό τίμιο πρόσωπο της Υμετέρας Αγιότητος, χαιρετίζουμε τήν περί Υμάς σεπτή ιεραρχία, τόν ιερό Κλήρο, τίς μοναστικές αδελφότητες καί όλο τό ευλαβέστατο καί ηρωϊκό πλήρωμα της Αγιωτάτης Υμών Εκκλησίας. Επιπλέον, κομίζουμε ολοκάρδιες καί ειρηνικές ευχές πρός ενίσχυση καί επίρρωση των μεταξύ μας πνευματικών σχέσεων πρός δόξαν Θεού."


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ.

Αύριο Πέμπτη 24 Μαΐου ε.ε.  εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου και της μνήμης των Αγίων Ισαποστόλων Αδελφών Κυρίλλου και Μεθοδίου, θα τελεσθεί Πατριαρχικό και Αρχιεπισκοπικό συλλείτουργο στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κρεμλίνου.

Επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος θα παραστεί στην τελετή έναρξης των Ημερών της Σλαβικής Γραφής και του Σλαβικού Πολιτισμού. θα πραγματοποιηθεί συλλείτουργο στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κρεμλίνο της Μόσχας και θα ακολουθήσει επίσκεψη στον Ιερό Ναό του Σωτήρος Χριστού και κατόπιν στον Πρόεδρο της Ρωσίας κ. Βλαντιμίρ Πούτιν.

Την Παρασκευή 25 Μαΐου ο Μακαριώτατος με την Συνοδεία Του θα αναχωρήσει για την Αγία Πετρούπολη.

Το Σάββατο 26 Μαΐου θα συναντηθεί με τον Πρύτανη, τους καθηγητές και τους φοιτητές της Θεολογικής Ακαδημίας της Αγίας Πετρουπόλεως.

Την Κυριακή 27 Μαΐου θα τελεσθεί  στον Ιερό Ναό αγίου Ισαάκ, συλλείτουργο του Μακαριωτάτου κ. Ιερωνύμου μετά του Μητροπολίτου Αγίας Πετρουπόλεως κ. Βλαδιμήρου.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας ο Μακαριώτατος θα επιστρέψει στην Μόσχα.

Την Δευτέρα 28 και την Τρίτη 29 Μαΐου 2012 ο Μακαριώτατος θα επισκεφθεί Ιερές Μονές και Προσκυνήματα της Ρωσικής Εκκλησίας καθώς και την Θεολογική Ακαδημία της Μόσχας.

Την Τετάρτη 30 Μαΐου ο Μακαριώτατος και η Συνοδεία Του θα επιστρέψουν το μεσημέρι στην Αθήνα.







ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΕ ΡΩΣΙΚΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.


Στα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία RIA Novosti και ITAR TASS μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος εχθές πριν από την επίσημη επίσκεψή του στο Πατριαρχείο Μόσχας.

Παρουσιάζουμε τη συνέντευξη που έδωσε σε Ρώσο δημοσιογράφο των ειδησεογραφικών πρακτορείων.

Ο Αρχιεπίσκοπος είπε στο Ρώσο δημοσιογράφο:

«Έχω επισκεφθεί τη Ρωσία και τη Μόσχα πολλές φορές αλλά αυτή η επίσκεψη είναι ιδιαίτερη γιατί πηγαίνω ως Αρχιεπίσκοπος με άλλους Σεβασμιωτάτους αδελφούς» «Η επίσκεψη αυτή είναι πολύ σημαντική γιατί όλοι αγαπάμε τη Ρωσία και οι δεσμοί μεταξύ των δύο λαών είναι δυνατοί ανά τους αιώνες. Πάμε για να επιβεβαιώσουμε αυτή τη φιλία, να ανταλλάξουμε απόψεις και να πάρουμε μερικές αποφάσεις αν είναι δυνατό για να βοηθήσουμε την επικοινωνία των δύο λαών» τόνισε.

Για το ρόλο της Εκκλησίας στην εποχή αυτής της μεγάλης κρίσης ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως δεν είναι ο πρώτος σκοπός της Εκκλησίας να δίνει συσσίτια. «Είναι στο ρόλο της. Όμως πρώτα απ’ όλα πρέπει να φτιάξει πρόσωπα κατά το υπόδειγμα του Χριστού. Να φτιάξουμε πρότυπα ζωής και βεβαίως να βοηθήσουμε και τον άλλο, γιατί δεν μπορεί κανείς να γίνει πρότυπο Χριστού και να είναι εγωιστής και να μην κοιτά τον διπλανό του».

Για το αν η Εκκλησία πρέπει να ταχθεί υπέρ ή κατά του Μνημονίου, επειδή είναι ένα θέμα που απασχολεί το ποίμνιο είπε:

«Όλα τα προβλήματα απασχολούν την Εκκλησία αλλά με έναν δικό της τρόπο. Η κρίση αλλιώς αντιμετωπίζεται από τα πολιτικά κόμματα αλλιώς από την Εκκλησία. Δεν έχει αποστολή η Εκκλησία, αν δεν ενδιαφέρεται για το κάθε πρόσωπο, για τον κάθε άνθρωπο. Βεβαίως έχει λόγο. Αλλά λόγος που βγαίνει μέσα από την αγάπη για τον άνθρωπο. Η Εκκλησία έρχεται και δίνει το μήνυμα του προσώπου, του ανθρώπου να μπορέσει να σταθεί αξιοπρεπής».

