05 Μαΐου, 2012

Η ΤΡΑΓΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΕΡΟΔΟΥΛΕΣ... «Ο ΑΝΑΜΑΡΤΗΤΟΣ ΠΡΩΤΟΣ ΤΟΝ ΛΙΘΟ ΒΑΛΕΤΩ».


Αλήθεια ή ψέμματα; Η ιστορία μίας από τις ιερόδουλες που κυκλοφορεί εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα  στο διαδίκτυο αποτελεί γροθιά στο στομάχι για τον κάθε ευσυνείδητο πολίτη! Διαβάστε την! Αναφέρεται σην Snezhana Ilieva από τη Βουλγαρία, χωρίς ακόμα να έχει τεκμηριωθεί. Οπως και να είναι δείχνει πολλά για την ανθρώπινη ζωή!Η Snezhana ζούσε μέχρι τα 12 της στο Κazanlak, επαρχιακό χωριό της Βουλγαρίας. Από μικρή την φώναζαν “Kazanlashka roza” γιατί δεν μάτωναν ποτέ τα δάκτυλά της όταν στους αγρούς, μαζί με την οικογένεια της, μάζευαν τριαντάφυλλα για τον Έλληνα τοπικό βιομήχανο αιθέριων ελαίων. Την ημέρα των γενεθλιών της, γινόταν 12 κιόλας χρονών, ο τοπικός γιατρός του χωριού ανακοίνωσε στη μητέρα της πως το Ρόδο του Κazanlak ήταν 4 μηνών έγκυος. Δράστης της παράνομης εγκυμοσύνης ήταν ή ο πατέρας ή ο αδερφός της 12χρονης Snezhana, σύμφωνα με ομολογία του κοριτσιού. Το ίδιο βράδυ, η μητέρα του Ρόδου του Kazanlak μαζί με 4 άντρες της οικογένειας Ilieva, έδεσαν τα πόδια του κοριτσιού στις οπλές ενός αλόγου και την εγκατέλειψαν γυμνή, αφού πρώτα χάραξαν πάνω στην κατάλευκη στρογγυλή κοιλίτσα της με ένα μεταλλικό κοπίδι τη λέξη «срам» (ντροπή στα Ελληνικά) 60 χιλιόμετρα μακρυά από το Kazanlak.

Η Snezhana Ilieva και το αποσκελετωμένο γέρικο άλογο περισυλλέχθηκαν από ομάδα Ελλήνων στρατιωτών στα σύνορα Ελλάδας και Βουλγαρίας στον Προμαχώνα Σιδηροκάστρου. Το άλογο είχε διασχύσει μέσα σε 10 ημέρες, με ασφαλισμένο γερά στις οπλές του το 12χρονο κορίτσι μια απόσταση 200 περίπου χιλιομέτρων. Η άτυχη 12χρονη Snezhana παραδόθηκε στις ελληνικές αστυνομικές αρχές του Σιδηροκάστρου όπου και μετά από μια εβδομάδα τα ίχνη της εξαφανίστηκαν. Κάτοικοι της περιοχής ακόμα θυμούνται τη φωτογραφία του 12χρονου κοριτσιού και το οικόσημο της ντροπής πάνω στην στρογγυλή κοιλίτσα του, από τις τοπικές ελληνικές εφημερίδες. Την 12χρονη Snezhana εγκατέστησε σε υπόγειο διαμέρισμα της πλατείας Αμερικής Έλληνας από τας Σέρρας, ο οποίος διακινούσε στις γύρω από την Ομόνοια περιοχή παράνομα τσιγάρα made in Bulgaria κι άλλα βαριά κοινοφελή ναρκωτικά. Τον Μάρτιο του 1986, δίπλα στο λεβητοστάσιο του υπογείου διαμερίσματος στην οδό Κυζίκου, γεννήθηκε ο γιος της Snezhana. To κατάξανθο αγοράκι παραδόθηκε αμέσως σε ένα ζευγάρι άτεκνων πανεπιστημιακών γιατρών που περίμενε με ασθενοφόρο ιδιωτικού νοσοκομείου στη διασταύρωση Κυζίκου και Αχαρνών, το «ιερό λάφυρο».

