20 Μαΐου, 2012

ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ - 50 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΕΞΙ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ


Τουλάχιστον έξι  νεκροί, 50 τραυματίες και αρκετές ζημιές σε ιστορικά κτήρια, είναι ο απολογισμός του ισχυρού σεισμού των 6,1 Ρίχτερ (νωρίτερα τα διεθνή πρακτορεία ανέφεραν ότι ο σεισμός ήταν 5,9 Ρίχτερ) που χτύπησε την βόρεια Ιταλία. Η εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας Ελιζαμπέτα Μαφάνι δήλωσε ότι δύο εργάτες σκοτώθηκαν σε εργοστάσιο κεραμικών στο Σαν Αγκοστίνο στη Φεράρα και άλλος ένας εργάτης σκοτώθηκε όταν κατέρρευσε τμήμα του εργοστασίου όπου δούλευε στο Πόντε Ροντόνι ντι Μποντένο.

Υπάρχουν αναφορές, ότι μία γυναίκα πιθανότατα γερμανίδα, πέθανε από καρδιακή προσβολή που υπέστη εξ αιτίας του σεισμού, ενώ εκκενώνονταν το κτήριο στο οποίο διέμενε στην Μπολόνια. Ο σεισμός έγινε στις 4.04 τα ξημερώματα (τοπική ώρα) κοντά στη Μοδένα. Ήταν η πιο ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στην Ιταλία τα τελευταία τρία χρόνια. Οι τρεις νεκροί ήταν εργάτες σε εργοστάσια που εργάζονταν στη νυχτερινή βάρδια. Τμήματα των συγκεκριμένων εργοστασίων, ένα κατασκευής πολυεστέρα και ένα κατασκευής κεραμικών, στο Μπόντενο και το Σαν Αγκοστίνο αντίστοιχα, κατέρρευσαν και καταπλάκωσαν τους εργάτες. τα σωστικά συνεργεία διεξήγαγαν έρευνες για τυχόν εγκλωβισμένους.

Σημειώθηκαν επίσης σοβαρές ζημιές σε ιστορικά κτήρια όπως ένα κάστρο του 14ου αιώνα στην πόλη του Σαν Φελίτσε Σουλ Πανάρο, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Σοβαρές ζημιές υπέστη και ο καθεδρικός της πόλης, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ενδεχομένως μπορεί να καταρρεύσει ένας πύργος του μεσαιωνικού κάστρου της περιοχής. Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, επρόκειτο για έναν από τους πιο ισχυρούς σεισμούς που πλήττουν την περιοχή.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Μπολόνια, τη Μοδένα, τη Φεράρα, τη Βερόνα, το Ρόβιγκο και τη Μάντουα, προκαλώντας πανικό στους κατοίκους, οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους. Δεν αναφέρθηκαν σοβαρές ζημιές σε κτήρια στις πυκνοκατοικημένες πόλεις. Μετά το σεισμό, διάρκειας περίπου 20 δευτερολέπτων, ακολούθησαν μετασεισμοί, ο μεγαλύτερος των οποίων ήταν 5,1 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο, σύμφωνα με το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο, ήταν 35χλμ βορειοδυτικά της Μπολόνιας, ανάμεσα στις πόλεις Φινάλε Εμίλια, Σαν Φελίτσε Σουλ Πανάρο και Σέρμιντε, σε εστιακό βάθος 10 χλμ.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ Κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΣΤΙΣ ΙΕΡΕΣ ΜΟΝΕΣ ΤΗΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ.



O Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, οι Αρχιερείς, ο Ιερός Κλήρος, ο Δήμαρχος Γιώργος Μιχελής και ο Αστυνομικός Διοικητής, επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου, όπου μετά από μιά σύντομη Δέηση στο Καθολικό της, ο Μακαριώτατος συνομίλησε με τις δύο γερόντισσες Μοναχές, την Ηγουμένη Σωφρονία και την Ματρώνα, οι οποίες επί... ήμισυ και πλέον του αιώνος ασκούνται εκεί και «φυλάσσουν» τον Τόπο αυτό και τους εν Αυτώ Αγίους, σε συνεργασία με τον εκτελούντα χρέη Ηγουμενοσυμβουλίου Αρχιμ. Αλέξιο Παπασταμούλο, Εφημέριο της Γλώσσας Σκοπέλου.


