11 Μαΐου, 2012

ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΕΤΕΛΕΣΘΗ Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΤΗ ΘΗΒΑ.


Μέσα στην χαρμόσυνη Λαμπριάτικη ατμόσφαιρα και με την Δεσποτική Εορτή της Μεσοπεντηκοστής να σηματοδοτεί το μέσον των Εορτών του Πάσχα  και της Πεντηκοστής πανηγύρισε ο Ιερός Ενοριακός Ναός  Αγίου Νικολάου του Νέου Θηβών στις 8 και 9 Μαΐου 2012. Των λατρευτικών εκδηλώσεων προεξήρχε ο οικείος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος.

O BΙΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ

    
Ο Άγιος Νικόλαος ο Νέος γεννήθηκε στα μέρη της Ανατολής από γονείς ευσεβείς και ενάρετους. Όταν ενηλικιώθηκε κατατάχθηκε στον Αυτοκρατορικό Στρατό, με το αξίωμα του Δούκα, γυμνάζοντας τους στρατιώτες του, στο να είναι γενναίοι και ατρόμητοι πολεμιστές, κυρίως όμως τους νουθετούσε και τους δίδασκε να πιστεύουν στον Θεό, να προσεύχονται, να μην αδικούν ποτέ κανέναν και να ζητούν από τον Χριστό να τους δίνει δύναμη για να πολεμούν τους εχθρούς.

Δεν ήταν όμως μόνο οι εξωτερικοί εχθροί που έπρεπε να αντιμετωπίσουν, αλλά και οι διάφορες εξεγέρσεις που συνέβαιναν στο εσωτερικό της Αυτοκρατορίας. Σε μία τέτοια εξέγερση εστάλη ο Νικόλαος, από τον Αυτοκράτορα Λέοντα τον Γ' τον Ίσαυρο τον Εικονομάχο, για να επιβληθεί στους εξεγερθέντες και να επαναφέρει την ειρήνη και την ευστάθεια.

Η ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΕΓΚΟΣΜΙΑ

Στην επιχείρηση αυτή είδε να χύνεται άδικα ανθρώπινο αίμα και να χάνονται ψυχές. Φοβούμενος μήπως κι εκείνος χάσει την ζωή του μα κυρίως την ψυχή του, συνοδευόμενος από δώδεκα στρατιώτες του, αποσύρθηκαν στα Βούνενα της Θεσσαλίας   όπου   κατοικούσαν αρκετοί ασκητές κοντά στους οποίους έζησαν ασκητικά με νηστείες, αγρυπνίες και αδιάλειπτη προσευχή.Όταν οι Άβαροι κατέφθασαν στην Θεσσαλία σκορπώντας τον θάνατο και την καταστροφή στο βάρβαρο πέρασμα τους, συνέλαβαν τον Νικόλαο και τους στρατιώτες του, τους οποίους κατέσφαξαν.

ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ

Τον Νικόλαο προσπάθησαν με υποσχέσεις και κολακείες να τον πείσουν να αρνηθεί την πίστη του αλλά  δεν τα κατάφεραν. Αφού τον κατατρύπησαν με το ίδιο το κοντάρι του στη συνέχεια απέκοψαν την Τιμία Του Κεφαλή στις 9 Μαΐου του 720 μ.Χ και το νεανικό αίμα Του πότισε άφθονα την Θεσσαλική γη. Στο σημείο της σφαγής εγκατέλειψαν οι Άβαροι το Σώμα του Αγίου, όπου μετά από πολλά χρόνια  το   βρήκε  ακέραιο   και   ευωδιάζων κάποιος άρχοντας  Ευφημιανός, ο οποίος γιατρεύθηκε από την ασθένεια της λέπρας  που  έπασχε  και  αφού  το   ενταφίασε, έκτισε εκεί Ναό στο όνομα  του Οσιομάρτυρα.

Ο Θεός Τον δοξάζει.. Στα Βούνενα της  Θεσσαλίας συμβαίνει κάτι πολύ Θαυμαστό! Από τα  δένδρα στα οποία δέθηκε και βασανίσθηκε ο Άγιος ρέει  ένα  κόκκινο υγρό το οποίο ονομάζεται «Αίμα».Το υγρό αυτό όταν χρησιμοποιείται με πίστη και εμπιστοσύνη στον Οσιομάρτυρα έχει ιαματικές ιδιότητες και επιτελεί θαύματα σε πάσχοντες από δερματικές παθήσεις και  κεφαλοπονία. 

