08 Μαΐου, 2012

ΚΥΠΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ: ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ «ΚΑΛΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ»

Ευθύνες στην πολιτική ηγεσία του τόπου επιρρίπτει ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κυπριακό πρόβλημα. Διερωτήθηκε, δε, αν υπάρχει ίσιος δρόμος στο δίλημμα και τις παραφωνίες, όπως είπε, που τίθενται για λύση Ομοσπονδίας ή διχοτόμηση.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος στο πρωινό του κήρυγμα πήρε θέση στις παραφωνίες, για να μην φύγουμε, όπως είπε από τη λύση Ομοσπονδίας. ''Κάποιοι λένε τι προτιμούμε; Να φύγουμε από την Ομοσπονδία για να πάμε στη διχοτόμηση; Καλά μόνο κατήφορο και ανήφορο υπάρχει; Ίσιος δρόμος δεν υπάρχει; Αγαπητοί μου δεν έχουμε άνθρωπο να μας βοηθήσει», είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

Ο Μακαριώτατος κάλεσε την ηγεσία του τόπου να σταματήσει την πολιτική του καλού παιδιού. Έχουμε δικαίωμα να χαράξουμε σωστή πορεία ώστε να βρεθεί λειτουργική και δημοκρατική λύση, ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος.''Και είναι στα χέρια μας και πρέπει να το καταλάβει ο λαός μας ότι από αυτόν εξαρτάται. Αυτός έχει τη δύναμη. Αυτός ανεβάζει και κατεβάζει κυβερνήσεις και επιτέλους πρέπει να το αντιληφθούμε», πρόσθεσε.

Ο Προκαθήμενος επέκρινε για άλλη μια φορά τη στάση των ΗΕ, της ΕΕ και των ΗΠΑ στο κυπριακό. Η Ευρώπη σκέφτεται πάντοτε συμφεροντολογικά είπε ο Αρχιεπίσκοπος, σημειώνοντας ότι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί δεν ασκούν έστω και τη λίγη πίεση που θα θέλαμε προς την Τουρκία.


ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ. 15η) ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΤΑΥΡΟΝΙΚΗΤΑ


Ελληνική, κοινόβια, γιορτάζει, του αγίου Νικολάου
στις 6 Δεκεμβρίου
Βρίσκεται στη ΒΑ παραλία ανάμεσα στις Μονές Ιβήρων και Παντοκράτορα. Ανοικοδομήθηκε πάνω σε βράχο, ο οποίος τα τελευταία χρόνια σχίζεται και το ανατολικό μισό του συγκροτήματος της μονής απομακρύνεται απειλητικά προς τη θάλασσα. Για την ονομασία της έγιναν διάφορες υποθέσεις, λογικότερη όμως θεωρείται εκείνη, κατά την οποία η ίδρυση της οφείλεται στους μοναχούς Σταύρο και Νικήτα, αν και οι παλαιότερες μαρτυρίες παρουσιάζουν τον τύπο «Στραβονικήτα». Γεγονός που οδήγησε τους μελετητές να αποδώσουν την ονομασία της σε κάποιον στραβό Νικήτα.
   
Χρονικά η ίδρυση της μονής τοποθετείται στο τέλος του 10ου αιώνα, χωρίς όμως ιστορικές μαρτυρίες. Στις αρχές του 11ου αιώνα συναντούμε την υπογραφή του ηγουμένου της μονής σε έγγραφα του Αγίου Όρους. Άγνωστη είναι η ιστορία της μονής και στους επόμενους αιώνες. Πιθανότατα τον 13ο αιώνα καταστράφηκε ή ερημώθηκε από τις πειρατικές επιδρομές, γιατί, σύμφωνα με ένα έγγραφο, το 1287 ήταν έρημη και παραχωρήθηκε από τον Πρώτο, Ιωάννη στη Μονή Κουτλουμουσίου. Στους επόμενους αιώνες περιήλθε πάλι στη δικαιοδοσία του Πρώτου και αργότερα της Μονής Φιλοθέου, από την οποία το 1533 την αγόρασε ο Γρηγόριος Γηρομεριάτης και άρχισε την ανακαίνιση του καθολικού και των κελιών, προσαρτώντας σ’ αυτή και τη Μονή του Φακινού.

