17 Μαΐου, 2012

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ κ. ΛΟΥΚΑ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ 16/5/2012.

ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ 
ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΞΑΝΑ ΣΕ ΕΝΑ ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ 
ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΛΑΒΟΥΜΕ, ΥΠΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑ 
ΜΙΑΣ ΒΕΒΑΡΗΜΕΝΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ, ΜΠΟΡΕΙ 
ΝΑ ΣΦΡΑΓΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 
ΓΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ

Παρέδωσα πριν από λίγη ώρα στον νέο Πρωθυπουργό κ. Παναγιώτη Πικραμμένο, που αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας και θα την οδηγήσει στις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Θα ήθελα με την αποχαιρετιστήρια αυτή επιστολή να απευθυνθώ σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Είχα τη σπάνια τιμή να υπηρετήσω την πατρίδα μου σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο. Ανέλαβα ως Πρωθυπουργός στις 11 Νοεμβρίου, κάτω από δραματικές συνθήκες που συμπυκνώνονταν σε μια διπλή απειλή άτακτης χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ. Οι πολιτικές δυνάμεις που στήριξαν την κυβέρνηση συνεργασίας μού ανέθεσαν συγκεκριμένους στόχους:
-να αποτραπεί η χρεοκοπία της χώρας και να ανακτηθεί η διεθνής της αξιοπιστία,

-να εγκριθεί ένα δεύτερο πακέτο χρηματοδότησης της Ελλάδας, ύψους 130 δισ. ευρώ,

-να επιτευχθεί η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους που κατείχαν ιδιώτες επενδυτές (PSI), η οποία οδήγησε στη μείωσή του κατά περίπου 106 δισ. ευρώ,

-να καταρτιστεί ένα νέο οικονομικό πρόγραμμα για την τριετία 2012-14, που αποτελούσε προϋπόθεση για την πραγματοποίηση των παραπάνω,

-να γίνουν εκλογές μετά την ολοκλήρωση αυτού του κύριου έργου.