Εξ’ άλλου τα τάματα, τα χρυσαφικά και τα αφιερώματα που στολίζουν το Εικόνισμα Του, εκπροσωπούν τα Θαύματα και τις ευεργεσίες  που  επιτέλεσε  και επιτελεί σε εκείνους που τον  επικαλέσθηκαν και τον επικαλούνται.    


ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ. 18η) ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ.


Βρίσκεται στη ΒΑ. παραλία, κοντά στη Μονή Χιλανδαρίου, χτισμένη έτσι που η θάλασσα να βρέχει τα θεμέλια της. Κατά την παράδοση, η θέση όπου ιδρύθηκε αρχικά η μονή, ήταν λίγες εκατοντάδες μέτρα δυτικότερα, σήμερα σώζονται στο σημείο αυτό τμήματα αρχαίων κτηρίων, και πρόσφατα οικοδομήθηκε ναός με μέριμνα της μονής. Την Μονή του Σωτήρος Χριστού, την επικαλουμένην του Εσφιγμένου, κατά φημολογίας των μοναχών, που διαδίδονται και στηρίζονται σε πλαστά έγγραφα και υπομνήματα, έκτισε η θεοσεβής βασίλισσα Πουλχερία, κόρη του Αρκαδίου και αδελφή του Θεοδοσίου του Μικρού. Σχετικά με την ονομασία της, η επικρατέστερη άποψης είναι ότι ο ιδρυτής μοναχός, άγνωστος κατά πάντα, ζούσε ασκητική ζωή ζωσμένος σφιχτά με σχοινί ή επειδή περιζώνεται από βουνά κατά μία άλλη άποψη.

Η πρώτη ιστορική μνεία της μονής είναι του 1001, οπότε ο ηγούμενος της θεόκτιστος Α’ υπογράφει στο «εγκλητικό γράμμα.» του οσίου Παύλου του Ξηροποταμηνού. Υπάρχει η παράδοση ότι η πρώτη μονή, που απέχει 500 μέτρα από τη σημερινή, καταστράφηκε τον 11ο αιώνα από έκρηξη ηφαιστείου που προκάλεσε κατολισθήσεις βράχων και για λόγους ασφαλείας επανοικοδομήθηκε στη σημερινή θέση. Από τη πρώτη μονή σώζονται τα θεμέλια του αρχαίου Καθολικού Ναού, μέρος της κόγχης του Ιερού και μερικά ερείπια. Στους επόμενους αιώνες βρισκόταν σε ακμή. Το 1046, στο Β’ Τυπικό, κατέχει την πέμπτη θέση, γεγονός που οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα άτι η μονή πρέπει να χτίστηκε γύρω στο 980. Στο Γ’ Τυπικό του 1394 κατέχει την 9η θέση μεταξύ των 25 μονών και την ίδια θέση κατέχει ως το 1430 μεταξύ των 19 μονών.
  
Το 1533 καταστράφηκε από πειρατές, οι οποίοι λεηλάτησαν τα πάντα, και πολλά από τα σημερινά κειμήλιά της δεν θα υπήρχαν, αν ο «κυρ Ακάκιος της μονής του Κοχλιαρά» δεν αγόραζε αρκετά από τους πειρατές και δεν τα επέστρεφε αργότερα στη μονή. Σε πρόσθετη σημείωση επί αρχαίου χειρογράφου του ΙΑ' αιώνα αναγράφεται: «Έπί του έτους του τρέχοντος ζμα' (7041=1533) Ίνδικτιώνος στ' έγένετο άνάλωσις του Μοναστηρίου του Έσφιγμένου μηνί Ίουνίω είς τάς 26, ήμέραν πέμπτην, του όσίου πατρός ημών Δαυίδ του έν Θεσσαλονίκη. Έτι δέ καί είς δέκα ημέρας αύθις ανηλώθη δεύτερον παρά τής Άγαρ απογόνου τής μιαράς καί αντίχριστου καί έλαβον άπαντα είς τό Μοναστήριον, ένέπρησαν σύν τά πλοία καί εννέα Μοναχούς απήγαγον είς αίχμαλωσίαν....» κατά τήν ως άνω περιγραφήν, οι αγαρηνοί κατέκαυσαν τά πάντα, ήτοι Έκκλησίαν, κελλία, κατέσχισαν εικόνας, ήρπασαν κειμήλια, βιβλία, μαγειρικά σκεύη, χρήματα κ.λπ.( Περ. Αγιος Αγαθάγγελος, τευχ.212, ΝΟΕ-ΔΕΚ 2005)
  
