10 Μαΐου, 2012

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ. 17η) ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Ελληνική, κοινόβια,  Ιερά Μονή γιορτάζει
του αγίου Νικολάου, στις 6 Δεκεμβρίου


Βρίσκε­ται στη ΝΔ. παραλία, κοντά στη θάλασσα, ανάμε­σα στις Μονές Σίμωνος Πέτρας και Διονυσίου. Ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα από τον όσιο Γρηγόριο τον Σιναϊτη, ο οποίος αρχικά έζησε στη Σκήτη του Μαγουλά, αλλά αργότερα, αναζητώντας περισσό­τερη ησυχία, ήλθε με τους μαθητές του και κατοί­κησαν σε σπηλιά, στην περιοχή της Μονής Γρηγορίου. Η αύξηση της μοναχικής ομάδας γύρω από τον Γρηγόριο είχε ως συνέπεια να ιδρυθεί η μονή, η οποία μάλιστα κατά την παράδοση αφιερώθηκε στη μνήμη του αγίου Νικολάου, σε αντικατάσταση του Ποσειδώνα που λατρευόταν στην περιοχή ως προστάτης των θαλασσινών. Από τους μαθητές του Γρηγορίου, άλλοι παρέμειναν στη μονή με τον «θεωρητικώτατον» Μάρκο και άλλοι συνέστησαν σκήτη, μισή ώρα ανατολικά της μονής, στο άνομα των Αρχαγγέλων.

Σε έγγραφο του 1347 υπογρά­φει ηγούμενος της μονής Καλλίστρατος, και σε άλλο του 1348 ο Κάλλιστος. Στο Γ’ Τυπικό του 1394 η μονή βρίσκεται στην 22η θέση ανάμεσα στις 25 μονές που αναφέρονται εκεί. Καταστράφη­κε από τους πειρατές γύρω στο 1500 και σύμφω­να με έγγραφο του Πρωτάτου (1513), παραχωρή­θηκε στον μοναχό Σπυρίδωνα. Ο τελευταίος, για να συγκεντρώσει οικονομική ενίσχυση για την α­νοικοδόμηση της μονής, κατέφυγε στον βοεβόδα της Μολδαβίας Στέφανο, ο οποίος παραχώρησε ά­φθονα χρήματα και ανακηρύχθηκε δεύτερος κτήτοράς της.

Από την περίοδο αυτή διατηρούνται ακό­μη η βόρειο πλευρά της μονής και το κωδωνοστάσιο. Στις 30 Νοεμβρίου 1761 κάηκε εντελώς, και το έργο της αποκατάστασης ανέλαβε ο σκευοφύλακας της μονής Ιωακείμ, ο λεγόμενος Μακρυγένης ο οποίος και θεωρείται τρίτος κτίτορας. Οι σχετι­κές εργασίες ολοκληρώθηκαν το 1783. Το 1840 η μονή μετατράπηκε, μετά από δραστήριες ενέργει­ες του μοναχού Γρηγορίου, σε κοινόβιο, με πρώτο ηγούμενο τον Μυτιληναίο Νεόφυτο. Σήμερα κατοικείται από 40 περίπου μοναχούς. Το καθολικό χτίστηκε νέο μετά την καταστροφή του 1761 από τον Ιωακείμ τον Ακαρνάνα. Το 1840 προστέθηκε από τον ηγούμενο Νεόφυτο ο νάρθη­κας. Οι τοιχογραφίες που υπάρχουν στο καθολικό έγιναν το 1799 από τους Καστοριανούς ζωγράφους Γαβριήλ και Γρηγόριο. Αξιόλογο είναι το ξυλόγλυ­πτο τέμπλο και οι φορητές εικόνες του ναού, μία α­πό τις οποίες είναι δώρο της Μαρίας Παλαιολογίνας προς τη μονή.


ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Εντολή να επανέλθει ο μηχανισμός της ΝΔ σε προεκλογικούς ρυθμούς έχει δώσει ο Αντώνης Σαμαράς, ο ίδιος προχώρησε σε συγκεκριμένες κινήσεις που εντάσσονται στις προετοιμασίες του κόμματος για νέα αναμέτρηση στις κάλπες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρωτοβουλία για τη συγκρότηση ευρωπαϊκού κεντροδεξιού μετώπου θα έχει συνέχεια τις επόμενες ημέρες με συγκεκριμένη πρόταση προς την Ντόρα Μπακογιάννη, τον Στέφανο Μάνο και τον Γιώργο Καρατζαφέρη.

Αντιμέτωπος με το προσωπικό αλλά και θεσμικό δίλημμα εάν πρέπει να συμπεριλάβει και τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο στη διαδικασία που ακολουθεί την αποτυχία του κύκλου των διερευνητικών εντολών, φέρεται να βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Σύμφωνα με Τα Νέα, το δίλημμα για έναν άνθρωπο που άρχισε τη ζωή του πολεμώντας τον ναζισμό στα 15 χρόνια, που αγωνίστηκε εναντίον της χούντας, είναι ουσιώδες. Πάντως, νομικοί κύκλοι και πολιτικοί παράγοντες σημειώνουν ότι το γράμμα και το πνεύμα του άρθρου 37 του Συντάγματος τον καλύπτουν απολύτως.

Ινδός καθηγητής προσήχθη το μεσημέρι της Τετάρτης σε αστυνομικό τμήμα στο κέντρο της Αθήνας, καθώς θεωρήθηκε παράνομος μετανάστης. Τελικώς, αφού προηγήθηκε παρέμβαση των πρυτανικών αρχών της ΑΣΟΕΕ, ο καθηγητής αφέθηκε ελεύθερος.

Σε συστράτευση καλεί όλες τις αριστερές δυνάμεις η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μετά από συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της - αποτελούμενη από τους Άγγελο Χάγιο, Σπύρο Δρίτσα, Δημήτρη Σαραφιανό και Γιάννη Σηφακάκη - με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ. «Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι ο λαός κέρδισε μια πρώτη επιτυχία, δίνοντας ένα ράπισμα στις δυνάμεις του Μνημονίου και του μαύρου μετώπου. Μπορεί να κάνει μια δεύτερη επιτυχία αν κάνει το βήμα να πάρει την κατάσταση στα χέρια του» δήλωσε ο κ. Χάγιος.

Υπέρ ενός επί της ουσίας προγραμματικού διαλόγου, εν όψει των αναπόφευκτων επαναληπτικών εκλογών, τάσσονται οι Οικολόγοι Πράσινοι σε απάντησή τους στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, μία ημέρα μετά την συνάντησή τους στην Βουλή. Ακόμη ζητούν οι επαναληπτικές εκλογές να διεξαχθούν με απλή αναλογική. Εάν η ύπαρξη κυβερνητικού σχήματος δεν καταστεί εφικτή, πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση λίγων ημερών με αποκλειστική αποστολή την ψήφιση νέου εκλογικού νόμου και κατάργηση του πριμ των 50 εδρών, λένε οι Ο.Π.

Κόσμος

Στις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού στην Ελλάδα αναφέρονται τα ξένα μέσα ενημέρωσης, αναμεταδίδοντας την αποτυχία των συνομιλιών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και τις ευρωπαϊκές πιέσεις για λύση στο πολιτικό αδιέξοδο. Παράλληλα, θεωρούν επιτακτική την ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης.