Το νέο οικονομικό πρόγραμμα, το οποίο συμφωνήθηκε μετά από ισχυρή και μακράς διάρκειας διαπραγμάτευση, επιδιώκει να αποκατασταθεί η δημοσιονομική σταθερότητα, να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και να εκσυγχρονιστούν οι δομές του κράτους. Mε εντατικές διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Πρόεδρο Barroso εξασφαλίσαμε ένα πλαίσιο για την ενίσχυση της ανάπτυξης, την καλύτερη απορρόφηση κοινοτικών πόρων, τη διοχέτευση κονδυλίων για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την επανεκκίνηση μεγάλων έργων που έχουν βαλτώσει. Δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ώστε να ενισχυθεί η ευρωστία τους, η εμπιστοσύνη των καταθετών και η χρηματοδότηση της οικονομίας. Το θετικό αναπτυξιακό αποτέλεσμα όλων αυτών των προσπαθειών, εφόσον δεν ανατραπούν από άλλου είδους εξελίξεις, θα εκδηλωθεί πιο έντονα τους επόμενους μήνες. Στο διάστημα αυτό, στη βαθύτερη οικονομική κρίση της μεταπολεμικής περιόδου και σε πρωτόγνωρες πολιτικές συνθήκες, πολίτες από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα, σε όλη τη χώρα, συνέχισαν να σηκώνουν το δυσβάσταχτο βάρος της προσαρμογής στα νέα δεδομένα.Το μέγεθος της προσαρμογής και το υψηλό κοινωνικό κόστος αντανακλούν κυρίως τις σωρευμένες αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, η οποία είχε στηριχτεί σε ένα μοντέλο ανάπτυξης που δεν ήταν βιώσιμο. Οι θυσίες των ελλήνων πολιτών δεν ήταν «για ένα πουκάμισο αδειανό». Έγιναν προκειμένου να εξασφαλιστεί η εξυγίανση και αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών και του ευρώ. Έγιναν προκειμένου να διατηρήσει η Ελλάδα τη θέση της στον πυρήνα των χωρών της Ενωμένης Ευρώπης, που για πολλές δεκαετίες αποτελεί έναν πόλο δημοκρατίας, κοινωνικού κράτους και οικονομικής ευημερίας, με διακριτή θέση σε όλο τον πλανήτη. Με την ψήφο της στις εκλογές της 6ης Μαΐου, μια μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας εξέφρασε βούληση για αναθεώρηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής. 
Κάθε τροποποίηση, με όσα περιθώρια μπορεί να υπάρχουν, πρέπει να επιδιωχθεί σε πλήρη συνεννόηση και πνεύμα συναίνεσης με τους ευρωπαίους εταίρους. Μονομερής καταγγελία των συμβατικών δεσμεύσεων της χώρας θα ήταν καταστροφική για την Ελλάδα, καθώς θα μας οδηγούσε αναπότρεπτα εκτός ευρώ και πιθανόν εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βρισκόμαστε ξανά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι αποφάσεις που θα λάβουμε, υπό το κλίμα μιας βεβαρημένης συγκυρίας, μπορεί να σφραγίσουν την πορεία της Ελλάδας για δεκαετίες. Μπορεί και να την οδηγήσουν στο περιθώριο, ακυρώνοντας ιστορικά εθνικά επιτεύγματα των τελευταίων 38 ετών. Σε μια εποχή όπου πολλές χώρες, και στη γειτονιά μας, καταβάλλουν σκληρές προσπάθειες για να κερδίσουν μια θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα ήταν τραγικό εμείς να βρεθούμε σε μια αντίστροφη πορεία εξόδου. Υπάρχουν κάποιοι που θα ήθελαν να δουν την Ελλάδα εθνικά αδύναμη, έξω από την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχουν εκείνοι που περιμένουν να επωφεληθούν από το χάος που θα ακολουθούσε μια ταπεινωτική έξοδο της χώρας από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Δεν πρέπει να τους δώσουμε την ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν εις βάρος της Ελλάδας. Εάν συνεχίσουμε την προσπάθεια προσαρμογής της οικονομίας μας, η ύφεση και η κρίση θα ξεπεραστούν. Η Ελλάδα θα επιστρέψει στη σταθερότητα, σε βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία. Είναι κρίσιμο η χώρα να μην έχει καταστεί θύμα μοιραίων αποφάσεων που θα την καταδικάσουν σε μια πορεία πολύ περισσότερο επικίνδυνη και ίσως μη αναστρέψιμη. Είναι κρίσιμο η προσαρμογή της οικονομίας μας να ολοκληρωθεί σε λίγα χρόνια και όχι σε βάθος δεκαετιών.  Είναι κρίσιμο να γίνει σε συντονισμό με τα άλλα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, τα οποία και αυτά αναζητούν πολιτικές για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Ήδη έχουν τεθεί οι βάσεις για να ξεφύγουμε από τη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία. Η προσπάθεια προσαρμογής της οικονομίας μας δεν είναι αγώνας μάταιος. Έχει αποτελέσματα που αναγνωρίζονται. Οι εταίροι θα μας στηρίξουν όσο είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις μας ως μέλος της ευρωζώνης. Η συμμετοχή στο ευρώ έχει κανόνες, γιατί οι πράξεις και παραλείψεις της κάθε χώρας έχουν συνέπειες για όλους. Η αλληλεγγύη των εταίρων προϋποθέτει ότι κι εμείς αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας στο ακέραιο. Η Ενωμένη Ευρώπη υπήρξε το μέγιστο επίτευγμα των γενεών που έζησαν τη φρίκη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Η συμμετοχή στον πυρήνα των ευρωπαϊκών θεσμών, της ευρωπαϊκής οικογένειας, ήταν κορυφαία κατάκτηση της Ελλάδας μετά το 1974. Το ευρωπαϊκό κεκτημένο της Ελλάδας έχουμε χρέος πατριωτικό, ιστορικό και κοινωνικό, να το προστατεύσουμε και να το υπερασπιστούμε. Δεν είναι μια αφηρημένη ή μόνον οικονομική ιδέα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Περικλείει αξίες, πολιτισμό, τρόπο ζωής, ευημερία, ελευθερία λόγου και ιδεών, πολιτική υπόσταση στον διεθνή χώρο και αποτελεσματική υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων μας. 
Έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα συνιστούσε όχι μόνον οικονομική καταστροφή αλλά και ήττα στρατηγικού χαρακτήρα για τη χώρα. Προσωπικά, θέλω να ευχαριστήσω τους πολίτες που έδειξαν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση αλλά και όλους όσοι δίνουν τη μάχη για να ξεπεραστεί μια δεινή κρίση, που δεν είναι μόνο ελληνική. Μια κρίση την οποία θα αντιμετωπίσουμε με μεγαλύτερη επιτυχία ενταγμένοι στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, που πολιτικές δυνάμεις, από τη Δεξιά έως την Αριστερά, πάλεψαν στο παρελθόν να το δημιουργήσουν. Παραμένοντας στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, και όχι μόνοι στο περιθώριο, θα μπορούμε να υπηρετούμε καλύτερα τα συμφέροντα της Ελλάδας, προς όφελος του λαού και των επόμενων γενεών.  Θα μπορούμε επίσης να συμβάλλουμε καλύτερα στη διαμόρφωση μιας Ευρώπης σταθερότητας, ανάπτυξης και συνοχής. 
Και ας μην ξεχνάμε: Ό,τι και να προκύψει στις 17 Ιουνίου, όσες κι αν είναι οι διαφορές μας, θα μας ενώνει πάντοτε η Ελλάδα. Με πίστη στις δυνάμεις μας, με ενότητα και αλληλεγγύη, η Ελλάδα θα τα καταφέρει.







