06 Μαΐου, 2012

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΥΤΟΥ.


Το νοσοκομείο του Θεού

Δεν είμαστε μόνοι

Δίπλα στην προβατική πύλη του τείχους της Ιερουσαλήμ βρισκόταν η Βηθεσδά, η κολυμβήθρα του ελέους. Είχε γύρω της πέντε στοές πλημμυρισμένες από λογής – λογής αρρώστους, ένα νοσοκομείο του Θεού ήταν. Διότι όλοι αυτοί, τυφλοί, ανάπηροι, παράλυτοι, περίμεναν με αγωνία κι ελπίδα να κατέβει κάθε τόσο ο άγγελος, ο απεσταλμένος του Θεού, να ταράξει τα νερά της δεξαμενής. Και τότε! Ω τότε! Όποιος προλάβαινε να πέσει μέσα στα νερά την ώρα εκείνη γινόταν αμέσως καλά, από οποιαδήποτε αρρώστια κι αν έπασχε. Απ’ όλους αυτούς τους βασανισμένους αρρώστους όμως ένας άνθρωπος ξεχώριζε. Τριανταοκτώ ολόκληρα χρόνια παράλυτος. Κι ήταν μόνος, κατάμονος. Δεν είχε κανένα να τον βοηθήσει. Μα σήμερα κάτι άλλαξε στη ζωή του. Δεν είναι μόνος. Τον πλησίασε ο Χριστός, ο Θεός που έγινε άνθρωπος για να θεραπεύσει τον πληγωμένο άνθρωπο. Ο Κύριος λοιπόν μόλις αντίκρισε τον παράλυτο, του είπε: «Θέλεις να γίνεις καλά»; Κι εκείνος με πόνο του απάντησε: «Κύριε, δεν έχω άνθρωπο να με βοηθήσει να πέσω πρώτος μέσα στα νερά όταν τα κινήσει ο άγγελος. Πάντοτε κάποιος άλλος προλαβαίνει να πέσει πρώτος».

Πόσο δραματική ήταν αλήθεια η ζωή αυτού του ανθρώπου! Πώς ζούσε τόσα χρόνια; Πού έβρισκε φαγητό; Ποιος τον διακονούσε στις καθημερινές του ανάγκες; Μπορούμε να τον φαντασθούμε στα τριανταοκτώ αυτά χρόνια της δοκιμασίας του; Μπορούμε να κατανοήσουμε το δράμα του εκεί στην κολυμβήθρα; Μόνος, έρημος κι αβοήθητος ανάμεσα σε τόσους ανθρώπους. Κι από τον τρόπο που αποκρίνεται στον Κύριο φαίνεται ότι ο παράλυτος αυτός υποφέρει, μα δεν γογγύζει. Βλέπει την περιφρόνηση και δεν βλασφημεί ούτε τον Θεό ούτε την ώρα που γεννήθηκε. Δεν κατηγορεί κανένα. Δεν μιλάει με οργή. Αντίθετα περιμένει. Περιμένει την κάθοδο του αγγέλου, την επίσκεψη της θείας χάριτος.

Πόσοι άνθρωποι αλήθεια και σήμερα, σε διαφορετικές βέβαια συνθήκες υποφέρουν όπως ο παράλυτος του Ευαγγελίου. Μόνοι κι εγκαταλελειμμένοι, σ’ ένα απόμακρο χωριό, σ’ ένα Γηροκομείο ξεχασμένων ψυχών, σ’ ένα παρατημένο διαμέρισμα, σ’ ένα σπίτι χωρίς αγάπη. Όλοι αυτοί ακούγοντας σήμερα το ιερό αυτό Ευαγγέλιο, θα πρέπει να διδαχθούν από δυο μεγάλες αλήθειες. Πρώτον ότι μέσα στη μοναξιά μας, αντί να κλαίμε για την κατάστασή μας, έχουμε χρέος να καλλιεργούμαστε στην αρετή, να συνειδητοποιούμε τη μηδαμινότητά μας, να εξαγιαζόμαστε. Και δεύτερον να κατανοήσουμε ότι δεν είμαστε μόνοι. Δίπλα μας είναι αοράτως ο Χριστός. Μπορεί βέβαια να μην επεμβαίνει ακόμη στο δράμα μας. Αλλά ξέρει τον πόνο μας και τη μοναξιά μας. Ας Τον παρακαλούμε λοιπόν να σταθεί σύντροφος στο πρόβλημά μας και στη δυστυχία μας και να μας στείλει ανθρώπους του να μας συμπαρασταθούν και να γλυκάνουν τη μοναξιά μας και τη δυστυχία μας. Δεν είμαστε μόνοι. Δίπλα μας είναι ο Θεάνθρωπος έτοιμος να μας βοηθήσει.