Ευρωπαϊκές επαφές πριν καλά-καλά αναλάβει καθήκοντα ξεκίνησε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, σε μια προσπάθεια να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους να θέσουν ως προτεραιότητα την ανάπτυξη. Ο Φρ.Ολάντ δέχθηκε στο γραφείο της προεκλογικής του εκστρατείας στο Παρίσι τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, με τον οποίο η συζήτηση στράφηκε στην ελληνική κρίση και τη στρατηγική για ανάπτυξη, ενώ την Πέμπτη συναντάται με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Το ελικόπτερο που ήταν σε αναζήτηση του ρωσικού αεροπλάνου Σουκόι ανακάλυψε τα συντρίμμια του ρωσικού αεροσκάφους, του οποίου τα ίχνη χάθηκαν στη διάρκεια επίδειξης πτήσης πάνω από την Τζακάρτα. Στο αεροσκάφος επέβαιναν 50 άνθρωποι. Δεν έχει γίνει γνωστή η τύχη των επιβατών, ενώ έχει ξεκινήσει επιχείρηση αναζήτησης και διάσωσής τους.

Σαφή θέση υπέρ του γάμου των ομοφυλόφιλων πήρε ο Μπαράκ Ομπάμα σε συνέντευξή του στο ABC ανοίγοντας ένα θέμα που διχάζει την αμερικανική κοινωνία και φαίνεται ότι θα τεθεί στην προεκλογική εκστρατεία των επόμενων μηνών. «Είναι σημαντικό για εμένα να δηλώσω ότι πιστεύω πως τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια θα πρέπει να μπορούν να παντρευτούν», επισήμανε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε την Τετάρτη τηλεφωνική επικοινωνία για να συγχαρεί τον Ρώσο ομόλογό του (πλέον) Βλαντίμιρ Πούτιν για την επάνοδό του στο ύπατο αξίωμα μετά την τετραετή πρωθυπουργική θητεία του, επιβεβαίωσε το Κρεμλίνο. Κατά την επικοινωνία ανταλλάχτηκαν απόψεις «για την προοπτική να αναπτυχθούν περαιτέρω οι ρωσοαμερικανικές σχέσεις», προσθέτει το ανακοινωθέν.

Οικονομία

Περίπου τέσσερα εκατομμύρια ηλεκτρονικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος προετοιμάζεται να υποδεχθεί εφέτος η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων, η οποία άνοιξε, την Τετάρτη, τις ηλεκτρονικές της πύλες και προετοιμάζει την αποστολή κωδικών πρόσβασης σε 350.000 φορολογουμένους. Υποχρεωτικά εφέτος όσα φυσικά πρόσωπα, πλην συνταξιούχων, έχουν εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ θα υποβάλουν τις δηλώσεις τους με ηλεκτρονικό τρόπο. Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων λήγει για όλα τα φυσικά πρόσωπα στις 15 Ιουνίου.

Έξοδο μιας χώρας της ζώνης του ευρώ από το κοινό νόμισμα εντός του 2012 προβλέπουν επενδυτές που μετείχαν σε παγκόσμια δημοσκόπηση του Bloomberg. Δεδομένου ότι η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με πολιτική παράλυση και οι ψηφοφόροι αντιδρούν στην λιτότητα, το 57% από δείγμα 1.253 επενδυτών, αναλυτών και επιχειρηματιών οι οποίοι είναι συνδρομητές του Bloomberg, εκτιμούν ότι τουλάχιστον μια χώρα θα εγκαταλείψει το ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, ενώ το 80% αναμένει μεγαλύτερες πιέσεις στις αγορές ομολόγων της Ευρώπης.

Οι δαπάνες για τη λειτουργία του κράτους προβλέπεται ότι θα διαμορφωθούν εφέτος περί τα 100 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα αναμένεται να διαμορφωθούν στα 85 δισ. ευρώ περίπου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που επικαλείται το υπουργείο Οικονομικών. To έλλειμμα που προκύπτει είναι περίπου 15 δισ. ευρώ, ενώ χωρίς τις πληρωμές για τους τόκους εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους (ύψους 12,8 δισ. ευρώ), μειώνεται στα 2,5 δισ. ευρώ, το οποίο ενδεχομένως θα μπορούσε να καλυφθεί από διάφορες πηγές όπως η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Αθλητισμός

