12 Μαΐου, 2012

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΜΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ Ι.Α.Α.


Με μαθητές ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων συναντήθηκε την περασμένη Τετάρτη 9 Μαΐου στην Βιβλιοθήκη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Νέα Γενιά Ζηρίδη επισκέφθηκαν την Βιβλιοθήκη στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος που αναπτύσσει η Βιβλιοθήκη υπό τον τίτλο «Από τις σπηλιές στα e-readers».

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να κάνουν ένα ταξίδι στο χρόνο και να γνωρίσουν τα μυστικά της γραφής και του βιβλίου κοντινών και μακρινών πολιτισμών. Ο Μακαριώτατος στη συνομιλία που είχε με τους μαθητές αναφέρθηκε στην αξία των βιβλίων, τους πρόσφερε έναν σταυρό ως ευλογία και τους ευχήθηκε καλή πρόοδο στα μαθήματά τους.

Το πρόγραμμα της Βιβλιοθήκης της Ι.Α.Α. απευθύνεται σε όλα τα σχολεία και προσφέρεται δωρεάν. Περιλαμβάνει αναλυτική παρουσίαση από τον διευθυντή της Βιβλιοθήκης κ. Σεβαστιανό Ανδρεάδη και συνεχίζεται με πρακτική ενασχόληση των παιδιών πάνω σε υλικά γραφής που προέρχονται από παλαιότερες περιόδους (πάπυρο, περγαμηνή, καλάμους, γραφομηχανές κ.α.).




ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ.19η) ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ

Ρωσική, κοινόβια Ιερά Μονή, γιορτάζει
του αγίου Παντελεήμονος, στις 27 Ιουλίου


Βρίσκεται στη ΝΔ. παραλία του Άθω, κοντά στη θάλασσα, και σε απόσταση 60’ από τη Δάφνη και τη Μονή Ξενοφώντος. Ιδρύθηκε στις αρχές του 11ου αιώνα στη θέση όπου το σημερινό Παλαιομονάστηρο, μία ώρα περίπου ανατολικά της σημερινής μονής, και ονομαζόταν Μονή του Αγίου Παντελεήμονος του Θεσσαλονικέως, πιθανώς από τον τόπο καταγωγής του Ιδρυτή της. Η μονή αυτή βρισκόταν σε ακμή στον 11ο και στις αρχές του 12ου αιώνα, όπως μας πληροφορούν σχετικά έγγραφα της εποχής. Το 1169 όμως, έρημη πια, παραχωρήθηκε από τον Πρώτο του Αγίου Όρους στον ηγούμενο της Μονής του Ξυλουργού Λαυρέντιο και  τους μοναχούς του, με σκοπό να την ανακαινίσουν. Για την τύχη της μονής στους επόμενους αιώνα έχουμε ελάχιστες ειδήσεις, γιατί τα ιστορικά αρχεία της κάηκαν το 1312, οπότε ο αυτοκράτορας Ανδρόνικος Β’ ο Παλαιολόγος εξέδωσε χρυσόβουλλο που κατοχύρωνε τα κτήματα της μονής.  Εδώ Μόνασε ο γιος του Στέφανου Νεμάνια, αλλάζοντας το όνομα του από Ράστκο σε Σάββας.


Παρά την ονομασία- Μονή των Ρώσων- ο ηγούμενός της υπογράφει Ελληνικά και θεωρείται βέβαιο ότι  η μονή ήταν επανδρωμένη με Έλληνες ή ότι οι Έλληνες ήταν αριθμητικά οι περισσότεροι. Τον 15ο και τον 16ο αιώνα κατοικείται από Σέρβους, όπως και άλλα μοναστήρια του Αγίου Όρους. Το 1394 κατείχε τη 15η θέση μεταξύ των 25 μονών.  Το 1452 ίδρυσε αποθήκη και καραβοστάσια στην Καλλιάγρα, μεταξύ των Μονών Ιβήρων και Παντοκράτορα. Τα οικονομικά της μονής ενίσχυαν κατά καιρούς οι ηγεμόνες των Παραδουνάβιων περιοχών και οι τσάροι, οι οποίοι επέτρεπαν στους μοναχούς τη συλλογή χρημάτων στη χώρα τους. Αργότερα πάντως έπεσε σε παρακμή και στα μέσα  τού 18ου αιώνα ερημώθηκε σχεδόν εντελώς. Το 1765 οι μοναχοί εγκατέλειψαν τη Μονή του Θεσσαλονικέως και ίδρυσαν τη σημερινή μονή στην παραλία, όπου βρισκόταν το μονύδριο της Αναστάσεως, που είχε ιδρύσει το 1676 ο επίσκοπος Ιερισσού Χριστόφορος.