Ευγνωμοσύνη

Ο Κύριος εκεί στη δεξαμενή της Βηθεσδά, αφού άκουσε τα πονεμένα λόγια του παραλύτου, του είπε: «Σήκω επάνω. Πάρε το κρεβάτι σου και περπάτα». Πώς έγιναν όλα τόσο ξαφνικά! Πώς αυτός που δεν μπορούσε να περπατήσει τριανταοκτώ ολόκληρα χρόνια σηκώθηκε υγιέστατος; Πώς σήκωσε το κρεβάτι του και περπάτησε και διάβαινε ολόρθος τους δρόμους της Ιερουσαλήμ;

Κάποιοι που τον είδαν, αυτόν τον πασίγνωστο παράλυτο, να περπατά, αντί να χαρούν για το πρωτοφανές θαύμα που έβλεπαν, παραλογίσθηκαν. Κι άρχισαν να τον κατηγορούν, διότι δεν ήταν επιτρεπτό σύμφωνα με το νόμο ημέρα Σάββατο να σηκώνει το κρεβάτι του. Αυτός όμως με θάρρος τους απαντά: «Εκείνος που με θεράπευσε, εκείνος μού ‘πε να σηκώσω και το κρεβάτι μου». «Και ποιος είναι αυτός;», τον ρωτούν. Ο πρώην παράλυτος όμως δεν ήξερε ποιο ήταν το όνομα του Κυρίου, ο Οποίος μετά το θαύμα είχε απομακρυνθεί διακριτικά. Κάποια ημέρα όμως ο Κύριος Ιησούς τον συναντά στο ιερό και του λέει: «Κοίταξε, έγινες καλά. Πρόσεξε όμως να μην αμαρτάνεις στο εξής, για να μην πάθεις χειρότερο κακό». Κι εκείνος γεμάτος ευγνωμοσύνη και χαρά, ψάχνει και βρίσκει ξανά τους Ιουδαίους που τον είχαν ρωτήσει, για να τους αποκαλύψει με ενθουσιασμό τον ευεργέτη του:  Ο Ιησούς είναι αυτός που με έκανε υγιή, τους είπε χαρούμενος.

Αυτή η πηγαία ομολογία του ανθρώπου εκείνου που εκδήλωνε τη βαθιά του ευγνωμοσύνη προς τον ευεργέτη του πρέπει να μας διδάξει πολύ. Διότι κι εμείς δεχόμαστε καθημερινά τις μεγάλες και θαυμαστές ευεργεσίες του Θεού που μυστικά ή φανερά ενεργεί στη ζωή μας από τα παιδικά μας χρόνια μέχρι σήμερα. Μπροστά στις αναρίθμητες ευεργεσίες λοιπόν που δεχόμαστε τόσα χρόνια, να μάθουμε να λέμε καθημερινά μέσα από την καρδιά μας το «δόξα σοι ο Θεός». Χωρίς να γκρινιάζουμε γι’ αυτά που μας λείπουν και χωρίς να ερμηνεύουμε τα γεγονότα της ζωής μας ως αποτέλεσμα συγκυριών ή ως συνέπειες των προσωπικών μας προσπαθειών. Αλλά να έχουμε μέσα μας κυρίαρχο το αίσθημα της ευγνωμοσύνης προς τον Κύριο για όλες τις δωρεές που δεχόμαστε. Να Τον ευχαριστούμε με όλη μας τη δύναμη για όλα όσα γνωρίζουμε και όσα δεν γνωρίζουμε, για τις αφανείς και φανερές ευεργεσίες που έχει κάνει σε μας. 