Τον Αύγουστο του 1986, ανήμερα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, η 13χρονη «Ελευθερία» εγκαταστάθηκε σε οίκο ανοχής που διατηρούσε επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως πρώην μεγαλοστέλεχος της Ελληνικής Αστυνομίας και πολιτευτής της Ρόδου. Το όνομα «Ελευθερία» δόθηκε στην Snezhana από τον Έλληνα αστυνομικό καθώς την 12 Οκτωβρίου, ημέρα των γενεθλίων της, απευλεθερώθηκε η πόλη των Αθηνών από τους Γερμανούς. Η «Ελευθερία» ή αλλιώς Snezhana Ilieva, πρώην «Ρόδο του Κazanlak», παραμονή των Ελληνικών βουλευτικών εκλογών του 2009, λίγες μέρες πριν από τα 23α γενέθλια της, υποβλήθηκε σε ολική αφαίρεση της μήτρας, σε ιδιωτικό θεραπευτήριο της οδού Ασκληπιού. Είχε φέρει στον κόσμο άλλα 3 παιδιά τα οποία είχαν όλα δοθεί «bonus συναδελφικής προστασίας» σε άτεκνα στελέχη οικογενειάρχες της Ελληνικής Αστυνομίας. «Ελευθερία, από σήμερα κάνεις sex με πελάτες ελεύθερα. Όχι προφυλάξεις. Ο.κ.; Τιμή κανονίζω εγώ. Κοίτα εδώ... Δώρο.» Ο ιδιοκτήτης του οίκου ανοχής, ο κύριος «Μιχάλης» πρώην στέλεχος της Ελληνικής Αστυνομίας, ο «σωτήρας» της, της είχε τυλίξει ανάμεσα σε κυλοτάκια του ενός ευρώ από κινέζικο της οδού Αχαρνών 3 σύριγγες και 4 γραμμάρια καθαρή ηρωίνη. «Κοίτα και τι άλλο σου βρήκα. Ροδέλαιο από το Κazanlak… Έλα, χαμογέλα να σε βγάλω μια φωτογραφία…»

Το βράδυ της Πρωτομαγιάς του 2012 στο σπίτι της Snezhana Ilieva, η Ilieva Ζivka (Ζωή ελληνιστί), αναγνωρίζοντας στο πρόσωπο του πρώην «Ρόδου του Kazanlak”, την κόρη της, εκείνη που πριν από 16 χρόνια είχε δέσει γυμνή και βαριά κακοποιημένη από 4 μέλη της οικογένειας Ilieva στις οπλές ενός γέρικου αλόγου, φωτογραφημένη τώρα από τις Ελληνικές Αρχές ως «καταδικασμένη ομογενής ιερόδουλος κίνδυνος για την ελληνική δημόσια υγεία» έφτυσε την οθόνη της τηλεόρασης κάνοντας ταυτόχρονα και με τα δυο χέρια το σταυρό της. Τα ξημερώματα της δεύτερης μέρας του Μαίου του έτους 2012, βρήκαν το πτώμα της Ilieva Ζivka κρεμασμένο από ένα τσιγκέλι, το ίδιο που κρέμαγαν τα σφαγμένα οικόσιτα ζώα, στην αποθήκη του αγροτικού σπιτιού της οικογένειας Ιlieva στο Kazanlak της Βουλγαρίας.



ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΚΛΟΓΩΝ.


 (ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ)

 Αγαπητοί επισκέπται του Ιστολογίου μας,

Η πατρίδα μας βιώνει μία τόσο βαθιά οικονομική, πολιτική κοινωνική και πνευματική κρίση, που δεν μπορούσαμε καν να τη διανοηθούμε πριν από μόλις 3 χρόνια. Οι ευθύνες του πολιτικού συστήματος για αυτή τη κατάσταση είναι αναμφίβολα μεγάλες. Η κοινωνία είναι βέβαιο ότι θα τις αποδώσει με τους μηχανισμούς της Δημοκρατίας στις επικείμενες εκλογές της 6ης Μαΐου.

