07 Μαΐου, 2012

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 2012. ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ: ΜΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ


Το εκλογικό αποτέλεσμα απέδειξε ότι το ένστικτο επιβίωσης της Ελληνικής κοινωνίας είναι πανίσχυρο: Καταδίκασε τους δράστες της συμφοράς μας και διάνοιξε προοπτικές μιας μεταβατικής αντί - μνημονιακής διακυβέρνησης. Το ερώτημα τώρα είναι κατά πόσο τα στελέχη του πολιτικού προσωπικού του αντί- μνημονιακού μετώπου – αλλά και όσων είναι εγκλωβισμένα μέσα στις παλαιοκομματικές δομές – θα φανούν αντάξια των προσδοκιών των πολιτών.

Απαιτείται μια σωτήρια μεταβατική διακυβέρνηση. Τα προβλήματα που άφησε πίσω η λαίλαπα του σάπιου παλαιοκομματικού πελατειακού κράτους είναι πολλά. Γι’ αυτό απαιτείται ψυχραιμία, σύνεση, περισυλλογή, συγκρότηση κοινών σκοπών όσον αφορά τα κεντρικά ζητήματα και στρατηγική εκπλήρωσής τους. Τα χαρακτηριστικά μιας μεταβατικής διακυβέρνησης, εξ αντικειμένου, απαιτείται να είναι τα εξής:

1.Τα αντί - μνημονιακά ρεύματα που πλειοψήφησαν θα πρέπει να απεκδυθούν τις εξουσιαστικές καρέκλες. Σκοπός είναι η σωτηρία της χώρας και όχι η συμβατική εξουσία.

2.Η “εντολοδόχος αντί - μνημονιακή διακυβέρνηση” θα πρέπει να είναι πολιτικά πανίσχυρη. Οι σκοποί που καλείται να εκπληρώσει – όπως ήδη υποστηρίξαμε - «Η ΨΗΦΟΣ ΤΗΣ 6ης ΜΑΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ: ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΙΡΗΝΙΚΗ «ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ», εξ' αντικειμένου είναι οι εξής:

α.Διαχείριση των πρωτογενών ελλειμμάτων

β.Διαχείριση των διαπραγματεύσεων με την Ευρώπη

γ.Διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής

δ.Συντακτική Συνέλευση για αναθεώρηση του Συντάγματος.

3.Η μεταβατική διακυβέρνηση απαιτείται να είναι πολιτικά πανίσχυρη, με την έννοια ότι δεν θα είναι τεχνοκρατική όπως η τελευταία. Διακεκριμένες πολιτικές προσωπικότητες υπάρχουν πολλές εδώ και στο εξωτερικό. Η δημοκρατία διασφαλίζεται εάν τα στελέχη αυτής της διακυβέρνησης θα λειτουργήσουν ως εντολοδόχοι των αντί-μνημονιακών ρευμάτων.

4.Τα στελέχη της μεταβατικής διακυβέρνησης, επίσης, θα πρέπει να είναι καλοί διαπραγματευτές και να μπορούν να μιλούν ισότιμα και όχι δουλικά με τους ξένους συνομιλητές τους.

5.Βασικό στοιχείο των διαπραγματεύσεων με τρίτους και ιδιαίτερα την Ευρώπη δεν πρέπει να είναι μόνο η αναθεώρηση ή κατάργηση του μνημονίου και των επαχθών και καταχρηστικών χρεών αλλά και η ριζική μεταρρύθμιση της ΕΕ. Οι προϋποθέσεις υπάρχουν και διαθέτουμε αναλυτές με επαρκείς δεξιότητες για να συγκροτήσουν τα επιχειρήματα.

6.Οι καταστροφές που επέφερε το απερχόμενο παλαιοκομματικό σύστημα είναι μεγάλες. Γι’ αυτό καμιά βιαστική κίνηση δεν πρέπει να γίνει. Θα πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να προσερχόμαστε στις συνομιλίες με τους ξένους με συγκροτημένες θέσεις. Η επιτυχία απαιτεί την στήριξη των μελών της Ελληνικής κοινωνίας.

7.Στελέχη των δύο πρώην μεγάλων κομμάτων τα οποία αν και αντι - μνημονιακά είχαν ενδεχομένως εγκλωβιστεί, μπορούν να συμβάλουν σε μια σωτήρια μετάβαση αλλά και στην ανασυγκρότηση του πολιτικού συστήματος.

8.Η χώρα δεν κινδυνεύει εάν παραμείνουμε ενωμένοι, εάν έχουμε ρεαλιστικούς σκοπούς και εάν εφαρμόσουμε μια επιδέξια στρατηγική εκπλήρωσής της.