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

«Ελπίζουμε πραγματικά πως ο λαός θα κρίνει με ιστορική συνείδηση, έχοντας υπολογίσει τα πάντα με ψυχραιμία, με κοινή λογική και με ελπίδα και αισιοδοξία για το μέλλον» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, αποχωρώντας από το 8ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «δεν έχουμε εκλογές σε δύο γύρους, έναν γύρο εκτόνωσης και έναν γύρο απόφασης», σημειώνοντας ότι «οι πολίτες γνωρίζουν πλήρως τις καταστάσεις, τα προβλήματα, τους κινδύνους, τις προοπτικές».

Η εκλογική διαδικασία εξελίσσεται ομαλά και χωρίς προβλήματα, όπως δήλωσε ο υπουργός, Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης. «Όλα εξελίσσονται καλώς και πιστεύουμε ότι θα ολοκληρωθούν χωρίς καμία ανωμαλία» τόνισε. Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα οι Έλληνες πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες για να ψηφίσουν.

«Σήμερα είναι μέρα γιορτινή, μέρα χαράς γιατί μετά από 2,5 χρόνια βαρβαρότητας επιστρέφει η Δημοκρατία στη χώρα που γεννήθηκε» είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, που ψήφισε στα 27ο και 30ο Δημοτικά Σχολεία της Κυψέλης. «Ο λαός θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στην Ευρώπη για αλλαγή πορείας» δήλωσε και πρόσθεσε ότι είναι βέβαιος πως οι πολίτες θα γυρίσουν σελίδα, αφήνοντας πίσω «τις δυνάμεις της καταστροφής».

«Σήμερα είναι μέρα γιορτινή, μέρα χαράς γιατί μετά από 2,5 χρόνια βαρβαρότητας επιστρέφει η Δημοκρατία στη χώρα που γεννήθηκε» είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, που ψήφισε στα 27ο και 30ο Δημοτικά Σχολεία της Κυψέλης. «Ο λαός θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στην Ευρώπη για αλλαγή πορείας» δήλωσε και πρόσθεσε ότι είναι βέβαιος πως οι πολίτες θα γυρίσουν σελίδα, αφήνοντας πίσω «τις δυνάμεις της καταστροφής».

Οι Έλληνες πολίτες προσέρχονται από τις 7 το πρωί της Κυριακής να αναδείξουν τη νέα Βουλή στην πλέον κρίσιμη και ρευστή εκλογική αναμέτρηση από τo 1974.

Κόσμος

Οι πολίτες του γερμανικού κρατιδίου Σλέσβικ-Χολστάιν ψηφίζουν την Κυριακή στην δεύτερη από τρεις περιφερειακές αναμετρήσεις, οι οποίες αποτελούν κρίσιμα τεστ για τον συνασπισμό της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, 16 μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

Άνοιξαν τα εκλογικά τμήματα στην Αρμενία για τις βουλευτικές εκλογές, φαβορί των οποίων θεωρούνται τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού και ειδικά το κόμμα του προέδρου της χώρας Σερζ Σαρκισιάν. Οι αρχές της χώρας έχουν δεσμευτεί μια δημοκρατική εκλογική αναμέτρηση που θα την χαρακτηρίζει η διαφάνεια για την εκλογή των βουλευτών της 131μελούς εθνοσυνέλευσης.

Πάνω από εννέα εκατομμύρια ψηφοφόροι προσέρχονται την Κυριακή και τη Δευτέρα στις κάλπες για να ανανεώσουν 1.014 δημοτικά συμβούλια της Ιταλίας και να εκλέξουν ισάριθμους δημάρχους. Τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση του Μάριο Μόντι ανησυχούν για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει και στις τοπικές εκλογές η οικονομική κρίση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών, από τη διήμερη διαδικασία αναμένεται ένα σχετικά θετικό αποτέλεσμα για την Κεντροαριστερά, με επικεφαλής το Δημοκρατικό Κόμμα του Πιερλουίτζι Μπερσάνι.