Στις αρχές του 19ου αιώνα οι χρηματικές χορηγίες του ηγεμόνα της Μολδαβίας Σκαρλάτου Καλλιμάχη ενίσχυσαν τα οικονομικά της μονής και οικοδομήθηκαν νέα και μεγάλα κτήρια, έτσι ώστε το 1806 ο πατριάρχης Καλλίνικος Ε’ εξέδωσε σιγίλιο, στο οποίο αναφέρεται ότι στο εξής η μονή θα ονομάζεται «αυθεντικόν κοινόβιον των Καλλιμάχηδων». Το 1840 άρχισαν να εμφανίζονται στη μονή Ρώσοι μοναχοί, οι οποίοι αυξήθηκαν σύντομα, δημιουργώντας προβλήματα στις σχέσεις με τους Έλληνες μοναχούς. Αποτέλεσμα της συγκέντρωσης των πολυάριθμων Ρώσων μοναχών και των θησαυρών που έρχονταν από τη χώρα τους ήταν η πλούσια οικοδομική δραστηριότητα με τα πολυώροφα κτήρια, τα οποία σήμερα είναι έρημα και εγκαταλειμμένα. Το 1887 κάηκε το βόρειο τμήμα της μονής, αλλά ανοικοδομήθηκε σύντομα. Τελευταία όμως κάηκαν και οι δύο αρχαιότερες πτέρυγες, ανατολική και νότια, και παραμένουν μέχρι σήμερα στην ίδια ερειπωμένη  κατάσταση.
    
Το καθολικό χτίστηκε μεταξύ των ετών 1812 και 1821. Το τέμπλο και οι τοιχογραφίες χρονολογούνται μέσα στην ίδια εποχή και είναι ρωσικής τέχνης. Με πατριαρχικό σιγίλιο του 1875 ορίστηκε οι ακολουθίες να ψάλλονται στην ελληνική και ρωσική γλώσσα και το ίδιο ισχύει μέχρι σήμερα. Η τράπεζα απέναντι από το καθολικό χτίστηκε το 1890 και πάνω από την είσοδο της υψώθηκε το μεγάλο κωδωνοστάσιο. Παρεκκλήσια μέσα στη μονή υπάρχουν 12. Η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει 1.300 περίπου ελληνικά χειρόγραφα και 600 σλαβικά.
      
Εξαρτήματα της μονής είναι:
α) το Παλαιομονάστηρο (η αρχαία μονή),
β) το Μετόχι της Χρωμίτσας,
γ) η εγκαταλειμμένη σήμερα Σκήτη της Θηβαΐδας και 
δ) η Σκήτη Βογορόδιτσα ή του Ξυλουργού.

 Mετάβαση στη Μονή: Από Ουρανούπολη →Μονή Αγίου Παντελεήμονος, με το πλοίο της γραμμής (φερυμπωτ) ή θαλάσιο ΤΑΧΙ (είναι η πέμπτη στάση με το πλοίο της γραμμής)
 
Η Μονή είναι στη παραλία. 


ΚΑΜΠΑΝΑ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ
ΕΙΝΑΙ Η ΤΡΙΤΗ ΣΕ ΜΕΓΕΘΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΚΑΙ ΖΥΓΙΖΕΙ 14 ΤΟΝΟΥΣ. ΣΥΝΗΘΩΣ
ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ
Ο ΔΕ ΗΧΟΣ ΤΗΣ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΣΙΘΩΝΙΑ



ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ.


Ελλάδα

Με τη χαρακτηριστική φράση «ο επόμενος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα είναι 30 ετών» ο Ευάγγελος Βενιζέλος ξεκίνησε την διαδικασία αυτοδιάλυσης του κόμματος με στόχο την επανασύστασή του από μηδενική βάση. Το μεσημέρι της Κυριακής θα μιλήσει στους βουλευτές (και υποψήφιους) του κόμματος στους οποίους αναμένεται να αναλύσει το ιδεολογικό στίγμα του Κινήματος.

Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου εμφανίζει μία ακόμη δημοσκόπηση, με ποσοστό άνω του 20%. Στην ίδια έρευνα, το 50% των ερωτώμενων απάντησε ότι επιθυμεί κυβέρνηση της Κεντροαριστεράς και μόνο το 34% προσδοκά κυβέρνηση της Κεντροδεξιάς.

