03 Μαΐου, 2012

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΣΤΑ Μ.Μ.Ε. ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 6/5/2012.


«Είμαστε όλοι πικραμένοι. Ορισμένοι από εμάς και εξοργισμένοι. Όμως οι στιγμές που διέρχεται ο τόπος είναι εξαιρετικά κρίσιμες και η ανάγκη σταθερότητας της Πολιτείας μας το ζητούμενο, εάν δε θέλουμε να ζήσουμε νέες περιπέτειες.

Αυτή την πίκρα και αυτή την οργή πρέπει να τις μετασχηματίσουμε σε δύναμη προοπτικής για την πατρίδα, για την οποία κάθε ημέρα προσευχόμαστε. Εύχομαι να φωτίσει ο Θεός όλους μας, ώστε να διασφαλίσουμε το καλώς νοούμενο συμφέρον της χώρας μας και το μέλλον των παιδιών μας. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ωριμότητα και τη σοφία του λαού μας».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ.


Ελλάδα

Με τις κεντρικές συγκεντρώσεις των κομμάτων σήμερα, Πέμπτη και αύριο, Παρασκευή ολοκληρώνεται η προεκλογική εκστρατεία. Ο Αντώνης Σαμαράς θα απευθύνει ομιλία στον ανοιχτό χώρο του Ζαππείου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα βρίσκεται στη Ρόδο, η Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στο Πέραμα, ο Αλέξης Τσίπρας στην Ομόνοια, ο Φώτης Κουβέλης στη Θεσσαλονίκη και η Ντόρα Μπακογιάννη στο Περιστέρι.

Ένας στρατιώτης αυτοτραυματίστηκε θανάσιμα με το τουφέκι του την Τετάρτη, την ώρα που εκτελούσε τα καθήκοντα του σκοπού στις εγκαταστάσεις της 180 Μοίρας Κατευθυνόμενων Βλημάτων ΧΩΚ στο Αιγάλεω. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού, για τα αίτια του περιστατικού διετάχθη προανάκριση από τις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές.

Μεγαλώνει η λίστα με τις οροθετικές ιερόδουλες, καθώς εντοπίστηκαν θετικές στον ιό HIV άλλες πέντε, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 17. Την ίδια ώρα τις 2.000 φτάνουν τα τηλεφωνήματα πολιτών στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Να δώσουν με την ψήφο τους «ισχυρή φωνή» στην Κοινωνική Συμφωνία, ώστε να είναι παρούσα στην επόμενη Βουλή και να βάλει «ανάχωμα στον κατήφορο του μνημονίου», κάλεσε τους πολίτες η πρόεδρος της Λούκα Κατσέλη, από την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος, στο κλειστό γήπεδο του Σπόρτινγκ. Οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, τόνισε, «υπόσχονται ότι δεν θα πάρουν μέτρα που έχουν υπογράψει».

Προσκλητήριο στους φίλους και στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ να προσέλθουν μαζικά στη κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στο Σύνταγμα, απηύθυνε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και μίλησε για τις δυνάμεις της «διαπλοκής της δραχμής».

Κόσμος

Μία από τις πιο έντονες τηλεμαχίες είχαν Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ. Επί τρεις ώρες, 20 εκατομμύρια ψηφοφόροι στη Γαλλία παρακολουθούσαν τους δύο υποψηφίους για την προεδρία να επιδίδονται σε έναν αγώνα λεκτικού μποξ. Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο, είναι 50-50. Ο Φρ.Ολάντ φάνηκε πολύ πιο μαχητικός από ότι αναμενόταν, ενώ το χθεσινό ντιμπέιτ ήταν για τον Νικολά Σαρκοζί το αποκορύφωμα μιας -κατά τα άλλα θεωρούμενης- αποτυχημένης προεκλογικής εκστρατείας. Διχασμένοι και ο Γάλλοι πολίτες.

Σε μία τηλεοπτική αναμέτρηση που ενδεχομένως θα κρίνει το νικητή των εκλογών της Κυριακής προσήλθαν την Τετάρτη ο Νικολά Σαρκοζί και ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών για την προεδρία, Φρανσουά Ολάντ. Οι δύο αντίπαλοι προσπάθησαν εξαρχής να καταρρίψουν τα βασικά επιχειρήματα του άλλου –κυρίως σε ό,τι αφορά την οικονομία και την απασχόληση. Με το βλέμμα στις ψήφους της Μαρίν Λεπέν (η ίδια έδωσε έμμεσα γραμμή για λευκό) ο Νικολά Σαρκοζί υποσχέθηκε σκληρή γραμμή για το μεταναστευτικό και τη συνθήκη Σένγκεν.