Η χώρα μας διασύρθηκε στο εξωτερικό, πληγώθηκε το ελληνικό φιλότιμο. Μισθολογικές περικοπές, λουκέτα, ανεργία, εξαθλίωση. Αυτή είναι η ζοφερή πραγματικότητα της Ελλάδας της κρίσης. Όμως σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να γίνουμε όμηροι αυτής της πραγματικότητας. Τώρα πρέπει να οργανώσουμε το ξεπέρασμα αυτής της κρίσης με αποφασιστικότητα, με δυναμισμό και με πίστη στις δυνάμεις και στις δυνατότητες του ελληνικού λαού.

Τώρα όμως ήρθε  η ώρα την επόμενη μέρα των εκλογών όποια και αν είναι η Κυβέρνηση  να προτείνουν συγκεκριμένες λύσεις αντιμετώπισης των δανείων των νοικοκυριών, της φτώχειας και την αντιμετώπιση των προβλημάτων με τελικό στόχο την αξιοπρέπεια του κάθε εμπερίστατου συνανθρώπου μας. 

Η πολιτική οφείλει να υπηρετεί τις ανάγκες του πολίτη.  Μας αξίζει ένα σύγχρονο κράτος με κοινωνικές δομές και διαφάνεια παντού. Μας αξίζει μία Ελλάδα με προοπτικές ανάπτυξης και δουλειές για όλους. Μια Ελλάδα που δεν διώχνει τα παιδιά της. που δεν ανταμείβει μόνο τους προνομιούχους. Ευχή μας είναι να ενισχυθεί το Κοινοβούλιο με νέους ανθρώπους, με ηθική και όρεξη για δουλειά. Η πεπαλαιωμένη προσέγγιση της πολιτικής, που φοβάται το πολιτικό κόστος των αλλαγών, δεν αξίζει στην πατρίδα μας.

Τέλος εσείς θα επιλέξετε ποιοι θα είναι οι εκπρόσωποι μας την πιο κρίσιμη κοινοβουλευτική περίοδο. 


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Ελλάδα

Με τις κεντρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις των κομμάτων ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η προεκλογική περίοδος και την Κυριακή 6 Μαΐου 9.850.802 εκλογείς θα κληθούν να ψηφίσουν στην πιο κρίσιμη, όσο και ρευστή, εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων δεκαετιών.

Εντολή από την κάλπη για σχηματισμό κυβέρνησης της Αριστεράς ζήτησε από την κεντρικής προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας, καλώντας σε «πολιτικό σεισμό» το βράδυ της Κυριακής.

«Ο τόπος αυτός θα ζήσει και μετά την Κυριακή, θα ζήσει πέρα και παρά τα μνημόνια. Η 6η Μαΐου δεν θα είναι η συντέλεια της Ελλάδας όπως προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τον λαό τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης» ανέφερε απόψε από το Ηράκλειο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης κατά την ομιλία του σε ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου στα Λιοντάρια με την οποία ολοκληρώθηκε η προεκλογική εκστρατεία του κόμματος του.

Κόσμος

Ο στρατός της Αιγύπτου επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας στην διάρκεια της νύχτας στο κέντρο του Καΐρου, στην περιοχή γύρω από το υπουργείο Άμυνας, μετά τις συγκρούσεις που ξέσπασαν την Παρασκευή ανάμεσα σε στρατιώτες και διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν εναντίον του Ανώτατου Συμβουλίου των Ένοπλων Δυνάμεων, που κυβερνά τη χώρα μετά την πτώση του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Ο συντηρητικός δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον επανεξελέγη την Παρασκευή με ποσοστό 51,5%, έπειτα από μια σκληρή μάχη με τον αντίπαλό του υποψήφιο των Εργατικών Κεν Λίβινγκστον, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό 48,5%, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα.