Για το πώς μπορεί η Ελλάδα να βγει από την οικονομική κρίση:

«Η κρίση είναι ένα πρόβλημα ένας πόνος στη ζωή των ανθρώπων. Όμως πρέπει να δούμε τα αίτια που οδήγησαν σε αυτή την κρίση. Η κρίση προέρχεται από την εκμετάλλευση, από τον εγωισμό. Ο θεσμός διοικείται από πρόσωπα. Αν τα πρόσωπα είναι άρρωστα, θα αρρωστήσει και ο θεσμός. Επομένως η Εκκλησία και ιδιαίτερα η Ορθοδοξία πρέπει να στείλει το μήνυμα του σεβασμού στο πρόσωπο».

Για το αν πρέπει η Ελλάδα να επιστρέψει στη δραχμή:

«Ευρώ ή δραχμή, όπου και να μείνουμε, αν δεν γίνουμε άνθρωποι Χριστού το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Οι οικονομολόγοι λένε πως δεν πρέπει να φύγουμε από το ευρώ, πως είναι καλύτερα μέσα στο ευρώ. Εγώ προσωπικά με αυτό συντάσσομαι».

Για τον χωρισμό της Εκκλησίας με το κράτος:

«Η Ελλάδα έχει μία μεγάλη ιστορία. Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε συμπορευτεί με το κράτος. Τους πόνους και των δύο πλευρών τους καταλάβαμε. Και πορευόμαστε μέχρι σήμερα άλλοτε με προβλήματα και άλλοτε όχι. Αν βρεθεί μία Πολιτεία που θα μας πει δεν σας θέλουμε δεν θα αντιδράσουμε. Εμείς θα προχωρήσουμε. Τετρακόσια χρόνια κάτω από τη σκλαβιά ζήσαμε και δεν διαλυθήκαμε.

Αν αφεθούμε ελεύθεροι να αποφασίζουμε μόνοι μας, να διαχειριζόμαστε την περιουσία μόνοι μας, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε. Μάλλον το κράτος θα χάσει. Ακόμη και η μισθοδοσία του κλήρου δεν μας έχει δοθεί ως δώρο, αλλά σε αντάλλαγμα της περιουσίας. Δεν μας πιάνει πανικός ούτε φοβόμαστε, αλλά σκεπτόμαστε αυτόν τον τόπο ότι θα είναι ορφανός».

Για το αν πρέπει να γίνει Πανορθόδοξη Σύνοδος:

«Η Πανορθόδοξη Σύνοδος πρέπει να γίνει όχι όμως βιαστικά αλλά μετά από μελέτη. Ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης, ο οποίος ενδιαφέρεται για την ενότητα της Ορθοδοξίας, το μελετά το θέμα απ΄ όλες τις πλευρές. Τα ανθρώπινα όμως υπάρχουν παντού και πρέπει να μελετηθούν όλα με προσοχή και να αντιμετωπιστούν. Προσωπικά πιστεύω πως πρέπει να γίνει το συντομότερο. Όχι για να λύσει τα προβλήματα που είναι ώριμα, αλλά να δώσουμε και το μήνυμα πως οι Ορθόδοξοι είναι εδώ όλοι μαζεμένοι».

Για το αν συζήτησε με το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την επίσκεψή του στη Ρωσία:

«Όχι. Είμαστε ανεξάρτητοι, αυτοκέφαλοι. Βέβαια σεβόμαστε πάνω απ’ όλα και πρώτα απ όλα το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Δεν επεμβαίνει στη ζωή μας, αλλά υπάρχει ο σεβασμός. Χρειάζονται οι πνευματικές σχέσεις με τις άλλες Εκκλησίες. Αν υπάρξει η δυνατότητα να συνεργαστούμε σε κοινά πράγματα».

Για τη σχέση των Ελλήνων με τους Ρώσους ο κ. Ιερώνυμος υπογράμμισε πως στην Ορθοδοξία πάντοτε είχαμε μία συναισθηματική διαφορά: «Αγαπάμε πιο πολύ τους Ρώσους πώς να το κάνουμε».Επισήμανε, τέλος, πως μια πνευματική αλλά και κοσμική συνεργασία ανάμεσα στους Έλληνες και τους Ρώσους θα είναι πολύ χρήσιμη για τους λαούς.



ΑΠΟΔΟΣΙΣ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ.


Ξαναγιορτάζοντας το Πάσχα, μετά από σαράντα μέρες, δηλώνουμε ότι το Πάσχα, η Ανάσταση, συνεχίζεται. Τί μας αποδίδει το Πάσχα; Κάθε τι στη ζωή κρίνεται από την απόδοση του. Εξετάζουμε τί αποδίδει ένα μηχάνημα, ένας εργάτης, μια θεωρία! Τί αποδίδει ένα γεγονός! Το Πάσχα είναι ένα γεγονός. Τί, λοιπόν, κερδίζουμε απ’ αυτό;

 Το πρώτο: Μας απέδωσε ζωντανό τον Ιησού. Χάθηκε για τρεις μέρες απ’ την επίγεια ζωή ο Χριστός. Φάνηκε να τον καταπίνει ο θάνατος, όπως το κήτος κατάπιε τον Ιωνά. Τελικά το κήτος της θάλασσας απέδωσε ζωντανό τον Ιωνά. Έτσι κι ο θάνατος απέδωσε ζωντανό το Χριστό. «Ως εκ κήτους Ιωνάς εξανέστης του τάφου» (κανόνας του Πάσχα).Γιατί το θαλάσσιο εκείνο κήτος απέδωσε ζωντανό τον Ιωνά; Διότι δεν βρήκε στον Ιωνά κατάλληλη τροφή, τη συνηθισμένη του τροφή.