Η ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΩΝ 300 ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ.


Για να διαβάσετε το άρθρο κάντε κλικ εδώ

ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ ΣΤΙΣ 10 π.μ. Η ΝΕΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟ.


Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Παναγιώτης Πικραμμένος

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ 
ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Παύλος Αποστολίδης

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Αντώνιος Μανιτάκης

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Γεώργιος Ζαννιάς

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Πέτρος Μολυβιάτης

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Φράγκος Φραγκούλης

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 
ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

Ιωάννης Στουρνάρας

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 
ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Γρηγόριος Τσάλτας

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ 
ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Αγγελική-Ευφροσύνη Κιάου

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

Σίμος Σιμόπουλος

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Αντώνιος Ρουπακιώτης

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Χρήστος Κίττας

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Ναπολέων Μαραβέγιας

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Χρήστος Γεραρής

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Ελευθέριος Οικονόμου

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Τατιάνα Καραπαναγιώτη

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Αντώνιος Αργυρός


ΣΤΙΣ 2,5 ΜΟΝΑΔΕΣ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ.

Νέα πρωτιά καταγράφει άλλη μια δημοσκόπηση για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με την εταιρεία Pulse για την εφημερίδα «Το Ποντίκι» ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 22% η ΝΔ 19,5% ΠΑΣΟΚ 14% Ανεξάρτητοι Έλληνες 7,5% ΚΚΕ 5,5% Χρυσή Αυγή 5,5% και Δημοκρατική Αριστερά 5,5%.

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή ο προπορευόμενος ΣΥΡΙΖΑ πλησιάζει σε άνοδο κατά 8% από την 6η Μαΐου, η Ν.Δ. κατά λιγότερο από 3%, το ΠΑΣΟΚ λίγο πάνω από 2%. Από εκεί και κάτω είναι σοβαρή η απώλεια του ΚΚΕ κατά 2,5%, ενώ σταθερή μένει η ΔΗΜΑΡ και 1% χάνει η Χρυσή Αυγή. Επτακομματική παραμένει η Βουλή.

Στο ερώτημα αν είναι καλή ή κακή εξέλιξη οι νέες εκλογές, οι ερωτηθέντες εμφανίζονται διαιρεμένοι σε δύο σχεδόν ισοδύναμα τμήματα. Αυτό το αποτέλεσμα δεν αφήνει κάποιο σοβαρό περιθώριο εκτίμησης για το αν η εκ νέου προσφυγή στις κάλπες συνεπάγεται εκλογική φθορά ή όφελος για κάποια – και ποια;  κόμματα.
 