Το τρόπαιο του Europa League κατέκτησε για δεύτερη φορά στην ιστορία της η Ατλέτικο Μαδρίτης. Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Ρανταμέλ Φαλκάο, οι «ροχιμπλάνκος» νίκησαν 3-0 την Ατλέτικο Μαδρίτης στον τελικό του Βουκουρεστίου. Ο Κολομβιανός στράικερ πέτυχε δύο γκολ, στο 7' και το 34', είχε ένα δοκάρι στο 80', ενώ το τελικό σκορ διαμόρφωσε ο Ντιέγκο στο 84'. Το επόμενο Σάββατο (19/5) ακολουθεί ο τελικός του Champions League.

Πραγματοποιήθηκε απόψε η φιέστα του Ολυμπιακού για την κατάκτηση του 39ου πρωταθλήματος στην ιστορία του. Σε ένα κατάμεστο «Γ.Καραϊσκάκης» οι «ερυθρόλευκοι» νίκησαν 2-1 σε φιλικό αγώνα τον Ερυθρό Αστέρα. Οι εορταστικές εκδηλώσεις είχαν αρχίσει από νωρίς στο γήπεδο με το φιλικό αγώνα μεταξύ βετεράνων των «ερυθρόλευκων».

Πολύ κοντά στην εξασφάλιση της συμμετοχής της στα πλέι οφ ανόδου βρίσκεται η Παναχαϊκή, μετά τη σπουδαία νίκη που πέτυχε στα Ψαχνά με 3-1 επί του τοπικού Ηρακλή με τους Πατρινούς να φτάνουν στους 54 βαθμούς στο πλαίσιο της 30ης αγωνιστικής της Football League. Κατά τα άλλα, η Βέροια δεν κατάφερε να εξασφαλίσει από σήμερα την άνοδό της στην Σούπερ Λιγκ, καθώς ηττήθηκε 1-0 από τον Θρασύβουλο στη Φυλή με τους γηπεδούχους να πραγματοποιούν σημαντικό βήμα παραμονής στην κατηγορία. Η «Βασίλισσα» αγωνιζόταν από το 28' με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Λανγκλέ, ενώ «χρυσός» σκόρερ της αναμέτρησης ήταν ο Ντακόλ στο 90'.




Ρ. ΠΡΟΝΤΙ: «Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΘΑ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ»

«Γιατί αυτό θα σήμαινε το τέλος των πάντων», τονίζει ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν. «Η Ελλάδα δεν θα εξέλθει από την Ευρωζώνη, γιατί αυτό θα σήμαινε το τέλος των πάντων», τονίζει σε σημερινές συνεντεύξεις του σε αυστριακές εφημερίδες, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Πρόντι, ο οποίος χθες βράδυ συμμετείχε σε εκδήλωση του Διεθνούς Κέντρου Ευρωπαϊκής Μόρφωσης στη Βιέννη.Ο ίδιος επισημαίνει πως, θεωρητικά, η Ελλάδα, η οποία αντιπροσωπεύει μόνον ένα 2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, θα μπορούσε να εξέλθει από την Ευρωζώνη, όμως το βήμα της αυτό θα ακολουθήσουν Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία και αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.

Όπως σημειώνει ο κ. Πρόντι, σε μια από τις συνεντεύξεις του, σε εκείνη στη μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα «Κουρίρ», η Ελλάδα βρίσκεται σε βαθιά κρίση, η κατάσταση είναι πραγματικά δύσκολη, αλλά είναι ακόμη νωρίς για να ειπωθεί ότι δεν είναι δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης, αν και το γεγονός πως ο πρώτος (Αντώνης Σαμαράς) που ανέλαβε την εντολή αναγκάστηκε να την επιστρέψει, δεν είναι καλό σημάδι. Στη συνέντευξή του στην «Ντι Πρέσε», αναφέρει ότι τον ανησυχεί πολύ το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα και επισημαίνει πως οι αποφάσεις των ελληνικών κυβερνήσεων είναι πολύ σκληρές, πολλοί Ελληνες δεν έχουν καμία προοπτική και το ερώτημα που τίθεται είναι πώς θα γίνει αποδεκτή μακροπρόθεσμα για μια νέα κυβέρνηση, η συμφωνία μείωσης του ελλείμματος.