9.Το μήνυμα των πολιτών δεν ήταν μόνο αντί - μνημονιακό. Ήταν επίσης και μια απόρριψη της πολιτικής τρομοκρατίας και μια συλλογική δήλωση ότι είμαστε έτοιμοι να υποστούμε ακόμη και περισσότερες θυσίες εάν οι ασκούντες την διακυβέρνηση υπερασπίζονται την δημοκρατία μας, την εθνική μας ανεξαρτησία, τις περιουσίες των πολιτών, τις επιχειρήσεις τους και την δημόσια τάξη. Για την επίτευξη των οικονομικών σκοπών και για την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής είναι αυτονόητο ότι απαιτείται να κρατικοποιηθούν οι τράπεζες (οι οποίες ήδη άντλησαν γιγαντιαίους σπάνιους δημόσιους πόρους).

10.Η ανασυγκρότηση και ανασύνταξη του πολιτικού σκηνικού είναι βεβαία, βασικά, το παλιό θα πρέπει να καταλυθεί. Όσα στελέχη είναι πολιτικά αδιάφθορα μπορούν να συμβάλουν στην ανασυγκρότηση του πολιτικού μας συστήματος με νέους σχηματισμούς και νέα ρεύματα που θα έχουν ως κοινό άξονα την δημοκρατία, την πολιτική ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία. Το νέο πολιτικό σύστημα θα πρέπει να αποτυπωθεί με νέες εκλογές σε λίγους μήνες.

Για να δείτε τα τελικά αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών κάντε κλικ εδώ


ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ. 14η) ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ

Ελληνική, κοινόβια, γιορτάζει την Υπαπαντή του Χριστού,
στις 2 Φεβρουαρίου


Βρίσκεται στη ΝΔ. ακτή της χερσονήσου, κοντά στη Μονή Διονυσίου, σε απόσταση 30’ από την παραλία, στους πρόποδες τού όρους Άθω και σε υψόμ. 180. Κατά την παράδοση, τη μονή ίδρυσε ο Άγιος Παύλος ο Ξηροποταμίτης, ο ιδρυτής και της Μονής Ξηροποτάμου, χωρίς όμως το γεγονός αυτό να βεβαιώνεται από ιστορικές μαρτυρίες, από τον οποίο πήρε και το όνομά της. Σε χρυσόβουλλο πάντως του αυτοκράτορα Μιχαήλ Παλαιολόγου (1257), που σώζεται, αναφέρονται τα κτήματα της μονής και ακόμη ότι η μονή έχει ιδρυθεί προς τιμήν του Σωτήρα Χριστού.   

Πιθανότατα η μονή ιδρύθηκε αρχικά στο τέλος του 10ου αιώνα και λειτούργησε μέχρι τον 14ο αιώνα, οπότε καταστράφηκε από τους  πειρατές. Στα τέλη του 14ου αιώνα η ερημωμένη μονή περιήλθε στη δικαιοδοσία της Μονής Ξηροποτάμου, από όπου την αγόρασαν οι αδελφοί Γεράσιμος Ραδώνιος και Αντώνιος Παγάσης  και φρόντισαν για την ανασύσταση και λειτουργία της. Στο Γ’ Τυπικό του Αγίου Όρους (1394), η μονή κατέχει τη δέκατη όγδοη θέση ανάμεσα στις 25 που αναφέρονται. Στον 15ο αιώνα πλουτίστηκε με δωρεές Σέρβων ηγεμόνων και ιδιαίτερα του Γεωργίου Βράνκοβιτς, ο οποίος την ανακαίνισε και έχτισε μεγαλύτερο καθολικό στο όνομα του αγίου Γεωργίου.

Κατά τον 16ο και τον 17ο αιώνα εμφανίζονται Σέρβοι και Έλληνες να ζουν μαζί στη μονή, αλλά στις αρχές του 18ου αιώνα δεν υπάρχουν πια Σλάβοι και η μονή έγινε καθαρά ελληνική. Σε κρίσιμη οικονομική κατάσταση βρέθηκε η μονή τον 18ο αιώνα, με αποτέλεσμα να χάσει πολλά από τα κτήματά της. Από τη δύσκολη αυτή θέση βγήκε στο τέλος του αιώνα αυτού χάρη στον δραστήριο σκευοφύλακά της Γρηγόριο. Στις αρχές του 19ου αιώνα ο αρχιμανδρίτης Άνθιμος Κομνηνός από τη Σηλυβρία ανακατασκεύασε τμήματα των πτερύγων και άρχισε την ανοικοδόμηση του καθολικού.

Στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης οι μοναχοί απομακρύνθηκαν από τη μονή, στην οποία εγκαταστάθηκαν οι μοναχοί της Νέας Σκήτης. Το 1839 μετατράπηκε σε κοινόβιο με σιγίλιο του πατριάρχη Γρηγορίου ΣΤ’. Το 1902 καταστράφηκε μεγάλο μέρος της μονής από πυρκαγιά και στις αρχές του αιώνα μας η καλλιεργούμενη μέχρι τότε από τη μονή γη ως τη θάλασσα έπαψε να είναι καλλιεργήσιμη. Το γεγονός αυτό οφείλεται στις πέτρες που κατέβασε ο παρακείμενος χείμαρρος μετά από καταρρακτώδη βροχή. Το καθολικό οικοδομήθηκε από το 1817 μέχρι το 1645 και μέχρι σήμερα δεν έχει τοιχογραφηθεί. Ιδιαίτερα αξιόλογο είναι το παρεκκλήσι  του Αγίου Γεωργίου στη Β. πλευρά του τείχους, με τοιχογραφίες πιθανώς του 15ου αιώνα, για το οποίο υπάρχει η παράδοση ότι είναι το αρχαιότερο καθολικό της μονής. Η τράπεζα χτίστηκε το 1902 - 1903 χωρίς να  τοιχογραφηθεί.
 
Κειμήλια υπάρχουν πολλά και αξιόλογα, όπως συλλογή φορητών εικόνων, τα Δώρα των Μάγων, τεμάχιο από το Τίμιο Ξύλο, λείψανα αγίων, άμφια, ένας  μεγάλος  σταυρός  με  μικρογραφικές  παραστάσεις πάνω σε μεμβράνη, ένα δίπτυχο με μικρογραφίες κ.ά. Η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει 500 περίπου χειρόγραφα και αρκετές χιλιάδες έντυπα.

Σε απόσταση περίπου τριακοσίων (300) μ. από τη Μονή, προς τη θάλασσα, υπάρχει ένα εικονοστάσιο το οποίο λέγεται ότι έκτισε η Μάρα, η μητέρα του Μωάμεθ.                         

Εξαρτήματα της μονής είναι: 

η Νέα Σκήτη και η Σκήτη του Λάκκου. 
Η πρώτη βρίσκεται κοντά στη μονή και αποτελείται από 28 καλύβες .Ο κυριακός ναός χτίστηκε το 1757 και τοιχογραφήθηκε λίγο αργότερα. Ο ψηλός πύργος αναστηλώθηκε τελευταία από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, αλλά ο χρόνος της κατασκευής του παραμένει άγνωστος. Ωστόσο, ως οχυρωματικό έργο θα πρόσφερε στις δύσκολες ώρες του παρελθόντος την προστασία του στους μοναχούς της σκήτης, και γι’ αυτό ονομάζεται και Σκήτη του Πύργου. 
    
 Η Σκήτη του Λάκκου:
βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της χερσονήσου του Όρους και αποτελείται από 25 καλύβες με λίγους μοναχούς Ρουμάνους. Ο παλαιότερος κυριακός ναός κατεδαφίστηκε στο τέλος του προηγούμενου αιώνα για νο ανοικοδομηθεί νέος, και πάλι στη μνήμη του αγίου Δημητρίου, με έξοδα του μοναχού Ιουστίνου.

 Mετάβαση στη Μονή:
Από Ουρανούπολη →Δάφνη, με το πλοίο της γραμμής (φερυμποτ) ή από  Ουρανούπολη → Ι.Μ.Αγίου Παύλου, με θαλάσσιο ΤΑΧΙ.  Από Δάφνη  → Ι.Μ.Αγίου Παυλου, με άλλο πλοίο της γραμμης.Υπάρχει και μονοπάτι το οποίο είναι μακρύ και δύσκολο (Δεν συνιστάται)

ΣΠΗΛΑΙΟ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ



ΤΑ 3+3 ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ - ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Τα σενάρια για την επόμενη μέρα: Από το χάος ως τη συγκυβέρνηση

Οι κάλπες που κλείνουν στις 7 το απόγευμα θα κρίνουν την πορεία της χώρας τους κρίσιμους μήνες που έρχονται, την εφαρμογή του Μνημονίου όπως απαιτούν οι δανειστές, αλλά και την παραμονή μας στο ευρώ. Το iefimerida.gr παρουσιάζει τα επικρατέστερα σενάρια, με βάση τις μυστικές δημοσκοπήσεις της τελευταίας εβδομάδας.

Η κατάσταση που θα προκύψει από τη σημερινή εκλογική διαδικασία θα είναι σε κάθε περίπτωση πρωτόγνωρη για τα κοινοβουλευτικά χρονικά της Ελλάδας, καθώς θα είναι η πρώτη φορά που η κάλπη δεν θα «βγάλει» εντολή για μονοκομματική κυβέρνηση. Η Νέα Δημοκρατία, αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, μπορεί να βγει πρώτη αλλά δεν θα έχει σε καμία περίπτωση ποσοστό αυτοδυναμίας. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου καταφέρει να ανατρέψει τα προγνωστικά. Με αυτό το δεδομένο, το κρίσιμο ερώτημα που αναδύεται είναι η κυβερνησιμότητα της χώρας, από ποιον και προς ποια κατεύθυνση, ειδικά αν τα κόμματα που λένε καθαρό «όχι» στο Μνημόνιο, το λεγόμενο «αντιμνημονιακό τόξο», ξεπεράσουν το 50% αθροιστικά.

