21 Μαΐου, 2012

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΦΙΛΟ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΣΙΟΥ ΚΥΡΟ ΝΙΚΟΔΗΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΚΑΕΠΤΑ ΕΤΗ ΤΗΣ ΕΚΔΗΜΙΑΣ ΤΟΥ.


25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1995. † 21 ΜΑΪΟΥ 1995

Θλίψη κατέλαβε ημάς την 21ην Μαΐου το 1995 άμα τω άκούσματι της έκδημίας του σεπτού 'Ιεράρχου καί σεβαστού φίλου Κυρού Νικοδήμου. Ο σεβαστός 'Ιεράρχης έπορεύθη τήν μακαρίαν όδόν, εγκατέλειψε τόν παρόντα κόσμον καί όδευσε προς τόν αιώνιον. Εγκατέλειψε τήν παροικίαν καί μεθίσταται πρός τήν μονιμότητα της αιωνίου καί ατελευτήτου ζωής. Μεθίσταται πρός τόν τόπον, τόν όποιον ήτοίμασεν διά τής καλής εκλογής τρόπου ζωής του έν τή παρούση.

Ηγάπησε τόν Θεόν καί εξέλεξε τήν μακαρίαν ζωήν των μοναχών, διηκόνησεν ωσαύτως τήν 'Εκκλησίαν έν τω ιερώ κλήρω της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας ως Ιεροκύρηξ και κατόπιν ως Πρωτοσύγκελος επί 20 συναπτά έτη πιστώς, καί ώδήγησε πολλάς ψυχάς εις νομάς σωτηρίους. Η άγάπη του εις τό μοναχικόν ιδεώδες, ή αρετή του καί ή αγάπη του διά τά πνευματικά του παιδιά ήτο μεγίστης σημασίας προτέρημά του.

Δι΄ ό καί ό Θεός τόν έτίμησε μέ τό ύψιστον 'Αρχιερατικόν αξίωμα, διά νά έπισκοπεύη πλέον ύψηλότερον καί εις μεγαλυτέραν ακτίνα, τά λογικά πρόβατα τής μάνδρας του Χριστού της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου. Άλλ' αί βουλαί του Θεού ανεξερεύνητοι! Ούτως ώρισεν ό όριοθετών τήν ζωήν Κύριος! 'Η 21η Μαΐου 1995 εορτή των Αγίων Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης ήτο ή ορισθείσα ύπό του Θεού διά τό αίώνιον ταξίδιόν του.

Ο σπόρος του Χριστού κάρπισε στήν αγαθή ψυχή του Νικοδήμου. 'Η σπουδή του δεν ήταν απαραίτητη γιά νά σταλάξη τήν πίστη μέσα του. Ο Χριστός μας δέν αποζήτησε τούς σοφούς νά πάνε κοντά του, μά τά παιδιά. Ζούσε τήν πίστη καί ήταν γενναίος συμμαχητής υπέρ τής Όρθοδοξίας. 'Ο θάνατος είναι αναπόφευκτος. Μά, όποιος εργάσθηκε τό Αγαθό, πλησιάζοντας τόν θάνατο, πλησιάζει ότι πιό μυστηριακό καί ωραίο υπάρχει.

Εκεί, βρίσκει τόν "Στέφανο" πού έκέρδισε μέ ολόκληρη τή ζωή του. Στην μνήμη μας πάντως θα παραμείνουν ανεξίτηλες οι αρετές του μακαριστού Ναυπάκτου Κυρού Νικοδήμου, η αγάπη του προς όλους, το πνεύμα της ενότητας, η ταπείνωση, η συγκατάβαση και τέλος η σοφία και η σύνεση.

"Ας είναι αιωνία του ή μνήμη.

Voiotosp.blogspot.com (21/5/2012)

Αγαπητέ επισκέπτη του blog,

Τιμώντας την μνήμη του μακαριστού Ιεράρχου, σου παραθέτω χαρακτηριστικά κείμενα της σύντομης Ποιμαντορίας του καθώς και τα λεχθέντα κατά την εκδημία Του:

α/Την Επιστολή  προς τους Συλλειτουργούς του, της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας. 

β/Αποσπάσματα του Ενθρονιστηρίου Λόγου του. 

γ/Πρώτη και τελευταία Εγκύκλιός του, επί τη Εορτή του Πάσχα.

δ/Τα λεχθέντα για την εκδημία του Ιεράρχου, του τότε Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ. 

ε/Τα λεχθέντα για την εκδημία του Ιεράρχου, του Εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ.

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ
 π. ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ ΤΗΣ  Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 
ΘΗΒΩΝ ΚΑΙ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ  ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ  ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΟΥ 
ΣΤΗN  ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΣΙΟΥ

Αγαπητοί αδελφοί,

Λίγες ημέρες προτού ν' αναλάβω τη διαποίμανση της λαχούσης μοι Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου αισθάνομαι την ανάγκη να επικοινωνήσω μαζί σας, διότι επί είκοσι δύο χρόνια με τη χάρη του Θεού διακονήσαμε μαζί την τοπική Εκκλησία της Βοιωτίας, έχοντας σαν Ποιμενάρχες δύο φωτισμένους Ιεράρχες, το Γέροντα Μητροπολίτη Νικόδημο και το Σεπτό Ποιμενάρχη μας κ. Ιερώνυ­μο. Οι περισσότεροι από εμάς λάβαμε τη χάρη της Ιερωσύνης από τα τίμια χέρια τους.

Στο διάστημα αυτό ένιωσα δυνατή την αγάπη και το ενδιαφέρον όλων σας στις χαρές και τις δοκιμασίες της ζωής μου. Γι' αυτό σας ευχαριστώ όλους μέσα από την καρδιά μου και εύχομαι ο Θεός να χαρίζει σε όλους σας υγεία, δύναμη και πλούσιες ευλογίες. 