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θεωρεί, όπως λέει, ότι δεν είναι δυνατό να επιβληθούν επιπλέον βάρη στην Ελλάδα και πως χρειάζεται μια επιπλέον διαγραφή χρέους, διότι διαφορετικά είναι αδύνατο στη χώρα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και, κατά την άποψή του, η Ελλάδα είναι τόσο μικρή ώστε μπορεί να καταστεί δυνατή μια σωτηρία της. Σε μια τρίτη συνέντευξή του, στην εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ», ο κ. Πρόντι (ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το διάστημα 1999-2004 και πρωθυπουργός της Ιταλίας δύο φορές 1996-1998 και 2006-2008), σχολιάζοντας την κατάσταση στην Ελλάδα, που, όπως λέει, αναμενόταν, επισημαίνει πως η χώρα υποφέρει και συγχρόνως δεν έχει καμιά προοπτική, ενώ αν δεν μπορεί τώρα να σχηματιστεί κυβέρνηση, θα πρέπει να ξαναγίνουν εκλογές, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες.

Μέρκελ, Ολάντ απαντούν «όχι», λόγω πρωτοκόλλου, σε συνάντηση με Τσίπρα

Η καγκελάριος της Γερμανίας «συναντάται με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερώτηση, εάν η Άγκελα Μέρκελ προτίθεται να συναντηθεί με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Όπως έγινε σήμερα γνωστό, ο κ. Τσίπρας έχει ζητήσει συνάντηση με τον νέο Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Από την καγκελαρία πάντως διευκρινίστηκε ότι δεν έχει υποβληθεί ανάλογο αίτημα για την κυρία Μέρκελ.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο συνάντησής του με τον νέο Πρόεδρο της Γαλλίας Φρ. Ολάντ, υπήρξε μια διερευνητική επικοινωνία με τη γαλλική πλευρά. Όπως έγινε γνωστό, η γαλλική προεδρία απάντησε ότι, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, ο Γάλλος πρόεδρος δεν δέχεται αρχηγούς κομμάτων. Σημειώνεται ότι καθημερινά, μετά τις εκλογές της Κυριακής, ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται δεκάδες τηλεφωνήματα και τηλεγραφήματα από ξένα κόμματα και ηγέτες για το εκλογικό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Σόιμπλε: Η Ελλάδα οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της

Εάν η Ελλάδα επιθυμεί να παραμείνει στο ευρώ, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από αυτόν που έχουμε αποφασίσει, είπε ο Γερμανός υπ. Οικονομικών. Η Ελλάδα οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στους πιστωτές της και να θέσει σε εφαρμογή τις υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις εάν επιθυμεί να παραμείνει εντός της ζώνης του ευρώ, προειδοποίησε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Εάν η Ελλάδα επιθυμεί να παραμείνει, και η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων θέλουν να παραμείνουν (στο ευρώ), δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από αυτόν που έχουμε αποφασίσει. Δεν μπορούμε να έχουμε το ένα (την χρηματοοικονομική διάσωση και το ευρώ) χωρίς το άλλο», δηλαδή την εξοικονόμηση και τις μεταρρυθμίσεις, τόνισε ο Γερμανός υπουργός, αναφερόμενος στην Ελλάδα.