Την αναμενόμενη παραίτησή του από τη διεκδίκηση της υποψηφιότητας των Ρεπουμπλικανών στις επικείμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ ανακοίνωσε και επίσημα ο Νιουτ Γκίνγκριτς. Ο παλαίμαχος πολιτικός των Ρεπουμπλικανών, που έχει διατελέσει και πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, δεν είχε καταφέρει να κερδίσει παρά μόνο δύο προκριματικές εκλογές. Το χρίσμα του κόμματος το έχει πρακτικά εξασφαλίσει πλέον ο Μιτ Ρόμνεϊ.

Το κυβερνών Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης απέσυρε άρθρο του νομοσχεδίου που αφορούσε τα πολιτικά κόμματα και απαγόρευε την ίδρυση κομμάτων με βάση θρησκευτικές ή φυλετικές ιδιαιτερότητες. Παράλληλα το Συμβούλιο ανακοίνωσε την έγκριση νέου νόμου, ο οποίος ποινικοποιεί την ηρωοποίηση του Μουαμάρ Καντάφι, των γιων του, ή του καθεστώτος του, καθώς και τη διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Σχεδόν τρεις μήνες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, οι κάτοικοι της πόλης προσέρχονται την Πέμπτη στις κάλπες για την εκλογή νέου δημάρχου· ταυτόχρονα διεξάγονται και τοπικές εκλογές σε όλη τη χώρα, μία ενδιαφέρουσα δοκιμασία για την συγκυβέρνηση Συντηρητικών-Φιλελεύθερων που μετρά ήδη δύο χρόνια.

Οικονομία

Χωρίς συμφωνία πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών (Ecofin), που είχε ως αντικείμενο την εφαρμογή των νέων κανονισμών για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών («Βασιλεία ΙΙΙ»). Οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις, που διάρκεσαν 16 ώρες, ήταν άκαρπες, παρά τη συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσε η δανική προεδρία της ΕΕ και πλέον οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν στο επόμενο Ecofin στις 15 Μαίου.

Στα 6,33 δισ. ευρώ ανήλθαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της γενικής κυβέρνησης προς τους ιδιώτες στο πρώτο τρίμηνο του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Τις υψηλότερες οφειλές έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία με 2,776 δισ. ευρώ.

Από τα υψηλά τετραετίας υποχώρησε την Τετάρτη ο Dow Jones στη Νέα Υόρκη, με τους δείκτες να κλείνουν με μεικτά πρόσημα σε Γουόλ Στριτ και Ευρώπη με φόντο τα στοιχεία για την ανεργία στην Ευρώπη και την αδύναμη ανάκαμψη στην αμερικανική αγορά εργασίας.

Αθλητισμός

Μετά από τέσσερα χρόνια, η Ρεάλ Μαδρίτης επιστρέφει στην κορυφή του ισπανικού ποδοσφαίρου, καθώς το βράδυ της Τετάρτης επικράτησε με 3-0 κόντρα στην Αθλέτικ Μπιλμπάο μέσα στο «Σαν Μαμές» και έτσι δύο αγωνιστικές πριν από το φίνις στην Primera Division, διατήρησε το +7 από την δεύτερη Μπαρτσελόνα και κατέκτησε το 32ο πρωτάθλημα στην Ιστορίας της. Εξαλλοι πανηγυρισμοί και γύρος του θριάμβου από τους Μαδριλένους που αποθέωσαν τον Ζοζέ Μουρίνιο. Η Μπαρτσελόνα «σκόρπισε» με 4-1 τη Μάλαγα και ο Μέσι με χατ-τρικ πέτυχε ένα μοναδικό ρεκόρ όλων των εποχών, καθώς έγινε ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που σκοράρει 68 γκολ με μία ομάδα μέσα σε μία σεζόν.

Ανετα ξεπέρασε το εμπόδιο της Σεντ Ετιέν (2-0) η Παρί Σεν Ζερμέν, που πλησίασε σε απόσταση τριών βαθμών την πρωτοπόρο Μονπελιέ, η οποία έχει πολύ πιο δύσκολο πρόγραμμα στις τρεις αγωνιστικές που υπολείπονται έως το τέλος της εφετινής σεζόν. Πολύ σπουδαία ανατροπή πέτυχε η Αζαξιό, που επικράτησε 2-1 της Σοσό, παρότι έχανε μέχρι το 74', και έκανε αποφασιστικό βήμα για την παραμονή στην πρώτη κατηγορία του πρωταθλήματος Γαλλίας στο πλαίσιο της 35ης αγωνιστικής του Championnat. Παράλληλα, βύθισε τη Σοσό, η οποία δύσκολα θα γλυτώσει...