Ζητώ συγνώμην από όσους τυχόν επίκρανα καθ' οιονδήποτε τρόπο, δηλώνοντας ότι τίποτε δεν έκα­να με τη θέληση μου, ή από εμπάθεια, αλλά εξ αβλεψίας ή παρεξηγήσεως. Φεύγοντας από τη Βοιω­τία θα θυμάμαι μόνο τα ευχάριστα τα οποία μας συνέδεσαν και τίποτε άλλο.

Σας παρακαλώ πολύ να με μνημονεύετε στο ιερό θυσιαστήριο, ώστε ο Θεός να με ενδυναμώνει στη νέα μου διακονία. Στο ίδιο θυσιαστήριο θα συναντώμεθα κάθε φορά που θα προσφέρουμε την αναί­μακτο Ιερουργία «υπέρ των ιδίων αμαρτημάτων και των του λαού αγνοημάτων». 

Η χαρά μου δε θα είναι μεγάλη κάθε φορά που είτε με τις οικογένειές σας, είτε με τους ενορίτες σας θα έρχεσθε στη Ναύπακτο, ανανεώνοντας έτσι την ενότητα και την αγάπη που πρέπει να έχουμε.

Τέλος θα αποτελέσει για μένα μεγάλη χαρά, τιμή και ευλογία, εάν η λειτουργική και ποιμαντική σας διακονία το επιτρέψει να παρευρεθείτε κατά την ενθρόνιση μου στη Ναύπακτο, την Κυριακή 2 Απρι­λίου και ώρα 5 μ.μ.

Ο Θεός μαζί σας αγαπητοί μου αδελφοί.

Μετ' ευχών και αγάπης
 Ο Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΝΘΡΟΝΙΣΤΗΡΙΟ
ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΙΕΡΑΡΧΟΥ 2/4/1995


Ο επίσκοπος, σαν κατ' εξοχήν φορέας πνευματικής ευθύνης, οφείλει να βλέπει τα πράγματα με πνευματικό μάτι και να τα αξιολογεί με νουν Χριστού./Ο επίσκοπος δεν μπο­ρεί να αποβλέπει στην απατηλή λάμψη του δια­δήματος και την εξωτερική μεγαλοπρέπεια της πορφύρας. Έχει την επίγνωση, ότι η μήτρα συμβολίζει τον ακάνθινον στέφανον και ο αρ­χιερατικός μανδύας την κόκκινην χλαμύδα της χλεύης του Κυρίου μας./Δεν φιλοδοξώ, αδελφοί μου, να ενθρονισθώ σε χρυσοποίκιλτους και μεγαλοπρεπείς αρχιερατι­κούς θρόνους, αλλά έχω την πνευματικήν φιλο­δοξία, να ενθρονισθώ στη συνείδηση και στις καρδιές του λαού μου. Η ουσιαστική ενθρόνιση θέλω να γίνει εις την καρδιά του καθενός σας.

Μετέχοντας στο πλήρωμα της αρχιερωσύνης του Χριστού, ο επίσκοπος οφείλει να είναι ο τηλαυγής φάρος που σκορπίζει το φως της ευαγγελικής αλήθειας και χριστιανικής ελπίδας στο έρεβος του συγχρόνου κόσμου./Η αγωνία του επισκόπου σήμερα, είναι ίδια η αγωνία του Κυρίου μας στον κήπο της Γεσθημανή./ Μαζί με το Χριστό μας προσεύχομαι και θα προσεύ­χομαι για όλους τους ανθρώπους που μου εμπι­στεύθηκε ο Θεός./Η Εκκλησία δεν είναι απλά ένας τελετουργικός διάκοσμος της ζωής μας, αλλά το προζύμι, που ζυμώνει όλο το φύραμα της κοινωνίας./Προτίθεμαι να βρεθώ στο πλευρό των νέων είτε αυτοί σπουδάζουν, είτε εργάζονται, θέλω να με θεωρούν σαν πατέρα και μεγαλύτερο αδελφό τους.

Όταν ανακαλύ­ψουμε τη χαρά του Χριστού μέσα από την ορθο­δοξία και την ορθοπραξία, τότε θα λείψουν και τα ναρκωτικά και τα ψυχοναρκωτικά./Θα είμαι μαζί με εκείνους που πασκίζουν για το καλύτερο, για την πρόοδο και την ευημερία του τόπου. Μαζί με όσους αγωνίζονται για δί­καιους και ειρηνικούς σκοπούς για την προστα­σία και την αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλο­ντος. Όλα αυτά κρατώντας στο χέρι το Σταυρό του Χριστού και τη σημαία της πατρίδος μας./Ο ίδιος αισθάνομαι μονα­χός. Ο επίσκοπος άλλωστε είναι ο πρώτος τη τάξει μοναχός. Ορθόδοξη Εκκλησία χωρίς μοναχισμό δεν νοείται.


Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ
ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΣΙΟΥ ΚΥΡΟΥ  ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ
ΠΡΟΣ ΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ.

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΣΙΟΥ

Εν Ναυπάκτω, τη 13η Απριλίου 1995

ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΕΛΕΩ ΘΕΟΥ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΣΙΟΥ

Προς
Τον ευλαβή κλήρο και ευσεβή λαό της καθ' ημάς επαρχίας

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Αν επιχειρήσουμε μιά αναδρομή στην ιστορία, εύκολα θα διαπιστώσουμε ότι η ανθρωπότητα ευρίσκεται σ' ένα διαρκή αγώνα για το καλύτερο, σε μιά αδιάκοπη πορεία.

Σκληρή η προσπάθεια του ανθρώπου, αλλά και λαμπρά τα επιτεύγματα. Με τη φιλοσοφία ο άνθρωπος αναζήτησε εναγώνια και έψαυσε το μυστήριο της αλήθειας, της αρετής, του κάλλους. Με την επιστήμη διερεύνησε και ερμήνευσε το αίνιγμα του υλικού σύμπαντος. Με την τεχνολογία έθεσε τη γνώση στην υπηρεσία των ανθρωπίνων αναγκών και βελτίωσε κατά πολύ τις συνθήκες ζωής. Ένα σκοτεινό φάντασμα όμως πλανάται πάνω από όλες τις ανθρώπινες προσπάθειες και επιτυχίες.