Η ανοικοδόμηση άρχισε το 1552 μετά από σχετική άδεια της τουρκικής αρχής. Τον 17ο αιώνα διέρχεται περίοδο παρακμής, αλλά στις αρχές του 18ου αιώνα ο πρώην μητροπολίτης Μελενίκου Γρηγόριος φρόντισε για την ανόρθωσή της. Με δική του οικονομική ενίσχυση ξεπληρώθηκε το χρέος που βάρυνε τη μονή, χτίστηκαν οικοδομές και αγοράστηκαν πολύτιμα κειμήλια. Τον Αύγουστο του 1797 ο πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε’ επικύρωσε με πατριαρχικό σιγίλλιο τη μετοτροπή της σε κοινόβιο, και τον ίδιο τρόπο ζωής ακολουθεί μέχρι σήμερα, θεωρείται μάλιστα ένα από το αυστηρότερα κοινόβια του Αγίου Όρους. 

Στον επαναστατικό αγώνα του 1821 η μονή πρόσφερε μεγάλες υπηρεσίες και θυσίασε τόσο έμψυχο,όσο και άψυχο υλικό. Το σημερινό καθολικό χτίστηκε το 1806-1810 στη θέση του παλαιότερου ναού, που κατεδαφίστηκε, και το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης καλύφθηκε από τον μητροπολίτη Κασσανδρείας Ιγνάτιο. Τα μολύβια της στέγης αφαιρέθηκαν από τον τουρκικό στρατό το 1821 και επανατοποθετήθηκαν το 1841 με έξοδα του πρώην μητροπολίτη Μελενίκου Γρηγορίου. Αριστερά και δεξιά του κυρίως ναού βρίσκονται δύο Παρεκκλήσια (Εισόδια της Θεοτόκου, Αρχάγγελοι), τα οποία προστέθηκαν το 1854 με έξοδα του πατριάρχη Άνθιμου του ΣΤ’. Η τοιχογράφηση του ναού έγινε από τους Γαλατσάνους ζωγράφους Βενιαμίν, Ζαχαρία και Μακαριο τό 1811 και 1818. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο, από τα καλύτερα του Αγίου Όρους κατασκευάστηκε το 1813.
 
Η τράπεζα, απέναντι από το καθολικό, ανακαινίστηκε το 1810 και τοιχογραφήθηκε με έξοδα του ηγουμένου Ευθυμίου, αλλά το μεγαλύτερο μέρος των τοιχογραφιών καταστράφηκε από τις φωτιές των Τούρκων στρατιωτών το 1821. Η φιάλη κατασκευάστηκε το 1815, από τον ηγούμενο Ευθύμιο Β’, στη θέση της βυζαντινής φιάλης. Η βιβλιοθήκη στεγάζεται στο υπερώο του νάρθηκα του καθολικού, και μεταξύ των 400 περίπου χειρογράφων περιλαμβάνονται και μερικά με πλούσια εικονογράφηση, μοναδικά στο είδος τους.
 
 Μέσα στις εγκαταστάσεις της μονής βρίσκονται 6 παρεκκλήσια και εκτός αυτής άλλα 6, μεταξύ των οποίων και ένα στη μνήμη του Αντωνίου Πετσέρσκι (Ρώσου μοναχού, ο οποίος έζησε στην περιοχή της μονής τον 11ο αιώνα). Σήμερα η Μονή επανδρώνεται από 100 περίπου μοναχούς.


ΑΡΣΑΝΑΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ



ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ.