Ο Αλέξης Τσίπρας οδηγεί τη χώρα στην ακυβερνησία επισήμανε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συνάντηση με τον Ευ.,Βενιζέλο στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών για το σχηματισμό κυβέρνησης.

«Η σταθερότητα των θέσεων της ΔΗΜΑΡ είναι δεδομένη και διαχρονική» απαντά ο Φ.Κουβέλης στην ελπίδα που εξέφρασε ο κ. Τσίπρας να μείνει ο κ. Κουβέλης σταθερός στη θέση του και να μην συμμετάσχει σε κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. «Με επικοινωνιακά τερτίπια δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πέταξε τη δυνατότητα να υπάρξει κυβέρνηση της Αριστεράς» σημειώνει η ΔΗΜΑΡ.

Μετά την επιστροφή και της τρίτης διερευνητικής εντολής στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Παπούλιας αναλαμβάνει πλέον την ευθύνη -βάσει του Συντάγματος- να καλέσει όλους τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο. Διαβάστε ποια είναι τα επόμενα βήματα.

Κόσμος

Ο πρώην γαμπρός της ηθοποιού Τζένιφερ Χάντσον κρίθηκε ένοχος από δικαστήριο στο Σικάγο, για τη δολοφονία της μητέρας, του αδελφού και του ανιψιού της Αμερικανίδας ηθοποιού και τραγουδίστριας, το 2008. Η ηθοποιός ξέσπασε σε δάκρυα, όταν ανακοινώθηκε η απόφαση. Ο 31 ετών Ουίλιαμ Μπάλφουρ αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης για τους τρεις φόνους.

Αναπάντεχη επιτυχία είχε η ερωτική τριλογία μίας άγνωστης ως τώρα Βρετανής συγγραφέως και μέχρι πρότινος τηλεοπτικής παραγωγού, της Ε.Λ.Τζέιμς, η οποία θέλησε να γράψει χωρίς να έχει φοβερές φιλοδοξίες μία περισσότερο πικάντικη εκδοχή του Twilight και βλέπει πλέον το έργο της στην πρώτη θέση των κυκλοφοριών αλλά και στη λίστα των λογοκριμένων από βιβλιοθήκες. Το βιβλίο, γράφει η Liberation, είναι ένα πορνό για μαμάδες με αρκετό σεξ, συναίσθημα και ρομαντισμό.

Τις στενές επαφές υπουργού της κυβέρνησης Κάμερον αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού με παράγοντες της News Corp που εμπλέκονται στο σκάνδαλο των υποκλοπών αποκαλύπτει σταδιακά η έρευνα της επιτροπής Λέβεσον. Την Παρασκευή στην επιτροπή κατέθεσε η Ρεμπέκα Μπρουκς, ένα από τα βασικά στελέχη της News Corp και προστατευόμενη του ιδιοκτήτη της επιχείρησης, Ρούπερτ Μέρντοκ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλει τη Δευτέρα νέες κυρώσεις εναντίον της Συρίας, παγώνοντας τα περιουσιακά στοιχεία δύο εταιρειών και τριών προσώπων που θεωρούνται βασικές πηγές χρηματοδότησης του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, δήλωσαν διπλωματικές πηγές.

«Η αχίλλειος πτέρνα της Ευρώπης». Με αυτόν τον τίτλο ο Εconomist αναφέρεται στο μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η διεθνής κοινότητα. Το βρετανικό περιοδικό προειδοποιεί ότι ο Φρανσουά Ολάντ και η Ανγκελα Μέρκελ έχουν μόνο ένα μήνα στη διάθεσή τους για να προετοιμάσουν την Ευρώπη και να την προστατεύσουν από τις παρενέργειες της πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. «Το χειρότερο αφορά την Ελλάδα» γράφει ο Economist. «Οι προκατειλημμένοι Βορειοευρωπαίοι δεν αναγνωρίζουν στους Έλληνες τις δυσκολίες που έχουν περάσει».

Οικονομία

Με μικρές μεταβολές έκλεισαν την Παρασκευή τα χρηματιστήρια σε Νέα Υόρκη και Ευρώπη, ενώ οι τραπεζικές μετοχές στη Γουόλ Στριτ βάρυναν τους δείκτες στον απόηχο των... «λανθασμένων χειρισμών» επενδυτικής της στο Λονδίνο που κόστισε 2 δισ. ευρώ.