Οι σαφέστατα πιο δυσαρεστημένοι από την προσφυγή σε νέες εκλογές είναι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και ακολουθούν αυτοί της Ν.Δ. Οι περισσότερο ικανοποιημένοι είναι με διαφορά αυτοί του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ οι ψηφοφόροι των άλλων κομμάτων εμφανίζονται απολύτως διχασμένοι. Ελάχιστοι όσοι Δεν Ξέρουν και Δεν Απαντούν σε όλα τα κόμματα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Τα «προξενιά» στη γαλάζια πολυκατοικία και η προεκλογική στρατηγική του κόμματος βρίσκονται στο επίκεντρο των διεργασιών στη ΝΔ. Ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να δώσει το στίγμα των προθέσεών του, κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, που συνεδριάζει στις 10:30. Η Ντόρα Μπακογιάννη κι άλλα στελέχη της Δημοκρατικής Συμμαχίας φαίνεται πως είναι πολύ κοντά σε συμφωνία για επιστροφή στη ΝΔ, σε αντίθεση με τον Στέφανο Μάνο. Επαφές υπάρχουν και με στελέχη του ΛΑΟΣ, αν και ο Γ.Καρατζαφέρης δεν φαίνεται να συναινεί σε ενσωμάτωση στο κεντροδεξιό μέτωπο.

Σοβαρό επεισόδιο προκλήθηκε ανάμεσα σε ισραηλινό και σε τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, όπως αναφέρει ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του τουρκικού γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ισραηλινό μαχητικό αεροσκάφος «παραβίασε» στις 14 Μαΐου πέντε φορές τον λεγόμενο «εναέριο χώρο» των κατεχόμενων της Κύπρου. Το ισραηλινό αεροσκάφος παρέμεινε επί οκτώ λεπτά στα Κατεχόμενα.

Τη θέση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να βρεθεί η Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης επαναλαμβάνει σε συνέντευξή του στο CNN και την Κριστιάν Αμανπούρ ο Αλέξης Τσίπρας. «Δεν θέλουμε η Ελλάδα να βρεθεί εκτός Ευρωζώνης, αλλά θεωρούμε ότι η κυρία Μέρκελ βάζει σε μεγάλο κίνδυνο το ευρώ και την Ευρωζώνη εάν συνεχίσει να επιμένει στα μέτρα λιτότητας» λέει, επισημαίνοντας ότι «όλοι αναγνωρίζουν πλέον ότι με αυτή την πολιτική οδηγούμαστε στην κόλαση». Αναφέρει, επίσης, ότι εάν η Ελλάδα βγει από τη ζώνη του ευρώ, την επόμενη κιόλας ημέρα οι αγορές θα αρχίσουν να ψάχνουν ποια θα είναι η επόμενη χώρα -και η επόμενη χώρα θα είναι ή η Ιταλία ή η Ισπανία.

Oμόφωνα αποφάσισαν τα κόμματα να μη διεκδικήσουν οι νεοεκλεγέντες βουλευτές την αποζημίωσή τους, που ανέρχεται για το δεκαπενθήμερο από την 6η μέχρι και τις 19 Μαΐου στο ποσόν περίπου των 2.500 ευρώ. Φαίνεται ότι αντιλαμβάνονται πως κάτι τέτοιο θα αποτελούσε πρόκληση εν μέσω κρίσης...

Πρώτη δύναμη η ΔΑΠ, αισθητή πτώση της ΠΑΣΠ -που παραμένει όμως δεύτερη δύναμη- και άνοδο των αριστερών παρατάξεων δείχνουν τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Παράλληλα, μικρότερη ήταν συμμετοχή των ψηφοφόρων από πέρυσι, περίπου κατά 10%. Έτσι, πάνω από 100.000 άτομα, ψήφισαν εφέτος, ενώ πέρυσι είχαν ψηφίσει 135.000 φοιτητές και φοιτήτριες.

Κόσμος

Η σύζυγος του Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, Μέρι, είναι το πιο πρόσφατο μέλος της οικογένειας Κένεντι που χάνει τη ζωή της. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλούν για την «κατάρα» των Κένεντι, καθώς τις ζωές των μελών της οικογένειας Κένεντι έχουν σημαδέψει θάνατοι, σκάνδαλα και τραγωδίες.