Ελλάδα

Εξειδικεύοντας την πρότασή του για οικουμενική κυβέρνηση ειδικού σκοπού, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης ξεκαθάρισε το πρωί της Παρασκευής ότι δεν πρόκειται να συμμετέχει σε κυβέρνηση συνεργασίας μόνο με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος της οικουμενικής κυβέρνησης είναι η σκληρή και άμεση διαπραγμάτευση του μνημονίου, επισήμανε και παρατήρησε ότι βάσει της επιστολής Τσίπρα προς τους Μπαρόζο, Ρομπάι και Ντράγκι υπάρχει μετατόπιση από τις αρχικές τοποθετήσεις για το θέμα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Έτοιμος να κάνει τα πάντα για να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, παρά το γεγονός ότι θεωρεί άκυρο το μνημόνιο, δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC. Ο κ.Τσίπρας χαρακτηρίζει «καταστροφική» την έξοδο της χώρας από το ευρώ, ωστόσο τονίζει ότι «περισσότερη λιτότητα θα μας κάνει τριτοκοσμική χώρα μέσα στην ΕΕ». Μιλώντας και στο Associated Press τονίζει ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα καταστρέψει όχι μόνο τη χώρα, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη.

Αν ο Αλέξης Τσίπρας ήταν πρωθυπουργός της Ελλάδας, θα τον συναντούσα, δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ, στο περιθώριο των συνομιλιών που είχε την Πέμπτη με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ελλάδα, ο εκλεγμένος πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε ότι «προς το παρόν πρόκειται για κρίση πολιτική», προσθέτοντας ότι «υπήρξε νέα καμπή, με διάσταση αβεβαιότητας». Στο Παρίσι μεταβαίνει εντός της ημέρας ο Αλέξης Τσίπρας για να συναντηθεί με τον Ζαν-Λυκ Μελανσόν.

Με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά θα συναντηθεί το πρωί της Παρασκευής ο Ευάγγελος Βενιζέλος, συνεχίζοντας τον κύκλο επαφών, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής για το σχηματισμό κυβέρνησης. Το απόγευμα αναμένεται η συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον Αλέξη Τσίπρα. Την Πέμπτη παρουσιάστηκαν ίχνη σύγκλισης μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατικής Αριστεράς κατά τη συνάντηση των προέδρων των δύο κομμάτων. Εντούτοις, όλα δείχνουν η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης θα κριθεί στην αναμενόμενη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το Σαββατοκύριακο.

Με επιστολή τους προς εναλλακτικά, φιλελεύθερα, κεντροαριστερά ή αριστερά κόμματα που έμειναν εκτός Βουλής (Δημοκρατική Συμμαχία, Δημιουργία Ξανά!, Δράση - Φιλελεύθερη Συμμαχία, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Κοινωνική Συμφωνία, Κόμμα Πειρατών Ελλάδας), οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν σε κοινή πρωτοβουλία για αλλαγή από αυτή τη Βουλή του εκλογικού νόμου με τον οποίο θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές.

Κόσμος

Η Ευρώπη εξακολουθεί να υποφέρει από τις συνέπειες της χρηματοπιστωτικής κρίσης, επειδή δεν υιοθέτησε μέτρα ανάκαμψης, όπως έκαναν οι ΗΠΑ δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα σε εκδήλωση για τη συγκέντρωση χρημάτων για την προεκλογική του εκστρατεία σε προάστιο του Σιάτλ.

Βρετανός πιθανώς με σαουδαραβική καταγωγή ενεργώντας υπό κάλυψη για λογαριασμό των μυστικών υπηρεσιών της χώρας του είναι ο «ουσιώδης πληροφοριοδότης» των αμερικανικών Αρχών στην υπόθεση της πρόσφατης απόπειρας βομβιστικής επίθεσης ανέφεραν από την Ουάσινγκτον πηγές της αμερικανικής αντικατασκοπείας.

Χιλιάδες αστυνομικοί στη Βρετανία συμμετείχαν σε διαδηλώσεις για να διαμαρτυρηθούν κατά της επιβολής ανώτατων ορίων στους μισθούς, των μεταρρυθμίσεων στις συντάξεις και των άλλων μέτρων λιτότητας, στις οποίες πήραν μέρος μαζικά οι δημόσιοι υπάλληλοι. Το σπάνιο θέαμα χιλιάδων εκτός υπηρεσίας αστυνομικών να κάνουν πορεία στο Λονδίνο φέρνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση την κυβέρνηση...