Πρόκειται για το θάνατο, αυτό τον αδίστακτο τύραννο που κρατά στην κυριαρχία του τον άνθρωπο και έρχεται να αναιρέσει και να καταλύσει κάθε λαμπρό επίτευγμα και δημιουργία. Ο θάνατος, αυτή η αμείλικτη και αναπόφευκτη πραγματικότητα, χαρακτηρίσθηκε προσφυέστατα ως ο μέγιστος και έσχατος εχθρός του ανθρώπου.

Έστω και αργά, επέρχεται οπωσδήποτε και καταργεί τα πάντα. Τι λοιπόν ωφελείται ο άνθρωπος από τα τόσα επιτεύγματά του, αφού παραμένει ένας θλιβερός θανατοποινίτης, ένα ον καταδικασμένο να καταλήξει στο μηδέν. Έτσι όλα χάνουν το νόημα τους και καθίστανται κενά περιεχομένου. Η ζωή αποβαίνει ένας παραλογισμός και ο άνθρωπος ένα εφήμερο ον χωρίς προοπτική.

Αυτή η τραγική μοίρα θα ήταν η κατάσταση του ανθρώπου και του κόσμου, αν ο Χριστός δεν είχε αναστηθεί. Αλλά δόξα τω Θεώ «Χριστός ανέστη». Τα πιστά τέκνα της Εκκλησίας βιώνουν και γνωρίζουν, ότι ο Κύριος της δόξης ανέστη εκ νεκρών νικώντας για χάρη του ανθρώπου τον έσχατο εχθρό του.

Έτσι όλα ξαναπαίρνουν το χαμένο τους νόημα και ο άνθρωπος από τραγικός δεσμώτης σ' ένα δράμα δίχως κάθαρση, γίνεται ο απελεύθερος Χριστού. Χάρη στην Ανάσταση του Θεανθρώπου ο άνθρωπος γίνεται άνθρωπος που ξαναβρίσκει τον προορισμό του: την αιωνιότητα!

Χάρη στην Ανάσταση ο άνθρωπος πετυχαίνει τη μυστική του εντελέχεια: τη θέωση!

Χάρη στην Ανάσταση ο άνθρωπος της φθοράς και της πτώσης ανορθώνεται οριστικά και ο πρώην θανατοποινίτης γίνεται μέτοχος ζωής αιωνιζούσης.

Χάρη στην Ανάσταση ο άνθρωπος είναι πιά πραγματικά ελεύθερος από κάθε θάνατο και μπορεί με αισιοδοξία να ατενίζει το μέλλον.

Γι' αυτούς τους λόγους σήμερα οι Εκκλησίες μας αντηχούν από τη θριαμβευτική ιαχή «Χριστός Ανέστη».

Αυτή την ιαχή διασαλπίζουν οι αιώνες.

Αυτή αποτελεί το θεμέλιο και την κρηπίδα της πίστεως και ελπίδος της Εκκλησίας.

Αυτή είναι η κινητήρια δύναμη που έχουμε στη διάθεσή μας, για να αγωνιζόμαστε στη ζωή και να είμαστε νικητές μαζί με το μεγάλο θριαμβευτή. Αυτή είναι η ορθή διδασκαλία που πάνω της θεμελιώνεται η «Καινή κτίσις», η Εκκλησία.

Αυτή την ιαχή αδελφοί μου, σας απευθύνω και σαν χαιρετισμό και σαν πρόσκληση και σαν ευχή, να πορευόμαστε πάντοτε στη ζωή, Επίσκοπος, Κλήρος και λαός με την επίγνωση ότι μόνον ο Αναστάς Χριστός είναι το φως του κόσμου, ο Σωτήρας των ανθρώπων, η μοναδική ελπίδα μας.

Μετ' ευχών και αγάπης




ΤΑ ΛΕΧΘΕΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΙΕΡΑΡΧΟΥ 
ΤΟΥ ΤΟΤΕ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ 
ΘΗΒΩΝ ΚΑΙ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ.


Ο αείμνηστος Νικόδημος από τα νεανικά του χρόνια εργάστηκε στην τοπική Εκκλησία της Βοιωτίας σε νευραλγικούς χώρους διακο­νίας, στη νεότητα, στα μοναστήρια, στο κήρυγ­μα, στη διοίκηση. Μέσα από την πολύπλευρη αυτή δραστηριότητα φάνηκαν η ποιότητα του χαρακτήρα του, τα φυσικά και πνευματικά του προσόντα, εγώ που τον έζησα από κοντά το υπογραμμίζω τα πάντα τα έδωσε για τους ανθρώπους. Γι αυτό ο λαός της Βοιωτίας πανηγύρισε με την ε­πάξια επιλογή του για την Ιερά Μητρό­πολη Ναυπάκτου και θρήνησε για τον αδό­κητο θάνατο του.

Ο Μητροπολίτης Νικόδημος δεν πρόλαβε να υλοποιήσει τα οράματά του και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του ποιμνίου του. Ο φιλεύσπλαχνος όμως Κύριος γνωρίζει πάντοτε τι είναι το καλύτερο για τον καθένα μας και εμπιστευόμαστε στην πρόνοιά Του για να παρηγορηθού­με.  Ευχόμεθα και προσευχόμεθα για την ανά­παυσή του «εν σκηναίς δικαίων» αναμένοντες τότε που και «ημείς οι ζώντες οι περιλειπόμενοι... πάντοτε συν Κυρίω εσόμεθα» .

ΤΑ ΛΕΧΘΕΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΙΕΡΑΡΧΟΥ
ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ  
Κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ  ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΕΡΕΣΟΥ 
ΚΑΙ  ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ Κ. ΙΑΚΩΒΟ.