Πάνω από 6,7 εκατομμύρια Σέρβοι καλούνται σήμερα, Κυριακή, στις κάλπες για τις γενικές εκλογές που διεξάγονται με βασικό χαρακτηριστικό τις υποσχέσεις τόσο του απερχόμενου προέδρου Μπόρις Τάντιτς, όσο και του αντιπάλου του εθνικιστή Τόμισλαβ Νίκολιτς για οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Οι Σέρβοι θα εκλέξουν πρόεδρο της δημοκρατίας, πρωθυπουργό και τοπικούς άρχοντες σε μία τριπλή αναμέτρηση πρωτοφανή για τα δεδομένα της χώρας.

Οι Γάλλοι ψηφίζουν σήμερα, Κυριακή, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις οποίες φαβορί θεωρείται ο Σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ απέναντι στον απερχόμενο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, αν και τις τελευταίες ημέρες η διαφορά μεταξύ τους έχει μειωθεί. Τα εκλογικά τμήματα θα ανοίξουν στις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 9 το βράδυ, ενώ στις μεγάλες πόλεις θα παραμείνουν ανοικτά για επιπλέον δύο ώρες. Εκτιμήσεις θα μεταδώσουν νωρίτερα τα ξένα μέσα ενημέρωσης, όπως συνέβη και στον πρώτο γύρο στις 22 Απριλίου.

Οικονομία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιδείξει ευελιξία στην εφαρμογή των κανόνων για τα ελλείμματα, όπως άφησε να εννοηθεί το Σάββατο ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, σε ομιλία του στις Βρυξέλλες. Οι δηλώσεις του επιτρόπου αντανακλούν το νέο κλίμα που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα στις Βρυξέλλες, καθώς αυξάνονται συνεχώς οι φωνές που τονίζουν την αναγκαιότητρα μέρων στήριξης της ανάπτυξης, καθώς η συνταγή της λιτότητας δεν αρκεί για την έξοδο από την κρίση.

Tεχνικό κλιμάκιο του ΟΟΣΑ έχει αναλάβει το «φροντιστήριο» των υπαλλήλων της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αλλά και υπαλλήλων του υπουργείου Ανάπτυξης, για να αντιμετωπιστούν οριζόντια όλα τα θέματα που θέτουν εμπόδιο στη λειτουργία του ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά.

Το Υπουργικό Συμβούλιο στην Κύπρο άναψε το «πράσινο φως» για τη σύσταση κρατικής εταιρείας υδρογονανθράκων και εξουσιοδότησε την αρμόδια υπουργική επιτροπή να προβεί σε όλες τις ενέργειες για την ολοκλήρωση των διαδικασιών σχετικά με τη δημιουργία και τη λειτουργία της εταιρείας.

Αθλητισμός

Η Γρανάδα λίγο έλειψε να κάνει... χαλάστρα στην πρωταθλήτρια Ρεάλ, όμως η ομάδα της Μαδρίτης έκανε την ανατροπή και πήρε τη νίκη με 2-1 εκτός έδρας. Η Μπαρτσελόνα επικράτησε 4-0 της Εσπανιόλ με «καρέ» του Μέσι που έφτασε τα 50 γκολ, ενώ ο Κριστιάνο Ρονάλντο βρίσκεται στα 45.

Ο Φραντσέσκο Τότι έσωσε την παρτίδα για την Ρόμα και με δύο γκολ διαμόρφωσε το τελικό 2-2 με την Κατάνια στο «Ολίμπικο». Ο «καπιτάνο» με τον τρόπο αυτό διόρθωσε το λάθος που έκανε στο 9' οπότε και έχασε πέναλτι. Η Φιορεντίνα με γκολ του Αλέσιο Τσέρτσι στο 35' πήρε μεγάλη εκτός έδρας νίκη (1-0) με την οποία «σφράγισε» και μαθηματικά την παραμονή της στη Serie A.

Ο υποβιβασμός της Κολονίας στη δεύτερη κατηγορία του γερμανικού πρωταθλήματος μετά την εντός έδρας συντριβή από τη Μπάγερν Μονάχου (1-4) ήταν η... σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στις τάξεις των οπαδών της ομάδας, οι οποίοι άναψαν φωτιές στις εξέδρες, έσπασαν τα προστατευτικά κιγκλιδώματα και μπήκαν στο γήπεδο λίγο πριν τη λήξη του ματς.


ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ. 13η) ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΙΜΩΝΟΣ ΠΕΤΡΑΣ

Ελληνική, κοινόβια, γιορτάζει τη Γέννηση 
τού Χριστού, στις 25 Δεκεμβρίου.



Βρίσκεται στη ΝΔ. παραλία της χερσονήσου, ανάμεσα στη Δάφνη και τη Μονή Γρηγορίου, και είναι χτισμένη στην κορυφή απότομου βράχου, 230 μ πάνω από τη θάλασσα. Κατά την παράδοση, η θέση της μονής αποφασίστηκε από τον όσιο Σίμωνα, στον οποίο οφείλει και το όνομά της, όταν από την παρακείμενη σπηλιά του έβλεπε ένα άστρο να λάμπει πάνω στον βράχο, όπου σήμερα βρίσκεται η μονή. Πραγματικά, το τολμηρό αυτό οικοδόμημα στην κορυφή τού απότομου βράχου όχι μόνο παρέχει στον μοναχό ή τον επισκέπτη μια μοναδική αίσθηση εξώκοσμης κατάστασης, αλλά και εξασφαλίζει αυτούς που κατοικούν μέσα από τις εχθρικές προσβολές.
  
Η ίδρυση της μονής τοποθετείται στα μέσα του 14ου αιώνα και αρχικά ονομαζόταν Νέα Βηθλεέμ, από το άστρο που οδήγησε τον όσιο Σίμωνα. Το 1364 ο Σέρβος ηγεμόνας Ιωάννης Ούγγλεσης ενίσχυσε τα οικονομικά της μονής και σύμφωνα με χρυσόβουλλό του που σώθηκε σε αντίγραφο, φρόντισε ακόμη να αγοραστούν κτήματα για τη μονή. Στο Γ’ Τυπικό τού Αγίου Όρους (1394) η μονή κατέχει την εικοστή τρίτη θέση. Λεπτομέρειες για την ιστορία της στους επόμενους αιώνες δεν γνωρίζουμε, και αυτό γιατί τα αρχεία της καταστράφηκαν στις μεγάλες πυρκαγιές που έπληξαν τη μονή. Για πρώτη φορά κάηκε το 1580 και την καταστροφή συμπλήρωσαν οι πυρκαγιές τού 1626 και 1891.

Μετά το 1581 και για σύντομο χρόνο οι πατέρες εγκατέλειψαν τη μονή και εγκαταστάθηκαν στη Μονή Ξενοφώντος, πληρώ- νοντας μάλιστα τα χρέη της από το ταμείο της μονής τους, που είχε σωθεί από την πυρκαγιά. Τον 17ο αιώνα η Μονή Σίμωνος Πέτρας ήταν ιδιόρρυθμη, αλλά το 1801, στα χρόνια της πατριαρχίας τού Καλλινίκου, μετατράπηκε σε κοινόβιο. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι κτήτορας της μονής θεωρείται και η αγία Μαγδαληνή, γιατί με το αριστερό της χέρι, που σώζεται ως λείψανο στη μονή, συγκεντρώθηκαν μεγάλα ποσά, που βοήθησαν στην ανοικοδόμηση της. Μετά την τελευταία πυρκαγιά (1891) ανοικοδομήθηκε μια ακόμη πτέρυγα στα ανατολικά, όπου στεγάζεται σήμερα το ηγουμενείο, και κελιά μοναχών.

Το καθολικό καταστράφηκε στην πυρκαγιά του 1891, αλλά άγνωστο σε ποιά έκταση. Στους τρούλους της προθέσεως και τού διακονικού διατηρήθηκαν τοιχογραφίες, οι οποίες πιθανότατα έγιναν το 1633 και ανακαινίστηκαν το 1856. Ο υπόλοιπος ναός είναι σήμερα χωρίς τοιχογραφίες.