Στη συνέχεια, έγινε επίσκεψη στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ο οποίος αποτελεί Μετόχιο της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος του Αγίου Όρους, την οποία φροντίζει ο αγιορείτης ιερομόναχος Διονύσιος Ξενοφωντινός. Μετά από την Δέηση στο Καθολικό της Ιεράς Μονής, ο Μακαριώτατος, οι άγιοι Αρχιερείς και οι συνοδοί των έγιναν κοινωνοί της αβραμιαίας φιλοξενίας του π. Διονυσίου, με τα παραδοσιακά μοναστηριακά κεράσματα.


Τελευταίος σταθμός υπήρξε η Ιερά Μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σκοπέλου, όπου ασκείται η Ηγουμένη Μοναχή Μαριάμ, που μαζί με την πρωτοβουλία και την ανύστακτη φροντίδα του εκτελούντος χρέη Ηγουμενοσυμβουλίου της Ι. Μονής Αρχιμ. Αλεξίου Παπασταμούλου, έχουν επιδοθεί στην συντήρηση και ανάδειξη των ιερών Εικόνων και λοιπών ιστορικών κειμηλίων, ώστε να σωθούν από την φθορά του χρόνου. Όλοι θαύμασαν ιδιαιτέρως τον εξαιρετικής τέχνης ξυλόγλυπτο δεσποτικό θρόνο, ο οποίος συντηρήθηκε και αποκαταστάθηκε, ύστερα από πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, δι’ εξόδων της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος.


Στην Ιερά Μονή του Ευαγγελισμού, με τον συντονισμό του π. Αλεξίου και την φροντίδα εθελοντριών κυριών, φίλων της Μονής, παρετέθη δείπνο στον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, τους Μητροπολίτες και τους συν αυτοίς. 

Την Κυριακή 20 Μαΐου, στην Ιερά Μονή Αγίου Ρηγίνου Σκοπέλου  ετελέσθη ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, με την συμμετοχή και των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου, Κορίνθου κ. Διονυσίου, Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου και Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, με απ’ ευθείας αναμετάδοση από τον Ρ/Σ της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Το μεσημέρι, ο Μακαριώτατος κ. Ιερώνυμος θα παραβρεθεί στο επίσημο γεύμα που θα παρατεθεί προς τιμήν του από τον Δήμαρχο Σκοπέλου και το απόγευμα θα εγκαινιάσει την Έκθεση Αγιογραφίας και συντηρηθέντων Ι. Κειμηλίων «ΜΙΑ ΔΟΞΑ, ΜΙΑ ΠΟΡΕΙΑ (από τις απαρχές της Ορθόδοξης Αγιογραφίας στην συντήρηση των φορητών Εικόνων και ξυλογλύπτων) – 20.5.2012 έως 28.10.2012» στο Πολιτιστικό Κέντρο ΓΕΩΡΓΑΡΑ, στην Χώρα Σκοπέλου.

Ο εξαιρετικής τέχνης ξυλόγλυπτος δεσποτικός θρόνος,
ο οποίος συντηρήθηκε και αποκαταστάθηκε, ύστερα από πρωτοβουλία
του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, δι’ εξόδων
της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος










ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΤΥΦΛΟΥ


Ο Τυφλός βλέπει. Η δειλία των γονέων

Κάποιο Σάββατο ο Κύριος στην Ιερουσαλήμ συνάντησε έναν άνθρωπο που είχε γεννηθεί τυφλός. Και αφού έφτιαξε πηλό με το σάλιο του, έχρισε με τον πηλό τα μάτια του τυφλού. Δοκιμάζοντας όμως την πίστη του, δεν τον θεράπευσε αμέσως, αλλά του είπε: «Πήγαινε, νίψε στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ». Κι ο τυφλός υπάκουσε αμέσως. Και το θαύμα έγινε! Όσοι όμως τον έβλεπαν κατόπιν υγιή απορούσαν: «Δεν είναι αυτός ο τυφλός που ζητιάνευε;». Άλλοι έλεγαν «αυτός είναι», άλλοι όμως έλεγαν «είναι κάποιος που του μοιάζει». Εκείνος όμως τους διαβεβαίωνε ότι είναι ο ίδιος. Κι αυτοί έκπληκτοι απορούσαν: «Πώς θεραπεύτηκαν τα μάτια σου;». Κι εκείνος με θάρρος εξηγούσε, πώς έγινε το θαύμα.