Εκατοντάδες Γερμανοί συγγραφείς, μουσικοί και ηθοποιοί με κοινή τους διακήρυξη απορίπτουν τις θέσεις του κόμματος των Πειρατών να υπάρξει μεταρρύθμιση του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων ενώ υπερασπίζονται τα μεγάλα συγκροτήματα των μέσων ενημέρωσης από ένα κύμα επικρίσεων.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, ενδεχομένως να κληθεί να δώσει εξηγήσεις ενώπιον της δικαιοσύνης για τρία οικονομικά σκάνδαλα που είχαν σημειωθεί την περίοδο της θητείας του στην εξουσία, καθώς λήγει η περίοδος ασυλίας που απολάμβανε κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Οικονομία

Το θέμα της πληρωμής ή μη του ομολόγου των 435 εκατ. ευρώ, το οποίο δεν έχει ενταχθεί στη διαδικασία του PSI και λήγει την Τρίτη 15 Μαΐου θα θέσει στους πολιτικούς αρχηγούς εντός του Σαββατοκύριακου ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.

Mε μικρές μεταβολές και ανάμεικτα πρόσημα έκλεισαν την Πέμπτη οι χρηματιστηριακές συνεδριάσεις σε Νέα Υόρκη και ευρωπαϊκές αγορές. Θετικές για τους δείκτες οι ειδήσεις από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων.

Την αβεβαιότητα του μετεκλογικού σκηνικού στην Ελλάδα και τις αμφιβολίες του για τη δημιουργία σταθερής κυβέρνησης εκφράζει το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) σε αναφορά του για τη χώρα, εκτιμώντας ως πιθανή τη διενέργεια νέων εκλογών.

Αθλητισμός

Ο ΠΑΟΚ είναι από το βράδυ της Πέμπτης το «αφεντικό» για την κατάκτηση της 2ης θέσης που οδηγεί στα προκριματικά του Champions League. Η 3η αγωνιστική των πλέι οφ της Σούπερ Λιγκ βρήκε τον «Δικέφαλο» του Βορρά να επικρατεί του Παναθηναϊκού 1-0 με γκολ του Σαλπιγγίδη στο 31', αποτέλεσμα που τον έφερε στην κορυφή της ειδικής βαθμολογίας. Στην 3η έπεσε ο Παναθηναϊκός, έπειτα από τη νίκη της ΑΕΚ με 3-2 κόντρα στον Ατρόμητο στο ΟΑΚΑ. Πλέον, η «Ένωση» μετράει δύο σερί νίκες, ενώ ο Ατρόμητος έμεινε τελευταίος.

Φανερά απογοητευμένος από την εμφάνιση της ομάδας του και τη νέα ήττα στα πλέι οφ της Σούπερ Λιγκ, ήταν ο Ζεσουάλντο Φερέιρα, μετά το τέλος του αγώνα στην Τούμπα με τον ΠΑΟΚ. Ο Πορτογάλος τεχνικός, πάντως, συνεχίζει να πιστεύει ότι αν και μετά από τρεις αγώνες έχει πάρει μόλις ένα βαθμό, η ομάδα του μπορεί να τερματίσει πρώτη. Από την άλλη, ο τεχνικός του ΠΑΟΚ, Λάζλο Μπόλονι δεν δίστασε να παραδεχθεί ότι και για τον ίδιο είναι έκπληξη ότι η ομάδα του κατάφερε να καλύψει τη διαφορά τεσσάρων πόντων, με συνέπεια να βρίσκεται ήδη στην πρώτη θέση των πλέι οφ.



OΤΑΝ ΘΑ ΒΡΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΟΥΝ ΣΚΕΦΤΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΄ΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ;

Η είδηση είναι, κατά την άποψη μου, η πιο ανησυχητική που διάβασα το τελευταίο διάστημα: Τις δυο πρώτες μέρες μετά τις εκλογές υπήρξε «βουτιά» 50% στις νέες κρατήσεις από τουρίστες στο εξωτερικό.