Σε ένα τρισεκατομμύριο δολάρια τοποθετεί η εφημερίδα The Guardian το κόστος της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα για να περιορίσουν το κόστος μιας πιθανής χρεοκοπίας της Ελλάδας. Τι γράφει ο ξένος Τύπος.

Η δίκη του Ράτκο Μλάντιτς επαναλαμβάνεται την Τρίτη στη Χάγη. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) θα επικεντρωθεί στη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα το 1995. Την Τετάρτη, πρώτη ημέρα της δίκης, ο κατήγορος του ICTY ανέφερε ότι ο Ρ.Μλάντιτς σχεδίασε και οργάνωσε την εθνοκάθαρση στη Βοσνία.

Η δεύτερη σύζυγος του Ρόμπερτ Κένεντι του νεότερου, η 52χρονη Μέρι Κένεντι βρέθηκε νεκρή την Τετάρτη στο σπίτι της στο προάστιο Μπέντφορντ της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες αξιωματικός της ιατροδικαστικής υπηρεσίας της κομητείας Ουέστσεστερ. Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Journal News, η οποία δεν κατονομάζει την πηγή της, η εν διαστάσει σύζυγος του 58χρονου Ρόμπερτ Κένεντι του νεότερου, φέρεται να απαγχονίστηκε.

Πεπεισμένος ότι θα βρουν «κοινό έδαφος» με τον Φρανσουά Ολάντ για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση στην Ευρώπη δήλωσε την Τετάρτη ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, λέγοντας ότι θα έχει συνομιλίες με τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας πριν από την σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Οκτώ (G8) που αρχίζει την Παρασκευή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η κυβέρνηση Ομπάμα εκφράζεται την ίδια στιγμή ευνοϊκά για τη θέση του Φρανσουά Ολάντ υπέρ της ανάπτυξης, με την Χίλαρι Κλίντον να υποστηρίζει την ιδέα ενός «συνδυασμού λιτότητας-ανάπτυξης»

Οικονομία

Στην «παγίδα» των τεκμηρίων και των αποδείξεων αναμένεται να πέσουν εφέτος χιλιάδες φορολογούμενοι, καθώς μπορεί να δηλώνουν χαμηλό εισόδημα καλύπτοντας το αφορολόγητο με τις απαιτούμενες αποδείξεις, δεν λαμβάνουν όμως υπ' όψιν τα τεκμήρια και το γεγονός ότι αν το τεκμαρτό εισόδημα είναι μεγαλύτερο οι αποδείξεις θα πρέπει να καλύπτουν το τεκμαρτό εισόδημα και όχι μόνο το δηλωθέν. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις προκύπτει φόρος για πολίτες οι οποίοι δηλώνουν εισοδήματα ακόμα και κάτω από το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ.

Σε ρυθμούς προσφορών θα κινείται η αγορά της Αθήνας για ένα δεκαήμερο, από τις 17 έως τις 26 Μαΐου, έπειτα από πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, που σε συνεργασία και με άλλους φορείς φιλοδοξεί να δώσει ανάσα στην εμπορική κίνηση της πόλης. Οι προσφορές δεν αφορούν μόνο είδη ένδυσης και υπόδησης, αλλά επεκτείνονται και σε άλλα είδη, από καφεκοπτεία, κοσμήματα, καλλυντικά μέχρι βιβλία, οπτικά και είδη δώρων.

Την πορεία τους στο κόκκινο συνέχισαν και την Τετάρτη οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Νέα Υόρκη, αντιστρέφοντας στη μέση της συνεδρίασης τις «δειλές» ανοδικές τάσεις των πρώτων ωρών. Μεικτά πρόσημα στην Ευρώπη, με το κλίμα να παραμένει βαρύ για τις τραπεζικές μετοχές.