Μετά τον θάνατο του Γρηγορίου, ο πατριάρχης Ιερεμίας Α’ ανέλαβε προσωπικά την ανακαίνιση της μονής και όχι μόνο έχτισε το καθολικό και τα άλλα οικοδομήματα, αλλά ανακήρυξε τη μονή πατριαρχική και σταυροπηγιακή κοινότητα, φρόντισε για την αύξηση της περιουσίας της μέσα και έξω από το Άγιον Όρος. Το 1968 μετατράπηκε σε κοινόβιο και παρά τις δωρεές και την αύξηση της περιουσίας της παραμένει μέχρι σήμερα ένα από τα φτωχότερα μοναστήρια με λίγους   μοναχούς. Το καθολικό (Άγιος Νικόλαος) είναι το μικρότερο όλων των μονών του Αγίου Όρους και χτίστηκε από τον πατριάρχη Ιερεμία Α’, στις διαστάσεις του παλαιότερου ναού της Θεοτόκου που είχε ήδη καταστραφεί από πυρκαγιά.

Περισσότερο είναι γνωστό από τις τοιχογραφίες του Κρητικού ζωγράφου Θεοφάνη (1546), που ζωγράφισε και τις φορητές εικόνες του δωδεκαόρτου. Ιδιαίτερα αξιόλογη είναι η ψηφιδωτή εικόνα του αγίου Νικολάου, του λεγομένου «Στρειδά», γιατί κατά την παράδοση την έβγαλαν από τη θάλασσα μ’ ένα στρείδι κολλημένο στο μέτωπο. Σύμφωνα με τους μελετητές, ο ίδιος ζωγράφος έκανε και τις τοιχογραφίες στην τράπεζα της μονής, από τις οποίες διατηρήθηκαν μερικά τμήματα στο ανατολικό τμήμα. Η τράπεζα ανακαινίστηκε το 1780 και στις μέρες μας η Αρχαιολογική Υπηρεσία μερίμνησε για την αποκατάσταση της στέγης της και άλλων τμημάτων. Στα πλάγια της τράπεζας βρίσκονται δύο παρεκκλήσια, από τα οποία το ένα (παρεκκλήσι του Τιμίου Προδρόμου) είναι κατάγραφο με τοιχογραφίες.
     
Από τα χειρόγραφα της βιβλιοθήκης ξεχωρίζουν αρκετά για τη λαμπρή εικονογράφηση τους, ιδιαίτερα το υπ’ αριθ. 43 χειρόγραφο του 10ου αιώνα.  Στην περιοχή της Καψάλας η μονή διαθέτει 34 καλύβες.

Mετάβαση στη Μονή:
Από Ουρανούπολη →Δάφνη, με το πλοίο της γραμμής (φερυμποτ) ή  θαλάσσιο ΤΑΧΙ.  Από Δάφνη  → Kαρυές με λεωφορείο. Από Καρυές →Μονή Σταυρονικήτα, με λεωφορείο  

ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ 
ΣΤΑΥΡΟΝΙΚΗΤΑ




ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Ηχηρά ονόματα, υπουργοί και υφυπουργοί, δεν κατάφεραν την Κυριακή να εκλεγούν, με αποτέλεσμα τα περισσότερα μέλη της κυβέρνησης Παπαδήμου να είναι πλέον... εξωκοινοβουλευτικά. Στα 12 από τα 43 μέλη του Υπουργικού, που ήδη ήταν εξωκοινοβουλευτικά, προστίθενται πλέον άλλα 16 πρόσωπα που έχασαν στη μάχη του σταυρού.

Παιχνίδια παραλόγου καταγράφηκαν λόγω του εκλογικού νόμου και του μπόνους των 50 εδρών που προβλέπει για το πρώτο κόμμα. Περιφέρειες όπου το πρώτο σε ψήφους κόμμα δεν λαμβάνει έδρα ή σε άλλες στις οποίες το πέμπτο κατά σειρά κόμμα εκλέγει περισσότερους βουλευτές από εκείνα με μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφονται στα αποτελέσματα της 6ης Μαΐου...