Άγνωστη τροφή του φάνηκε ο άνθρωπος Ιωνάς, και γι’ αυτό δε μπόρεσε να τον κατασπαράξει και να τον χωνέψει. Αναγκάστηκε να τον αποβάλει ζωντανό. Και το θηρίο, που λέγεται θάνατος, απέδωσε ζωντανό τον Κύριο, επειδή δεν βρήκε σ’ Αυτόν την τροφή που γνώριζε. Η τροφή του θανάτου είναι η αμαρτία. Ο Χριστός ήταν άσχετος με την αμαρτία. Άρα δεν έκανε για το στομάχι του θανάτου (Ε.Π.Ε. 31,294).

Με το Πάσχα αποδόθηκε ζωντανός ο Χριστός, που είναι ο ακρογωνιαίος και πολύτιμος λίθος. Όταν ένας άνθρωπος καταπιεί ένα λίθο, πρώτα μεν το στομάχι του προσπαθεί να τον διαλύσει με τα υγρά που διαθέτει. Να τον χωνέψει. Να τον αφομοιώσει. Να τον εξαφανίσει. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν, τότε αποβάλλει το λίθο, μέσα σε φρικτούς πόνους.

 Κάτι ανάλογο συνέβηκε με το θάνατο. Κατάπιε τον Ιησού Χριστό, που είναι ό λίθος ο «ακρογωνιαίος», ο «πολύτιμος». Δεν μπόρεσε να τον χωνέψει, να τον διαλύσει, να τον εξαφανίσει. Αναγκάστηκε να τον αποβάλει, μέσα σε φρικτούς πόνους. Και αποβάλλοντας ο θάνατος το Θεάνθρωπο Ιησού, «εξέμεσε», «συνεξέμεσε» και όλη την τροφή που είχε μέσα στο τεράστιο στομάχι του. Όλη, δηλαδή, την ανθρώπινη φύση. Με την Ανάσταση του Χριστού συνανίσταται ολόκληρη η ανθρωπότητα (Ε.Π.Ε. 31,294-296).

Το δεύτερο: Το Πάσχα μας απέδωσε νεκρό το θάνατο! Αντί να καταπιεί το Χριστό, «κατεπόθη» ο ίδιος (Α’ Κορ. ιε’ 54). Η Ανάσταση του Χριστού απέδωσε τη στείρωση του θανάτου. Στη Παλαιά Διαθήκη έχουμε θαυμαστές γεννήσεις από στείρες γυναίκες, όπως η Σάρρα η μητέρα του Ισαάκ, η Ρεβέκκα η μητέρα του Ιακώβ, η Άννα η μητέρα του Σαμουήλ, η Ελισάβετ η μητέρα του Προδρόμου. Γέννησαν θαυματουργικά. Γεγονότα, που συμβόλιζαν τη γέννηση του Θεανθρώπου όχι από στείρα, αλλά από Παρθένα. Συμβόλιζαν τη γέννηση πλήθους παιδιών από τη στείρα, προ Χριστού, Εκκλησία.

 Συμβόλιζαν την Ανάσταση από τη στείρα γη, από το στείρο τάφο. Συμβόλιζαν τη στείρωση και του θανάτου. Λέει σχετικά ό ιερός Χρυσόστομος: «Προηγήθηκαν οι στείρες, που γέννησαν θαυμαστά, για να βεβαιωθεί η γέννα της Παρθένου. Κι όχι μονάχα αυτό. Αν καλοεξετάσουμε, βλέπουμε προτυπούμενη τη στείρωση του θανάτου». (Ε.Π.Ε. 31,296).

 Η γέννηση του Ισαάκ από τη στείρα Σάρρα συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού από τη στείρα γη. Όπως η γέννηση του Ισαάκ ήταν η δοκιμασία της πίστεως για τον Αβραάμ, έτσι η Ανάσταση του Ιησού Χριστού είναι δοκιμασία της πίστεως για κάθε χριστιανό.

 Και όπως απ’ τη θαυματουργική γέννηση του Ισαάκ ο Αβραάμ έγινε γενάρχης πολλών ανθρώπων και εθνών, έτσι ο Χριστός, με την Ανάστασή Του, έγινε γενάρχης πολλών χριστιανών. «Την γενεάν αυτού τις διηγήσεται;», λέει ο προφήτης Ησαΐας.

 Αναστήθηκε ο Χριστός, για να στειρωθεί ο θάνατος. Αρκετά εκτρώματα του Άδη γέννησε η κοιλιά του θανάτου. Τώρα στειρώθηκε, νεκρώθηκε.