«Ξένοι tour operators ανακαλούν συνεργάτες τους και παγώνουν συμβόλαια μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση» λέει ο πρόεδρος των ιδιοκτητών τουριστικών γραφείων ενώ πτώση 30% εμφανίζουν και οι ναυλώσεις σε ιστιοπλοϊκά σκάφη.

Είναι προφανές ότι οι επιπτώσεις στον κλάδο αυτό από την πολιτική αβεβαιότητα είναι τεράστιες. Οι παρενέργειες της αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στην λαβωμένη από καιρό τουριστική αγορά.

Το χειρότερο είναι πώς αυτή η αβεβαιότητα δείχνει ότι θα συνεχιστεί σε περίπτωση που δεν καρποφορήσουν οι προσπάθειες να υπάρξει ένα κυβερνητικό σχήμα το οποίο θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Θα ήθελα πολύ να σκεφτώ έναν τρόπο με τον οποίο η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να ανατραπεί. Πολύ φοβάμαι ότι πλέον, δεν υπάρχει. Η εμμονή πολιτικών ηγεσιών σε προσωπικές στρατηγικές δεν επιτρέπει να πρυτανεύσει η λογική. Με αποτέλεσμα να κινδυνεύει κι ο τελευταίος πνεύμονας από τον οποίο προσδοκούσε μια ανάσα η Ελληνική οικονομία.

Οι νέες εκλογές- αν τελικά δεν τις αποφύγουμε- ενδεχομένως να μας δώσουν την επόμενη κυβέρνηση. Το ερώτημα είναι σε τι κατάσταση θα βρίσκεται η χώρα αν και όταν φτάσει εκείνη η στιγμή. Πολύ φοβάμαι ότι δεν το έχουμε σκεφτεί όσο θα έπρεπε...



ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 11/5/2012

Γεγονότα

330: Το Βυζάντιο μετονομάζεται σε Νέα Ρώμη και γίνεται πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

868: Το πρώτο τυπωμένο βιβλίο εκδίδεται στην Κίνα από τον Γουάνγκ Τσιεχ, 587 χρόνια πριν από τη Βίβλο του Γουτεμβέργιου. Πρόκειται για ένα βουδιστικό κείμενο.

1894: Ξεσπά μεγάλη απεργία στο εργοστάσιο κατασκευής βαγονιών Πούλμαν στο Ιλινόις.

1920: Η όπερα του Δημήτρη Μητρόπουλου Αδελφή Βεατρίκη παρουσιάζεται στο Δημοτικό Θέατρο Αθηνών. Στην πρεμιέρα παραβρίσκεται και ο πολύς Σαρλ Καμίγ Σεν Σανς, που έτυχε να επισκέπτεται την Αθήνα και εκφράζεται κολακευτικά για το έργο και τον νεαρό συνθέτη του.

1947: Ο B.F. Goodrich παρασκευάζει το πρώτο λάστιχο χωρίς σαμπρέλα στο Έικρον του Οχάιο.

1958: Η ΕΡΕ και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κερδίζουν και πάλι τις εκλογές, με ποσοστό 41,16%. Η Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (ΕΔΑ) αναδεικνύεται αξιωματική αντιπολίτευση, με ποσοστό - έκπληξη 24,42%.

Γεννήσεις

483: Ιουστινιανός (Φλάβιος Πέτρος Σαββάτιος Ιουστινιανός), αυτοκράτορας του Βυζαντίου. (Θαν. 14/11/565)

1720: Φρίντριχ Ιερόνιμους Μινχάουζεν, (Καρλ Φρίντριχ Ιερώνυμους Φράιερ), βαρόνος που ταύτισε το όνομά του με το ψέμα. (Θαν. 22/2/1797)

1771: Λασκαρίνα Πινότση, γνωστότερη ως Μπουμπουλίνα, ηρωίδα της ελληνικής επανάστασης. (Θαν. 22/5/1825)

Θάνατοι

912: Λέων 6ος ο Σοφός, μακεδόνας αυτοκράτορας του Βυζαντίου. (Γεν. 19/9/866)

1981: Μπομπ Μάρλεϊ, τζαμαϊκανός τραγουδιστής της ρέγγε. (Γεν. 6/2/1945)

1990: Στράτος Διονυσίου, λαϊκός τραγουδιστής από τη Νιγρίτα. (Γεν. 8/11/1934)