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί σήμερα, Τρίτη, στις 14:00 στο Προεδρικό Μέγαρο για να πάρει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας θα παρουσιάσει πρόταση τριών σημείων, ενώ στελέχη του κόμματος σημείωναν την κατηγορηματική άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε οποιαδήποτε μορφή συνεργασίας με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών παραμένει δεσμευμένη για συνέχιση της συνεργασίας της με την Ελλάδα για θέματα της περιοχής και σε παγκόσμιο επίπεδο, προσβλέποντας στο σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας μέσα στις επόμενες μέρες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε αναφορά του για τις εκλογές στην Ελλάδα.

Κόσμος

Στο μετεκλογικό σκηνικό, την παραχώρηση της διερευνητικής εντολής από τον Αντώνη Σαμαρά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την πιθανότητα διεξαγωγής νέων εκλογών αναφέρονται τα ξένα μέσα ενημέρωσης, τονίζοντας την πιθανότητα να μείνει η Ελλάδα εκτός της Ευρωζώνης. «Οι Ευρωπαίοι εξεγείρονται. Καιρός ήταν» γράφει ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν στους New York Times.

Βομβιστική επίθεση με στόχο τις ΗΠΑ φαίνεται πως σχεδίαζε η Αλ Κάιντα της Υεμένης. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, επίθεση που θα έπληττε αεροπλάνο με προορισμό της ΗΠΑ, απετράπη από τη CIA. Οι βομβιστές επρόκειτο να χρησιμοποιήσουν βόμβα που δεν διαθέτει κανένα μεταλλικό κομμάτι. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη από τον ανιχνευτή μετάλλων του αεροδρομίου.

Μία συμφωνία-έκπληξη υπέγραψε το κεντρώο κόμμα Καντίμα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, για συνεργασία με την κυβέρνηση, ανακοίνωσε το κρατικό ραδιόφωνο. Η κίνηση αυτή έχει ως αποτέλεσμα να μην διεξαχθούν πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο, όπως είχε ανακοινώσει αρχικά ο Μπ.Νετανιάχου.

Περίπου 300 άτομα συνελήφθησαν στη Μόσχα τη Δευτέρα, ημέρα της ορκωμοσίας του Βλάντιμιρ Πούτιν στην τρίτη θητεία του ως πρόεδρος της Ρωσίας. Πρόκειται για πολίτες που επιχείρησαν να διαδηλώσουν κατά της ανάληψης της προεδρίας από τον Πούτιν· μεταξύ τους και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης που αφέθηκε ελεύθερος.

Χωρίς τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης και περισσότερο ίσως από υποχρέωση ή μετά από εκβιασμούς παρά από πραγματικό αίσθημα ότι είναι εφικτή η αλλαγή προσήλθαν οι Σύροι στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές που είχε υποσχεθεί από καιρό ο Μπασάρ αλ–Άσαντ σε μία προσπάθεια εκδημοκρατισμού του καθεστώτος.

Οικονομία

Στην Αθήνα βρίσκεται από χθες πολυπληθές κλιμάκιο της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα προκειμένου να συντονίσει το μεταρρυθμιστικό έργο και να παρακολουθήσει την εκτέλεση του Προϋπολογισμού. Περίπου 20 από τα 40 άτομα που απαρτίζουν την Ομάδα Δράσης εγκαταστάθηκαν στα υπουργεία και θα ξεκινήσουν να παρακολουθούν στενά την πορεία των εσόδων, τη ροή των κοινοτικών κονδυλίων και ελέγχουν κάθε δαπάνη πριν πληρώσει το Δημόσιο. Μάλιστα, την Παρασκευή θα συντάξουν επισκόπηση των ροών συγκεντρώνοντας όλα τα σχετικά στοιχεία.