Αθλητισμός

Μπορεί το τελευταίο αντίο των Νίκου Λυμπερόπουλου και Τραϊανού Δέλλα στον κόσμο της ΑΕΚ να ήταν η πιο συγκινητική στιγμή στο τέλος του αγώνα ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ, μπορεί οι προπονητές να ανέλυσαν με τον δικό τους τρόπο την αναμέτρηση, όμως, αυτό που τελικά έκλεψε την παράσταση ήταν η... μήνυση που κατέθεσε οπαδός της ΑΕΚ κατά του Πάμπλο Γκαρσία! Κωστένογλου: «Η ΑΕΚ διεκδικεί πλέον και την πρωτιά». Μπόλονι: «Χωρίς καρδιά και χαρακτήρα...».

Με τον Σωτήρη Νίνη να σημειώνει ένα πολύ όμορφο γκολ, ο Παναθηναϊκός πέρασε νικηφόρα από το Περιστέρι με 1-0 για την 5η αγωνιστική των πλέι οφ και διατήρησε το προβάδισμα των «πράσινων» για την πρώτη θέση και την έξοδο στα προκριματικά του Champions League. Βέβαια, στην τελευταία αγωνιστική θα πρέπει να νικήσει την ΑΕΚ που στο άλλο ματς της βραδιάς επικράτησε 2-0 (33' Λυμπερόπουλος, 85' Λεονάρντο) του ΠΑΟΚ σε ένα παιχνίδι με πολλά νεύρα (δύο αποβολές για τους Θεσσαλονικείς). Η «Ένωση» με τους τρεις βαθμούς παρέμεινε στο «κόλπο» της κορυφής.

Η ΑΕΚ νίκησε 1-0 τον ΠΑΟΚ στην 5η αγωνιστική των πλέι οφ της Σούπερ Λιγκ και την Κυριακή θα διεκδικήσει, εναντίον του Παναθηναϊκού, την πρώτη θέση που οδηγεί στους προκριματικούς του Champions League. Το ματς έγινε στο ΟΑΚΑ και τα γκολ πέτυχαν ο Νίκος Λυμπερόπουλος στο 33' και ο Λεονάρντο στο 85'. Ο ΠΑΟΚ ολοκλήρωσε το ματς με εννέα παίκτες, καθώς αποβλήθηκαν με δεύτερη κίτρινη ο Πάμπλο Γκαρσία (65') και ο Φωτάκης (78').


ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ: Η ΤΩΡΑ Η ΠΟΤΕ


Στις κάλπες του ερχόμενου Ιουνίου που δυστυχώς δεν μπορέσαμε να αποφύγουμε, φαίνεται πως θα δούμε για πρώτη φορά ένα νέο δίπολο. Από την μία πλευρά ο χώρος της Κεντροδεξιάς που εκφράζεται κυρίως από την Νέα Δημοκρατία αλλά εμφανίζεται κατακερματισμένος και για το λόγο αυτό, πιο αδύναμος από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν. Από την άλλη, η Αριστερά όπως εκφράζεται κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις σημειώνει διαρκή άνοδο και θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο από δυνάμεις που στην αναμέτρηση της 6ης Μαΐου επέλεξαν άλλα κόμματα και σχηματισμούς οι οποίοι κινούνται στο συγκεκριμένο χώρο.

Αν, κάτι δεν αλλάξει στην πορεία των πραγμάτων τότε είναι πολύ πιθανό το αποτέλεσμα των εκλογών να μην απέχει από τις πρώτες μετεκλογικές δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας. Δηλαδή, να προκύψει πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ με ότι αυτό συνεπάγεται για την πορεία της χώρας στην Ευρώπη και την ευρωζώνη. Αν κάτι μπορεί να αποτρέψει την πιθανότητα μιας περιπέτειας στα αχαρτογράφητα νερά που θα μας οδηγήσει μια σύγκρουση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας , αυτό είναι μια Κεντροδεξιά ισχυρή, ενωμένη και πολυτασική, όσα κι αυτό δεν αρέσει στους «ταλιμπαν» όλων των τάσεων.

Μια Κεντροδεξιά που κορμός της θα είναι η Νεα Δημοκρατία αλλά θα συσπειρώσει όλα τα στελέχη που τώρα βρίσκονται μακριά είτε γιατί διεγράφησαν για τις απόψεις τους είτε γιατί οι ίδιοι επέλεξαν έναν άλλο δρόμο. Η Κεντροδεξιά σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις του παρελθόντος που βρέθηκε συσπειρωμένη με στελέχη που κινούνταν από τις παρυφές της κεντροαριστεράς ως τις παρυφές της άκρας δεξιάς κατάφερε να σχηματίσει μεγάλες κοινωνικές πλειοψηφίες και να κατακτήσει εκλογικές νίκες.