Διερμηνεύω την προσωπική θλίψιν και απορίαν του Σεπτού ημών Οικουμενικού Πατριάρχου επί τω αδοκήτω θανάτω του αοιδήμου Μητροπολίτου, άτε αποσπάσαντος την προσωπικήν αυτού εκτίμησιν και φιλίαν εκ τε των πολλών αυτού προσόντων και της εναρέτου βιωτής του, εκ της πιστότητος της διακονίας του και της παιδιόθεν αφοσιώσεώς του εις την Εκκλησίαν, εκ της ευλαβείας του εις την Μαρτυρικήν πόλιν και την Πρωτόθρονον Εκκλησίαν του Γένους.

Σεβασμιώτατε και σεβαστέ φίλε,
 ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ  

Νικοδήμου του Σεβασμιωτάτου 
και θεοπροβλήτου Μητροπολίτου, της Αγιωτάτης  
Μητροπόλεως  Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου 
ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ.

«Εμείς πάντως θα σε θυμόμαστε πάντα»

Π. ΒΟΙΩΤΟΣ




ΑΝΑΧΩΡΗΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΣΚΟΠΕΛΟΥ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ.


Η Γλώσσα ήταν ο τελευταίος σταθμός της 3ημερης επίσκεψης του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στη νήσο Σκόπελο. Σήμερα τελέσθηκε Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γλώσσης Σκοπέλου. 

Το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος και... η συνοδεία του αναχώρησαν από το λιμάνι της Γλώσσας για το Βόλο.


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΤΗΝ ΣΚΟΠΕΛΟ.


ΛΑΟΣ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΙΣΤΟΡΙΑ...

Συνεχίζεται η επίσκεψη του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου στην Σκόπελο των Βορείων Σποράδων, με αφορμή τις εκδηλώσεις επετειακού χαρακτήρα, τις οποίες διοργανώνουν κατά το φετινό έτος 2012 η Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος και ο Δήμος Σκοπέλου, για την συμπλήρωση 1650 ετών από το μαρτύριο του Αγίου Ρηγίνου, πολιούχου Σκοπέλου (25-2-362 μ.Χ.), 400 ετών από την ίδρυση της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Σκοπέλου (1612 μ.Χ.) και 300 ετών από την επανίδρυση της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σκοπέλου (1712 μ.Χ.).

Το πρωί της Κυριακής ετελέσθη Αρχιερατικό Συλλείτουργο στην Ιερά Μονή του Αγίου Ρηγίνου, στο οποίο προεξήρχε ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και συλλειτούργησαν οι... Μητροπολίτες Δημητριάδος Ιγνάτιος, Κορίνθου Διονύσιος, Θηβών και Λεβαδείας Γεώργιος και ο οικείος Ιεράρχης, Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων Χρυσόστομος.

Πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας, τον Μακαριότατο προσφώνησε ο Μητροπολίτης Χαλκίδος Χρυσόστομος, καλωσορίζοντάς τον εκ μέρους του Ιερού Κλήρου, των Αρχόντων και του ευσεβούς Λαού της Σκοπέλου και ευχαριστώντας τον με θερμούς λόγους για την τιμητική παρουσία του στο Νησί για τους εορτασμούς που η Ιερά Μητρόπολη εφέτος διοργανώνει. Ευχαρίστησε ακόμη και τους παρισταμένους Αρχιερείς, ενώ προσέφερε στον Μακαριότατο ως αναμνηστικό δώρο, μία Ιερά Εικόνα του Αγίου Ρηγίνου και ένα ζεύγος δικηροτρίκηρα για να ευλογεί τον λαό του Θεού.

Αντιφωνώντας, ο Μακαριότατος ευχαρίστησε τον Χαλκίδος και εκ μέρους των λοιπών Αρχιερέων, ενώ, απευθυνόμενος προς τους πιστούς, και με αφορμή την συμπλήρωση 1650 ετών από τον μαρτυρικό θάνατο του Αγίου Ρηγίνου, αναφέρθηκε στην τιμή προς τους Αγίους της Εκκλησίας, τονίζοντας ότι οι Άγιοι είναι τα αληθινά πρότυπα των ανθρώπων κάθε εποχής, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι μόνο άν ακολουθήσουμε ως πρόσωπα, αλλά και ως κοινωνία το παράδειγμά τους, τον τρόπο της ζωής τους, θα αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας της Περιφερείας Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Περιφερειακούς Συμβούλους, ο Δήμαρχος Σκοπέλου Γεώργιος Μιχελής και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Αντιδήμαρχος Αλοννήσου Ορέστης Παπχρήστου, ως εκπρόσωπος του Δημαρχου Πέτρου Βαφίνη και πλήθος ευσεβών Σκοπελιτών, οι οποίοι κατέκλυσαν τον Ιερό ναό και τον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μονής για να τιμήσουν τον Πολιούχο και Προστάτη Άγιό τους και τους προσκεκλημένους.

Το μεσημέρι ο Δήμαρχος Σκοπέλου Γιώργος Μιχελής παρέθεσε επίσημο γεύμα στον Μακαριότατο και στους Μητροπολίτες που τον συνόδευαν, κατά την διάρκεια του οποίου τον καλωσόρισε εκ μέρους των κατοίκων του νησιού. Ο Μακαριότατος αντιφωνώντας τον Δήμαρχο εξέφρασε την χαρά του για την αγαστή συνεργασία της Τοπικής Εκκλησίας των Βορείων Σποράδων και του Μητροπολίτου Χρυσοστόμου με την Δημοτική Αρχή Σκοπέλου για τη συνδιοργάνωση λατρευτικών και εν γένει πνευματικών εκδηλώσεων, τονίζοντας ότι μόνο μέσα από τέτοιες συνεργασίες για το καλό του Λαού και του Τόπου, μπορούν να έλθουν ουσιαστικά καλύτερες ημέρες, όταν από το «εγώ», φτάσουμε στο «εμείς».

Το απόγευμα εχθές ο Αρχιεπίσκοπος  κ. Ιερώνυμος εγκαινίασε την Έκθεση Αγιογραφίας και συντηρηθέντων Ι. Κειμηλίων «ΜΙΑ ΔΟΞΑ, ΜΙΑ ΠΟΡΕΙΑ (από τις απαρχές της Ορθόδοξης Αγιογραφίας στην συντήρηση των φορητών Εικόνων και ξυλογλύπτων) – 20.5.2012 έως 28.10.2012» στο Πολιτιστικό Κέντρο ΓΕΩΡΓΑΡΑ, στην Χώρα Σκοπέλου, με την παρουσία πλήθους Σκοπελιτών.