Η τράπεζα, ενσωματωμένη στη νότια πτέρυγα, ανοικοδομήθηκε μετά την καταστροφή τού 1891, χωρίς τοιχογραφίες. Στην ίδια καταστροφή χάθηκε και η βιβλιοθήκη της μονής με τα χειρόγραφά της, που μας είναι σήμερα γνωστά από την καταλογογράφηση του Σπ. Λάμπρου, λίγο πριν από την πυρκαγιά. Ελάχιστα χειρόγραφα έχουν σωθεί. Ενδιαφέρον είναι το νεώτερο ιστορικό αρχείο της μονής και τα έργα τέχνης που φυλάγονται πρόχειρα σε μια αίθουσα. Ιδιαίτερα αναφέρονται οι λίγες αλλά καλής τέχνης φορητές εικόνες (14ου αιώνα και εξής) και τα έργα μεταλλοτεχνίας και ξυλογλυπτικής.

Παρεκκλήσια υπάρχουν 4 μέσα και 4 έξω από τη μονή. Ένα από τα τελευταία, του Αγίου Νικολάου στη θέση Δοντά, ήταν η αιτία μεγάλης διαμάχης στο παρελθόν με τη γειτονική Μονή Ξηροποτάμου. Στην περιοχή των Καρυών έχει 5 κελιά και στη Δάφνη αρκετά κτήρια για αποθήκες, εργαστήρια κ.λπ. Σήμερα κατοικείται από 60 περίπου μοναχούς.
 
 Mετάβαση στη Μονή:
Από Ουρανούπολη →Δάφνη, με το πλοίο της γραμμής (φερυμποτ) ή από  Ουρανούπολη → Ι.Μ.Σίμωνος Πέτρα, με θαλάσσιο ΤΑΧΙ.  Από Δάφνη  → Ι.Μ.Σίμωνος Πέτρα, με άλλο πλοίο της γραμμης.Υπάρχει και μονοπάτι το οποίο είναι μακρύ και δύσκολο (Δεν συνιστάται)


ΣΠΗΛΑΙΟ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΣΙΜΩΝΟΣ ΠΕΤΡΑΣ



ΟΣΙΟΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ Ο ΔΟΜΠΟΪΤΗΣ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ (6η ΜΑΪΟΥ)


Άβατο για τις γυναίκες θεωρείται από παράδοση ο χώρος της Ιεράς Μονής του Οσίου Σεραφείμ στην Ελικώνιο Βοιωτία, αφιερωμένος στο θαυματουργό Όσιο που γεννήθηκε, έζησε και αγίασε στον τόπο μας. Ενός ιερού χώρου, με ηγούμενο τον πατέρα Παϊσιο και δύο ακόμη μοναχούς, τον οποίο, όμως, ελάχιστα γνωρίζουν οι Βοιωτοί, πολλοί δε περισσότερο οι κάτοικοι της Στερεάς Ελλάδας. Όχι, όμως, και για τους άνδρες κατοίκους των ορεινών χωριών της Βοιωτίας, κυρίως του Κυριακίου, της Αγίας Τριάδας και γενικότερο του τέως Δήμου Κορώνειας, οι οποίοι από την παραμονή (από αύριο δηλαδή) καθώς και ανήμερα κατασκηνώνουν στον περιβάλλοντα χώρο και αναβιώνουν ένα πατροπαράδοτο έθιμο. Τόσο ο τόπος που είναι χτισμένο το μοναστήρι, σε μια πλαγιά του Ελικώνα που βρέχεται από τον Κορινθιακό Κόλπο, όσο και η σθεναρή απαγόρευση επίσκεψης των γυναικών εντός της Μονής, έχουν συμβάλλει ώστε η Ιερά Μονή του Οσίου Σεραφείμ να παραμένει σχεδόν ξεχασμένη! Πρόκειται, μάλιστα, για μια αληθινά μοναδική διαδρομή στον Ελικώνα, ανάμεσα στα χιλιόχρονα έλατα, που ξεκινά από τον Δήμο Κορωνείας και διασχίζει σχεδόν κατά μήκος τον Ελικώνα, ώστε να φτάσουμε στην πίσω πλευρά του.