Το Πάσχα απέδωσε τη νέκρωση του θανάτου. «Θανάτου εορτάζομεν νέκρωσιν, άδου την καθαίρεσιν» (ωδή ζ’ του κανόνα του Πάσχα). Το Πάσχα απέδωσε την κατάργηση του φόβου του θανάτου. Δεν ζούμε πια την τρομοκρατία του θανάτου. Δεν τον φοβόμαστε.

Το τρίτο: Η δική Του Ανάσταση αποτελεί την εγγύηση για τη δική μας ανάσταση. Λέει ο ιερός Χρυσόστομος: «Αφού πραγματικά πέθανε, αναστήθηκε. Γι’ αυτό και βρισκόταν με τους μαθητές Του σαράντα μέρες, για να τους πληροφορήσει και να τους δείξει πόσο λαμπρά θα είναι τα σώματα όλων των πιστών μετά την ανάσταση. (Ε.Π.Ε. 31,246) Αν ο Χριστός είναι η κεφαλή κι εμείς το σώμα Του, είναι ποτέ δυνατόν ν’ αναστηθεί η κεφαλή και να παραμείνει νεκρό το σώμα;

 Ανάσταση, λοιπόν, Χριστού σημαίνει απόδοση και των δικών μας αναστημένων σωμάτων. Αυτό έχει και μια προέκταση. Αφού θα αναστηθούμε, βλέπουμε με ελπίδα τη ζωή. Αντιμετωπίζουμε με θάρρος τις θλίψεις. «Στη παρούσα ζωή υποφέρουμε πολλά βάσανα.

Αν, λοιπόν, δεν υπάρχει η ελπίδα για την άλλη ζωή, τότε ποιός άλλος είναι αθλιότερος από μας;» Έτσι τονίζει ο ιερός Χρυσόστομος: (Ε.Π.Ε. 31,602,604).

Το τέταρτο: Το Πάσχα απέδωσε και κάτι άλλο, που κανένα έργο και κανένας αρχηγός δεν θα μπορούσε να αποδώσει. Είναι το ξανάνιωμα του ανθρώπου. Ο κόσμος μας γερνάει. Ο Χριστός μας ξανανιώνει.

Αν μπορέσει κάποιος να μεταμορφώσει σε ρωμαλέο και όμορφο παλληκάρι είκοσι ετών, ένα φτωχό και άρρωστο γεροντάκι ογδόντα ετών, τί ευγνωμοσύνη θα του χρωστά το γεροντάκι; Κάτι απείρως σπουδαιότερο συνέβηκε με την Ανάσταση. Ο Χριστός με την έγερσή Του από τον Τάφο πήρε εμάς, τους γερασμένους αμαρτωλούς και ετοιμοθάνατους, και μας έκανε νέους, πλούσιους, πρίγκιπες, βασιλείς. Μας χάρισε την αιώνια νεότητα.

Απόδοση του Πάσχα!

 Συλλέγουμε κι απολαμβάνουμε τους γλυκύτατους καρπούς της Αναστάσεως. Μακάρι ν’ αποδώσει και το δέντρο της ζωής μας τους καρπούς της αρετής, ώστε να γευόμαστε τους καρπούς της Αναστάσεως:

♦ Τη νέκρωση του θανάτου.
♦ Την ελπίδα της αιώνιας ζωής.
♦ Τη ζωντανή παρουσία του Χριστού.
♦ Την άνοιξη της πνευματικής ζωής.
♦ Την αληθινή ειρήνη και την πραγματική χαρά.





Η ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ.



Ένας στόχος πολλών ετών έγινε σήμερα πραγματικότητα αφού και επισήμως η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών απέκτησε τις δικές της Κατασκηνώσεις. Σήμερα το πρωί υπογράφηκαν από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο τα συμβόλαια αγοράς των κατασκηνωτικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται στη θέση Μαρσόρη του Δήμου Αυλώνας.

Ο χώρος που φιλοξενούνται οι Κατασκηνώσεις είναι συνολικής έκτασης 28.211 τ.μ. και περιλαμβάνουν εγκαταστάσεις 2.862 τ.μ., αθλοπαιδιές 7.902 τ.μ. και στεγασμένους χώρους 1.275 τ.μ.. Περιλαμβάνουν πισίνες, παιδικές χαρές, γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ, γήπεδα βόλει, τένις, μίνι γκόλφ, χώρους για μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής, χώρο εστίασης, κουζίνες, ιατρείο και αναρρωτήριο, ενώ στον χώρο βρίσκεται και Ι. Ναός.

Σύντομα θα ανακοινωθούν και οι σχετικές εκδηλώσεις κατά τις οποίες θα ξεκινήσουν να λειτουργούν και επισήμως από την Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών οι Κατασκηνώσεις.

Εκ της Ι.Α.Α.





ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Α.Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ ΑΠΟ 23 ΕΩΣ 30 ΜΑΪΟΥ 2012.


Επίσκεψη στην Εκκλησία της Ρωσίας θα πραγματοποιήσει από σήμερα 23 έως τις 30 Μαΐου ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος, κατόπιν της προσκλήσεως του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου.

Την πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας θα πραγματοποιήσει στις 23–30 Μαΐου 2012 ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος. Την εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου και της μνήμης των Αγίων Ισαποστόλων Αδελφών Κυρίλλου και Μεθοδίου, στις 24 Μαΐου, θα τελεσθεί Πατριαρχικό και Αρχιεπισκοπικό συλλείτουργο στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κρεμλίνου.