Ο χρόνος για να επιτευχθεί αυτή η επανένωση ενόψει της τόσο κρίσιμης αναμέτρησης του Ιουνίου είναι πολύ λίγος πλέον. Και όλοι όσοι μπορούν να συμβάλουν σε αυτήν πρέπει να το κάνουν τώρα. Αν για μια ακόμα φορά το «εγώ» υπερκεράσει το «εμείς» στο χώρο της Κεντροδεξιάς, τότε οι εκπλήξεις για όλους όσοι σταθούν ανάξιοι των περιστάσεων θα είναι δυσάρεστες .

Και ενδεχομένως ακόμα χειρότερες για τον τόπο.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 17/5/2012

Γεγονότα

1792: Μία ομάδα μεσιτών συγκεντρώνεται σε μια καφετέρια της Νέας Υόρκης και δημιουργεί το Χρηματιστήριο της πόλης. Οι πρώτες συναλλαγές γίνονται κάτω από ένα δέντρο, στη Γουόλ Στριτ.

1895: Εγκαινιάζεται ο παλιός σταθμός του σιδηροδρόμου Πειραιώς - Αθηνών (νυν Ηλεκτρικός) στην Πλατεία Ομονοίας, στη διασταύρωση των οδών Λυκούργου και Αθηνάς. Αποτελεί τμήμα της προέκτασης της σιδηροδρομικής γραμμής μήκους 1.465 μέτρων, από τα οποία τα 660 μ. αποτελούν θολωτή σήραγγα, που άρχισε να κατασκευάζεται το 1889.

1902: Ο αρχαιολόγος Σπυρίδων Στάης ανακαλύπτει τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, που θεωρείται ως ένα από τα πρώτα υπολογιστικά μηχανήματα.

1920: Η Αμερικανική Γερουσία αναγνωρίζει για πρώτη φορά με ψήφισμά της τα ελληνικά δικαιώματα στην Βόρειο Ήπειρο.

1931: Ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος δηλώνει από το Βόλο ότι δεν πρόκειται να καταργήσει τις «ελευθερίες του Τύπου, αλλά την ασυδοσία», με αφορμή την ψήφιση από τη Βουλή του νόμου 5060 «Περί Τύπου». Προηγήθηκε οξεία επίθεση αντιπολιτευόμενων εφημερίδων κατά του Βενιζέλου, με χαρακτηρισμούς όπως «Κυβέρνησις Κλεπτών».

1937: Με τον Αναγκαστικό Νόμο 677, η δικτατορία Μεταξά μειώνει τα αγροτικά χρέη και απαλλάσσει τους αγρότες από τη μάστιγα της τοκογλυφίας.

Γεννήσεις

1866: Ερίκ Σατί, γάλλος συνθέτης. (Γυμνοπαιδιές) (Θαν. 1/7/1925)

1875: Ανδρέας Μιχαλακόπουλος, εξέχων φιλελεύθερος πολιτικός, ο οποίος χρημάτισε πρωθυπουργός για 9 μήνες το διάστημα 1924-1925. (Θαν. 7/3/1938)

1943: Βίκυ Μοσχολιού, λαϊκή τραγουδίστρια. (Θαν. 16/8/2005)

Θάνατοι

1510: Σάντρο Μποτιτσέλι, ιταλός ζωγράφος της Αναγέννησης. (Γεν. 1/3/1445)

1838: Σαρλ Μορίς Ντε Ταλεϊράν, γνωστότερος στην Ελλάδα ως Ταλεϊράνδος, υπουργός Εξωτερικών του Μεγάλου Ναπολέοντα. (Γεν. 2/2/1754)  [Αποφθέγματα]

1886: Τζον Ντίρι, αμερικανός σιδηρουργός, πρωτοπόρος στην κατασκευή γεωργικών μηχανημάτων. (Γεν. 7/2/1804)