Ο δρόμος, λίγο πριν το Κυριάκι, γίνεται ορεινός και χωματόδρομος και έτσι χρειάζεται αρκετή ώρα και … ταλαιπωρία, ώστε να φτάσει κανείς να προσκυνήσει τη χάρη του Οσίου Σεραφείμ. Θυμίζουμε πως το μοναστήρι αυτό έχει κτίτορά του τον Όσιο Σεραφείμ, που ήταν πρωτύτερα μοναχός στη μονή Σαγματά της Βοιωτίας και έφυγε από εκεί για να ιδρύσει τη μονή Δομπούς. Για τον Όσιο Σεραφείμ μας πληροφορούν ορισμένα Πατριαρχικά σιγίλια και γράμματα. Ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Ματθαίος ο Β΄ σε σιγίλλιο του Ιανουαρίου του 1601, γράφει ότι: «Ο οσιότατος Σεραφείμ, θεοφιλεί κινηθείς γνώμη, εξ ιδίων αναλωμάτων, το δε εξ ελεημοσυνών των φιλοθέων Χριστιανών ανήγειρε μοναστήριον, επ’ ονόματι τιμώμενον του Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού της Μεταμορφώσεως, εν τη επαρχία Διαυλείας και Ταλαντίου…». Το ίδιο Πατριαρχικό σιγίλιο λέει ότι ο Σεραφείμ επλούτισε το μοναστήρι όσο μπόρεσε και μάζεψε εκεί αρκετούς μοναχούς.

Το μοναστήρι της Δομπούς ήταν σταυροπηγιακό και οι μοναχοί ζούσαν κοινοβιακά.Σιγίλιο του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Ραφαήλ του Β΄τον Ιούλιο του 1606 και σιγίλιο του Πατριάρχη Νεοφύτου του Β΄τον Μάϊο του 1609 και γράμμα του Πατριάρχη Τιμοθέου του Β΄ τον Ιανουάριο του 1615 – όταν πια είχε πεθάνει ο Σεραφείμ– ανανεώνουν το σταυροπηγιακό προνόμιο της μονής. Το τελευταίο μάλιστα προτρέπει την τήρηση της βασικής διατάξεως του κοινοβιακού πολιτεύματος της μονής, σύμφωνα με τη διαθήκη του ιδρυτή της.

Ο Όσιος Σεραφείμ γεννήθηκε στο χωριό Ζέλι της Βοιωτίας, από ευσεβείς και ενάρετους γονείς, οι οποίοι τον γαλούχησαν με τα νάματα του Ευαγγελίου γι' αυτό και από μικρός ο όσιος, είχε μια κλίση στη μελέτη των Αγίων Γραφών και την ασκητική ζωή. Σε νεαρή ηλικία και παρά την πρόσκαιρη άρνηση των γονέων του, μετέβη στο Μονύδριο του Προφήτη Ηλία, στο όρος Κάρκαρα, όπου έκτισε ναό στο όνομα του Σωτήρος Χριστού και ασκήτευε εκεί. Γρήγορα η φήμη του έγινε γνωστή και άρχισε να έχει συχνές επισκέψεις από τους γονείς του, φίλους του αλλά και ευσεβείς πιστούς, οι οποίοι κατέφευγαν στον όσιο για να τους συμβουλεύσει και να τους βοηθήσει. Για το λόγο αυτό εγκατέλειψε το αγαπημένο του σπήλαιο και πήγε στο μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων. 

Γρήγορα έφυγε και από αυτή τη Μονή και πήγε στο Μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, στο Σαγμάτιο όρος, μεταξύ Βοιωτίας και Εύβοιας. 

Εκεί γρήγορα έλαμψε ως πνευματικός αστέρας πρώτου μεγέθους και ο ηγούμενος τον έκαρε μοναχό δίδοντάς του το όνομα Σεραφείμ. Αργότερα χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος. Λίγο αργότερα και για να αποφύγει τη ματαιοδοξία λόγω της φήμης των αρετών του, ζήτησε την άδεια του ηγούμενου και εγκατέλειψε τη Μονή της μετανοίας του και έφθασε στα δυτικά του Ελικώνα, στην τοποθεσία Δομπού, όπου έκτισε ναό του Σωτήρος, μερικά κελιά και κάλεσε κοντά του μερικούς μοναχούς. Εκεί ασκήτεψε επί δέκα έτη, διδάσκοντας τους άλλους μοναχούς τα σωτήρια διδάγματα της μοναχικής ζωής. Εκοιμήθη οσιακά σε ηλικία 75 ετών,  την 6η Μαΐου του 1602 αφού προείδε την κοίμηση του και κοινώνησε των αχράντων Μυστηρίων.




ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 6/5/2012


Γεγονότα

1799: Δημοσιεύεται κοινή διακήρυξη του ρώσου ναυάρχου Ουσάκοφ και του τούρκου ομολόγου του Καδήρ μπέη. Με αυτή ανακοινώνεται ότι τα Ιόνια Νησιά θα αποτελέσουν ενιαίο και ανεξάρτητο κράτος, με πρωτεύουσα την Κέρκυρα, που θα διοικείται από εκλεγμένη 14μελή Γερουσία (στις εκλογές θα συμμετέχουν οι αριστοκράτες και υπό προϋποθέσεις οι αστοί).

1913: Η Βουλή των Κοινοτήτων απορρίπτει το αίτημα για τη χορήγηση δικαιώματος ψήφου στις Βρετανίδες. (ψήφοι: 266 κατά - 219 υπέρ)

1965: Στο δωμάτιο του ξενοδοχείου τους στο Κλιαργουότερ της Φλώριδας, ο Μικ Τζάγκερ και ο Κιθ Ρίτσαρντς επεξεργάζονται το εισαγωγικό ριφ του τραγουδιού (I Can't Get No) Satisfaction.

1980: Ο Νίκος Γκάλης κάνει το ντεμπούτο του στην Εθνική Ελλάδας, στον αγώνα εναντίον της Σουηδίας (71-79) στο Βεβέ της Ελβετίας για το Προολυμπιακό Τουρνουά.

1994: Μία υπάλληλος κατηγορεί τον αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον για σεξουαλική παρενόχληση, όταν ήταν κυβερνήτης του Άρκανσο, ζητώντας υψηλή χρηματική αποζημίωση.

2007: Ο Παναθηναϊκός κατακτά το 4ο του Final Four, νικώντας στον τελικό την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 93-91 στο κλειστό του ΟΑΚΑ. Ο Δημήτρης Διαμαντίδης ανακηρύσσεται MVP της διοργάνωσης και ο Φραγκίσκος Αλβέρτης κατακτά το 4ο Κύπελλο Πρωταθλητριών με τον ΠΑΟ και φτάνει τους 19 τίτλους (μαζί με τα 8 Πρωταθλήματα Ελλάδος, 6 Κύπελλα και 1 Διηπειρωτικό).

Γεννήσεις

1405: Γεώργιος Καστριώτης, γνωστότερος ως Σκεντέρμπεης, εθνικός ήρωας των Αλβανών. (Θαν. 17/1/1468)

1758: Μαξιμιλιέν Ρομπεσπιέρ (Ροβεσπιέρος), δικηγόρος, από τις ηγετικές προσωπικότητες της γαλλικής επανάστασης και ηγέτης της περιόδου της τρομοκρατίας. (Θαν. 28/7/1794)

1856: Ζίγκμουντ Φρόιντ, γερμανοεβραίος ψυχίατρος και ιδρυτής της ψυχανάλυσης. (Θαν. 23/9/1939)  [Αποφθέγματα]

Θάνατοι

1913: Αλέξανδρος Σχινάς, αναρχικός, που δολοφόνησε στις 18 Μαρτίου 1913 τον βασιλιά Γεώργιο Α' στη Θεσσαλονίκη. Στις 6 Μαΐου, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, αυτοκτόνησε, πηδώντας από το παράθυρο του τμήματος της χωροφυλακής, όπου εκρατείτο. (Γεν. 1870)

1992: Μάρλεν Ντίντριχ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Μαρίας Μαγδαληνής Φον Λος, γερμανίδα ηθοποιός. («Γαλάζιος Άγγελος») (Γεν. 27/12/1901)

2010: Νικόλαος Ματσανιώτης, καθηγητής παιδιατρικής, πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών (1976-1977) και Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών από το 1998. (Γεν. 1925)