Επίσης ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος θα παραστεί στην τελετή έναρξης των Ημερών της Σλαβικής Γραφής και του Σλαβικού Πολιτισμού.

Επίσης ο Αγιώτατος Πατριάρχης Κύριλλος και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος θα συζητήσουν τις προοπτικές της διμερούς συνεργασίας των Ορθοδόξων Εκκλησιών Ρωσίας και Ελλάδος στους τομείς της θεολογικής παιδείας, των προσκυνηματικών περιηγήσεων, της κοινωνικής διακονίας κ.α.

Ακόμα ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος θα μεταβεί στην Αγία Πετρούπολη και τη Λαύρα της Αγίας Τριάδος και του Αγίου Σεργίου, θα δώσει διαλέξεις στις Θεολογικές ακαδημίες Μόσχας και Αγίας Πετρουπόλεως.

Τη Συνοδεία του  Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου θα απαρτίζουν: οι Μητροπολίτες Δωδώνης Χρυσόστομος, Ελασσώνος Βασίλειος, Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων Νεκτάριος, Γλυφάδος Παύλος, Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Ιωήλ, Θήρας, Αμοργού και Νήσων Επιφάνιος,  Ζιχνών και Νευροκοπίου Ιερόθεος, Κυθήρων και Αντικυθήρων Σεραφείμ, οι Επίσκοποι Διαυλείας Γαβριήλ και Χριστιανουπόλεως Προκόπιος, ο αρχιμανδρίτης Σπυρίδων   Κατραμάδος, Γραμματέας της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Προσκυνηματικών Περιηγήσεων (Θρησκευτικού Τουρισμού), ο Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής επί των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων πρωτοπρεσβύερος Στέφανος Αβραμίδης, ο Αρχιδιάκονος  Επιφάνιος Αρβανίτης, υπάλληλοι των Συνοδικών Ιδρυμάτων της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η Επίσκεψη καλείται να συσφίξει τους έκπαλαι δεσμούς φιλίας μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών Ρωσίας και Ελλάδος. 
Ο Μακαριώτατος αναχωρεί σήμερα στις 11:30 π.μ. 
Τον Μακαριώτατο  στη Μόσχα θα τον υποδεχθεί ο Μακαριώτατος Πατριάρχης της Ρωσίας κ. Κύριλλος και μέλη της Ιεράς Συνόδου κατόπιν θα τελεσθεί Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Πατριαρχικού Μεγάρου. 

Θα επανέλθουμε με το πλήρες πρόγραμμα άμα τη αφίξει του Μακαριωτάτου στην  Μόσχα.



ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Την εκτίμηση ότι το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει η Ελλάδα την Ευρωζώνη θα ήταν «πολύ χειρότερη επιλογή», που θα κατέστρεφε την οικονομία, εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC. Ο ίδιος τόνισε ότι είναι ανάγκη να σταλεί από το λαό ένα ξεκάθαρο μήνυμα για να σταματήσει η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια, ώστε η χώρα να μπει στο δρόμο της ανάκαμψης. Ο κ. Παπανδρέου παρατήρησε ότι οι Έλληνες δεν θέλουν να φύγουν από το ευρώ και γιαυτό η απόφαση της 17ης Ιουνίου είναι μια μεγάλη πρόκληση.

Κλειστά θα είναι την Τετάρτη τα φαρμακεία όλης της χώρας, λόγω της 24ωρης απεργίας που εξήγγειλε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ). Επίσης, οι φαρμακοποιοί ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν να χορηγούν φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, καθώς διεκδικούν τα 540 εκατομμύρια ευρώ που οφείλει ο Οργανισμός στους φαρμακοποιούς.

Ζητήματα προς άμεση τόνωση της ανάκαμψης θα θέσει στο τραπέζι της ευρωπαϊκής άτυπης Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός Π.Πικραμμένος, όπως καθορίστηκαν μετά τις συζητήσεις που είχε για την προετοιμασία της συνάντησης σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Λουκά Παπαδήμο, τους υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών και του διοικητή της ΤτΕ. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες το πρωί της Τετάρτης μαζί με τον υπουργό Οικονομικών.

Με τέσσερα μαθήματα συνεχίζονται την Τετάρτη οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τους μαθητές των Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ (Ομάδα Α'). Το sansimera.gr, όπως κάθε χρόνο, θα μεταδίδει μετά τη λήξη των εξετάσεων τις απαντήσεις των θεμάτων σε συνεργασία με τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό «Ορίζοντες».

«Οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ καταρχήν και από πίσω της ΝΔ και της ΔΗΜΑΡ συνεχίζουν το παιχνίδι εξαπάτησης του λαού με τον δήθεν 'άλλο αέρα' που φυσάει στην ΕΕ. Ο 'αέρας' αυτός, που πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ διαφήμιζε, μέσα σε λίγες μέρες από την εκλογή Ολάντ αποδείχτηκε αέρας κοπανιστός» αναφέρεται σε σχόλιο του του ΚΚΕ για τις εξελίξεις. Το βράδυ, τη θέση του ΚΚΕ ότι είναι «απατηλός ο αέρας που φυσάει στην Ευρώπη» εξέφρασε και η γγ του κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια ομιλίας της σε ανοικτή συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου της Πάτρας.