Διαψεύδει η ΔΕΗ πως έχει οφειλές στο Λειτουργό Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και τη ΔΕΠΑ, σχολιάζοντας σχετικά δημοσιεύματα.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο προεδιοποίησε και αυτός με τη σειρά του την Ελλάδα ότι ίσως αναγκαστεί να αποχωρήσει από το ευρώ εάν δεν μείνει πιστή στις δεσμεύσεις της με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Αθλητισμός

Η στιγμή που οι φίλοι της Μάντσεστερ Σίτι περίμεναν εδώ και τέσσερις δεκαετίες, έφτασε! Το απόγευμα της Κυριακής το «Ιτιχάντ» αναμένεται να φορέσει τα γιορτινά του για ένα πάρτι που όμοιό του δεν έχει γίνει για τους «Πολίτες» τα τελευταία 44 χρόνια. Ολοκληρώνεται την Κυριακή το ιταλικό πρωτάθλημα για την αγωνιστική περίοδο 2011-12, με τις... εκκρεμότητες που έχουν απομείνει να είναι η ομάδα που θα πάρει το «εισιτήριο» για τα προκριματικά του νέου Τσάμπιονς Λιγκ. Την Κυριακή «πέφτει η αυλαία» του φετινού ισπανικού πρωταθλήματος και η τελευταία αγωνιστική θα κρίνει τα ευρωπαϊκά εισιτήρια. Το βράδυ του Σαββάτου θα γίνει γνωστή και η νέα κυπελλούχος Γερμανίας, καθώς Ντόρτμουντ αντιμετωπίζει τη Μπάγερν Μονάχου στον τελικό.

Τελειωμό δεν έχουν τα πορτογαλικά δημοσιεύματα για τον πάγκο του Ολυμπιακού, με τα μισά να αναφέρουν ότι ο Ντομίνγκο Πασιένσια έρχεται το Σάββατο για να τα πει με τους ανθρώπους του Ολυμπιακού και τα άλλα μισά να υποστηρίζουν ότι ο Πορτογάλος τεχνικός ήρθε, συμφώνησε και την Παρασκευή αναχώρησε για την Πορτογαλία. Μάλιστα, η τελευταία εκδοχή αναφέρει ότι θα επιστρέψει μετά το Final 4 του μπάσκετ για να υπογράψει και να παρουσιαστεί αφού ο Βαγγέλης Μαρινάκης βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για να παρακολουθήσει τις προσπάθειες της μπασκετικής ομάδας.

Ο Θανάσης Γιάχος του συνδέσμου Χίου ορίστηκε να διευθύνει το ντέρμπι της 4ης αγωνιστικής των play offs που θα διεξαχθεί στο ΟΑΚΑ την Κυριακή (19:15). Στον αγώνα του Ατρόμητου με την ΑΕΚ την ίδια ημέρα στο Περιστέρι (17:00) ορίστηκε ο Δημήτρης Θάνος του συνδέσμου Γρεβενών.


WALL STREET JOURNAL: ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΟ ΠΡΟΣ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ.


Η αμερικανική εφημερίδα καταλήγει στο συμπέρασμα, μέσα από αναφορές για τις θέσεις της Μέρκελ, ότι η Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε ως «πείραμα» για μια «πειθαρχημένη Ευρώπη» στο δημοσιονομικό τομέα ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου εμφανίζεται να έχει προτείνει εξ αρχής την αναδιάρθρωση χρέους και, παρόλο που ο Στρος – Καν ήταν θετικός, την ιδέα την απέρριπταν οι Γερμανοί!

Στο ρεπορτάζ γίνεται εκτενή αναφορά στα γεγονότα που προηγήθηκαν και ακολούθησαν τη συμφωνία εφαρμογής του δανειακού προγράμματος διάσωσης, καταγράφονται τα γεγονότα των δυο τελευταίων χρόνων και επισημαίνεται ότι το ριζοσπαστικό σχέδιο για τη διάσωση της Ελλάδας και την προστασία του ευρώ, έχει γίνει σήμερα απειλή για την ενότητα του κοινού νομίσματος. Εκτιμάται μάλιστα ότι η αυξανόμενη αναταραχή στη χώρα μας είναι το αποκορύφωμα ενός ριζοσπαστικού πειράματος και μιας κακής οικονομικής διαχείρισης.