Περισσότεροι από 140 άνθρωποι τραυματίστηκαν από έκρηξη στο χώρο συγκέντρωσης ενόψει των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής στην Αρμενία, αναφέρουν οι Αρχές. Ένα αναμμένο τσιγάρο προκάλεσε έκρηξη σε μπαλόνια με ήλιο που ήταν στην κεντρική πλατεία Δημοκρατίας. Δεκάδες τραυματίστηκαν και χρειάστηκε να νοσηλευτούν για εγκαύματα που υπέστησαν. Κανένας τραυματίας δεν είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Για εκλογικές αναμετρήσεις σε τέσσερις χώρες που βρίσκονται, για διαφορετικούς λόγους, στην «πρώτη γραμμή» της κρίσης στην Ευρωζώνη ετοιμάζεται αυτήν την Κυριακή η Ευρώπη: Η Ελλάδα του μνημονίου καλείται να εκλέξει την επόμενη κυβέρνηση, η Γαλλία ψηφίζει όχι μόνο τον πρόεδρό της αλλά και το «ζευγάρι« της Μέρκελ στην μάχη κατά της κρίσης, η Γερμανία φαίνεται ότι θα δει το «φάντασμα» -ή ίσως και τον οιωνό- ενός Μεγάλου Συνασπισμού στο μικρό κρατίδιο του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν και η Ιταλία θα περάσει, εμμέσως, τον τεχνοκράτη Μόντι από την κρησάρα της κάλπης των δημοτικών εκλογών. Μία ιδιαίτερη Κυριακή.

Έναν αιώνα μετά την έκδοση του πρώτου φύλλου της, η κάποτε πανίσχυρη εφημερίδα «Πράβντα», έχει πλέον επιστρέψει στις ρίζες της καθώς ξανάγινε ένα αντιπολιτευόμενο έντυπο που αγωνίζεται να επιβιώσει. Αντιμετωπίζοντας δυσκολίες, με μικρή κυκλοφορία και περιορισμένο προσωπικό εξακολουθεί εδώ και δεκαετίες να καλεί τους προλετάριους όλου του κόσμου να ενωθούν.

Οικονομία

Τα στοιχεία για την αμερικανική ανεργία καλλιέργησαν αρνητικό κλίμα στις αγορές και στις δύο όχθες του Ατλαντικού την Παρασκευή, με τους χρηματιστηριακούς δείκτες να κλείνουν με σημαντικές εβδομαδιαίες απώλειες. Τη χειρότερη εβδομάδα του 2012 πέρασε ο S&P500 στη Νέα Υόρκη, στο κόκκινο και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία του ελλείμματος των αυτόνομων περιφερειών κρούει έκθεση που δημοσίευσε το ισπανικό Ίδρυμα Εφαρμοσμένων Οικονομικών (Fedea), μία πηγή ανησυχίας για την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι. Σύμφωνα με τα στοιχεία οι τοπικές κυβερνήσεις θα βρεθούν εκτός δημοσιονομικών στόχων το 2012 καθιστώντας αδύνατη την επίτευξη του στόχου της κεντρικής κυβέρνησης για έλλειμμα 5,3% το τρέχον έτος.

Καταχρηστική είναι η επιβολή αυξημένων τελών ύδρευσης με αναδρομική ισχύ, όπως κρίνει ο Συνήγορος του Καταναλωτή. Μετά από καταγγελίες καταναλωτών ο Συνήγορος διερεύνησε το θέμα και διαπίστωσε ότι όντως έχουν γίνει χρεώσεις πριν τη λήψη της σχετικής απόφασης για αύξηση των δημοτικών τελών τον Απρίλιο του 2012. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από τις δημοτικές επιχειρήσεις έλεγχο και επανατιμολόγηση των επίμαχων υπηρεσιών.

Αθλητισμός

Κυριακή, 6 Μαΐου: Η Ελλάδα και η Γαλλία εκλέγουν κυβέρνηση, η Αγγλία πρωταθλητή! Μπορεί οι δύο ομάδες του Μάντσεστερ να ισοβαθμούν στην κορυφή δύο αγωνιστικές πριν το τέλος, όμως αν η Σίτι νικήσει τη Νιούκαστλ στο «Σεντ Τζέιμς Παρκ» είναι ουσιαστικά πρωταθλήτρια, καθώς στην τελευταία ημέρα (13/5) υποδέχεται την αδύναμη ΚΠΡ. Η πρωταθλήτρια Μίλαν αντιμετωπίζει την -τυπικά γηπεδούχο- Ίντερ στο «Τζιουζέπε Μεάτσα» και θέλει, εκτός από το γόητρο, τη νίκη για να διατηρηθεί σε απόσταση... αναπνοής από τη Γιουβέντους. Το ενδιαφέρον στα ευρωπαϊκά εισιτήρια στην Ισπανία. Aμείωτο ενδιαφέρον στη «μάχη» του τίτλου στο Championnat.