Μόνο ως πρωταθλήτρια Ευρώπης θα έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει στο Champions League η Τσέλσι! Η Νιούκαστλ πέρασε το βράδυ της Τετάρτης με νίκη (2-0) από το «Στάμφορντ Μπριτζ» σε εξ αναβολής ματς για την 34η αγωνιστική και... πέταξε οριστικά έξω από την πρώτη τετράδα της Premier League, την ομάδα που σε δύο εβδομάδες θα διεκδικήσει το ευρωπαϊκό στέμμα, εναντίον της Μπάγερν.


ΚΑΤΙ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΑ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ...



Ακούω, βλέπω, διαβάζω τόσες μέρες τους υποψήφιους βουλευτές όλων των κομμάτων. Δίνουν την μάχη του σταυρού με συνεντεύξεις και δημόσιες εμφανίσεις κυρίως.

Οι μεγάλες συγκεντρώσεις ανήκουν στο παρελθόν, τα περίφημα «σπίτια» (συγκεντρώσεις σε σπίτια με υποστηρικτές τους) είναι ελάχιστα, οι περιοδείες σε λαϊκές αγορές ανύπαρκτες καθώς ελλοχεύει και ο κίνδυνος της ντομάτας. Έτσι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην υπενθύμιση των υποψηφιοτήτων τους μέσω των ΜΜΕ (παραδοσιακών και ηλεκτρονικών).

Αναρωτιέμαι πράγματι ποιοί διαβάζουν και κυρίως ποιοί πείθονται από τις δημόσιες αυτές παρεμβάσεις. Εκεί αντιλαμβάνεται κανείς δύο πράγματα: Την φτώχεια σε ιδέες/πολιτική σκέψη και το έλλειμμα σε προγραμματικές προτάσεις. Η νέα Βουλή φοβούμαι ότι θα είναι η χειρότερη από την Μεταπολίτευση. Το χειρότερο είναι ότι θα κληθεί να διαχειριστεί τις τύχες μιας χώρας για την επόμενη 10ετία τουλάχιστον.

Οι υποψήφιοι βουλευτές είναι απλώς το άθροισμα της αμηχανίας των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούν. Είναι αποτέλεσμα ενός στρεβλού μηχανισμού αναπαραγωγής υποψηφίων από το 1974. Είτε παιδιά του κομματικού σωλήνα χωρίς να έχουν διοικήσει ποτέ... περίπτερο, είτε επιτυχημένοι κατά τα λοιπά επαγγελματίες που θέλουν να κορέσουν την φιλοδοξία τους να κυβερνήσουν τη χώρα. Χωρίς ωστόσο να διαθέτουν την απαιτούμενη πολιτική αντίληψη για να διαχειριστούν τόσο σύνθετες καταστάσεις. Αναμασούν τσιτάτα των κομμάτων τους (πιθανόν κάποια εμπνεύσεως εταιρειών επικοινωνίας), φθαρμένα και ανούσια, πληκτικά συνθήματα. Ο ορισμός του βερμπαλισμού της κοινοτοπίας, της βαρεμάρας.

Δεν άκουσα σε όλα αυτά τα τηλεοπτικά πάνελ, τις συνεντεύξεις, τα άρθρα, καμία πρακτική, ουσιαστική πρόταση για το αύριο της χώρας. Δεν είδα κανέναν να λέει ανοικτά πως θα γίνει αυτή η περίφημη ανατροπή στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Πως θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που βάλτωσαν. Από που θα βρεθούν ισοδύναμα, πως θα εξοικονομηθούν χρήματα, πόθεν θα προέλθει η ανάπτυξη.

Είναι βέβαιο ότι η μεταρρυθμιστική κόπωση θα είναι μεγάλη στη νέα κυβέρνηση – όποια και αν είναι αυτή. Και οι «φρέσκοι» βουλευτές και υπουργοί, φοβούμαι ότι, θα αποδειχθούν «κάτι κουρασμένα παλικάρια» που όμοια τους δεν έχουμε συναντήσει ξανά.