Σε νέο δανεισμό θα προχωρήσει σήμερα, Τρίτη, το Ελληνικό Δημόσιο. Ειδικότερα, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα προχωρήσει σε νέα δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας και λήξεως 9 Νοεμβρίου 2012, ύψους 1 δισ. ευρώ. Ωστόσο, θα γίνουν αποδεκτές και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους έως 600 εκατ. ευρώ που μπορούν να ανεβάσουν τον συνολικό δανεισμό έως τα 1,36 δισ. ευρώ. Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν αναμένεται να επηρεάσει την έκδοση που θα καλυφθεί κυρίως από τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα.

Αθλητισμός

Η Μπλάκμπερν αποχαιρέτησε το βράδυ της Δευτέρας την Πρέμιερ Λιγκ, μετά την εντός έδρας ήττα (1-0) από τη Γουϊγκαν, στο πλαίσιο της 37ης αγωνιστικής. Παράλληλα, με τους τρεις βαθμούς οι "Λάτικς" εξασφάλισαν την παραμονή.

Χαρακτήρα πρωταθλητή έδειξε η Μονπελιέ, που πέρασε με νίκη 2-0 από την έδρα της Ρεν στην 36η αγωνιστική του Championnat. Την Κυριακή φιλοξενεί την κάτοχο του τίτλου, Λιλ σε ένα ματς που θα κρίνει τα πάντα, καθώς τόσο οι «Λιλουά», αλλά κυρίως η Παρί Σεν Ζερμέν παραμένει στο «κυνήγι» του τίτλου.

Την επιθυμία να επιστρέψει ο Ντέμης Νικολαΐδης στην διοίκηση της ΑΕΚ, εξέφρασε ο Νίκος Λυμπερόπουλος μετά το τέλος του παιχνιδιού, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχει κάνει λάθη, όπως όλοι μας. Όμως και αυτός και οι συνεργάτες του, αγαπάνε την ομάδα και ξέρουν από ποδόσφαιρο». Σχολιάζοντας το ματς με τον Παναθηναϊκό είπε: «Ήταν μία δίκαιη νίκη απέναντι σε μια πολύ καλή ομάδα».


ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΨΥΧΑΡΗ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΝΔ.

Το Βήμα του Σταύρου Ψυχάρη μιλά για επιστροφή Καραμανλή στην ηγεσία της ΝΔ

Θέμα επιστροφής του Κώστα Καραμανλή στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να επανενώσει την παράταξη φέρονται ότι είναι έτοιμα να θέσουν κορυφαία στελέχη της ΝΔ μετά τον καταποντισμό του κόμματος στις εκλογές.

Η επισήμανση γίνεται από την ιστοσελίδα tovima.gr του ΔΟΛ κι ενώ όπως αποκάλυψε  το iefimerida.gr έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό συζητήσεις από στελέχη εντός και εκτός ΝΔ για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο Κώστας Καραμανλής προκειμένου η Κεντροδεξιά να αποκτήσει ξανά ενιαία έκφραση και να διεκδικήσει με αξιόπιστο τρόπο την εξουσία.

Το δημοσίευμα της ιστοσελίδας tovima έχει  τίτλο «Η ώρα του λογαριασμού στην ΝΔ. Η επόμενη μέρα και η λύση Κ. Καραμανλή για την επανένωση της Κεντροδεξιάς» . Παρα το γεγονός ότι λίγη ώρα μετά τη δημοσίευση του αποσύρθηκε η επίμαχη αναφορα στον Καραμανλή, αναμένεται να πυροδοτήσει αντιδράσεις από την Συγγρού.

Το πλήρες δημοσιευμα με την επίμαχη παράγραφο έχει ως εξης :

«Η ώρα του λογαριασμού έφθασε στη Ν.Δ. που κατέγραψε το ιστορικό χαμηλό του 18,85% και στο παρασκήνιο έχουν αρχίσει ζυμώσεις και συζητήσεις για την «επόμενη ημέρα».