Υπό αυτό το πρίσμα, τα σενάρια που υπάρχουν για το «αύριο» είναι πολλά. Στην πραγματικότητα κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα τι μέλλει γενέσθαι. Το πολιτικό σκηνικό θα είναι σίγουρα πολυκερματισμένο, τόσο στην Κεντροδεξιά όσο και στην Κεντροαριστερά, με τα δύο κόμματα που εκπροσωπούσαν τον δικομματισμό να εισπράττουν όλη την αποδοκιμασία για τις πολιτικές των δύο Μνημονίων και την σκληρή λιτότητα επί δικαίων και αδίκων. Άτυπος «νικητής» στις κρυφές δημοσκοπήσεις φαίνεται πως θα είναι ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς με τον Αλέξη Τσίπρα να βλέπει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ να φτάνουν για πρώτη φορά σε διψήφιο ποσοστό, με μεγάλη πιθανότητα να αναδειχθεί τρίτο κόμμα πάνω και από το ΚΚΕ. Παράλληλα, όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια σημαντική άνοδο της Ακροδεξιάς, που εκφράζεται από τη Χρυσή Αυγή, παράγοντας που θα επιτείνει το εκρηκτικό τοπίο το οποίο θα διαμορφωθεί εντός και εκτός Βουλής από τη Δευτέρα.

Σενάριο 1ο: Μικρή διαφορά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Σε αυτό το σενάριο, που φαίνεται αρκετά πιθανό, το ερώτημα είναι ποιο θα είναι το συνολικό ποσοστό των δύο κομμάτων και πόσο μικρή θα είναι η διαφορά του Αντώνη Σαμαρά από τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Αν η διαφορά είναι κάτω από 5%, και φτάσει στο 3% όπως πιστεύουν στην Ιπποκράτους, τότε πολύ δύσκολα ο πρόεδρος της ΝΔ θα μπορέσει να θριαμβολογήσει. Ο Αντώνης Σαμαράς θα έχει να αντιμετωπίσει την εσωκομματική γκρίνια από τα χαμηλά ποσοστά, ενώ θεωρείται σίγουρο ότι θα αναγκαστεί να συνομιλήσει επί ίσοις όροις με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Για το ΠΑΣΟΚ, αυτό είναι το βέλτιστο σενάριο, καθώς μετά από δυόμιση καταστροφικά χρόνια στην εξουσία, και με το κόμμα να εισπράττει όλη σχεδόν την ευθύνη για τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα έχει καταφέρει το ακατόρθωτο. Να κρατήσει το κόμμα που ανέλαβε πριν δύο μήνες σε θέση που θα του επιτρέπει να συνδιαμορφώνει τις εξελίξεις. Αν επιπλέον, το ΠΑΣΟΚ ξεπεράσει το 20%, τότε το επίτευγμα θα πιστωθεί εξολοκλήρου στον Ευάγγελο Βενιζέλο, που θα μπορεί πλέον να ελέγξει απόλυτα το κόμμα.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, όπου ο Αντώνης Σαμαράς δεν θα μπορέσει να διεκδικήσει την πρωθυπουργία,  υπάρχουν τρεις υποπεριπτώσεις, ανάλογα με το συσχετισμό δυνάμεων του διπόλου υπέρ ή κατά του Μνημονίου και ανάλογα με την τακτική των δύο μεγάλων κομμάτων: Συγκυβέρνηση με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής. Αν το ποσοστό ΝΔ-ΠΑΣΟΚ πλησιάζει το 50% και ο Αντώνης Σαμαράς βάλει νερό στο κρασί του, τότε είναι πολύ πιθανό ο Λουκάς Παπαδήμος να παραμείνει στη θέση του, εκτός κι αν ο πρόεδρος της ΝΔ ζητήσει να ηγηθεί κάποιος από τον δικό του ιδεολογικό χώρο. Μια τέτοια συγκυβέρνηση, που είναι πολύ πιθανή, μπορεί να διατηρηθεί μέχρι τη στιγμή που ο Αντώνης Σαμαράς κρίνει σκόπιμο να οδηγήσει την χώρα σε νέα εκλογική μάχη, όταν π.χ. κρίνει ότι μπορεί να διεκδικήσει μια δεύτερη ευκαιρία να γίνει πρωθυπουργός.