Στην προσφώνησή του ο Μακαριότατος συνεχάρη τους διοργανωτές γι’ αυτή την ωραία πρωτοβουλία τους, εξέφρασε την χαρά του για την ύπαρξη και λειτουργία χώρων πολιτισμού, τονίζοντας ότι Λαός χωρίς πολιτισμό δεν έχει ιστορία. Εκ μέρους της διοργανώτριας Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος και τους Σεβασμιότατου κ. Χρυσοστόμου, μίλησε ο Αρχιμ. Αλέξιος Παπασταμούλος, ο οποίος ευχαρίστησε τον Μακαριότατο και τους αγίους Αρχιερείς για την παρουσία τους, τον Μητροπολίτη Χαλκίδος για την πρωτοβουλία πραγματοποιήσεως όλων των Εκδηλώσεων. 

Επίσης ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Σκοπέλου και τους καλούς του συνεργάτες για την προθυμότατη στήριξή τους, τους Γεώργιο και Μάχη Δρόσου για την παραχώρηση του Πολιτιστικού Κέντρου για την πραγματοποίηση της Εκθέσεως και την εν γένει συμβολή τους, την καλλιτέχνιδα κα Περιμένη για την κατασκευή εγκαυστικών Εικόνων και την έκθεσή τους (μία εξ αυτών μάλιστα, προσέφερε η κα Περιμένη στον Μακαριότατο κ. Ιερώνυμο), τον συντηρητή έργων τέχνης Μιχαήλ Λαρεντζάκη για την πολύτιμη συμβολή του, το αγιογραφικό εργαστήρι και τους μαθητές του γνωστού Αγιογράφου, καθηγητού Γεωργίου Κόρδη για την συμμετοχή τους στην έκθεση και όλους τους φανερούς και αφανείς ήρωες αυτής της προσπάθειας.


Ο Μακαριώτατος αναμένεται στην Αθήνα σήμερα αργά το βράδυ.




ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Η γερμανική ιδέα για τη διενέργεια δημοψηφίσματος στην Ελλάδα σχετικά με την παραμονή ή όχι στο ευρώ είχε αρχίσει να διαμορφώνεται ημέρες πριν εκδηλωθεί. Ήδη, στη διάρκεια του Eurogroup, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται να είπε: «Τελικά, κάναμε λάθος που δεν δεχθήκαμε την πρόταση για δημοψήφισμα για το ευρώ στην Ελλάδα». Η σκέψη ωρίμασε στο Ααχεν, όταν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έλαβε το βραβείο Καρλομάγνος και εκδηλώθηκε την Παρασκευή. Πριν από τη συνομιλία της Μέρκελ με τον Κάρολο Παπούλια, ο Γερμανός Σοσιαλιστής, πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς το μετέφερε σε Έλληνες συνομιλιτές του. Παρά το ότι του διεμηνύθει ότι η ιδέα δεν ήταν καλή, εν τούτοις το Βερολίνο αποφάσισε να προχωρήσει.

Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας άνοιξε σήμερα, Δευτέρα η αυλαία των πανελλαδικών εξετάσεων για χιλιάδες υποψηφίους. Σε ορισμένα μεγάλα σχολικά συγκροτήματα η εξέταση άρχισε μετά τις 08:30, καθώς μοιράστηκαν με καθυστέρηση οι φωτοτυπίες. Η υπουργός Παιδείας Αγγελική-Ευφροσύνη Κιάου επισκέφθηκε το Πειραματικό Σχολείο Αγίων Αναργύρων, ευχήθηκε στα παιδιά καλή επιτυχία και είπε πως σε δύο ημέρες θα ανακοινωθούν οι ημερομηνίες στις οποίες μετακινούνται τα μαθήματα των εξετάσεων που συμπίπτουν με τη περίοδο των εκλογών.

Στο Λεκανοπέδιο Αττικής επικεντρώνει το ΠΑΣΟΚ τον προεκλογικό του αγώνα εν όψει της αναμέτρησης της 17ης Ιουνίου, κινητοποιώντας σε κάθε δήμο μεικτά κλιμάκια με επικεφαλής κορυφαία στελέχη του κόμματος. Ειδικότερα, στις περιφέρειες της Αττικής αναμένεται να βρεθούν στελέχη που συγκροτούν ατύπως στην παρούσα φάση την Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ, αποτελούμενη από τους Κώστα Σκανδαλίδη, Ανδρέα Λοβέρδο, Πέτρο Ευθυμίου, Μίμη Ανδρουλάκη, Αννα Διαμαντοπούλου, Φώφη Γεννηματά και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Διαδοχικές συναντήσεις με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, αλλά και ορισμένων κομμάτων που δεν εισήλθαν στη Βουλή, θα έχει από το πρωί μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας ο πρωθυπουργός, εν όψει της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη Τετάρτη, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθεί η Ελλάδα. Επαφές στο ΕΛΚ και το ΕΣΚ θα έχουν την Τρίτη ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος αντιστοίχως. Σε Παρίσι και Βερολίνο για επαφές με τις ηγεσίες της γαλλικής και γερμανικής Αριστεράς μεταβαίνει τη Δευτέρα και την Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας.

Κοινή κάθοδο στις εκλογές της 17ης Ιουνίου αποφάσισαν ο πρόεδρος της Δράσης Στέφανος Μάνος και ο πρόεδρος της Δημιουργίας Ξανά Θάνος Τζήμερος, όπως ανακοίνωσαν αργά το βράδυ της Κυριακής από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν το μεσημέρι της Τρίτης.