Υπό την ηγεσία του κ. Αντ. Σαμαρά η Ν.Δ. αν και κατέκτησε την πρώτη θέση, κατάφερε να βρεθεί στην πιο δεινή θέση της ιστορίας της, παρά τις ενέσεις ανύψωσης του ηθικού που επιχειρούν στελέχη της ηγετικής ομάδας από το βράδυ της 6ης Μαΐου.

«Τώρα κάνουμε ταμείο» λένε κορυφαία στελέχη, τα οποία με έκδηλη την αμηχανία και τον προβληματισμό, μιλάνε για τα ... αυτογκόλ της ηγεσίας που βύθισαν το κόμμα 15 μονάδες κάτω από την ταπεινωτική ήττα του κ. Κ. Καραμανλή το 2009 από τον κ. Γ. Παπανδρέου.

Η κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματος είναι εκρηκτική, αλλά το γεγονός ότι είμαστε στην έναρξη των διερευνητικών εντολών και υπάρχει ανοικτό ακόμα το ενδεχόμενο μιας νέας εκλογικής αναμέτρησης, σώζει μέχρι στιγμής την ηγεσία από τη σφοδρή δημόσια κριτική και αμφισβήτηση.

«Όλα θα ειπωθούν και οι ευθύνες θα αποδοθούν σε δεύτερο χρόνο. Αυτή τη στιγμή πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι» λένε κεντρικά στελέχη της Ν.Δ. που μιλάνε για ολέθρια λάθη, τόσο του κ. Σαμαρά, αλλά και στενών συνεργατών του, οι οποίοι τον οδήγησαν σε στρατηγικό αδιέξοδο και οδήγησαν την παράταξη για πρώτη φορά στην ιστορία της πολυκερματισμένη σε μια εκλογική αναμέτρηση.

Εύθραυστες ισορροπίες

Οι ισορροπίες είναι εύθραυστες. Η γκρίνια και η κριτική και η αμφισβήτηση περισσεύει στο παρασκήνιο. Και αυτό, διότι ο κ. Σαμαράς δεν κατάφερε, όχι την αυτοδυναμία που ήθελε εξ αρχής να πετύχει, αλλά ούτε καν να πετύχει μια καθαρή νίκη για το κόμμα του.

Η πάλαι ποτέ κραταιά Ν.Δ. είναι σε απόσταση...αναπνοής περίπου δυο μονάδων από το ΣΥΡΙΖΑ και χάριν του «νόμου Παυλόπουλου διατηρεί το σημαντικό προβάδισμα σε έδρες.

Σε αυτό το ρευστό εσωκομματικό πεδίο, ο κ. Σαμαράς είναι «τυχερός», διότι η συζήτηση περί ευθυνών συγκαλύπτεται από τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις για το σχηματισμό ή όχι κυβέρνησης.

Όπως είναι κατανοητό, θέμα ηγεσίας δεν τίθεται αυτή τη στιγμή από κανέναν, αλλά υπάρχουν κορυφαία στελέχη που βάζουν το ζήτημα της... «επόμενης ημέρας» στη Ν.Δ. και μιλάνε για την ανάγκη άμεσα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες επανένωσης της κεντροδεξιάς.

Πολλά μέλη της ηγετικής ομάδας της Ν.Δ. παραμένουν σε καθεστώς πλάνης, αδυνατούν να κατανοήσουν τι ακριβώς έγινε στις εκλογές, ποιο ήταν το μήνυμα των ψηφοφόρων και περί άλλων τυρβάζουν.

Ο ρόλος Καραμανλή και η επανένωση της κεντροδεξιάς

Κορυφαία «γαλάζια» στελέχη ήδη συζητούν το ενδεχόμενο να κληθεί άμεσα, ο κ. Κ. Καραμανλής, τουλάχιστον ως μεταβατική λύση, για να επανενωθεί η κεντροδεξιά και πάει με άλλο σχήμα στις εκλογές.

Τα μηνύματα όμως από την πλευρά Καραμανλή δεν είναι, μέχρι στιγμής θετικά, αφού ο τέως Πρωθυπουργός, δεν φέρεται διατεθειμένος να εμπλακεί σε αυτή τη φάση σε εσωκομματικές συζητήσεις.