Κόσμος

Τα δημοσιεύματα του γερμανόφωνου τύπου σχετικά με τα θέματα άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος επικεντρώνονται στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και στην υψηλή ανεργία και τους χαμηλούς μισθούς στην Ελλάδα, αναφέρει η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle. Αίσθηση προκάλεσε στους Γερμανούς δημοσιογράφους η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο.

Δεκάδες χιλιάδες άτομα πλημμύρισαν τους δρόμους του Μόντρεαλ, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ημερών από την έναρξη των διαδηλώσεων που ξεκίνησαν ως αντίδραση στην αύξηση των διδάκτρων στα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα του Κεμπέκ. Η αστυνομία του Μόντρεαλ χρησιμοποιώντας μπαστούνια και βομβίδες κρότου λάμψης διέλυσε τη συγκέντρωση φοιτητών, η οποία κηρύχθηκε παράνομη. Δεκάδες φοιτητές συνελήφθησαν.

Ανοίγουν την Τετάρτη στην Αίγυπτο οι κάλπες με συνολικά 13 υποψήφιους να συμμετέχουν στις πρώτες προεδρικές εκλογές από την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ πριν από ένα χρόνο. Ανίσχυροι κατέρχονται στις εκλογές οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι. Infographic με τους βασικούς υποψήφιους.

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ Aλ Άσαντ ότι βασανίζει και σκοτώνει κρατούμενους και ειρηνικούς διαδηλωτές, λέγοντας ότι οι πράξεις αυτές συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Στην ετήσια έκθεσή της για το 2011, η Διεθνής Αμνηστία αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο στρατεύματα ανέπτυξαν άρματα μάχης σε συνοικίες πόλεων, σκότωσαν ειρηνικούς διαδηλωτές, φυλάκισαν χιλιάδες άλλους, βασάνισαν κρατούμενους και έστειλαν αντικαθεστωτικούς σε μυστικά κέντρα κράτησης.

Δεκαέξι μήνες μετά την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ και αφού μεσολάβησε ένα ιδιότυπο στρατιωτικό καθεστώς, αρκετές αιματηρές διαδηλώσεις που ζητούσαν την άμεση απομάκρυνσή του και έντονες πολιτικές και κοινωνικές ζυμώσεις, οι Αιγύπτιοι προσέρχονται στις κάλπες για την εκλογή προέδρου στη πρώτη ελεύθερη αναμέτρηση μετά από δεκαετίες. Οι εκλογές έχουν επενδυθεί με προσδοκίες για μία νέα ουσιαστική αρχή και από τους μεταρρυθμιστές αλλά και από την σχετικά μετριοπαθή πτέρυγα των Αδελφών Μουσουλμάνων που βγήκε στο φως μετά από ημιπαρανομία δεκαετίων και κάνει το άλμα της προς την εξουσία, όπως γράφει ο Monde. Infographic με τους βασικούς υποψήφιους.

Οικονομία

Τα σημεία των φορολογικών δηλώσεων που θα πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι για να μην βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων και κληθούν να πληρώσουν μεγάλα ποσά φόρου εισοδήματος, καταγράφει με επείγουσα εγκύκλιο το υπουργείο Οικονομικών. Ακόμη και οι φορολογούμενοι που έχουν ετήσιο (τεκμαρτό ή πραγματικό) εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ, θα πρέπει να δηλώνουν τις αποδείξεις δαπανών για να κερδίσουν το αφορολόγητο όριο.

Ολοκληρώνεται, σήμερα, Τετάρτη, το πρώτο βήμα για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, καθώς κατά τη διάρκεια της ημέρας θα διαβιβαστούν στις τράπεζες οι συμβάσεις προεγγραφής για την ανακεφαλαιοποίησή τους, μέσω της διάθεσης των ομολόγων ύψους 18 δισ. ευρώ από τον EFSF.

Τα μέτρα στήριξης της ανάπτυξης, η δημοσιονομική πολιτική λοιτότητας και η αντιμετώπιση της κρίσης χρέους θα βρεθούν στο επίκεντρο της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την Τετάρτη. Η Ευρώπη κάνει ένα βήμα πιο κοντά προς την έκδοση των κοινών ευρωομολόγων με τη συμφωνία για τα «ομόλογα ανάπτυξης», μέσω των οποίων θα συγκεντρωθούν κεφάλαια για την αναβάθμιση των υποδομών. Τα βλέμματα στρέφονται πάνω στο νέο Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και στη στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση Μέρκελ.

Αθλητισμός

Η εθνική ομάδα της Πολωνίας νίκησε την αντίστοιχη της Λετονίας με 1-0 σε φιλικό παιχνίδι, που διεξήχθη στο προπονητικό κέντρο του Κλάγκενφουρτ της Αυστρίας, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2012.