Κόσμος

Δύσκολη νύχτα πέρασαν σε καταφύγια χιλιάδες άνθρωποι που έμειναν άστεγοι μετά τον ισχυρό σεισμό των 6 βαθμών που συντάραξε τα ξημερώματα της Κυριακής τον ιταλικό βορρά με επίκεντρο την περιφέρεια της Εμίλια-Ρομάνια. Τις τελευταίες 24 ώρες οι μετασεισμικές δονήσεις στην περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια ξεπέρασαν τις 75, ενώ οι βροχοπτώσεις που συνεχίζονται δυσχεραίνουν την κατάσταση. Επιστρέφει εσπευσμένα από το Σικάγο όπου βρίσκεται για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι.

Μέχρι τα μέσα του 2013 το ΝΑΤΟ θα παραδώσει την διοίκηση των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν στις δυνάμεις της χώρας, συμφώνησαν οι ηγέτες των κρατών-μελών στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο. Εντός της ημέρας, μάλιστα, αναμένεται να εγκριθεί και τυπικά η στρατηγική των ΗΠΑ για σταδιακή έξοδο από το Αφγανιστάν, την ώρα που η Γαλλία αποφάσισε να αποσύρει πρόωρα τα στρατεύματά της. «Έρχονται δύσκολες μέρες για το Αφγανιστάν. Θα έχουμε μεγάλες προκλήσεις» προειδοποίησε ο Μπαράκ Ομπάμα. Επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στο Σικάγο.

Κύματα πανικού έσπειρε από το Μιλάνο έως τη Βενετία η σεισμική δόνηση των 6 βαθμών που συντάραξε στις 4:05 (τοπική ώρα) τα ξημερώματα της Κυριακής τον ιταλικό βορρά με επίκεντρο την περιφέρεια της Εμίλια-Ρομάνια. Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οι τραυματίες ξεπερνούν τους 50, ενώ τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Τεράστιες καταστροφές για την ιταλική πολιτιστική κληρονομιά κυρίως στη Μόντενα και τη Φεράρα· κατέρρευσαν και υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές δεκάδες εκκλησίες και ιστορικά κτίρια. Καταστροφές σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Ισχυρός μετασεισμός 5,1 βαθμών. Εσπευσμένα αναχωρεί ο Μόντι από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Η Σερβία «δεν θα παρεκκλίνει από την πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε ο εθνικιστής Τόμισλαβ Νίκολιτς, διακηρύσσοντας τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές έναντι του απερχόμενου προέδρου Μπόρις Τάντιτς. Ο Νίκολις, πρώην σύμμαχος του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, επικράτησε οριακά έναντι του Τάντιτς σε μία εκλογική αναμέτρηση στην οποία έδωσαν το «παρών» λιγότεροι από τους μισούς Σέρβους ψηφοφόρους. Αναγνώρισε την ήττα του ο απερχόμενος πρόεδρος της Σερβίας, απευθύνοντας έκκληση να διατηρηθεί ο στρατηγικός προσανατολισμός της Σερβίας προς την ΕΕ.

Η αποφασιστικότητα του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ για την απόσυρση των επιχειρησιακά ενεργών γαλλικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν εντός του 2012 επισκιάζει τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο. Ζητούμενο είναι η σφυρηλάτηση κοινής γραμμής εν όψει της παράδοσης του ελέγχου στις αφγανικές δυνάμεις έως τα τέλη του 2014, όμως η στάση Ολάντ διχάζει με τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας Άντερς Φογκ Ράσμουσεν να τονίζει πως δεν θα υπάρξει εσπευσμένη αποχώρηση και την Άνγκελα Μέρκελ να συμπληρώνει πως «μαζί πήγαμε, μαζί θα φύγουμε».

Οικονομία

Όλες τις πρόσθετες επιβαρύνσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου και συγκεκριμένα αυτές που προκύπτουν από την ειδική εισφορά αλληλέγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, τον φόρο εισοδήματος, το ειδικό τέλος ακινήτων, τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και τα τέλη κυκλοφορίας.

Όργιο φοροδιαφυγής σχεδόν σε κάθε επαγγελματική δραστηριότητα, μαζική έκδοση πλαστών και εικονικών στοιχείων και μη έκδοση αποδείξεων, αποκαλύπτουν (και) τα αποτελέσματα των ελέγχων που έχει κάνει τις 40 τελευταίες ημέρες το ΣΔΟΕ στην αγορά

Τα κεντρικά γραφεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), θα επισκεφτεί, σήμερα, Δευτέρα, στις 12.00 το μεσημέρι, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Ζανιάς. Ο υπουργός θα έχει συνεργασία με υπηρεσιακούς παράγοντες του ΣΔΟΕ.

Αθλητισμός

Μέσα από τα τεράστια διοικητικά και οικονομικά προβλήματα που προέκυψαν όλη τη χρονιά ο Παναθηναϊκός κατάφερε τουλάχιστον να υλοποιήσει τον στόχο της τελευταίας στιγμής. Η συμμετοχή στα προκριματικά του Champions League και το ποσό που τη συνοδεύει σίγουρα γεμίζει αισιοδοξία τους «πράσινους» που έχουν ωστόσο πολλά ανοικτά μέτωπα. Το δάνειο των 5 εκατ. ευρώ για να αρχίσουν οι πληρωμές. Η παραμονή ή όχι του Ζεσουάλδο Φερέιρα. Εξι παίκτες μένουν ελεύθεροι, ενώ Λέτο και Μπουμσονγκ είναι πολύ πιθανό να βρεθούν προς πώληση. Και μέσα σε όλα η διαιτησία...

Η Μονπελιέ είναι η νέα πρωταθλήτρια Γαλλίας, για πρώτη φορά στην ιστορία της. Στην τελευταία αγωνιστική του Championnat (38η) η ομάδα του Ρενέ Ζιράρ πήρε αυτό που ήθελε από την καταδικασμένη Οσέρ (1-2) και πανηγύρισε την κατάκτηση του τίτλου, αφήνοντας πίσω της την Παρί Σεν Ζερμέν, η οποία επικράτησε μεν της Λοριάν εκτός έδρας με το ίδιο σκορ, αλλά ήθελε, δε, και ήττα της Μονπελιέ για να κόψει πρώτη το νήμα.