Μάλιστα, προ ημερών, οι συνεργάτες του έστειλαν σαφές μήνυμα ότι ο ίδιος επιθυμεί την ενότητα της Ν.Δ. και δεν προτίθεται να προχωρήσει σε διάφορες κινήσεις, αν και έμπειρα στελέχη, λένε ότι στην πολιτική κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τίποτα.

Το σίγουρο είναι όμως ότι πλέον τίθεται μετ' επιτάσεως η ανάγκη να προχωρήσει η ανασύνθεση της κεντροδεξιάς και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να επανενωθεί η παράταξη.

Αυτό το κεντρικό αίτημα που τίθεται από πολλά στελέχη δεν μπορεί να αγνοηθεί από τον κ. Σαμαρά που οφείλει, όπως λένε πολλοί, να κινηθεί άμεσα σε αυτή την κατεύθυνση και να επουλωθούν πληγές του παρελθόντος.

Οι 10 λόγοι που βούλιαξαν τη ΝΔ

1. Ακύρωσε τη θεωρία του μεσαίου χώρου και έστριψε τη Ν.Δ. προς τα δεξιά, χάνοντας κεντρώους ψηφοφόρους που είχε κερδίσει ο κ. Καραμανλής.

2. Επί δυο χρόνια κινήθηκε με υψηλούς αντιμνημονιακούς τόνους και δεν κατάφερε να πείσει την κομματική του βάση για τη στροφή που έκανε, ψηφίζοντας το δεύτερο μνημόνιο.

3. Η επιλογή του να στηρίξει και να συμμετάσχει η ΝΔ στην κυβέρνηση Παπαδήμου δεν έγινε αποδεκτή από μεγάλο τμήμα ψηφοφόρων. Πολλοί πίστευαν ότι εάν είχε οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στις αρχές Δεκεμβρίου, θα είχε καταφέρει να κερδίσει το αντιμνημονιακό κοινό, καθώς έως τότε ήταν ο βασικός αντιμνημονιακός πόλος.

4. Τα λάθη στρατηγικής και πολιτικής διαχείρισης, δημιούργησαν δυο νέα κόμματα, από τα σπλάχνα της Ν.Δ.: ένα της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, τη Δημοκρατική Συμμαχία και ένα του κ. Π. Καμμένου, τους «Ανεξάτητους Έλληνες».

5. Αν και ζητούσε επίμονα εκλογές ο κ. Σαμαράς εδώ και μήνες, το κόμμα (που δεν άλλαξε σε τίποτα και παρέμεινε ένας παρηκμασμένος μηχανισμός) ήταν παντελώς ανέτοιμο για την εκλογική μάχη.

6. Η προεκλογική στρατηγική ήταν σε λάθος κατεύθυνση, με αποτέλεσμα να συσπειρώσει μόλις το 50% των ψηφοφόρων της ΝΔ που επί πολλούς μήνες είδε πολλά εσωκομματικά επεισόδια και προβλήματα, όπως η συγκρότηση των ψηφοδελτίων.

7. Η επιλογή να τεθεί σκληρή δεξιά ατζέντα, οδήγησε σε αντίθετα αποτελέσματα και ευνόησε τη Χρυσή Αυγή, κάτι που έγινε και στη Γαλλία, όπου ο Σαρκοζί έκανε το ίδιος λάθος, δίνοντας πόντους στη Λεπέν.

8. Αγνόησε επί πολύ μεγάλο διάστημα τις πραγματικές προθέσεις και διαθέσεις της κοινωνίας. Δεν κατανόησε το θυμό και την οργή του κόσμου, αλλά και την πλήρη απαξίωση των πολιτών για τα πολιτικά κόμματα του δικομματισμού.

9. Δεν έπεισε για την ορθότητα της πολιτικής του και το αφήγημα (όπως π.χ. το Ζάππειο ΙΙΙ και η οικονομική του πρόταση) του κ. Σαμαρά δεν έγινε κατανοητό. Απέφυγε το ντιμπέιτ και τη διακαναλική συνέντευξη, χάνοντας την ευκαιρία να δείξει τα προγραμματικά κενά των άλλων κομμάτων.