Πρωθυπουργός με κεντροαριστερές καταβολές: Αν τα λεγόμενα κόμματα που δεν λένε όχι στο Μνημόνιο είναι κοντά στο 50%, η διαφορά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είναι πολύ μικρή και το ΠΑΣΟΚ πάνω από το 20%, τότε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μπορεί να αντιπροτείνει ονόματα της Κεντροαριστεράς, ενώ θα απευθυνθεί γενικότερα προς τα κόμματα της Αριστεράς και ιδιαίτερα προς τον Φώτη Κουβέλη, ζητώντας τη συμμετοχή του στη νέα κυβέρνηση, ώστε το βάρος της κυβέρνησης συνεργασίας να είναι πιο κεντροαριστερό.

Προσωρινή κυβέρνηση και νέες εκλογές: Αυτό το σενάριο μπορεί να γίνει πραγματικότητα αν η κάλπη βγάλει ισχυρή αποδοκιμασία των κομμάτων που υποστηρίζουν το Μνημόνιο. Πρόκειται για το σενάριο του χάους, όπου τα ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων δεν θα ξεπεράσουν το 40-45%. και τα αντιμνημονιακά κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κοκ) θα φτάσουν ή ξεπεράσουν το 60%. Σε αυτήν την περίπτωση, θα είναι πολύ δύσκολο να σχηματιστεί κυβέρνηση που θα εφαρμόσει το Μνημόνιο, πράγμα που απεύχονται εμμέσως πλην σαφώς οι δανειστές μας, και η πολιτική εκκρεμότητα θα παραταθεί. Το σενάριο αυτό μπορεί να συμβεί και αν ο Αντώνης Σαμαράς επιμείνει για διεξαγωγή νέων εκλογών...

Σενάριο 2ο: Μεγάλη διαφορά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Αυτό το σενάριο μπορεί να γίνει πραγματικότητα αν η κάλπη δώσει στη Νέα Δημοκρατία διαφορά πάνω από 5 μονάδες από το ΠΑΣΟΚ. Σε αυτήν την περίπτωση όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά και όσο πιο κοντά στο 30% είναι το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά, τόσο πιο άνετα θα αισθανθεί ο πρόεδρος της ΝΔ για να μιλήσει για καθαρή νίκη και να ζητήσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Παράλληλα, θα μπορέσει πιο εύκολα να ελέγξει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος, καθώς το κόμμα θα έχει πέσει κάτω και από το ποσοστό του Καραμανλή το 2009.

Σε αυτήν την περίπτωση, το πιθανότερο είναι ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα δώσει ψήφο ανοχής στη νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Σαμαρά. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το «Εθνος της Κυριακής», ο πρόεδρος της ΝΔ έχει στο συρτάρι του ένα πρόγραμμα 20 σημείων, στη βάση του οποίου θα επιζητήσει από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να συμφωνήσει. Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει βασικά θέματα που ανέδειξε η Νέα Δημοκρατία, προεκλογικά, όπως η κατάργηση του νόμου Ραγκούση για τους μετανάστες, η επαναφορά επιδομάτων στους πολύτεκνους, η εφαρμογή του νέου φορολογικού συστήματος και η στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων. Βάζοντας ένα τέτοιο πρόγραμμα ως αναγκαία βάση για την ψήφο ανοχής, ο Αντώνης Σαμαράς θα επιχειρήσει παράλληλα να προλάβει τις εξελίξεις και να επιρρίψει στο ΠΑΣΟΚ την αστάθεια και την εκ νέου προσφυγή στις κάλπες, αν χρειαστεί.

Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, μια μεγάλη διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία και ένα ποσοστό κάτω του 20%, είναι βέβαιο ότι θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου, με το μέλλον άδηλο, καθώς θα υπάρχουν ήδη δύο κόμματα (ΔΗΜΑΡ και Κοινωνική Συμφωνία) που αυξάνουν τις φυγόκεντρες δυνάμεις από το ΠΑΣΟΚ. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος πιθανότητα θα συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο για να επιβεβαιώσει ότι ελέγχει το κόμμα, ενώ δεν θα μετάσχει με κανένα στέλεχος του κινήματος στην κυβέρνηση Σαμαρά, ελπίζοντας για γρήγορη φθορά του λόγω των πολιτικών του δεύτερου Μνημονίου που θα αναγκαστεί να εφαρμόσει. Το τι θα γίνει ακριβώς, θα εξαρτηθεί βέβαια από το τελικό ποσοστό του ΠΑΣΟΚ, το πόσο μακρυά θα είναι από τον ΣΥΡΙΖΑ που θα καταλάβει πιθανότατα την τρίτη θέση, και το άθροισμα του δικομματισμού αλλά και των αντιμνημονιακών δυνάμεων. Μια κατρακύλα του ΠΑΣΟΚ σε ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά, με τον Αλέξη Τσίπρα να του αμφισβητεί ακόμα και τη δεύτερη θέση, θα οδηγήσει σίγουρα σε εξελίξεις...