Την αποκάλυψη ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τον χρηματοπιστωτικό όμιλο «Morgan Stanley» για επένδυση στην ΠΑΕ Άρης, έκανε ο εκτελεστικός διευθυντής της ομάδας, Γιάννης Κοντής, το βράδυ της Παρασκευής στη Γενική Συνέλευση της Κοινωνίας Μελών Άρη και μάλιστα τόνισε ότι ο αντιπρόεδρός της Φερνάντο Πλάια, είχε βρεθεί στο «Κλεάνθης Βικελίδης» και παρακολούθησε το το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. Πάντως, οι εργασίες στη γενική συνέλευση ξεκίνησαν με πρόταση μομφής κατά του διοικητικού συμβουλίου της «Κοινωνίας Μελών Αρη».

Σε θετικό κλίμα συνεχίστηκαν την Παρασκευή οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ και τον Ιβάν Σαββίδη, καθώς οι δύο πλευρές ακολουθούν κοινή γραμμή που θα μετουσιωθεί στα επόμενα βήματα που αν όλα πάνε καλά μέχρι την Τρίτη μπορεί να έχει αποφέρει και την οριστική συμφωνία. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται o ομογενής επιχειρηματίας να ξεκινήσει την επένδυσή του στην ομάδα και αυτό μεταφράζεται καταρχήν στην ολοκλήρωση των διαδικασιών για το δάνειο των περίπου 2 εκ. ευρώ που θα χορηγήσει στην ΠΑΕ.


«ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΟΥΝ ΑΚΥΒΕΡΝΗΣΙΑ»



Kανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια σε αυτές τις εκλογές ποιά θα είναι η ετυμηγορία των Ελλήνων ψηφοφόρων γράφει σε δημοσίευμα της η Γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung και προσθέτει: Το μόνο βέβαιο σε αυτές τις εκλογές είναι η αβεβαιότητα.

Την περασμένη Τρίτη, ο πρώην υπουργός οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος προειδοποίησε με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Guardian» τους έλληνες ψηφοφόρους να σκεφθούν καλά πριν ρίξουν την ψήφο τους στην κάλπη.

Από τα 32 πολιτικά κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές μόνο τρία είναι εκείνα που υποστηρίζουν την πολιτική λιτότητας και εκσυγχρονισμού της οικονομίας της χώρας, αλλά και την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Τα δύο είναι το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία.

Ο δημοσκόπος Τάσος Γεωργιάδης παρατηρεί μια περίεργη αντίθεση. «Όταν ρωτούμε, εάν η Ελλάδα πρέπει να πράξει το παν για να παραμείνει στην ευρωζώνη, ποσοστό 77% απαντάει με ναι.» Αυτό όμως δεν συνάδει με την απόφαση να ψηφίσουν τα κόμματα εκείνα που ακολουθούν αυτή την πολιτική.

«Οι πολίτες είναι εξοργισμένοι, τα συναισθήματα παίζουν μεγάλο ρόλο», σχολιάζει ο Γεωργιάδης, ο οποίος εκφράζει την εκτίμηση ότι τα πράγματα δεν δείχνουν θετικά για Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ. Μπορεί βέβαια μια μικρή πλειοψηφία εδρών και από τα δύο κόμματα να δώσει αριθμητικά τη δυνατότητα για σχηματισμό κυβέρνησης, όμως τα κόμματα αυτά δεν θα έχουν την πολιτική ικανότητα για να κυβερνήσουν.

Και, δεδομένου ότι τον Ιούνιο θα υπάρξει νέο πακέτο λιτότητας, τα δύο αυτά κόμματα πρέπει να εγκρίνουν και να εφαρμόσουν τα νέα μέτρα. Για αυτό πρέπει να έχουν με το μέρος τους όχι μόνο την πλειοψηφία των βουλευτών αλλά και την εντολή των ψηφοφόρων. Όμως μέχρι τώρα δεν υπάρχει ούτε μία δημοσκόπηση που να δίνει σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία ποσοστό πάνω από 50%.