10. Η ηγετική ομάδα και όχι τόσο ο κ. Σαμαράς, κινήθηκε τα δυόμιση χρόνια με περισσή αλαζονεία δίνοντας λανθασμένη εικόνα πολλές φορές στον πρόεδρο της ΝΔ για το γίνεται στην Κ.Ο. και στο κόμμα, στοιχείο που οδηγούσε σε λάθη, αφού αγνοούνταν βασικές παράμετροι κρίσιμων γεγονότων».

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 8/5/2012

Γεγονότα

1821: Η Μάχη της Γραβιάς. Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος νικά τις τουρκικές δυνάμεις υπό τον Ομέρ Βρυώνη. Επαναστατικές κινήσεις γίνονται και στην Εύβοια.

1831: Καταστέλλεται το στρατιωτικό κίνημα υπό τον ταγματάρχη Δημήτριο Τσάμη Καρατάσο κατά του κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια.

1838: Ο 28χρονος Φρεντερίκ Σοπέν ερωτεύεται την 34χρονη συγγραφέα Γεωργία Σάνδη στο σπίτι του Μαρκήσιου ντε Κιστίν στο Παρίσι. «Έμεινα έκπληκτη για το πώς αυτό το μικρό πλάσμα επέδρασε πάνω μου… Εάν είχα ίχνος υπερηφάνειας θα ένοιωθα ταπεινωμένη, που άφησα να παρασυρθώ από το συναίσθημα» θα γράψει αργότερα η Σάνδη. Θα χωρίσουν το 1847.

1886: Το φαρμακείο Τζέικομπς στην Ατλάντα της Τζόρτζια πουλάει το πρώτο μπουκάλι Coca Cola ως σιρόπι για φαρμακευτικούς λόγους. Στην πρώτη του αυτή εμφάνιση, το μετέπειτα διάσημο αναψυκτικό περιέχει και ποσότητα κοκαΐνης.

1936: Ο «Μάης του '36» στη Θεσσαλονίκη. Σε διαδήλωση καπνεργατών σκοτώνονται 12 και τραυματίζονται 282 διαδηλωτές εργάτες.

1980: O Γεώργιος Ράλλης εκλέγεται νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, με 88 ψήφους, έναντι 84 του Ευάγγελου Αβέρωφ. Ο κερκυραίος πολιτικός θα διαδεχτεί στην πρωθυπουργία τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που έχει εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Γεννήσεις

1828: Ερρίκος Ντινάν, ελβετός επιχειρηματίας και ανθρωπιστής, ιδρυτής του Ερυθρού Σταυρού. Βραβεύτηκε με Νόμπελ Ειρήνης το 1901. (Θαν. 30/10/1910)

1906: Ρομπέρτο Ροσελίνι, ιταλός σκηνοθέτης. («Ρώμη, ανοχύρωτη πόλη») (Θαν. 3/6/1977)

1937: Τόμας Πίντσον, αμερικανός συγγραφέας.

Θάνατοι

1880: Γκιστάβ Φλομπέρ, γάλλος συγγραφέας, ο ανανεωτής του μυθιστορήματος. (Γεν. 12/12/1821)

1891: Έλενα Μπλαβάτσκι, ρωσίδα συγγραφέας, ιδρύτρια της Θεοσοφικής Εταιρείας, ενός θρησκευτικού κινήματος που χρησιμοποιεί τις διδαχές και τεχνικές του Ινδουϊσμού και του Βουδισμού για τη γνώση του Θεού. (Γεν. 31/7/1831)

1904: Έντουαρντ Μάιμπριτζ, άγγλος φωτογράφος με πρωτοποριακό έργο. Δύο σημαντικές στιγμές της ζωής του απαθανάτισε ο Φίλιπ Γκλας στην όπερα δωματίου "The Photographer", που συνέθεσε το 1982. (Γεν. 9/4/1830)