Την καλύτερη μπάλα στον κόσμο έπαιξε εφέτος η Ρεάλ Μαδρίτης σύμφωνα με τον Ζοζέ Μουρίνιο. Ο Πορτογάλος σούπερ σταρ των πάγκων λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της ανανέωσης της συνεργασίας του με τη βασίλισσα μέχρι το 2016 δήλωσε «πολύ χαρούμενος που ο πρόεδρος και όλα τα μέλη της διοίκησης με εμπιστεύτηκαν για να εφαρμόσουμε το πλάνο μας μέχρι το 2016. Ήθελα μία μεγάλη πρόκληση για τα επόμενα τέσσερα χρόνια της καριέρας μου και η Ρεάλ μού την προσφέρει».

Η ΕΠΟ απέρριψε τους φακέλους που προσκόμισαν οι ΠΑΕ Πανιώνιος, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, Άρης, ΟΦΗ, Κέρκυρα, καθώς δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για έκδοση άδειας συμμετοχής στη Superleague της σεζόν 2012-13. Αντιθέτως, άναψε το πράσινο φως για τη συμμετοχή των ΠΑΟΚ, ΠΑΣ Γιάννινα, Ολυμπιακού, Παναιτωλικού, Λεβαδειακού, Εργοτέλη, Ξάνθης, Αστέρα Τρίπολη, Ατρόμητου και Δόξας Δράμας. Όσες ομάδες δεν έλαβαν άδεια, μπορούν να ασκήσουν έφεση εντός πέντε ημερών.


ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ... 99 ΕΤΩΝ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.

Στεγαστικά δάνεια... 99 ετών σκέφτονται να προσφέρουν οι τράπεζες

Δάνεια με ορίζοντα... γενεών, χρονικής διάρκειας 99 ετών, σκέφτονται να θεσπίσουν οι ελληνικές τράπεζες, ώστε εκείνες μεν να εισπράττουν – μικρές, έστω  δόσεις, τα δε υπερχρεωμένα νοικοκυριά να μη χάνουν τα σπίτια τους. Αυτή τη ρύθμιση -καθώς και παραπλήσιες- εξετάζουν τα στελέχη των τραπεζών, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία». Το υπό εξέταση μοντέλο δεν είναι πρωτοφανές, καθώς ανάλογες ρυθμίσεις εφαρμόζονται στην Αγγλία και την Ισπανία.

Για δύο λόγους οι τράπεζες θέλουν να αποφύγουν στην παρούσα συγκυρία τους πλειστηριασμούς και τις μαζικές κατασχέσεις. Πρώτον, ανησυχούν ότι τα χαρτοφυλάκιά τους θα... γεμίσουν από ακίνητα, που δεν θα ξέρουν τι να τα κάνουν και πώς να τα διαθέσουν! Δεύτερο, δεν επιθυμούν την πλήρη «ισοπέδωση» στις τιμές των ακινήτων. . Τι συμβαίνει όμως στις χώρες, των οποίων τα μοντέλα εξετάζουν σοβαρά τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα; Στην Αγγλία ο δανειολήπτης δεν αγοράζει το ακίνητο αλλά τη χρήση του, για 99 χρόνια. Εάν μάλιστα κάνει αυτήν την αγορά σε περίοδο χαμηλών τιμών, έχει τη δυνατότητα να αποκομίσει κέρδη, μεταβιβάζοντας τη χρήση του ακινήτου σε περιόδους κατά τις οποίες οι τιμές ανεβαίνουν. Η διαφορά είναι ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει, ακόμη τουλάχιστον, νομοθετικό πλαίσιο επαρκές για να στηρίξει την υιοθέτηση αυτού ακριβώς του μοντέλου.

Στην Ισπανία κυριαρχεί το leasing

Το ισπανικό μοντέλο έχει στον πυρήνα του τη λογική του leasing: Το δάνειο μετατρέπεται αυτομάτως σε μακροχρόνια μίσθωση. Το ακίνητο ανήκει πλέον στην τράπεζα κι ο πελάτης απαλλάσσεται από την υποθήκη του στεγαστικού δανείου. Το πρακτικό αποτέλεσμα είναι το εξής: Ο πελάτης έχει τη δυνατότητα να διαμένει στο σπίτι επί δεκαετίες ολόκληρες, καταβάλλοντας αντίτιμο ίσο ή και κατώτερο του ενοικίου.

Έτσι, μειώνεται το ποσό της δόσης του δανειολήπτη, ο οποίος μάλιστα μπορεί να ευελπιστεί ότι θα αποκτήσει το ακίνητο στη λήξη της σύμβασης, εάν φυσικά είναι σε θέση να καταβάλει στην τράπεζα το επιπλέον ποσό. Για να προχωρήσουν όμως σε τέτοια ρύθμιση οι ελληνικές τράπεζες, θα πρέπει προηγουμένως να συντελεστεί η πολυσυζητημένη ανακεφαλαιοποίηση.

Άλλο σενάριο που εξετάζουν οι τράπεζες, είναι το «πάγωμα» της πληρωμής κεφαλαίου για μια πενταετία, με ταυτόχρονη καταβολή μόνο των τόκων.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΜΕ ΟΛΑΝΤ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ.