Σενάριο 3ο: Το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα

Ακούγεται σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά στην Ιπποκράτους πιστεύουν ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ανατρέψει στην κάλπη τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας. Πρόκειται για το σενάριο της «μεγάλης ανατροπής», με το ΠΑΣΟΚ να βγαίνει πρώτο κόμμα έστω και με οριακή διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα μιλήσει το βράδυ στο Ζάππειο για νίκη και επιβράβευση της πολιτικής του, θα πιστωθεί προσωπικά το αποτέλεσμα και θα είναι απόλυτος κυρίαρχος στο κόμμα.

Σε αυτήν την περίπτωση, με τον αέρα των 50 εδρών του εκλογικού νόμου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα πάρει την διερευνητική εντολή και θα επιδιώξει τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας με κεντροαριστερά στοιχεία και τον ίδιο πρωθυπουργό. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, είναι βέβαιο ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ρίξει γέφυρες τόσο στο τμήμα της Αριστεράς που δεν λέει κάθετο «όχι» στο Μνημόνιο (δυνάμεις της ΔΗΜ.ΑΡ. και του Συνασπισμού που δεν είναι υπέρ της εξόδου από το ευρώ), ενώ θα επιδιώξει τη συνεννόηση με τα κόμματα του λεγόμενου «μνημονιακού τόξου», όπως η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη και η Δράση του Στέφανου Μάνου, ακόμα κι αν έχουν θα μείνουν εκτός Βουλής. Στόχος του θα είναι να συγκροτήσει μια κυβέρνηση μακράς πνοής που θα βγάλει, όπως έχει υποσχεθεί τη χώρα από το Μνημόνιο σε τρία χρόνια.

Παράλληλα, μια πρωτιά του ΠΑΣΟΚ σήμερα θα είναι ο εφιάλτης της Νέας Δημοκρατίας καθώς θα αφαιρέσει από τον Αντώνη Σαμαρά κάθε δυνατότητα αντίδρασης. Ο πρόεδρος της ΝΔ θα βρεθεί πιθανότατα προ τετελεσμένων γεγονότων. Από τη μία θα είναι σχεδόν υποχρεωμένος να μετάσχει σε συγκυβέρνηση όπου τον πρώτο λόγο θα έχει το ΠΑΣΟΚ. Από την άλλη, η αμφισβήτηση στο πρόσωπό του, και στην τακτική που ακολούθησε από το 2009, θα είναι οξεία και το πιθανότερο είναι ότι θα εξαναγκαστεί σε παραίτηση. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, είναι πολύ πιθανό στελέχη της Νέας Δημοκρατίας να ζητήσουν την επιστροφή του Κώστα Καραμανλή στην προεδρία προκειμένου να ενώσει τα σκορπισμένα κομμάτια της Κεντροδεξιάς και ιδιαίτερα εκείνα που πιθανότατα θα μείνουν εκτός Βουλής (Μπακογιάννη, Καρατζαφέρης, κλπ).

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ.



Ελλάδα

Πρωτόγνωρο για τα πολιτικά δεδομένα θεωρείται το 19% που λαμβάνουν τα κόμματα τα οποία μένουν εκτός Βουλής. Υπενθυμίζεται ότι το αντίστοιχο ποσοστό στις εκλογές του 2009 ήταν 2,30% και για το 2007 και το 2004 γύρω στο 3%. Ακόμη και εάν ένα από τα κόμματα ΛΑΟΣ ή Πράσινοι Οικολόγοι καταφέρει την τελευταία στιγμή να μπει στη Βουλή -κάτι πολύ δύσκολο όσο πλησιάζουμε προς το τέλος της καταμέτρησης- το ποσοστό των «λοιπών κομμάτων» θα παραμείνει στα ύψη, δηλαδή πάνω από 15%.

Τον αρχηγό του πρώτου κόμματος που αναδείχθηκε από τις εκλογές της 6ης Μαΐου αναμένεται να καλέσει πιθανότατα εντός της ημέρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας προκειμένου να του δώσει τη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Η διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες. Αν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή στον αρχηγό του τρίτου κόμματος.

Το εκλογικό αποτέλεσμα και η ανατροπή των συσχετισμών προκάλει όπως άλλωστε είναι αναμενόμενο «σφαγή» κορυφαίων στελεχών. Το ΠΑΣΟΚ υπο-εκπροσωπείται πλέον στα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ η ΝΔ διασώζεται λόγω του εκλογικού νόμου και το μπόνους των 50 έδρων. Η καταμετρηση των σταυρών συνεχίζεται, δείτε όμως ποιοι προηγούνται.