Κι όταν κατόπιν τον οδήγησαν στους Φαρισαίους, άρχισε μία νέα ανάκριση: «Πώς βρήκες το φως σου;». Κι ενώ εκείνος τους εξήγησε, οι Φαρισαίοι δεν ήθελαν να το παραδεχθούν. Κάποιοι μάλιστα έλεγαν για τον Κύριο: «Αυτός δεν είναι απεσταλμένος του Θεού, διότι δεν τηρεί την αργία του Σαββάτου». Άλλοι όμως απαντούσαν: «Πώς είναι δυνατόν ένας άνθρωπος αμαρτωλός να κάνει τέτοια μεγάλα θαύματα;». Κι άρχισαν πάλι να εξετάζουν τον τυφλό: «Εσύ τι λες γι’ αυτόν;». Κι αυτός τους είπε: «Εγώ λέω ότι είναι προφήτης».

Οι Φαρισαίοι όμως επιμένουν στην άρνηση. Γι’ αυτό φωνάζουν τους γονείς του και τους ρωτούν: «Αυτός είναι ο γυιος σας που λέτε ότι γεννήθηκε τυφλός; Και πώς τώρα βλέπει;». Οι γονείς όμως φοβισμένοι μήπως τους διώξουν από τη Συναγωγή απάντησαν: «Αυτός είναι ο γυιος μας και πράγματι τυφλός γεννήθηκε. Πώς όμως τώρα βλέπει, δεν ξέρουμε. Ώριμη ηλικία έχει, ρωτήστε τον.».

Οι γονείς λοιπόν αποφεύγουν να δώσουν σαφή απάντηση για το θαύμα. Φοβούνται και τρέμουν καθώς βλέπουν τους Φαρισαίους να μιλούν με θυμό και απειλές, για να τους εκφοβίσουν. Κι απαντούν μόνο στις δύο πρώτες ερωτήσεις τους. Στην τρίτη σιωπούν, ενώ ήταν βέβαιοι για το θαύμα και όφειλαν να απαντήσουν από ευγνωμοσύνη προς τον Κύριο που θεράπευσε το παιδί τους. Αλλά αυτοί τρομοκρατημένοι άφησαν τον γυιο τους μόνο του να σηκώσει το βάρος των απειλών των Φαρισαίων.

Η ιστορία αυτή επαναλήφθηκε πολλές φορές μέσα στην πορεία της Εκκλησίας. Το ίδιο συμβαίνει και στις μέρες μας, που τόσο μεγάλη πολεμική γίνεται εναντίον του Χριστού και της Εκκλησίας μας. Οι συκοφαντίες και οι κατηγορίες πολλές, οι έμμεσες απειλές ύπουλες και ο φόβος κάνει πολλούς να φοβούνται να πουν την αλήθεια για πολλά θέματα πίστεως, να δειλιάζουν να πάρουν θέση και μάλιστα ενώπιον ανθρώπων που κατέχουν κάποια μεγάλη θέση στην κοινωνία· για να μην εκτεθούν, για να μην κινδυνεύσει η σταδιοδρομία τους, για να τα έχουν καλά με όλους. Έτσι προδίδουν το πιστεύω τους και καταπατούν τη συνείδησή τους. Όσους φοβόμαστε να ομολογήσουμε αυτό που πιστεύουμε και να υπερασπιστούμε την Εκκλησία μας, θα μας αρνηθεί κι ο Κύριος κατά την φοβερή ημέρα της κρίσεως.

Η ομολογία του πρώην τυφλού

Οι Ιουδαίοι αναστατωμένοι φώναξαν και πάλι τον πρώην τυφλό και του είπαν: «Δόξασε τον Θεό, ομολογώντας ότι πλανήθηκες. Ο άνθρωπος που σε θεράπευσε είναι αμαρτωλός, αφού καταλύει την αργία του Σαββάτου».

Εκείνος όμως με παρρησία και θάρρος απάντησε: «Εάν ο άνθρωπος αυτός είναι αμαρτωλός δεν ξέρω. Ξέρω όμως πολύ καλά ότι ενώ ήμουν τυφλός, τώρα βλέπω».