Υ.Γ. Φυσικά αναφέρομαι στην συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων. Αλλά μάλλον επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ.10η) ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ

Ελληνική, κοινόβια, γιορτάζει
τη Σύναξη των Αρχαγγέλων, στις 9 Νοεμβρίου


Βρίσκεται κοντά στη θάλασσα, επί της μεσημβρινοδυτικής πλευράς της χερσονήσου, σε απόσταση λίγων λεπτών από τη Μονή Ξενοφώντος. Η ονομασία της οφείλεται στον κτήτορα της μονής Ευθύμιο, ο οποίος χρημάτισε δοχειάρης στη Λαύρα του Αγίου Αθανασίου. Κατά την παράδοση, η μονή χτίστηκε αρχικά κοντά στη Δάφνη, αλλά σύντομα καταστράφηκε και μεταφέρθηκε στη σημερινή θέση στις αρχές του 11ου αιώνα. Στο ιστορικό αρχείο της μονής σώζεται διάταξη του 1092 του Νεοφύτου, διαδόχου του κτήτορα Ευθυμίου. Η ίδρυσις της μονής του  Δοχειαρίου  προσγράφεται επίσης στον αυτοκράτορα Νικηφόρον Γ' τον Βοτανειάτην (1078-1084), Αλ' αυτή αναφέρεται ήδη προηγουμένως και μάλιστα στο τυπικό του έτους 1045, το οποίο  υπέγραψεν «Θεόδουλος μοναχός ηγούμενος Δοχειαρίου».
Επομένως μόνον ανακαινιστής της μονής αυτής δύναται να θεωρηθεί ο Νικηφόρος Γ' ο Βοτανειάτης. Από αιώνων δε τιμάται ως κατ' εξοχήν παλλάδιον της μονής Δοχειαρίου η δεξιά, όπως εισερχόμεθα στη τράπεζαν αυτής, ιδρυμένη θαυματουργός εικόνα της θεομήτορος Γοργοεπηκόου, στην οποία αποδίδει η δημώδης ευσέβεια,«ότι τας ατέκνους εντέκνους ποιεί, και τας στείρας γυναίκας πολυγόνους αποδεικνύει, ότι τας εν τοκετώ ωδινούσας ελευθεροί, και τους επί θαλάσση διακινδυνεύοντας σώζει».Τα μυριόλεκτα memorabilia της μονής αναφέρουν, ότι κατά το έτος 1646, κατά τη  νύκτα, ακούσθηκε φωνή από την εικόνα της Γοργοεπηκόου της Δοχειαρίου λέγουσα: «Έγώ ειμί τής μονής η δέσποινα θεοτόκος η Γοργοεπήκοος, και γοργώς επακούω των επικαλουμένων τό ονομά μου» (πρβλ. Τ. Δ. Νερούτσου, Χριστιανικαί Αθήναι, έν Αθήναις 1889, σελ. 79)
Η ζωή της μονής παρουσίασε διακυμάνσεις, όπως και των άλλων μονών του Αγίου Όρους, αλλά φαίνεται ότι ποτέ δεν ερημώθηκε εντελώς. Το 1345 αγόρασε από τη Μεγάλη Μέση το μονύδριο του Καλλιγράφου, για το οποίο πολλές φορές ήλθε σε ρήξη με τη Μονή Κωνσταμονίτου. Η μονή επανδρώθηκε με νέους μοναχούς και ανακηρύχθηκε κοινόβια τον Ιανουάριο του 1980. Μια παρόμοια προσπάθεια τον προηγούμενο αιώνα είχε καταλήξει σε αποτυχία, παρά την έκδοση σχετικού πατριαρχικού σιγιλίου.

   
Το σημερινό καθολικό, κτίσμα του 16ου αιώνα, χτίστηκε πάνω στο παλαιό(11ος αιώνας). Έχει λαμπρές τοιχογραφίες κρητικής τέχνης του 1568, εκτός από τον εξωνάρθηκα, που τοιχογραφήθηκε το 1824.Στον νάρθηκα βρίσκεται ο τάφος του Θεοφάνη, μητροπολίτη Μολδαβίας, ο οποίος πέθανε στη μονή το 1598. Από το αρχαίο μαρμάρινο τέμπλο σώζονται ελάχιστα αρχιτεκτονικά κομμάτια. Η σημερινή τράπεζα, δυτικά του καθολικού, είναι κτίσμα του 16ου αιώνα (Πρόχορος, αρχιεπίσκοπος Πρώτης Ιουστινιανής) και τοιχογραφήθηκε το 1676 και 1700. Η παλαιά τράπεζα πιθανώς να βρισκόταν κάτω από τη σημερινή, όπου σώζονται τμήματα από τοιχογράφηση.
Μπροστά από την είσοδο της τράπεζας βρίσκεται το τοιχογραφημένο παρεκκλήσι της Παναγίας της Γοργοεπηκόου. Το κτηριακό συγκρότημα του αρσανά είναι από τα καλύτερα δείγματα αγιορείτικης αρχιτεκτονικής. Το ιστορικό αρχείο, καθώς και η βιβλιοθήκη (περίπου 450 χειρόγραφα) βρίσκονται στον πύργο της μονής. Παρεκκλήσια υπάρχουν 6 μέσα στη μονή. Από τα μετόχια της μονής ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει των Μαριανών με τον διατηρημένο βυζαντινό πύργο. Στις Καρυές έχει δύο κελιά, των Αγίων Πάντων και των Πέντε Μαρτύρων. Στη μονή σώζεται αυτόγραφος κώδικας του οσίου Νικόδημου του Αγιορείτου, που περιέχει την ακολουθία των Πέντε Μαρτύρων.
  