Είκοσι πέντε χρόνια μετά την «χρυσή εποχή» των Μαραντόνα, Καρέκα, Φεράρα, Αλεμάο, η Νάπολι αναδείχθηκε για 4η φορά στην ιστορία της κυπελλούχος Ιταλίας. Το 1997 η ομάδα του ιταλικού Νότου έχασε το τρόπαιο στους διπλούς τελικούς από την Βιτσέντζα, ωστόσο, την Κυριακή με τα γκολ του Εντισον Καβάνι με πέναλτι στο 62' και του Χάμσικ στο 83', νίκησε 2-0 τη Γιουβέντους στο Ολίμπικο της Ρώμης και πανηγύρισε την κατάκτηση του τροπαίου.


† ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ (21 ΜΑΪΟΥ)


Η Αγία Ελένη γεννήθηκε το 249μ.Χ. στο Δρέπανο Βιθυνίας στην Μικρά Ασία. Ο πατέρας της ήταν πανδοχέας. Παρόλο που η Αγία μεγάλωσε στο περιβάλλον ενός πανδοχείου, από μικρή μελετούσε τις χριστιανικές γραφές και έγινε πιστή χριστιανή. Σε ηλικία 21 ετών, το 270μ.Χ., παντρεύτηκε τον Κωνσταντίνο Χλωρό, ο οποίος ήταν τότε αξιωματικός της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Η Αγία Ελένη ακολούθησε τον σύζυγο της σε όλες τις εκστρατείες, στις οποίες η θέση του τον υποχρέωνε να λάβει μέρος. Τέσσερα χρόνια μετά τον γάμο τους, το 274μ.Χ., απέκτησαν ένα γιο τον Κωνσταντίνο. Η ιστορία έδειξε ότι ο γιος τους αυτός, έγινε ο Μέγας Κωνσταντίνος, ο πρώτος αυτοκράτορας του Βυζαντίου αλλά και Άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο Μέγας Κωνσταντίνος γεννήθηκε στην πόλη Ναϊσσό (στις μέρες μας η πόλη αυτή ονομάζεται Νίσσα και βρίσκεται στην Σερβική επικράτεια). Μεγάλωσε με τις χριστιανικές διδαχές της μητέρας του, την στρατιωτική εκπαίδευση του πατέρα του και τα γράμματα μεγάλων διδασκάλων της εποχής. Αυτά τα τρία διαμόρφωσαν το πνεύμα και τον χαρακτήρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Ενός ανθρώπου γραμματισμένου, αξιόμαχου στρατιώτη και ταυτόχρονα φιλικά προσκείμενου στους χριστιανούς και την Χριστιανική πίστη. Το 293μ.Χ. ο τότε αυτοκράτορας της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, Διοκλητιανός, διόρισε τον πατέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, Καίσαρα των δυτικών επαρχιών (Γαλατία, Ισπανία και Βρετανία) της αυτοκρατορίας. Όμως ο νόμος απαγόρευε στους ανώτατους αξιωματούχους να είναι σύζυγοι γυναικών ταπεινής καταγωγής. Έτσι μετά από 23 χρόνια γάμου, ο Κωνσταντίνος Χλωρός, έλυσε τον γάμο του με την Αγία Ελένη και παντρεύτηκε την Θεοδώρα η οποία ήταν αρχοντικής γενιάς.

Ο Μέγας Κωνσταντίνος και η Αγία Ελένη παρέμειναν στην αυλή του Διοκλητιανού. Εκεί ο Μέγας Κωνσταντίνος συνεχίζει την εκπαίδευση του και ανέρχεται στην στρατιωτική ιεραρχία. Μετά από αγώνες, εκστρατείες αλλά και ιστορικές συγκυρίες καταφέρνει το 306μ.Χ. να ανακηρυχθεί Καίσαρας των Δυτικών Επαρχιών της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Η ανοδική του πορείαν συνεχίζεται και τελικά το 324μ.Χ., μετά την νίκη του στην Ανδριανούπολη επί του Λικίνου (Αυγούστου της Ανατολής), εγκαθίσταται στον αυτοκρατορικό θρόνο της Ρώμης. Δύο είναι οι σημαντικότερες πράξεις του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Η πρώτη, είναι η υπογραφή του Διατάγματος των Μεδιολάνων, το 313μ.Χ. Βάση αυτού, σταματούν οι διωγμοί εναντίων των Χριστιανών και τους επιτρέπεται να λατρεύουν τον Ιησού Χριστό, νόμιμα πλέον, στις εκκλησίες τους. Η δεύτερη σημαντική του πράξη, είναι η μεταφορά της πρωτεύουσας της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας από την Ρώμη στην Κωνσταντινούπολη. Αυτό ήταν η αρχή της Βυζαντινής αυτοκρατορίας που έλαμψε για 1000 χρόνια και έσβησε στα χέρια ενός άλλου Κωνσταντίνου, του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου το 1453μ.Χ.

Δύο χρόνια μετά την ανακήρυξη του Μέγα Κωνσταντίνου ως αυτοκράτορα, η Αγία Ελένη, ταξιδεύει στους Αγίους Τόπους με σκοπό να βρει τα μέρη που έζησε ο Ιησούς Χριστός και να τα αναδείξει. Πράγματι, στο ταξίδι της αυτό, διεξήγαγε ανασκαφές, έκτισε εκκλησίες, θεμελίωσε μοναστήρια και βρήκε τον Σταυρό του Μαρτυρίου του Κυρίου μας. Οι ναοί της Γεννήσεως και της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα, είναι δύο από τους ναούς που έκτισε η Αγία Ελένη στους Αγίους Τόπους. Μετά την δράση της εκεί, εγκαταστάθηκε στην Νικομήδεια όπου και παρέδωσε την ψυχή της στον Κύριο, σε ηλικία 80 ετών, το 329μ.Χ. Ο γιος της, Μεγάλος Κωνσταντίνος, βαπτίστηκε Χριστιανός λίγο πριν τον θάνατο του. Εκοιμήθη στις 21 Μαΐου του 337μ.Χ. σε ηλικία 63 ετών.




EΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΟΣ Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΛΕΥΡΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΧΩΡΕΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΙΛΤΙΔΗ - ΒΕΛΟΠΟΥΛΟ


«Πιστεύω ότι ο ΛΑΟΣ θα έπρεπε να είχε ανταποκριθεί στο κάλεσμα της Νέας Δημοκρατίας και του Αντώνη Σαμαρά», τόνισε σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΙ ο πρώην βουλευτής του ΛΑΟΣ, Αθανάσιος Πλεύρης ανακοινώνοντας την αποχώρησή του από το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη και την προσχώρησή του στη Νέα Δημοκρατία ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν έχει μιλήσει με τον Αντώνη Σαμαρά.  Ο κ. Πλεύρης ξεκαθάρισε  ότι «το ζητούμενο είναι μία κυβερνηση η οποία εγγυάτα τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και όχι εάν θα εκλεγώ βουλευτής, στην πολιτκή δεν βρίσκομαι για λόγους καριέρας».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος βρισκόταν στο πάνελ της εκπομπής, συνεχάρη τον Θανάση Πλεύρη, γιατί, όπως είπε: «Ήταν πολύ δύσκολη η χθεσινή μέρα, ήταν μια δύσκολη στιγμή».

Έτοιμος να προσχωρήσει και ο Κώστας Κιλτίδης στη ΝΔ

Την ίδια ώρα, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ και πρώην βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Κιλτίδης δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ένταξής του στα ψηφοδέλτια της ΝΔ εφόσον μείνει ικανοποιημένος από την τροποποίηση του προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ.

«Η ΝΔ είναι το σπίτι μου», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας το πρωί σε τηλεοπτικό σταθμό παραδεχόμενος ότι συζητάει με τη ΝΔ.

Όπως υποστήριξε θα έπρεπε νε είχε επιτευχθεί μία σύγκλιση του ΛΑΟΣ με τη ΝΔ και όλοι οι πρώην βουλευτές του ΛΑΟΣ να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια της ΝΔ σε εκλόγιμες θέσεις.

Εκτός και ο Κυριάκος Βελόπουλος

Εκτός ΛΑΟΣ οδεύει και ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος εξέφρασε την έντονη δυσφορία του για τις αποδοκιμασίες που δέχθηκαν πρώην βουλευτές του κόμματος το Σάββατο. «Μετά από αυτά που έγιναν δεν κάθομαι άλλο εκεί. Με τρομοκρατία δεν μπορώ να συναινέσω. Δεν μπορεί να προπηλακίζονται οι πρώην βουλευτές» είπε.

Παράλληλα, εξέφρασε την πικρία του για τη στάση του προέδρου του κόμματος, Γ.Καρατζαφέρη, απέναντί του, την ώρα που βιώνει - όπως είπε - ένα προσωπικό πρόβλημα με τον πατέρα του.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 21/5/2012


Γεγονότα

1865: H παράταξη του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου κερδίζει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο νέο κοινοβούλιο, που προέκυψε από τις εκλογές της 14ης έως 17ης Μαΐου.

1904: Ιδρύεται στο Παρίσι η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA).

1930: Ο υπουργός Παιδείας, Γεώργιος Παπανδρέου, υλοποιεί την εκπαιδευτική του μεταρρύθμιση, η οποία στηρίζεται στην αναμόρφωση του δημοτικού σχολείου ως εξατάξιου, αυτοτελούς και υποχρεωτικού.

1932: Παραιτείται η κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου. Πολιτικοί σχολιαστές κρίνουν το γεγονός ως φυσικό επακόλουθο της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα, αλλά και διαφόρων άτυχων περιστατικών, που δεν ήταν πάντα σε θέση να ελέγχει ο πρωθυπουργός.

2005: Διεξάγεται ο 50ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision στο Κίεβο της Ουκρανίας. Νικήτρια αναδεικνύεται για λογαριασμό της Ελλάδα η Έλενα Παπαρίζου, με το τραγούδι My Number One, σε μουσική του Χρήστου Δάντη και στίχους της Ναταλίας Γερμανού. Είναι η πρώτη νίκη της Ελλάδα στα 31 χρόνια συμμετοχής της στο θεσμό.

2008: Ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού, Γιάννης Βαρδινογιάννης, σε συνέντευξή του ανακοινώνει το σχέδιο της πολυμετοχικότητας για την ΠΑΕ. Δυο μέρες μετά, ο Ανδρέας Βγενόπουλος θα ανακοινώσει την αναστολή λειτουργίας της ΠΕΚ.

Γεννήσεις

1921: Αντρέι Ζαχάροφ, σοβιετικός φυσικός και ακτιβιστής. Πάλεψε για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα του και βραβεύτηκε με Νόμπελ Ειρήνης, το οποίο όμως αρνήθηκε. (Θαν. 14/12/1989)

1931: Γιώργος Βασιλείου, πρόεδρος της Κύπρου από το 1988 έως το 1993.

1959: Νικ Κασαβέτης, ελληνοαμερικανός ηθοποιός.

Θάνατοι

1991: Ρατζίβ Γκάντι, πιλότος στο επάγγελμα, γιος της Ίντιρα Γκάντι. Διετέλεσε πρωθυπουργός της Ινδίας από το 1984 έως το 1989 και δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας το 1991. (Γεν. 20/8/1944)

1999: Φρέντυ Γερμανός, δημοσιογράφος και συγγραφέας, γνωστός για τις τηλεοπτικές παραγωγές του και τα ευθυμογραφήματά του. (Γεν. 5/9/1934)

2006: Γεράσιμος Βασιλόπουλος, ιδρυτής της αλυσίδας τροφίμων «Άλφα Βήτα Βασιλόπουλος Α.Ε.» και του ιδρύματος «Τράπεζα Τροφίμων για την Καταπολέμηση της Πείνας». (Γεν. 1917)