Κι αυτοί ξαναρωτούν: «Πώς σου άνοιξε τα μάτια;». Κι εκείνος ακόμη πιο θαρρετά απαντά: «Λίγο πριν σας το είπα και δεν θελήσατε να το παραδεχθείτε. Γιατί τώρα θέλετε ν’ ακούσετε πάλι τα ίδια; Μήπως θέλετε κι εσείς να γίνετε μαθητές του; Κι έπειτα ο Θεός δεν ακούει τους αμαρτωλούς. Αλλά και ποτέ δεν ακούσθηκε, από τότε που έγινε ο κόσμος, ότι θεράπευσε κάποιος μάτια ανθρώπου που είχε γεννηθεί τυφλός».

Εκείνοι τώρα εξαγριωμένοι του λένε: «Εσύ γεννήθηκες βουτηγμένος στην αμαρτία και διδάσκεις εμάς;». Και τον έδιωξαν. Βρήκε όμως ο Κύριος τον πρώην τυφλό και του είπε: «Εσύ πιστεύεις στον Υιό του Θεού;». «Και ποιος είναι, Κύριε, για να τον πιστεύσω;», αποκρίθηκε εκείνος. Είπε τότε σ’ αυτόν ο Ιησούς: «Αυτός που σου μιλάει, εκείνος είναι». «Πιστεύω, Κύριε», απαντά με ειλικρίνεια ο πρώην τυφλός. Και Τον προσκύνησε ως Υιό του Θεού.

Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστη η ομολογία του πρώην τυφλού. Η παρρησία του εκδηλώνεται ολοένα και πιο θαυμαστή. Ομολογεί αρχικώς γεμάτος ευγνωμοσύνη στους γνωστούς το θαύμα. Και, όταν οδηγείται μπροστά στους τυφλωμένους από την κακία Φαρισαίους, δεν κάμπτεται από τις απειλές τους και την ασφυκτική τους πίεση. Περιγράφει και πάλι το θαύμα και ομολογεί χωρίς να φοβάται ότι ο Ιησούς είναι προφήτης. Κι όταν οι Φαρισαίοι απαιτούν να ομολογήσει ότι πλανήθηκε, αυτός ακάθεκτος επιμένει στην αλήθεια. Και τελικά προτιμά να φύγει μακριά τους, μένοντας σταθερός στην ομολογία του, ό,τι κι αν αυτό θα του κοστίσει.

Και μας διδάσκει ο άνθρωπος αυτός, ο πρώην τυφλός, να ομολογούμε κι εμείς την αλήθεια με θάρρος, με ενθουσιασμό και καύχηση, όπου και όταν μας το ζητάει αυτό ο Κύριος. Και γιατί να το κάνουμε αυτό; Διότι ο Χριστός μας άνοιξε τα τυφλά μάτια της ψυχής, μας έμαθε να ζούμε, να πορευόμαστε, να ελπίζουμε. Γεμάτοι ευγνωμοσύνη λοιπόν κι εμείς να ομολογούμε τον ευεργέτη μας. Είναι προτιμότερο να μείνουμε απομονωμένοι ομολογώντας την αλήθεια, παρά να είμαστε φίλοι όλου του κόσμου συμβιβασμένοι με το ψέμα. Και ο Χριστός θα μας ευλογήσει. Θα μας ομολογήσει ως παιδιά του αγαπημένα και θα μας καταστήσει πολίτες της Βασιλείας του.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Την Κυριακή 20 Μαΐου και ώρες 8:30 έως 18:30 θα διεξαχθεί η 33η Μαραθώνια πορείας ειρήνης στη μνήμη του Γρηγορίου Λαμπράκη. Στο πλαίσιο αυτό, ενημερώνει η αστυνομία θα πραγματοποιηθεί προσωρινή και τμηματική διακοπή της κυκλοφορίας, καθώς και απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης των οχημάτων σε συγκεκριμένες οδούς. Όλες οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας ανοίγει τη Δευτέρα, 21 Μαΐου, η αυλαία των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Κύμα μηνυμάτων και συμπαράστασης στο Ίντερνετ έχει προκαλέσει η απόφαση για την απέλαση του αλβανικής καταγωγής δημοσιογράφου Niko Ago που για περισσότερα από 20 χρόνια ζει και εργάζεται στην Ελλάδα. Εκτός από το δημοσιογραφικό του έργο, ο Ago έχει ενεργή ακτιβιστική δράση υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ξαφνική απόφαση έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στα κοινωνικά δίκτυα.