Μία μέρα μετά την άρνησή του να δει τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τα... γαλλικά του τελευταίου απέναντί του, ο νέος Γάλλος Πρόεδρος έχει αιφνιδίως σήμερα το μεσημέρι συνάντηση, στα Ιλίσια Πεδία, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο κ.Βενιζέλος αναχώρησε αιφνιδιαστικά για το Παρίσι, μετά από πρόσκληση του Φρανσουά Ολάντ, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αύριο, με συνεργάτες του στην Ελλάδα να επιμένουν κατόπιν τούτου ότι «οι συσχετισμοί στην Ευρώπη δεν αλλάζουν επειδή πήρε 16% ο Τσίπρας, ούτε επειδή επανενώνεται η κεντροδεξιά. Αλλάζουν μέσα από τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας και τη δική μας πολιτική οικογένεια». Θυμίζουν δε, τα έξι σημεία στην πρόταση αναθεώρησης των όρων της δανειακής σύμβασης του Ευάγγελου Βενιζέλου και καλούν τις άλλες πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν επ αυτών ή να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις.

Σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές, η συνάντηση κανονίστηκε μετά τη συνάντηση των G8 στις ΗΠΑ, σε μιά προσπάθεια ενδυνάμωσης της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη, καθώς οι γάλλοι σοσιαλιστές εκτιμούν τις προτάσεις του ΠαΣοΚ και του κ. Ευ. Βενιζέλου για την έξοδο από την κρίση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μετά την συνάντηση θα ακολουθήσουν δηλώσεις και εν συνεχεία ο κ. Βενιζέλος θα κατευθυνθεί στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του ΕΣΚ που θα διεξαχθεί

Υπενθυμίζεται ότι αύριο Τετάρτη, ο κ.Βενιζέλος θα βρεθεί στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, που παραδοσιακά προηγείται των Συνόδων Κορυφής. Εκεί θα παρουσιάσει αναλυτικά και την «αναθεωρητική» του πρόταση. Θα συναντηθεί ακόμα με τον Γάλλο πρωθυπουργό Ζαν-Μαρκ Ερό, τον πρωθυπουργό της Αυστρίας Βέρνερ Φέινμαν και του Βελγίου Ελιο Ντι Ρούπο.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 23/5/2012

Γεγονότα

1453: Ο Μωάμεθ Β' προτείνει στον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο να εγκαταλείψει την Πόλη με ανταλλάγματα, αλλά ο αυτοκράτορας αρνείται.

1893: Ιδρύεται ο Εθνικός Γυμναστικός Σύλλογος, το δεύτερο αρχαιότερο αθλητικό σωματείο της Αθήνας, από 12 μέλη του Πανελληνίου που διαφωνούν με την πολιτική του προέδρου Ιωάννη Φωκιανού.

1911: Ψηφίζεται το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Ελευθερίου Βενιζέλου.

1934: Η 24χρονη Μπόνι Πάρκερ και ο 25χρονος Κλάιντ Μπάροου, το γνωστό δίδυμο παρανόμων Μπόνι και Κλάιντ, σκοτώνονται στη Λουιζιάνα από την αστυνομία, καθώς οδηγούν μία κλεμμένη Ford V8, το αγαπημένο μοντέλο αυτοκινήτου του ζευγαριού. Ο Κλάιντ είχε στείλει επιστολή στον Χένρι Φορντ το 1934 συγχαίροντάς τον για το μοντέλο αυτό: «Οδηγούσα πάντα ένα Ford, αφού μόνο με ένα τέτοιο μπορούσα να διαφύγω... Δεν κοστίζει τίποτε να σου πω τι καταπληκτικό αυτοκίνητο έχεις φτιάξει».

1941: Καθώς η Μάχη της Κρήτης συνεχίζεται, ο Βασιλιάς Γεώργιος Β' και η Ελληνική Κυβέρνηση φεύγουν από το νησί και μεταβαίνουν στην Αίγυπτο, για να συνεχίσουν από εκεί τον αγώνα κατά του Άξονα.

1986: Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΚΥΠ) αποστρατιωτικοποιείται και μετονομάζεται σε Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ).

Γεννήσεις

1821: Απόλλων Μάικοφ, ρώσος ποιητής, γνωστός για το ποίημά του «Νέο Ελληνικό Τραγούδι» («Novogrecheskaya pesnya») που μελοποίησε ο Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι. (Θαν. 8/3/1897)

1917: Έντουαρντ Λόρεντζ, αμερικανός μετεωρολόγος, που ανέπτυξε τη «θεωρία του χάους» και εισήγαγε τον όρο «το σύνδρομο της πεταλούδας». (Θαν. 16/4/2008)

1951: Αντώνης Σαμαράς, πολιτικός, πρόεδρος της ΝΔ.

Θάνατοι

1498: Τζιρόλαμο Σαβοναρόλα, ιταλός ιερωμένος και θρησκευτικός μεταρρυθμιστής, μέλος του τάγματος των Δομινικανών, πολέμιος της Αναγέννησης και δικτάτορας της Φλωρεντίας. Καταπολέμησε τη διαφθορά στον κλήρο και το λαό, γι' αυτό αφορίστηκε και κάηκε στην πυρά ως αιρετικός, με διαταγή του Πάπα Αλέξανδρου VI. (Γεν. 21/9/1452)

1868: Ιωάννης (Γενναίος) Κολοκοτρώνης, έλληνας στρατιωτικός και πολιτικός, που διετέλεσε και πρωθυπουργός. (Γεν. 1806)

1960: Ζορζ Κλοντ, γάλλος χημικός, που ανακάλυψε τον φωτισμό neon. (Γεν. 24/9/1870)