Πέντε από τις επτά μονοεδρικές της χώρας κερδίζει η ΝΔ, ενώ από μία ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. Το ΠΑΣΟΚ μένει χωρίς εκπροσώπηση στις μονοεδρικές με πλέον χαρακτηστική περίπτωση αυτή της Σάμου, όπου επί πολλά χρόνια εκλεγόταν ο Πυθαγόρας Βαρδίκος.

Ελάχιστα εκλογικά τμήματα απομένουν να καταμετρηθούν για την οριστικοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος. Με καταμετρημένο το 98,2%, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τα μόνα κόμματα που ξεπέρασαν - το καθένα χωριστά - το φράγμα του 1 εκατομμυρίου ψήφων και συγκεντρώνουν ΝΔ: 18,83% (109 έδρες), ΣΥΡΙΖΑ 16,74% (52 έδρες), ΠΑΣΟΚ 13,22% (41 έδρες), Ανεξάρτητοι Έλληνες 10,58% (33 έδρες), ΚΚΕ 8,57% (26 έδρες), Χρυσή Αυγή 6,97% (21 έδρες) και ΔΗΜΑΡ 6,09% (19 έδρες). Αναλυτικά τα αποτελέσματα.

Κόσμος

Η νίκη του Σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας θα αποτελέσει μια αλλαγή για την Ευρώπη εν μέσω της κρίσης, κυρίως όσον αφορά την πολιτική σκληρής λιτότητας, αναφέρει ο ευρωπαϊκός Τύπος.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να ορκιστεί τη Δευτέρα πρόεδρος της Ρωσίας, λίγες μόλις ώρες μετά από συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές που υπογραμμίζουν τον λαϊκό διχασμό σχετικά με την επιστροφή του στο Κρεμλίνο, ύστερα από έξι χρόνια.

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του προέδρου της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν αναμένεται να είναι ο νικητής των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή, ανακοίνωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της χώρας.

Για «ψήφο οργής» στις ελληνικές εκλογές κάνουν λόγο τα ξένα μέσα ενημέρωσης. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι η τιμωρία των δύο μεγάλων κομμάτων υπήρξε κριτήριο επιλογής ψήφου, ενώ η εφημερίδα The Guardian γράφει ότι «οι Έλληνες ψηφοφόροι εξέφρασαν την οργή τους για τη λιτότητα στην κάλπη». Κίνδυνο για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη βλέπουν τα γερμανικά ΜΜΕ. «Η Ελλάδα είπε όχι στη λιτότητα» αναφέρει ο ιταλικός Τύπος.

Ουσιαστική ισοψηφία των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) έβγαλαν οι κάλπες στο κρατίδιο του Σλεσβιχ-Χόλσταϊν, σώζωντας -με τη μισή τους δύναμη- τους Φιλελεύθερους και βάζοντας Πειρατές, Πράσινους και το κόμμα της δανόφωνης μειονότητας στο Κοινοβούλιο του κρατιδίου. Τα κόμματα εξετάζουν τώρα τις δυνατότητες συνεργασίας, με τον νυν συνασπισμό CDU και FDP να περνάει πιθανότατα στο παρελθόν -ενώ γερμανική πολιτική σκηνή δίνει «ραντεβού» για την σημαντικότερη μάχη της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας την επόμενη Κυριακή.

Οικονομία

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τριών τελευταίων μηνών υποχωρεί το ευρώ, ενώ τα ασιατικά χρηματιστήρια σημείωσαν τις υψηλότερες απώλειες των έξι τελευταίων μηνών, καθώς τα εκλογικά αποτελέσματα σε Γαλλία και Ελλάδα, για διαφορετικούς λόγους, τροφοδοτούν τις ανησυχίες των επενδυτών για την επιδείνωση της κρίσης στην Ευρωζώνη.

Διευκρινίσεις σχετικά με την υπαγωγή στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, έδωσε με εγκύκλιό του το υπουργείο Οικονομικών. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη που οφείλονται από φόρο μεταβίβασης ονομαστικών μετοχών, εταιρειών μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο, επιχειρήσεων που ανέλαβαν να λειτουργήσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, εφόσον καταβάλλονται εφάπαξ για το σύνολο της κύριας οφειλής, απαλλάσσονται κατά ποσοστό 100% από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και τους πρόσθετους φόρους ή τα πρόσθετα τέλη.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απειλεί να «παγώσει» την καταβολή των δόσεων προς την Ελλάδα, στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για την επιβολή νέων μέτρων λιτότητας, ανέφερε αξιωματούχος του ταμείου, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Dow Jones Newswire.