Μετάβαση στη Μονή: 
Με το πλοίο της γραμμής ή θαλάσσιο ΤΑΧΙ, από την Ουρανούπολη. Η Μονή ευρίσκεται στη παραλία, όπου μπορεί να αποβιβασθεί ο επισκέπτης. Πηγαίνοντας με το πλοίο της γραμμής θα πρέπει να αποβιβασθούμε στην τέταρτη στάση.


ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ Ι.Μ.ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ







ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 3/5/2012

Γεγονότα

1837: Εγκαινιάζεται το Οθώνειον Πανεπιστήμιον (νυν Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), που στεγάζεται προσωρινά στην Πλάκα. Είναι η πρώτη ανώτατη σχολή σ' όλη την ανατολική Μεσόγειο.

1890: Πεθαίνει στις φυλακές Χαλκίδας ο βουλευτής, πρώην αντεισαγγελέας εφετών, Ρόκκος Χοϊδάς, ο οποίος είχε αρνηθεί να υποβάλει αίτηση χάριτος μετά την καταδίκη του σε τριετή φυλάκιση για άρθρο που δημοσίευσε στην εφημερίδα Ραμπαγάς και θεωρήθηκε προσβλητικό για τη βασιλική οικογένεια. Διακήρυττε ότι η εθνική κυριαρχία και ο νόμος είναι πάνω από τον βασιλιά.

1892: Εκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα, που εξελίσσονται σε θρίαμβο Χαρίλαου Τρικούπη. Το κόμμα του λαμβάνει τις 160 από τις 207 έδρες της Βουλής και η αντιπολίτευση (Δεληγιάννης, Ράλλης, Κωνσταντόπουλος) 47.

1937: Ο Παναθηναϊκός συντρίβει τον Ολυμπιακό με 4-1 για το Κύπελλο Πάσχα. Τρία γκολ σημειώνει ο Μήτσος Μπαλτάσης κι ένα ο Αντώνης Μηγιάκης.

1946: Λίγες μέρες μετά τον θρίαμβό του στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, ο Στέλιος Κυριακίδης γίνεται δεκτός από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν στον Λευκό Οίκο, εξασφαλίζοντας παράλληλα αθλητικό υλικό και 250.000 δολάρια για τον ελληνικό αθλητισμό, που δοκιμάζεται από τον Εμφύλιο Πόλεμο.

1966: Ιδρύεται στο ΓΕΣ το 7ο Επιτελικό Γραφείο, στο οποίο, όπως ανακοινώνεται, ανατίθεται ο τομέας ψυχολογικών επιχειρήσεων, προπαγάνδας και πολιτικής διαφωτίσεως. Διευθυντής του Γραφείου τοποθετείται ο αντισυνταγματάρχης Γεώργιος Παπαδόπουλος (γραμματέας της επιτροπής του Σχεδίου Περικλής και μετέπειτα δικτάτορας).

Γεννήσεις

1469: Νικολό Μακιαβέλι, πολιτικός στοχαστής από τη Φλωρεντία, που δίδαξε την άσκηση της πολιτικής εξουσίας χωρίς ηθικούς φραγμούς. (Θαν. 21/6/1527)  [Αποφθέγματα]

1887: Μαρίκα Κοτοπούλη, διακεκριμένη ηθοποιός. (Θαν. 3/9/1954)

1891: Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, ρώσος συγγραφέας. (Διαβολιάδα, Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα) (Θαν. 10/3/1940)

Θάνατοι

1481: Μωάμεθ Β’, οθωμανός σουλτάνος, που εκπόρθησε την Κωνσταντινούπολη. (Γεν. 30/3/1432)

1982: Ευάγγελος Παπανούτσος, διανοητής, φιλόσοφος και μεταρρυθμιστής της ελληνικής εκπαίδευσης. (Γεν. 27/7/1900)

1996: Δημήτρης Φάμπας, διακεκριμένος έλληνας κιθαριστής. (Γεν. 22/12/1921)