«Δυστυχώς η Τουρκία επιμένει στη διατύπωση απειλών εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας με αφορμή την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της, που κατοχυρώνονται απόλυτα από το Δίκαιο της Θάλασσας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρ. Δελαβέκουρας, σχολιάζοντας ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ που περιέχει απειλές εναντίον της Κύπρου, με αφορμή την πρόοδο της διαδικασίας αξιοποίησης των φυσικών της πόρων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Εκδηλώσεις μνήμης και επιμνημόσυνες δεήσεις πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο σε όλη τη χώρα για την Γενοκτονία των Ποντίων. Η 19η Μαΐου –η ημέρα κατά την οποία το 1919 αποβιβάστηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ στη Σαμψούντα, αρχίζοντας τη δεύτερη φάση διώξεων κατά του ποντιακού ελληνισμού– έχει αναγνωριστεί το 1994 από το Κοινοβούλιο ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο.

Κόσμος

Τη λάμψη της υπέρ της επανεκλογής του Μπαράκ Ομπάμα θα δώσει η Σάρα-Τζέσικα Πάρκερ που θα διοργανώσει δείπνο για την συγκέντρωση πόρων για την προεκλογική εκστρατεία του προέδρου. Η εκδήλωση θα γίνει στις 14 Ιουνίου στην κατοικία της ηθοποιού στο Μανχάταν, παρόντος εκτός απροόπτου και του ζεύγους Ομπάμα.

Η κρίση χρέους στην Ευρώπη και οι επιπτώσεις της στη διεθνή και ευρωπαϊκή οικονομία επισκίασαν κάθε άλλο θέμα στη σύνοδο της G8 στο Καμπ Ντέιβιντ, με τους ηγέτες να δηλώνουν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για την επίλυση της ευρωκρίσης.

Επίσης, εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη με τον όρο της τήρησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα Προς όλες τις κατευθύνσεις –αν και ενδείξεις δείχνουν σαφώς προς την πλευρά της μαφίας– στρέφεται η ιταλική αστυνομία στις έρευνες της για την έκρηξη έξω από το σχολείο του Μπρίντιζι, κατά την οποία σκοτώθηκε μία μαθήτρια και άλλα επτά άτομα τραυματίστηκαν. Αν επαληθευτεί η συμμετοχή της μαφίας πρόκειται για ενέργεια που βάζει νέα δεδομένα στον πόλεμο του ιταλικού κράτους με το οργανωμένο έγκλημα.

Περισσότεροι από 20.000 διαδηλωτές κατέβηκαν το Σάββατο στους δρόμους της Φρανκφούρτης σε διαμαρτυρία για την κυριαρχία των τραπεζών και του καπιταλισμού αλλά και κατά της λιτότητας στην Ευρώπη και περισσότερο σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία. Οι διαδηλωτές κινήθηκαν χωρίς επεισόδια στο κέντρο της πόλης· ισχυρή ήταν και η αστυνομική παρουσία.

Σύγχυση επικρατεί αναφορικά με τον αριθμό των θυμάτων από την έκρηξη μεγάλη ισχύος, που σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου, μπροστά σε επαγγελματικό λύκειο στο Μπρίντιζι της νότιας Ιταλίας. Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν αυτή την ώρα ότι μία 16χρονη κοπέλα έχασε τη ζωή της, ενώ η δεύτερη μαθήτρια, που θεωρείτο νεκρή, είναι τελικά ζωντανή και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Οι έρευνες των αρχών δείχνουν ότι πίσω από την αιματηρή επίθεση πιθανότατα βρίσκεται η ιταλική μαφία. Για «κτηνώδη επίθεση» έκανε λόγο η Αστυνομία, ενώ κάτοικοι του Μπρίντιζι προετοιμάζουν για το απόγευμα μαζική διαδήλωση-απάντηση στην επίθεση, με σύνθημα «όχι στις μαφίες, ναι στην ελευθερία».