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ. 12η) ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΦΙΛΟΘΕΟΥ


Ελληνική, κοινόβια, γιορτάζει
τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου
στις 25  Μαρτίου

Βρίσκεται κοντά στη Μονή Καρακάλλου, ανάμεσα σ’ αυτή και τη Μονή Ιβήρων, σε υψόμ.300. Η ίδρυση της τοποθετείται στον 10ο αιώνα, είναι όμως άγνωστο πότε ακριβώς συστήθηκε. Για πρώτη φορά εμφανίζεται σε έγγραφο του 1015, όπου  υπογράφει ο ηγούμενός της Γεώργιος, ενώ η παράδοση θεωρεί ιδρυτή της τον όσιο Φιλόθεο, σύγχρονο του αγίου Αθανασίου της Λαύρας, στον οποίο οφείλει και τι όνομά της. Ευεργέτες της μονής θεωρούνται οι Παλαιολόγοι αυτοκράτορες και ο κράλης της Σερβίας Στέφανος Δουσάν, και είναι βέβαιο ότι για ορισμένο χρόνο κατοίκησαν στη μονή Σέρβοι και Βούλγαροι μοναχοί. 

Το 1492 αναφέρεται ότι ανακαίνισαν τη μονή οι ηγεμόνες της Ιβηρίας Λεόντιος και Αλέξανδρος, ενώ το 1500 ο άγιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω μετέτρεψε τη μονή σε κοινόβιο και έγινε ηγούμενός της. Σύντομα όμως ο Διονύσιος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη μονή, πιεζόμενος από τους μη Έλληνες μονάχους, και ίδρυσε στον  Όλυμπο τη Μονή της Αγίας Τριάδος. Το 1533 πούλησε η μονή στον Γρηγόριο Γηρομεριάτη την έρημη τότε Μονή τού Σταυρονικήτα, με σκοπό να την ανακαινίσει.
     
Στις 26 Σεπτεμβρίου 1871 κάηκε ολόκληρη η μονή εκτός από το καθολικό και τη βιβλιοθήκη, αλλά αμέσως μετά άρχισε η ανοικοδόμησή της, η οποία σύντομα ολοκληρώθηκε με εξαίρεση ένα τμήμα της βόρειας πλευράς, που και σήμερα παραμένει ακόμη άχτιστο. Το καθολικό χτίστηκε 1746 στη θέση του παλαιότερου ναού και ακολουθεί στην αρχιτεκτονική του μορφή τον καθιερωμενο αγιορείτικο τύπο. Εδώ  πρέπει να σημειωθεί ότι το παλαιότερο καθολικό, όπως   τουλάχιστον μας είναι γνωστό  από τα σχέδια του Ρώσου περιηγητή Μπάρσκυ, είχε διαφορετική   μορφή.

Τα σχέδια έγιναν δύο χρόνια πριν από την ανοικοδόμηση τού σημερινού καθολικού (1744) και αυτό δημιουργεί αμφιβολίες στην υπόθεση πολλών ερευνητών ότι το παλαιό είχε ήδη καταρρεύσει. Περισσότερο πιθανό φαίνεται ότι οι πατέρες έχτισαν τον ναό παρακινούμενοι από το γενικό ανακαινιστικό πνεύμα, που επικρατούσε στο Άγιον Όρος αυτή την εποχή, και την οικονομική ευρωστία, στην οποία βρισκόταν η μονή από χρήματα που περισυλλέγονταν στη Ρωσία και στη Μολδοβλαχία. Ο πύργος του κωδωναστασίου χτίστηκε το 1764 και την ίδια  εποχή προστέθηκαν και τα δύο παρεκκλήσια, των Αρχαγγέλων και τού Προδρόμου, στα πλάγια της λιτής. Η τοιχογράφηση τού ναού ανήκει στην ίδια  εποχή.
    
Η τράπεζα, ενσωματωμένη στη δυτική πτέρυγα, απέναντι από το καθολικό, διατηρεί την τοιχογράφηση τού 16ου αιώνα. Η εγκατάλειψη όμως του κτηρίου και η φθορά του από τις καιρικές συνθήκες σε κάποια εποχή έχει δημιουργήσει προβλήματα, οι τοιχογραφίες σήμερα καλύπτονται από στρώμα κάπνας και αλάτων, ο καθαρισμός τους έχει ήδη αρχίσει.  