«Το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ είναι το πιο δαπανηρό στην ιστορία για τη σωτηρία μιας χώρας. Εκτός από τις ευρωπαϊκές ευθύνες για τη διαχείριση της κρίσης, ευθύνες υπάρχουν σε μια «ελληνική πολιτική τάξη» που δεν μπόρεσε να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και να υλοποιήσει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα για γρήγορη οικονομική ανάκαμψη, διευρύνοντας έτσι τη δυσπιστία ανάμεσα στην Ελλάδα και στους πιστωτές της», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

«Ο άτυχος Έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος διαπραγματεύτηκε την αρχική διάσωση, στη συνέχεια αναγκάστηκε να εγκαταλείψει, από εξέγερση στο κόμμα του, το περασμένο φθινόπωρο», αναφέρει το ρεπορτάζ και προσθέτει πως όταν ο τότε πρωθυπουργούς ζήτησε από τη Μέρκελ ηπιότερα μέτρα το 2010, η Γερμανίδα καγκελάριος απάντησε πως το πρόγραμμα βοήθειας έπρεπε να πονέσει, επειδή «θέλουμε να είμαστε σίγουροι πως κανένας άλλος δεν θα θέλει αυτό».

Αφού σημειώνονται οι τελευταίες εξελίξεις, αναφέρεται ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι η διεξαγωγή εκλογών τον Ιούνιο, χωρίς καμία εγγύηση ότι θα προκύψει κάποια σταθερή κυβέρνηση. «Από τον επόμενο μήνα πρέπει η Αθήνα να λάβει μέτρα για περικοπές ύψους 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και αν δεν πάρει τα χρήματα από τα δάνεια θα πρέπει να εκτυπώσει το δικό της νόμισμα», υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα .

Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε να δημιουργήσει «μαζική φυγή» κεφαλαίων από την Πορτογαλία, την Ισπανία και άλλα μέλη της Ευρωζώνης, καταγράφοντας τις γενικότερες πιθανές επιπτώσεις στον τραπεζιτικό τομέα, θέτοντας σε κίνδυνο το ευρώ.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 12/5/2012



Γεγονότα

1830: Αντικαποδιστριακή στάση σημειώνεται στο Λιμένι, το προπύργιο των Μαυρομιχαλαίων.

1900: Η λειψυδρία στον Πειραιά οδηγεί σε συνεχείς καβγάδες για την εξασφάλιση λίγου νερού.

1930: Ιδρύεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία από την κυβέρνηση Βενιζέλου.

1982: Θερίζει το νέφος! Εκατοντάδες Αθηναίοι διακομίζονται στα νοσοκομεία και τα ΙΧ «εκδιώκονται» από το κέντρο της πρωτεύουσας.

1982: Στο ιερό προσκύνημα της Φατίμα στην Πορτογαλία, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β' δέχεται τη δεύτερη απόπειρα δολοφονίας του. Οι δυνάμεις ασφαλείας συλλαμβάνουν έναν ισπανό ιερέα, λίγο πριν επιτεθεί με την ξιφολόγχη του εναντίον του Ποντίφικα.

1984: Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής επαναλαμβάνει την πρόταση που είχε κάνει ως πρωθυπουργός το 1976 για μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα, με αφορμή το μποϊκοτάζ των δυτικών χωρών στους Ολυμπιακούς της Μόσχας το 1980 και την απάντηση του ανατολικού μπλοκ στους Ολυμπιακούς του Λος Άντζελες το 1984.

Γεννήσεις

1820: Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ, αγγλοϊταλίδα φιλάνθρωπος και νοσοκόμα, που καθιέρωσε το λειτούργημα της νοσοκόμας ως επάγγελμα. (Θαν. 13/8/1910)

1829: Παύλος Καρέρ, έλληνας μουσουργός από τη Ζάκυνθο. (Θαν. 7/6/1896)

1963: Παναγιώτης Φασούλας, παλαίμαχος διεθνής μπασκετμπολίστας και πολιτικός.

Θάνατοι

1884: Μπέντριχ Σμέτανα, τσέχος συνθέτης, από τους ιδρυτές της τσεχοσλοβάκικης μουσικής εθνικής σχολής, γνωστός για τη σύνθεσή του Μα Βλαστ (Η Πατρίδα μου). (Γεν. 2/3/1824)

1992: Νίκος Γκάτσος, ποιητής και στιχουργός. («Αμοργός») (Γεν. 8/12/1911)

2001: Αλεξέι Τουπόλεφ, ρώσος αεροναυπηγός, που εξέλιξε το πρώτο υπερηχητικό επιβατικό αεροπλάνο Tu-144. (Γεν. 20/5/1925)