Οικονομία

«Φαντασιοπληξία» χαρακτηρίζει με δήλωσή του στην Καθημερινή της Κυριακής ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την εντύπωση ότι «κάποιος μπορεί να λαμβάνει βοήθεια χωρίς να πληροί οποιαδήποτε από τις προϋποθέσεις ή ότι η σταθερότητα του ευρώ δεν εξαρτάται από το κατά πόσον τα μέλη του δεσμεύονται από τους κανόνες της Ευρωζώνης».

Η έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ θα φέρει την έξοδο και άλλων χωρών και τελικά την κατάρρευση όλης της ευρωζώνης προειδοποιεί ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ρομάνο Πρόντι. «Το πρόγραμμα πρέπει να τηρηθεί αλλά με μια παροχή βοήθειας, διότι, μόνη της, η Ελλάδα, δεν τα καταφέρνει», είπε ακόμη.

Ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιενς Βάιντμαν, ζητεί από τους Έλληνες και από τους Ευρωπαίους υπεύθυνους «να συννενοηθούν ταχέως» για τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα, σε συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί στην Frankfurter Allgemeine την Κυριακή.

Αθλητισμός

Τελικά στο τέλος δεν κερδίζουν πάντα οι Γερμανοί! Η Τσέλσι επικράτησε της Μπάγερν Μονάχου με 4-3 στα πέναλτι και κατέκτησε το Champions League για πρώτη φορά στην Ιστορία της επικρατώντας των Βαυαρών μέσα στο σπίτι τους στο Μόναχο!

Στην Πρέμιερ Λιγκ επιστρέφει μετά από απουσία ενός έτους η Γουέστ Χαμ. Με τον πρώην επιθετικό του Πανιωνίου, Ρικάρντο Βαζ Τε να πετυχαίνει στο 87΄ το γκολ των "90 εκατομμυρίων λιρών", τα "Σφυριά" νίκησαν 2-1 τη Μπλάκπουλ στο Γουέμπλεϊ και εξασφάλισαν την άνοδο, μετά τη Ρέντινγκ και τη Σαουθάμπτον.

Ανακοίνωση για την Γενοκτονία των Ποντίων εξέδωσε η ΑΕΚ, αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα και τους απογόνους τους. Με αφορμή την 19η Μαΐου που είναι ημέρα μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων στον Μικρασιατικό Πόντο, η Ένωση έδειξε ότι δεν ξεχνά...


Ο ΣΟΙΜΠΛΕ ΑΝΑΡΩΤΗΘΗΚΕ ΑΝ ΕΙΧΕ ΔΙΚΙΟ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.

 
Η εφημερίδα Süddeutsche του Μονάχου σε ολοσέλιδο άρθρο με τίτλο «Σύγχυση από τα λόγια της Αθήνας» αναφέρει πως στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας οι 16 υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ είπαν στον κύριο Σαχινίδη να διερευνήσει στην Αθήνα το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος.

Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού η μοναδική αναφορά που έγινε για το δημοψήφισμα ήταν ένα σχόλιο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Το σχόλιο του αυτό επανέφερε στις μνήμες των παρευρισκομένων την πρόταση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργο Παπανδρέου.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο περιθώριο των συναντήσεων για το Eurogoroup και παρόντος του τότε υπουργού Οικονομικών, Φίλιππου Σαχινίδη, φέρεται να είπε χαρακτηριστικά «Μήπως είχε δίκιο ο Παπανδρέου για την πρότασή του για δημοψήφισμα;».

Μάλιστα κύκλοι του Φίλιππου Σαχινίδη, αλλά και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν πως δεν πραγματοποιήθηκε τέτοια συζήτηση στο Eurogroup και κανείς δε ζήτησε από τον υπουργό να να διερευνήσει το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος.

Πάντως εχθές το πρωί ο πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος είπε ότι το θέμα εξαντλήθηκε χθες. «Το θέμα νομίζω ότι εξαντλήθηκε χθες. Εκείνο το οποίο είναι σημαντικό και στο οποίο πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας είναι η Σύνοδος Κορυφής το οποίο θα γίνει την Τετάρτη και θα πάμε με καλές προϋποθέσεις.»

Υπενθυμίζεται πως χθες προκλήθηκε αναστάτωση μετά από το τηλεφώνημα της Ανγκελα Μέρκελ στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια του οποίου φέρεται ζήτησε να διεξαχθεί, παράλληλα με τις εκλογές, δημοψήφισμα για το ευρώ.