Βεστερβέλε: Ιδιαίτερα ανησυχητική η κατάσταση στην Ελλάδα

«Αυτά που άκουσα τις τελευταίες ώρες από ορισμένους πολιτικούς στην Ελλάδα, τα βρίσκω πολύ ανησυχητικά», είπε ο Γερμανός υπουργός. Ιδιαίτερα ανήσυχος για τις εξελίξεις στην Ελλάδα εμφανίστηκε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε, μιλώντας σε ένα συνέδριο που οργάνωσε ο γερμανικός τηλεοπτικός σταθμό WDR στις Βρυξέλλες. «Αυτά που άκουσα τις τελευταίες ώρες από ορισμένους πολιτικούς στην Ελλάδα, τα βρίσκω πολύ ανησυχητικά», είπε ο Γερμανός υπουργός.

«Η τύχη της Ελλάδας στην ευρωζώνη βρίσκεται τώρα στα χέρια των Ελλήνων. Η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει η ίδια ποιο δρόμο θέλει να ακολουθήσει», τόνισε. Ταυτόχρονα ωστόσο, ο Βεστερβέλε είπε ότι ανησυχεί επίσης για «την αφ' υψηλού τευτονική έπαρση» και προειδοποίησε: «Ακριβώς επειδή διαθέτουμε υποδειγματική ισχύ στην Ευρώπη, πρέπει να δείχνουμε ιδιαίτερη αυτοσυγκράτηση ως η ισχυρότερη (πλευρά)», κατέληξε.



ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 10/5/2012


Γεγονότα

1267: Η Εκκλησία της Βιέννης διατάζει όλους τους Εβραίους να φορούν ένα διακριτικό σήμα.

1329: Ο βυζαντινός αυτοκράτορας Ανδρόνικος Γ', κατά την εκστρατεία του εναντίον των Τούρκων του Ορχάν, ηττάται στη μάχη του Πελεκάνου, στην ασιατική ακτή της Προποντίδος.

1801: Οι πειρατές της Μπαρμπαριάς κηρύσσουν πόλεμο εναντίον των ΗΠΑ.

1859: Σημειώνονται συγκρούσεις στην Αθήνα μεταξύ φοιτητών και αστυνομίας. (Σκιαδικά)

1902: Ιατρικό επίτευγμα στην Αθήνα. Ο χειρουργός Σπυρίδων Μαγγίνας αφαιρεί με επιτυχία από ασθενή του ολόκληρο το δεξιό νεφρό του. Η εγχείρηση αυτή έχει ποσοστό επιτυχίας στο εξωτερικό μόλις ένα τοις χιλίοις.

1956: Εκτελούνται από τις βρετανικές αρχές οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ Μιχαήλ Καραολής και Ανδρέας Δημητρίου, οι οποίοι ανέρχονται στην αγχόνη ψάλλοντες τον εθνικό ύμνο και ζητωκραυγάζοντες υπέρ της Ενώσεως.

Γεννήσεις

1878: Κωνσταντίνος Παρθένης, διακεκριμένος ζωγράφος. (Θαν. 25/7/1967)

1905: Μάρκος Βαμβακάρης, ρεμπέτης. (Θαν. 8/2/1972)

1960: Μπόνο Βοξ ή Μπόνο, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Πολ Ντέιβιντ Χιούζον, ιρλανδός τραγουδιστής των U2.

Θάνατοι

1556: Λέοναρντ Φουξ, γερμανός βοτανολόγος, που έδωσε το όνομά του στο φυτό Φούξια. (Γεν. 17/1/1501)

1982: Πίτερ Βάις, γερμανός θεατρικός συγγραφέας. (Γεν. 8/11/1916)

2009: Διαμαντής Πατέρας, εφοπλιστής και γενικός αρχηγός του Παναθηναϊκού την περίοδο που η ομάδα έπαιξε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης εναντίον του Άγιαξ στο Γουέμπλεϊ, πατέρας του πρώην προέδρου του Παναθηναϊκού Νικόλα Πατέρα. (Γεν. 1933)