Η βιβλιοθήκη στεγάζεται σήμερα σε ειδικό διαμέρισμα της ανατολικής πτέρυγας. Ωστόσο, η σωτηρία της από την πυρκαγιά τού 1871 επιβεβαιώνει την άποψη ότι παλαιότερα φυλαγόταν στο υπερώο της λιτής τού καθολικού, όπου το 1978 βρέθηκαν σε κρύπτη χειρόγραφα και άλλα κειμήλια. Σήμερα η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει 250 περίπου χειρόγραφα και καθημερινά πλουτίζεται με νέα βιβλία. Από τα κειμήλια της μονής ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αμφιπρόσωπη εικόνα της Θεοτόκου Βρεφοκρατούσας με τη Σταύρωση στο πίσω μέρος, που καθαρίστηκε τελευταία από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.
     
Παρεκκλήσια μέσα στη μονή υπάρχουν 6. 
Η μονή μετατράπηκε σε κοινόβια το 1973 και κατοικείται σήμερα από 50 περίπου
 μοναχούς.

Mετάβαση στη Μονή: 
Από Ουρανούπολη →Δάφνη, με το πλοίο της γραμμής (φερυμποτ) ή θαλάσιο ΤΑΧΙ Από Δάφνη → Καρυές, με λεωφορείο.   Από Καρυές → Μονή Καρακάλου, με λεωφορείο (συνιστάται) ή με τα πόδια, από υφιστάμενο μονοπάτι (Διάρκεια διαδρομής 2,5 ώρες περίπου).

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΦΙΛΟΘΕΟΥ
(ΚΕΛΙΑ ΜΟΝΑΧΩΝ)



ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 5/5/2012


Γεγονότα

553: Αρχίζει τις εργασίες της στην Κωνσταντινούπολη η 5η Οικουμενική Σύνοδος, με θέμα την αίρεση του μονοφυσιτισμού.

1789: Συνέρχεται στις Βερσαλίες το Συμβούλιο των Γενικών Τάξεων, που θα οδηγήσει στη Γαλλική Επανάσταση.

1893: Κραχ στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, που οφείλεται στην κρίση του χρυσού. («Πανικός του 1893»)

1897: Ισχυρές τουρκικές δυνάμεις, υπό τον Ετέμ πασά, επιτίθενται με σφοδρότητα κατά των Ι και ΙΙ Μεραρχιών στον Δομοκό και τις αναγκάζουν να υποχωρήσουν προς την Όθρυ. (Ο Ελληνοτουρκικός Πόλεμος του 1897)

1921: Εκδίδεται στην Αγγλία η μικρότερη εφημερίδα στον κόσμο, η «Μπράινον Γκαζέτ», με διαστάσεις 10x13 εκατοστών.

1963: Μεγάλο βήμα για την κατάκτηση του Πρωταθλήματος κάνει η ΑΕΚ, συντρίβοντας μετά από εκπληκτική εμφάνιση τον ΠΑΟΚ με 5-1. Νίκη που αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία από τη στιγμή που ο βασικός συνδιεκδικητής της Παναθηναϊκός μένει στο 1-1 απέναντι στο Αιγάλεω.

Γεννήσεις

1813: Σόρεν Κίρκεγκαρντ, δανός φιλόσοφος, θεμελιωτής του ρεύματος του υπαρξισμού. (Θαν. 11/11/1855)

1818: Καρλ Μαρξ, γερμανός ιδρυτής του επιστημονικού σοσιαλισμού. Το Κομμουνιστικό Μανιφέστο, που έγραψε μαζί με τον Φρίντριχ Ένγκελς, αποτελεί τη βίβλο του κομουνιστικού κινήματος. (Θαν. 14/3/1883)  [Αποφθέγματα]

1919: Γεώργιος Παπαδόπουλος, στρατιωτικός, πρωτεργάτης της χούντας των συνταγματαρχών το 1967. (Θαν. 27/6/1999)

Θάνατοι

1821: Ναπολέων Βοναπάρτης, αυτοκράτορας της Γαλλίας. (Γεν. 15/8/1769)  [Αποφθέγματα]

1965: Νίκος Γούναρης, τροβαδούρος του ελαφρού τραγουδιού. (Γεν. 1915)

1999: Βασίλης Διαμαντόπουλος, ηθοποιός. (Γεν. 1920)