Ωστόσο λίγη ώρα αργότερα το Βερολίνο προχώρησε σε διαψεύσεις πως κάτι τέτοιο δε ζητήθηκε ποτέ. Την ίδια ώρα κύκλοι της Προεδρίας επέμεναν πως η ανακοίνωση είναι ακριβής. Βέβαια στη συνέχεια τόνισαν πως η τηλεφωνική συνομιλία του Προέδρου με τη Γερμανίδα Καγκελάριο έγινε μέσω διερμηνέων. Οπότε μάλλον η κουβέντα χάθηκε κάπου στη μετάφραση.

Υπενθυμίζεται πως εκπρόσωπος της γερμανικής Καγκελαρίας ανέφερε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων πως οι «αναφορές περί πρότασης της κυρίας Μέρκελ για διεξαγωγή δημοψηφίσματος είναι ανακριβείς»!

Το θέμα όπως ήταν αναμενόμενο πήρε τεράστιες διατάσεις και προκάλεσε πολλές αντιδράσεις από τα κόμματα.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 20/5/2012

Γεγονότα

325: Συνέρχεται στη Νίκαια της Μικράς Ασίας η πρώτη Οικουμενική Σύνοδος, για να καταδικάσει τον Αρειανισμό.

526: Ισχυρός σεισμός προκαλεί το θάνατο 300.000 ανθρώπων στη Συρία.

1825: Ο Ιμπραήμ νικάει τους Έλληνες στο Μανιάκι της Μεσσηνίας. Ανάμεσα στις απώλειες της ελληνικής πλευράς και ο Παπαφλέσσας. (Η Μάχη στο Μανιάκι)

1862: Ο αμερικανός πρόεδρος Αβραάμ Λίνκολν υπογράφει νόμο, σύμφωνα με τον οποίο σε κάθε οικογενειάρχη παραχωρείται μια κατοικία συγκεκριμένων τετραγωνικών, με την προϋπόθεση ότι θα παραμείνει εκεί για πέντε χρόνια, ενώ αν θέλει μπορεί να την αγοράσει έναντι ορισμένου αντιτίμου μετά από έξι μήνες.

1927: To Βασίλειο του Χετζάζ και Νατζντ (μετέπειτα Σαουδική Αραβία) κηρύσσει την ανεξαρτησία του από τη Μεγάλη Βρετανία.

1978: Κεντρώο άνοιγμα του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης προσχωρεί στη Νέα Δημοκρατία και αναλαμβάνει το Υπουργείο Συντονισμού. Μαζί του και ο έτερος βουλευτής των «Νεοφιλελευθέρων» Παύλος Βαρδινογιάννης, ενώ ο Αθανάσιος Κανελλόπουλος, ο οποίος έχει αποχωρήσει από την ΕΔΗΚ, αναλαμβάνει Υπουργός Οικονομικών.

Γεννήσεις

1769: Ανδρέας Μιαούλης, ναύαρχος και πολιτικός, διοικητής ελληνικού στόλου κατά την Επανάσταση του 1821. Το πραγματικό του όνομα ήταν Ανδρέας Βώκος. Πήρε το παρατσούκλι Μιαούλης, επειδή συνήθιζε να δίνει εντολές στους ναύτες του με τη φράση «μια ούλη, μια ούλη». (Θαν. 11/6/1835)

1806: Τζον Στιούαρτ Μιλ, βρετανός φιλόσοφος και οικονομολόγος, που επηρέασε καθοριστικά τη φιλελεύθερη σκέψη. (Θαν. 8/5/1873)  [Αποφθέγματα]

1925: Αλεξέι Τουπόλεφ, ρώσος αεροναυπηγός, που εξέλιξε το πρώτο υπερηχητικό επιβατικό αεροπλάνο Tu-144. (Θαν. 12/5/2001)

Θάνατοι

1506: Χριστόφορος Κολόμβος, ισπανός εξερευνητής, ο άνθρωπος που ανακάλυψε την Αμερική. (Γεν. 1451)

1825: Παπαφλέσσας, από τις ηρωικές μορφές της ελληνικής επανάστασης. (Γεν. 1788)

1949: Δαμασκηνός, κατά κόσμο Δημήτριος Παπανδρέου, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών που διετέλεσε και αντιβασιλέας. (Γεν. 3/3/1891)