Αθλητισμός

Την περασμένη αγωνιστική η Γιουβέντους... αυτοκτόνησε χάνοντας τη νίκη στα τελευταία λεπτά του αγώνα με τη Λέτσε, όμως αυτή την Κυριακή αναδείχτηκε πρωταθλήτρια Ιταλίας, καθώς στο πλαίσιο της 37ης αγωνιστικής, νίκησε 2-0 την Κάλιαρι στην Τεργέστη και την ίδια ώρα ο Μιλίτο με χατ-τρικ διαμόρφωνε το Ίντερ – Μίλαν 4-2 στο χορταστικό ντέρμπι του Μιλάνου. Έτσι, οι «ροσονέρι» έμειναν στο -4 από την κορυφή και η τελευταία αγωνιστική την άλλη Κυριακή αποκτά απλά χαρακτήρα... φιέστας για τη «Μεγάλη Κυρία» που υποδέχεται την Ατάλαντα. Σαφές προβάδισμα για την τρίτη θέση και το Champions League απέκτησε η Ουντινέζε. Παράλληλα, η Λάτσιο παραμένει «ζωντανή στη μάχη» για ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Η αναζήτηση του Πανιωνίου για τον νέο προπονητή της ομάδας, μετά το τέλος της συνεργασίας με τον Ακη Μάντζιο, συνεχίζεται και ήδη από το βράδυ της Κυριακής στην Αθήνα βρίσκεται ο Βρετανός έμπειρος τεχνικός Γκλεν Ρέντερ. Ο 57χρονος που τον τελευταίο καιρό εργαζόταν σε ρόλο σκάουτερ στην Αστον Βίλα θα ξεκινήσει από την Δευτέρα τις συνομιλίες με τους Νεοσμυρνιώτες και θα «επιθεωρήσει» το προπονητικό κέντρο στο Κορωπί, όπως και το γήπεδο της ομάδας.

Ο Τραϊανός Δέλλας είναι ο μοναδικός απών από την αποστολή της ΑΕΚ για το Δευτεριάτικο καθοριστικό ντέρμπι της 2ης αγωνιστικής των πλέι οφ της Σούπερ Λιγκ με τον Παναθηναϊκό. Η προετοιμασία της «Ένωσης» ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής χωρίς απρόοπτα, με τον Νίκο Κωστένογλου να επιλέγει 25 παίκτες, ανάμεσά τους και τους Γκούντγιονσεν, Κλωναρίδη, Μανωλά, Χοσέ Κάρλος και Βάργκας, οι οποίοι απουσίασαν από την αναμέτρηση με τον ΠΑΟΚ στην πρεμιέρα.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 7/5/2012


Γεγονότα

1274: Η σύνοδος του Λουγδούνου (Λυών) αποφασίζει την ένωση των Εκκλησιών, η οποία όμως δεν θα πραγματοποιηθεί, επειδή οι Λατίνοι αποβλέπουν στην πλήρη υποδούλωση της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

1453: Αποκρούεται νέα μεγάλη έφοδος του σουλτάνου Μωάμεθ Β' κατά της Κωνσταντινούπολης.

1823: Ιδρύεται στην Κέρκυρα η Ιόνιος Ακαδημία από τον αγγλο ύπατο αρμοστή των Επτανήσων Φρειδερίκο Νόρθ, κόμη του Γκίλφορδ.

1946: Ιδρύεται από τους Μασάρο Ιμπούκα και Ακίο Μορίτα η «Εταιρία Τηλεπικοινωνιών του Τόκιο», με προσωπικό 20 υπαλλήλων. Σήμερα είναι γνωστή με το όνομα Sony και απασχολεί 158.500 υπαλλήλους.

1961: Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της απογραφής, ο πληθυσμός της Ελλάδας ανέρχεται σε 10.357.526 άτομα. Η αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη απογραφή είναι 724.725 άτομα.


Γεννήσεις

1832: Καρλ Νόιμαν, γερμανικής καταγωγής μαθηματικός και φυσικός. (Θαν. 27/3/1925)

1892: Γιόζιπ Μπροζ Τίτο, κομμουνιστής ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας και πρόεδρος της χώρας. (Θαν. 4/5/1980)

1919: Εβίτα Περόν, σύζυγος του προέδρου της Αργεντινής Χουάν Περόν. (Θαν. 26/7/1952)

Θάνατοι

1825: Αντόνιο Σαλιέρι, ιταλός συνθέτης, αντίζηλος του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ. (Γεν. 18/8/1750)

1958: Νιόγεν Σενζάκι, ιάπωνας μοναχός, ο πρώτος δάσκαλος του Ζεν που εγκαταστάθηκε στην Αμερική. (Γεν. 1876)

2006: Δημήτρης Καρυστινός, μία από τις μεγαλύτερες μορφές της ελληνορωμαϊκής πάλης και στη συνέχεια του κατς. (Γεν. 1932)